gazeta_katowice 07.01.02, 12:24 Zaczynają się obchody stulecia Sosnowca. Co stolica Zagłębia i jego mieszkańcy wnieśli w tradycję, kulturę i historię Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ober co ma sosnowiec do katowic?... IP: 193.194.145.* 07.01.02, 12:55 ....jest to prowokacja ze strony Gazety? Sosnowiec ma przeciez swoje forum a o stosunkach katowiczan i nie tylko do Sosnaowca chyba Gazeta slyszala. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzzzz Sosnowiec ma sto lat!!! 07.01.02, 13:08 Nic nie slyszałem o żadnych stosunkach między Katowicami i Sosnowcem? O co chodzi? Czyżby jakieś głupie animozje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ober Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: 193.194.145.* 07.01.02, 13:14 a szkoda bo stosunki miedzy tymi dwoma miastami sa bardzo interesujace Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 07.01.02, 13:09 Co to za absurd?! Jak mieszkańcy Zagłębia mogą coś wnosić do tradycji Śląska,skoro Zagłębie to nie Śląsk. Niestety, droga "Gazeto", celujesz w zacieraniu historii i geografii. W dzisiejszym numerze "GW" można przeczytać, że Miller odwiedził śląskie wioski... pod Zawierciem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.wbp.zabrze.pl 07.01.02, 13:30 gazeta_katowice napisał(a): > Zaczynają się obchody stulecia Sosnowca. Co stolica Zagłębia i jego mieszkańcy > wnieśli w tradycję, kulturę i historię Śląska? Powinno sie raczej postawic pytanie co wyniesli ze Slaska... Wiecie jakie sa 2 najgorsze reczy na swiecie? Chleb z Giganta i baba z Sosnowca ;) No a teraz powaznie... Z Sosnowca i Zaglebia kierowano zbrojnymi wystapieniami i prowokacami wojskowymi na terenie Niemiec np. w 1921 roku. Tym samym Polacy pokazali jak cenia demokratyczny wybor wiekszosci mieszkancow Slaska ktorzy w Plebiscycie opowiedzieli sie za pozostaniem Slaska w panstwie Niemieckim. Zbrojne wystapienia na terenie obcego panstwa, wspomagane przez regularne wojsko polskie (nawet z pociagiem pancernym ktory z Zaglebia pojechal do Tarnowskicch Gor) byly wyrazm Polskiego nacjonalizmu lat miedzywojennych. Po wojnie z Zaglebia rekrutowala sie kadra nadzorcza (mowiac konkretnie kaci i oprawcy) obozu koncentracyjnego dla Slazakow w Łambinowicach, a ich metody nie roznily sie wiele od nazistowskich metod z Auschwitz... no moze oprocz faktu ze do tej pory sa oni kryci przez panstwo i nie zostana chyba osadzeni. Obecnie zaglebiacy maja poczucie wlasnej wyzszosci, swoich scislych zwiazkow ze stolyca i maja aspiracje zeby rzadzic tymi... slązakami. Tak, naprawde duuuzzzooo wniesli... J. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzzzz Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 07.01.02, 13:39 Ale jesteście śmieszni! Przecież to stało się wiele lat temu! Teraz Zagłębie i Śląsk to jedno. Jesteśmy jednym województwem. Ja pochodzę z Katowic, mieszkam pod Sosnowcem i do tej pory byłem przekonany, że mieszkam na Śląsku. W dodatku moi znajomi z Sosnowca są znacznie fajniejsi od tych z Gliwic, czy Rybnika. A co do intelektualizmu i wkładu kulturowego Sosnowca, to wystarczy wspomnieć, że cala kadra profesorska Uniwersytetu Śląskiego pochodzi z Zagłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 07.01.02, 13:46 No, nie przez przypadek Uniwersytet Śląski miał opinię najbardziej "czerwonego". Jeżeli dla Ciebie Śląsk i Zagłębie to jedno, to gratuluję wiedzy. To, że ktoś wymyślił połączenie wschodniego Górnego Śląska z Zagłębiem w ramach jednego województwa, nie może wymazać kilkuset lat historii, która bynajmniej nie zaczęła się w momencie Twoich narodzin. Warto zresztą przypomnież, że administracyjne związki między Katowicami i Sosnowcem ustanowił Adolf Hitler, włączając Zagłębie do rejencji katowickiej (w ramach prowincji górnośląskiej). To, że kogoś lubisz, nie ma nic do rzeczy - ja mam fajne koleżanki w Houston - i co, mam się domagać włączenia Katowic do Teksasu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.wbp.zabrze.pl 07.01.02, 13:58 Widzisz kolego pytanie bylo co wniosl a nie co wnosi... co wniosl SOS-nowiec przez te 100 lat. I fakt faktem ze nie wniosl zbyt wiele pozytywow. Owszem duzo roznej masci pseudospecjalistow od Slaska ale tylko w "ujeciu polskim". Dziwne? Raczej nie... Co wnosi? Niewiele IMHO. Wg. mnie uczciwie mogliby zyc z handlu przygranicznego. J. Odpowiedz Link Zgłoś
futur Re: Sosnowiec ma sto lat!!! - To chyba duzo, co ? 07.01.02, 17:52 > Ja pochodzę z Katowic, > mieszkam pod Sosnowcem i do tej pory > byłem przekonany, że mieszkam na Śląsku "IDIOTA" dla cIEBIE to komplement, baranku. Co oni cI tam dajom jesc - wedzone szczury z Brynicy ? Slonzakiem to tY sie mozesz nazywac. Ja, jako 'John Wayne', nazywam moja stara 'Marylin', bo chce to slyszec, i wtedy nam lepiej. Gorzej, gdy cza zapalic swiatlo, Panie Slazaku. Pozdrowienia i zyczenia wytrzezwienia do naszego ach tak kochanego, jakze starego Sosnowca ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: Sosnowiec ma sto lat!!! - To chyba duzo, co ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 19:37 Wytrzeźwienia?????????? Więcej alkoholików widuję w Katowicach czy Bytomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
tolo1 Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 07.01.02, 16:23 Może ma i sto lat ale zawalili sprawę z rynkiem. Mieszkam wprawdzie w Katowicach ale w Sosnowcu jestem dość częśto i miałem już okazję przechodzić po nowej "Patelni" jest tam kilka niedociągnięć które nie zostały zrobione. Pierwsze to sprawa schodów opisywana bodajże przez waszą gazetę, nieczynne windy i kilka innych rzeczy które zostały źle zaprojektowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 19:39 Gdyby w Katowicach były takieeeee schody.............. Nie musi Ci się podobać przebudowany Sosnowiec. Tam przynajmniej coś się dzieje!!!! A w Katowicach co?????? Odpowiedz Link Zgłoś
tolo1 Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 21.01.02, 15:04 Tu niestety masz rację. Władze Katowic mają zupełnie gdzieś nasze miasto, potrafią tylko zrzędzić jaki to niski budżet mają w tym roku. Mamy tu brzydki rynek i jeszcze gorszy dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WEHRWOLF Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.pppool.de 07.01.02, 17:34 Jakos Sosnowiec nie wystawil swojemu wielkiemu Polakowi Kiepurze pomnika czyzby braklo im pieniendzy ????? Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 07.01.02, 21:28 - Wybaczy pan, jestem z Sosnowca, czy to kopalnia "Kleofas"? - Wyboczoom woom - pado goornik i poszou dali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Brzesc nad Bugiem IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 23:14 skad taki glupi temat? Co ma Sosnowiec do Slaska i skad w ogole podtekst zagadki? Panie redaktorze odpowiedzialny za post rozpoczynajacy ten watek, mam pytanie do Pana: Co Brzesc nad Bugiem wniosl do kultury Mazowsza? Moze Pan troche poglowkuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.wbp.zabrze.pl 08.01.02, 08:52 gazeta_katowice napisał(a): > Zaczynają się obchody stulecia Sosnowca. Co stolica Zagłębia i jego mieszkańcy > wnieśli w tradycję, kulturę i historię Śląska? Chcac zachowac uczciwosc nalezy przyznac ze w 2 sprawach Sosnowiec wywarl wplyw na kulture i swiadomosc spoleczna na swiecie, a co za tym idzie rowniez po czesci na Slasku. Pierwsza z tych spraw jest postac "zlotego chlopaka z Sosnowca" Jana (bez urazy) Kiepury, ktory nie dosc ze mial talent to jeszcze byl chyba prekursorem rynkowego podejscia do swojej dzialalnosci. Zrozumial ze mozna odniesc sukces jedynie gdy bedzie sie spiewac w jakims jezyku o swiatowym zasiegu. Druga sprawa, zwiazana poniekad z Sosnowcem jest postac tworcy komiksu "Mouse". To rewolucyjne podejscie do sprawy holocaustu, szokujace acz jakze poetyckie ujecie nacji ludzkich jako gatunkow zwierzat. Olbrzymi szok, bunt, ale rownie duzy ciezar niesionego przeslania dla swiata. Czyzby proba rozliczenia dotychczas nierozliczonych? J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 18:14 Śląsk się starzeje. Tylko tyle mogę powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 12.01.02, 20:47 Rous jedyn synek pszileciou do piekarni i wouo: - Dejcie mi dwie zymuy i jedna bulka! - Pszeca to je to samo - pado piekorz. - Ale kaj tam! Zymua jest zymua a bulka to bulka. Piekorz mu spszedou, ale jak synek jusz miou wylyjs´c´ ze sklepu, padou mu jeszcze rous: - Noo dyc´ pwiydz mi a to byu piekorz ze S´loonska - noo powiydz mi czymu to niy je to samo? - Noo bo, te dwie zymuy soom dloo babki i mojyj matki, a ta bulka jest dlo ciotki, a uoona je ze Sosnowca. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Sosnowiec ma sto lat!!! 17.01.02, 18:53 We Mysuowicach na kran´cu pszilatuje zajoonc z zaguembia i jamruje, - Ej, je jo jusz na S´loonsku? - Ja! ale czemu tak dziczysz? - Noo bo we Sosnowcu bykoow kastrujoom! - Ej tys´ abo niy jest byk? - Ja ale nisz sie uooni kapnoom to jusz mosz po jajach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.wbp.zabrze.pl 18.01.02, 13:05 Szou roz grubiorz kole Brynicy i paczy a tam pod mostym taki bajtel pije woda z rzeki. Tyn mu godo: - ej ty spiku oustow ta woda! przeca bydziesz chory! A bajtel na to: - nic mi nie bedzie prosze pana! To sie grubiorz kapnou ze to jest gorol i na odchodne mu pado: - a to pij pij na zdrowie! - i poszou. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reden Re: Sosnowiec ma sto lat!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 23:46 W podzielonym Berline mogli sie dogodać, pra? Bestuż sie połonczyli. My sie ze Sosnowcym dogodać niy umiumy, pra? I sie w jedna kupa cuzamyn niy do... A "Wyborczo" niych sie staro... www.reden.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś