Gość: Jorg IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 20:12 Przeca wiadomo że najwieksi szpece od ślonskiej godki to gorole. Weźcie np tego "hanysa" od szlonskich szlagrow w TVS-ie, Niebudka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elvis Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.domainunused.net 12.06.08, 21:13 jak 40 lat temu to milicjantami jednak nie poli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 23:37 no ja czesc jezyka polskiego ktora sklada sie z jezyka czeskiego i mocnych wplywow niemieckich... Moze oni slyszeli spolszczony slaski a nie prawdziwa slonskom godke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.171.16.19.crowley.pl 12.06.08, 23:43 jol tam nie wia co słyszeli, ale jak przidzie co do czygo to zodyn spec od jynzyka nie poadoł ze ślonski to nie je jynzyk, yno tak sie stanie i koniec...bo przeca polski to prawie to samo co ruski, a czeski to co polski bo ze wszystkimi se idzie w miara dogodac o_O sprawa polityki... moim zdaniym jynzyk regionalni 100% poza tim wiam dobrze, ze to co sie teraz dzieje z naszom gołdkom to je polonizacja, moja ołma to nikaj do urzyndu nie mogla isc bo ni w kloc nikaj nie umiała se dogodać - Okolicy Gory sw Anny Myslam ze Ci państwo to już gorolami nie som :D pozdrowiom serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richad Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 01:52 Pewnie po tylu latach na Ślasku nie są juz gorolami, natomiast wielu hanysów, wciąż trwa w swej głupiej zaściankowości i mylnym przświadczeniu o własnej rzekomej wyższości. A o jezyku slaskim wypowiada sie tylu samozwańczych tytejszych znawców, którzy nie odróżniają pojęć dotyczacych języka, dialektu, gwary, etnolektu, mowy, godki i rzeczy, że naprawdę szkoda godać! Może lepiej, że robią to własnie gorole, którzy przyznają się,że zmierzyli się z problemem z powodu fgascynacji Śląskiem i mowa jego ludzi, niż rodowici Ślązacy, którzy nie robią w tym względzie nic. A przeciwnie obrażaja i zrazają ludzi. Kiedy wreszcie do wielu pustych hanyskich łbów dotrze prosta prawda,że bez wsparcia goroli nie będzie ani autonomii Śląska ani renesansu śląskiej mowy. Iże oni sami nie posiadają wyłaczności na Śląsk, patriotyzm, regionalizm, tradycje kulturowe i językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 03:53 Iże oni sami nie posiadają wyłaczności na Śląsk, patriotyzm, regionalizm, tradycje kulturowe i językowe. --------- To tys upod na swoj pusty gorolski lebek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co śe tam lasuje? Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:55 Próżny kalfas to moće Wy, Richat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ecik Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 01:41 A ty bracie, pewnie nasłuchałes się zniemczonego sląskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 00:20 Wszystko pięknie i miło, ale jak w tym słowniku jest więcej takich kwiatków jak "łonom wyłonaczył" i "ty pierunie", to ja czarno widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę 13.06.08, 07:26 Gynau, roro. Tyn jejich ślonski bydzie, boja sie, tyn som ftorym sie ta babka-pisarka w "Czornym Ogrodzie" posługuje, zero. Ciekawy jes tyn jejich drang do robiynio sie sławnym na naszyj kulturze zwyczajach,historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALFI Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 01:55 Oni nie robią sie sławni na naszej kulurze, ale zajmują sie naszą kultura bo są sławni. I z tego powinienes się radować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 03:54 Dzieki, dzieki - Richad. :))))))))))))))))))))) Skoncz fanzolic hadziaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 03:55 i Ecik i.....i.....i...... :))))))))) (vectranet) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfegor Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: 81.210.27.* 13.06.08, 08:03 Czy język słowacki jest gwarą języka czeskiego czy też odwrotnie? A może oba są gwarą "starocerkiewnosłowiańskiego"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz & HKP Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: 77.223.194.* 13.06.08, 08:22 Za mało, ku..., łaciny jest w ty ślonski godce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS gorole popularyzuja śląską godkę -A IJ NIY ZNAJOM! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 08:32 "Adam Podgórski: Ale śląski to nie jakiś obcy język tylko cześć języka polskiego. To gwara, czyli odnoga od wspólnego pnia.(...) Nie da się w śląskim pisać podań ani poezji." po piyrsze gorolu: kod słowny kerym posługuje sie określona grupa ludzi, staje sie 'jynzykiym' jesli tako wola wyrażajom ich użytkownicy. To sytuacja niy rzadko polityczna. Jesli dodatkowo jynzykoznawcy z cołego świata określajom status 'ślonskij godki' jako jynzyk, a ino poloki (....i to niy jynzykoznawcy yno amatorzy kerzy chcom zasłynonć na naszyj kulturze) nauczyni nacjonalistycznym podejściem do wszyjskiygo co ślonskie bydom zagorzale twierdzić że to gwara a niy jynzyk ... to jo niy widza tu w ogole synsu do polemiki...... totalno paranoja... i takich w cajtungu promujom? oj GW na psy schodzi.. no chyba ze lubi prowokować Ślonzoków... po drugie: niy do rady pisać 'piyknych' rzeczy? jesli wyscie ponad 10 lot od napisanio słownika lustrowali i analizowali ślonski jynzyk to jo wom wspolczuja jak sztopliście yno na 'łonaczyniu' czy 'motykowaniu' a niy znocie jasnych stron ślonskiygo jak np ślonsko poezja (kero podług wos niy mo szans na istnienie)... po trzecie: www.k.gwozdz.glt.pl po czwarte: w Ślonskim JYNZYKU niy ma ino 3 dialektów.... jest wiyncyj... ale co wy uo tym mogecie wiedziec.... Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: gorole popularyzuja śląską godkę -A IJ NIY ZN 13.06.08, 10:46 > Jesli dodatkowo jynzykoznawcy z cołego świata określajom status 'ślonskij > godki' jako jynzyk, a ino poloki (....i to niy jynzykoznawcy yno amatorzy > kerzy chcom zasłynonć na naszyj kulturze) Jacy językoznawcy z całego świata? Żyjesz w Matrixie. Gwara śląska jest gwarą języka polskiego, ale żeby była odrębnym językiem musiałaby się znacząco różnić od dialektu małopolskiego i wielkopolskiego. Fleksja, akcent, gramatyka i większość słów (poza niedawno wprowadzonymi germanizmami) są prawie identyczne jak w polskich dialektach. Oczywiście jak ktoś ma ideologiczne podejście do sprawy tak jak ty to nigdy tego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Re: gorole popularyzuja śląską godkę -A IJ NIY ZN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 12:09 > Gwara śląska jest gwarą języka polskiego, ale żeby była odrębnym językiem musiałaby się znacząco różnić > od dialektu małopolskiego i wielkopolskiego. Jest mocka dialektów (o statucie 'jynzyka') kere niy różniom sie właściwie wcale od inkszych jynzyków (bułgarski - macedonski). Róznice tam som znacznie myniyjsze niźli te kere możno zauważyć miyndzy ślonskim, a polskim! A mimo wszyjsko majom status jynzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: gorole popularyzuja śląską godkę -A IJ NIY ZN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 23:25 Uodkej to Poloucy majoom moonopol na idyjologicne podyńśćy? Wzglyndym polski gwary ruskigo jazyka toże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facet Re: gorole popularyzuja śląską godkę -A IJ NIY ZN IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 02:02 Pokaz mi facet tych językoznawców z całego świata, co tak niby znają i cenią język śląski? Wymień, jedno, dwa nazwiska! Poza tym skoro język sląski ma być jezykiem innym niż polski, to znaczy że jest językiem obcym. Czy to sie komus podoba, czy nie to jednak dlalekty slaskie śą odmianami języka polskiego. I tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: gorole popularyzuja śląską godkę -A IJ NIY ZN IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 03:56 Facet,Ecik, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boroki z MO Re: gorole popularyzuja śląską godkę -A IJ NIY ZN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 23:34 Tak być moge, kej moće na myśli Goroli, co śe sam przi nous ześloonzoucoouy, jak te Podgoorske?! Godajoom gwaroom śląską języka polskiego, kjery sam ze Śa przismycoouy i spońywjyrauy nasyma, szloonzkyma ausdrukami! Tela, co to ńy mo ńic do cyńyńo ze szloonzskym Jynzykym! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 09:38 <cytat> Nie wyobrażam sobie śląskiego w urzędzie, bo on nie jest abstrakcyjny. Nie da się w śląskim pisać podań ani poezji. To język do potocznej rozmowy, do opowiadania historii, bajek, czy wiców. Ja rozumiem te spory, ale nie przekonują mnie stwierdzenia entuzjastów języka śląskiego, argumentujących, że nawet Biblioteka Kongresu USA klasyfikuje śląski jako język. Zmienię zdanie jak zrobi to samo Biblioteka Jagiellońska. </cytat> Idiota! Twierdzi, że jeśli Biblioteka Jagiellońska sklasyfikuje śląski jako język to naglę będzie mozna pisac w nim poezje, a tereaz się nie da? To poziom abstrakcji jezyka zalezy od tego czy inn ego naukowca? Idiotyczny argument! I taki człowiek chce być autorytetem dotyczacym śląskiego??? Zjawiska jezykowe są, albo ich nie ma. A po śląsku pisze sie przeciez poezję! Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Facet jest tendencyjny 13.06.08, 10:21 ks. Tischner filozofowal po goralsku ale po slasku nie mozna pisac zadnej poezji??? dla Polakow punktem wyjscia jest jezyk polski i dlatego zawsze szukaja wspolnych cech z polskim. tak samo mysleli (a czesciowo nadal mysla) Rosjanie o ukrainskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 13.06.08, 10:56 Mam mieszane uczucia odnosnie tej calej dyskusji, ktora narasta od kilku lat. Rzecz jasna zyjemy w panstwie demokratycznym i z pewnoscia da sie wypracowac procedury odpowiednie dla uporania sie z problemem i jezeli tylko zaistnieje masa krytyczna to status "Slaskiego" moze ulec zmianie z gwary na jezyk regionalny. Na Kaszubach KAszubski wchodzi do kilku gmin jako jezyk pomocniczy, byc moze taka jest przyszlosc Slaskiego? Sam jestem Lodzianinem, wiec z pewnoscia kims do kogo pasuje okreslenie "gorol", jestem jednak jednoczesnie wielkim fanem Slaska, wielokrotnie jezdze do Pszczyny, ktora uwazam za kapitalne miejsce, martwi mnie tylko jedno - straszliwie agresywny jezyk ludzi RAŚ, zwolenników autonomii i zmiany statusu Śląskiego. Nie widzę powodu do antagonizowania Ślązaków z resztą Polaków. Podział na Śląsk i Polskę jest sztuczny i daleki od rzeczywistości. Każda dzielnica Polski ma inne tradycje, obyczaje, nawet gwary, dialekty czy zakres słownictwa. Te różnice próbowano ukryć i wymazać w Polsce ludowej, ale już wiemy, że to się nie udało. Nie ma więc sensu budować tożsamości śląskiej na podbudowie nienawiści i pogardy dla reszty kraju. Jak ludzie mają z sympatią odnosić się do Sląska, kiedy JErzy Gorzelki powtarza arogancki i pogardliwy komentarz premiera Wlk. Brytanii Davida George'a Lloyda, który stwierdził, że: "Przyłączyć Śląsk do Polski to jak dać małpie zegarek"? Czy naprawdę tak postrzegacie Polskę? Wierzycie, że Śląsk był oazą przedsiębiorczości pośród pustynii barbarzyństwa? Nie sądze, że tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 11:18 Bo paru faciów - wśród nich i wcale niegłupi Gorzelik próbuje zbijać na tym kapitał polityczny, a umiarem i racjonalizmem trudno wymachiwać na sztandarach. Oczywiście nie jest to populizm na miare PiSu ale pieniactwa krzykactwa szukania wszedzie winnych (naszym krzywdom, powstania układ, spisku masońko....) można się w tym niestety doszukać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 13.06.08, 11:51 Mysle, ze Gorzelik jest gorszy od PiS-u, moze i ma dobre intencje, pewnie kocha Slask, tylko czy ta milosc nakazuje mu wspieraca opinie skrajne, wedle ktorych II ws wywolali Polacy. Z pozycji kogos nie uczestniczacego w tej dyskusji, tez gloszone przez RAŚ brzmią niekiedy niczym ideologia jakies łagodnej proniemieckiej przybudowki Zwiazku Wypedzonych. Nieocenionym ambasadorem Slaska jest Kutz - ktory tez wspiera idee autonomii, ale nie z pozycji oszolomskich. Osobiscie nie mialbym nic przeciwko landyzacji Polski - wieksza odpowiedzialnosc w rece wojewodztw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Facet jest tendencyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 20:50 A Twoim zdaniem państwo polskie nie zdewastowało Śląska? Byłaby to bardzo oryginalna opinia. A może uważasz, że Polacy są tak wspaniali, że inni powinni im oszczędzić walenia prawdy w oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 13.06.08, 22:30 Ech spokojnie, spokojnie. Rownie dobrze moge zapytac czy Polska (mowimy o Polsce Ludowej) nie zrujnowala mojej Lodzi? Przed wojna miasto swietnie sie rozwijalo, mialo 2 dzienniki o ogolnopolskim zasiegu, najnowoczesniejsza rozglosnie radiowa, pociag do Warszawy jezdzil krocej niz obecnie! Parki przypominaly prawdziwe ogdrody, kamienice sie nie walily, rozwijaly sie rozne fory aktywnosci spolecznej itd...A po wojnie? Skasowano lotnisko, bo nie pasowalo do robotniczego charakteru miasta, zasiedlono Srodmiescie robotnikami, ktorzy obecnie zdegradowani do rangi lumpenproletariatu dewastuja centrum miasta. Parki zamienily sie w swoja karykature a aktywnosc spoleczne...coz lepiej nie mowic. Wiesz ile jest czasami we mnie goryczy z powodu degradacji mojego miasta? Pewnie odczuwamy pewne sprawy podobnie. Ty jednak winisz Polske, ja winie komunistow i przyniesiony na bagnetach system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Facet jest tendencyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 22:44 Jakoś społęczeństwo polskie nie protestowało przeciwko wywaleniu Niemców z Twojej Łodzi i mojego Śląska, nie miało nic przeciw wsadzaniu Ślązaków (jako Niemców) do obozów, przeciw rabunkowej eksploatacji węgla, dzięki której tysiące Polaków z przeludnionej polskiej wsi mogło się jako tako urządzić. Wy macie miasto bez swojej dawnej elity (Niemców i Żydów), my mamy zdewastowany region z walącymi się domami i bez setek tysięcy ludzi, którzy z tym regionem się identyfikowali. A Twoi rodacy dalej na ten region plują. Przynajmniej wielu z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 14.06.08, 21:38 Wiem o tym, masz racje we wszystkim co piszesz o Łodzi. Strasznie polubiłem Śląsk i Ślązaków również dlatego, że losy naszych regionów po wojnie są podobne. II wojna światowa była preludium do katastrofalnego upadku. Kibicuje pomysłowi autonomizacji Polski, to pozwoli okiełznać Warszawę z jej centralistycznymi zapędami i może udałoby się dzielić pieniądze rozsądniej. Łódź ciągle dostaje od Warszawy po dupie, ciągle nam coś odbierają. Tak było z siedzibami kilku banków, firm, nawet zasoby Łódzkiej Muzeum Sztuki (nowoczesnej) chcieli wywieźć. Przed wojną Łódź byłą potęgą, miała 3 kulturową świadomość, 3 społeczności, które razem żyły i pracowały. Komuniści wszystko zniszczyli. Tak w Łodzi jak i na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regionalista Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 23:59 To pojakymu we Uodźi ńy sprowjoće se ojropyjskigo, autoonoomicznygo Regijoona, jak to My czyńyma we Oberschlesien? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 15:43 Ależ ja nie miałbym nic przeciwko. Wszystko zależy od tego czy to rozwiązanie byłoby korzystne. Jeżeli dzięki niemu w Łodzi zostałoby więcej pieniędzy to Łodzianie powinni o to walczyć z taką sama determinacją jak Wy u siebie. Boję się jednak, że za mało u nas patriotów lokalnych, trochę Wam zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficywyrt Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 23:53 Przede vszym, bydźe vtynczos myńi gorolskigo sobjypaństva, svawole i bajzlu! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Facet jest tendencyjny 13.06.08, 11:48 Czy ci, zarzucający nam wszelkie nieprawości tego świata, bo chcemy autonomii, nie rozumieją, że my z Polską prześlismy już wszelkie doświadczenia, tych jesteśmy pieronym syci, na dalsze nie mamy ochoty i zawracanie głowy, że "tylko razem" itd. przyprawia nas o mdłości??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 13.06.08, 12:04 Ja z pewnoscia nie zarzucam nikomu zadnych nieprawosci. Domaganie sie autonomii jest uzewnetrzeniam przekonan pewnej grupy ludzi na temat skutecznego zarzadzania regionem. Nie wciskalbym tutaj jednak ideologii rodem z propagandowych ulotek, bo to zbedne. Warto tez zadac sobie pytanie czy gruba domagajaca sie autonomii jest reprezentatywna...Nawet niewielka grupa, czy duza, ale nie na tyle aby mowica za caly region, moze byc bardzo glosna, ale co z tego skoro nie prezentuje pkt widzenia wiekszosci? Jezeli kiedykolwiek dojdzie za referendum na temat slaskiej autonomii i jej zwolennicy osiagna wymagany prawem wynik dla wprowadzenia tego rozwiazania - to wszystkiego dobrego, niech eksperyment sie zacznie. Nie widze jednak powodu aby szczuc na siebie ludzi - zbedne i glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cos o tym wiem Re: Facet jest tendencyjny IP: 194.45.94.* 13.06.08, 13:40 A dlaczego "nie" dla autonomi? Najpierw Polska po wojnie wysiedlila spora czesc slazakow, reszcie "umilala" zycie ze w latach 70tych i 80tych sami od tych im przysparzanych "dobroci" wyjechali. Na ich miejsce przyjechali rdzenni Polacy z kieleckiego. Poprostu wymiana etniczna, zeby nikt nie mogl dzis powiedziec ze na slasku jeszcze rdzenni slazacy zyja. To wam sie wspaniale udalo. Dobrym przykladem jest Bawaria, jak mozna zyc w autonomi. Bawarczykowi nikt nie powie ze jego mowa to gwara, a jego Land jest niemiecki! Ale Bawarczykow tez nikt przymusowo nie wysiedlal i jezyka nie zabranial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 13.06.08, 15:06 Straszliwie upraszczasz: Polska zrobila to, zrobila tamto. Polska komunistyczna kierowala sie totalitarnym sposobem myslenia i nie sadze aby mozna bylo to nazwac dzialaniem jakis mitycznych Polakow Slazakozercow. To byly dzialania wladz komunistycznych - irracjonalne, niedemokratyczne, niePolskie. TO nam sie wspaniale udalo? Nam to znaczy komu? Mnie? Wybacz ale nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci. DLaczego chcesz obarczyc mnie odpowiedzialnoscia za dzialania niedemokratycznego rzady komunistow przywiezionych z Moskwy? Bawiaria nie jest dobrym przykladem, bo jej status nie jest niczym niezwyklym dla Niemiec, kazdy land jest tam swoista "autonomia", chodz to slowo nie bardzo w tym przypadku pasuje. I zapewniam Cie, ze jezeli wiekszosc Slazakow zechce autonomii to ja dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cronos Re: Facet jest tendencyjny IP: 62.206.54.* 13.06.08, 17:50 Bavaria ma wieksze prawa autonomiczne niz inne regiony NRW, Badenia czy nawet Berlin. To wynika ale z jej histori. I to nie jest tak ze Bavaria jest jednolita. Na polnocy (Nürnberg) mieszkaja Franken a na prawie caly zachodni granicy (Ulm) mieszkaja Szwaby. I nikt nie ma z tym problemu. Nie widze zodnego powodu zeby Slonsk tych samych praw nie mogl osiagnac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 13.06.08, 22:19 Ja tez nie - jezeli tak zdecyduje wiekszosc Slazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derty Re: Facet jest tendencyjny IP: *.domainunused.net 13.06.08, 18:15 Daj spokój, tu nie idzie o żadne argumenty, albo dowody. Tu się liczy to, że mój brat na socialu w Niemczech ma więcej kasy, niż ja pracując w tej zasranej Polsce i czyja to wina? Moja? NIE! Nie jestem ani głupszy, ani bardziej leniwy od niego. To jest wina Polski. A cała ta jazda ze śląskością to tylko opakowanie na tę prostą refleksję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksobiemy Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.1.72.* 13.06.08, 19:27 Gość portalu: derty napisał(a): > Tu się liczy to, że mój brat na socialu w Niemczech ma > więcej kasy, niż ja pracując w tej zasranej Polsce i czyja > to wina? Moja? NIE! Nie jestem ani głupszy, ani bardziej > leniwy od niego. Witam! Ta kwestia ma znaaacznie szerszy wymiar niż Twój problem w stosunku do Twego brata, choć i taki ma swoje znaczenie. Jazda ze śląskością, jak to raczysz nazywać, traw od co najmniej 100 lat. Jedni chcą w tę inni w inną stronę, używając przy tym rozlicznych argumentów. Ludzie obecnie są już znacznie bardziej wyemancypowani niż kiedyś i potrafią myśleć i bronić swoich praw i wolności. Więc nich się nawet ostro ścierają poglądy, nich w pokojowej dyskusji ludziska się określają i zabiegają o swoje. Co do naszej godki, to fajnie, że budzi zainteresowanie u niektórych napływowych, z tego będzie tylko obopólna korzyść. Że oni myślą iż mają do czynienia z archaiczną polszczyzną, to bym ich z błędu nie wyprowadzał, bo to jest dla nich ważne i potrzebne, to ich w pewnym sensie dowartościowuje. Czemu im tego zazdrościć, my przecież i tak swoje wiemy? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 13.06.08, 22:24 Twierdzisz, ze Slaski nie ma nic wspolnego z Polskim? Czym zatem jest? Skad sie wzial? Wytrysnal samoistnie z niebytu? Blagam, troche powagi. Wszystko ma swoje zrodla, jezyk, historia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.08, 01:02 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Twierdzisz, ze Slaski nie ma nic wspolnego z Polskim? Czym zatem jest? Skad sie > wzial? Wytrysnal samoistnie z niebytu? Blagam, troche powagi. Wszystko ma swoj > e zrodla, jezyk, historia itd Czy wszystko co jest w tym kraju musi mieć związek z polskim? Czy uważasz polskosć za pempek świata, od którego się wszystko zaczęło? Czy sądzisz, że zanim pojawiło się w Europie państwo Polan, to na Śląsku ludzie używali języka migowego? "Trochę powagi" piszesz? Zacznij od siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 03:59 Przypominom, ze chrystianizacja byla na Slonsku prawie 100 wczesniej nizli w Polszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Facet jest tendencyjny IP: *.domainunused.net 14.06.08, 08:06 A co to ma do rzeczy? Chrystianizacja szła z południowego zachodu, to chyba logiczne, że Śląsk jest pierwszy po drodze? Polski jako takiej jeszcze wówczas nie było, a w tym czasie co Śląsk schrystianizowana była sąsiednia Małopolska. Mieszko jakoś nie przyjął chrztu ze Śląska, tylko z Czech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 14.06.08, 21:46 Nie szalalbym tak z tą chrystianizacją i rzucaniem haseł w stylu Śląsk istniał 1000 lat temu. Co wtedy istniało? Państwo Czeskie, bo pewnie piszesz do tego w kontekście chrystianizacji Śląska. To było tak dawno i wtedy takie pojęcia jak przynależność narodowa nie miały żadnego znaczenia a chrystianizacja była powierzchowna. Polska wyszła z pogaństwa gdzieś dopiero w XIII wieku, a Chrystus królował w miastach, kościołach, opactwach itd., poza nimi pogaństwo władało umysłami pospólstwa:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 00:37 Gość portalu: Panajotow napisał(a): To było tak dawno i wtedy takie pojęcia jak > przynależność narodowa nie miały żadnego znaczenia To nie dotyczy Ślązaków, bo oni jako jedyni w dziejach ludzkości znali wówczas swoją przynależność narodową i kiedy plemiona polskie nie wiedziały jeszcze że są polskie to Ślązacy już wiedzieli że są Polakami, natychmiast nauczyli się staropolskiego (tego z XVIw - antycypowali) a potem przez setki lat rwali włosy z głowy z tęsknoty za Polską. www.abc.com.pl/serwis/mp/2002/0401.htm :))) Te 600 lat to od zrzeczenia się Śląska niż od faktycznego odejścia śląskich Piastów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygańske mity Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 01:49 Mity, mity, mity, mity polsky! Kej nareszće Poloucy ś ńich śe wygrzebjóm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 15:45 To strasznie ciężka dyskusja. Szczerze - nie czuję się odpowiednio kompetentny, żeby autorytatywnie pisać o słowiańskich plemionach sprzed 1000 lat. Przyznaje pokornie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 16:30 To była ironia. To właśnie przykład budowania mitów o odwiecznie polskim Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hercele Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 19.06.08, 13:20 Kceće Mje prziprawić uo hercklekotyn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 14.06.08, 21:43 Oo - akurat względem Polski jestem bardzo krytyczny, uważam, że wiele w tym państwie jest do naprawienia, począwszy od dróg, skończywszy na nawykach i świadomości mieszkańców. Nie jestem i nie byłem zwolennikiem polonocentryzmu, nie uważam, że Polska jest pępkiem świata czy Chrystusem narodów, wierzę jednak, że warto żyć w nawiązaniu do rzeczywistości, a jest ona taka, że Ślązacy to nie kosmici, którzy przylecieli nad Odrę z Marsa. Jeżeli chcesz jednak uważać siebie za członka całkowicie oddzielnego i odmiennego narodu Ślązaków - ok, masz do tego prawo i jestem ostatnim, który odmówiłby Ci samookreślenia:). Masz do tego prawo. Nikt nie powinien rościć sobie prawa do narzucenia Ci określonego sposobu myślenia o sobie i swojej małej ojczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnoślązak Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:10 To dlaczego w polskiej Ustawie sejmowej o mniejszościach narodowych i etnicznych nie można Ślązaków znaleźć? Nie jesteśmy polskimi Obywatelami, czy tylko pozbawieni jesteśmy swoich praw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 15:48 TO już polityka. Wszystko jest kwestią przekonania władz, że istnieje realne pragnienie większości Ślązaków modyfikacji statusu regionu i jego mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 00:15 Tyle, że w tym miejscu mowa była o śląskim. Czy doprawdy uważasz, że rzeczywistość polega na tym, że śląski (czy Ślązacy) albo spadł z Marsa albo pochodzi z polskiego? Przecież początkowe plemiona słowiańskie w tej częsci Europy mówiły właściwie wspólnym językiem. To późniejsze "łączenie się" czy raczej podboje powodowały początki wspólnot, w tym państwa Polan. A wraz ze wspólnotami ujednolicały na przestrzeni setek lat swój język i kulturę. I to raczej w późniejszych latach niż we wcześniejszych. Śląsk dość szybko odpadł od ówczesnej Polski. Staropolski trwał zdaje się do XVIw. W tym czasie Śląsk nie miał już kontaktów z Polską od grubo ponad 200 lat - w zależności czy liczyć zrzeczenie się Śląska czy też faktyczne odejście śląskich Piastów do Czech. Moim zdaniem pisanie że śląski pochodzi od polskiego to nadużycie. Związane z polityką i służące chyba samozadowoleniu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 15:50 Śląski wywodzi się ze staropolskiego, później oczywiście rozwijał się w pewnym oderwaniu od Polszczyzny i niewątpliwie rozwinął się w oryginalną formę, którą można obserwować obecnie. Nie jestem językoznawcą i raczej nie wdam się w debatę na temat czy Śląski do gwara, dialekt czy już odrębny język. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 16:41 A polski wywodzi się z rosyjskiego. Koniec kropka. Czy potrafisz zrozumieć, że w tamtym czasie mógł być co najwyżej słowiański? a stawianie znaku równości pomiędzy słowiańskim a staropolskim/polskim to już nadużycie i raczej kojarzy się z prymitywną propagandą niż z naukowym podejściem. To, że Śląsk w tamtym okresie przez pewien czas należał do Polski (wcześniej i później do Czech) nie oznacza że język ówczesnej ludności z automatu stał się polskim. Bo dlaczego ignorować wcześniejszą i późniejszą przynależność do Czech? Bo psuje wizję śląskiego jako polskiej gwary? Dlaczego nie powiedzieć że śląski to czeski? Przeciez to bardziej logiczne! Czy potrafisz odrzucić megalomanię i mniemanie, że wszystko co kiedykolwiek miało kontakt z Polską z automatu staje się polskie/staropolskie? Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 14:55 Nie jestem ani megalomanem ani polonocentrysta. Polski nie wywodzi sie z rosyjskiego, skad taki pomysl? Slaski wywodzi sie ze staropolskiego i jest do niego bardziej zblizony niz do wspolczesnego polskiego. Nie mam zadnych uprzedzen i podkreslam raz jeszcze: na wlasny uzytek masz prawo uwazac cokolwiek uznasz za sluszne i nie zamierzam Ci narzucac swojej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 19:24 A moze to staropolski wywodzi sie z morawskiego/czeskiego/slaskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 01:24 Człowieku, twierdzenie że śląski wywodzi się z staropolskiego jest tak samo prawdziwe jak to, że polski wywodzi sie z rosyjskiego. Popytaj rosyjskich językoznawców. Czy wiesz jak brzmiał staropolski skoro wiesz że śląski jest do niego zbliżony? czy też powtarzasz to co niektórzy polscy językoznawcy twierdzą - z powodów politycznych. Czytałes ten link o zmitologizowanej roli powstań, aby uzasadnić polską przynależnośc Śląska? Powtarzam jeszcze raz. W tamtym czasie na tych terenach był ogólnie język słowiański. Nie mówię że taki język o nazwie słowiański istniał. Jeśli dobrze pamiętam, to jeszcze w XIV w. jest tak duże podobieństwo że dośc trudno odróżnić czeski od polskiego. To że przyjmuje się że w tym czasie powstawał staropolski (aż do XVIw) nie jest niczym nagannym. To po prostu jest pewna umowa: powstało państwo Polan i od tego czasu rozwija sie staropolski. Wszystko OK. Tak samo twierdzą Czesi. Ale to nie oznacza, że na przykład w XII wieku te języki wyraźnie się różniły i istniała ostra granica pomiędzy tymi językami. Jednak Śląsk miał inną historię. Pod koniec Xw. został zdobyty przez Mieszka, w następnych latach wojny czesko-polskie o Śląsk. Potem rozbicie dzielnicowe od 1138 i już w tym okresie dochodzi do wzmożonego osadnictwa niemieckiego oraz przejście a właściwie powrót do Czech. Następny kontakt z Polską to XXw. Udowodnij, że polski epizod w historii Śląska jest najważniejszy. Uzasadnij też dlaczego śląski nie może pochodzic od czeskiego! Piszesz, że nie masz uprzedzeń a jednak boisz się pomyśleć i uzasadnić dlaczego śląski nie może pochodzić od czeskiego tylko musi pochodzić od polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 17.06.08, 08:20 NIe boje sie, mozemy tak zalozyc, ale co z tego, ze tak sobie zalozymy? Jestes jezykoznawca? JA nie. NA czym mam sie opierac jezeli nie na oficjalnej nauce? Dlaczego mamy od razu zakladac, ze ktos cos robi z podowod politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rechtůr Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 17.06.08, 12:30 Sóm przeca FAKTA! Jynzykowe zresztóm: dej pozór, cestra, uómasta, krajiczek, ... Vszysky uóny sóm przeca Jynzyka szlónzskigo bogajstvym?! A ze polskym pewńikym, ńywjejla majóm do czyńyńo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 20:49 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > NIe boje sie, mozemy tak zalozyc, ale co z tego, ze tak sobie zalozymy? Jestes > jezykoznawca? JA nie. NA czym mam sie opierac jezeli nie na oficjalnej nauce? D > laczego mamy od razu zakladac, ze ktos cos robi z podowod politycznych. bo potoczna definicja języka to 'gwara za którą stoi armia'. Słyszałeś o serbsko-chorwackim? o mołdawskim? Albo kaszubski. Większość świata od momentu kodyfikacji uznaje go za język, ale w Polsce do 1989r był polską gwarą. A nawet po dziś dzień zdarzaja się osoby, co uparcie będa mówić że kaszubski jest gwarą. Czytałeś podany przeze mnie link o zmitologizowanej roli powstań? Do celów politycznych rzecz jasna. Czy sądzisz, że w tym samym celu nie zostanie wykorzystany język? Przeciez to najprostrza droga do przerobienia Ślązaków w Polaków. Najczęsciej o tym, czy dany język jest jeszcze dialektem czy już językiem decydują sami użytkownicy. Jeżeli z powodów psychologicznych będą chcieli mówić po polsku, to ich język wówczas staje się gwarą. Jeśli zaś z tych samych powodów będa chcieli odrębnego języka, to też nim się stanie. No i jest jeszcze polityka, która ma interes w tym, aby powstał język lub nie. Ponadto nie wszyscy uważają śląski za dialekt polskiego. Np. językoznawca dr Tobor z Uniwersytetu Śl. (przepraszam jeśli nazwisko jest przekręcone) uważa za język, albo np. tu: pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfikacja_j%C4%99zyk%C3%B3w_indoeuropejskich#Klasyfikacja_Merritta_Ruhlena czyli: Języki zachodniosłowiańskie północne -> Język polski | Język kaszubski | Język połabski † centralne -> Język górnołużycki | Język dolnołużycki | Język śląski Jeszcze jedna rzecz, polski jest głównie oparty na gwarach małopolskich, wielkopolskich i Mazowsza. Śląski jest właściwie symboliczny, a jednak ze śląskiego próbuje się robić staropolski! A na koniec, czy słyszałeś by 35 lat temu ktoś śląski nazywał staropolskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksobiemyślę Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.1.72.* 14.06.08, 15:47 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Twierdzisz, ze Slaski nie ma nic wspolnego z Polskim? Czym zatem jest? Skad sie wzial? Wytrysnal samoistnie z niebytu? Blagam, troche powagi. Wszystko ma swoje zrodla, jezyk, historia itd. Witam! Miło mi odpowiedzieć gościowi Panajotow. Początki języków europejskich giną podobno w pomroce dziejów. Paleontologia twierdzi, że zaczęły się kilkanaście tysięcy lat temu gdzieś w okolicach dzisiejszych Indii. Z tego wynika, że ruski, polski, niemiecki, w tym i śląski, oraz wiele innych, mają mieć wspólne b. dalekie korzenie. Drogi ich późniejszego rozwoju przebiegały najprawdopodobniej równolegle, ale jak naprawdę było - kto to wie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 13.06.08, 22:21 EEe....hmmm, to sie dopiero nazywa uproszczenie. Osobiscie tez uwazam, ze erupcja swiadomosci regionalnej jest wynikiem trudnych chwil polskiej gospodarki w latach 90...ale problem powstal i moze kiedys nam wszystkim wybuchnac w twarz. TO nie wina Polski, ze Stalin objal ja swoim cieplym usciskiem. Badz racjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derty Re: Facet jest tendencyjny IP: *.domainunused.net 13.06.08, 23:07 T > O nie wina Polski, ze Stalin objal ja swoim cieplym usciskiem. Badz racjonalny. Ale ludzi to nie obchodzi, obchodzi ich wymierna korzyść bez głębszego wnikania w winy. Nikt do DDR nie wyjeżdżał. Wiesz jakie to jest męczące, gdy ludzie z Niemiec przyjeżdżają tu leczyć swoje kompleksy wynikające z tego, że w Niemczech nigdy nie będą swoi, że zawsze będą gorsi? Mało komu tak na prawdę się udało przełamać barierę niemieckośći. Obserwując np forum katowickiej gazeta.pl dostrzeżesz bardzo wiele nicków piszących z Niemiec w sposób gorzki, pogardliwy, a zarazem przedstawiających siebie z upragnioną wyższością. A z drugiej strony jest moja zazdrość. Ja chcę, żeby tu było jak w efie i wkurza mnie, że nie jest. Niemcy mają marki, mają reprezentację, mają silną kulturę, a Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 13.06.08, 23:30 Chyba rozumiem o co Ci chodzi. Mysle, ze kazdy Polak chcialby, zeby kraj bardziej przypominal Niemcy czy jakikolwiek kraj, ktory przez 50 lat mial okazje normalnie sie rozwijac. Polska jednak ma sie coraz lepiej i wierze, ze zal i rozgoryczenie znikna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadaśik Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:20 My by moźno Wóm i przeboczóuy iber 80 lout zapuźńyńo wzglyndym Ojropy, kjere My erbli przi Polsce? Bele byśće yno napoczli nareszće gibći pyndalować, a ńy cekać na Bosky smjyuowańy i cuda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 15:56 Ejże, ejże, nie jesteś za surowy? II RP powstała z 3 zaborów. Proces unifikacji trwał i tak dosyć krótko, bo od mniej więcej 1935 roku PKB rosło dynamicznie i w stałym tempie. Po wojnie nie tylko ludzie z innych części Polski niż Śląsk wspierali komunizm. Gierek był przecież Ślązakiem, Ziętek też. System komunistyczny, który zniszczył kraj, niszczył go równomiernie wszędzie. CO więcej komunizm nie był polskim tylko rosyjskim wynalazkiem. O co więc pretensje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 16:25 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Gierek był przecież Ślązakiem Gierek był takim Ślązakiem jak ja Chińczykiem. Gierek był Zagłębiakiem pochądzącym ze Sosnowca. NIE BYŁ ŚĄZAKIEM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bin Ladyn Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 17.06.08, 14:24 Z resztóm Zoguymbjokóv vspjyrou polsko "Al Kajda"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumowe ucho? Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:25 Tak to ńykej je, kej śe Cowjek nóńdźe na pyndzyji po 15-tu rokach roboty we Milicyji, a po szuflodach uostowajóm suowniki szlónzki mowy, wercojg do podsuchowańo i zasrowańo Szlónzoukóv w SB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.08, 01:08 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > EEe....hmmm, to sie dopiero nazywa uproszczenie. Osobiscie tez uwazam, ze erupc > ja swiadomosci regionalnej jest wynikiem trudnych chwil polskiej gospodarki w l > atach 90... rozumiem, że uważasz, że śląskośc nie może nigdy zaistnieć z potrzeby serca bo polskość jest zbyt piękna? O ruchu ślązakowskim na początku XXwieku słyszałeś? To co, zaraz będziesz twierdzić, że to tylko przenieśli się w czasie z lat 90-tych do początku XXw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 04:00 Pokojowy, pacyfistyczny, patryjotyczny ruch slazakowski, tak brutalnie zwalczany przez naplywowych Polokow.... :((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 14.06.08, 21:55 Słyszałem o ruchu ślązakowskim, właściwie to ta dyskusja zainspirowała mnie do pogłębienia wiedzy i będę to robił nadal. Teraz wiem, że w okresie 1919-1922 sytuacja na Śląsku była bardziej skomplikowana niż mi się wydawało. TO o czy mogę Cię zapewnić to moje głębokie przeświadczenie, że nie można do Waszych odczuć względem Śląska i własnej tożsamości podchodzić z wyższością, pogardą czy niechęcią. Myślę, że podobnej postawy można oczekiwać od zaangażowanych w ruch autonomistów Ślązaków. Myślę, że trudna sytuacja ekonomiczna na Śląski, zamykanie kopalń, podkopywanie fundamentów rodzinnych budżetów, mogło stworzyć poczucie krzywdy doznanej ze strony rządu w Warszawie. Te smutne wydarzenia mogły doprowadzić do wzmocnionej samoidentyfikacji regionalnej w kontrze do Warszawy. To tylko moje przemyślenia, może głupie - nie mnie oceniać. Ja sam mieszkam w mieście, które od dłuższego czasu jest przez Warszawę i niemal resztę Polski traktowane protekcjonalnie, więc myślę, że jestem w stanie zrozumieć co możecie czuć. Co więcej, również moje miasto dostało w latach 90 po dupie, upadły potężne zakłady włokiennicze, zwolniono tysiące ludzi, po Łodzi rozpełzła się bieda i zaczęły się problemy. Powiem tak - jeżeli tylko Ślązacy mieliby by ochotę na autonomiczne bytowanie w ramach państwa to ja nie mam nic przeciwko. Uczestnictwo w dyskusji na tym forum zwiększyło moje zrozumienie waszego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.08, 23:46 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Myślę, że trudna sytuacja ekonomiczna na Śląski, zamykanie kopalń, podkopywanie > fundamentów rodzinnych budżetów, mogło stworzyć poczucie krzywdy doznanej ze > strony rządu w Warszawie. Te smutne wydarzenia mogły doprowadzić do wzmocnionej > samoidentyfikacji regionalnej w kontrze do Warszawy. Z mojego punktu widzenia, a jestem Ślązakiem, to sytuacja ekonomiczna nie miała raczej większego wpływu. Ruch narodowy na Śląsku powstawał mniej więcej w tym samym momencie co w całej Europie tyle, że jedne narody uzyskiwały świadomośc u większości społeczeństwa szybciej, inne później. Śląska świadomośc 100 lat temu nie była udziałem większości Ślązaków - tak sądzę. Późniejsze lata poniżania i pogardy względem Ślązaków powodowały "odruch obronny". Niestety okres PRLu uniemożliwiał swobodne deklaracje więc nie mogli mówić o sobie "Ślązacy" podobnie jak nie miała prawa istnieć mniejszośc niemiecka, Katyń czy inne niewygodne dla ówczesnej władzy fakty. Dopiero wolnośc po upadku komuny pozwoliła zdjąć Ślązakom knebel choć wielu Ślązaków po kilkudziesięciu latach nakazu milczenia nie potrafi nawet po dziś dzień otwarcie powiedzieć "jestem Ślązakiem". I nic dziwnego skoro nawet dziś słyszy, że Ślązacy uważający się za Ślązaków to 'V kolumna, oszołomy, opłacani przez Erikę hitlerowcy, zdrajcy powstańców śląskich' i inne podobne "komplementy". Dlatego moja babcia choć Ślązaczka na spisie podała narodowość polską, dla własnego i naszego (rodziny) bezpieczeństwa. Moim zdaniem, to po prostu zbieg okoliczności że w tym samym czasie ludzie mogli zacząć mówić oraz że kopalnie zamykano. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 16:02 Jestem z regionu gdzie do Ślązaków nie ma absolutnie żadnych uprzedzeń. Nigdy nie słyszałem od żadnego z moich znajomych żadnych negatywnych czy obraźliwych komentarzy o Śląsku. Sam mam znajomych na Śląsku, bardzo go lubię, jego przyrodę, industrialne miasta (sam jestem z przemysłowej Łodzi), śródmieście Katowic i uważam, że Śląsk jest jednym z najciekawszych regionów tego kraju. Możliwe, że masz rację w swoim wywodzie. W PRL-u oczywiście nie można było wygłaszać żadnych opinii sprzecznych z oficjalną propagandą. Zobaczymy jak się sprawa będzie rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korfanty-Bin Laden Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:36 W latach 1919-1922 na Górnym Śląsku, Polska Organizacja Wojskowa z Warszawy i terenowego sztabu w Sosnowcu inicjowała procesy, które współczesny świat zna pod nazwą "bałkanizacja" Europy, a doświadczenia ze stosowania metod terrorystycznych w osiaganiu celków politycznych i terytorialnych w tamtym czasie, przejęła i obecnie udoskonala Al Kajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.08, 01:10 Ja bym to porownal do teroryzmu i do sytuacji w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 16:03 Ostrożnie z takimi sądami, jestem pewien, że i na Śląsku żyje mnóstwo osób którym POW wcale nie kojarzy się z Al-Kaidą. Bojówki niemieckie na Śląsku stosowały brutalne metody, zwoziły Niemców z Rzeszy i chyba ich działania były radykalniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.proxy.aol.com 15.06.08, 16:19 > zwoziły Niemców z Rzeszy Slask, to byla przeciez Rzesza. A zwozono patryjotow. POW kojarzy mi sie przede wszystkich z rosyjskim Zaglebiem, Poznaniem i Lwowem. Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 14:58 TO co piszesz jest juz niemadre. Czy mam rozumiec, ze Slask z przyjemnosci tkwil w Prusach? Nie sadze aby Prusacy wspierali Slaskosc, nie wierze aby przyznali mu status autonomiczny, a Polska to zrobila. Nie wychwalaj polityki Prus i Prusakow, bo to chyba najbardziej nacjonalistyczny narod i panstwo na swiecie (dzieki Bogu juz nie istnieje!). Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 16:09 panajotow napisał: > TO co piszesz jest juz niemadre. Czy mam rozumiec, ze Slask z > przyjemnosci tkwil w Prusach? W takim razie dlaczego zdecydowana wiekszosc Slazakow z obszaru plebiscytowego glosowala za pozostaniem w Niemczech? Nie sadze aby Prusacy wspierali > Slaskosc, nie wierze aby przyznali mu status autonomiczny, Nie musisz wierzyc, wystarczy poswiecic troche czasu na ksiazki, a sporo ich wydano w temacie historii Slaska. a Polska > to zrobila. Nie wychwalaj polityki Prus i Prusakow, bo to chyba > najbardziej nacjonalistyczny narod i panstwo na swiecie (dzieki Bogu > juz nie istnieje!). Ale to wlasnie Slask (a wlasciwie wieksza jego czesc) i my, Slazacy, skladalismy sie na pruskie panstwo i spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 16.06.08, 17:04 Musze Cie rozczarowac i odeslac do wspomnianych przez Ciebie ksiazek. Prusacy nie uznawali slowianskich Slazakow za rownych sobie tylko jako kandydatow do germanizacji! Przykro mi, takie sa fakty. Nie znana jest mi jakakolwiek zorganizowana forma slaskiej autonomii pod pruskim panowaniem. Oswiec mnie jezeli sie myle. Dopiero po I wojnie swiatowej Slask stal sie wydzielona prowincja w ramach panstwa pruskiego Republiki Weimarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 19:28 Nawet jesli - i to mo byc "argument" ? Ze niby co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 17.06.08, 08:23 Moze potiwerdza to fakt, ze jednak z poczucia goryczy wyciagacie zle wnioski historyczne? MOze gloryfikacja panstwa pruskiego i przeciwstawianie go negatywnie Polsce nie jest dobrym pomyslem? WIem, ze jest sporo niezrozumienia dla Slaska, to nie oznacza jednak, ze trzeba wpadac w jakas paranoje i chwalic Biskarcka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uostry gnyp. Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 17.06.08, 11:13 Przeca tu śe rozuaźi uo Rzecz, uo kjery Wy`śće sprawjóuy se zawouańy: "Za Wolność Waszą i Naszą"! Wasza, polsko zaistniała, tero cas na Naszo! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 19:26 Gynau. Pajanotow: smolisz fleki. Ale co sie dziwowac, jak niy mosz zielonego pojyncia o Slonsku i jego historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 17.06.08, 11:18 A skónd borok mjoł śe łó ńji co wywjejdźeć, kej gyszichta Szlónzska - podano na Prowda, bez Wracłavski Uńiwerytyjt szkryfńóno łostała dźepjyro we 2002 godźe?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 23:27 Gość portalu: Panajotow napisał(a): Bojówki niemieckie na Śląsku > stosowały brutalne metody, zwoziły Niemców z Rzeszy i chyba ich działania były > radykalniejsze. no, niezupełnie. Śląsk wówczas nie należał do Polski, więc ci "Niemcy z Rzeszy" to nic innego jak rodacy - zaprzeczysz? Czyż nie mieli prawa bronić swojej ojczyzny? Poza tym polska strona też zwoziła wojsko w którym było wielu ochotników z Lwowa czy Krakowa. Faktem jest, że aby zaciągnąć aż tylu ochotników, pisano propagandowo w lokalnej prasie tamtych miast o straszliwych prześladowaniach Polaków na Śląsku. Jednak jakby nie patrzeć, to przyjezdni z Lwowa czy Krakowa naruszyli granice państwa. Inna rzecz, że po "powstaniach" sporo ochotników zapomniało drogi powrotnej do domu i im na pewno POW i wszystko co polskie kojarzy się najlepiej. A czy tylko niemieckie bojówki były brutalne? Chyba nie sądzisz, że polska strona przyzna się, że też do świętych nie należy. Gdyby nie było protestów Żydów, to po dziś dzień wiedzielibyśmy że "w Jedwabnem Żydów mordowali tylko Niemcy, bo przecież Polak jest niezdolny do takiego okrucieństwa". Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 15:00 W tym momencie chwalisz Niemcy. Kraj, ktory gnebil slowianskich mieszkancow Slaska niezaleznie czy uznac ich za Polakow czy Slazakow. Uwazajcie, zeby w swojej krytycy Polski nie zaczac chwalic ludzi, ktorzy gdyby mogli to dokonczyliby dziela germanizacji i nie rozmawialibysmy teraz o slaskiej mowie wogole! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 16:03 panajotow napisał: > W tym momencie chwalisz Niemcy. Kraj, ktory gnebil slowianskich > mieszkancow Slaska niezaleznie czy uznac ich za Polakow czy > Slazakow. Uwazajcie, zeby w swojej krytycy Polski nie zaczac chwalic > ludzi, ktorzy gdyby mogli to dokonczyliby dziela germanizacji i nie > rozmawialibysmy teraz o slaskiej mowie wogole! Nic bardziej nie zaszkodzilo slaskiej mowie, jak te kilkadziesiat lat polskiej administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 16.06.08, 17:12 Rozumiem, ze zakladasz, ze Prusacy doprowadziliby do jej rozkwitu? Apeluje o rozwage i nie popadanie w skrajnosc. Rozumiem, ze pewna czesc mieszkancow Slaska o silnie wyksztalconej swiadomosci regionalnej ma do wladz Polski komunistycznej zal za marginalizacje kultury i mowy w regionie, za naplyw robotnikow z innych czesci panstwa, ale na Boga, to nie powinno was popychac do gloryfikacji sil, ktore byly Wam wrogie. Jak mozna porownywac ostra pruska germanizacje z glupimi stereotypami wynikajacymi z ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 19:29 To Ty nigdy nic nie slyszales o antyslaskiej "polityce" niejakiego kurzydly, pacholka pilsudskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 17.06.08, 10:38 Nie, ale chetnie sie dowiem, prosze o wskazanie zrodel. Moze jakas publikacja naukowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 17.06.08, 10:41 Aha...poprawka: mowa o wojewodzie Grazynskim, ktorego ponizasz uzywajac pierwszego nazwiska? Wiesz, opinie co do jego osoby sa podzielone. Czytalem, ze zasluzyl sie kulturze slaskiej, zalozyl muzeum slaskie, archiwum akt dawnych itd...Wiele inwestycji w Katowicach okresu miedzywojennego to jego zasluga. Zarzuca mu sie to, ze nie otaczal sie Slazakami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 21:09 Gość portalu: Panajotow napisał(a): Czytalem, ze zasluzyl sie kulturze slaskiej, zalozyl > muzeum slaskie, archiwum akt dawnych itd...Wiele inwestycji w > Katowicach okresu miedzywojennego to jego zasluga. Zarzuca mu sie > to, ze nie otaczal sie Slazakami... Sam fakt, że nie otaczał się Ślązakami daje dużo do myślenia, bo czy chciałbyś aby ktoś kto ma władzę nad Polską i Polakami totalnie ignorował Polaków? A jego zasłużenie w kulturze śląskiej jest podobne do zasług kolonizatorów Ameryki w kulturze Indian. I jeszcze masz tupet pisać o jakimś poniżeniu Grażyńskiego? Grażyńskiego który cynicznie powiedział że na Śląsku jest miejsce dla Niemców i Polaków ale nie dla Ślązaków! To może Polakom powiemy, że nie ma dla nich miejsca w Polsce? Jego żałosne zasługi miały na celu udowodnienie polskiego Śląska. Opinie są podzielone tak: Polacy są szczęśliwi bo przerabiał śląskośc na polskość, Ślązacy mają o nim najgorsze zdanie z tych samych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 01:44 Gość portalu: Panajotow napisał(a): ale na Boga, to nie powinno was popychac do gloryfikacji > sil, ktore byly Wam wrogie. Jak mozna porownywac ostra pruska > germanizacje z glupimi stereotypami wynikajacymi z ignorancji. Sadzę, że jednak tematyka Śląska jest Ci kompletnie obca. "Wrogie siły" to brzmi jak partyjna odezwa z PRLu. A swoją drogą to zastanawiające, dlaczego największymi ekspertami od Śląska i rzekomej germanizacji są ludzie, którzy tego problemu nie doświadczyli. Do tego uważają, że mają misję w nawracaniu Ślązaków na "jedynie słuszną prawdę". Panajotow, czyż nie uważasz, że to trochę głupie i aroganckie pouczać wnuków w tym, jak bardzo "ostro germanizowani" byli ich dziadkowie? Czy sądzisz, że dzisiejsi Ślązacy chowali się na Księżycu z dala od swoich rodzin? Skoro Ślązacy uznali polonizację za najgorszą, to dlaczego to podważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 17.06.08, 10:53 Eeeh, dlaczego dyskusje uznajesz za pouczenie? Czlowieku forum jest od wymiany pogladow, argumentow, nie czuje sie powolany do pouczania kogokolwiek. Przestan robic ze mnie aroganta i demona, ktory chce Ci wypalic na skorze napis: "Kocham Polske". Jestem tutaj bo interesuje mnie temat, wasz pkt widzenia, przeciwstawiam moj swoj, przyznaje niekiedy odmienny. W jednym sie jednak zgadzamy - jezeli zbierze sie wiekszosc na Slasku, to powstanie podstawa do domagania sie autonomii. Koniec kropka. Nie jestem ani wrogiem Slaska, ani Slazakow ani nikogo nie chce polonizowac. Po tym wstepie...Germanizacja to fakt historyczny, naprawde nie trzeba mieszkac na Slasku zeby miec dostep do literatury. Jezeli uwazasz, ze ta, ktora znajduje sie w "oficjalnym" obiegu jest skazona "okreslonym pkt widzenia", wskaz mi inna - chetnie sie z nia zapoznam. Piszesz o rzekomej germanizacji. Czy Twoim zdaniem Prusacy nie walczyli z jezykiem polskim/slaskim na Slasku? Czy wspierali instytucje rodzimych Slazakow? Czyli takich jak Ty, ktorzy potrafia mowic po Slasku? Czy popierali rozwoj "slowianskich" instytucji kulturalnych, prasy, organizacji? Chcesz mi powiedziec, ze nie bylo nigdy prob wynarodowienia i zgermanizowania slowianskich mieszkancow Gornego Slaska? Jezeli tak, to przewracasz w tym momencie nie tylko polska historiografie. Jezeli jednak jestes w stanie wskazac wiarygodne zrodla, prosze, podaj tytuly. Chetnie kupie te ksiazki i przeczytam od deski do deski. Aha, czy tematyka Slaska jest mi calkowicie obca? Naturalnie jestem pozbawiony wiedzy, ktora Ty dysponujesz, bo rzeczywiscie nie urodzilem sie na Slasku. Nie uwazam jednak, ze to, ze nie jestem z Katowic, Chorzowa czy wspomnianej Pszczyny, odbiera mi prawo interesowania sie sprawami jakiejkolwiek czesci mojego kraju bez wzgledu na historie tej dzielnicy. Od dluzszego czasu czuje sie w pewien sposob zwiazany ze Slaskiem przez relacje z osoba bardzo mi bliska, stad zainteresowanie. Czesto tam bywam (mniej wiecej 1 w miesiacu), stad przeswiadczenie, ze nie robie nic zdroznego rozmawiajac z Wami tutaj na temat Slaska. Temat mnie interesuje, jest ciekawy rowniez obiektywnie. Co wiecej musze przyznac, ze podziwiam Wasz zapal w podtrzymywaniu regionalnej mowy i tradycji. Rozumiem Wasza gorycz wynikajaca z protekcjonalnego i instrumentalnego traktowania przez Warszawe, sam pochodze z miasta, ktore wielokrotnie przez stolice i Polse bylo lekcewazone. Nie jestem Waszym wrogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 23:38 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Eeeh, dlaczego dyskusje uznajesz za pouczenie? Od m.in. takich słów "ale na Boga, to nie powinno was...". To brzmi jak pouczenie. Nie mam zamiaru robić z Ciebie demona, jeśli tak to odebrałeś, to przepraszam. Nie odbieram Ci też prawa do rozmowy na temat Śląska, tym bardziej, że forum własnie po to służy. Jest wręcz przeciwnie, cieszy mnie że ktoś ma ochotę interesować się Śląskiem i nie ciska we mnie epitetami o "goebbelsowskiej propagandzie". Być może niechcący ale użyłeś retoryki, która Ślązakom kojarzy się pejoratywnie. Przez praktycznie cały kontakt Ślązaków z Polakami, bez względu czy była to IIRP, PRL, czy obecna RP zawsze był to ton skierowany w stronę Ślązaków "musicie pamiętać że .../ wiedzieć że ..." A wszystko co niepasowało do polskiego punktu widzenia otrzymywało etykietę "hitlerowska propaganda". Nawet dziś możesz poczytać na ogólnopolskich forach komentarze typu: "wszyscy Ślązacy to głupi volksdojcze co słuchają Goebbelsa". To irrytuje. Stąd często zbyt emocjonalne reakcje. Nawet w tym wątku, niektórzy przesadzają z niegrzecznymi komentarzami do Ciebie. Przyznam się, że mnie czasem też to się zdarza, choć staram się panować nad nerwami. A teraz w temacie germanizacji. Przede wszystkim ja nie zaprzeczam istnieniu germanizacji. Jest natomiast jedno "ale". Inaczej będą ją odbierać Polacy a inaczej Ślązacy. Dla Polaka, który z niemieckością nie ma nic wspólnego, każda rzecz "pro-niemiecka" może być germanizowaniem. I ja to rozumiem i nie zaprzeczam. Inaczej jest z Ślązakami, dla których niemieckośc jest częscią śląskości. Wówczas, to co dla Polaka jest geramnizacją, dla Ślązaka może być wręcz pożądane. Przykładowo: gdyby nakazać Polakom słuchac Heimatmelodie, to będą się buntować. Ślązacy z kolei sami od siebie zaczną słuchać, bez jakiegokolwiek nakazu. Zaraz po upadku komuny w 1989r. niemieckie szlagiery należały do dobrego tonu (wcześniej za słuchanie takiej muzyki można było trafić nawet do więzienia): na placu przed domem gość myje auto przy włączonym magnetofonie z Heimatmelodie - ale muzyka nie była wieśniacko włączona na cały regulator! Albo wchodzisz do sklepu a tam dyskretnie śpiewa Heino, w niedzielne popołudnie spotyka się rodzina na kawie w ogródku obowiązkowo przy "Herzilein" i "Rosamunde" itd. Teraz jest to Radio Piekary :/ którego nie trawię. Oczywiście mówiny o Śląsku i o Ślązakach. Mam świadomość że słuchanie Heimatmelodie nie dotyczy Polaków mieszkających na Śląsku. Podobnie mogło być z językiem. Dla Polaków nakaz uczenia się niemieckiego to germanizacja. Dla Ślązaków już niekoniecznie, bo co prawda woleliby śląski albo polski ale też jednocześnie niemiecki. Dlatego irrytuje to, kiedy Ślązakom wytyka się proniemieckość twierdząc że są zdrajcami bo ich dziadkowie walczyli o swój język (polski czy śląski - nie ważne). Owszem, walczyli o swój język, ale OBOK niemieckiego a nie ZAMIAST. Niestety, historia Śląska pisana jest z poslkiego a nie śląskiego punktu widzenia, stąd jest rozbieżnośc pomiędzy tym co twierdzą Ślązacy a co jest napisane w książkach. Kiedy po 1945r. nastąpił całkowity zakaz nie tylko nauki niemieckiego wraz z konfiskatą książek z domów, ale też mówienia we własnym domu (podsłuchiwano!) a śląski stał się zgermanizowanym żargonem, który mógł być nawet przyczyną wysiedlenia lub uwięzienia w obozie - gdy trafiło się na nadgorliwego urzędnika, dla Ślązaków było to o wiele gorsze niż wcześniejsza polityka Prus. A przecież w 1945 żyło wiele ludzi, którzy pamiętali Prusy i mogli porównać tamte czasy z obecnymi. Goryczy dodatkowo dodawał fakt, że w innych regionach Polski można było uczyć się niemieckiego. Tylko na Śląsku i to w rejonach zamieszkanych przez autochtonów był zakaz do 1989r! A teraz Twoje pytania o prasę, organizacje i możliwość pisania po polsku itd. Podaję link: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,1837397.html Zwróć uwagę, że ci ludzie oficjalnie wydawali swoje dzieła. W wielu domach po dziś dzień znajdują się pojedyncze egzemplarze z tamtych lat. I to właśnie jest schizofrenia w polskiej historii. Z jednej strony był rzekomo zakaz, a z drugiej pisze się o oficjalnie wydawanych dziełach czy nawet wydawnictwach polskojęzycznych! No to był ten zakaz czy nie? A teraz w Polsce? Od kilku lat bezskutecznie próbuje się zarejestrować ZLNŚ. Obecna kodyfikacja śląskiego odbywa się bez jakiejkolwiek pomocy rządu polskiego. Ustawa o mniejszościach ostentacyjnie ignoruje ludzi deklarujących narodowość śląska. Spis w 2002r był parodią, bo wielu rachmistrzów odmawiało wpisywania nar.śląskiej. Wszelkie działania (np. dziedzictwo górnośląskie) to oddolne inicjatywy bez jakiejkolwiek pomocy z zewnątrz. A wracając do linku: zwróć też uwagę, że niektórzy z pisarzy byli wcześniej Niemcami (K.Miarka). Natomiast co do "obiektywnej" twórczości G.Morcinka - Morcinek przyczynił się do przemianowania Katowic na Stalinogród. Podam tez link do niemieckojęzycznych pisarzy: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35053,1837388.html Na koniec mogę zaproponować książkę, która dośc często wspominana jest na forum to: "Historia Śląska" praca zbiorowa, Wrocław 2002. Powinna jeszcze być w sprzedaży ale trochę kosztuje bo to cegła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 19.06.08, 16:59 Interesuję się Śląskiem i zamierzam nie przestawać. Uważam, że to ważny region, który zasługuje i na zainteresowanie i na wynikające z tego pierwszego zrozumienie. Nigdy nie lubiłem głupawych, prymitywnych oskarżeń w stylu "Ślązacy to volksdeutsche". Wiem, że wielu Ślązaków przypłaciło życiem kultywowanie rodzimej mowy i obyczajów. Należy im się za to szacunek, a nie pogarda zawarta w omawianych przez nas słownych atakach bandy troglodytów. Przyznaje, że nie znam regionalnych piosenek, nawet z Łodzi, więc już tym bardziej śląskich. Rozumiem, że te śpiewane w języku niemieckim mają dla Ślązaków istotne znaczenie, ok. – ważna lekcja. Pisząc jednak o germanizacji nie miałem na myśli obecności niemieckich elementów kulturowych w śląskim obyczaju, bo ta obecność na obszarze przenikania się kultur to nic nagannego, wręcz przeciwnie przynosi ciekawe efekty. Nie pojmuję nauki języka niemieckiego za przykład germanizacji, znajomość języków obcych zawsze była atutem, teraz czy kiedyś. Dwujęzyczność, szczególnie teraz, powinna być czymś pożądanym. Germanizację rozumiem jako celowe, agresywne działania władz zaborczych czy państwowych na terenach mieszanych etnicznie, zmierzające do całkowitej eliminacji języka miejscowego i zastąpienia go językiem państwowym (w Wielkopolsce, Pomorzu Gdańskim, Kujawach jak i na Śląsku chodziło o zastąpienie języków słowiańskich niemieckim). Państwo pruskie wprowadziło zakaz używania naszych języków nawet w kościele. Oto chodzi, jeżeli piszę o germanizacji. Działania władz komunistycznych to jeden ciąg zbrodni – przeciwko Polsce, jej ludności, kulturze itd. Osobiście jestem zwolennikiem idei jagiellońskiej, otwartej, wielokulturowej, gdzie słowo "Polak" kojarzyło się raczej z pewnym zbiorem pojęć takich jak: demokracja (wiem, ułomna, bo szlachecka), wolność, poszanowanie nietykalności osobistej. Zamknięcie w ciasnych granicach etnicznych to straszna katastrofa. Mylenie Ślązaków z Niemcami po II wś to wyraz najgorszego imbecylstwa i ignorancji władz tzw Polski ludowej. Cały ten ustrój to jeden wielki ponury cyrk na kółkach, stąd zakaz nauki niemieckiego w dzielnicach niegdyś przez Niemcy zarządzanych. Podobny los spotkal Mazurów, mieszkających w dawnych Prusach Wschodnich, których mylono z Niemcami i poddawano szykanom, czego efektem był wyjazd wielu z nich do Niemiec, których obywatelami byli przed wojną. Kolejną jak najbardziej słowiańską grupą etniczną, która borykała się z podobnymi problemami byli Kaszubi. Teraz jednak wprowadzają swój język, jako pomocniczy, w wielu pomorskich gminach. To chyba wzór, do którego należy nawiązywać w działaniach Ślązaków? Dwa języki w urzędach, czemu nie. Tylko czy znajomość mowy śląskiej jest wystarczająco rozpowszechniona? Dziękuję za wskazanie źródeł. Chętnie do nich sięgnę, szczególnie "Historii Śląska". Interesuję się historią, więc lektura mimo opasłego charakteru pozycji nie powinna być szczególnie nieprzyjemna. Myślę, że sądy nie chcą dopuścić do rejestracji ZLNŚ ze względu na świadomość konsekwencji prawnych i finansowych dla państwa, które nie chce lub nie jest gotowe podjąć wyzwania, jakim jest oficjalne uznanie Ślązaków za odrębną grupę etniczną. Przyznasz chyba, że jest to dla państwa i Polaków, przyzwyczajonych przez ponad 50 lat komuny do homogenicznego charakteru państwa i narodu, nie lada wyzwanie. Należy wierzyć, że ten rząd i następne, które po nim przyjdą, będą miały więcej odwagi żeby podjąć temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w sznupa Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 20.06.08, 12:47 Cujeće pismo nosym? Napocynoće śe przichlybjać? Kossowym zawóńauo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Facet jest tendencyjny IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 01:53 panajotow napisał: Kraj, ktory gnebil slowianskich > mieszkancow Slaska niezaleznie czy uznac ich za Polakow czy > Slazakow. Na Śląsku mieszkali i Ślązacy i Polacy. A także Niemcy, Czesi, Żydzi itd. ale nie o tym tu mowa. Polacy najcześciej przyjeżdżali w II poł XIX w. szukając ludzi, których mogliby nawrócić na polskośc. To nie jest żart, w książkach faktycznie pisze, że przyjeżdżali Polacy dobrze uświadomieni narodowościowo w celu agitacji za polskością. No i przyjeżdżali też za pracą, szczególnie do hut i kopalń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.08, 01:08 > może głupie - nie mnie oceniać I dlatego piszesz tu kilometry tekstow o Slasku ? I dlatego sie wymadrzaszm, wywyrzszasz, pouczasz ? I oceniasz Slazakow, ich wypowiedzi, ich opinie ? Dziwny jestes. Obcy. Niekompetentny. Zle wychowany. Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 15:04 Forum sluzy wymianie opinii. Mam wielki szacunek dla kazdego z kim rozmawiam. Forum jest instytucja publiczna. SPrawa mnie interesuje z wielu powodow. Nie jestem obcy, nie czuje sie tak i zamierzam dalej interesowac sie sprawami Slaska, Slazakow i ich ewentualnej autonomii, nawet jezeli uwazasz, ze powinienem sie "przymknac":). Czy jestem niekompetenty? Pewnie w duzej mierze tak, ale czytaj niektore posty dochodze do wniosku, ze nie jestem jedyny. Poza tym moze sie czegos dowiem i poziom mojej ignorancji sie zmieniejszy. p.s. Nie wiem do jakiego stopnia Twoj post swiadczy o Twoim wychowaniu:/ Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 19:31 absolutnie nie jestes kompetentny, zdradzasz to niesamowitymi farmazonami, ktorymi zasmiecasz slaskie forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.aster.pl 17.06.08, 08:25 PRzykro mi jezeli masz takie odczucie. Mialem jednak wrazenie, ze to foru dyskusyjne, przeznaczone do rozmowy, wymiany opinii. Ktos kto nie jest ze Slaska tez moze zabrac glos, wiesz dlaczego? Bo sprawa ewentualnej autonomii nie jest kwestia lokalna a ogolnopolska. Wiec zamierzam, jesli bede mial na to ochote, dalej zamiecac to forum, czy jakiekolwiek inne, na ktorym bedzie sie dyskutowac temat, ktory mnie zainteresuje. Polecam podobne podejscie:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Josel Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 17.06.08, 11:08 Ty i Tvoja Maćyrz, ńywjejla juz bandźyjćy móguy we tymu zdźauać, bo zajyna śe tym Ojropa, kjero sprowjo se Regijóny podle svoji "mody"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.08, 01:05 erupcja swiadomosci regionalnej jest wynikiem trudnych chwil polskiej gospodarki w latach 90...ale problem powstal --------------- MALO wiesz o slonskiej tosamosci, saiadomosci, o slaskich preferencjach, organizacjach, partiach, regionalnych, regionalistzycznych, (pro)autonomicznych, (pro)separatystycznych i innych. Te tradycje nie maja 10 lat, Szanowny "Specu". Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 15:05 Gdzie napisalem, ze jestem "specem"? Nie uwazam sie za takiego, zapewniam Cie. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Facet jest tendencyjny 16.06.08, 19:34 co do slaskosci jestes cwiercglowkiem, no i powielasz ino stara polska propagande, smieszne, ze tu niby taki "skromny" i "pokorny", a co chwila nibyprofesor szpulujesz baaaardzo dziwne, watpliwe, klupniete i zabawne referaty idz zajmij sie lepiej Papua Nowa Gwinea, bo o tym chyba wiecej wiesz :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 17.06.08, 10:37 Nie rozumiem jaki masz interes w obrazaniu mnie? Czy tak wyrazasz regionalna dume, nie wiem o co chodzi. Jezeli uwazasz, ze moje wnioski, "referaty" czy jak chesz nazwac moje wypowiedzi oparte sa na niewiedzy to przedstaw kontrargumenty. Jestem pewien, ze masz ich mnostwo, jezeli jednak nie, to oznacza to, ze jedynie maskujesz swoja ignorancje. Moze i jestem cwiercglowkiem, owszem jest we mnie duzo pokory i skromnosci, ale nie zamierzam Ciebie czy kogokolwiek innego tutaj obrazac, prosze o stosowanie zasady wzajemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Facet jest tendencyjny 13.06.08, 13:00 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Mam mieszane uczucia odnosnie tej calej dyskusji, ktora narasta od > kilku lat. Rzecz jasna zyjemy w panstwie demokratycznym i z > pewnoscia da sie wypracowac procedury odpowiednie dla uporania sie z > problemem i jezeli tylko zaistnieje masa krytyczna to > status "Slaskiego" moze ulec zmianie z gwary na jezyk regionalny. Na > Kaszubach KAszubski wchodzi do kilku gmin jako jezyk pomocniczy, byc > moze taka jest przyszlosc Slaskiego? Sam jestem Lodzianinem, wiec z > pewnoscia kims do kogo pasuje okreslenie "gorol", jestem jednak > jednoczesnie wielkim fanem Slaska, wielokrotnie jezdze do Pszczyny, > ktora uwazam za kapitalne miejsce, martwi mnie tylko jedno - > straszliwie agresywny jezyk ludzi RAŚ, zwolenników autonomii i > zmiany statusu Śląskiego. Nie widzę powodu do antagonizowania > Ślązaków z resztą Polaków. Podział na Śląsk i Polskę jest sztuczny i > daleki od rzeczywistości. Każda dzielnica Polski ma inne tradycje, > obyczaje, nawet gwary, dialekty czy zakres słownictwa. Te różnice > próbowano ukryć i wymazać w Polsce ludowej, ale już wiemy, że to się > nie udało. Nie ma więc sensu budować tożsamości śląskiej na > podbudowie nienawiści i pogardy dla reszty kraju. Jak ludzie mają z > sympatią odnosić się do Sląska, kiedy JErzy Gorzelki powtarza > arogancki i pogardliwy komentarz premiera Wlk. Brytanii Davida > George'a Lloyda, który stwierdził, że: "Przyłączyć Śląsk do Polski > to jak dać małpie zegarek"? Czy naprawdę tak postrzegacie Polskę? > Wierzycie, że Śląsk był oazą przedsiębiorczości pośród pustynii > barbarzyństwa? Nie sądze, że tędy droga. Gorzelik powtorzyl to raz. bodaj ze 10 lat temu. ale przeciwnicy polityczni za kazdym razem o tym wspominaja i pozniej wychodzi ze Gorzelik ciagle to jedno zdanie wypowiada i nic innego. niektorzy Slazacy reaguja troche agresywnie ale w wiekszosci jest to odpowiedz na agresywne zaczepki. rowniez takie jak ta ksiazka i opinia autora. tym bardziej jezeli popelnia takie bledy mowiac o gwarze gornoslaskiej, opolskiej i cieszynskiej. gornoslaskie sa one wszystkie. na Slasku Cieszynskim jest tez odmiana jablonkowska a odmiana z powiatu strzeleckiego ma sie blizej do tej z Gliwic niz Opola! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.proxy.aol.com 13.06.08, 14:44 Gynau: Opole to Gorny Slonsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 13.06.08, 14:56 Zdaje sobie sprawe, ze kwestia wymaga delikatnosci i wielu osobom puszczaja nerwy. Tlo powinno byc zrozumiale dla wszystkich - laicy odczuwaja proby nadania Slaskowi statusu autonomicznego jako probe oderwania tej dzielnicy od Polski, a dla Polakow, ktorzy najpierw walczyli o niepodleglosc a potem o jej utrzymanie to dosyc drazliwy temat. CO wiecej jak ktos zaczyna mowic o malpach i zegarkach, chwalic Slask pod panowaniem pruskim to napiete nerwy puszczaja. Z drugiej jednak strony nikt nie ma prawa odbierac mieszkancom Slaska okreslonego spojrzenia na historie ich ziemi. TO oczywiste, ze nalezy dbac i kultywowac lokalne tradycje, bo stanowia istotna wartosc. Co wiecej jezeli kiedykolwiek idea autonomizacji Slaska zyska wiekszosc zwolennikow w wojewodztwie to trzeba uszanowac wole mieszkancow, usiasc i ustalic granice autonomii. Natomiast spogladanie z nostalgia w przeszlosc i uzywanie jej po to aby z pogarda komentowac te czy inne wady Polski jako organizmu panstwowego uwazam za niegodne i Slaska i jego ciekawej i skomplikowanej historii. Do tego typu dyskusji trzeba usiasc z czystymi intencjami i glowa otwarta na rozne rozwiazania, nie nalezy jednak za wszelka cene szukac pretekstu do slownego gnebienia partnera w dyskusji. Ja osobiscie Slask szanuje i darze wielka sympatia. Gleboko wierze, ze takich osob jest wiele, warto aby ich przybywalo a nie ubywalo. A kto moze byc dobrym rzecznikiem Slaska? Czy Gorzelik, hmm...nie wiem, moze rzeczywiscie przytoczona przeze mnie wypowiedz byla wypadkiem przy pracy, ale ilosc kontrowersji, ktora narosla wokol tego czlowieka sprawia, ze jego wizerunek jest negatywny. Wspomnialem o Kutzu nie bez przyczyny - wydaje mi sie, ze jest swietnym ambasadorem Slaska, podobnie jak Wojciech Killar czy szereg innych postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.proxy.aol.com 13.06.08, 14:41 > podzial Autonomia, to podzial, oddzielenie ???????? Pozatem my nie prosimy, tylko nam sie nalezy. I nie chcemy dostac, ino dostac nazot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Facet jest tendencyjny IP: *.proxy.aol.com 13.06.08, 14:42 > Wierzycie, że Śląsk był oazą przedsiębiorczości > pośród pustynii barbarzyństwa? Tu musze przyznac racje. Dokladnie tak mysle. Tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Facet jest tendencyjny IP: *.cec.eu.int 13.06.08, 15:03 Unikal bym takich okreslen, rownie dobrze Poznaniacy moga powiedziec, ze z racji na wysoki poziom gospodarczy ich miasta i wojewodztwa powinno miec ono specjalny status. Podobnie moja rodzinna Lodz, ktora na progu powstania II RP byla jednym z najwiekszych osrodkow przemyslowych bylego Imperium Rosyjskiego z ludnoscia, ktora rowniez wyksztalcila wlasciwa tylko dla tego miasta gwara i specyficza kultura. Czy to powod do zglaszania pretensji do autonomii? NIE. Powinna zdecydowac wola mieszkancow w glosowaniu poprzedzonym uczciwa debata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Pretensje są słuszne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 16:02 > Czy to powod do zglaszania pretensji do > autonomii? NIE. Zupełnie nie rozumiesz o czym piszesz. Łodzkiemu czy Poznańskiemu nigdy autonomia nie była nadana. To jest inna sprawa. Śląskowi autonomia była nadana (przez żaden inny rzad - tylko przez polski) i Ślązacy nie domagająś się autonomii, ale PRZYWRÓCENIA autonomii. To jest ogromna różnica. Autonomia została Śląskowi odebrana bezprawnie stalinowskim dekretem komunistycznych władz Polski. Bezprawnie, bo polska ustawa przewidywała zniesienie autonomii tylko na wniosek Sejmu Śląskiego, który po wojnie sie nie zebrał. I nie wiem czemu dzieisz sie złości Ślązaków na Polaków - przeciez Ślązacy zostali najnormalniej w świecie OKRADZENI z autonomii! Maja prawo sie wściekać. Ty bys sie nie wsciekał? Nieporozumieniem jest też ciągłe straszenie Polaków, że śląscy autonomiści chcą się odłączyć od Polski. Przecież autonomia Śląska, do której dążą, była W GRANICACH Polski i na tym fakcie Polska tylko zyskała. Wystarczy dokształcić się z historii. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Pretensje są słuszne IP: *.cec.eu.int 13.06.08, 16:45 Ech....Nie postrzegam wladz stalinowskich jako polskie. W tym problem. Tak samo jak Slask zostal odarty z autonomii tak cala Polska z wolnosci. To nie byly wladze polskie, tylko stalinowskie - narzucone!!!!!! Znam historie i nie mam nic przeciwko slaskiej autonomii. Jezeli tylko Slazacy jej zechca, co warto potwierdzic referendum w ktorym beda mieli szanse zadecydowac o losie tej inicjatywy - swietnie. Sam napisalem, ze w Polsce panuje niezrozumienie istoty rzeczy. Wiem, ze Slask nie chce sie odlaczac od Polskie, czy tez raczej autonomisci. Historie znam calkiem niezle, ale dziekuje za rade - zawsze warto sie doksztalcac:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Pretensje są słuszne IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.08, 01:12 Gość portalu: Panajotow napisał(a): Tak samo jak Slask zostal odarty z autonomii tak cala > Polska z wolnosci. tylko że Polska wolnośc odzyskała, a Śląsk autonomii nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Pretensje są słuszne IP: *.toya.net.pl 14.06.08, 21:58 Hmmm Polska niby wolnosc odzyskala - problem z tym, ze odziedziczyla komunistyczny posag centralizmu i nieufnego podejscia do regionalizmu:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Pretensje są słuszne IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 00:18 więc chyba w interesie Polski jest by tego posagu się pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Pretensje są słuszne IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 16:05 Oczywiście. Osobiście jestem za określaniem potrzeb regionów regionalnie, a nie centralnie. Co Warszawa może wiedzieć o sprawach lokalnych? Niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Pretensje są słuszne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 04:05 > autonomia była nadana (przez żaden inny rzad - tylko przez polski) > i Ślązacy nie domagająś się autonomii, ale PRZYWRÓCENIA autonomii. "Nadana" brzmi jak dana, podaroqwana itp. A autonomia (tego wschodniego skrawka - ok. 10% terenu) byla WARUNKIEM przylaczenia sie. Wielu walczylo o TAKI Slask. (Choc oczywiscie znacznie wiecej walczylo po pro-niemieckij strony). > To jest ogromna różnica. WLASNIE - OGROMNA !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANGOUR Re: Pretensje są słuszne IP: *.domainunused.net 14.06.08, 11:30 Decyzja o autonomii miała podstawy ekonomiczne, autonomia miała ułatwić zarządzanie poniemieckimi strukturami. Teraz, po latach Śląsk się wkomponował, więc nie ma takich podstaw do specjalnego traktowania jakie miał przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobin Re: Pretensje są słuszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 18:35 Interesujęca, jak ta sowiecka mentalność tkwi w ludziach. Urawniłowka wykonana, regiony trzeba trzymać za mordę. Normalny człowiek zada sobie pytanie, dlaczego o sprawach Śląska czy Małopolski decydują władze centralne. Homo sovieticus stwierdzi, że nie ma powodów, by nie był centralnego zamordyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Pretensje są słuszne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.08, 01:12 Ale smolisz. A ziemia jest plaska. A Koppernigk Polakiem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Pretensje są słuszne IP: *.toya.net.pl 15.06.08, 16:06 Skąd pomysł, że Polacy walczyli po pro-niemieckiej stronie? Mogę poprosić o jakieś wiarygodne źródła (nie niemieckie i nie ze "Śląskiej Jaskółki"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Pretensje są słuszne IP: *.proxy.aol.com 15.06.08, 16:21 > że Polacy ze Slazacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Pretensje są słuszne IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.08, 00:00 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Skąd pomysł, że Polacy walczyli po pro-niemieckiej stronie? nikt nie twierdzi że Polacy walczyli po polskiej stronie. Tu mowa była o Ślązakach. No ale jak się do jednego wora wrzuca Ślązaków i Polaków, bo podobno to to samo, to potem takie "kwiatki" wychodzą. Ale skoro chcesz literaturę nie niemiecką i nie ze "śląskiej Jaskółki" to proszę: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,2875497.html Zwróć uwagę na kilka rzeczy: po pierwsze: ciążenie ku Polsce to dopiero II poł. XIXw. więc wspomniana przeze mnie wcześniejsza uchwała mówiąca o kilkusetletnim marzeniu Ślązaków (którą serio potraktowałeś) to parodia i kpiny ze Ślązaków! po drugie: wspomnienie o najpoważniejszej sile w regionie, która chciała niezależnego Śląska. A jednak w polskiej historii Śląska całkowicie ignorowana. po trzecie: cytat: "...wydarzenia te stanowiły przez dziesięciolecia najpoważniejszy argument polityczno-historyczny przemawiający za przynależnością regionu do Polski, podnoszony przez dziesięciolecia w różnej formie. Mamy więc do czynienia ze zjawiskiem w dużej mierze zmitologizowanym, symbolicznym, które nie poddaje się racjonalnej analizie, a raczej służy jako środek do bieżącej argumentacji politycznej, jako znak do określenia swoich i obcych..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlus! Re: Pretensje są słuszne IP: 83.17.148.* 16.06.08, 14:49 Sydzyńy, uoszklivstvo i polsky mita, to to cym sam soom`ma futrowane! Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Pretensje są słuszne 16.06.08, 15:11 Jakze Slazacy jako duza grupa ludzi mogla ciazyc ku Polsce wczesniej niz przed I polowa XIX wieku skoro, masy w tamtym okresie byly raczej "tutejsze", niepismienne i srednio swiadome, Polska zostala rozebrana w 1795 roku, masowe partie i ruchy polityczne zaczely sie rodzic w drugiej polowie XIX wieku? Nie dopasowuj historii do swoich pogladow. Nie przecze istnienia ruchu slaskiego wczesniej niz w latach 90 XX wieku, jak tutaj mi sie zarzuca:). Czy fakt jest slabo uswiadomiony w Polsce? Pewnie tak. Mysle, ze na SLasku tez nie jest z tym najlepiej. Przykladem jest moj dobry znajomy z Pszczyny, ktory mial mgliste pojecie o istnieniu RAŚ, a bardzo sie zdziwil, kiedy mu powiedzialem o idei slaskiej autonomii. CO wiecej jego znajomi tez byli zdziwieniu. DOdam, ze nie mowimy tutaj o czlowieku niewyksztalconym. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Pretensje są słuszne 16.06.08, 19:39 Smieszny jestes: kilka metrow powyzej nabijasz sie z tego, ze Slazacy w panstwie pruskim (podobno) nigdy nie byli dobrze traktowani jako Slazacy, nie mieli (podobno) swiadomosci i tozsamoscu, no i (podobni) podstwawoych praw. A tu piszesz, ze to zrozumiale, ze przeciez wtedy, tzn. wczesniej tego nigdzie nie bylo, ze to zrizumiale i normalne itd. itp. :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Pretensje są słuszne IP: *.cec.eu.int 17.06.08, 10:28 Gdzie sie nabijam? Kiedy sie nabijalem? Pisalem, ze Prusacy nie dopusciliby do zadnej slaskiej autonomii i kultywowania mowy slaskiej, ktory to poglad podtrtzymuje. Kiedy zaczela sie ksztaltowac swiadomosc narodowa ludow Europy Srodkowej? W drugiej polowie XIX wieku. Co mi zarzucasz? Ze, wczesniej nie bylo ciazenia ku Polsce, co naturalne, bo Polska nie istniala od ponad 50 lat. Czy ludnosc Gornego Slaska, reszty Polski mowila po polsku/slasku mimo braku samoidentyfikacji z narodem polskim, tak! Czy chlop z pod Lowicza mowil po polsku choc nie nazwalby siebie Polakiem? Tak! Co rozumiemy przez pojecie narod? Narod etniczny? To wynalazek konca XIX wieku, wczesniej mozemy mowic o narodzie politycznym. W I RP Polakiem mogl byc etniczny Polak, Rusin, Litwin, Niemiec z Gdanska czy mieszkaniec Spisza i Orawy. Podstawa byly prawa polityczne przynalezne szlachcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Pretensje są słuszne IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 02:07 panajotow napisał: > Jakze Slazacy jako duza grupa ludzi mogla ciazyc ku Polsce wczesniej > niz przed I polowa XIX wieku skoro, masy w tamtym okresie byly > raczej "tutejsze", niepismienne i srednio swiadome, Polska zostala > rozebrana w 1795 roku, masowe partie i ruchy polityczne zaczely sie > rodzic w drugiej polowie XIX wieku? Nie dopasowuj historii do swoich > pogladow. Chyba czegoś nie zrozumiałeś! Czytałeś tą uchwałę? www.abc.com.pl/serwis/mp/2002/0401.htm to był komentarz do tego a nie moje poglądy! A tak na marginesie: "tutejsze" były już piśmienne :) słyszałeś o obowiązku szkolnym w Prusach? Mysle, ze na SLasku tez nie jest z tym > najlepiej. Przykladem jest moj dobry znajomy z Pszczyny, ktory mial > mgliste pojecie o istnieniu RAŚ, a bardzo sie zdziwil, kiedy mu > powiedzialem o idei slaskiej autonomii. CO wiecej jego znajomi tez > byli zdziwieniu. DOdam, ze nie mowimy tutaj o czlowieku > niewyksztalconym. Sadzę, że wśród Ślązaków temat śląskiego ruchu nie jest obcy, chyba, że dziadkowie i rodzice zbyt szybko zmarli. Nie mówię, że są expertami w tym temacie, ale to że nie jest ten temat zupełnie obcy. Ale mogą nie wiedzieć o istnieniu RAŚ. Natomiast obawiam się że Twój znajomy to zwykły Polak, który przyjachał (albo jego dziadkowie) na Śląsk. Inaczej wiedziałby, że Śląsk miał autonomię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Pretensje są słuszne IP: *.cec.eu.int 17.06.08, 10:32 Alez rozumiem, rozumiem, mialem jedynie wrazenie, ze dyskusja wkroczyla na swoje wlasne tory...co do znajomego to Slazak z dziada pradziada z obu rodzicow. Nie twierdze, ze autonomia to temat, ktorym nie warto sie interesowa, ale to chyba nie jest tak, ze wiedza na jej temat jest wysysana z mlekiem matki. Swoja droga czy moge Cie prosic o adres mejlowy? Mimo roznicy zdan cenie sobie Twoj zapal w dyskusji:D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Pretensje są słuszne IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.08, 00:00 Gość portalu: Panajotow napisał(a): co do znajomego to Slazak z dziada > pradziada z obu rodzicow. nie będę się tu wymądrzać. Być może to faktycznie jest rdzenny Ślązak. Jeżeli jest opcji "pro-polskiej" to jego zdanie na temat Śląska może być odmienne od prezentowanego tu przeze mnie i przez resztę forumowiczów (choć niegrzecznie piszą do Ciebie) Nie twierdze, ze autonomia to temat, > ktorym nie warto sie interesowa, ale to chyba nie jest tak, ze > wiedza na jej temat jest wysysana z mlekiem matki. nie, wyssana nie jest z mlekiem matki :) Musisz po prostu wiedzieć, że pewne tematy w poprzedniej epoce były niebezpieczne. Dlatego też dzieciom nie tłumaczyło się wielu rzeczy, bo przeciez mogłyby się wygadać w szkole, no a potem problemy gotowe. > Swoja droga czy moge Cie prosic o adres mejlowy? Mimo roznicy zdan > cenie sobie Twoj zapal w dyskusji:D. Dziekuję bardzo :) To zaszczyt dla mnie. Jednak czy nie miałbyś nic przeciwko temu, jeśli na razie jeszcze popiszemy na forum? Po prostu nie zawsze mogę sobie pozwolić na internet i czasem przez tydzień nie zaglądam na forum. A może to ja odpiszę do Ciebie na Twój gazetowy mail? Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Pretensje są słuszne 18.06.08, 15:09 Tak, to rdzenny Slazak. On nie jest zadnej opcji. Nie sadze aby rozumowal w kategoriach "opcji". Jest Slazakiem, jest z tego dumny, rozumie mowe slaska, nauczyl mnie kilku slow. Nie identyfikuje siebie w opozycji do Polskie i Polakow, mysle, ze jest i Slazakiem i Polakiem. Fakt, przeszkadzaja mu (mi zreszta tez) glupie, prymitywne zarciki na temat Slazakow, ze to banka wasatych gornikow-rozrabiakow itd. Wiem, ze jest duzo idiotow ktorzy bez zenady plota takie bzdety, ale to debile, trzeba ich olac. Zapraszam do wykorzystania mojego adresu mejlowego. Naprawde mam do Ciebie sporo szacunku, w czasie tej dlugiej i czesto trudnej dyskusji sporo sie nauczylem. Pozdrawiam Seba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Pretensje są słuszne IP: 83.17.148.* 19.06.08, 09:20 Ńy bóło by prośći, kej by fungowała szlónzsko szula?! Tak by`śće se szli po nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
panajotow Re: Pretensje są słuszne 16.06.08, 15:37 Aha, dziekuje za link, b. ciekawy wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 23:48 Ńy pojmujeće, co Poloucy soom sam "administratorooma" i narzyńdźym z wole mjyndzynarodowy kliki? Potvjyrdzajoom we polski Ustawje syjmowy uo myńszośćach nacyjowych i etńikowych, kaj Szloonzoukoov ńy uśvjadcys, svoja "mjyuoś" ku Noom?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnyp Re: Facet jest tendencyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 23:40 Imperialnie? To majoom jak w banku, co skoońcoom jak na "svojych" ostkresach! Wyrzezane i wygnane, na cudzy plac do zdechnyńćo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak Re: Facet jest tendencyjny IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 02:18 Tak, pisze sie poezje na roztomajte konkursy, ale jest to taka poezja,że lepiej jej nie czytać. A idiotą jest ten kto wyciga takie wnioski jak ty, bo facet słusznie gado, że o wiele lepiej byłoby gdyby tę gware doceniono w Polsce a nie w USA, bo tam, to gest bez znaczenia. Gdyby zaintereswały sie nia wiekie ksiąznice polskie, chocby Biblioteka Ślaska, to status tego języka wzrósłby znacząco. Naucz sie rozumiec słowa innyhc, zanim wypowiesz własne. Obraźliwe i głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Facet jest tendencyjny IP: 83.17.148.* 18.06.08, 10:36 Mam nadzieję, że moje pytanie nie będzie głupie ani obraźliwe? "Dlaczego wspomniana Biblioteka Śląska, ale także inne, noszące w swej nazwie przymiotnik Śląsk, nie przyczyniają się do podnoszenia statusu śląskiego języka?" Czyżby w istocie śląskimi nie były? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 11:37 i na co to komu?? Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087 Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok z Chorzowa Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 11:50 To nie jest prawdą: "Nie należy jej mylić z akcentem, bo śląski akcent jest taki jak polski, pada na przedostatnią sylabę". Śląski akcent pada na drugą sylabę, podobnie jak w języku niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę 13.06.08, 12:17 dokładnie tutaj sie mówi: przy- NIE -ślismy a za Przemszą: przy nie - ŚLIŚMY Co nie zmienia faktu że jednak ślązacy są dupowaci skoro gorole piszą książki o ich gwarze. i jeszcze mają pretensję że nazywają gwarę tylko gwarą an nie językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krojcok! Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: 198.208.240.* 13.06.08, 15:09 Tylko, ze oni nie potrafia za grosz po Slonsku ani jednego zdania powiedziec poprawnie, wiec o czym tu jest mowa? Gorol musi sie tu urodzic coby umiec godac, poza tym musi kochac region, ludzi i gwara zeby mogl po slonsku prawidlowo godac. Oni ani gwary, ani slonzokow niy kochajom aniy niy szanujom, wiec lepij zawrzic tymat. Szrajbnyli to do kasy i tyla w temacie. Pyrsk! A jak ktos sam szkryflo, ze jest za malo roznic z polskim i to mo byc argument, ze to niy jest jynzyk to chyba na leb sleciol. Czeski i Slowacki sie mynij rozniom niz nosze godki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.proxy.aol.com 13.06.08, 14:35 Ale śląski to nie jakiś obcy język tylko cześć języka polskiego. To gwara, czyli odnoga od wspólnego pnia. Jej rdzeń stanowi staropolszczyzna, oczywiście do tego dochodzą czechizmy i germanizmy. Nie wyobrażam sobie śląskiego w urzędzie, bo on nie jest abstrakcyjny. Nie da się w śląskim pisać podań ani poezji. To język do potocznej rozmowy, do opowiadania historii, bajek, czy wiców. Ja rozumiem te spory, ale nie przekonują mnie stwierdzenia entuzjastów języka śląskiego, argumentujących, że nawet Biblioteka Kongresu USA klasyfikuje śląski jako język. Zmienię zdanie jak zrobi to samo Biblioteka Jagiellońska. ----------------------------------- 2 slepych rosprawjo o zachodzie slonca.... :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Podgórski ma rację 13.06.08, 14:37 "Adam Podgórski:(...) Ja rozumiem te spory, ale nie przekonują mnie stwierdzenia entuzjastów języka śląskiego, argumentujących, że nawet Biblioteka Kongresu USA klasyfikuje śląski jako język." No to przynajmniej jest jakiś trzeźwo myślący człowiek, który nie daje sobie wcisnąć tej kompletnej nieprawdy o jakieś niby rejestracji śląskiego w Bibliotece Kongresu. Ale niestety jak choćby widać tu na wątku, wielu Ślązaków bezmyślnie broni tej bzdury, choć nie jest dużą fatygą sprawdzić sobie samemu jak jest naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Podgórski ma rację IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 04:13 Eks-milicjantom generalnie nie ufam i reki nie podaje..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Podgórski ma rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:50 Bo "glinóm" śe ńy kcećy zmaraśić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bullett Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.stk.vectranet.pl 13.06.08, 15:24 Jak czytom takie artykułu to zaro mie cosik chyto. Uobcichtowołch coscie sam naszkryflali i chyba nojlepsze w tym jest to że podóg Pana Podgórskiego jynzyk je wtedy i ino wtedy kiej łostanie sklasyfikowany bes Biblioteka Jagiellońsko. Juz som tytuł tego artykułu je źle naszkryflany "Jak para goroli popularyzuje śląską godkę" to cosik w stylu Ja niy chcioł.:) Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę 13.06.08, 15:33 no i zabralo sie dwoch laikow do pracy naukowej. no chyba ze ten slownik to taki zart. jaka renome polskie uniwersytety maja na swiecie nie trzeba chyba mowic. Jagielonski moze jest najlepszy w Polsce ale ani w Europie ani na swiecie sie nie liczy. tam raczej przoduja Amerykanie. pozatym nie ma naukowej definicji dla roznicy miedzy dialektem a jezykiem. jest tylko roznica w statusie politycznym. Luksemburski jest jezykiem poniewaz zostal skodyfikowany i to mimo tego ze po niemieckiej stronie wspolnej granicy mowi sie tak samo i Niemcy uwazaja go raczej za dialekt. a obydwum autorom polecam czytanie prof. ks. Tischnera i jego ksiazek pisanych po goralsku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.aster.pl 13.06.08, 22:38 Luksemburczycy strasznie byc sie oburzyli:P. Slyszalem ten jezyk na wlasne uszy, mialem przyjemnosc mieszkac w Luksemburgu przez kilka miesiecy. Nie smiem poddawac go analizie, bo zaden ze mnie jezykoznawca, ale Luksemburczycy chyba nie lubia Niemcow, a pewnie jeszcze mniej gdyby uslyszeliby opinie wedle ktorej ich jezyk jest dialektem:P. Luksemburski mimo statusu jezyka stanowi mowe potoczna, jezyk domu, dzieci i ludzi niewyksztalconych. Prawdziwym jezykiem uzytkowym jest francuski, oczywiscie nie zmienia to faktu, ze Luksemburski zajmuje wazne miejsce w swiadomosci narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmuth Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.proxy.aol.com 13.06.08, 19:41 Gorole Adios !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 20:33 Kolejni kulturtrejgerzy, protekcjonalnie traktujący Ślązaków. Niech się odwalą i zajmą gwarami krakowskimi, skoro Bibiloteka Jagiellońska to dla nich ostateczna instancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.aster.pl 13.06.08, 22:41 I dotarlismy chyba do sedna. Przeswiadczenie Slazakow o protekcjonalnym podejsciu do nich tzw "Polakow". Troche to brzmi jak spisek, a prawda jest taka, ze najskuteczniejszym sposobem walki ze stereotypami jest informacja i edukacja. Nie ma sensu sie obrazac i na glupote odpowiadac glupota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 04:15 Teee, chorobliwie politycznie poprawna: lostow sprawy slonskie - Slonzokom ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.toya.net.pl 14.06.08, 21:56 A ja moge tylko przyklasnac i dodac: lodzkie sprawy Lodzianom, pomorskie Kaszubom, wielkopolskie Wielkopolanom itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedyńe prawe Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 12:20 A Szlónzsky, Szlónzoukóm! Ńy ma inszy opcyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 01:26 Ślązacy powinni byc wdzięczni takim ludziom, co więcej robią dla Ślaska niz wielu z nich samych. Niestety, wielu Hanysów nieustannie odmawia innym prawa do zabierania głosu w sprawach Śląska. Czym ktoś jest lepszym Ślązkiem dlatego, że sie tu urodził, od tego, kto tu przybył i pokochal te ziemie i tych ludzi. Niestety z wielu wypowiedzi krytykujacyh autorów słownika przebija prostactwo, pycha i zawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 04:16 Jozek, Ecik, Jezykoznawca, ...... (vectranet) Hopie - idz sie gibko leczyc na gowa, bos gorolu kajs o mur zahaczyl. :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracej Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 01:03 A co to Uóne takigo zdźauauy? Narobjóuy ... wjatru?! I misz-maszu w poru polskich kalfasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ECIK Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 01:31 Ksiąz Tischner napisał filozofię po góralsku, Tatetmajer "Na skalnym Podhalu" Pokazcie mi podobne dokonania w jezyku ślaskim. Prawdą, aczkowiek dla wielu bolesną, jest to,że mowa śląska nie wyraża niestety pojęć abstrakcyjnych, koniecznych na tym stopniu rozważań. I nie ma sie z tego powodu o co obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O "prawdzie" Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 01:37 To Woom tu spoomna Jejich suowa na Wase: "Prowda", couko "prowda", guwno "prowda"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jęzkoznawca Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.stk.vectranet.pl 14.06.08, 01:37 Gość powiedział szczerą prawdę. Bardziej pożytnieczjszym dla języka śląskiego byłoby to, żeby uznała go Biblioteka Jagiellońska czy Biblioteka Narodowa w Warszawie. Z faktu uznania go przez Bibliotekę Kongresu USA nic istotnego nie wypływa. Zresztą, kto zna kulisy tej tak zwanej "rejestracji" wie, jak to sie odbyło. Wystarczy poczytać dyskusje na ten temat w miesięczniku "Śląsk" w numerach 12/2007 i 5/2008. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksobiemyślę Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: 83.1.72.* 14.06.08, 15:34 Gość portalu: Jęzkoznawca napisał(a): > Gość powiedział szczerą prawdę .............. Witam! I tak i nie. Godka śląska objawia się nam w całej palecie barw i różnorodności, dlatego nich dowiaduje się o niej więcej ośrodków naukowych, w tym i oczywiście UJ. Jako żem ze śląskiej ziemi przypominam szanownemu językoznawcy, że to poniżej, to też słownik śląski (nie jedyny zresztą): www.kmosler.de/Sprache/Woerterlisten/OS-Woerter.html ,a obawiam się, że dla tego małżeństwa, to czarna magia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.08, 01:15 > w miesięczniku "Śląsk 80 % autorow miesiecznika "Slask" sni o pieknym Lwowie. :))))) Dzie-ku-je-my!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ńy tu, to tam? Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 01:43 Yno cy Uůne wjům, co mogům skůńcyć sam, jak tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.08, 01:16 > żeby uznała go Biblioteka Jagiellońska czy > Biblioteka Narodowa w Warszawie Ja,ja,, zrobmy z kozy - ogrodnika. :)))))) I czekajmy na "pozwolenie". :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gyszichta Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: 83.17.148.* 17.06.08, 12:09 Kej UJ ńy bół jesce nawet plańiyrowany, to Szlónzouki juz sztudjyrowały: www.multi.pless.pl/bractwo/ksiazka/B.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.08, 04:10 Ludzie: Nie mieszajcie kewstii JEZYKA/JEZYKOW i kwestii AUTONOMII ! Bo to zupelnie oddzielne sprawy. Na autonomicznym,demokratycznym,europejskim Gornym Slasku kazdy bedzie mogl sie artykulowac, wyslawiac i komunikowac jak bedzie chcial. Autonomia dla Gornego Slaska niezaleznie od statusu Slaskiego ! Czy jezyk, gwara, dialekt, narzecze czy slang - Aotonomia musi byc i wroci, tego nikt nie powstrzyma !!!!! To naturalny, pokojowy, zdrowy, "dziejowo sprawiedliwy" proces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez wekslowańo Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 01:18 Kej Gorolóm barzi śe widźi kuchmarzyńy przi "śląskim"! Coby Schlesiery przepómnauy uo autónómiji? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę 14.06.08, 04:32 Sam mocie podobny bajszpil "slonskiego" po gorolsku, haha : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=80750831&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę 14.06.08, 04:34 > przamy Odre > laczy morz wiela ojej, jak to boli (ze smiechu), ojej, ajaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorole z GW? Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 01:14 Sam tyż sóm "fachmany" uod Godki: szl.wikipedia.org/wiki/Wikipedyjo:Zasady_%C5%A1rajb%C5%AFngu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystko ślonskie Śląska Wyborcza i ślonska godka IP: *.misericordia.be 14.06.08, 08:40 czekamy kiedy Wyborcza zacznie sie ukazywać w ślonskiej godce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redaktor Re: Śląska Wyborcza i ślonska godka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:13 A kej kceće? Uod kej mogyma nacynać? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Jak para goroli popularyzuje śląską godkę 17.06.08, 00:05 smieszne + nieslonskie = prowokacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to se ne wrati Re: Jak para goroli popularyzuje śląską godkę IP: 83.17.148.* 17.06.08, 11:24 Wnuki "Karlika z Kocyndra" i pani Kokotkowy wlazły we wjek dojrzały i jak Jejich Uhrgrossvatry, chćały by na propagańdźe zaś dobrze se żyć? :-) Odpowiedz Link Zgłoś