Gość: ala IP: *.chello.pl 16.11.03, 13:28 11 ortograficznych!! Dyktando było rozwalające... chuba dla ornitologów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: T.Myszka, Chojnice Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 13:38 To minnesinger już spolszczon ? Całość już za daleko w ptasiość poszła chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biolog-ornitolog Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: 80.51.242.* 16.11.03, 13:56 Dla mnie ok:-) Łatwiejszego nie było:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marabut Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.polsl.pl 16.11.03, 17:12 To juz chyba nie jest język polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.dhcp.unc.edu 17.11.03, 14:11 Otoz to... To juz nie jest jezyk polski. Niegdy nie mialam klopotow z ortografia, ale w tym przypadku nalezy takze byc i poliglota... Prawde mowiac bzdurne to dyktando - nie bardzo trudne, ale bzdurne 9za duzo obcych wtretow, za duzo nazw ornitologicznych - nie widze celu konstruowania takiego dziwolaga - moim zdaniem niewiele sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris 40 !!!!!!! IP: 212.122.200.* 16.11.03, 13:52 Było SUPER 40 to nie lata ... to liczba bykUF ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osypka Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 13:54 Było trudne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.acn.waw.pl 16.11.03, 13:55 Beznadziejne, popaprane gówno dla ornitologów. To jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris sami zrobiliście błąd IP: *.acn.waw.pl 16.11.03, 13:59 pisałam dyktando z tvp1.Potem widziałam szybko ulatujący tekst z poprawną pisownią i stwierdzam, że to co wydrukowaliście w internecie jako poprawny tekst różni się jednak od tego co widziałam w telewizorze. Zdecydujcie się i pokażcie poprawny tekst! To wy powinniście być przykładem!Zgroza!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorus Re: sami zrobiliście błąd IP: 217.153.97.* 17.11.03, 08:14 ale do kogo się zwracasz, kobieto? Ja tez widzialem róznice. To skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin dyktando,które nic nie wniosło IP: *.escore 16.11.03, 14:02 Oprócz słów z języków obcych i mnóstwa zbętnych nazw gatunków ptaków - niczego więcej się nie nauczyłem z dzisiejszego dyktanda, a szkoda.... Jestem rozczarowany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakens Re: dyktando,które nic nie wniosło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 14:05 polecam isc do szkoly i rozpoczac od podstawowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zośka Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 14:04 Chyba w tym roku Dyktando było nie po polsku,ale po ptasiemu napisane!Boże,co to jest?Poprzednie Dyktando było zdecydowanie prostsze,a i tekst był bardziej zrozumiały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 14:55 Właśnie dlatego było TAAAKIe ( ;) ) trudne, żeby wyłonić NAJLEPSZEGO!!! Jeżeli Wam się nie powiodło, bo w życiu nie słyszeliście jakiegoś słowa, to nie zwalajcie na text!!! Przecież pan,który wygrał, nie zrobił ANIE JEDNEGO BŁĘDU!!! Widocznie można było napisać bez byków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.telia.com 16.11.03, 14:18 Błąd w tekście w GW: nie "nasięrzał", ale "nasięźrzał". Przynajmniej wg onetowej encyklopedii. To szczegół. Obecność obcych słów w tekście dyktanda z polskiego uważam za nonsens. Tym bardziej, jeśli są to słowa, które trudno znaleźć w słownikach wyrazów obcych /majsterzinger i ten drugi/. Nie wiem też, co to "ośreżoga" i "mrzeża". Byłbym zobowiązany, gdyby ktoś wyjaśnił co to znaczy "spopod". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafka Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.acn.waw.pl 16.11.03, 14:33 Niestety Durczok nie nadaje się do czytania takich tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.11.03, 10:36 Dokladnie! Bylam tam i pisalam tekst w Katowicach w Spodku. P. Durczok czytal tekst dyktanda niewyraznie, przekrecajac wyrazy (co nie dziwi, zwazywszy na to, ze wiekszosc z nich pewnie widzial po raz pierwszy na oczy), nie zwracajac uwagi na interpunkcje, z fatalna dykcja, nie mowiac o tym, ze bylo za szybko. Byl to jeden wielki belkot goscia czytajacego newsy w tv - na jednym tonie i bez zadnych przerw...Jednym slowem zenada! Co innego p. Jungowska czytajaca tekst dla mlodziezy. To ktos taki jak ona powinien czytac takie teksty dyktand w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Cyrklaff Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.visp.energis.pl 18.11.03, 22:48 Gość portalu: pytajnik napisał(a): > Dokladnie! Bylam tam i pisalam tekst w Katowicach w Spodku. P. Durczok czytal > tekst dyktanda niewyraznie, przekrecajac wyrazy (co nie dziwi, zwazywszy na > to, ze wiekszosc z nich pewnie widzial po raz pierwszy na oczy), nie zwracajac > uwagi na interpunkcje, z fatalna dykcja, nie mowiac o tym, ze bylo za szybko. > Byl to jeden wielki belkot goscia czytajacego newsy w tv - na jednym tonie i > bez zadnych przerw...Jednym slowem zenada! Co innego p. Jungowska czytajaca > tekst dla mlodziezy. To ktos taki jak ona powinien czytac takie teksty dyktand > w przyszlosci. Ja też tam byłem i pisałem. Jednak jestem całkiem przeciwnego zdania - uważam, że Kamil Durczok dyktował bardzo dobrze, natomiast Edyta Jungowska, niestety, fatalnie (np. 2 razy przeczytała 'nicrobienie' zamiast 'nicnierobienie'). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 14:35 Dyktando całkiem przyzwoite, błędy zrobiłam tylko interpunkcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelii Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: 62.233.213.* 16.11.03, 14:36 Pisalam to dyktando, choc nie jestem dorosla: 19 ortów i 11 intów. Chyba nie jest bardzo żle? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: 212.33.64.* 16.11.03, 14:41 napisałam dosć dobrze był problem z wyrazami obcymi tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 14:41 Uważam, że niepotrzebnie użyto wyrazy obce. Trudno było także napisać wyrazy typu "o śreżodze" czy "spopod". Gratuluję wszystkim, którzy popełnili mało błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figlorz Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 21:14 Zgadzam się z opinią ,iż obce wyrazy w obcej pisowni to bzdura. Czy 26 byków to dużo czy mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.siemiatycze.sdi.tpnet.pl 16.11.03, 14:48 Poczułam się w polszczyżnie-ojczyżnie, ale najlepiej napisałby dyktando mój syn, przyszły leśnik, bowiem niedawno zaliczał ptaki. Oczekuję w przyszłym roku dyktanda na sportowo, bardzo polskiego. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuX Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 14:55 hehe zajbiscie :D 20 błedów :D najtrudniejszy to własne ten "spopod" napisalem "z po podladu" buhahaha :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.dolsat.pl 16.11.03, 15:23 A ja tam błędów zrobiłam sporo. I nie chodzi mi o te typowe ortograficzne, czy interpunkcyjne. Czasem nie rozumiałam, co ten Durczok tam mówi. Często pisałam nieodpowiednie litery. No i niektóre ptaki były po prostu rozbrajające. Czasem zerkałam kątem oka w ekran telewizora i widziałam uśmiechy: Stefana Mullera, czy Kevina Anistona. Ale inni też się śmiali. Pisali i uśmiechali się. To chyba dobrze, prawda? Bo to miała być przecież zabawa. A dyktando trudne. Słowa takie jak: "majsterzinger", "minezinger", "o śreżodze", "za kworum", "rebours", "nasięźrzał". Po prostu czarna magia. Najgorsze zaś pochodzenia obcego, bo się człowiek nastawia na język polski, i nawet jeśli tak ja ja, ma do czynienia z takim językiem obcym, to za nic mu do głowy nie przyjdzie, że tu chodzi o takie "rebours". le nie zgadzam się z dwoam przedmówcami. Mi to dyktando wiele dało. Wiele się nauczyłam. Zwłaszcza, że się do niego nie przygotowywałam. Cieszę się, że kultura cieszy się w Polsce tak dużą popularnością. A jeśli ktoś narzka na błędy na tym portalu, to podaje inny, moim zdaniem z najlepszym tekstem dyktanda. www.radio.com.pl/trojka/dyktando/tekst2003.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micho Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.11.03, 15:17 dlaczego Durczok nie czytał wierszem? Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Tekst dyktanda dla dorosłych 16.11.03, 15:19 Tekst był dość prosty, mimo że ornitologiczny. Zrobiłam 2 błędy (minezinger i majsterzinger), bo nie spotkałam do tej pory spolszczeń. Co do prowadzenia - zgadzam się z jedną z poprzednich opinii, że pan Durczok nie powinien tego czytać. Pomijam już nieodróżnianie dźwięcznego "h" i bezdźwięcznego "ch", ale nawet intonacja mu nie wychodzi. Długo zastanawiałam się czy "lub" zaczyna w tekście nowe zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
berluk W obronie Durczoka 16.11.03, 16:43 Ja tam wszystko, niestety, zrozumiałem (nie chodzi o znaczenie, tylko o dykcję i intonację Durczoka). Poza tym, czego wy chcecie: zeby dyktando czytac wierszem? Zeby odrózniac "h" od "ch"? Zwłaszcza to ostatnie byłoby bezsensownym archaizmen: kto tak mówi? Poza wyrazm "Bohdan" i kilkoma przypadkami upodobnienia międzywyrazowego nie ma w obecnej polszczyznie powodu, by te głoski odrózniać. Swoją drogą, konia z rzędem temu, kto wie bez zaglądania do mądrych ksiąg, co to takiego "chmyz", "mrzeżą" (jak brzmi mianownik tego, o ile to rzeczownik), "roshar", "rżany", "ohar", "uhla". Jeśli dyktando miało jakies walory edukacyjne, to takie, by popędzić do owych ksiąg i z podniecniem przejrzeć indeks. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgA Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: 212.244.78.* 16.11.03, 22:24 Dyktando sprawiło mi dużo trudności, ale i uśmiałam się przy tym nieco, słysząc wszystkie te przedziwne wyrazy, których niejednokrotnie nie znałam. Bardzo ucieszyłam się również, że to właśnie pan Durczok będzie dyktował, on i jego głos nadają się do tego typu zadań jak nikt inny! Pan Durczok spisał się fantastycznie, ciekawe jak u Ciebie odróżnianie "h" od "ch"?!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 16.11.03, 15:35 Z poważaniem, ale profesorowi chyba coś odbiło :/ Nie pisałam tego dyktanda, dopiero teraz je czytam i oczom nie wierzę. Czy to moja wina,że nie wiem co to jest " o śreżodze łowić mrzężą", "nasięźrzał", "roshar", że nie jestem muzykiem z wykształcenia, nie znam się także na ornitologii? To dyktando to bzdura! kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARECKY Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 16:03 Prof. PISAREK!! Bój się pan Boga :-)). Co znaczy to zdanie: ,,Nie wolno o śreżodze łowić mrzeżą cietrzewi''. Pozdrawiam. Ps. Mam 31 ort. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.visp.energis.pl 16.11.03, 16:29 Było super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latek Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.03, 16:49 Moim zdaniem nie powinny pojawiać się wyrazy takie jak: carezzando, la crimoso, calando, grazioso, a rebours. Bo to są nie polskie wyrazy i pisownia nie jest polska i dużo ludzi napewno popełniło błędy w tych wyrazach ! Ale zdziwiło mnie, że nazwy ptaków były pisane z małej litery, a ja kurcze miałem wszystkie z dużej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.acn.pl 16.11.03, 17:05 To pewnie jakas pomyłka ale mam 11 lat i ja pisałam dla Dorosłych dyktando a nie dla dzieci -ale pomyłka- :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.chello.pl 16.11.03, 17:33 Dyktando było fajne. I chyba nie ma znaczenia, że części słów nigdy nie słyszałam. Ale z kilkoma błędami dało się napisać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefisto W jakim języku było to dyktando? IP: 213.78.88.* 16.11.03, 17:40 No właśnie, takie mam proste pytanie. Czy to jeszcze ciągle jest polszczyzna? I czy nie warto skoncentrować się na praktycznym jej walorze, stawiając na naukę języka żywego, równie zapomnianego :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Tekst dyktanda dla dorosłych IP: *.dolsat.pl 16.11.03, 17:57 Narzekacie, narzekacie... Widziałam laureatów w TVP 1. Wygrał mężczyzna, który nie zrobił, ani jednego błędu. I siedział pół godziny dziennie ze słownikiem przez dłuższy okres czasu, to było jego trzecie podejście. I nie narzekajcie, że słowa, jakieś takie nie polskie. Przyznajcie się, że to obca wam terminologia. Ja nie jestem mistrzem ortografii, ale staram się być przynajmniej wyrozumiała. Mnie też tekst powalił na kolana, też troche zirytował mnie pan Durczok. Ale jestem świadoma, że to głównie moja wina. I czy warto się kłocić, żądając polskich wyrazów Mefisto? Przecież nawet wyrazy, których używasz na codzień nie są pochodzenia polskiego. Tylko nieznaczna ich część jest polska, większośc pochodzi z łaciny, z francuskiego, z niemieckiego... i dyktando musiało być trudne, aby nagrodzić naprawdę najlepszych, musiało być trudne, aby wygrana była bezduskusyjna, jednogłośna... Za rok przygotujmy się po prostu lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś