Gość: GRONO ŚLĄZAKOW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 17:29 Z okazji 80 rocznicy urodzin, długich lat życia, w tak wyśmienitym nastroju,i ustroju III-IV RP,życzą ŚLĄZACY z ,,AUTONOMICZNEGO OKRĘGU ŚLĄSKIEGO,, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jorg Universitas Silesiensis IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.09, 22:29 200 lat!! Zdrowia, szczescia, pomyslnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Universitas Silesiensis 17.02.09, 00:27 No i fto sam godo, ze Pan Kutz je wylondowal w stanie zwanym "senile geistige Umnachtung" ? "Wapniok"? - ale kaj tam ! Kutz je intelektualnie, duchowo, publicystycznie wach jak mody skoczek. Brawo! Brawo i dziynki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Universitas Silesiensis 17.02.09, 00:33 Kilka uwag: > 50 lat takiej wyćwiki musiało odbić się > na zbiorowej psychice Ślązaków. Przeciez systematyczna chorobliwa mania klamstw historycznych szalala juz za Kurzydly(tzw.Grazynskiego). > zawsze byliśmy odpędzani od tzw. koryta, > bo do rządzenia byli inni, Bo Slazacy "nie maja elit". :( :))) > I choć uniwersytet opuściło 110 tys. absolwentów ... Z czego polowa zza Brynicy. A slonsko polówka w duzyj czynsci siedzi we Szwarcwaldzie abo na Malorce. Niystety! Ale nowe pokolynia rosnom, jusz som. A te starsze pokolynia naplywowych wymiyrajom. Do tego jesze silesianizacja postympuje gibko. :) Jest nadzieja. Coroski wjynkszo. A i niyfture wrócom, oby. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Universitas Silesiensis 17.02.09, 00:36 Mje nojbardziyj nerwujom te wszyskie "instytuty" typu Instytut "Slaski" (Opole) abo inne instytuty typu "Obrony Kresow Zachodnich". Pseudonaukowe katjusze propagandowe. I kurczowych kresowiackich 'konserwantow'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Znowu te Śląskie kompleksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 07:21 Odwalcie się raz na zawsze od Zagłębia Dabrowskiego. Komuchem Ziętkiem sobie geby wycierajcie. I jak już tak koleś piszesz o tych komunistach z Zagłębia to podaj mi metryke Grudnia bo jakoś nie można zlaeźć tych jego zagłębiowskich korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzerwonyGrudzień re.X: Wycirus zagłębiowski IP: 212.59.228.* 17.02.09, 11:24 Poczytaj sobie, istotko z ksywką<X> o zwoim ziomalu, Zdzisiu , betonowym łbie....<<<<<Tymczasem w "Silesii" zaczęli robić swoje pierwsze filmy telewizyjne - kluli się właśnie! - Tomasz Zygadło, Wojciech Wiszniewski, Andrzej Barański, a Grzegorz Królikiewicz, Witold Orzechowski, Antoni Halor i Józef Gębski, i Wojciechowski - swoje debiuty fabularne. Przyszli też starsi. Wojciech Has zrealizował swoje Sanatorium pod Klepsydrą, a Marek Piwowski Przepraszam, czy tu biją. Mieliśmy impet i całkiem niezłe wyniki. Nie mieliśmy też deficytu, bo Jerzy Hoffman podreperował nas Trędowatą. Druga strona nie ruszyła palcem. U nas, po Gierku, władzę przejął Zdzisław Grudzień, który bardziej nadawał się jako egzemplarz do ZOO, niż do rządzenia. Ale za to niebiańsko wprost nienawidził Ślązaków. W dodatku nie byłem członkiem przodującej siły narodu. W końcu doszło do mnie, że moje szansę spadły do zera. Ale, domyślając się wszystkiego, na cale miesiące zamknąłem dziób, żeby im nie dać najmniejszej okazji, przestałem pisać na jakiekolwiek tematy, nie chodziłem po mieście i nie chlapałem w redakcji W. Szewczyka. Zwłaszcza że miejscowi grafomani zorientowali się, że "Silesia" nie będzie mechanicznym młynem dla ich wypocin. Tu, dla promiennej głupoty Grudnia, każdy donosik był oczekiwanym deserkiem. Z czasem powoli pojąłem, że pracuję w pustce, a wyrok zapadł, zanim się tu pojawiłem. To była donkiszoteria. Toteż, gdy kinematografię przejął Janusz Wilhelmi, łotr, uznałem, że pora schodzić z okrętu. Ze strachu przed przedawkowaniem obrzydliwością. Tkwić pomiędzy Grudniem a Wilhelmim, to jakby trenowanie piekła. Zaczęła się moja udręka. I mój bunt, bo znów mogłem zdjąć uzdy. (Elżbieta Baniewicz "Kazimierz Kutz. Z dołu widać inaczej", 1994 r.) A rodowód tego betonowego łba znajdź sobie sam, tylko starannie poszukaj, nierobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Znowu te Śląskie kompleksy 17.02.09, 21:50 ????! Sosnowiec: rondo gierka...... Zawadzki i dziesiontki tysicy podobnych ka n a li, fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 10:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ManiekRadocha Wojtek bez ...galot! IP: 212.59.228.* 18.02.09, 13:13 czyli: wyskrobana ofiara pękniętego balonika~! Odpowiedz Link Zgłoś
working_class Universitas Silesiensis 19.02.09, 13:57 Jak zwykle Pan Kazimierz w dobrej formie. Z okazji 80 urodzin postanowił dowieść swego wigoru niczym emerytowany ułan który pomimo problemów z dosiadaniem konia dalej dzielnie wymachuje szabelką. Jest coś w tym że każdy mężczyzna w sile wieku stara się udowodnić że moc w nim nie gaśnie. Pan Kazimierz po staremu ni z gruszki ni z pietruszki postanowił jak za młodu "przejechać się" po Zagłebiakach. Nawet z Grudnia który w Belgii się urodził i taki z niego Zagłebiak jak z Pana Kutza został do grona złych Zagłebiaków zaliczony. Gierek został internowany razem z Grudniem w czasie stanu wojennego i odsunięty od jakiejkolwiek władzy. To już prawie 30 lat. No i co odżył ten Ślask przez ponad ćwierćwiecze?.. Można zawsze własną "dupowatość" w wielu tematach zwalać na innych... ale ta metoda nie wytrzyma próby czasu. Pozdrawiam i życze zdrowia z drugiej strony Brynicy. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Universitas Silesiensis 19.02.09, 17:22 > ta metoda Metoda na goroli w naszych amtach ? Mosz recht, czas powoli zmiynic metody..... Odpowiedz Link Zgłoś
scher1 Re: Universitas Silesiensis 21.02.09, 08:21 Szanowny < workoing_class> , proszę oceń, kto pierwszy wydziera pysk , , Zagłębiak czy ....Hanys na różnych wątkach tego lub innych forów. Prowokacyjne, złośliwe ,w małpim stylu pisane seryjnie prowokacje o Śląsku i hanysach zawsze rozpoczynają ....<sosnowicznin> i jemu podobni osobnicy w imieniu ...Zagłębia. Pytam, po co...skoro Ślązaków już prawie nie ma w tej 3 milionowej grupie przesiedleńców, werbusów i wulców na Górnym Śląsku . I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gragos Universitas Silesiensis 01.03.09, 12:35 Mądry Oskar Wilde powiedział przed laty "Każde uogólnienie jest niebezpieczne, nawet to". I tak należałoby skomentować ten felieton. Przy całej sympatii do pana Kutza proszę, aby nie czynił ze swoich śląskich krucjat działań ocierających się o śmieszność. Wypominanie po czterdziestu latach złego poczęcia Uniwersytetowi Śląskiemu jest niepoważne. Ważne jest to, że zaistniał na mapie Śląska i dał szanse studiowania wielu miejscowym, młodym ludziom, którzy nie byli specjalnie mile widziani na innych uczelniach, ot choćby na Jagielonce. Wylicza pan Kaziemierz nieliczne grono osób,absolwentów tej uczelni, które według niego jest szarzej znane w Polsce. Nie dziwi mnie, że są to głownie filmowcy i ludzie pióra, bo te dziedziny zna i sam uprawia. Ale to nie oznacza, że wśród byłych studentów UŚl nie ma dobrych prawników, matematyków, fizyków, biologów, filologów,czy nauczycieli, którzy właśnie tu żyją i pracują. Studiowałam politologię i dziennikarstwo w latach 1977- 1982. Przez cały ten okres, bardzo trudny i burzliwy, nikt nie kaperował mnie do partii.Do dziś jestem bezpartyjna, czego nie traktuję ani jako zalety, ani wady - jest mój wybór. Od lat jestem natomiast przedsiębiorcą i mimo, iż nie pcham się na afisz ( a właściwe na strony tabliodów), czuję się potrzebna i zawodowo spełniona. Czy mam się czuć gorsza, tylko dlatego,że inicjatywa powołania uniwersytetu wyszła od Gierka, czy Grudnia. Zapewniam, że bardziej bym się dziś wstydziła, gdyby moimi wykładowcami byli M.Giertych, R. Bender, czy niejaki profesor Nowak.Wracając natomiast do sprawy, ciekawi mnie, na co liczył przed laty nasz felietonista przyczyniając się do sukcesu wyborczego Leszka Balcerowicza na swoim ukochanym Śląsku? Oj, mam wrażenie, że dzień, w którym narodził się ten felieton, był dla pana Kazimierza (używając jego własnych słów w jednym z ostatnich, jubileuszowych wywiadów) wyjatkowo "ciulaty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Universitas Silesiensis IP: *.versanet.de 01.03.09, 15:03 Brawo, Panie Kazimierzu, brawo!!! Dlaczego takich jak Pan jest na Gornym Slasku tak malo? Ktory z "Honorowych Slazakow Roku" jest tak aktywny jak Pan? Tak, tak - Polacy osiagaja powoli to, co sobie zaplanowali: Gorny Slask bez Gornoslazakow. I wtedy nikt im (Polakom)nie zarzuci okupacji tego regionu. Pyrsk przi njydzieli! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ust mi wyjęłaś Re: Universitas Silesiensis IP: *.chello.pl 01.03.09, 15:08 Witam Koleżankę i dziękuję za głos rozsądku! Jubilatowi życzyłabym, podobnie, jak wielu, którzy przypomnieli jego obietnicę sprzed lat w Rozrywce, podjęcia pracy nad sfilmowaniem "Cholonka". W odróżnieniu od tekstów w GW, byłoby się czym pochwalić! A i sztuka filmowa chyba bliższa jest Autorowi od pisania, choć może i z czegoś żyć trzeba, albo w ten czy inny sposób podkreślać fakt swego istnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
sas12 Re: Universitas Silesiensisn do gragos 03.03.09, 20:32 czerwone poczecie uni w katowicach jest jednak niezaprzeczalne.Powstał jako filia Uniwersytetu Jagiellonskiego na zyczenie miejscowych katowickich notabli partyjnych ,podobnie jak oddz. politechniki gliwickiej w Katowicach na miejscu wyeksmitowanych z tradycyjnego miejsca slynnych slaskich zakladow technicznych . natychmiast na posadkach pojawili sie krewni krolika /adam gierek jako dziekan itp/ podobnie UJ oddzial w Katowicach stal sie enklawą dla roznych popluczyn stalinowskich na czele z Ladoszem z UWr, Wsieowolodem Wolczewem z sasiedniej A.Ek , dr Pyką itp. Bzdurna wydaje sie opinia jakoby miejscowi byli nie mile widziani na innych uczelniach - bo na UJ miejscowi studiowali od czasow jagiellonow a dzisiaj miejscowy jest rektorem na UJ.prez. Uszok absolwentem AGH w Krakowie...filia nigdy nie osiagnela wysokiego poziomu w rankingu polskich wyzszych uczelni, nie pomoglo przemianowanie nazwy filia UJ na nazwe Uniwersytet Slaski -do dzisiaj wlecze sie w ogonie - widocznie za bardzo przesiakł slusznymi tradycjami robotniczo -chlopskimi i dobrze sie tu maja ludzie pokroju Iwanka.absolwenci USl a szcegolnie politologii zawsze znajdowali zatrudnieniew TRyb Rob. zyciu partii itd i tam sie spelniali,do partii po 1982 roku nie wszyscy chcieli sie zapisac ,bo juz zaczelo w niej cuchnąc smietnikiem historii- i to chyba powod bezpartyjnosci gragos i rozczarowania ,a w nastepstwie gruboskornej niecheci do prof. Nowaka, czy Bendera- i wzsystkiego co nie jest czerwone.zycze owocnego uczestnictwa w demonstracji przeciwko prelekcjom Cenckiewicza czy Ks. Isakiewicza i nadal maszerowania w pierwszym szeregu pochodow pierwszomajowych. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reSas dwunasty Re: Universitas Silesiensisn do gragos IP: 212.59.228.* 03.03.09, 20:58 Ale dużo napisałeś o....sobie. Fatalny był Twój żywot, marny człecze, koniec... a to będzie pierdnięcie materii. Odpowiedz Link Zgłoś
sas12 Re: Universitas Silesiensisn do gragos 03.03.09, 22:43 widza synek co robisz na tyn doktorot na un. szlonskim ze materii.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re:sas... widza synek co robisz na tyn doktorot na un. szlon IP: 212.59.228.* 04.03.09, 09:37 Tak, masz rację...na Wydziale Teologicznym ze specjalizacją...odczyniacz parafialny. Akurat ..doktor na takich chorych penitentów jak ty <sas12>, co to cierpią na elefantyzm lewego płata mózgowego po uderzeniu w czółko w trakcie całowania spiżowego posążka Lenina na pielgrzymce w pociągu przyjaźni do Moskwy. Zalecenie: pij święconą wodę przed i po....całowaniu leninka. Odpowiedz Link Zgłoś
sas12 Re: widza synek co robisz na tyn doktorot na un. 21.03.09, 23:54 cpanie bardziej noglupia,niz picie stolicznej przez twoich rodzicow -twoj belkot tego dowodem Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Universitas Silesiensisn do gragos 03.03.09, 21:41 I nie wolno nam zapomniec "rabunku" calych dzialow, np. instytutow medycy albo srodkow na nie, do Zaglebia ! To tyz bylo, ja. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 kuc to zawszony UBecki buc 01.03.09, 16:26 Kuc jest postacią symboliczną. Co więc symbolizuje? Otóż jest on przedstawicielem pewnego gatunku polityków, czasem dziennikarzy, którzy, z jakiegoś niejasnego powodu, są tak nieprawdopodobnie nafaszerowani złością, nieustanną, chorą złością, że jak zaczynają mówić, a retorycznie są często bardzo dobrze przygotowani, natychmiast robią kolosalne wrażenie. Znamy ich na ogół bardzo dobrze. Wśród polityków są to Andrzej Celiński, Władysław Frasyniuk, Stefan Niesiołowski, być może, retorycznie troszkę słabszy, Lech Wałęsa; wśród dziennikarzy choćby Tomasz Wołek, czy Jacek Żakowski. Zawsze się zastanawiałem, czemu oni tacy są. Dlaczego, kiedy chcą powiedzieć, że ktoś kłamie, to mówią, że kłamie jak pies, brudny do tego. Kiedy chcą powiedzieć, że ktoś się myli, to mówią, że ten ktoś to chory na mózg półgłówek. Kiedy chcą powiedzieć, że kogoś nie lubią, to od razu dodają, że ten ktoś jest pokraczny, no i spocony. Dlaczego, jak grupa obywateli dokona innego wyboru, niż któryś z nich, to oni nie powiedzą, że ci ludzie są na przykład głupi. Natomiast błyskawicznie sklasyfikują ich, jako bydło. Albo śmieci. Podpowiada mi jeden z moich oczytanych znajomych, że w ten sposób pisał Lenin. Ze to jest język pierwszej, wielkiej, poważnej rewolucji. No ale dlaczego Lenin tak pisał? Czyżby to był obowiązujący styl, przenoszony na obecne czasy przez uzdolnionych uczniów tego męża? A może był to wewnętrzny, psychiczny problem samego Lenina? No i też psychiczny problem Kuca, Celińskiego, Frasyniuka, Wołka i innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AbbaPapa Re: kuc to zawszony UBecki buc IP: 212.59.228.* 03.03.09, 21:30 <Abba...,dużo piszesz słów, mało treści, jak zwykle po rekolekcjach....Zamów więc paciorek do Lenina, zrób lulu i ...nyny,idź nynać...ty ludzki człowieku. I nie żryj tak dużo śląskiego bigosu,bo szkoda pościeli. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: kuc to zawszony UBecki buc 03.03.09, 21:45 > Dlaczego, jak grupa obywateli dokona innego wyboru, > niż któryś z nich, Jesli na G.Slonsku Nieslazacy "wybrali" kurs antyslaski, i ftos o tym yntlich godo, to "chory" niy je Lon, ino wiadomo, fto i co i skond ta "choroba" przylazla. Niych na Slonsku w koncu biole bydzie biole, a czorne czorne. Zamiast rozne rozowo-azjatyckie odcienie zabrynickiej "profdy" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: kuc to zawszony UBecki buc IP: *.chello.pl 03.03.09, 23:18 Psychiczny problem, to widać przede wszystkim u Ciebie, dlaczego jesteś tak nieprawdopodobnie nafaszerowany złością, nieustanną, chorą złością? Przynajmniej wrażenia kolosalnego nie robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: kuc to zawszony UBecki buc 04.03.09, 01:39 > kuc to zawszony UBecki buc To jest wlasnie taki przyklad retorycznej i dialektycznej, ewidentnie systematycznej "zlosci", mozna to tez nazwac podjudzaniem, intrygowaniem, nagonka, szczuciem. Masz naprawde bardzo "profesjonalny" jezyk, od razu widac, ze studiowales - pytanie co i kaj. WON ze Slaska ! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnysadov Slązacy 01.03.09, 16:33 Mi się wydaje kiedy spojrze na statystyki z popraciem dla RAŚ i innych tego typu organizacji na śląsku iż troche nie potrzebnie dostaje się całemu ogółowi ludności górnego śląska za paru odszczepieńców. Wszedłem raz na forum RAŚ ... naprawde dziwne są tam debaty. Moim zdaniem należy tą garstke skinheadów i paru niemców podających się za ślązaków ignorować gdyż 6% poparcie dla tego typu ruchów jest marginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Slązacy 03.03.09, 21:47 wspolczuje, przede wszystkim tWOIM Szanownym Rodzicom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terapeuta Re: Slązacy IP: *.gprs.plus.pl 13.03.09, 10:41 Tkwisz w swoim intymnym świecie. Ta rzekoma garstka skinów, po części z tytułami naukowymi, dostała w wyborach do sejmiku w Katowicach 9% głosów, w powiecie ziemskim rybnickim ponad 20%, wygrała w okręgach śląskich z partiami parlamentarnymi Samoobroną i LPR, a w części powiatów z SLD. To wszystko przy budżecie według sprawozdania publikowanego przez PKW rzędu 30 tysięcy zł. Teraz zastanów się co ta "garstka skinów" będzie w stanie zrobić za 60 czy 90 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FELEK Universitas Silesiensis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 16:35 Ma rację ta Pani,która pisała wcześniej o Uniwersytecie Śląskim.To bardzo cenna i potrzebna uczelnia .Dzieci wielu biednych i niezamożnych ludzi nigdy by nie studiowały, gdyby nie uniwersytet z ul.Bankowej.Takich przypadków, jak "casus Rechowicza" pełno było na innych uczelniach z Uniwersytetem Jagielońskim na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Universitas Silesiensis 01.03.09, 17:44 Oj Panie Kazimierzu, pieprzysz Pan, ślązok, ślązoka potrafi gnoić nie gorzej niż obca administracja. Popytaj Pan w kopalniach jakie są stosunki śląskiego dozoru z śląskimi górnikami. To feudalizm w najczystrzej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink Universitas Silesiensis 01.03.09, 18:30 "Są na Górnym Śląsku sprawy do tego stopnia przykre, że aż nie chce się o nich mówić." - to może do rzeczy, bo z tych figur retorycznych za wiele wysnuć się nie da. "Respect your reader" mawiał Vonnegut. Poza tym mam wrażenie, że troche więcej jest tychże nieprzeciętnych absolwentów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnysadov Kutz 01.03.09, 19:01 Czy nie wydaje się wam wszystkim że już wiemy dlaczego Kutz tak bardzo popierał różnego typu inicjatywy typu fim o westerplatte pokazujący polskich żołnierzy w conajmniej mało patriotycznych pozach. Już pomiając całą dyskusję o tym filmie ... i wracając do osoby samego Kutza to mojim zdaniem wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Kutz 03.03.09, 21:49 ze niby jak, insynuatorze z anonimowego ukrycia ? Odpowiedz Link Zgłoś