Dodaj do ulubionych

"Tylko ryba nie bierze......>

IP: *.75.79.68.Dial1.Weehawken.Level3.net 08.03.04, 10:43
Cytuje dla zachety - (oczywiscie do przeczytania a nie rabunku):

>>>......
Takie ugruntowane społecznie przekonanie sprawia, że liczba pospolitych
złodziejstw w Polsce rośnie z roku na rok. W 2002 roku odnotowano 314 tysięcy
kradzieży, w ubiegłym roku już prawie 337 tysięcy. Odnotowano, bo w
rzeczywistości kradzieży było o wiele więcej. Część poszkodowanych w ogóle
nie zgłasza rabunku na policję.
........<<<

>>>>
........– Co w prostej linii wynika z długiej i mocno utrwalonej w narodzie
tradycji, że drobne kombinatorstwo to jedynie przejaw zaradności i sprytu –
twierdzi profesor Zbigniew Nęcki, psycholog z Uniwersytetu Jagiellońskiego. –
Nikt nie chce przyznać się do tego, że bierze udział w wielkim, powszechnym
łupieniu majątku publicznego i prywatnego. Prawdą jest jednak także to, że
mamy odpowiednie wzorce odgórne.

Skoro od kilkunastu lat afera goni aferę, to zwykły obywatel odczuwa moralne
przyzwolenie, by w swoim skromnym świecie robić „skromne” przekręty
.........<<<<

Art, na cztery strony:
kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1151437&KAT=241
.
Obserwuj wątek
    • monik_a_a to wstyd 08.03.04, 11:15
      zeby tak publicznie takie swoje ciemne sprawki. Tu mlodziez czyta i osoby z
      zagranicy. Chwalic sie nie ma czym. Jak kogo rece swiezbia to lepiej niech
      cicho siedzi.
      • lalka_01 Re: to wstyd 08.03.04, 11:19
        Pani Wozna to Twoja mama? Baaardzo sympatyczna osoba. Tatusia nie znam.
        • monik_a_a tak 08.03.04, 11:32
          Mamusia jest woźną, ale wszyscy jej się słuchają, nawet Pan Dyrektor szkoły i
          czasem Mamusia lekcje prowadzi jak jakiś nauczyciel sobie nie może dać rady z
          tematem albo z uczniami.
          A Tatuś wyjechał zagranicę i jest tam ważną osobą, super czymśtam. Tylko bardzo
          pechowy jest, więc często musi zmieniać pracę. Z przyczyn od niego niezależnych.
      • zuzannaf Re: to wstyd Moniczko skarbie 08.03.04, 11:32
        pani dyrektor znow sie skarzy ze spozniasz sie na lekcje, ja rozumiem ze lubisz
        pospac ale postaraj sie poprawic dobrze?

pani wozna (mamusia)

prosze nie zapomnij obrac ziemniakow i wyjac dorsza z zamrazalnika
        smile
        • monik_a_a ryby 08.03.04, 11:40
          Ryb chłopaki w przeręblu urąbały, a pod sklepem słyszałam że Mama ma nowego
          narzeczonego, chłopzmazur. Tylko który, bo tutaj zimą to każdy chłop jest
          stąd. Dopiero latem kulturalne towarzystwo przyjeżdża, nawet z zagranicy.
          • zuzannaf Re: ryby i plotki 08.03.04, 11:53
            monik_a_a napisała:

> Ryb chłopaki w przeręblu urąbały, a pod sklepem słyszałam że Mama ma nowego
            > narzeczonego, chłopzmazur. Tylko który, bo tutaj zimą to każdy chłop jest
            > stąd. Dopiero latem kulturalne towarzystwo przyjeżdża, nawet z zagranicy.

Moniczko to sa plotki i do tego nieudowodnione, ja tatusiowi jestem wierna jak
            moge i z reguly mi sie udaje. Prosze nie powtarzaj takich rzeczy, a chlopzmazur
            o ktorego rzecz idzie to pan Wonsowski spod lasu. I nie zapomnij ze tatus
            pracuje jako super-wajzer czegostam, niestety mu sie ekipy do superwajzorowania
            zmieniaja czesto gesto, ale nie jest zle bo na uelfrze tez mozna przezyc a i
            nam przeciez wysyla. Nie zapomnij o tym.

Kup rybki od chlopakow to na obiad usmaze w panierce, i nie zapomnij obrac
            ziemniakow.

Zaraz dzwonek na lekcje. OK. smile

pani wozna
            • lalka_01 Re: ryby i plotki 08.03.04, 12:09
              to ja znam i tatusia! Jaki ten swiat jest maly....
              • zuzannaf Re: ryby i plotki 08.03.04, 12:14
                lalka_01 napisała:

> to ja znam i tatusia! Jaki ten swiat jest maly....

Pani lalko_01, ja tylko mam nadzieje ze mojego nieudacznika nie zna Pani zbyt
                blisko bo chlopzmazur chlopemzmazur, ale ja zazdrosna jestem!

wink
                • lalka_01 Re: ryby i plotki 08.03.04, 12:27
                  a nie spiewa Pani nigdy przed snem "Zuzia, lalka nieduzia"?
                  • zuzannaf Zuzia Lalka Nieduzia 08.03.04, 14:10
                    lalka_01 napisała:

> a nie spiewa Pani nigdy przed snem "Zuzia, lalka nieduzia"?

Pani Lalko! Ja wprawdzie nie znam tej piosenki, a i przed snem preferuje inne
                    czynnosci, ale .... moze my tez jestesmy spokrewnione? bo z jakiego innego
                    powodu mialybysmy koegzystowac w tej samej piosence?

Z tym ze z gory powtarzam o meza nieudacznika jestem zazdrosna i pokrewienstwa
                    typu szwagierka nie uznaje!

pani wozna
                    wink
    • Gość: Wolny Re: "Tylko ryba nie bierze......> IP: *.75.79.68.Dial1.Weehawken.Level3.net 08.03.04, 11:30
      A przepraszam, ze sie zapytam:

Czy kosulaty nie okradaja wlasnych obywateli? - (w/g teorii w/w prof.
      tzn. "odczuwaja moralne przyzwolenie" nie tylko odgorne z MSZ i MSWiA.)
      • monik_a_a Re: "Tylko ryba nie bierze......> 08.03.04, 11:34
        A Pan by już lepiej się nie odzywał. Tylko to złodziejstwo Panu na myśli. Fe.
        Babcia mówi że różaniec albo zimna kąpiel pomaga jak kogoś oblezą takie pomysły.
        • jolanta.f Re: "Tylko ryba nie bierze......> 08.03.04, 22:03
          No to ja jestem w szoku. Ladnych rzeczy sie dowiaduje Zuzanno. Ty uwazaj bo ja
          bratu wszystko napisze o tym panu Wonsowskim. No i ty tu piszesz gdzie pisze
          tez pan Wolny. Czy ty czegos nowego nie kombinujesz? A pomysl ty sobie ze on
          moze wcale nie jest wolny tylko tak pisze zeby takie naiwne jak ty soba
          zainteresowac. Moze on ma jakas zone albo inna kobiete. No i on tak na
          zlodziejstwie sie zna to moze on tez umie. I w kraju i w konsulatach.
          Nawet Monisia tak pomyslala. Niby dziecko mlode a juz madra. Ty jej posluchaj.
          I pamietaj ze ja juz o Wonsowskim wiem.
          • zuzannaf Re: Jooolkaaaaaa........ 08.03.04, 22:25
            jolanta.f napisała:

> No to ja jestem w szoku. Ladnych rzeczy sie dowiaduje Zuzanno.Ty uwazaj bo ja
            > bratu wszystko napisze o tym panu Wonsowskim. No i ty tu piszesz gdzie pisze
            > tez pan Wolny. Czy ty czegos nowego nie kombinujesz? A pomysl ty sobie ze on
            > moze wcale nie jest wolny tylko tak pisze zeby takie naiwne jak ty soba
            > zainteresowac. Moze on ma jakas zone albo inna kobiete. No i on tak na
            > zlodziejstwie sie zna to moze on tez umie. I w kraju i w konsulatach.
            > Nawet Monisia tak pomyslala. Niby dziecko mlode a juz madra.Ty jej posluchaj.
            > I pamietaj ze ja juz o Wonsowskim wiem.

Joooolkaaaa to Ty? szwagierka?
            Jolka, to Monisia z Wolnym gada nie ja, ale jak mi tu zapalilas czerwone
            swiatlo to sie zastanawiam czy wolny czasem nie ma do nieletnich ciagot, i
            przerazenie mnie dopadlo, i masz racje nie dosc ze zonaty to jeszcze niezdrowo
            moze sobie zaczac poczynac! olaboga.

Joooolaaaaaaa.... nie mow nic o Wonsowskim, to tylko plotka i do tego
            nieudowodniona, ja mojego nieudacznika a Twojego brata kocham nad zycie tym
            bardziej ze co miesiac nawet na uelfrze ale przysyla, OK! z Wonsowskim spod
            lasu zrywam! OK!

pani wozna (szwagierka)
            wink
            • monik_a_a Tych ryb z przerębla to nie wzięłam. 08.03.04, 22:33
              Bo jakieś takie dziwne były, ani sandacz ani sielawka tylko dorady czycoś.
              Pewno to jakieś paskudztwo i oszukaństwo.
            • jolanta.f Zuzia, no pewnie ze ja! 08.03.04, 22:37
              No to ja sie ciesze ze ty mnie Zuzia tak szybko rozpoznalas. Ty kochaj brata
              mego a meza swojego bo on dobry czlowiek. Chlop bo chlop i tylko czasem
              nieudacznik ale dobry. Sama mowisz ze ci przysyla. I o tym Wonsowskim zapomnij.
              Bo ci przypomne ze tutaj sama sie przyznalas na pewno niechcacy bo napisalas ze
              zrywasz. Jak by to byla plotka to bys nie musiala zrywac. I Monisi powiedz zeby
              z tym Wolnym nie gadala. Bo po co? On chyba jeszcze wiekszy nieudacznik niz moj
              brat a twoj maz. No i na tym zlodziejstwie sie zna.

Twoja szwagierka Jola
              wink
              • zuzannaf Re: Zuzia, no pewnie ze ja! 08.03.04, 23:32
                Jolenko! Kope lat!
                Na necie sie musimy odnalezc, koniec swiata!

Jolenko z Moniczka odbylam rozmowe i przyrzekla ze z wolnym-zonatym nie bedzie
                wiecej rozmawiac. Mam nadzieje ze dotrzyma, bo rzeczywiscie Zonaty za bardzo na
                tym zlodziejstwie sie zna a Monisi nie wolno na pokusy wystawiac

Wlasnie dzwonil z budki na karte Twoj brat a moj nieudacznik, ma nastepna
                robote, zaczyna jutro, jestem z niego bardzo dumna. Wonsowski przyjal zerwanie
                z godnoscia i powiedzial ze pojedzie do rajchu zarabiac bo inaczej to sobie nie
                znajdzie Wolnej (nie mial na mysli zony Wolnego smile

Jolenko ide spac, Tobie zycze zyczenia, i tak STRASZNIE sie ciesze, zesmy sie
                odnalazly, caluje Cie mocno

pani wozna
                wink
          • monik_a_a A z tym autobusem to jak było? 08.03.04, 22:31
            niech no Ciocia Mamy nie straszy, a kto był Jolkaaaaa Jolkaaaa pamiętasz lato
            ze snów a potem z autobusem Arabów i on nigdy nie był już przez to sobą? No
            więc niech Ciocia lepiej siedzi cicho.
            • jolanta.f A z tym autobusem jak było tak bylo! 08.03.04, 22:43
              Monisia dziecko ty jeszcze jeszcze zycia nie znasz. To wcale nie byl autobus
              pelen Arabow bo to byl jedne Arab. A nawet nie Arab a Cygan. Chyba nawet krol
              Cyganow. O malo co a Ciocia nie zostalaby krolowa. Chcialabys miec taka Ciocie!
              I z tym Wolnym ty sie zadawaj ja ci mowie bo on dziwny jakis jeszcze ci krzywde
              zrobi.
              A do Cioci trzeba sie odzywac grzecznie nie wiesz??!!
    • donk czy aby tylko w PL? 08.03.04, 20:38
      Ryby sa wszedzie. WSZEDZIE.
    • Gość: SoCal W Kanadzie tez biora Wolny IP: *.broadcom.com 09.03.04, 01:09
      www.canoe.ca/NewsStand/TorontoSun/Money/2004/03/07/373474.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka