Gość: Doneke IP: *.kabel.telenet.be 15.04.02, 00:15 Jest tu ktos, kto mieszka na stale w Belgii, najlepiej w okolicach Antwerpii? Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jagata Re: BELGIA IP: 10.0.50.* 15.04.02, 11:38 hej Apia, jezeli mieszkasz w Belgii na stale i masz ochote sie jeszcze odezwac na tym forum, to napisz cos o sobie i Polakach jakich znasz - napisz jak dlugo juz jestes, czy znalas kogos zanim przyjechalas i jak sobie radzisz. Nie zalujesz, nie chcesz wracac? Oda razu wiedzialas, zew wyjezdzasz na stale czy tak wyszlo? Tak wypytuje, bo sie zastanawiam czy tu ( w Belgii) zostac. Boje sie, ze jak zostanem, to bede za pare lat belgijskim odpowiednikiem Greenpointu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 15.04.02, 16:49 Nie jestem Apia, ale sie troche znamy To bardzo konkretne pytania. Moze napiszesz: doktorek@skynet.be Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doneke Re: BELGIA IP: *.kabel.telenet.be 15.04.02, 12:38 Bardzo mi milo! W takim razie sie blizej przedstawie. Mam 30lat i na imie - Dorota. Mieszkam pod Antwerpia, w Burcht, od ponad roku. Wyszlam tu za maz, choc nigdy nie planowalam przeprowadzki do Belgii, a tym bardziej do Flandrii. Los plata niespodzianki! Przez rok pracowalam, teraz zajmuje sie moim trzymiesiecznym synkiem. Jesli ktos z tu mieszkajacych chcialby nawiazac kontakt, to sie goraco polecam. mockallo@freesurf.fr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 15.04.02, 16:50 Odp. na podany adres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.uia.ac.be 16.04.02, 18:15 Ja tez mieszkam.. pozdrawiam wszystkich ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doneke Re: BELGIA IP: *.kabel.telenet.be 17.04.02, 01:21 Od dawna? Na "stale"? Gdzie mniej wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.uia.ac.be 17.04.02, 11:09 mniej wiecej od pol roku, Antwerpen-Deurne czy na stale jeszcze nie wiem, chociaz wszystko na to wskazuje przerwalam doktorat w Polsce zeby go zrobic tutaj i wizja powrotu na Polska uczelnie jakos mnie nie pociaga pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.uia.ac.be 17.04.02, 11:33 mialo byc na polska uczelnie)) ech, pani doktor.... serdecznie pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 17.04.02, 12:24 A z czego ten doktorat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.uia.ac.be 17.04.02, 14:04 z fizjologii roslin narazie tylko roczne stypendium, ale juz jestem po wstepnych rozmowach z szefem i od wrzesnia doktorat.. mam nadzieje))) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: BELGIA 17.04.02, 21:33 Gość portalu: ewa napisał(a): > przerwalam doktorat w Polsce zeby go zrobic tutaj i wizja powrotu na Polska > uczelnie jakos mnie nie pociaga zaraz zaraz a gw pisza, ze mlodzi i aktywni to w Polsce maja na uczelniech, ze ho ho (nie mylic z Wujkiem Ho . a ty biedaczko za chlebem jako ten Gierek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 17.04.02, 21:44 nie wiem gdzie to znalazles, bo ja czytam tylko o tym, ze najzdolniejsi uciekaja..i chyba sie nie ma czemu dziwic nie chodzi tylko o stypendium (ktore jest srednio 9 razy wyzsze) ale i o naklady na nauke w ogole minelo juz pol roku, a ja ciagle nie moge sie przyzwyczaic do tego, ze jesli uwazam, ze jest mi potrzebny jakis nowy odczynnik albo sprzet, to otwieram katalog i to zamawiam, bez walki z szefem, listow motywacyjnych i badan rynkowych pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: BELGIA 17.04.02, 21:47 >bo ja czytam tylko o tym, ze najzdolniejsi > uciekaja.. hi hi pokaze mojemu koledze z uczelni, ktory teraz robi habilitacje a mnie niebawem odwiedzi >jesli > uwazam, ze jest mi potrzebny jakis nowy odczynnik albo sprzet, to otwieram > katalog i to zamawiam, bez walki z szefem, listow motywacyjnych i badan > rynkowych eee to ty jestes PRAWDZIWYM naukowcem. niech to. i co robisz tak pozno w pracy? SIO do domku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: BELGIA IP: *.magma-net.pl 20.04.02, 22:44 Czesc! Moze ktos z was moze mi pomoc znalezc jakis tani nocleg w Brukseli na caly wrzesien... Bede tam na stazu, nie zapewniaja noclegu, a hotele sa upiornie drogie.. Hm? Moze macie namiary na jakies akademiki, czy cos podobnego? Bede bardzo wdzieczna. Pozdrowienia z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik50 Re: BELGIA monika IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 22.04.02, 17:45 Gość portalu: Monika napisał(a): > Czesc! Moze ktos z was moze mi pomoc znalezc jakis tani nocleg w Brukseli na > caly wrzesien... Bede tam na stazu, nie zapewniaja noclegu, a hotele sa > upiornie drogie.. Hm? Moze macie namiary na jakies akademiki, czy cos > podobnego? Bede bardzo wdzieczna. > Pozdrowienia z Polski Napisz na romkob@hotmail.com moze bedziemy mogli Ci pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.uia.ac.be 22.04.02, 17:02 ))bez przesady, ostatni post juz pisalam z domu-inny jest adres servera, istnieje tu wprawdzie ogromny kult pracy i nauki, siedzenia w weekendy i po nocach, ale jak nam mawial na swoich wykladach jeden Pan Profesor- dobry student to rowniez opalony student i tego sie trzymam a co do kolegi..kariera naukowa w Polsce niekoniecznie musi oznaczac glod, nerwice i wypadanie wlosow. znam takich, ktorym wiedzie sie nienajgorzej, chociaz najczesciej zawdzieczaja to skomercjalizowaniu sie, bo z samej nauki nie da rady utrzymac sie na przyzwoitym poziomie pozdrawiam ewa Monika-nic mi nie wiadomo o noclegach w Brukseli, przykro mi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doneke Re: BELGIA IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 23.04.02, 12:01 A jako doktorantka masz jeszcze czasami czas na kawke na Groenplaats? To sugestia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.uia.ac.be 23.04.02, 13:02 mila sugestia, dziekuje mysle, ze uda sie to zorganizowac, tylko zajmie to moment bo odczuwam deficyt wolnego czasu jutro albo pojutrze postaram sie podac jakies konkrety ale juz teraz wiem, ze najbardziej pasowaloby mi ktores pozne popoludnie w tygodniu co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: BELGIA 23.04.02, 17:47 Gość portalu: ewa napisał(a): > mysle, ze uda sie to zorganizowac, tylko zajmie to moment bo odczuwam deficyt > wolnego czasu taa a ktos tu mowil o opaleniznie wsrod stuedntow? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 23.04.02, 19:21 ) prawie mnie masz ale opalic sie tez mozna wykonujac katorznicze prace w ogrodku Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: BELGIA 23.04.02, 19:22 Gość portalu: ewa napisał(a): > ) prawie mnie masz > ale opalic sie tez mozna wykonujac katorznicze prace w ogrodku nucac piesni burlakow ? no tak ! przecie przez antwerpie plynie jakas 'smierdziawka' wiec jest gdzie stateczki ciagac ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 23.04.02, 19:29 tu jest nawet taki kawalek piachu i trawy nad ta rzeka i ludzie tam sobie siedza latem na glowach, strasznie dumni ze swojej plazy, a po drugiej stronie jakas przemyslowa czesc Antwerpii, koszmar) a w ogrodku nie nuce tylko miotam przeklenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: BELGIA 23.04.02, 19:43 > tu jest nawet taki kawalek piachu i trawy nad ta rzeka i ludzie tam sobie > siedza latem na glowach, strasznie dumni ze swojej plazy, a po drugiej stronie > jakas przemyslowa czesc Antwerpii, koszmar) jaki znowu koszmar? toz w rzeczonej rafinerii sa produkowane blegijskie warzywa 'bio' (taka nazwa poniewaz produkcja ma miejsce na terenie klasyfikowanym jako bio-hazardous). a kapiacy sie spelniaja role 'biologicznej oczyszczelni sciekow'. czysty kompromis. czysto beneluksowe. tylko woda nie az tak czysta ;o) > a w ogrodku nie nuce tylko miotam przeklenstwa a ja naiwny myslalme, ze w ogrodku to sie plewi, sieje czy kopie grzadki (w razie braku grzadek sasiada). a tu prosze rzucamy miesem (vlees w przerwach miedzy postami ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 23.04.02, 19:53 ja juz nawet nie mysle o grzadkach, ja bym tam chciala miec zwykla trawe i juz bede zupelnie szczesliwa. a tymczasem mam pokrzywy do pasa. tam ewolucja od lat toczy sie wlasnym torem i pewnie nawet zyja tam jakies egzotyczne zwierzeta. no wiec klne, ale jeszcze walcze... a nuz pod tymi chaszczami mam basen..)) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: BELGIA 23.04.02, 20:09 Gość portalu: ewa napisał(a): > a nuz pod tymi chaszczami mam basen..)) a chcialabys sprzatac taki basen po paru latach bycia nieuzytkiem? BTW jak jako dr od roslinek mozesz po prostu WYRYWAC pokrzywy? rozumiem jako Bogus Linda to moglabys jednego z drugim chwasty wyrwac ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki ty, paw_dady, uwazaj sobie! IP: *.turboline.skynet.be 23.04.02, 20:25 Jak ja tu kogos kopne za "smierdziawke"! To nie wiesz, ze Antwerpijczycy o tej "smierdziawce" mowia "'t water", albo raczej "twoater", jakby juz na swiecie oceanow nie bylo? Doniose gdzie trzeba i bedziesz mial... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ty, paw_dady, uwazaj sobie! IP: *.turboline.skynet.be 23.04.02, 20:33 Antwerpijczycy uwazaja tez ze srodek swiata wypada gdzies w okolicach groenplaats Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doneke Re: IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 23.04.02, 21:26 Gość portalu: ewa napisał(a): > Antwerpijczycy uwazaja tez ze srodek swiata wypada gdzies w okolicach > groenplaats Hejze! Jakas aluzyjka? ;p (Tak naprawde, to moj autobus ma terminus na Roosveltplein lub wysiadam wczesniej i piechotka przez tunel pod Schelde prosciutko na ... Groenplaats wlasnie.) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady no dobra dobra 23.04.02, 20:59 ulegam przemocy sluzby zdrowia. (rano w duffel wieczorem na inecie) otoz zadna smierdziawka tylko jakie missisipi abo nil abo choc drawa ;-P jaka tyle, ze w wydaniu flamskim ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doneke Re: BELGIA IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 23.04.02, 21:21 Swietnie! Ale skoro pozne popoludnie, to polecam sie od przyszlego tygodnia, bo najblizsze kilka wieczorow mam zajete. Ale od 28-go jestem wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 23.04.02, 22:01 no to fajnieodezwe sie na priv pod koniec tygodnia, albo na poczatku nastepnego pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: BELGIA IP: *.unknown.uunet.be 23.04.02, 12:25 jakby ktos chcial wiedziec to ja tez tutaj jestem i mam sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doneke Re: BELGIA IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 23.04.02, 21:29 Gość portalu: peter napisał(a): > jakby ktos chcial wiedziec to ja tez tutaj jestem i mam sie dobrze. To fajnie. Ale zeby nawiazac kontakt, to troche za malo. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: BELGIA IP: 193.120.151.* 24.04.02, 18:32 Wole pozostac tajemniczym nieznajomym).... ale, ostatnio ostro sie udzielalem na watku Ciekawa statystyka (Anglia). Ciekawy watek,strasznie tam zachwalalem Belgie, miedzy innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: BELGIA IP: *.turboline.skynet.be 29.04.02, 22:13 Dorota, napisalam do ciebie na priva ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: uwaga ! IP: 5.3D* / 62.235.199.* 02.05.02, 21:35 lepiej zaloz nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: uwaga ! 02.05.02, 21:44 eee tam Belgia to Belgia. to po co mnozyc byty ponad miare, ze tak powtorze za Ockhamem i jego brzytwa. a co robisz w pracy tak dlugo? ja przynajmniej ogladam Vandamme'a na vt4 (muscules form Brussels ;o) Odpowiedz Link Zgłoś