Dodaj do ulubionych

Czy sa wsrod was nauczyciele..?

IP: *.prem.tmns.net.au 02.05.02, 02:51
Jesli tak , to interesuje mnie jak sie zaadoptowaliscie w tym zawodzie za
granica, jakie byly problemy. Zwlaszcza ci z Was ktorzy ucza w szkolach
srednich???

I jak oceniacie programy szkolne w porownaniu z polskimi???
Obserwuj wątek
    • Gość: Lombat Re: Czy sa wsrod was nauczyciele..? IP: *.uws.edu.au 02.05.02, 03:41
      Jestem nauczycielem zawodu. Programy nauczania sa po prostu inne.
      Ze szkol srednich wychodza, w Australii, zupelnie inni ludzie niz w Polsce.
      Generalna uwaga: porownywanie polskiego szkolnictwa licealnego, ktore
      do roku 1998 bylo nauczaniem elitarnym z powszechna edukacja srednia
      w Australii( a tez i w USA ,UK i NZ) jest duzym nietaktem.
      Uczniowie szkol srednich moga wybrac sobie przedmioty. Z reguly omijaja
      wszystko zwiazane z science, to jest fizyke i chemie. Niewielu wybiera
      matematyke na wyzszym (czwartm) poziomie. Matematyka 4 zblizona jest
      programem do poziomu matematyki w klasach fakultatywnych mat - fiz w
      Polsce w latach 70 - 80. Sa szkoly , gdzie nikt nie wybiera matematyki 3.
      Inne przedmioty:
      - Jezyki obce: obowiazkowo dwa jezyki obce, minimum po pol roku.
      - IT, czyli komputery: nie potrafie porownac z nauczaniem w PL, ale
      ucza sie tego wszyscy, bardzo dobrze wyposazone pracownie oraz
      powszechny dostep do internetu.
      - Geografia, historia nauka i swiecie: na nizszych poziomach jest to
      jeden blok. Obowiazkwa znajomosc geografii Australii. Geografia
      (gospodarcza) swiata dosyc pobieznie. Historia Australii w dwie
      lekcje. Wyzsze poziomy dosyc szczegolowo wybrane problemy
      lub bloki tematyczne.
      - Nauka o czlowieku ; bardzo obszernie, duzo cwiczen i wymagana duza
      wiedza o funkcjach organizmu czlowieka, pierwsza pomoc oraz
      praktyczne umiejetnosci pirwszej pomocy i przetrwania, wychowanie
      fizyczne na bardzo wysokim poziomie :obowiazkowe plywanie, raz
      w tygodniu dzien sportowy, doskonale wyposazenie szkol w sprzet,
      siec boisk i kortow.

- Socjologia i ekonomia: znacznie obszerniejsze niz w PL.

- Wychowanie: powszechna indoktrynacja polityczna, tresura w zakresie PC.

Tyle w w bardzo wielkim skrocie

Lombat Sydnejski
    • Gość: t.o. Re: Czy sa wsrod was nauczyciele..? IP: 209.171.51.* 02.05.02, 05:06
      tak.. ale moze sprecyzujesz o co Ci dokladniej chodzi (osobiscie?), to i ja sie wypowiem konkretniej
      • Gość: tasha Re: Czy sa wsrod was nauczyciele..? IP: *.prem.tmns.net.au 02.05.02, 05:30
        Gość portalu: t.o. napisał(a):

> tak.. ale moze sprecyzujesz o co Ci dokladniej chodzi (osobiscie?), to i ja sie
        > wypowiem konkretniej

Otoz ja tez pracowalam w tym zawodzie w Au przez dwa lata, w szkole prywatnej,
        katolickiej, uczylam jezyka obcego. Obserwowalam ludzi, odczuwalam na sobie
        tutejsza ksenofobie, (moze to wina miejsca- male miasteczko w prawie "outback")
        Teraz po zmianie miejsca zamieszkania nosze sie z zamiarem powrotu do szkoly, ale
        obawiam sie ze , jesli to nie byla sprawa miejsca, moze okazac sie to samo,
        odczuje na sobie niechec do cudzoziemcow itd...

Co do programow, no coz ja probowalam osiagnac jakies zmiany w zakresie mojego
        przedmiotu (jezyka obcego) ale najwyrazniej przedmiot ten byl traktowany
        trzeciorzednie. Zgadzam sie tez z paroma innymi opiniami lombata.

Ale tak naprawde to chce skonfrontowac moj poglad z opiniami innych ludzi no i
        odpowiedziec sobie na pytanie, gdzie tkwil blad????
        • cornio Re: Czy sa wsrod was nauczyciele..? 02.05.02, 06:37

bylem nauczycielem zawodu w czyms co mozna okreslic jako kierunek zawodowy w
          ostatnich klasach sredniej szkoly.Jraj na polnocy europy.kierunek techniczny.na
          poczatek dali mi zajecia praktyczne.12 godzin tygodniowo.Po 3 dniach nauki
          wylaczylem doplyw pradu do wszystkich urzadzen "wirujacych,tnacych i
          wyciskajacych" nie moglem patrzec na krew mrozace proby obslugiwanie w/w
          morderczych urzadzen. To bylo najbardziej niezdarne zbiorowisko imbecyli jakie
          dane mi bylo ogladac w mojej karierze.balem sie ,ze w koncu ktos sobie utnie
          reke lub wybije oko koledze.pozegnalem sie z ulga ze szkola.wtedy mi
          powiedziano,ze bylem cos 15-tym w tym roku szkolnym nauczycielem.
    • baloo1 Re: Czy sa wsrod was nauczyciele..? 02.05.02, 12:09
      Mam pytanie : czy sa w waszych krajach odpowiedniki polskich liceow zjezykiem
      wykladowym obcym (francuski, hiszpanski, niemiecki itd?) i czy istnieje jakis
      odpowiednik typowo polskiego wynalazku jakim sa szkoly spoleczne (nie chodzi mi
      o prywatne-drogie i elitarne) ?
      • Gość: tasha Re: Czy sa wsrod was nauczyciele..? IP: *.prem.tmns.net.au 02.05.02, 15:47

Ja o takich tutaj nie slyszalam (au) i jesli sa to moze jedna lub dwie. Moje
        zdanie na temat nauki jezykow obcyach w Australii: cos takiego nie istnieje
        poza nieliczna grupa szkol. Nawet jesli jakis stan jak QLD np ( o innych nie
        wiem za duzo) "kladzie nacisk" na nauke jezykow innych niz angielski to i tak
        ilosc godzin jest smiesznie niska w porownaniu z tym , co potzrebne do nauki
        jezyka.
        Zdaje sie, ze jest nieco lepiej w WA, ale to tylko moje domniemania, no wiesz,
        ci anglosasi, po co maja sie uczyc jezykow, zostawiaja to dla innych nacji wink

Co do szkol spolecznych, to zbyt malo wiem o nich, by sie tu wypowiadac - z
        Polski wyjechalam w 89 tym
        • Gość: Cariño szkoly spoleczne - UK IP: 193.133.143.* 02.05.02, 16:15
          Baloo
          czy szkola spoleczna, to taka gdzie rodzice praktycznie utrzymuja szkole ze
          skladek? Jesli tak, to angielskim odpowiednikiem bylyby grant maintained
          school. re: jezykow obcych wykladowych, to jest francusco jezyczna szkola w
          Londynie (L'Ecole Francaise, czy cos w tym rodzaju). Z tego co sie orientuje
          to poziom nauczania jest na dosc wysokim poziomie. Wiecej nie wiem bo dzieci w
          wieku poborowym (albo innym smile jeszcze u mnie brak.
          • baloo1 Re: szkoly spoleczne 02.05.02, 16:25
            Dzieki tashy i Carino

Gwoli scislosci, szkoly spoleczen w PL, oprocz skladek rodzicielskich dostaja
            od lat normalne dofinansowanie od panstwa (kiedys tyle, co panstwowe - teraz :
            nie wiem, bo byly zapedy na obcinanie...). Wazniejsza roznica jest to, ze w
            odroznieniu od panstwowych, rodzice maja duzy wplyw na to , kto, czego i jak
            naucza ich pociechy (poczywszy od programu i liczebnosci klas, na pensjach
            nauczycielskich i traktowaniu dzieci konczac). Wynalazek przedni, podyktowany
            koniecznoscia ... moze dlatego taki rzadki lub nieobecny w innych krajach ..

Pozdrawiam

Baloo
            • Gość: Cariño Re: szkoly spoleczne IP: 193.133.143.* 02.05.02, 16:38
              no to to sie na pewnow nazywa grant maintained w Anglii, choc nie jest ich wiele

ja jak sie rozmnoze, zaczne chodzic do kosciola, bo katolickie szkoly tu b.
              dobre, a dobrych panstwowych bbbb malo

baloo1 napisał(a):

> Dzieki tashy i Carino
              >
              > Gwoli scislosci, szkoly spoleczen w PL, oprocz skladek rodzicielskich dostaja
              > od lat normalne dofinansowanie od panstwa (kiedys tyle, co panstwowe - teraz :
              > nie wiem, bo byly zapedy na obcinanie...). Wazniejsza roznica jest to, ze w
              > odroznieniu od panstwowych, rodzice maja duzy wplyw na to , kto, czego i jak
              > naucza ich pociechy (poczywszy od programu i liczebnosci klas, na pensjach
              > nauczycielskich i traktowaniu dzieci konczac). Wynalazek przedni, podyktowany
              > koniecznoscia ... moze dlatego taki rzadki lub nieobecny w innych krajach ..
              >
              > Pozdrawiam
              >
              > Baloo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka