Dodaj do ulubionych

child benefit

21.11.05, 14:35
Jesli ktos wystepuje o child benefit na dziecko w polsce to wypelnia CB1 i
E401? Czy tylko jeden druk?
Skad bierze sie E401? W Social Welfare zrobili wielkie oczy...
Obserwuj wątek
    • effata Re: child benefit 21.11.05, 15:56
      Generalnie nie można pobierać Ch benefit na dziecko będące w Polsce (chyba, że
      jest tam krócej niż 8 tygodni lub 12 w uzasadnionych przypadkach jak np.
      leczenie, ale normalnie rezuduje w WB). Mam wielu znajomych, których rodziny są
      w Polsce, a oni sami pracują w Anglii i absolutnie nie przysługuje im CHB.
      Nie wiem, czy o taką sytuację ci chodziło. Jeśli o inna, to niestety nie wiem,
      skąd się bierze te druki sad
      • ukejka Re: child benefit 22.11.05, 00:32
        oczywiscie ze mozna pobierac ChB na dziecko przebywajace w PL - zwlaszcza jesli tam chodzi do szkoly.
        • jagienkaa Re: child benefit 22.11.05, 07:56
          chciałabym siię dowiedzieć skąd to wiesz (link czy coś) bo naprawdę trudno mi w
          to uwierzyć...
          • pytanie_mam Re: child benefit 22.11.05, 09:27
            www.polskidublin.com/index.php?option=com_content&task=view&id=236&Itemid=0

• ukejka Re: child benefit 22.11.05, 13:09
            If your child is temporarily abroad for more than 12 weeks you may still get
            Child Benefit if they are abroad only for one of the following reasons:

to receive full-time education in an EEA country or Switzerland
            to make an educational or foreign visit that is approved in writing by their
            school
            to get medical treatment for an illness that began before the child left the
            UK.

www.hmrc.gov.uk/childbenefit/eligible.htm
            • effata Re: child benefit 22.11.05, 13:56
              No właśnie też to znalazłam i przyznam szczerze, mimo że nie jestem
              przeciwniczką brania benefitów, a wręcz przeciwnie, uważam, że jak komuś
              przysługują, to należy je brać, że nie wiem, jak Inland Revenue chce się
              wywiązać z tego przepisu i ... wypłacać Child Benefit tym wszystkim dzieciom
              uczącym się w Polsce, których (głównie) tatusiowie pracują tutaj.

A czy to przypadkiem nie chodzi o takie dzieci, które wyjeżdżają do jakiejś
              szkoły za granicą.
              Bo jak IR zamierza sprawdzić ten 'jedyny warunek' smile "The only requirement is
              that the absence is temporary and the intention is to return to Great Britain
              or Northern Ireland at the end of it."
              No ale to już nie mój problem, ja takiego prawa nie ustalałam smile

--
              Don't guess.
              • ukejka Re: child benefit 22.11.05, 15:10
                nie to nie chodzi tylko o dzieci ktore wyjezdzaja do szkoly. przepisy sie
                zmienily jakis czas temu - to unijne prawo.

ale trzeba spelniac kilka warunkow (poza tym ze dziecko musi uczeszczac do
                szkoly) - np trzeba regularnie placic na utrzymanie dziecka oraz nie mozna
                pobierac podobnego zasilku w PL (podobno), plus jakies tam inne rzeczy.

kiedys wpadla mi w oko ulotka w pdf na ich stronie i tam bylo sporo na ten
                temat - z dokladnymi szczegolami, tylko nie moge jej teraz znalezc. popatrze
                wieczorem i jak znajde to wkleje linka.

wg mnie tez dziwne ze mozna sie starac o ChB jesli dziecko nie mieszka tutaj,
                no ale coz... prywatne opinie nie zmienia faktow wink
    • grazia.eni Re: child benefit 22.11.05, 12:47
      Jestem w Polsce i nie mam stałego dostępu do internetu, więc muszę się
      streszczać:
      "gdy pracujesz, mieszkasz i przemieszczasz się na obszarze UE. Twoje prawa i
      obowiązki" - to seria siedmiu broszur wydanych w lipcu tego roku i rozdawanych
      w UP w całej Polsce. Ok. 50-ciu stron informacji wydanych na dobrym papierze.
      "Świadczenia rodzinne w UE" - to tytuł jednej z nich:
      "przepis wspólnotowy, zgodnie z którym świadczenia rodzinne są przyznawane
      nawet wówczas, gdy osoba uprawniona mieszka na terytorium innego państwa niż to
      państwo, które jest zobowiązane do wypłaty świadczeń."
      "Także wtedy, gdy twoja rodzina mieszka w innym państwie, niż to, w którym ty
      pracujesz i które przyznało świadczenia. Np. twoje dzieci mieszkają w Polsce, a
      ty pracujesz we Francji..."
      "Aby uzyskać św. rodz. w kraju,gdzie pracujesz, musisz złożyć wniosek na ręce
      twojego pracodawcy lub instytucji właściwej do wypł. św. w tym kraju.."
      Jest też o wyrównniu, które przysługuje, jeśli w Polsce pracujesz i musisz tu
      pobierać rodzinne (do wyższego za granicą), ale uzyskanie jest nierealne, bo
      dochód z zagranicy przeliczany jest po kursie i bez kosztów, więc świadczenie
      nie przysługuje w ogóle.
      W każdej jest spis instytucji ("władza właściwa") w Polsce i innych krajach z
      adresami i numerami telefonów.
      Inne broszury to:
      Praca i zasiłki dla bezrobotnych w UE
      Krótki przewodnik po przepisach i instytutacjach w UE
      Jak dostać emeryturę i rentę w UE
      Świadczenia społeczne w UE w pigułce. Zasady opłacania składek.
      W którym kraju UE jesteś ubezpieczony
      Świadczenia z tytułu choroby i macierzyństwa w UE
    • rubi21 child benefit nalezy sie na dzieci będące w Polsce 22.11.05, 12:54
      londynek.net/londyneknews/article?jdnews_id=803154
      link do artykułu
      cytat:
      "W naszej codziennej praktyce spotykamy się bardzo często z pytaniem: Pracuję w
      Wielkiej Brytanii, ale moje dzieci sę w Polsce. Czy należy mi się Child
      Benefit? Odpowiedź brzmi: TAK! Rodzice pracujący i żyjący w Wielkiej Brytanii
      mogą mieć przyznany Child Benefit pomimo faktu, iż ich pociechy mieszkają w
      Polsce. Jak stwierdza Inland Revenue: by móc otrzymywać Child Benefit nie
      trzeba koniecznie mieszkać pod jednym dachem z dzieckiem. Należy jednak spełnić
      określone wymagania, które naturalnie wynikają z zależności dziecka od
      rodziców: rodzice muszą łożyć na wychowanie dziecka, a suma przeznaczana na
      jedno dziecko powinna być równa lub wyższa od tygodniowej sumy zasiłku."
      czy teraz uwierzycie?
      • grazia.eni Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 13:09
        Małżonek jest w UK od kwietnia 2004 roku. Cały czas mówiono mu, że child
        benefit przysługuje dopiero wtedy, kiedy my przyjedziemy też. Tylko i
        wyłącznie. Mąż nikogo tam nie znał, więc informacji zasięgał tylko w
        odpowiednich instytutacjach. Jak podał informacje z ww broszurki, od razu pani
        powiedziała, jakie dokumenty ma dostarczyć. Fajne, co?
        Ale, oczywiście nic więcej nie wiem, bo ciągnie się to już od jakichś dwóch
        miesięcy i kooońca nie widać.
        • pytanie_mam Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 13:23
          to gdzie mam pytac o ta E401? smile
          • grazia.eni Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 14:15
            Spróbuję nie namieszać: Mój mąż pracuje i mieszka w UK, a ja z młodszym synem w
            Polsce (starszy jest z tatą i tam się uczy). Ja muszę mu dostarczyć ten
            formularz, żeby on dostał ch.b. na syna mieszkającego ze mną w Polsce.
            Akurat w broszurce jest przykład sytuacji odwrotnej, ale wygląda na to, że ROPS
            (Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej), w każdym województwie.
            W Anglii informacji powinni udzielić Ci w:
            Inland Revenue Child Benefit Office
            PO Box 1
            Newcastle upon Tyne
            NE88 1AA
            tel. 0044845302444
            fax 00441912251389
            Jest to adres na całą Wielką Brytanię.
            Jak ktoś potrzebuje adresy w innych krajach, proszę dać znać.
            • grazia.eni Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 14:20
              Serwer Minist. Polityki Społecznej na temat koordynacji systemów zabezpieczenia
              społecznego w UE:
              www.mps.gov.pl/_koordynacja.php
              • pytanie_mam Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 14:35
                No, bo CB1 juz wypeniony, brakuje tego E401. Czyli o ten mam pytac w Polse.
                Ale gdzie konkretnie?
                • dzoaann Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 15:54
                  CH.B na pewno się należy,ale nie można odpuścić i trzeba konsekwentnie domagać
                  się informacji jakie dokumenty są potrzebne.E401 musi być dostarczony inaczrj
                  cofną wniosek do Ciebie.Zadzwoń do ZUS-u.tam powinni Ci podaC szczegóły.I
                  pamiętaj,nie odpuszczaj.Nawet jak już przyjmą Ci wniosek,to musisz wielokrotnie
                  dzwonić i dopytywać się o niego,bo takie sprawy ciągną się miesiącami.Znam
                  przypadki przyznania ch.b po 8 m-cach
                  • pytanie_mam Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 16:58
                    czyli E401 skladam razem z CB1 tutaj w Irlandii w Social Welfare?
                    Jezu... Czy juz tego CB1 nie skladam a E401 skladam w Polsce?
                    • jagienkaa Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 22.11.05, 17:56
                      zaraz, a chodzi Ci o CB w Rep Irlandii czy Wielkiej Brytanii?
                      • pytanie_mam Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 23.11.05, 10:05
                        W irlandii
                        • grazia.eni Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 24.11.05, 19:47
                          Miałam dość kłopotów z ubezpieczeniam się w Polsce na męża, więc dopiero się za
                          ch.b solidnie biorę teraz.
                          Jemu powiedzieli, że E 401 mam ja dostarczyć z Polski. Dzisiaj dzwoniłam do
                          ROPS-u i dowiedziałam się, że to kraj miejsca pracy męża ma wystawić ten
                          dokument, ponieważ on musi być po angielsku, a oni tylko się w nim dopiszą.
                          Zobaczymy, co będzie dalej.
                          • pytanie_mam Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 28.11.05, 11:26
                            oszalec idzie...
                            Juz nic nie wiem. Czy mam ten E401 skladac w Polsce? Czy wyslac go i on stanowi
                            zalacznik do CB1?
                            Ludzie! Kto cos wie? To jest jakies bledne kolo
                            • grazia.eni Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 29.11.05, 19:39
                              Jedyne, co mogę Ci obiecać, to tylko to, że będę Cię informować na bieżąco. Mąż
                              wysłał maila i na razie cisza.
                              • pytanie_mam Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 13.12.05, 09:18
                                strasznie zagmatwane to wszystko.
                                Ludzie, piszcie jak sobie pozalatwialiscie. Podzielcie sie informacjami,
                                sposobami. Sami wiecie jak jest
                                • joannaszym Re: child benefit nalezy sie na dzieci będące w P 14.12.05, 21:17
                                  witajcie wszystkie pogubione.niedawno tez razem z mezem mielismy problem jak to
                                  wszystko załatwiac. moj maz pracuje od dwocj lat w Angli, a ja z dziecmi
                                  jeszcze w Polsce. To paranoja, ale o takim prawie nie wiedzielismy do niedawna.
                                  Zreszta w Anglii w urzedach tez nie sa chetni ci przedstawic co nam sie nalezy,
                                  dlatego dobrze jest zawsze powolac sie na to roporzadzenie, ktore jedna z Was
                                  wyzej podala. Nam bardzo duzo pomogla Pani Weremko z pomorskiego urzedu
                                  marszalkowskiego (w internecie mozna znalezc ogolny nr telefonu i polacza). Zna
                                  cala procedure zalatwiania w kazdym kraju. Natomiast jesli chodzi o UK, to maz
                                  poszedl po formularz do Inland Revenue. Nie wiem jaki to numer w kazdym razie
                                  jest tam w gornym rogu maly dzidzius narysowany. Moj maz wypelnij to (dane
                                  dotyczyly przede wszystkim mojego meza) musial rowniez dolaczyc europejskie
                                  odpisy aktow urodzenia naszych coreczek (od reki zalatwiaja to w urzedzie
                                  miasta w ktorym wasze dzieci sa zarejestrowane) i jeszcze chcciei orginaly
                                  polskich odpisów (babki w tym Inland Revenue skopiowaly i przypieczetowaly, ze
                                  zgodne z orginalem). wyslal w kopercie, ktora zawsze jest dolaczana do
                                  formularzy. po ok miesiaca otrzymal z tego urzedu kolejne formularze, bardziej
                                  szczegolowe. dotyczyly naszych planow, czy chce sprowadzic swoja rodzine, czy
                                  ja otrzymuje w Polsce jakies swiadczenia. Poprostu wszystko, no i wyslal. A
                                  teraz czekamy co dalej. W kazdym razie moj maz mial o tyle dobrze w tym Inland
                                  Revenue chetnie mu pomagali. chcieli juz pomagac z zalatwianiem mniejszego taxu
                                  i dodatku do oplat za mieszkanie, ale te dwie sprawy mozna zalatwiac dopiero
                                  wtedy, gdy cala juz rodzina bedziemy w UK. Ale juz wiemy, ze dobrze jest
                                  kontaktowac sie z ta Pania wspomniana wczesniej Weremko, bo wie poprostu
                                  wszystko, a co najwazniejsze jest chetna pomagac.
                                  Jesli bedziecie cos chcialy wiedziec, to moze pomoge.
                                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka