Dodaj do ulubionych

Powrot 60.000 do Polski

16.10.02, 02:22
Polonijne i krajowe gazety podaly ze trwa masowa reemigracja do Polski cale
rzesze Polakow ktore wyemigrowaly.10,15 i wiecej lat temu wracaja z USA ,
Canady czy Niemiec do tej pory juz pwrocilo do Polski okolo 60.000
rodakow ,bedac wielu z nich zatrudnionych w firamach zachodnich
prosperujacych w Polsce oraz wielu zwyczajnie na stale powrocilo,twierdzac
ze w kraju zaszly tak dobre zmiany ze czas ku temu by wracac, trend powrotow
sie zwieksza w/g dziennikarzy - a co wy o tym sadzicie ?? - wracacie ???
Obserwuj wątek
    • Gość: jot-23 Re: Powrot 60.000 do Polski IP: *.dyn.optonline.net 16.10.02, 02:40
      jajecznica1 napisał:

> Polonijne i krajowe gazety podaly ze trwa masowa reemigracja do Polski cale
      > rzesze Polakow ktore wyemigrowaly.10,15 i wiecej lat temu wracaja z USA ,
      > Canady czy Niemiec do tej pory juz pwrocilo do Polski okolo 60.000
      > rodakow ,bedac wielu z nich zatrudnionych w firamach zachodnich
      > prosperujacych w Polsce oraz wielu zwyczajnie na stale powrocilo,twierdzac
      > ze w kraju zaszly tak dobre zmiany ze czas ku temu by wracac, trend powrotow
      > sie zwieksza w/g dziennikarzy - a co wy o tym sadzicie ?? - wracacie ???

odkad sie dowiedzialem ze u mnie w bialym, otworzono Biuro Obslugi Klienta
      (dzisiaj rano, znaczy siem , dowiedzialem sie dzisiaj rano), to zaczalem miec
      powazne, ze tak powiem rozterkie.... kto wie , kto wie.
      • Gość: Komin Re: Powrot 5 do Polski IP: *.proxy.aol.com 16.10.02, 02:57
        Od upadku komuny minelo troche ponad 12 lat.
        W tym czasie do Polski wrocilo 60 000 ludzi.
        Czyli co roku wraca 5000 ludzi.
        Na loterie wizowa do USA wplynelo 5 000 000 zgloszen z Polski.
        Czyli na 1 powracajacego 1000 chce wyjechac.
        Tak mysle ze tez wroce do Polski.
        • Gość: Karlik Re: Powrot 5 do Polski IP: *.cpe.quickclic.net 16.10.02, 03:22
          Komentarz Komina powinien wystarczyc wszystkim.
          • Gość: Renka Re: ci co musza, to wracaja IP: proxy / *.home.cgocable.net 16.10.02, 04:33
            Robily niejedne sie kiedys przeniesienia mienia, ale zapomnialo sie , ze
            trzeba bylo SAMEMU z tym mieniem sie przeniesc, hyhyhyhy
            Wiec, chcac nie chcac MUSZA wracac.
            • aniutek Re: ci co musza, to wracaja 16.10.02, 04:36
              bullshit ,
              a ile z tych co wrocili do PL abarot laduje na JFK bo chca do.....domu ????
              • y_dus Re: ci co musza, to wracaja 16.10.02, 05:02
                Trzy razy sie juz przesiedlalem, raz to sie juz prawie osiedlilem. Teraz sie
                znowu przesiedlam. Zasdroszcze tym ktorzy sie przesiedlili i osiedlili,
                obojetnie gdzie.
                • Gość: Renka Re: ci co musza, to wracaja IP: proxy / *.home.cgocable.net 16.10.02, 05:05
                  Za kazdym razem, jak sie przesiedlasz , jestes "ujety w statystyce".
                  • y_dus Re: ci co musza, to wracaja 16.10.02, 05:13
                    strasznie mi przykro,ze psuje tak statystyke.. Jak teraz sie przesiedle to im
                    zaznacze,ze sie tylko przesiedlam a nie osiadlam, zreszta jeszcze sam nie
                    wiem...
    • Gość: NSZZ Re: Powrot 60.000 do Polski IP: *.rasserver.net 16.10.02, 05:31
      Solidarność szalikowa

Solidarność urządziła w centrum stolicy zadymę niczym nie różniącą się od tych
      po meczach piłkarskich. W ruch poszły drewniane pały i petardy. Policja
      odpowiedziała gazem łzawiącym. Kilka osób zostało rannych. To miała być podobno
      pokojowa manifestacja. Górników - którzy twierdzą, że wkrótce zlikwidowanych
      zostanie 40 tys. miejsc pracy. Hutników - którzy też boją się, że zostaną na
      bruku. I kolejarzy, którzy mówią: reforma PKP stanęła w pół drogi. Nie ma
      pieniędzy na kursowanie pociągów. Z wielu miejscowości na Pomorzu zwyczajnie
      nie ma się czym wydostać, gdyż zawiesza się kursowanie poszczególnych składów.
      Pokojowa manifestacja miała być dla rządu sygnałem: tak nie wolno! Nie wolno
      reformować górnictwa kosztem sztygarów i ładowaczy węgla, kolei kosztem
      konduktorów i służby zdrowia kosztem pielęgniarek. Zamrażanie płac,
      liberalizacja kodeksu pracy - to wszystko powoduje, że w domach jest coraz
      gorzej. Domach Jana Sławińskiego, warsztatowca PKP z Gdyni, Andrzeja Masiarza z
      Kopalni Węgla Kamiennego Bobrek z Bytomia, Andrzeja Żery z Zakładów Tworzyw
      Sztucznych z Tarnowskich Gór. I wielu, wielu innych manifestantów. Ale ten
      pokój nie trwał długo. Przygrywka do tego, co stanie się dalej, nastąpiła ok.
      godz. 10 w Raszynie. Niektóre wjeżdżające autokary zatrzymała policja.
      Warszawscy funkcjonariusze dostali cynk od swoich śląskich kolegów, że
      autobusami nie podróżują wyłącznie spokojni śląscy związkowcy. Że w bagażowych
      lukach schowane są górnicze styliska i bambusowe kije. Zarekwirowali ponad 50
      drągów, którymi można spokojnie roztrzaskać człowiekowi głowę. Po co były
      potrzebne manifestantom? Zdaniem Kazimierza Grajcarka, szefa Sekretariatu
      Solidarności Górnictwa i Energetyki, do robienia efektów akustycznych. I
      podobno na przywóz tego osobliwego bagażu manifestanci... mieli zgodę policji! -
      To nieporozumienie - oświadcza Anna Kędziarzewska z biura prasowego komendy
      stołecznej. - Takiej zgody nikt nie dostał. Policji wydawało się, że wygrała
      pierwszą rundę, rekwirując "akustyczne" narzędzia. Gdzieś do godz. 12.50 nie
      działo się nic. Przed Kancelarią Premiera kilkuset policjantów z tarczami i
      kaskami. Pełna gotowość. Spokojne spojrzenia. Visa-a-vis, na chodniku po
      stronie Ogrodu Botanicznego grupka kolejarzy z Gdańska. Są pierwsi. Mówią, że w
      Trójmieście niedługo zostaną tylko pociągi jeżdżące z Gdańska do Gdyni. Inne
      szlag trafi. Tutaj, przed kancelarią, trójmiejscy kolejarze chcą jednego: pracy
      i płacy dla zwykłego człowieka. Jest godz. 13.15. Agrykolą od Torwaru idą
      zwykli ludzie: z huty Łabędy, z Kopalni Węgla Kamiennego Piast, ze śląskich
      hut. Transparenty: "Każde weto Kwasa czyni z Polaka golasa", "Dla złodzieja
      abolicja, dla nas pała i policja", "Praca prawem, a nie przywilejem". W
      niektórych rękach drewniane pały. Słychać przeraźliwe gwizdy, skandowanie.
      Dochodzi godz. 13.25. Aleje Ujazdowskie zostają zablokowane. Kilkutysięczny
      tłum zalewa je, idzie przed Kancelarię Premiera. Lecą pierwsze petardy i świece
      dymne. - O rany boskie! Jak ja teraz wyjdę z dzieckiem? - pyta przestraszona
      Sabina Krajeńska z Ochoty, która była właśnie pod pomnikiem Chopina i chce
      dotrzeć na plac Na Rozdrożu. O 13.40 zaczyna się prawdziwe piekło. Na
      policjantów lecą petardy i drewniane kije. Co chwila wybuchają świece dymne.
      Jedna petarda eksploduje tuż obok naszego reportera. - Żądamy zaprzestania
      restrukturyzacji górnictwa - ledwie słychać w tej kanonadzie gwizdów, krzyków
      przerażenia, odgłosów wybuchających petard, czyjś głos. Nikt już nie wie, o co
      chodzi demonstrantom. Odczytywane postulaty giną w ogniu prawdziwej walki.
      Następuje kolejna runda, tzw. kwaśna zemsta, czyli gaz łzawiący, którym
      zaatakowani gliniarze walą w demonstrantów. - Gestapo! Bandyci! Mordercy! -
      słychać okrzyki tłumu. - Nie prowokujmy policji! Odsuńmy się od barierek! Nie
      prowokujmy! - apeluje przez megafon jeden z organizatorów. Na próżno. Petarda
      wybucha po petardzie, nie wiadomo, z której strony dostanie się w głowę. Nad
      tłumem demonstrantów bez przerwy krąży policyjny helikopter. Jak w każdym
      meczu, tak i w tej rozgrywce pojawiają się zawodnicy, którym najwyraźniej
      pomyliły się spotkania. - Reprezentuję sekretariat ochrony zdrowia - mówi
      Grażyna Wierzgoń, pielęgniarka ze szpitala klinicznego w Katowicach. Czy w tym
      szpitalu zwalniają? Czy załoga boi się o swój los? A skąd! - Przygotowaliśmy
      się do reformy znacznie wcześniej - mówi Grażyna Wierzgoń. - Nie jesteśmy
      zadłużeni, nikt nas nie likwiduje. Ale widzi pan, czy to jest w porządku, skoro
      średnia płaca dla kadry lekarskiej to 2700 zł? Dla profesora? A dla
      pielęgniarki 1100 zł? Orkiestra dęta z Tarnowskich Gór gra marsz żałobny.
      Załoga karetki pogotowia próbuje opatrzyć jednego z demonstrantów, który jest
      ranny w rękę. - Odczepcie się! Nie chcę! - krzyczy. O godz. 14.40 bitwa dogasa.
      Bilans: pięciu rannych policjantów (jedna funkcjonariuszka, której koń się
      spłoszył, ma pękniętą miednicę), roztrzaskanych 65 tarcz, zniszczonych 75
      mundurów, 25 kamizelek, 10 barierek. Ślady po petardach na kilku samochodach.
      Efekt demonstracji - żaden.
      • Gość: WC Re: Powrot 60.000 do Polski IP: *.sympatico.ca 16.10.02, 05:40
        Tak my wiemy! OZPOL bedzie rozmawial dzis z Warszawa ...

Miedzy Warszawa a Sidni (cieplo 31 stopni)!
        • Gość: gadula Re: Powrot 60.000 do Polski IP: *.sympatico.ca 21.10.02, 22:36
          A jednak dalej tkwi na emigracji, co go tam trzyma? Jakis stary trejler
          przerobiony z przyczepy? Dziwne ...

Miedzy rajem a strusim jajem!
    • Gość: deedee Re: Powrot 60.000 do Polski IP: 65.48.69.* 22.10.02, 01:35
      a co pisza na temat reimigracji??
      moj znajomy dziarsko podjal decyzje o powrocie, ale po pol roku zmienil zdanie,
      gdy skradziono mu samochod,a pozniej wlamano sie do mieszkania..
    • Gość: polishAM Re: Powrot 60.000 do Polski IP: *.nas37.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 22.10.02, 04:15
      To kazdego osobista sprawa. Pod koniec przyszlego roku ja sie bede zbierac do
      Polski po prawie cwierc wieku w kilku krajach. Kto zrobil kase lub idzie na
      emeryture polecam to samo. Widzialem juz wszystko i stracilem zainteresowanie
      do USA. Bardziej mnie interesuje moj Poznaniek.
      • Gość: capac Re: Powrot 60.000 do Polski IP: 168.143.113.* 22.10.02, 04:36
        O, jezu, stary!! Co ty robisz, taki inteligentny facet
        tak zwariowal?????

Ty czytales ostatnio gazety czy co tu pisza na forum?
        Zamiast jakiejs wspanialej filipinki ze Squatville
        bedziesz mial do obslugi siostre Kunty, ktora jak
        wiadomo ma powazne braki w uzebieniu, co oczywiscie moze
        byc zaleta. Zaszokowales mnie, chyba ze sobie jaj z
        powaznego forum robisz.
        • Gość: deedee Re: Powrot 60.000 do Polski IP: 65.48.69.* 22.10.02, 04:45
          stary czlowiek i juz nie moze.. wytrzymac
          pozostaje krzyz na droge
        • Gość: polishAM Re: Powrot 60.000 do Polski IP: *.nas37.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 22.10.02, 05:11
          Kiedy zeszlego grudnia odwiedzilem Poznan pierwsza rzecza jaka zrobilem to
          kupno mapy Poznania i Glos Wielkopolski. Po chwili mialem trzydziesci
          telefonow, po dwoch godzinach 30 adresow dokladnie zaznaczonych na mapie. Potem
          zaczela sie jazda od tych najblizszych. Studenteczki, freelancers, 19-25 lat.
          Zrozum stary, ze ja juz wszystko wykalkulowalem. Wole byc w Europie. Finansowo
          jestem zabezpieczony. Wokol mam wszystko. Na zime do Marocco gdzie bede zyl
          skromnie ale z laskami. Latem do Odessy. Bede odwiedzal Stany ale tylko w San
          Diego. Reszta mnie zupelnie nie interesuje
          • Gość: capac Re: Powrot 60.000 do Polski IP: 209.234.157.* 22.10.02, 05:18
            jestem pelen podziwu. Ma sens. moze i ja tez to kiedys
            zrobie? Na wszelki wypadek wpisuje wskazowki mistrza do
            dzienniczka. Pozdrawiam!
          • Gość: deedee Re: Powrot 60.000 do Polski IP: 65.48.69.* 22.10.02, 05:24
            a widzisz, niezle sobie to wykombinowal! a ja go wzialem za starego piernika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka