lennart.a 20.01.06, 17:09 Dzisiaj mija pierwsza rocznica smierci J. Nowaka-Jezioranskiego. Podzielcie sie, prosze, refleksjami na Jego temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_girl1 Re: Jan Nowak-Jezioranski. 20.01.06, 17:41 wielki Polak i takich ssynow ma Polska wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
lennart.a Re: Jan Nowak-Jezioranski. 20.01.06, 21:46 Dla mnie byl autorytetem. Sluchalam w radiu na jedynce:"Polska z odali", kiedy mieszkal w USA, a pozniej, jak juz wrocil do swojej ukochanej Polski: "Polska z bliska". A wczesniej z przylepionym uchem do zagluszanego radia:Wolna Europa. Kiedy w zawierusze politycznej, mialam klopot z ocena sytuacji, wsluchiwalam sie w Jego glos. Umial wywazyc, stonowac, ukierunkowac. Bardzo mi Go brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nedusa Re: Jan Nowak-Jezioranski. 20.01.06, 22:32 lennart.a napisała: > Dla mnie byl autorytetem. Sluchalam w radiu na jedynce:"Polska z odali", kiedy > mieszkal w USA, a pozniej, jak juz wrocil do swojej ukochanej Polski: "Polska z > > bliska". A wczesniej z przylepionym uchem do zagluszanego radia:Wolna Europa. > Kiedy w zawierusze politycznej, mialam klopot z ocena sytuacji, wsluchiwalam > sie w Jego glos. Umial wywazyc, stonowac, ukierunkowac. Bardzo mi Go brakuje. a jakie nauki wyciagnelas z tego sluchania? czasy sa inne, wyzwania sa inne, inne sa metody tych, z ktorymi JNJ walczyl teraz nie ma juz radia, ktore dawalaby kontre warszafce nie ma juz gazet, ktore by mialy odwage krytykowac swoich wlascicieli, lub ich interesy jest ciagle tani zamordyzm, uklady z dawnych lat, korupcaj na skale afrykanskich kacykow, jest kapital zachodni, ktory przejal wiekszosc przedsiebiorstw uwazanych np we Francji za strategiczne, jest 17% bezrobocia, jest historycznie niespotykane ucieczka mlodziezy za granice Jak to rozumiesz, jak to sobie tlumaczysz, skad to sie bierze? Jak by do tego podszedl, jak by to wytlumaczyl JNJ? czy nalezy sie z tym godzic, akceptowac z godnoscia, nastawic drugi policzek, wybudowac wiecej kosciolow, spiewac pienis pochwalne nowych ukladow? czy jest jakies rozwiazanie, wyjscie z tej sytuacji, czy autorytety z dawnych lat moga pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
robinhood101 Re: Jan Nowak-Jezioranski. 21.01.06, 00:32 Po powrocie z zagranicy mieszkal na warszawskim Powislu w sasiedzctwie mojej ciotki. W condominium zrobionym na mode amerykanska i koszmarnie drogim. Nie mam do niego zadnego stosunku. W pewnym czasie wspolpracowal z CIA a moze nawet zawsze to robil. Niewatpliwie byl patriota ale pod koniec zycia nie bardzo byl w stanie osadzic kto wrog a kto przyjaciel. Wystarczylo mu, ze ktos zmienil nazwe z PZPR na SDL. Mial typowy dla wojennej emigracji infantylizm polityczny ale za to byl patriotyczny i tez w troche stroswiecki sposob. A tak miedzy nami dlaczego wy z Polski rozpoczynacie na forum Polonia tego rodzaju pochwalczy watek? Macie odgornie nakazane? Odpowiedz Link Zgłoś
mrsrobinson Re: Jan Nowak-Jezioranski. 21.01.06, 00:41 Robin Hood, oni chca wybadac czy sie orienttujemy z kim Jezioranski byl powiazany i dlaczego, takie stare przyzwyczajenie. Odpowiedz Link Zgłoś
annal_anna1 [...] 21.01.06, 01:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus-s Re: Jan Nowak-Jezioranski. 21.01.06, 05:52 nie powiedzialbym, zeby JNJ byl postacia krysztalowa zwlaszcz jesli chodzi o sprawy wywiadu i wspolpracy....... Odpowiedz Link Zgłoś
annal_anna1 Re: Jan Nowak-Jezioranski. 21.01.06, 07:11 prawda w oczy kole??? jestescie gorsi od komunistow ktorzy prawde o nim mowili Odpowiedz Link Zgłoś