Gość: renka Re: Polonii pod rozwage IP: *.sympatico.ca 09.11.01, 04:02 Pomysl, jaki to piekny bylby swiat bez granic, bez paszportow...bez terrorystow i mafii.. Krowy pasa sie na lace, zdrowe, pijesz mleko prosto od krowy...Nie ma dymiacych piecow, trujacych hut, kazdy ma tyle pieniedzy ile mu potrzeba...I wszyscy sa mlodzi, piekni i zdrowi..Owoce w sadach , mango w Polsce, nie tylko jablka i gruszki.A my bujamy sie na hamakach, co nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: Polonii pod rozwage IP: *.sympatico.ca 09.11.01, 04:02 Pomysl, jaki to piekny bylby swiat bez granic, bez paszportow...bez terrorystow i mafii.. Krowy pasa sie na lace, zdrowe, pijesz mleko prosto od krowy...Nie ma dymiacych piecow, trujacych hut, kazdy ma tyle pieniedzy ile mu potrzeba...I wszyscy sa mlodzi, piekni i zdrowi..Owoce w sadach , mango w Polsce, nie tylko jablka i gruszki.A my bujamy sie na hamakach, co nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysl Do: Renka,biala& i gadula IP: 24.112.158.* 09.11.01, 04:45 Oj ludzie, ludzie !! Liczylem na powazniejsza reakcje. Widze, ze wolicie sobie robic jaja z tematu. Moze, jednak choc raz (jesli potraficie) napisac co rzeczowego na ten temat. I hope, trzymajcie sie zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko A mnie sie czasem... IP: *.union1.nj.home.com 09.11.01, 05:09 ...jablek papierowek chce. Co tam mango czy zielone banany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: A mnie sie czasem... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 09.11.01, 05:30 albo antonowek, takich kwaaaasssnych na szarlotke :::)))))) Gos´c´ portalu: Mirko napisa?(a): > ...jablek papierowek chce. > Co tam mango czy zielone banany... Odpowiedz Link Zgłoś
stszkwklski Tylko szarza polskiej Husarii! 09.11.01, 05:21 Ja pisalem powaznie! Wobec obecnego zamieszania pozwol, ze powtorze swoja wypowiedz. To by mialo sens tylko wowczas gdyby rzeczywiscie wrocili wszyscy naraz. Masowo! Osiagneliby wowczas mase krytyczna, ktora pokonalaby obecne klikowe struktury mafijne rzadzace dzisiaj panstwem. Bylby to zastrzyk dla Polski, ale przede wszystkim szarych komorek, ktore namnozyc sie moga tylko w zetknieciu z sensem realnego swiata i realnego zycia, a nie z tym kurnikiem gdzie opierzone koguty robia sobie "kolo piora". Zasililibyscie elektorat dojrzala wizja liberalnej gospodarki. Stanowilibyscie przeciwwage dla rosnacego sentymentu za PRL, dla ciemnoty wybierajacej Samoobrone i SLD. Inteligencje polska wybili Hitlerowcy, a po wojnie bardzo chciala sie odrodzic lecz wykurzyl ja Stan Wojenny czy teraz RZADY LUDU. To ma sens jesli wrocicie masowo! Tak jak po przelamaniu tamy, masa swiezej wody co wymiatuje napotkane szambo! Jesli bedziecie wracac pojedynczo to bedziecie rowniez pojedynczo nabijani na szpile, jak motyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysl Re: Tylko szarza polskiej Husarii! IP: 24.112.158.* 09.11.01, 05:33 Widac, ze ty sie na taki powrot nie piszesz ? Nie mozesz czy nie chcesz ?? Ja mimo wszystko uwazam, ze nie jest to czysto absurdalny pomysl. Bylem ciekaw indywidualnych opinii ludzi odwiedzjacych to forum. Zobaczymy jakie beda kolejne opinie, o ile beda ......... Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: Polonii pod rozwage 16.11.01, 01:51 Gość portalu: renka napisał(a): > Pomysl, jaki to piekny bylby swiat bez granic, bez paszportow...bez > terrorystow i mafii.. Krowy pasa sie na lace, zdrowe, pijesz mleko prosto od > krowy...Nie ma dymiacych piecow, trujacych hut, kazdy ma tyle pieniedzy ile mu > potrzeba...I wszyscy sa mlodzi, piekni i zdrowi..Owoce w sadach , mango w > Polsce, nie tylko jablka i gruszki.A my bujamy sie na hamakach, co nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Wyjatkowo glupi pomysl IP: *.turboline.skynet.be 09.11.01, 08:50 Polonia to nie samo bogactwo. Zdarzaja sie i tacy, co nie zyja na szerokiej stopie. A zreszta, gdyby wrocili do Polski, to nie tylko ze swoim bogactwem, ale takze z wyksztalconym za granica swiatopogladem, ktory nijak sie ma do ciasnoty umyslowej sporej czesci polskich autochtonow. Wrocic do Polski: tak, po trzykroc tak. Wracac do niektorych rodakow? Dobrowolnie nie pojde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysl Re: Wyjatkowo glupi pomysl, Na pewno ?? IP: 131.137.84.* 09.11.01, 15:39 Gość portalu: Doki napisał(a): > Polonia to nie samo bogactwo. Zdarzaja sie i tacy, co nie zyja na szerokiej > stopie. {Wiec tacy niech nie jada. Lepiej byc tu na welfrze niz tam bez pracy. Niech jada ci co zyja na szerszej stopie i niech swieca tym nad Wisla przykladem jak sobie w zyciu radzic} A zreszta, gdyby wrocili do Polski, to nie tylko ze swoim bogactwem, > ale takze z wyksztalconym za granica swiatopogladem, ktory nijak sie ma do > ciasnoty umyslowej sporej czesci polskich autochtonow. {wiec tym bardziej wrocic i zarazac ich tym naszym wyksztalconym za granica swiatopogladem - nie bylby to dobry uczynek ??} Wrocic do Polski: tak, > po trzykroc tak. Wracac do niektorych rodakow? Dobrowolnie nie pojde. {OK, zaden chocby minimalny przymus nie wchodzi tu w gre. Wracac to tylko z podniesionym czolem, wracac do kraju swojego dzicinstwa/mlodosci a tych 'niektorych' rodakow po prostu ignorowac i nie poznawac} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Wyjatkowo glupi pomysl, Na pewno ?? IP: *.turboline.skynet.be 09.11.01, 19:58 Gość portalu: pomysl napisał(a): > {Wiec tacy niech nie jada. Pisales, ze maja wrocic wszyscy... > Lepiej byc tu na welfrze niz tam bez pracy. To nie jest dla mnie takie oczywiste. > Niech jada ci co zyja na szerszej stopie i niech swieca tym nad Wisla > przykladem jak sobie w zyciu radzic I myslisz, ze rodacy w kraju beda chlonac z wdziecznoscia te nauke? Watpie. Nikt nie lubi jak go pouczaja. Poza tym tzw realia sa inne i wiedza nabyta w jednych warunkach nie daje sie prosto zastosowac w innych. > {wiec tym bardziej wrocic i zarazac ich tym naszym wyksztalconym za granica > swiatopogladem - nie bylby to dobry uczynek ??} Zaden dobry uczynek nie zostanie bez przykladnej kary... Sam sobie idz pod noz, ja sie wole wymadrzac z bezpiecznej odleglosci. > Wracac to tylko z podniesionym czolem, wracac do kraju swojego > dzicinstwa/mlodosci a tych 'niektorych' rodakow po prostu ignorowac i nie > poznawac} Niewielu jest w Polsce ludzi, ktorzy moga tak po prostu ignorowac codziennosc. To wymaga megakapitalu. Albo wielkiej pokory i cierpliwosci. Ja nie posiadam zadnego z wymienionych przymiotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Polonii pod rozwage IP: *.dbtec.de 09.11.01, 10:03 Gość portalu: POMYSL napisał(a): > Czesc Wszystkim !!!!!!!!!!!!! > > A gdybysmy tak (cala Polonia swiatowa) wrocila do kraju ze swoim bogactwem to > bylby numer: > > 1. Koniec rozterkom i nostalgiom > 2. Finansowy zastrzyk Polsce - jeszcze szybciej dogoniliby Europe > 3. Nie ma to jak polska kuchnia > . > . > . > 10. Wreszcie znow w domu !!!! > > Chyba nie glupi to pomysl, co ????????????? Moze i nie glupi ale troche dziwny. 1) Nie pomyslales Pomysl, ze nie wszyscy Polacy za granica nekani sa "rozterkami" i "nostalgia", lecz zyja calkiem normalnie swoim codziennym zyciem? Kilkudniowe odwiedziny w Polsce sa poza tym znakomitym lekarstwem na wszelkie "rozterki" i "nostalgie". 2) Moje ciezko zapracowane pieniadze wole - prawde powiedziawszy - tez przeznaczyc na wlasne i moich dzieci potrzeby a nie na jakies tam "zastrzyki" dla Polski. Bo kim jest owa "Polska"? Ta Polska to prawie 40 mln ludzi, ktorych nawet nie znam. Poza tym, ze sa moimi rodakami nie laczy mniez nimi absolutnie nic, w kazdym razie duzo mniej niz z moja rodzina, przyjaciolmi lub ludzmi, z ktorymi mam do czynienia tutaj, prywatnie lub zawodowo. 3) Polska kuchnia mozna delektowac sie nie tylko w Polsce. .) .) .) Tutaj podobnie jak i Ty widze jeszcze mniej argumentow "za". 10) Moj dom jest juz od wielu lat tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: peiniadze Stanika IP: *.bund.de 09.11.01, 10:30 Gość portalu: Stan napisał(a): > > 2) Moje ciezko zapracowane pieniadze wole - prawde powiedziawszy - tez przeznac > zyc na wlasne i moich > dzieci potrzeby a nie na jakies tam "zastrzyki" dla Polski jak to ktos na jakimis forum opisal scenke w urzedzie socjalnym w kiel: stan stoi w dlugiej kolejce po zapomoge. pewien afrykanin nie zajmuje miejsca w kolejce, lecz puka od razu do drzwi urzednika. na to stan: "du schwarze nicht wissen ? nicht puken, sitzen und warten ! pozdr. -b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: "peiniadze" IP: *.dbtec.de 09.11.01, 11:54 "ktos" na "jakims forum" .... widze, ze z poczuciem rzeczywistosci jest u Ciebie coraz gorzej... Musialbym znow sie powtorzyc, ze jestes straszliwie infantylny i bardzo chory. Ale czy po tym co tu serwujesz mozna miec jeszcze jakiekolwiek watpliwosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: oj, Stanik IP: *.bund.de 09.11.01, 12:26 - czyzbys ze mna dyskutowal ? gdzie Twoja konsekwencja ? ps peiniadze byly od pei-nlich, pei-nlich. sorry, ich habe schon wieder vergessen, daß Dir gewisse finessen fremd sind (nicht Dein niveau). zungenküßchen -b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: senil-peinliche "Finesse" IP: *.dbtec.de 09.11.01, 14:06 Czy pomimo Twojego zaawansowanego wieku nie dostrzegasz roznicy miedzy "dyskusja" i rozdeptywaniem Cie? Ja z Toba nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: oj, Stanik II IP: *.access.de.clara.net 09.11.01, 15:53 kazdym Twoim kolejnym "postem" potwierdzasz diagnoze, ktora postawilem "zaocznie" juz przed miesiacami: koryfeusz jeszykowy ("swiniopas" jako tlum. schweinepriester), geniusz finansowy (polski greenspanek), niezrownany socjolog i psychol(og), wybitny specjalista od motoryzacji etc. etc., slowem: nadmuchany kabotyn, z ktorego po dotknieciu szpileczka szybciutko uchodzi osobliwie smrodliwy gazik.... malarz-amator tudziez fryzjer damskich wzgorkow lonowych. dluuuuugi jezyczek ! -b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: do "kontastujacego" "adwerdarza" IP: *.dbtec.de 09.11.01, 19:17 Wlasciwie to nieludzkie tak kogos wdeptywac w glebe ale Ty sie ciagle o to prosisz biedaku. Jestem w stanie chocby zaraz wskazac na tym forum miejsce, w ktorym przetlumaczyles bardzo mocna i wyrafinowana obelge "Schweinepriester" na.. uwaga, uwaga "zaklamanego pasterza swin". Dobre, nie? Ty... "zaklamany pasterzu swin"! Ale mocne.... Ty za to, lub ktokolwiek inny nie znajdzie miejsca, gdzie rzekomo JA przetlumaczylem "Schweinepriester" na "swiniopasa". Wiesz dlaczego tak jest? 1. Bo to miejsce nie istnieje na tym forum moj "adwerdarzu". 2. Bo Tobie tak wszystko sie juz miesza w chorej lepetynce, ze swoje - jakze mimo wszystko pelne wdzieku - wykwity plebejskiego slownictwa przypisujesz mej skromnej osobie. Czy to przezycie bylo az tak traumatyczne? Czy moze "kontastujacy" "adwerdarz" tez jest moim "produktem"? Mam wiec wskazac to miejsce? Jedz czosnek barabaszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysl Re: Polonii pod rozwage, cd. IP: 131.137.84.* 09.11.01, 16:06 Gość portalu: Stan napisał(a): > Gość portalu: POMYSL napisał(a): > > > Czesc Wszystkim !!!!!!!!!!!!! > > > > A gdybysmy tak (cala Polonia swiatowa) wrocila do kraju ze swoim bogactwem > to > > bylby numer: > > > > 1. Koniec rozterkom i nostalgiom > > 2. Finansowy zastrzyk Polsce - jeszcze szybciej dogoniliby Europe > > 3. Nie ma to jak polska kuchnia > > . > > . > > . > > 10. Wreszcie znow w domu !!!! > > > > Chyba nie glupi to pomysl, co ????????????? > > Moze i nie glupi ale troche dziwny. > 1) Nie pomyslales Pomysl, ze nie wszyscy Polacy za granica nekani sa "rozterkam > i" i "nostalgia", lecz zyja > calkiem normalnie swoim codziennym zyciem? { OK, ci co w ogole nie maja rozterek i dla ktorych zagranica jest bardziej domem niz Polska rzeczywiscie nie powinni wracac. Ten powrot to tylko dla tych bardziej lub mniej schorowanych } Kilkudniowe odwiedziny w Polsce sa poza tym znakomitym > lekarstwem na wszelkie "rozterki" i "nostalgie". { bedac tam na stale nie musialbys sie w ogole leczyc - zdrowko od rana do rana } > > 2) Moje ciezko zapracowane pieniadze wole - prawde powiedziawszy - tez przeznac > zyc na wlasne i moich > dzieci potrzeby a nie na jakies tam "zastrzyki" dla Polski. { tam bylo by to samo: ciezko zapracowane pieniadze tez w pierwszej kolejnosci przeznaczlbys na potrzeby swoich najblizszych. Jednak niech tamten system bankowy, a nie ten tu (np. kanadyjski) przechowuje moje pieniadze. } Bo kim jest owa "Polska"? Ta Polska to prawie > 40 mln ludzi, ktorych nawet nie znam. { A tu (w kraju gdzie mieszkasz ilu znasz ??) Gdziekolwiek sie mieszka zawsze rodzina liczy sie bardziej od calej reszty. Wydaje mi sie jednak,ze jakos cieplej jest bedac otoczonym przez 40 mln rodakow niz przez ok. 30 mln (Kanada) swiatowcow. } Poza tym, ze sa moimi rodakami nie laczy > mniez nimi absolutnie > nic, w kazdym razie duzo mniej niz z moja rodzina, przyjaciolmi lub ludzmi, z k > torymi mam do czynienia > tutaj, prywatnie lub zawodowo. > > 3) Polska kuchnia mozna delektowac sie nie tylko w Polsce. { Tam jednak jest o wiele wiekszy wybor !! } > > .) > .) > .) Tutaj podobnie jak i Ty widze jeszcze mniej argumentow "za". > > 10) Moj dom jest juz od wielu lat tutaj. { W takim razie, nie ma sprawy. Jesli naprawde czujesz, ze tutaj to twoj prawdziwy dom wiec ... pozazdroscic i moze mi uda sie osiagnac kiedys taki stan (choc jestem tu juz parenascie lat. Czas ucieka a przywiazania jak nie bylo tak nie ma) } Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Do Pomyslu IP: *.dbtec.de 09.11.01, 19:37 >tam bylo by to samo: ciezko zapracowane pieniadze tez w pierwszej kolejnosci >przeznaczlbys na potrzeby swoich najblizszych. Jednak niech tamten system >bankowy, a nie ten tu (np. kanadyjski) przechowuje moje pieniadze. Pomysl, przyznam Ci szczerze, ze jest mi to zupelnie obojetne, ktory bank przechowuje moje pieniadze byle odsetki sie zgadzaly. Przypuszczam, ze zyjac w Polsce "przechowywalbys" tez Twoje pieniadze w tym banku, ktory da Ci wieksze odsetki i bezpieczenstwo, nawet gdyby byl to bank zagraniczny. Nie zapominaj, ze pieniadze nie maja ojczyzny. A najwiecej z twoich pieniedzy korzystaja sami bankierzy. >Gdziekolwiek sie mieszka zawsze >rodzina liczy sie bardziej od calej reszty. Wydaje mi sie jednak,ze jakos >cieplej jest bedac otoczonym przez 40 mln rodakow niz przez ok. 30 mln >(Kanada) swiatowcow. Cieplej to moze i jest, czasami nawet goroco moze byc, zwlaszcza jak taki "rodak" dosunie Ci w "ryja" lub "wypozyczy" samochod. Nie znam Kanady ale przypuszczam, ze na ten rodzaj "ciepla" mozna tam trafic znacznie rzadziej niz w naszej ojczyznie. Ci "rodacy" to 40 mln jednostek, z ktorych kazda to zupelnie inny czlowiek. Mam tutaj sporo znajomych Polakow i tubylcow i ich pochodzenie jest dla mnie sprawa zupelnie drugorzedna. Duzo wazniejszy od narodowosci jest charakter czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Do Pomyslu IP: *.vancouver34.dialup.canada.psi.net 10.11.01, 05:57 To co piszesz to prawda, ale nie zupelna. Jak z tym znanym kawalem o rozdawaniu samochodow w Moskwie 1 "Traymalbys pieniadze w tym banku ktory ci daje wiekrze odsetki......" Powinienes wiedziec, ze obywatel polski nie ma prawa posiadania konta za granica bez specjalnej zgody polskich urzedow. 2. Podatki cd. Twoje dochody zostalyby natychmiast opodatkiwane w Urzedzie Podatkowym "wlasciwym dla twojego miejsca zamieszkania". Nie zapomnij tez o comiesiecznym skladaniu oswiadczen podatkowych z twoich dochodow za granica, nawet jak wyjechales na kilka miesiecy n. p. na Kube 3. Czy jest ci do twarzy w kolorze zielonym i czy lubisz mundur wojskowy?j - Polska to nie USA czy Kanada i jest tu powszechny obowiazek............... 4........ 5........ . . 50...... Pozdrowienia z Szerokiego Swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biala Re: Polonii pod rozwage- do Pomysl IP: *.sympatico.ca 09.11.01, 16:30 Gość portalu: POMYSL napisał(a): > Czesc Wszystkim !!!!!!!!!!!!! > > A gdybysmy tak (cala Polonia swiatowa) wrocila do kraju ze swoim bogactwem to > bylby numer: > > 1. Koniec rozterkom i nostalgiom > 2. Finansowy zastrzyk Polsce - jeszcze szybciej dogoniliby Europe > 3. Nie ma to jak polska kuchnia > . > . > . > 10. Wreszcie znow w domu !!!! > > Chyba nie glupi to pomysl, co ????????????? Pomysl moze ciekawy ale nie do zrealizowania. Wiekszosc polskiej emigracji wyjechala z kraju dlatego, ze chciala. Nie wroca bo nie potrafia juz odnalezc sie w obecnej rzeczywistosci. Pomijam argumenty o duzej przestepczosci, ktore czesto padaja. Ale Polak umie z tym zyc (co nie oznacza, ze mu to odpowiada), Polonus juz nie. Rozterki i nostalgia targaja raczej tylko nowych emigrantow, po 10-15 latach pobytu poza granicami Polski zacieraja sie wspomnienia. Ludzie obojetnieja. Nowy kraj staje sie ich ojczyzna. Smutne ale prawdziwe. Co do finansow. Brak stabilizacji gospodarczej, wysokie podatki nie zachecaja do inwestowania. Nie dziwmy sie wiec, ze wyprzedzili nas Wegrzy i Czesi. Kuchnia rzeczywiscie ma swoje ogromne zalety. Jednak nie jest doceniana na zachodzie, bo nie jest znana. Emigracja nawet chetnie odwiedza Polske ale slowa: "Wreszcie znow w domu !!!!" mowia jak wracaja do kraju w ktorym zyja obecnie. I do wiekszosci moglbys skierowac przyslowie: "cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie" (zaraz padna argumenty przeciwko powyzszemu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Polonii pod rozwage- do Pomysl IP: 216.126.91.* 09.11.01, 16:53 Jesli sie nie myle to masowy powrot emigracji do Polski mial miejsce juz w historii Polski. W latach 1920-1926 wiele setek tysiecy Polonusow wrocilo do niepodleglej Polski. Nistety okazalo sie to wielkim niewypalem dla wielu i po kilku latach wracali do krajow emigracyjnych. Czy ktos moze wie wiecej na ten temat? Pzd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomysl Re: Polonii pod rozwage- do Pomysl IP: *.rdc1.on.home.com 10.11.01, 06:39 Gość portalu: Biala napisał(a): > Gość portalu: POMYSL napisał(a): > > > Czesc Wszystkim !!!!!!!!!!!!! > > > > A gdybysmy tak (cala Polonia swiatowa) wrocila do kraju ze swoim bogactwem > to > > bylby numer: > > > > 1. Koniec rozterkom i nostalgiom > > 2. Finansowy zastrzyk Polsce - jeszcze szybciej dogoniliby Europe > > 3. Nie ma to jak polska kuchnia > > . > > . > > . > > 10. Wreszcie znow w domu !!!! > > > > Chyba nie glupi to pomysl, co ????????????? > > Pomysl moze ciekawy ale nie do zrealizowania. Wiekszosc polskiej emigracji > wyjechala z kraju dlatego, ze chciala. Nie wroca bo nie potrafia juz odnalezc s > ie > w obecnej rzeczywistosci. { Nie sadzisz, emigracja z Polski np. do Kanady byla wyprawa w wieksze nieznane niz, ewentualny teraz powrot do kraju ?? Mamy w reku dwa atuty 1. Ciagle dobra znajomosc polskiego 2. Sytuacja finansowa (ci co sa tu na welfrze niech raczej nie wracaja) } Pomijam argumenty o duzej przestepczosci, ktore czesto > padaja. Ale Polak umie z tym zyc (co nie oznacza, ze mu to odpowiada), Polonus > juz nie. Rozterki i nostalgia targaja raczej tylko nowych emigrantow, po 10-15 > latach pobytu poza granicami Polski zacieraja sie wspomnienia. Ludzie > obojetnieja. Nowy kraj staje sie ich ojczyzna. { Z tego co widze w swoim otoczeniu, ci co sa tu tyle jak ja, ok. 15 lat wcale nie sa wolni od rozterek/nostalg. Zauwazam, ze waznym elementem wplywajacym na sposob myslenia jest fakt czy ma sie tu dorosle (lub prawie) dzieci tu wykrztalcone. Takie wlasnie dzieci sa kotwica, ktora trzyma wielu Polonusow tu. Ci co nie maja takich doroslych dzieci po kazdym wakacyjnym powrocie z Polski mowia, ze tam to jest to (poza klopotliwa przestepczescia, na ktora mozna by jakos przymykac oko - jedyny minus). Polska z otwartymi granicami, Europa stojaca otworem - to duzy magnes przyciagajacy. Tak wiec nie ma tego zobojetnienia, jest raczej rozdarcie. } > Smutne ale prawdziwe. > Co do finansow. Brak stabilizacji gospodarczej, wysokie podatki nie zachecaja d > o > inwestowania. Nie dziwmy sie wiec, ze wyprzedzili nas Wegrzy i Czesi. > Kuchnia rzeczywiscie ma swoje ogromne zalety. Jednak nie jest doceniana na > zachodzie, bo nie jest znana. > Emigracja nawet chetnie odwiedza Polske ale slowa: "Wreszcie znow w domu !!!!" > mowia jak wracaja do kraju w ktorym zyja obecnie. { Tak mowia powracajacy z wakacji Polonusi majacy dorosle dzieci } > I do wiekszosci moglbys skierowac przyslowie: "cudze chwalicie, swego nie znaci > e sami nie wiecie co posiadacie" (zaraz padna argumenty przeciwko powyzszemu) { Do ktorej wiekszosci skierowane jest to przyslowie ?? } Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: Polonii pod rozwage 09.11.01, 17:53 Gdzie wracać, do Polski? Chłopie, z choinki się zerwałeś czy co? Jeżeli wrócę do Polski nawet po 20 latach to zawsze będę jednym z nich, przed którym fałszywe informacje się nie ukryją. Nikt mi oczu nie zamydli o korupcji, o układach i łapówkarstwie. Nawet w przypadku odpowiednio preparowanej informacji dla konsumenta, moi przyjaciele będą wiedzieć jak się chronić przed tego typu informacja, od których się dowiem wszystkiego. A tak poza tym to, dlaczego miałbym wracać, żeby być walonym w rogi przez swojego? Po moim trupie. Tu na północy, nikt nic nie wie - istny „paradise.” Jedyna informacja, jaką emigrant posiada to prasa i telewizja, które trąbią na około o „consumers’ confidence”. I możesz robić pod siebie to i tak nigdy nic się nie dowiesz, bo nie jesteś jednym z nich. Nawet mając garstkę znajomych, stan rzeczy nie wiele się zmieni, ponieważ oni są tacy jak ty. Widzisz, tu jesteś wśród obcych i obcy wali cię w rogi - to mniej boli. Zamiast słuchać ciągłego narzekania Polaków, siedzisz przed telewizorem i słuchasz milej spikerki, która ci opowie z uśmiechem na twarzy np., o bombardowaniu w Afganistanie, albo o tym, ze pomimo 0.5 miliona ludzi, którzy stracili prace w USA oraz tego, ze przyrost gospodarczy na głowę spadł poniżej zera, „consumers’ confidence is still very strong.” Siedzisz sobie tak i słuchasz o strasznym spadku oprocentowania kredytów, które cię zachęcają do zakupu domu. I kupisz go pewnego dnia, aby się dowiedzieć następnego miesiąca, ze straciłeś prace. Dom ci zlicytują, bank dostanie swoje, ten, co dom budował dostał swoje tez, zostaniesz tylko ty ze swoimi długami i wciąż dużą „consumer’s confidence.” Pierdole Polskę, jak się ochłodzi to se pojadę na Florydę potrzymać głowę w piasku. A jak będzie cieplej to se wrócę do mojej fabryki i będę robił moje kuchane dulary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka a gdzie bedziemy tam mieszkac? IP: *.sympatico.ca 10.11.01, 06:39 Przypuscmy, ze wrocilibysmy w ciagu pol roku wszyscy, no np 2 miliony nas.Wszyscy skierowaliby sie od razu do wielkich miast np do Warszawy, bo tam robi sie biznes i jest jakies swiatowe bardziej zycie.Wyobrazcie sobie , ze POTRZEBA JUZ TERAZ 2 miliony mieszkan w Polsce, a tu taki najazd. Trzeba by te 4 (CZTERY) miliony zbudowac! Czym, kim i za co? Co z infrastruktura, drogami, kanalizacja, utylizacja sciekow? Same za przeproszeniem nasze gowna to byloby okolo 1 kg na d..elikwenta do Wisly JEDNEGO DNIA, to jest 2000 000 kg tj 2 ooo TON gowna w WISLE DODATKOWO KAZDEGO DNIA! LUDZIE TO BYLABY KATASTROFA EKOLOGICZNA!!!! Chyba drugie 2 miliony umarloby w krotkim czasie z powodu chorob, braku miejsc w szpitalach i zatrucia srodowiska... OJ, POMYSL, POMYSL, CZLOWIEKU, ty bys cos na ksztalt trzeciej wojny swiatowej wywolal ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomysl Re: a gdzie bedziemy tam mieszkac? IP: *.rdc1.on.home.com 10.11.01, 06:57 Gość portalu: renka napisał(a): > Przypuscmy, ze wrocilibysmy w ciagu pol roku wszyscy, no np 2 miliony > nas.Wszyscy skierowaliby sie od razu do wielkich miast np do Warszawy, bo tam > robi sie biznes i jest jakies swiatowe bardziej zycie.Wyobrazcie sobie , ze > POTRZEBA JUZ TERAZ 2 miliony mieszkan w Polsce, a tu taki najazd. Trzeba by te > 4 (CZTERY) miliony zbudowac! Czym, kim i za co? Co z infrastruktura, drogami, > kanalizacja, utylizacja sciekow? Same za przeproszeniem nasze gowna to byloby > okolo 1 kg na d..elikwenta do Wisly JEDNEGO DNIA, to jest 2000 000 kg tj 2 > ooo TON gowna w WISLE DODATKOWO KAZDEGO DNIA! LUDZIE TO BYLABY KATASTROFA > EKOLOGICZNA!!!! Chyba drugie 2 miliony umarloby w krotkim czasie z powodu > chorob, braku miejsc w szpitalach i zatrucia srodowiska... > OJ, POMYSL, POMYSL, CZLOWIEKU, ty bys cos na ksztalt trzeciej wojny swiatowej > wywolal ! *************** Czesc Renka !! Wydaje mi sie, ze albo ciagle zartujesz sobie ... albo ... OK, przypuscmy ze piszesz serio. Przede wszystkim, nie wszyscy musieliby jednak jechac do Warszawy. Jest sporo wiekszych miast wojewodzkich (Ja osobiscie jestem za np. Wroclawiem). Ta 2 mln fala powracajacych bylaby rozciagnieta w czasie. Kazdy z osobna jakos przygotowalby sie do powrotu. Np. pojechal by wstepnie, kupil dom/mieszkanie, zorganizowal bedac tam lub juz stad jakies dochodowe zajecie. A poza tym, jak pisalem Bialej nie bylby to powrot dla welfrofcow tylko dla finansowo ustabilizowanych juz tutaj - nie watpie, ze jest takich sporo. Tak wiec, nie byloby tak zle, i tej ekologicznej katastrofy nad Wisla z pewnoscia udaloby sie uniknac - co Renka nie przemawia to do Ciebie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biala Re: a gdzie bedziemy tam mieszkac? IP: *.sympatico.ca 10.11.01, 14:37 Pomysl, to wszystko jest cacy. Tylko, ze ja wyjechalam z kraju 10 miesiecy temu i zostawilam tam swoje wyksztalcenie, swietna prace i majatek. Wyksztalcenie zawsze pozostanie moje (tutaj je moge dopelniac), biuro mi podzielili bo nie znalezli zastepcy (tu zeby miec takie stanowisko musze zaczynac od nowa i nie wiem czy mi sie to uda) a majatkiem zarzadza rodzina. Jak widzisz tylko wracac ale kazdy z nas ma jakies wazne powody, ktore trzymaja go na ziemi obcej. Pomysl napisal(a): >Nie sadzisz, emigracja z Polski np. do Kanady byla wyprawa w wieksze nieznane >niz, ewentualny teraz powrot do kraju ?? Mamy w reku dwa atuty ɭ. Ciagle dobra znajomosc polskiego ɮ. Sytuacja finansowa (ci co sa tu na welfrze niech raczej nie wracaja) Z ta znajomoscia jezyka polskiego to roznie bywa. Wrocic by chcieli raczej Ci ktorym sie tutaj nie uklada ale zle pojety honor im nie pozwala >Z tego co widze w swoim otoczeniu, ci co sa tu tyle jak ja, ok. 15 lat wcale >nie sa wolni od rozterek/nostalg. Zauwazam, ze waznym elementem wplywajacym na >sposob myslenia jest fakt czy ma sie tu dorosle (lub prawie) dzieci tu >wykrztalcone. >Takie wlasnie dzieci sa kotwica, ktora trzyma wielu Polonusow tu. Ci co nie >maja takich doroslych dzieci po kazdym wakacyjnym powrocie z Polski mowia, ze >tam to jest to (poza klopotliwa przestepczescia, na ktora mozna by jakos >przymykac oko - jedyny minus). >Polska z otwartymi granicami, Europa stojaca otworem - to duzy magnes >przyciagajacy. Tak wiec nie ma tego zobojetnienia, jest raczej rozdarcie. Pomysl, a ile lat juz tak mowia? I nic nie robia. To daje do myslenia >Tak mowia powracajacy z wakacji Polonusi majacy dorosle dzieci Nie tylko, ludzie przywiazuja sie tez do miejsca > Do ktorej wiekszosci skierowane jest to przyslowie ?? Poczytaj wypowiedzi na tym formum. Czy wyobrazasz sobie zeby osoby wypowiadajace sie zle o innych Polakach i o Polsce wrocily do niej. Ja bym tego nie chciala, niech zyja z dala od kraju, ktory jest dla nich tylko workiem do bica. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kanadol Re: a gdzie bedziemy tam mieszkac? 10.11.01, 15:16 No i jesteś na emigracji, w tym kraju, za którym jest tylko przepaść, i kogo tu kurwa winić za problemy w naszym życiu emigracyjnym? Ten kraj? To tak jak być ciął gałąź, na której siedzisz - bezpieczniej jest przypierdolić Polsce. Albo zorganizować partyzantkę, i tropić ukrytego wroga - a to Żyd pierdolony, a to komunista jebany, do szabelki mości panowie, kupa mości panowie, kupy nikt nie rusza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomysl Do Bialej i nie tylko IP: *.rdc1.on.home.com 10.11.01, 20:49 Gość portalu: Biala napisał(a): > Pomysl, to wszystko jest cacy. Tylko, ze ja wyjechalam z kraju 10 miesiecy temu > > i zostawilam tam swoje wyksztalcenie, swietna prace i majatek. Wyksztalcenie > zawsze pozostanie moje (tutaj je moge dopelniac), biuro mi podzielili bo nie > znalezli zastepcy (tu zeby miec takie stanowisko musze zaczynac od nowa i nie > wiem czy mi sie to uda) a majatkiem zarzadza rodzina. Jak widzisz tylko wracac > ale kazdy z nas ma jakies wazne powody, ktore trzymaja go na ziemi obcej. > > Pomysl napisal(a): > > >Nie sadzisz, emigracja z Polski np. do Kanady byla wyprawa w wieksze niezna > ne > >niz, ewentualny teraz powrot do kraju ?? Mamy w reku dwa atuty > ɭ. Ciagle dobra znajomosc polskiego > ɮ. Sytuacja finansowa (ci co sa tu na welfrze niech raczej nie wracaja) > > Z ta znajomoscia jezyka polskiego to roznie bywa. { ta Twoja uwaga odnosi sie - mam nadzieje - i do rodakow mieszkajacych w Polsce Zgadza sie ??? Jesli tak to nie ma roznicy miedzy nimi tam a nami tu } > Wrocic by chcieli raczej Ci ktorym sie tutaj nie uklada ale zle pojety honor im > > nie pozwala > { Z tym sie nie zgadzam. Ci ktorym sie tu nie uklada bardziej boja sie biedy w Polsce niz w Kanadzie. Lepiej byc bezrobotnym/welfrowcem tu niz tam. JA PROPONUJE POWROT DO KRAJU TYLKO TYM KTORYM TU SIE DOBRZE WIEDZIE !!! } > >Z tego co widze w swoim otoczeniu, ci co sa tu tyle jak ja, ok. 15 lat wcal > e > >nie sa wolni od rozterek/nostalg. Zauwazam, ze waznym elementem wplywajacym > na > >sposob myslenia jest fakt czy ma sie tu dorosle (lub prawie) dzieci tu > >wykrztalcone. > >Takie wlasnie dzieci sa kotwica, ktora trzyma wielu Polonusow tu. Ci co nie > > >maja takich doroslych dzieci po kazdym wakacyjnym powrocie z Polski mowia, > ze > >tam to jest to (poza klopotliwa przestepczescia, na ktora mozna by jakos > >przymykac oko - jedyny minus). > >Polska z otwartymi granicami, Europa stojaca otworem - to duzy magnes > >przyciagajacy. Tak wiec nie ma tego zobojetnienia, jest raczej rozdarcie. > > Pomysl, a ile lat juz tak mowia? I nic nie robia. To daje do myslenia { Tak, nic nie robia tak jak ja. Ale to sie moze juz niedlugo skonczyc } > > >Tak mowia powracajacy z wakacji Polonusi majacy dorosle dzieci > > Nie tylko, ludzie przywiazuja sie tez do miejsca { Otoz widzisz Biala, dosc to personalne odczucie. Tu tu jestes zaledwie 10 mies. i juz czujesz przywiazanie, jesli tak to gratuluje. Ja ok. 15 lat i nie udalo mi sie jakos przywiazac. Jestem jakby jedna noga tu a druga tam caujac jednoczesnie ze ta noga stojaca tam zaczyna przewazac !!!! } > > > Do ktorej wiekszosci skierowane jest to przyslowie ?? > > Poczytaj wypowiedzi na tym formum. Czy wyobrazasz sobie zeby osoby > wypowiadajace sie zle o innych Polakach i o Polsce wrocily do niej. Ja bym tego > > nie chciala, niech zyja z dala od kraju, ktory jest dla nich tylko workiem do > bica. > > Pozdrawiam. > { Ci co sie wypowiadaja zle o Polakach czy Polsce to jakies podejrzane elementy i bardziej bym sie nimi nie przejmowal - w koncu kazdy chce korzystac z wolnosci slowa i mysli. Ich poglady dla mnie to jak zeszloroczny snieg. } Pozdrawiam sie i klaniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biala Re: Do Bialej i nie tylko IP: *.sympatico.ca 10.11.01, 22:46 Alez ja sie nie przyzwyczailam i wiem ze dlugo jeszcze to nie nastapi. Za to czuje podswiadomie, ze Ty w najblizszym czasie podejmiesz decyzje o powrocie Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: a gdzie bedziemy tam mieszkac? 10.11.01, 16:53 Gość portalu: renka napisał(a): > Przypuscmy, ze wrocilibysmy w ciagu pol roku wszyscy ... W Polsce jest duże bezrobocie i jedyne, co w tej chwili jest im potrzebne to pieniądze, inwestycje i oszczędności twoje w ich bankach. Najlepszym rozwiązaniem na tego typu problemy są polskie filie bankowe w krajach emigracji. No i jest oczywiście potrzebna Polonia, która by była chętna oszczędzać w ich bankach. I z tej tez perspektywy należy patrzeć na wiele wydarzeń, które miały miejsc np., w środowisku polonii kanadyjskiej... lecz jest jeszcze ta Polonia, która chce mięć cos do powiedzenia, której życie jest kompletnie nie zorganizowane, która również doskonale wie co od niej chcą, która również nie jest na tyle głupia, aby dąć się wodzić za nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzia Re: Polonii pod rozwage IP: 190.1.2.* 10.11.01, 15:50 Gdyby wszyscy Polacy wrócili do Polski z całym swoim majątkiem, to znalazłby się taki polaczek albo kilku coby ustalili obcięcie kilku zer i drastycznie niskie oprocentowanie lokat w bankach, aby przypadkiem Polonii nie przyszło do głowy mnożyć swych pieniędzy w kraju ;o) i wpływać na gospodarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Polonii pod rozwage IP: *.rdc1.on.home.com 10.11.01, 20:24 Gość portalu: Juzia napisał(a): > Gdyby wszyscy Polacy wrócili do Polski z całym swoim majątkiem, to znalazłby > się taki polaczek albo kilku coby ustalili obcięcie kilku zer i drastycznie > niskie oprocentowanie lokat w bankach, aby przypadkiem Polonii nie przyszło do > głowy mnożyć swych pieniędzy w kraju ;o) i wpływać na gospodarkę. *************** Czy Ty jestes Jozia mieszkajaca w Norwegii ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Pomysl, pomysl o bankach IP: *.sympatico.ca 11.11.01, 05:35 Jak mi wiadomo, obecnie 75% (!!!!) bankow jest w rekach obcego, niepolskiego kapitalu.Zostaly one sprzedane za okolo 4 % ich wartosci ( $2mld ) To nie ma roznicy praktycznie, czy pieniazki sa TAM czy TU.KTOS inny , NIE POLAK decyduje ile i na co te pieniazki uruchomic.Czyli praktycznie o rozwoju Polski, o inwestycjach w Polsce nie decyduja Polacy.W innych krajach np w Kanadzie , Niemczech, Wloszech itd jest tylko okolo 3% bankow w rekach obcych .Pomysl, czy wiedziales o tym? Sprowadzajac Polonie do Polski z calymi majatkami, bo tylko ci ciebie interesuja, co cos maja, FAKTYCZNIE WZBOGACILOBY OBCYCH (wlascicieli tych bankow) , a nie POLSKE.Przy zalozeniu, ze te pieniadze nie przeszlyby przez banki, tylko bezposrednio zostalyby zainwestowane, oznaczaloby to natychmiastowe podniesienie cen ziemi i wszystkiego w POlsce, czyli WZROST INFLACJI.Wzrost inflacji spowodowalby KRYZYS, pieniadz zaczalby tracic wartosc. I CO? I g... Okazaloby sie moze, ze za ten caly nasz majatek moglibysmy se kupic TYLKO GRABIE. Co ty na to, POMYSL? Zauwaz, ze tylko ci , co pierwsi sie dorwali do zlobu to jakos przeda.Reszta obgryza kosci.To samo by bylo z tym przeniesieniem. Pierwsi mozeby sie gdzies zalapali, reszta stracilaby wszystko.To wszystko wynika z nienasycenia natury ludzkiej. Masz duzo, chcesz wiecej. Masz maly dom, chcesz duzy, masz maly samochod, kupujesz duzy itd. Ci, co tam czekaja na twoje INWESTYCJE, doskonale to wszystko wiedza i CZEKAJA. NA TAKICH JAK TY. Naiwnych Patriotow.Lepiej POMYSL, pomysl, jak to rozegrac, aby nie bylo tak jak ma byc. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: Pomysl, pomysl o bankach 12.11.01, 03:26 To nie jest tak. Ilość banków obcych w Polsce świadczy o biednym polskim banku oraz o popycie na kredyty w tym kraju. Gdyby bank polski posiadał większą gotówkę to na pewno by udzielił kredytów polskiemu konsumentowi zatrzymując procenty z kredytów w kraju. Dlatego jest taki głód na obca walutę w Polsce. Im więcej obcej waluty w Polsce to tym mniej jej w krajach macierzystych, w tym przypadku w Kanadzie. A wiec jest to problem rządu kanadyjskiego a nie polskiego. Bez względu na to, ile tej waluty jest w Polsce, ilość polskiej waluty w obiegu nie ulega zmianie, czyli ilość obcej waluty nie ma wpływu na inflacje polskiego złotego. To tak z grubsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: Pomysl, pomysl o bankach i ty gadula tez IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 04:49 W Polsce placi sie ZLOTOWKAMI.Przywiezione pieniadze nalezaloby zamienic na zlotowki!!!. Pomysl, ile zlotowek znalazloby sie na rynku...I TO BYLOBY ZRODLEM INFLACJI.Najazd Polakow z inwestycjami doprowadzilby do WIELKIEGO KRYZYSU PANSTWA I INFLACJI! Nie wspomne, czyje kieszenie napchalyby sie pierwsze i jedyne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX RENKA CZY DREWNIANA REKA II IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 05:01 Renka co sie dzieje ze ty wysylasz setki identycznyzch postow. Czy tracisz panowanie nad mysza, czy drewniana raczka opanowala myszke Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: Pomysl, pomysl o bankach i ty gadula tez 12.11.01, 05:01 złotówka jest wymienialna - pomyśl o tym. Zabierzesz ja tym, co siedzą w Polsce i ciągną procenty od ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: Pomysl, pomysl o bankach i ty gadula tez IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 05:42 Co chcesz przez to powiedziec? Ja nie mam zamiaaru brac udzialu w tej operacji przesiedlenia POmysla. Wyjasnilam dlaczego . Jest to dla mnie oczywiste, ze nikt z tego nie mialby pozytku.Poza obrotnymi wlascicielami bankow zagranicznych.I ich zarzadow z polskimi pracownikami.Dam ci przyklad z Kanady. W moim miescie wzrosla liczba mieszkancow o 10%. Ceny domow wzrosly natychmiast o 30%. Inny przyklad: turystyka amerykanska w Ontario w ostatnich kilku latach. Naplyw turystow z pieniedzmi amerykanskimi spowodowal inflacje i wzrost cen ziemi, uslug i wszystkiego. Nie zauwazyles tego? Zyjesz tu i nie patrzysz? Te same zasady ekonomii obowiazuja w POlsce.Inflacja nie moze przekroczyc 2 czy 3 %. Inaczej gospodarka wymyka sie spod kontroli. W tym przypadku nalezy uklonic sie ministrowi finansow Kanady, ktory zawsze tak uwaza. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: Pomysl, pomysl o bankach 12.11.01, 06:20 nie tak gospodarka funkcjonuje, skarbie. to nie turyści i us dolary są przyczyna inflacji. jeżeli amerykanie wykupują ziemie i biznes kanadyjski to tylko, dlatego, ze jest to dla nich lokata kapitału, która po jakimś czasie nabędzie większą wartość. właśnie teraz notowania dolara cad są bardzo niskie i Kanada zacznie być wykupywana przez USA na wskutek spadku wartości dolara cad. Spadek ten może być podyktowany wieloma przyczynami np. dużym bezrobociem, albo malejącym eksportem – eksport daje nam obca walutę – powinno być odwrotnie, a nie jest. any way, Polska potrzebuje gotówki a nie nas. może jak się polepszy (zwiększy GDP) i będzie więcej miejsc pracy na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka inflacja MUSI byc 3 % max IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 07:33 No to juz teraz wiem o co chodzi, nie trzeba nam tam jechac, tylko przekazac pieniadze ,TAK ? A wiesz jaka tam jest inflacja? Dwucyfrowa, a powinna byc 2 lub 3 %!! Jak bedzie taka, to przesle te pieniadze, wierz mi. Beda wtedy pracowac dla POLSKI. Wysokie oprocentowanie w bankach ( w POLSCE NAGMINNE) samo w sobie jest zrodlem wysokiej inflacji, bo tworzy dochod bez uslugi tzn wymarzona sprawa dla ciulacza, ale nie ma z tego nic gospodarka, bo nie ma obrotu pieniadzem, nic sie nie tworzy po drodze, poza pelna kieszenia niektorym ( w bankach).W Polsce wysoka inflacja jest rowniez dowodem na istnienie szarej strefy gospodarczej.Nieujawniane dochody, nieplacone podatki, obrot towarowy w szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: inflacja MUSI byc 3 % max 12.11.01, 13:49 a co to za różnica jak tam jest. ty jesteś tu i trzymasz pieniądze zamiast w banku kanadyjskim w ich banku i tyle - o to im chodzi. co do gospodarki polskiej to gdzieś czytałem na temat wczesnego kapitalizmu, którego kształt w takim stadium nigdy nie będzie interesujący. a zwlaszcza gdy polacy chca zachowac serwisy panstwowe ktore kosztuja. popatrz na rynek kanadyjski i ludzi jak będziemy mieli solidny kryzys. co ja mowie, popatrz na ludzi i na rynek pracy dziś. ten kap. jest doskonałym rozwiązaniem jak gospodarka funkcjonuje normalnie jak komuś zabraknie chleba to ten czy owy nie będzie się z toba pier...ł! kapisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Do Renki-ekonomistki IP: *.abo.wanadoo.fr 12.11.01, 16:59 No to sie naczytalem! najpierw niewiedziec czemu z 30 razy ten sam post a potem ekonomia ksiezycowa. Po kolei: polskie banki zostaly sprzedane za rynkowa cene, niska, to prawda, ale tez byly g... warte. trzeba je mocno dokapitalizowac bo sa slabe, male i zle zorganizowane. To jest taki sobie biznes na razie. To, czy PEKAO SA czy inny bank pozyczy czy nie pieniadze to juz jest inna sprawa. Bank pozyczy gdy projekt biznesowy trzyma sie kupy. Po drugie: inflacja w PL nie jest dwucyfrowa, ma zejsc nawet teraz do 6% , no moze bedzie 7 -8% to duzy sukces. By zdusic inflacje pieniadz (kredyt) jesst zbyt drogi. To hamuje inwestycje. Naplyw gotowki z zagranicy powoduje, ze kursy walut spadaja. To nie jest tak, ze im wiecej "dularow" wjedzie do PL to tym wiecej mennica wydrukuje zlotowek. pomaganie Polsce poprzez zasilanie polskich bankow za granica tez jest watpliwe. Polski oddzial banku w kanadzie ma licencje kanadyjska i podlega prawu fiskalnemu kanadyjskiemu. jedynie zyski saa transferowalne do centrali (po zaplaceniu podatkow). Polsce mozna pomoc inwestujac w kraju. przysporzy to wartosci dodaanej, da prace ludziom itp. Np kup kamienice, wyremontuj, zrob hotel lub apartamentowiec. albo zakladaj jakis biznes i rozwijaj ukochana ojczyzne. Ot i cala filozofia; pozdro dla kanadyjczykow i nie tylko. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka szara strefa gospodarcza IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 17:31 SZARA STREFA, PANOWIE, SZARA STREFA.Jak zniknie, w co watpie, bo zbyt wielu ja piesci, to mozna jeszcze rozwazyc inwestycje. A, w obecnej sytuacji mowimy TYLKO O "DAROWIZNIE".Kazda "DAROWIZNA" w postaci chociazby budynku mieszkalnego przynioslaby mi watpliwy ZYSK. Z powodu SZAREJ STREFY, czyli nieprzewidywalnych zmian sytuacji.Nazywam to darowizna, bo nie wyobrazam sobie , zeby jakikolwiek zysk do mnie wrocil....Po prostu BRAK ZAUFANIA.Z mojej strony.Przekonajcie mnie, ze nie mam racji. ps dotyczy inflacji: teraz NIE jest 3%. Jak bedzie, to wrocimy do tematu.Wszystko wiecej ponad 3 % oznacza, ze jest mniejsza lub wieksza szara strefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: szara strefa gospodarcza IP: *.unknown.uunet.be 12.11.01, 18:44 Renka, mylisz przyczyne ze skutkiem. Nie dlatego jest inflacja ɯ%, bo jest szara strefa, w ogole inflacja i szara strefa nie sa od siebie zalezne. Szara strefa bierze sie przede wszystkim z pazernosci panstwa, a czasem ze zwyklej glupoty przepisow. Przyznaje ze te dwie rzeczy (pazernosc i glupota) nie zachecaja do inwestycji w Polsce. Z sama tylko inflacja da sie jeszcze wytrzymac, choc to ekwilibrystyka. W Polsce, ale nie tylko tam, szara strefa (pozafiskalna gospodarka) osiagnela juz range kompletnego systemu. Dzieki temu podatki moga zostac tak wysokie jak sa teraz: zawsze mozna uciec w szarosc. Wprowadz normalny system podatkowy (rozsadne stopy wymiaru, proste przepisy, a co za tym idzie: latwa kontrola), a szara strefa zniknie jak zly sen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: szara strefa gospodarcza IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 23:30 Szara strefa istnieje , poniewaz banki utrzymuja wysoka stope oprocentowania i wysoki poziom inflacji.To jest celowe dzialanie, majace na celu utrzymywanie tego stanu rzeczy.Szara strefa to rowniez , a przede wszystkim NIEMOZLIWOSC wyegzekwowania swoich praw i naleznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: szara strefa gospodarcza IP: *.unknown.uunet.be 12.11.01, 23:39 Gość portalu: renka napisał(a): > Szara strefa istnieje , poniewaz banki utrzymuja wysoka stope oprocentowania i > wysoki poziom inflacji.To jest celowe dzialanie, majace na celu utrzymywanie > tego stanu rzeczy. Nareszcie! Mamy w kocu i w takim watku spiskowe teorie! Daruj, renka, ale to sa bzdury. > Szara strefa to rowniez , a przede wszystkim NIEMOZLIWOSC > wyegzekwowania swoich praw i naleznosci. Jesli masz zamiar w ten sposob naginac definicje, to ja wysiadam. Co ma szara strefa do egzekwowania naleznosci? I to PRZEDE WSZYSTKIM??? Szara strefa to przede wszystkim nieopodatkowana dzialalnosc gospodarcza. Sam zakres tej dzialalnosci nie kloci sie z prawem, co ja odroznia od dzialalnosci przestepczej, np handlu narkotykami albo paserstwa. Jednak nieplacenie podatkow falszuje konkurencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: szara strefa gospodarcza IP: *.sympatico.ca 13.11.01, 00:15 No nie, tego juz za duzo! Szara strefa to nieujawnione dochody , nieopodatkowane, to ZLODZIEJSTWO! Okradanie wlasnego panstwa i ludzi. Dlatego nie ma mieszkan, drog i miejsc w szpitalach .Szara strefa to mafie i korupcja. W zwiazku z tym niemozliwosc wyegzekwowania swoich praw i naleznosci.Oj, nie denerwuj mnie,bo w Polsce zostaly moje naleznosci niemozliwe wrecz do wyegzekwowania. A dluznik pokazywany jest w tv, na internecie, ma sie bardzo dobrze. Chodzil kiedys z dwoma dobermanami, teraz ma cztery. Kiedys mial male mieszkanko, teraz ma dwor.Dzieki szarej strefie , bo nie placil i nie placi dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: szara strefa gospodarcza 13.11.01, 00:39 Gość portalu: renka napisał(a): >... Ludzie pracują na czarno wszędzie, a szczególnie na północy. Wiele państw to toleruje, co raczej spełnia role utajonych dotacji, ot choćby po to, aby obniżyć koszta produkcji. Gdyby było inaczej to byśmy mieli np. czarne brygady, podobne do niemieckich. To chyba Ty nadmieniłaś w jednej ze swoich wypowiedzi o Chińczykach, którzy pracują na czarno w Kadzie, co? Nie ma sensu się sprzeczać o szczegóły. Im bardziej dany kraj ma zaawansowana gospodarkę to tym mniej tego typu problemy są widoczne, i tyle. Wróć do lat, w których Kanada czy USA zaczynały – tam dopiero było rwanie mięsa na żywca. To, co jest w Polsce jest niczym w porównaniu właśnie z tymi latami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka gadula tym razem pudlo! IP: *.sympatico.ca 13.11.01, 01:40 Nie wiem o czym mowisz gadulo, nigdy nie napisalam takiego tekstu. Kto pracuje na czarno , moze zostac zadenuncjonowany przez wlasnego sasiada i z reguly tak jest. Praca na czarno to szara strefa, to zlodziejstwo . Nie ujawnianie dochodow, nie placenie podatkow. TAKA JEST PRAWDA, czy sie komu podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka nie klam gadulo! IP: *.sympatico.ca 13.11.01, 01:51 Wiesz, na temat pracy na czarno Chinczykow , to nie mama pojecia, ale POlacy to nagminnie to robia .Maja za co jechac do Polski, hhihihi.A ja ciagle na bialo i nie mam za co. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: nie klam gadulo! 13.11.01, 01:59 sorry, wypowiedz "kanadyjskie mity" jest o studentach chinskich. kanada jest krajem tranzytowym przemytu chinczykow do usa. gdzies ci ludzie musza robic, nie uwazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: nie klam gadulo! IP: *.sympatico.ca 13.11.01, 02:16 Aha, o ten chodzi, akurat ci Chinczycy staraja sie o pobyt staly i w trakcie oczekiwania na zgode pracuja na warunkach 5/godz jako programisci. Ale legalnie.Mieli zezwolenie na prace.Co do innych to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula powiem ci prawde 13.11.01, 03:51 A słyszałaś o tych, co aplikacje o azyl zostały odrzucone? Żadnej ewidencji losu tych ludzie nie prowadzi się. Szacuje się, ze przez ostatnie kilka lata nazbierało ich się około 100,000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: powiem ci prawde IP: *.sympatico.ca 13.11.01, 05:20 Podobno nikt nie wie gdzie sa.Ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RENKA przepraszam za multipost, ale to .. IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 17:36 Tego dnia wszystko sie strasznie wolno ladowalo i to moja wina. Przepraszam, za ten "ATAK" wielu postow, ktory nie byl zamierzony .Zdarzylo mi sie to pierwszy raz i myslalam, ze to wina portalu, a to chyba lokalnie linie byly przeciazone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ_T1 Renka, maly rekordzik! IP: *.netcom.ca 09.01.02, 22:18 Well done, buddy. Nigdy czegos takiego nie widzialem. To jest na bank maly rekord tego Forum! Odpowiedz Link Zgłoś
gadula propozycja 13.11.01, 01:46 Załóżcie sobie konta amerykańskie. Mając 10K US dziś byście kupili 17k CAD. Po kilku miesiącach jak dolar kanadyjki wróci do pozycji 0.7 kupicie US dolary. Dostaniecie swoje 10K plus 1900 US. 1900 dolarów zarobicie na dwóch transakcjach, bez pracy. Pokażcie mi bank, który daje 19% A teraz pomyślcie o tych milionach długów, jakie Kanada ma - kto za to zapłaci? Proponuje zwiększyć emigracje o następny milion - co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: propozycja IP: *.sympatico.ca 13.11.01, 02:05 Emigracja jest panaceum na wszystko. Tylko nie na bezrobocie.Ale przy zalozeniu, ze to prawda, ze co 3(TRZY) minuty ktos w AMERYCE POLNOCNEJ jest zdiagnozowany na raka , to trzeba by tu ludzi zdrowych sprowadzic jak najwiecej, bo sie kraje wyludniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Renka: jak dziecko IP: *.unknown.uunet.be 13.11.01, 07:52 Gość portalu: renka napisał(a): Ale przy > zalozeniu, ze to prawda, ze co 3(TRZY) minuty ktos w AMERYCE POLNOCNEJ jest > zdiagnozowany na raka , to trzeba by tu ludzi zdrowych sprowadzic jak > najwiecej, bo sie kraje wyludniaja. A dlaczego sadzisz, ze kazdy, u kogo rozpoznano raka, wkrotce umrze? A wczesniej Gość portalu: renka napisał(a): "No nie, tego juz za duzo! Szara strefa to nieujawnione dochody , nieopodatkowane, to ZLODZIEJSTWO! Okradanie wlasnego panstwa i ludzi. Dlatego nie ma mieszkan, drog i miejsc w szpitalach .Szara strefa to mafie i korupcja. W zwiazku z tym niemozliwosc wyegzekwowania swoich praw i naleznosci.Oj, nie denerwuj mnie,bo w Polsce zostaly moje naleznosci niemozliwe wrecz do wyegzekwowania. A dluznik pokazywany jest w tv, na internecie, ma sie bardzo dobrze. Chodzil kiedys z dwoma dobermanami, teraz ma cztery. Kiedys mial male mieszkanko, teraz ma dwor.Dzieki szarej strefie , bo nie placil i nie placi dalej..." Szara strefa to istotnie zlodziejstwo, chociaz sprowokowane (wymuszone) zlodziejstwem panstwa. Nie chodzi mi o to, by kogokolwiek usprawiedliwiac, po prostu uwazam, ze jesli ktos okrada panstwo, to niech panstwo sie martwi, bo poki co ja musze sie martwic gdy panstwo okrada mnie. Przyjaciele moich wrogow sa moimi przyjaciolmi- czasami. Twoj dluznik i niemoznosc wyegzekwowania naleznosci to skutek slabego systemu prawnego i zle skonstruowanych umow z nim, a moze w ogole nie trzeba bylo wchodzic z nim w interesy? No dobra, nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem, w interesach ryzyko zawsze jest, nie wiedzialas o tym? Mafie i korupcja to nie szara strefa tylko przestepczosc i dobrze, zebys w koncu nauczyla sie to odrozniac. Szara strefa to pan Henio, ktory nie wystawi ci faktury, ale zaplacisz 30 % taniej. Jesli i ty mozesz komus nie wystawiac faktury, to dysponujesz druga kasa, z ktorej spokojnie zaplacisz panu Heniowi, nie narazajac sie na wscibstwo fiskusa, w koncu tej kasy i tak nigdy nie bylo. I tak powstaje system. A facet, ktorego 4 dobermany musza bronic przed wscibstwem wierzycieli nie kwalifikuje sie, moim zdaniem, do szarej strefy. Tylko jak to sie ma do braku drog i miejsc w szpoitalach, albo do inflacji? Chyba nie wierzysz, ze gdybysmy wszyscy grzecznie zaczeli placic podatki, polska ziemia poplynelaby mlekiem i miodem? Nawet dzieci nie sa tak naiwne. Po pierwsze, zostalibysmy sami, wszyscy ci, ktorzy mogliby, uciekliby tam, gdzie nie byliby tak rabowani. Reszta wyladowalaby na zasilkach. Pamietaj bowiem, ze panstwo wyda kazda sume pieniedzy, ktora bedzie ci w stanie zabrac podatkiem. Do ograniczenia wydatkow panstwa jest jedna droga: zrobic tak, zeby panstwo nie mialo czego wydac. Chocby sie skrecilo. Ale to juz zupelnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka podatki IP: *.sympatico.ca 13.11.01, 11:27 Moze ktos i nie umrze od razu, ale musi sie leczyc i nie moze pracowac( z reguly). Na jego leczenie trzeba pracowac (podatki).Kazdy emigrant to pieniadze dla tego kraju. To praca "wokol niego" , bo nie zawsze dla niego, a za nia pieniadze. Rowniez podatki sa zrodlem finansowania szpitali i innych spraw jak edukacja. Nie bede sie powtarzac bo wszyscy wiedza, ze bez podatkow to PANSTWO NIE ISTNIEJE.Czyli sztuczne utrzymywanie szarej strefy to godzenie sie na niesciagalnosc zobowiazan niektorych obywateli w stosunku do PANSTWA, czyli INNCH obywateli tego samego kraju!Oznacza to , ze ci ktorzy placa, UTRZYMUJA TYCH CO NIE PLACA.Z reguly ci co sa namierzalni (np budzetowka, wszyscy na pensjach)) utrzymuja TYCH CO NIE PLACA, dzieki szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: podatki IP: *.turboline.skynet.be 13.11.01, 13:59 Gość portalu: renka napisał(a): > Moze ktos i nie umrze od razu, ale musi sie leczyc i nie moze pracowac( z > reguly). A potem wraca do pracy (z reguly). > Na jego leczenie trzeba pracowac (podatki). Te podatki ulegaja redystrybucji, bo z nich zyje kupa ludzi, np ja. > Kazdy emigrant to > pieniadze dla tego kraju. To praca "wokol niego" , bo nie zawsze dla niego, a > za nia pieniadze. Ukazal sie tu u nas ostatnio raport: 1/4 imigrantow z Europy Wschodniej (czyli takze z Polski) w wieku 18-24 lata popelnia w Belgii przestepstwo, na ogol przeciwko mieniu. Z TAKICH imigrantow jest wiecej szkody niz pozytku. > Rowniez podatki sa zrodlem finansowania szpitali i innych > spraw jak edukacja. Niestety, to prawda. Wyjsciem jest utworzenie sfery prywatnej. > Nie bede sie powtarzac bo wszyscy wiedza, ze bez podatkow > to PANSTWO NIE ISTNIEJE. Zgadza sie. Gdy ja place podatki, mowie sobie, ze kupuje sobie za te pieniadze: 1. Pewne sluzby znajdujace sie pod kontrola panstwa, np policje, konsulaty, sady itp. 2. spokoj spoleczny, czyli brak buntow nierobow, ktorzy nie chca (oni twierdza, ze nie moga) wziac sie za roboty i zarobic na zycie, a zebranie jest ich zdaniem ponizej godnosci. Ten spokoj spoleczny jest tez potrzebny panstwu, bo dzieki niemu moge dalej zarabiac i placic podatki. > Czyli sztuczne utrzymywanie szarej strefy to godzenie > sie na niesciagalnosc zobowiazan niektorych obywateli w stosunku do PANSTWA, > czyli INNCH obywateli tego samego kraju! Zgadza sie. Szara strefa to patologia. Renka, co do tego jest miedzy nami zgoda. Roznimy sie tylko w ocenie zrodel tej patologii i sposobow zaradzenia jej. Szara strefa nie jest utrzymywana sztucznie. Ona powstaje sama, jest zdrowym odruchem samoobrony obywateli przed tyrania panstwa. > Oznacza to , ze ci ktorzy placa, > UTRZYMUJA TYCH CO NIE PLACA.Z reguly ci co sa namierzalni (np budzetowka, > wszyscy na pensjach)) utrzymuja TYCH CO NIE PLACA, dzieki szarej strefie. Obok podatkow bezposrednich istnieja jeszcze posrednie. Takze zakupy z lewej kasy sa obciazone np VATem. Widac po tobie "socjalistyczne odchylenie", wszechobecne w Kanadzie. Nie szkodzi! Kazdy ma prawo do swoich pogladow, chocby byly, hm, dalekie od rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula A co na to Lesiu Miller 13.11.01, 17:24 Czytaliście rozmowę z Millerem? Rzućcie okiem na to pytanie: koala#: We wszystkich krajach, w których panuje recesja w gospodarce, obniża się podatki, u nas odwrotnie. Czy jest to nowatorski pomysł SLD na wyjście z kryzysu? Leszek Miller: Jak można obniżyć podatki, skoro dziura budżetowa sięga 90 mld złotych? Najpierw trzeba uratować finanse publiczne. Proszę zwrócić uwagę, że nie ma już praktycznie żadnego poważnego ugrupowania, które mówi o obniżeniu podatków. A teraz, jak myślicie, co by zrobili liberałowie kanadyjscy w takiej sytuacji, jaką mamy dziś gdyby nie mieli emigracji? Podnieśliby podatki, co by najbardziej kosztowało średnią klasę i biznes. Biznes by uciekł na południe, a średnia klasa zaczęłaby pisać artykuły w gazetach o Bushu, swoim idolu. A tak, ściągają emigracje, co się odbywa kosztem najsłabszej warstwy społecznej, czyli emigracji. No i po tym wszystkim siedzisz wygodnie w fotelu i czytasz prasę polonijną, i nie wierzysz własnym oczom, „Polonia tradycyjnie popiera liberałów.” Ludzie, na Boga! Toż to większych skurwysynów od liberałów nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: A co na to Lesiu Miller IP: *.abo.wanadoo.fr 16.11.01, 19:07 Sa dwie koncepcje przyspieszania rozwoju : liberalna: rynek wszystko zalatwi, podatki na maxa zdolowac, zwiekszy sie zatrudnienie, obroty i zyski itp. Druga " etatystyczno - socjaldemokratyczna" polego z grubsza na tym , ze panstwo ponosi za stan rzezy odpowiedzialnosc i wyprowadzi kraj z dolka przykrecajac srube. Od 18 lat zyje we francji i widze ze druga konceepcja jest aplikowana chetniej niz pierwsza. Wiadomo kolebka administracji i etatyzmu dotego jeszcze rzady socjalistow z przerwmi ale od 81 ego. Klopot z nurtem liberalnym jest inny: wymaga to bardzo sprawnego, dyskretnego ale silnego i konsenkwentnego panstwa. A z tym w RP jest gorzej. jesliby obnizyc podatki, uproscic procedury to PNB i dochody panstwa by sie nie zwiekszyly. Jesli w RP nawet bankomat zamiast stowy daje dyche to przy liberalizacji bylaby to pelna katastrofa. Wniosek: liberalne przepisy sa dobre dla spoleczenstwa z duza kultura prawna i dosc bogatego. jak bieda to niestety reczne sterowanie.. I tu jest pies pogrzebany. pozdr. R Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: A co na to Lesiu Miller 16.11.01, 20:46 Myślę, ze problem leży gdzie indziej. Skoro ludzie nie chcą płacić podatków to zwiększając je jeszcze brdziej pogłębisz ten problem. Albo żyjesz tak jak ci twoje dochody pozwalają i idziesz powolutku do przodu albo żyjesz na krechę i się cofasz. Tak długo jak ludzie będą domagać się świadczeń, które mieli za komuny tak w tym kraju nigdy nie będzie dobrze. Liczyć na to, ze UE nam pomoże jest tak złudne jak te nasze nadzieje na pomoc zachodu w pierwszych latach demokracji w Polsce. Jeżeli rząd polski nie ograniczy wydatków to UE wymusi je na Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: A co na to Lesiu Miller IP: *.abo.wanadoo.fr 16.11.01, 22:01 No ciekawe: powiedz wiec emerytowi za 500 PLN, bylemu oborowemu z pgr , ze trzeba by rzad ograniczyl wydatki! nie zapominaj, ze mozna to zrobic w spoleczenstwie bogatym, z pewnym doswiadczeniem inicjatywy, zaradnosci i odpowiedzialnosci. W RP spuscizna jest inna - i to nie tylko komusza (nigdy nie zapomne ,jak jeszcze dawno temu w Pradze, zaskoczeni jakoscia uslug, prestizem kelnera facet z ambasady wytlumaczyl mi ze Czesi to narod kelnerow..) Prawda jest taka , ze w Polsce brak nawykow w uslugach (a to potezny sektor), brak edukacji biznesowej, brak inicjatywy. Jedyne na co bylo stac b. wielu to szczeki-bazar-merc-fura i komora.Troche trzeba by to zmienic. Panaceum na bezrobocie to nie kolejna hurtownia. Srodki wiec sa potrzebne ogrome! Kto je da? Troche UE ale trzeba umiec je wykorzystac. pozdr. R. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Re: A co na to Lesiu Miller 16.11.01, 23:09 tak jest, latwiej jest słuchać demagogów, którzy wciskają kity o cudach, jakie czekają Polskę w UE. dobrze liczysz, licz na siebie! zobaczymy za 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gadula Polska musi cierpiec 17.11.01, 18:57 to oświadczenie, jakie wydało lobby żydowskie w Nowym Yorku przed pierwsza wizyta Busha w Europie, na która Bush wziął ze sobą dodatkowe udogodnienia dla polskiego Lotu. Lobby to nawoływało do bojkotu i odmówienia lądowania polskim samolotom w Nowym Yorku – dziękujemy – jak na ironie. Nachalna propaganda tego środowiska na tym forum, której celem jest kradzież ludzi z pieniędzmi oraz wzmocnienie rządów kanadyjskich, jest jeszcze jednym odcieniem tej deklaracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ_T1 Re: Polska musi cierpiec IP: *.netcom.ca 09.01.02, 21:25 > to os´wiadczenie, jakie wyda?o lobby z˙ydowskie w Nowym Yorku przed > pierwsza wizyta Busha w Europie, na która Bush wzia˛? ze soba˛ > dodatkowe udogodnienia dla polskiego Lotu. Lobby to nawo?ywa?o do > bojkotu i odmówienia la˛dowania polskim samolotom w Nowym Yorku ? > dzie˛kujemy ? jak na ironie. Jak na ironie dyrekcja LOT-u (na spolke ze zwiazkami) postanowily zbankrutowac firme bez niczyjego udzialu. Wyplacaja odprawy pracownicze wyzsze niz dla premiera lub ministrow! Nie mam wiecej pytan ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma-ryja Re: Polska mesjaszem narodow! IP: *.pppool.de 09.01.02, 22:29 napisal wieszcz Slowacki i my ciagle jeszcze tak twierdzimy Odpowiedz Link Zgłoś