Dodaj do ulubionych

Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie?

IP: *.prem.tmns.net.au 12.12.01, 21:25
Witajcie 'Profugi stranieri', jak ktos ladnie powiedzial 'jak przezyles Latine,
Orzysz to na zycie...'. Napiszcie jak sie Wam powodzi i jak wspominacie pobyt w
Croce Rossa Italiana. Ciao Amicos!
Obserwuj wątek
    • Gość: Don Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.12.01, 22:18
      Gość portalu: Wombat napisał(a):

> Witajcie 'Profugi stranieri', jak ktos ladnie powiedzial 'jak przezyles Latine,
      >
      > Orzysz to na zycie...'. Napiszcie jak sie Wam powodzi i jak wspominacie pobyt w
      >
      > Croce Rossa Italiana. Ciao Amicos!

W 1969 bylem w Rzymie i przed odjazdem pojechalem pozegnac sie z kolega ,ktory
      czekal na wize kanadyjska w Latinie. Przygnebiajace wrazenie.Pelno
      albanczykow,rumunow,czechow.Polakow bylo nie tzak wielu. Pamietam wielu pracowalo
      przy pomidorach ?.Wszyscy narzekali na okropne warunki bytowe. Tak sie zaczynalo
      emigracje w tamtych latach. Ciekawe jak potoczyly sie
      losy "pensjonariuszy".Zapewne tak jak innych emigrantow. Kolega "przezyl"
      doczekal sie Kanady.W tym roku sie spotkamy.
      • Gość: Jarek Piotr Watroski? IP: 216.94.245.* 12.12.01, 23:01
        Miales chyba na mysli rok 89 a nie 69?

Wombat, jezeli nadajesz z Australii czy znasz Piotra Watorskiego (wyjechal do OZ)
        (w Latinie byl 84 do chyba 86). Wiem, wiem duzy kraj ale nigdy nie wiadomo....

Jarek (Rzym 84, w Latinie nie mieszkalem)
        • Gość: Don Re: Piotr Watroski? IP: *.uc.nombres.ttd.es 13.12.01, 00:50
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Miales chyba na mysli rok 89 a nie 69?
          >
          > Wombat, jezeli nadajesz z Australii czy znasz Piotra Watorskiego (wyjechal do O
          > Z)
          > (w Latinie byl 84 do chyba 86). Wiem, wiem duzy kraj ale nigdy nie wiadomo....
          >
          > Jarek (Rzym 84, w Latinie nie mieszkalem)

Nie kolego ! lipiec 1969 !! nawet tak starzy jeszcze zyja ! smile
          • Gość: GOSIA WYJAZD NA MECZ DO TURYNU Z GDANSKA IP: *.ab.hsia.telus.net 07.01.02, 10:09
            Szukam osob,ktore przyjechaly do Turynu na mecz pilki noznej
            zJuventusem.Wiekszosc z nas zostala w Latinie.Odezwijcie sie.Ala.W.Gdzie
            jestes.
            • Gość: Wombat Re: Do Gosi! IP: *.mega.tmns.net.au 07.01.02, 12:24
              Buon Giorno,
              Niestety na meczu nie bylem. W Latinie bylem w 1987 tuz przed zamknieciem obozu
              z powodu przepelnienia...Ciao Bella!
            • Gość: @ Jacek Kozlowski z Toronto! IP: *.netcom.ca 07.01.02, 15:32
              On tez tam byl i wszystko widzial. Gdy razem siedzielismy mi to wszystko
              dokladnie opowiedzial. Moze to wszystko kiedys razem opublikujemy, ale
              najpierw on musi wszystko odsiedziec!
          • Gość: Zenek Latina 1969! IP: *.netcom.ca 07.01.02, 11:21
            > Nie kolego ! lipiec 1969 !! nawet tak starzy jeszcze zyja ! smile

Jak to mowio starosc nie radosc. Jak Ty taki stary, to wracaj do Ojczyzny i se
            troche odpocznij po tej tulaczce. Mam nadzieje, ze emerytueka jest, bo w
            Kraju dolar dosc cienko stoi, a ceny wciaz ido w gore!

• Gość: Ktos Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: 131.137.84.* 07.01.02, 17:45
      Gość portalu: Wombat napisał(a):

> Witajcie 'Profugi stranieri', jak ktos ladnie powiedzial 'jak przezyles Latine,
      >
      > Orzysz to na zycie...'. Napiszcie jak sie Wam powodzi i jak wspominacie pobyt w
      >
      > Croce Rossa Italiana. Ciao Amicos!

Ja w samym obozie bylem tylko 2 miesiace, reszta (ok. 9 mies.) w hotelu w Rzymie.
      Ten 2 mies. obozie byly zupelnie OK. Troche z zona pracowalismy przy zbiorce
      pomidorow. Sama Latina teraz to wydzje mi sie jak kurort skapany w goracym
      wloskim sloncu - mam wiele sentymentow do tego miasteczka.

• Gość: Zezel Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.netcom.ca 07.01.02, 18:23
      Jak donosila polska prasa w maju 1985 byl tam podobniez "bunt"
      Polakow. Cala sprawa zostala odebrana przez propagande Urbana jako
      dobry pretekst, zeby zdyskredytowac polskie wychodzstwo polityczne.
      Jednak byli i tacy, ktorzy dzieki temu dowiedzieli sie ze gdzies pod
      Rzymem jest jakis "oboz". Ciekaw jestem czy sa jacys naoczni
      swiadkowie tych zdarzen z Latiny?
    • Gość: xxx Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.telia.com 08.01.02, 20:27
      Czy ktos moze zna i pamieta Kazika Mikulskiego? Byl tam chyba pod koniec lat 60 lub 70?
      • Gość: @ Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.netcom.ca 09.01.02, 12:51
        On wtedy gral w "Stawce wienkszej niz zycie". A moze to jego brat? Sam juz
        nie wiem ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka