Gość: Wombat IP: *.prem.tmns.net.au 12.12.01, 21:25 Witajcie 'Profugi stranieri', jak ktos ladnie powiedzial 'jak przezyles Latine, Orzysz to na zycie...'. Napiszcie jak sie Wam powodzi i jak wspominacie pobyt w Croce Rossa Italiana. Ciao Amicos! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Don Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.12.01, 22:18 Gość portalu: Wombat napisał(a): > Witajcie 'Profugi stranieri', jak ktos ladnie powiedzial 'jak przezyles Latine, > > Orzysz to na zycie...'. Napiszcie jak sie Wam powodzi i jak wspominacie pobyt w > > Croce Rossa Italiana. Ciao Amicos! W 1969 bylem w Rzymie i przed odjazdem pojechalem pozegnac sie z kolega ,ktory czekal na wize kanadyjska w Latinie. Przygnebiajace wrazenie.Pelno albanczykow,rumunow,czechow.Polakow bylo nie tzak wielu. Pamietam wielu pracowalo przy pomidorach ?.Wszyscy narzekali na okropne warunki bytowe. Tak sie zaczynalo emigracje w tamtych latach. Ciekawe jak potoczyly sie losy "pensjonariuszy".Zapewne tak jak innych emigrantow. Kolega "przezyl" doczekal sie Kanady.W tym roku sie spotkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Piotr Watroski? IP: 216.94.245.* 12.12.01, 23:01 Miales chyba na mysli rok 89 a nie 69? Wombat, jezeli nadajesz z Australii czy znasz Piotra Watorskiego (wyjechal do OZ) (w Latinie byl 84 do chyba 86). Wiem, wiem duzy kraj ale nigdy nie wiadomo.... Jarek (Rzym 84, w Latinie nie mieszkalem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: Piotr Watroski? IP: *.uc.nombres.ttd.es 13.12.01, 00:50 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Miales chyba na mysli rok 89 a nie 69? > > Wombat, jezeli nadajesz z Australii czy znasz Piotra Watorskiego (wyjechal do O > Z) > (w Latinie byl 84 do chyba 86). Wiem, wiem duzy kraj ale nigdy nie wiadomo.... > > Jarek (Rzym 84, w Latinie nie mieszkalem) Nie kolego ! lipiec 1969 !! nawet tak starzy jeszcze zyja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSIA WYJAZD NA MECZ DO TURYNU Z GDANSKA IP: *.ab.hsia.telus.net 07.01.02, 10:09 Szukam osob,ktore przyjechaly do Turynu na mecz pilki noznej zJuventusem.Wiekszosc z nas zostala w Latinie.Odezwijcie sie.Ala.W.Gdzie jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wombat Re: Do Gosi! IP: *.mega.tmns.net.au 07.01.02, 12:24 Buon Giorno, Niestety na meczu nie bylem. W Latinie bylem w 1987 tuz przed zamknieciem obozu z powodu przepelnienia...Ciao Bella! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Jacek Kozlowski z Toronto! IP: *.netcom.ca 07.01.02, 15:32 On tez tam byl i wszystko widzial. Gdy razem siedzielismy mi to wszystko dokladnie opowiedzial. Moze to wszystko kiedys razem opublikujemy, ale najpierw on musi wszystko odsiedziec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Latina 1969! IP: *.netcom.ca 07.01.02, 11:21 > Nie kolego ! lipiec 1969 !! nawet tak starzy jeszcze zyja ! Jak to mowio starosc nie radosc. Jak Ty taki stary, to wracaj do Ojczyzny i se troche odpocznij po tej tulaczce. Mam nadzieje, ze emerytueka jest, bo w Kraju dolar dosc cienko stoi, a ceny wciaz ido w gore! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: 131.137.84.* 07.01.02, 17:45 Gość portalu: Wombat napisał(a): > Witajcie 'Profugi stranieri', jak ktos ladnie powiedzial 'jak przezyles Latine, > > Orzysz to na zycie...'. Napiszcie jak sie Wam powodzi i jak wspominacie pobyt w > > Croce Rossa Italiana. Ciao Amicos! Ja w samym obozie bylem tylko 2 miesiace, reszta (ok. 9 mies.) w hotelu w Rzymie. Ten 2 mies. obozie byly zupelnie OK. Troche z zona pracowalismy przy zbiorce pomidorow. Sama Latina teraz to wydzje mi sie jak kurort skapany w goracym wloskim sloncu - mam wiele sentymentow do tego miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezel Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.netcom.ca 07.01.02, 18:23 Jak donosila polska prasa w maju 1985 byl tam podobniez "bunt" Polakow. Cala sprawa zostala odebrana przez propagande Urbana jako dobry pretekst, zeby zdyskredytowac polskie wychodzstwo polityczne. Jednak byli i tacy, ktorzy dzieki temu dowiedzieli sie ze gdzies pod Rzymem jest jakis "oboz". Ciekaw jestem czy sa jacys naoczni swiadkowie tych zdarzen z Latiny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.telia.com 08.01.02, 20:27 Czy ktos moze zna i pamieta Kazika Mikulskiego? Byl tam chyba pod koniec lat 60 lub 70? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Czy sa tu tacy co przezyli oboz w Latinie? IP: *.netcom.ca 09.01.02, 12:51 On wtedy gral w "Stawce wienkszej niz zycie". A moze to jego brat? Sam juz nie wiem ... Odpowiedz Link Zgłoś