purchawkapuknieta 21.04.10, 11:03 jaka jest różnica między balatonem północnym a południowym i który wybrać jadąc z dziećmi? bardzo dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingaiola Re: Balaton 21.04.10, 11:12 Jeden jest płaski i płytki a drugi stromy. To oczywiście pewnie uproszczenie ale to tak z grubsza. Byliśmy w Balatonfoldvar to ta stanowczo płytka strona - jakieś 500 m woda po kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Balaton 21.04.10, 11:15 Dzięki A warto tam jechać z dziećmi? zastanawiam sie jeszcze nad chorwacją i bułgarią... i nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kingaiola Re: Balaton 21.04.10, 11:26 moje subiektywne odczucie: Balaton to duuża kałuża - nasze jeziora 1000 x ładniejsze. Chyba ciekawsza jest ta druga strona - nie byłam ale na ulotkach znaleźliśmy tam parę fajnych miejsc - było za daleko więc nie widziałam, ale ulotki jeszcze mam. Super do zwiedzania Budapeszt to co w przewodnikach + muzeum ze starymi samochodami, akwarium, labirynt podziemny pod starówką. Hm... ja wybrałabym Chorwację ze względu na wodę . Odpowiedz Link Zgłoś
daniela11 Re: Balaton 21.04.10, 11:32 Ja byłam nad Balatonem już kilka razy ze swoimi dziećmi oraz ze znajomymi z dziećmi. Dla nas Balaton to super miejsce na wakacje - własnie ze względu na dzieci ponieważ: - super pogoda - idealny klimat, pogoda gwarantowana, jednak bez 40 stopniowych wykańczających człowieka upałów. - przystępne ceny - świetne warunki bytowe - zwykle wynajmujemy domki letniskowe (full wyposażone) - całe dla nas (swoboda i luzik, miejsce do grillowania, a jednocześnie spokój) -Balaton to ciepła woda, płytka - idealna dla dzieci!!! - Mnóstwo atrakcji nad Balatonem własnie dla dzieci (sporty wodne, jazda na rowerach itp itd) -Wszystko kupisz w sklepach jak u nas, dobrze zaopatrzone - wszystko jest. -jako atrakcja mnóstwo gorących źródeł (parki wodne) np. Zalakaros (jakby komu Balaton się znudził). -Zwiedzanie Budapesztu - też cudna atrakcja - polecam ZOO oraz zaraz obok - wielkie wesołe maisteczko - zabawa na cały dzień wyśmienita. Generalnie ja jestem wielką zwolenniczką Balatonu, w tym roku wybieramy się jednak do Hajduszoboszlo - tak dla odmiany Polecam zdecydowanie południową część Balatonu (płytsza woda, ładne plaże, cieplejsza woda ponoć). Polecam Siofok, Zamardi - polecam forum na temat Węgier. Odpowiedz Link Zgłoś
denispapin Re: Balaton 21.04.10, 15:36 Daniela, a możesz podać namiary na te domki? Dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
mazinka Re: Balaton 21.04.10, 17:39 Dla dzieci lepszy Balaton południowy - ciepła woda (czasem nawet tak ciepła, że jest zakaz kąpieli!) i płytko. Wokół same ośrodki wypoczynkowe. Zresztą dobrze wyposażone i w przystępnych cenach. Niedaleko w Balatonedercis znajduje się ciekawe Muzeum Afrykańskie i mini zoo ze zwierzętami afrykańskimi, które można głaskać. Dla dzieciaków to wielka frajda. Jeśli Węgry, to warto tez zahaczyć o Budapeszt i to koniecznie 20.08. kiedy jest ich święto narodowe - pokazy lotnicze, air race,kiermasze rękodzieła, pokazy jeździeckie i mnóstwo innych atrakcji, a wieczorem pokazy fajerwerków (fantastyczne, sprawdź na You Tube). Polecam też Miszkolc i Eger z ciepłymi źródłami oraz jaskinię św. Anny w Miszkolcu (jedna z 3 Europie - w tufie - wygląda jak z gąbki Pozdrawiam ciepło, Mazinka polskadladzieci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mazinka Re: Balaton 21.04.10, 18:26 Jeszcze zapomniałam dodać - jak Budapeszt to koniecznie Oceanarium i rekinarium (centrum handlowe Campona na obrzeżach miasta). Dzieciaki szaleją, jak tylko się wchodzi do miniaturki lasu tropikalnego i ptaszarni, gdzie można ptaki karmić z ręki. A tunel z rekinami i "głaskarnia" płaszczek to ukoronowanie imprezy. Szczerze polecam. Mazinka polskadladzieci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
annajam Re: Balaton 05.06.10, 11:15 Balaton -po przeczytaniu wielu opini na forach oraz informacji w przewodnikach postanowilismy spedzic tydzien nad Balatonem poludniowym.Pojechalismy z malymi dziecmi( 2 lata).Niestety bardzo rozczarowalismy sie strona poludniowa.Widoki kiepskie,zejscie do wody po metalowych schodach ,woda byla chlodna pomim koncowki lipca .4 dni bez sloneczka,deszcz...Poludniowa strona ladniejsza,na zboczach winnice oraz ladne zabudowania.Kuchnia wegierska wysmienita,ludzie przyjaznie nastawieni do turystow.Jadac z dziecmi wybralabym strone polnocna z plaza piaszczyta z placem zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś