swilko 11.01.11, 13:11 Szukam miejsca na wakacje. Chciałabym pierwszy raz wyjechać za granicę i zabieram ze sobą dzieciaczki. Polećcie fajne niedrogie miejsce gdzie można leniuchować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 13:19 forum.gazeta.pl/forum/f,595,Podroze_z_dzieckiem.html i sprecyzuj nieco swoje oczekiwania.. bo na tak postawione pytanie raczej trudno odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 13:22 każdy rasowy polski prawdziwy podróżnik poleci tylko Hurghade. Bo to i za granica i niedroga. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 14:17 Sharm raczej do nurkowania niż plażowania, piesczystych plaż przyjaznych dla dzieciaków tam prawie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 14:33 No co ty? To dlaczego tłumy Polaków z małymi dziećmi walą tam drzwiami i oknami, korzystając z last minute? To juz basenów przy hotelach zabrakło? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 14:37 Basen to nie plaża. To chyba dobrze, że dużo ludzi tam jeździ, ciepło, komfortowo i nie drogo. I niekoniecznie do Sharm, ale np do Naama zaraz obok gdzie są fajne plaże. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 14:39 Taaa.... a kto tu pisze, że jest mu plaża niezbędna? Polakom zazwyczaj wystarcza basen przy pokoju hotelowy. I tak sie poza ten hotel nie ruszają. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 14:54 Tobie też wystarcza? Aż ociekasz pogardą do "Polaków". Ty to jakaś elita? Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 14:58 Jesli kazdy, kto wybiera inną trasę niż Kierunek Egipt, jest elitą, to tak, owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 15:03 Egipt - tanio, ciepło, dobre warunki dla dzieci. O to chyba chodziło autopcę wątku, a nie o Wojciechowską na Czomolungmie z trekkingowym nosidelkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 15:06 Faktycznie dobre warunki dla dzieci, zwłaszcza żywieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 16:38 Doskonałe, do tego w AI mają coli, lodów i pizzy ile dusza zapragnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Zapomniałaś o Sharm el Sheikh;) 11.01.11, 16:24 > Basen to nie plaża. To chyba dobrze, że dużo ludzi tam jeździ, ciepło, komforto > wo i nie drogo. I niekoniecznie do Sharm, ale np do Naama zaraz obok gdzie są > fajne plaż No co Ty! tanie wakacje to tylko dla hołoty! Tutaj wielka dama chce przyszpanowac a ty jej nie pozwalasz! A FE! A teraz wstrząs dla lilly_about- nigdy nie byłam w Egipcie, nie sprzedaję tam wycieczek tylko mam alergię na taki duposcisk. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 14:15 Nie tyle Hurghada, ale np. Marsa Alam, Taba albo Safaga, hotele o bardzo dobrym standardzie, mnostwo rozrywek dla dzieci, jeden minus, ze najlepszy termin na Egipt to maj albo październik, latem za gorąco, a z kolei trudno też dzieci wyrywać na dwa tygodnie ze szkoły. Osobiście jednak mam sentyment do Grecji, też ciepło, no i kraj bardziej cywilizowany, a przy tym nie tak drogi w sezonie jak Włochy, Hiszpania czy Chorwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 13:25 Taz "zagranica" to ma być w Europie czy gdzieś dalej? A niedrogo to znaczy ile? Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda Obwód kaliningradzki- za granicą, blisko i tanio, 11.01.11, 14:20 ale tam wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Obwód kaliningradzki- za granicą, blisko i ta 11.01.11, 14:22 Co jest tanio? Rosja jest droższa niż Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Obwód kaliningradzki- za granicą, blisko i ta 11.01.11, 16:42 A ja nie doczytałam, że ma być tanio. Ale sama marzę by tam pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 14:22 tylko nie Egipt bleeee chociaz dzieciom pewnie ie będzie podobać ,bo ciepło ,bo woda ,bo piasek... była i więcej sie nie wybieram... jesli ktoś chce leżeć i popijać drinki to możeto być atrakcyjne... jednak nic ciekawego do zobaczenia tam nie ma... ja uwielbiam zieleń ,góry ,wodspady, ciekawe zabytki... znajoma była rok temu w Macedonii - rzeczywiście pięknie i jezcze nie tak drogo... Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 14:23 Ty tak na poważnie, że niczego ciekawego w Egipcie nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: są Polacy- wystarczy n/t 11.01.11, 14:27 A ty kto jesteś? Indianka? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: są Polacy- wystarczy n/t 11.01.11, 15:03 > A ty kto jesteś? Indianka? a co ? Indianka nie może być Polką ? Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re:iwles 12.01.11, 10:19 " a co ?Indianka nie może być Polką ?" jeśli ktoś o Indiankach myśli,że to dzikuski, to pewnie i niektóre Polki mogą w tym rozumieniu być Indiankami, w innym przypadku to wykluczone.... Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 15:46 Czy nie bywasz przypadkiem na forum Faceci z Egiptu, że tak zawzięcie bronisz tego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 17:00 tacomabelle napisała: > Ty tak na poważnie, że niczego ciekawego w Egipcie nie ma? no bo pewnie własnie tylko lezała i popijała drinki ;] ja osobiscie autorce polecam Chorwacje..samochodem jedzie sie w miare szybko ( dobre połaczenie, swietne drogi) w atrakcyjnych cenach mozna znaleźć fajna kwatere z widokiem na morze Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Bez komentarza 11.01.11, 14:32 tylko nie Egipt nic ciekawego do zobaczenia tam nie ma... > ja uwielbiam zieleń ,góry ,wodspady, ciekawe zabytki... Spedzilam kiedys 3 miesiace w Egipcie i codziennie bylo cos do zobaczenia. Nie wiem, czy slyszlas o piramidach, tak po najwieksym stereotypie jadac? Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Bez komentarza 11.01.11, 14:34 Abstrahując od faktu lubienia lub nie Egiptu, to gdzie autorka wątku napisała, że chce jechać w góry... Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda Re: 11.01.11, 14:38 ale autorka nie chce wycieczek tylko leniuchowania, ma być za granicą, bez łażenia i tanio- jedyne warunki. Może jakaś ambasada????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: 11.01.11, 14:56 A co jest nagannego w leniuchowaniu z dziećmi, zwłaszcza jesli to maluchy, nad ciepłym morzem latem? Polecasz Ciechocinek jako stała bywalczyni? Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda Re: Ciechocinek to nie za granica 11.01.11, 14:58 i nie jest tanio. Nie dla wszystkich. Poza tym - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Bez komentarza 11.01.11, 14:36 Jak dla mnie piramidy - nic ciekawego... a jechanie tam z dziećmi w tym upale tyle godzin - dziękuję... tobie mogło się podobać - ja mam inne upodobania i dla mnie nie ma tam nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle niezmiennie dziwią mnie te kometarze 11.01.11, 15:01 charakterystyczne także dla innych forow: "byle nie tam gdzie Polacy, Polacy to bydło itp itp, Skąd tyle pogardy i nienawiści do rodaków. Przeciż komentujacy to nie Eskimosi, tylko tez polacy. No i oczywiście oni z defaultu są elitą zadajaca się tylko z zagraniczną arytokracją. Tm czasem takimi pogardliwymi komentarzami sami sobie wystawiają opinię potwierdzjącą stareotyp "polaczkowa". btw, nie roznimy się ni na plus ani na minus od turystów z innych krajów, no ale jak widać dla niektorych wszstko co zagraniczne zasluguje na padnięcie na kolana...kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda realia 11.01.11, 15:07 będąc na jednym taki autokarowym wyjeździe z samymi Polakami, zwłaszcza facetami nigdy więcej nie pojadę, ooby do piwa- nachlać się , a potem lać pod krzaczek w centrum Paryża- ludzie wiocha na maksa. Panie z kolei- wszędzie drogo, choć macają szczupają i te komentarze. Fakt to byli ludzie po 40- może to wszystko tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: realia 11.01.11, 15:10 matsuda napisała: Fakt to byli ludzie po 40- może to wszystko t > łumaczy. bo po 40-ce to już nie ludzie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: realia 11.01.11, 15:52 współczuję, ale tak to jest jak się wybiera najtańsze oferty jeżeli ludzie w twoim środowisku po 40 leją pod krzaki to jeszcze nie znaczy, że wszyscy tak robią biedna, zakompleksiona dziewczynko z "polski" Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda Re:padłam 12.01.11, 09:32 ach te psychoanalizy domorosłych specjalistów. Shame on you! Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: niezmiennie dziwią mnie te kometarze 11.01.11, 15:07 Oj różnimy sie od innych turystów, różnimy. Jak wyjedziesz poza Egipt, czyli poza tłumy Polaków, to dostrzeżesz różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: niezmiennie dziwią mnie te kometarze 11.01.11, 15:53 postaraj się zachowywać jak cywilizowana osoba i nie będziesz się różnić Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: niezmiennie dziwią mnie te kometarze 11.01.11, 16:34 Ciekawe, że mój narzeczony Szkot ma dokładnie taka sama (czytaj: złą) opinię na temat Brytyjczyków na wakacjach. Atoci. W tym roku moi rodzice byli na wakacjach w Bułgarii i najbardziej im dokuczały hordy pijanych Brytyjczyków oraz Rosjan. W Egipcie nie byłam, ale nie ośmieliłabym się powiedzieć, że nie ma tam nic ciekawego. Biedni musieli być ci faraonowie... Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: niezmiennie dziwią mnie te kometarze 11.01.11, 16:40 Anglicy na krakowskim rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: niezmiennie dziwią mnie te kometarze 11.01.11, 17:36 Też. Albo w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: niezmiennie dziwią mnie te kometarze 11.01.11, 16:29 no właśnie- same "Żony modne". Pan Krasicki śmiałby się do rozpuku Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Bez komentarza 11.01.11, 16:05 Rozumiem, ze ani zabytki starozytnosci, ani statek po Nilu do Assuanu, ani nocne zycie w Alex, czy podazanie tropem bohaterow Kwartetu, ani pozostalosci najnowszej historii na Synaju, ani boski industrial Suezu, ani ogrody Kairu, czy wspinaczka po okolokairskich gorach nie zdolaly zaspokoic twych jakze wyrafinowanych gustow. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Bez komentarza 11.01.11, 16:21 Nie rozumiem dlaczego jesteś złośliwa? dlatego ,że mnie podobają się inne rzeczy niż Tobie? hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
meliissa Re: Bez komentarza 11.01.11, 17:14 sowa_hu_hu napisała: Nie rozumiem dlaczego jesteś złośliwa? Wprawdzie to nie do mnie komentarz, ale wydaje mi się, że znam przyczynę. Nie jesteś obiektywna, a w dodatku wpisywanie w poście "tylko nie Egipt bleeee", " była i więcej sie nie wybieram... jesli ktoś chce leżeć i popijać drinki to możeto być atrakcyjne... jednak nic ciekawego do zobaczenia tam nie ma...", "Jak dla mnie piramidy - nic ciekawego..." świadczy o tym, że w Egipcie wprawdzie byłaś, ale nic o tym kraju nie wiesz, oprócz tego, że są tam piramidy Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Bez komentarza 11.01.11, 18:33 > świadczy o tym, że w Egipcie wprawdzie byłaś, ale nic o tym kraju nie wiesz, op > rócz tego, że są tam piramidy Może tez świadczyć o tym, że nigdy w Egipcie nie była ale wściekle zazdrości każdemu, kto był i kto sie jeszcze wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Bez komentarza 11.01.11, 19:06 Wow Nie wiedziałam ,że na podstawie tego ,że komu nie podoba się w danym kraju można wyciągnąc wnioek ,iż dana osoba w nim nie była i jeszcze wściekle zazdrości tym którzy byli czy też się wybierają... naprawde ręce opadają zdjęciami mi dokumentować nie będe... wszystkim którzy wybierają sie do rzeczonego egiptu życzę udanych wakacji mam nadzieję ,że wam sie spodoba i nie będziecie zawiedzeni tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
kaasiaki Re: Bez komentarza 12.01.11, 11:53 Wybieram sie po raz 3 do Egiptu. I zawsze jest cos do zobaczenia! Rzeczywiscie, lezac przy basenie i pijac drinki mozna umrzec z nudów. Chociaz rozumiem ludzi, ktorzy tak własnie potrzebują spedzic swój urlop. Trzeba było wyjsc poza hotel, pozwiedzac, poznać ludzi. Moze tez by CI sie nie spodobało, ale nie powiedzialabys, ze nie ma tam nic ciekawego do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
meliissa Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:08 jednak nic ciekawego do zobaczenia tam nie ma... sowa Ty tak na poważnie? Może to nie był Egipt To tylko drobny wycinek: http://www.google.pl/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&hl=pl&q=luksor&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=wm0sTZmdCYXzsgbu0ryGCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=2&ved=0CDAQsAQwAQ&biw=1280&bih=806 Zgodziłabym się, że zwiedzanie latem z dzieckiem może być męczące, chociaż też nie do końca. Byliśmy z dwuletnią córeczką w czerwcu w Egipcie i pojechaliśmy na jedną wycieczkę do Luksoru. Założenie było takie, że będziemy zwiedzać na zmianę, jedno z nas miało czekać zawsze w klimatyzowanym autokarze. Okazało się, że córeczka zniosła wycieczkę najlepiej ze wszystkich. Na ostatnich wyjściach na zwiedzanie, kiedy wszyscy już trochę zmęczeni chodzili powolnie ona biegała radośnie podskakując Jeśli ktoś jednak wybierałby się do Egiptu polecam poczytanie trochę o klątwie Faraona W razie sensacji żołądkowych lepiej nie czekać z wizytą w aptece. Problem jest na tyle powszechny, że podejrzewam iż wystarczy pokazać na brzuch i sprzedawca wie o co chodzi Nas klątwa jednak ominęła, więc przechorowanie nie jest obowiązkowe vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/613/offsetk/0 Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:25 Tak. Ja tak poważnie. Mam chyba prawo miec inny gust? Powiedziałam wyraźnie ,że kocham góry ,zieleń ,wodę... Zachwycam się krajami takimi jak Włochy , Portugalia ,Hiszpania , Czarnogóra... dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:41 Czarnogórę się nie zachwycam, bo zaśmiecona i zatłoczona, ale de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
meliissa Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 17:19 sowa_hu_hu napisała: Mam chyba prawo miec inny gust? Ależ oczywiście, że masz Problem w tym, że Ty o tym co lubisz, a czego nie, piszesz używając takich słów, że osoby, które lubią wyjazdy do Egiptu(też można mieć takie upodobania, nieprawdaż?) mogą poczuć się wywołane do tablicy Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 17:42 A własnie ,że nieprawda. Doszukujecie sie i tyle... Nigdy nie uwazałam, tak jak wielu ludzi ,że egipt to dla biedaków itp... Napisałam woje odczucia , nie zachwyciłam sie tam niczym.... moje dziecko owszem - ja nie - i to tyle... bez żadnych głębszych podtekstów. Jesli komuś podoba się egipt , proszę bardzo ,mnie nic do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 15:17 Węgry Piękny kraj, ciepło, przemili ludzie, smaczne jedzenie, tanio, urocze miasteczka, zabytki, dla dzieci baseny termalne z atrakcjami. I niedrogo, jesli znajdziesz prywatną kwaterę. Pamiętam, że kiedyś płaciłam za pokój z łazienką i dostępem do wspólnej kuchni 25zł/os. Bez luksusów, ale czysto i ładnie. Jedyny minus to język, ciężko się z Węgrami dogadać, bo ci starsi jako języka obcego używają raczej niemieckiego. Ale często można znaleźć informacje w j. słowackim czy polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 15:50 Ja z kolei mam całkiem odmienne wrażenia. Drogo, niesympatycznie, paskudne jedzenie, wszędzie egeszegerege, o porozumieniu się z kimkolwiek w języku angielskim można zapomnieć. Rzeczywiście oni bardziej po niemiecku. To jest póki co jedyny kraj w Europie, do którego nie chciałabym wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 15:54 wg mnie - Węgry są super. Może się kiedyś na emeryturze przeniosę W okolice Tokaju Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:16 Nocleg za 30 zł. w niezłych warunkach(czysta pościel, wygodnie łóżko, wyposażona kuchnia, czysta łazienka, ciepła woda itp.), kilkanascie zł. za całodniowy pobyt na basenie. Ceny w sklepach zbliżone do polskich, knajpki różnie, ale wcale nie drogo. Niesympatycznie? Węgrzy to najmilszy naród pod słońcem! Kiedys pojechaliśmy "w ciemno" i mnóstwo osób pomogło nam szukać noclegu(akurat był długi weekend i pełno Polaków). Jedna obeszła kikla sąsiednich domów, jeden sprzedawca melonów wsiadł do samochodu i poprosił by jechać za nim: byłam pewna, że po prostu chce nas ulokować w swoim pencjonacie, ale również podjeżdżał pod kilka domów. Pewien ksiądz dał mi mapę z zaznaczona trasą. Gospodarze zawsze mili, uśmiechnięci, pomocni. A, że egeszegerego, to czego się spodziewałaś? Taki mają język, w niczym nie gorszy i nie trudniejszy niż nasze śrzwch Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:37 To może od nastawienia turysty zależy...? Ja tam uwielbiam Węgry, Węgrów i ich jedzenie, a język uważam za czarujący - to nudne tak rozumieć wszystko w około, większą frajdę sprawia mi zastanawianie się, co to jest to w tej butelce Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:44 W porównaniu z sąsiednią Slowacją Węgry to moim zdaniem bajka, zwłaszcz wino i kuchnia Tylko faktycznie nier latem, Hajduszoboszlo przed sezonem, np. w okresie Bożego Ciała jest super, w sezonie nie ma jak wejść do basenu taki ścisk. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 20:53 Węgry, piękny kraj. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś tam wrócimy i pozwiedzamy, bo jest co. Blisko, drogi super - autostrada z północy na południe i wschodu na zachód kraju, ceny ciągle znośne (choć i tak podrożało przez ostatnie lata). My z Węgier mamy jak najlepsze wspomnienia - Węgrzy mili, uśmiechnięci, dogadać się co prawda trudno bez znajomości j. niemieckiego, ale czasem i po angielsku się uda. W Hajduszoboszlo tłumy nie tylko Polaków, ale pływać się dało, mimo że większość ludzi tam po prostu tyłki moczy. Na basenach wylegiwaliśmy się 2 dni, bo dłużej nam się by znudziło. Dzieciaki wymoczyły się i zadowolone były. Przez resztę czasu zwiedzaliśmy. Budapeszt - zachwycający, region Tokaj - spokój, piękne widoki, małe, ciche miasteczka. Na Węgrzech pełno też jaskiń, szczególnie przy granicy ze Słowacją. Zabytków też sporo. No i ten pyszny Tokaj (do picia)! Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 21:59 Tak, Węgry to taki kawałek innego świataNa szczęście ja mogę na Węgry wybrać się kiedy chcę, blisko mamPolecam mniejsze miejscowości, też jest fajnie, czysto a nie ma takich wielkich tłumów. Ja uwielbiam Sarospatak, zwłaszcza odkąd wyremontowali basen. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 22:15 Eger i festiwal wina w październiku, tylko że to raczej nie na wyjazd z dziećmi chociaż kompleks basenów termalnych w grotach w Miskolcu jest o rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 11:12 O tym festiwalu wina też słyszałam sporo dobrego i kusi to ogromnie! Tylko dzieci trzeba by dziadkom wtedy podrzucić! Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 11:10 Po Sarospatak też się szwendaliśmy! Basenu nie odwiedziliśmy, bo już byliśmy wymoczeni po dwóch dniach w Hajduszo, ale pałac Rakoczych odwiedziliśmy, pochodziliśmy uliczkami. Bardzo ładne miasteczko. I jak blisko! Ja też mam na Węgry blisko, dlatego jak się da, to znów tam wrócimy. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 09:36 Nie nie nie, nastawienie miałam jak zawsze bardzo pozytywne. Najwyraźniej miałam po prostu pecha i źle trafiłam Byłam w Miskolc, na letnim uniwersytecie. Nie było fajnie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 09:33 Ja mam całkiem inne wrażenia z Węgier Oczywiście, że nie mogłam się spodziewać niczego innego, niż egeszege... i nawet czasem niektóre słowa były zabawne w pozytywnym sensie, ale jednak na dłuższą metę trudno mi było znieść ten język Cóż, nie należę do fanek tego kraju i tego języka. Polecam za to Rumunię Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:49 Moje wrażenie z Węgier jest całkowicie odmienne, drogo, ludzie niemili, nastawieni tylko na kasę, wszystko tylko podliczają. Szczególnie utkwił mi w pamięci wieczór w Budapeszcie, mieliśmy ochotę gdzieś posiedzieć przy dobrym węgierskim winku, chodziliśmy po takiej głównej knajpianej ulicy, ale sprawiała ona wrażenie wymarłej, fakt, było po 22:00 w niedzielę, ale u nas o tej porze jest spory ruch na mieście. Próbowaliśmy wejść do jakiejś knajpki, ale właśnie zamykali... Przychodzi grupa ok. 20 os. a oni zamykają. Skończyło się na imprezie hotelowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 22:02 > Moje wrażenie z Węgier jest całkowicie odmienne, drogo, ludzie niemili, nastawi > eni tylko na kasę, wszystko tylko podliczają. Coś strasznego, podliczają...? Jak ktoś ma pensjonat czy restaurację, to podlicza. ale sprawiała ona wrażen > ie wymarłej, fakt, było po 22:00 w niedzielę, ale u nas o tej porze jest spory > ruch na mieście. Widocznie ludzie chcieli sobie odpocząć w niedzielę. Nic w tym dziwnego. Nie wszędzie jest tak jak "u nas". Nigdy nie trafiłam na niemiłych ludzi na Węgrzech, a bywam tam kilka razy w roku. Może to zalezy od nastawienia? Na niemiłych górali tez jakoś natrafiam, a wszyscy tak narzekają, że niemili i tylko kasę liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:02 na pierwszy raz wybralabym kraj europejski nad morzem srodziemnym tyle ze tam nie jest az tak tanio moze Bulgaria? Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:36 jestem świeżo po przejrzeniu ofert biur podrózy pod kątem wyjazdu z mężem. my bez dzieci chcemy na tydzień, a potem na tydzień z dziećmi. pierwsze co powiedziałam, to że nie chce do Egiptu, mimo że nie byłam. nie chciałam, bo nasłuchałam się i naczytałam na forach, że niemodny, ze sami polacy, ze obciachowy wręcz. tylko, że jak pooglądałam oferty z wysp kanaryjskich, to hotele kojarzą mi się z tandetą. niby 5 gwiazdek, a wygląda to wszystko jak by miało ze 20 lat. i to nie jedna, czy dwie oferty, tylko kilkanaście. i nie szukamy wsród natanszych. mezowi zalezy na egipcie, bo chce ponurkowac. w koncu dalam sie namowic na obejrzenie kilku ofert i jestem bardzo pozytywnie rozczarowana. tylko, ze ja jedyne czego chce, to zalec plackiem na plazy badz przy basenie, pic drinki i czytac i spac. wiec, mysle ze ten egipt to nie taki zły wybór, zwłaszcza że leci się krótko i to z mojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:55 jesli weźmiesz najdroższe hotele w Egipcie to będzie mniej Polaków, jeśli o to Ci chodzi. A dlaczego jakiś kraj jest niemodny to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle wakacje bez dzieci ;) 11.01.11, 17:03 Byliśmy tak we dwójkę rok temu w listopadzie. Dzieciaki sprzedane do dziadków. Tydzień lenistwa, drinkowania i nurkowania w Marsa Alam plus inne atrakcje małżeńskie Zadooopie bo tylko morze i pustynia, ale tego szukaliśmy. W tym roku wczesną wiosną planujemy powtórkę. Bardzo polecam taki wypad z pozycji utrzymania higieny związku Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: wakacje bez dzieci ;) 11.01.11, 17:22 dokładnie o higienę mi chodzi sprawdzę to Marsa Alam. Też chcę zadupia aga - ja nie mam nic przeciwko Polakom. serio. nie mam złych doświadczeń. niech tylko to nie będą łyse karki i różowe dziunie z tipsami i będzie gut. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 19:04 nasłuchałam się i naczytałam na forach, że niemodny, ze sami polacy, z > e obciachowy wręcz. Wybierasz miejsce pobytu pod kątem MODY ? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 19:26 gryzelda71 napisała: > nasłuchałam się i naczytałam na forach, że niemodny, ze sami polacy, z > > e obciachowy wręcz. > > Wybierasz miejsce pobytu pod kątem MODY ? Ja też to słyszałam przed wyjazdem ale szczerze mówiąc miałam to w poważaniu... Cieszę sie ,że byłam ze względu na dziecko któremu się podobało. Jednak ponownie tam nie pojadę ,nie moje klimaty... Poza tym na króko po pobycie tam stałam się rasistką ci faceci tam starsznie ale to strasznie namolni Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 09:24 jak widać nie do końca, bo chyba stanęło na tym, że jak już pojedziemy to do egiptu właśnie. ale kieruję się opiniami ludzi, którzy byli. ja tam nie byłam. jak tu się nie kierować modą gryzeldo, kiedy potem napiszesz na forum o wakacjach w egipcie, a ematki cie zjedza i wysmieja ? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 09:28 No jak się ma problem pt: co matki napiszą to faktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 16:56 wybierając wakacje z dziećmi należy zwracać uwagę na bliskość plaży i zjeżdżalnie i np na Majorce nie uświadczysz takich hoteli. Ale za to Grecja i Turcja - jest w czym wybierać. Egipt pod tym względem jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 17:23 a my nadal nie wiemy czego po owych wakacjach oczekuje autorka wątku.. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 17:34 Autorka wątku poszukuje zagranicznejgo niedrogiego miejsca na wakacyjne lenistwo z dziećmi. Ponieważ najłatwiej leniuchować nad wodą, zakładam, że chodzi jej raczej o ciepłe morze niż słowackie Tatry czy rumuńskie Karpaty. Jeśli to ma być naprawdę niedrogo, to Bułgaria będzie jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields z czasów dzieciństwa pamiętam 11.01.11, 17:27 że wyjazd wakacyjny z rodzicami do Bułgarii to było coś na co czekalo się od zimy, a samo słowo "wakacje zagranicą" budziło dreszcz podniecenia i zazdrość w oczach rówieśników. No i doczekaliśmy czasów kiedy zblazowane hrabiny rzucają tekst "Egipt? bleee..." albo "byle Polaków nie było". Niektórym się poprzewracało w gówkach od dobrobytu. Widać nie pamiętają nie tak odległych czasów. Może przydałby im się wyjazd na "załatwione" wczasy z kartkowym przydziałem w siermiężnym domku kempingowym FWP gdzieś na błotach Lubelszczyzny. Szybko by zatęskniły za Egiptem, oj szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
b_aania Re: Wakacje z dziećmi 11.01.11, 20:10 witam, wszystko zależy od tego czego dokładnie szukasz, dla kogo i za ile. 1. Jeżeli masz małe dzieci (czytaj: zbyt małe żeby dużo zwiedzać jak dla mnie to tak do 5lat) to wybieraj dobry hotel z atrakcjami dla dzieci bez "spinania się" aby było dużo do zwiedzania. 2. wybór kraju zależy też od tego jak chcesz tam dotrzeć (samochód czy samolot) i czy chcesz mieć wyżywienie czy wolisz stołować się na mieście. Jeżeli wybierasz samolot i pełne wyżywienie to polecam Turcję, hotel conajmniej 4*. Trzeba tylko pamiętać, że Turcy to muzułmanie, czyli inna kultura, obyczaje i kuchnia (np. nie ma schabowego za czym Polacy często tęsknią ) Plusem jest sporo atrakcji dla dzieci np. basen ze zjeżdżalniami, minusem kiepskie plaże. jeżeli chcesz jechać samochodem to pewnie Chorwacja byłaby dobra. Tylko wtedy musisz się liczyć z tym że obiady jecie ma mieście albo gotujecie sami. Plaże są raczej żwirowo-kamieniste, a w basenach często jest słona woda (mało fajnie dla dzieci). Oczywiście nie odradzam Chorwacji bo uważam że jest piękna i bardzo mi się podobała, ale z malym dzieckiem chyba bym się nie wybrała. a co do Egiptu, na który tutaj niektórzy tak "plują", to wyjazd w maju to nie jest taki zły pomysł. Dobry hotel i atrakcje dla dzieci to dobry wypoczynek. Tylko trzeba pamiętać, że to też muzułmanie. Kultura arabska jest inna niż euopejska i to trzeba brać pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle w tym roku remadan wypada w sierpniu 11.01.11, 20:29 więc w tym miesiący nie radzę odwiedzać krajów muzułmańskich, tubylcy w ciągu dnia podkurzeni i bardziej leniwi niż na codzień, poza tym niezręcznie jeśc i pić na ich oczach W Tunezji zaczyna się wlaśnie rewolucja i nie wiadomo jak to się rozwinie w najbliższych miesiącach. Jeszcze raz polecam Bułgarię jako miejsce na wyjazd z dzieckiem, w sezonie klimat przyjaźniejszy od śródziemnomorskiego, wciąż relatywnie tanio, piaszczyste plaże, w miarę blisko. Trzeba tylko unikać wielkich kombinatów turystycznych jak Sloneczny Brzeg czy Zlote Piaski, albo deweloperskich wiosek apartamentowców jak Św. Włas które są drogie, zapchane hotelami i tłumem turystów, poza tym kiczowate. Nasympatyczniejsze są małe miasteczka na południe od Sozopola - Primorski, Carevo, Ahtopol. Bułgaria się komercjalizuje i "ukiczawia" w błyskawicznym tempie i za parę lat nic już nie zostanie z lokalnych bałkańskich klimatów Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 09:48 Nie zaznałam momentu na wakacjach z moimi dziećmi, w którym mogłam poleniuchować. Nawet jak zabrałam ze sobą opiekunkę na wakacje. Niedrogie to mniej więcej ile? I chcesz lecieć samolotem, czy jechać samochodem? Bo to jest duża różnica w wyborze miejsca. Samochodem z małymi dziećmi to pewnie najłatwiej będzie dotrzeć do Włoch lub Chorwacji, pewnie Chorwacja będzie zdecydowanie tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 10:25 Pojechałabym w tym roku nad polskie morze tylko jakby tu trafić na pogodę Odpowiedz Link Zgłoś
kaasiaki Re: Wakacje z dziećmi 12.01.11, 11:54 Zeby cokolwiek doradzic, musisz doprecyzowac jak daleko chcesz sie ruszyc poza granice kraju i jaka cena Cie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś