Dodaj do ulubionych

Wizzair, fotelik samochodowy

27.04.12, 22:41
Moze ktos wie. Male dziecko moze. Ale corka ma 3,5 i leicmy na 4 dni a fotelika w Gdansku nam brak. Szukamy wsrod znajomych i narazie nici.

Mozna jakos jakis bagaz specjalny?
Moze sie gdzies dodzwonie, ale moze wiecie przypadkiem.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Wizzair, fotelik samochodowy 27.04.12, 22:59
      wiozlam innymi liniami jako bagaz specjalny, ale waga wlicza sie do dozwolonej wago bagazu. W zasadzie to nie ma chyba znaczenia, czy to walizka czy bagaz specjalny, oby sie w dozwolonych kg zmiescic.
      • kamelia04.08.2007 Re: Wizzair, fotelik samochodowy 28.04.12, 02:30
        no własnie nie zawsze jest tak, że nie ma znaczenia, bo bagaż jest nietypowy.
        Np. opłata za narty jest wyższa niż za zwykła walizke, choc przeciez narty lżejsze niż walizka 20 kg
      • kaskahh Re: Wizzair, fotelik samochodowy 07.05.12, 21:54
        hem, napisalam do teg muminka, czy jaksie wypozyczalnia nazywa
        i co?
        i zero odpowiedzi
        dbaja o klienta prawda? czy ja to inaczej widze
        • ponponka1 ja tez napisalam z ciekawosci do pieciu 08.05.12, 12:43
          wypozyczalni, w tym trzech samochodowych. Zero odzewu.

Wez fotelik ze soba smile
          • kaskahh Re: ja tez napisalam z ciekawosci do pieciu 08.05.12, 22:15
            niezli sa, prawda?

a maz zamowil bilety tylko z bagazem podrecznym... oj.... chyba taniej bedzie kupic nowy fotelik w pl i miec " z glowy"
            • ponponka1 Re: ja tez napisalam z ciekawosci do pieciu 09.05.12, 09:41
              jak jezdzisz czesto i w to samo miejsce to bedzie taniej smile

Ja latam z corka raz w roku. Tez sobie myslalam, ze moze by kupic do samochodu siostry fotelik w Polsce...ale:
              - nie zawsze bede latala do siostry
              - fotelik tylem dla trzylatki - to Multi tech - czyli koszt w Posce 1400 zl
              - Koszt bagazu - na lotnisku - 90 zl

Naprawde wolisz kupic bez testow (nie mylic z atestami)? Bo porzadny fotelik do 18(25) kg, nawet przodem, to koszt min 600-800 zl.
              • kaskahh Re: ja tez napisalam z ciekawosci do pieciu 10.05.12, 09:08
                wiem, sie zastanawiam, jeszcze troche czasu, bo lecimy w lipcu

moja corka jezdzi przodem, mamy römera, nie mam cisnienia na ten do tylu
                tyle ze ,a 14 kg, niebawem üewnie ürzejdziemy na ten zapinany pasami, wiec tak naprawde nie oplaca sie kupowac tego w kategorii do 15

jak nie znajdziemy znajomych/sasiadow, ktorzy popzycza, to zaplacimy na lotnisku. maz gapa
                • ponponka1 jest tez opcja komunikacji miejskiej 10.05.12, 14:11
                  Akurat w Gdansku Lotnisko ma polaczenie linia miejska smile I po samym miescie sa tramwaje, kolekja, autobusy....w zeszlym roku dla mojej to byla atrakcja, zrobilismy kilka wypraw tramwajowo-kolejkowych (mieszkalismy na Przymorzu), bo na co dzien, w domu, niemal zawsze samochodem (raz w miesiacu do biblioteki autobusem).

Niestety Pyrzowice maja polaczenie z Katowicami w 90% busiki. Jakbym wiedziala, ze akurat trafie na autobus, to byloby do Katowic autobusem, z Katowic do Bielska pociagiem. Ale busem woel mala nie wozic, z czy bez fotelika....
                • ponponka1 aha - pretrzymaj mala w rømerze 10.05.12, 14:14
                  Pieciopunktowy pas jest do 18 kg i zawsze trzyma lepiej niz pas samchodowy takiego chudziaka (moja babeczka wazy 16 kg). Nie spiesz sie z tym przesadzaniem do fotelika, w ktorym dziecko jest zapinane w pasy samochodowe....jeszcze sie w nim najezdzi....
                  • kaskahh Re: aha - pretrzymaj mala w rømerze 11.05.12, 12:01
                    roemer do domu, mam nadzieje jeszcze troche
                    ale myslalam, zeby moze do pl kupicten wiekszy, bo jak kupie srodkowy, to na ta jedna podroz by byl
                    ale nie ma co szalec, pewnie jeszzce duzo za mala do tego wiekszego

co do komuikacji, to jest ok, tyle, ze moi rodzice mieszkaja w pruszczu gd, a zanim tam dotrzemy busem i sksm to moznaby do wawy juz dojechac
    • merci77 Re: Wizzair, fotelik samochodowy 28.04.12, 11:09
      może taniej wyjdzie wypozyczenie fotelika, są w gdańsku firmy które wypożyczają, musisz wygooglować wypożyczalnie fotelików w Gdn i podzownić jakie mają ceny,ale myślę ze nieduże, a moze sie to bardziej oplacić niz nadawac jako bagaż swój fotelik.
    • kaskahh Re: Wizzair, fotelik samochodowy 30.04.12, 09:56
      dziekuje, nawet nie przyszlo mi do glowy, ze istnieja wypozyczalnie

super!
      • mw144 Re: Wizzair, fotelik samochodowy 30.04.12, 10:45
        Przy wyjściu z "przylotów" w Gdańsku jest wypożyczalnia samochodów, więc z pewnością mają też foteliki. Spróbuj znaleźć tel. na stronie lotniska.
        • ponponka1 taaaaak maja foteliki z hipermarketu za 15 zl 30.04.12, 13:36
          Ja z moja corka lecialam rok temu Wizzairem. Corka 2,5 roku fotelik 9-25 kg (Britax MultiTech tylem). W Oslo nie skasowali nas za fotelik - lecial jako fotelik dla dziecka. W Gdansku bardziej patrza na przepisy Wizzaira i musialam zaplacic ale jak za normalny bagaz (bylo to na lotnisku zatem musislam zaplacic wiecje niz przez internet). Na dziecko powyzej dwoch lat nie ma darmowego przewozu wozka ani fotelika
          wizzair.com/useful_information/booking_children/?language=PL
          Ja bym nie ryzykowala, no chyba ze bym miala pewnosc ze to fotelik z min. testow 4*, wypozyczenia czegos, co nie daje gwarancji ochrony jedynie gwarancje nie placenia mandatu.

W tym roku tez lece i tez z wlasnym fotelikiem.
          • merci77 ponponka1 ,niekoniecznie z marketu za 15 zł 01.05.12, 00:56
            komismuminek.mafirma.pl/-s7.html
            coneco,maxi cosi.
            to tylko przykład,może są inne wypożyczalnie w Gdn.
            • ponponka1 ale tu chodzi o 3,5 latka! 02.05.12, 10:08
              I tak przy okazji - ktore coneco ma 4* w kategorii wagowej 9-18 (25) kg? Poza tym podajesz marki. Podaj modele i ile gwiazdek. To taka jak bys piala - wypozycz sobie fiata albo honde.

Trzy lata temu bylam w Polsce i wypozyczalam samochod z Avis (czyli nie jakas tam garazowa wypozyczalnia ale miedzynarodowa firma) i do tego zamawialam fotelik dla 6 miesieczenego dziecka. Samochod wypasiony Volvo XC 60 a w srodku....styropian. Poplakalam sie (lotnikso Balice w Krakowie) bo nic innego nie mieli. Musialam jechac z lotniska do mojej mamy (Bielsko Biala)wiozac corke w tym hipermarketowym styropianie. Nastepengo dnia poszylysmy (tak, na piechote) kupic fotelik - Maxi Cosi Cabrio.

Widzisz, ja woze moja 3,5 letnia corke tylem do kierunku jazdy. Znajdz mi wypozyczalnie w Polsce, ktora ma fotelik do 18 (25) kg tylem? Corka wazy 16 kg - zaklad ze w wypozyczalni zaproponuja podstawke albo fotelik w klasie 15-36 kg zapinany na pasy samochodowe. Oczywiscie, to zgodne z przepisami ale niezgodne z moim pojmowaniem bezpieczenstwa dziecka w samochodzie.
              • merci77 Re: ale tu chodzi o 3,5 latka! 02.05.12, 23:23
                modeli i gwiazdek nie znam-można zadzwonić i zapytać, Ty wozisz tyłem do kierunku jazdy, ale to tylko Twoje przekonania,a ja sama jestem przekonana,że większy procent rodziców wozi dzieci w tym wieku w fotelikach przodem do kierunku jazdy,stąd w wypożyczalniach nie ma takich montowanych tyłem do kierunku jazdy( a może i nawet takie się znajdą-tego nie wiem na 100%) dlatego wypożyczalnie mają takie typowe foteliki.
                Co do lotniska w GDN to fakt- ja na nie mówie,że to "kurnik" a nie lotnisko, niby nowy terminal,a juz w 3 czy 4 dniu od oddania popsuły im sie taśmy bagażowe.

• ponponka1 Re: ale tu chodzi o 3,5 latka! 03.05.12, 13:38
                  merci77 napisała:

> modeli i gwiazdek nie znam-można zadzwonić i zapytać,

ale widze, ze to beztestowe (nie mylic z atestami, bo maja nawet chinskie styropiany z hipermarketu). I tak niestety jest w wiekszosci wypozyczalni. Dlatego nawet, jakbym wozila przodem, to bym wziela wlasny fotelik, ktory spelnia chociaz minimum wymagania.

Ty wozisz tyłem do kierun
                  > ku jazdy, ale to tylko Twoje przekonania,

nie, to nie przekonanie, to wiedza na poziomie podstawowych zasad fizyki

a ja sama jestem przekonana,że większy
                  > procent rodziców wozi dzieci w tym wieku w fotelikach przodem do kierunku jazd
                  > y,

Niestety potwierdzam twoje przekonanie. Firmy wypozyczajace samochody powinny promowac bezpieczniejsza forme przewozenia dzieci a nie isc z pradem (jedzmy gowno, milirady much nie moga sie mylic!!! - to moja odpowiedz na argument, ze wiekszosc.....). Tylko zdrowe ryby plyna pod prad wink

stąd w wypożyczalniach nie ma takich montowanych tyłem do kierunku jazdy( a m
                  > oże i nawet takie się znajdą-tego nie wiem na 100%) dlatego wypożyczalnie mają
                  > takie typowe foteliki.

maja typowe w Polsce foteliki, jak, np. ten coneco co to nie wiadomo czy w razie kolizji pasy beda trzymaly dziecko (nie wazne w ktoras strone)
          • kaskahh Ponponka 02.05.12, 12:26
            zatem fotelik nadac na bagaz, zamiast walizki da sie?

• ponponka1 Re: Ponponka 02.05.12, 14:57
              da sie smile W Gdansku po prostu pani z check-in odeslala mnie do kasy, tam zaplacilam i po pokazaniu dowodu wplaty dostalam boarding card smile W Oslo wzieli mi fotelik za darmo. Aha zapakuj fotelik w gruba folie, taka naprawde gruba. To ochroni przed ewentualnymi obtarciami. Na lotnisku w Gdansku nie maja folii, tasmy i nozyczek, wiec my zrobilismy to na lotnisku (mala przyjechcla na lotnisko w foteliku) naszymi materialami, ktore przygotowalismy wczesniej. Lotnisko w Oslo, zarowno Gardemoen jak i Torp maja takie foliowe worki i tasme. Co kraj to obyczaj. Aha, lotnisko w Gdansku ma ciagly niedobor wozkow. Jak przylecielismy nie bylo wozkow na przylotach, jak odlatywalismy nie bylo na odlotach. Podobno nic sie nie zmienilo po oddaniu nowego terminala. Jaki pan taki kram wink Pracuje tam, bez konkursu, wybitny znawca kolei i lotnictwa, mlody Tusk - jaki pan taki kram.
              • kaskahh Re: Ponponka 02.05.12, 18:24
                dziekuje ci serdecznie.
                w takim raze folie zabieramy i kleimysmile

a lotnisko,w gda.. ciekawa jestem, kiedy i czy w ogole bedzie ok.
                zeby milsi byli, chociaz normalniejsi, to by juz bylo cos.
                kiedys pan mial pretensje, ze lece z dzieckiem, bo nie ma windy. nie powiedzial tego doslownie, ale podtekst.. rece zalamac... spotkal mnie 2 razy, w dodatku... slow brak, ale sie nie dalam, poprosil kogos z kolejki, by mi zniosl wozek poschodach. na szczescie byli uprzejmi ludzie.
    • ponponka1 w sumie ja mam tez ten sam problem 02.05.12, 10:23

bo lece sama z corka i tam odbiera nas moja siostra swoim samochodem. M dojedzie samochodem po dwoch dniach (corka jest antylokomocyjna, wiec wybralismy taka opcje podrozy). Potrzebuje fotelika TYLKO na przejazd z lotniska w Pyrzowicach do BB i jednak biore fotelik corki z nami do samolotu. To naprawde nieduzy koszt a jakie wielkie poczucie, ze wozisz dziecko w czyms co jest dla niego najbezpieczniejsze.
    • kaskahh Re: Wizzair, fotelik samochodowy 15.06.12, 21:42
      dziekuje, nie znalazlam was w necie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka