Dodaj do ulubionych

Podróż nad morze

14.06.12, 13:12
Pod koniec sierpnia jedziemy nad morze, do Dębek. Mieszkamy pod Warszawą. Mały (teraz 20 m-cy) średnio lubi jeździć samochodem, chętnie wsiada, ale po maksymalnie godzinie chce wysiąść. Dlatego chcemy po drodze robić w miare częste przystanki, żeby nie jechać z wyjącym dzieckiem, i żeby dla wszystkich ta podróż minęła w miare przyjemnie. I tu moje pytanie, co ciekawego można po drodze zobaczyć/zwiedzić? Jakieś atrakcje dla maluchów (typu mini zoo), miejsca gdzie może się wyhasać, pobiegać, jakieś fajne parkingi z placem zabaw, może ktoś coś poleci?
Obserwuj wątek
    • sajgonetka Re: Podróż nad morze 14.06.12, 17:03
      polecam wyjazd w nocy. jedna, dwie przerwy dla was, od ok. 4 rano juz widno..
      tzn. ok. 23 pakujecie sie do samochodu, dzieciak przespi do ok. 7, i o 8 rano jestescie na miejscu..
      • karmentori.1 Re: Podróż nad morze 14.06.12, 17:15
        My jak jezdzimy z corka tez z okolic Warszawy trasa na Gdansk to zatrzymujemy sie tak co 1,5 godz a zajazdow fajnych jest dużo takze spokojnie
      • grajfrutt Re: Podróż nad morze 15.06.12, 14:58
        Dziękuję za sugestie, ale pytałam o to co można ciekawego zobaczyć a nie o której wyjechać. Też przeważnie jedziemy nocą, bo wtedy mały śpi. Ale teraz nie jest to najlepszy pomysł, bo w pensjonacie doba hotelowa zaczyna się od 15, po całej nieprzespanej nocy będziemy padnięci (wiem, bo zawsze jestem zmęczona), a synek wyspany. Pół dnia się snuliśmy marząc o tym żeby w końcu się położyć. W ubiegłym roku tak właśnie pojechaliśmy i teraz nie chcę. Dlatego właśnie pytałam co można zobaczyć, gdzie się zatrzymać.
        • sajgonetka Re: Podróż nad morze 15.06.12, 20:10
          możecie pojechać przez:
          Płock - zoo, place zabaw,
          Toruń - starówka, pierniki, pewnie pełno placów zabaw,
          Bydgoszcz - starówka, place zabaw,
          Golub-Dobrzyn - ruiny zamku,
          Malbork - zamek krzyżacki,
          Gdańsk - place zabaw, przeprawa promem, Westerplatte,
          Sopot - molo, Monciak,
          Gdynia - statki do zwiedzania, oceanarium (to chyba Wybrzeże Kościuszkowskie),
          Łebę - park dinozaurów..

generalnie - zrób najpierw trasę przejazdu, a potem szukaj na niej atrakcji dla siebie, dziecka..

jak już - to wyjedź o tej 4 rano, dziecko dośpi do 8, potem przerwa na rozrywkę - zobaczysz gdzie jesteście, co jest blisko, żeby nie krążyć, potem dojazd jak najbliżej miejsca docelowego, i posiedź w lokalu nad rybą, albo usiądź na plaży i się delektuj końcem podróży wink

[imho - pomysł jechania w dzień, bo atrakcje, jest bez sensu.. na każdą atrakcję potrzeba co najmniej godziny, jeżeli trzeba zbaczać z drogi - to dochodzą kolejne minuty.. i tak - zamiast np. od tej 4 rano (a o tej godzinie raczej ty będziesz wyspana, dziecko nie) jechać 5 godzin, to będziesz się snuła po ćwiartce Polski przez godzin 10 - to dopiero jest męczące.. a co będzie jak będzie korek, bo wypadek, bo roboty drogowe, bo coś innego - podróż wydłuży wam się do kilkunastu godzin.. przerabiałam taki rozrywkowy scenariusz, i wiem, ze na pewno nie powtórzę w ciągu najbliższych 10 lat wink]
          • sajgonetka Re: Podróż nad morze 15.06.12, 20:12
            a, raz jeszcze przeczytałam że to chodzi o niespełna dwulatka..
            nie sądzę, żeby dla niego tego atrakcje były faktycznie atrakcjami. jak będzie nie w humorze z powodu jazdy samochodem, to nic was nie uratuje.. będzie marudził, i wyjazd zamieni się w koszmar..
            • grajfrutt Re: Podróż nad morze 16.06.12, 21:59
              Może nie sprecyzowałam pytania. Wiem jakie są po drodze większe miasta i gdzie jest ciekawa starówka, nie o takie atrakcje mi chodzi. Raczej o namiar na np. zajazd/parking gdzie jest fajny plac zabaw, mini zoo, coś co jest po drodze/przy trasie. Dla przykładu, jechaliśmy w okolice Lublina, po dordze było coś w rodzaju zoo safarii/mini zoo, połaziliśmy godzinkę, mały pobiegał, pooglądał zwierzątka, zjadł zupkę, i pojechaliśmy dalej. Jadąc w stronę granicy niemieckiej, po dordze jest parking(w zasadzie cały kompleks hotel, knajpa, stracja paliw, sklep) gdzie jest zoo safari, plac zabaw z dmuchanymi zamkami i innymi atrakcjami dla dzieci, stoliki gdzie można posiedzieć i coś zjeść a dziecko sie bawi. O takie miejsca mi chodziło, nie o zwiedzanie starówki w Toruniu, bo dla dwulatka to żadna atrakcja, to wiem.
              A jedziemy w dzien z dwóch powodów: po pierwsze doba hotelowa zaczyna się ok 15, po drugie - pracujemy na 6 rano i niestety w nocy zwyczajnie chce nam się spac. I jeszcze jedno, ja nie lubie w nocy jeździć jako kierowca, mąż ma wadę wzroku, w nocy widzi trochę gorzej i z tego powodu też stara się w nocy nie jeździć. Dlatego zadałam takie pytanie na forum, gdzie warto się zatrzymać z dziekciem PO DRODZE, żeby było fajniej niż na zwykłym parkingu.
              Poza tym synek coraz lepiej znosi jazdę samochodem, więc może będzie lepiej niż mi się wydaje.
              • magda-lenka78 Re: Podróż nad morze 17.06.12, 01:19
                no to się rozumie że lepiej wam w dzień...
                ja nie pomogę bo nad morze mam niestety jeszcze dalej ale znalazłam to
                forum.gazeta.pl/forum/w,595,63873530,,trasa_z_Warszawy_nad_morze.html?v=2&wv.x=1
                no i życzę udanych wakacji smile
      • koza_w_rajtuzach Re: Podróż nad morze 20.06.12, 06:32
        > tzn. ok. 23 pakujecie sie do samochodu, dzieciak przespi do ok. 7, i o 8 rano j
        > estescie na miejscu..

ale takiej pewności nie masmile.
        My z dwuletnim dzieckiem jechaliśmy do Chorwacji. Wyjechaliśmy gdzieś o 16-ej, mieliśmy jechać w nocy i dotrzeć rano. Nasze dziecko zasnęło o 18-ej w aucie, obudziło się o 19-ej i przez całą podróż już nie spało, musiałam bajki opowiadać i zajmować czas, ale na szczęście mimo tego niespania i tak fajnie zniosła podróż.
    • sainiri Re: Podróż nad morze 15.06.12, 11:30
      my od lat jeździmy tylko nocą.
      W dzień bym oszalaławink
      • twitti Re: Podróż nad morze 15.06.12, 21:56
        My noca nie lubimy jezdzic. W poprzednim roku corka byla w podobnym wieku. Wyjechalismy o 4 rano. Ok. 8 zasnela i spala o 10. A po 10 juz bylismy na miejscu. Polecam kupic jakas nowa zabawke (my kupilismy domek z kluczykami w smyku, sprawdzil sie), nowe ksiazeczki, zwlaszcza te z naklejkami, jakis znikopis zabrac. Mozna tez pozyczyc zabawki od znajomych, zeby byly takie ktorych nie zna.
        • magda-lenka78 Re: Podróż nad morze 15.06.12, 23:57
          nie chcę się wtrącać ale dla dziecka przejazd w lecie (w upalny dzień) przez zakorkowane duże miasto typu Toruń czy Bydgoszcz to nieporozumienie i strata czasu, chyba że rodzice chcą coś zwiedzić. my zawsze jeździmy z dziećmi nocą, raz pojechaliśmy w ciągu dnia i była to męczarnia dla wszystkich bo trafiliśmy na "nieprzewidziane utrudnienia w ruchu drogowym", nie oszukujmy się - nasze drogi są jakie są i nigdy nie wiadomo ile zajmie podróż. można jechać nocą, zmieniać się, w ostateczności nawet zdrzemnąć się w samochodzie, dopołudnie spędzić na plaży, dziecko się pobawi, wy odpoczniecie, potem obiad a potem to już będzie ta 15 smile
    • cottonka Re: Podróż nad morze 18.06.12, 14:41
      W Sierpcu - masz Skansen wsi mazowieckiejsmile Ale tam sa bilety - za to sporo zwiedzania i chodzenia, w zagrodach bywają zwierzatka smile
      W Chojnicach jest zajazd przy trasie - mini zoo Odejewscy. Wpisz w wyszukiwarkę (ale to byłaby trasa na Tucholę i CHojnice i w górę).
      • kajak75 Re: Podróż nad morze 18.06.12, 16:50
        wczoraj wróciłam z Białogory - odwoziłam dziecko na wakacjesmile
        Trasa Warszawa, Płonsk, Sierp i autostrada od Torunia.
        Do Plonska nawet sie nie rozglądałam - to 40 min drogi. Od Plonska do autostrady zostaje skansen w Sierpcu - blisko drogi. Na postoj mozna się zatrzymac w miejscowosci Kikół - po lewej stronie nad wodą sympatyczny parking i niezla smazalnia ryb. Jest jeszcze zajazd Michalowka w Skępem - jesli ktos lubi goralskie klimaty w centralnej Polsce. Chyba jest plac zabaw i na pewno duzy ogrod.
        Na autostradzie widzialam jeden parking z placem zabaw przy Lotosie - niestety w stroną Warszawy. Na innych dopiero miejsca pod place. Na pewno placu zabaw nie ma na pierwszym postoju w kierunku Gdanska.
        Na obwodnicy Trojmiasta i malego Trojmiasta chyba nie widzialam parkingow. Przejazd przez Rede i Rumie jest jednym z mniej urokliwych fragmentówsmile
        Za Wejherowem zwykle wybieram droge 218 na Krokowa. Jest ladna, jest kilka zielonych parkingów w lesie.

Rozumiem, ze nie lubicie jezdziec w nocy. Dobrym pomyslem bylby wyjazd ok 5 rano - Jest już widno i jest szansa, że dziecko przespi spora czesc podrozy, a wy nie zarywacie specjalnie nocy. N amiejscu jestescie ok poludnia - obiad, plaza i już jest 15.00
        • grajfrutt Re: Podróż nad morze 19.06.12, 11:44
          Dziękuję za informację, w końcu coś o co mi chodziło. Wyjazd planujemy ok 4 rano, więc część podróży synek pewnie prześpi. Zobaczymy jak będzie, ale pewnie skusimy się na skansen, my lubimy tego rodzaju obiekty, a Mały spokojnie sobie polata, i mimo młodego wieku jemu skansen też się na pewno spodoba, w kilku już był i był zachwycony.
    • aducha2704 Ostrowo - Pensjonat Delfin 26.06.12, 10:17
      Zapraszamy do Pensjonatu Delfin w Ostrowie

https://www.wczasowicz.pl/obrazki/pokojedelfin_4.jpg

ceny już od 25 zł/dobę

Nasz obiekt położony jest w cichej i spokojnej okolicy w nadmorskiej miejscowosci Ostrowo. Znajdujemy sie w sąsiedztwie lasu, z dala od głównych ulic.

Oferujemy naszym Gościom wygodne pokoje 2, 3, 4 i 5-osobowe, pokoje rodzinne oraz studia. Wszystkie pokoje są wyposażone w łazienkę, czajnik bezprzewodowy, parawan oraz koc na plażę. Niektóre pokoje z balkonami. Do dyspozycji Gości aneks kuchenny, lodówki, plac zabaw dla dzieci, ogród z meblami ogrodowymi i miejscami do grillowania oraz miejsca parkingowe na ogrodzonej posesji.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na stronie internetowej:

www.pokojedelfin.freehost.pl/#1

• dwa_klapki Re: Podróż nad morze 11.07.12, 18:12
      Jeśli chodzi o atrakcje bliżej morza, to zobacz na explorku, szczególnie w przewodniku dotyczącym Dębek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka