betty842
15.07.13, 12:04
Czy ktoś jechał z dziećmi autokarem do Włoch? Chciałabym się dowiedzieć jak dzieci/dziecko zniosły podróż. Ja mam dwóch synów w wieku 2 i 6 lat. Marzą mi się zagraniczne wakacje ale z kilku przyczyn zdecydowaliśmy się,ze jeśli wczasy za granicą to w grę wchodzi tylko autokar.Próbowałam namówić męża na wyjazd samochodem do Chorwacji ale niestety mąż nie pisze się na tak daleką trasę na dodatek za granicę.Z koleji samolot również odpada ponieważ starszy syn panicznie boi sie latać i już zapowiedział,że on zostaje w domu bo do samolotu nie wsiądzie.Sama również troche się boję (leciałam już) wiec jakoś nie umiem go przekonać do samolotu. Do tej pory nie brałam wogole pod uwagę wczasów autokarem ponieważ 8 lat temu jechaliśmy z mężem do chorwacji autokarem i podróż trwała 20h i wiem jakie to było męczące.Ale ostatnio znajoma powiedziała mi,że do włoch na riwiere adriatycką autokarem jedzie sie ok 15h. Ten czas aż tak mnie nie przeraził ponieważ w zeszłym roku nad nasze morze jechaliśmy samochodem 13,5h (z przygodami) i jakoś przeżylismy. Dlatego poważnie zaczęłam się zastanawiać czy w przyszłym roku nie wybrać się do włoch autokarem.Gdyby podróż odbyła się w nocy to już wogole byłoby super. Myślę,ze dla dzieci bedzie to lepsze niż podróż samochodem ponieważ mogą się poruszać (np wstać) a i przespać mogą sie w pozycji leżącej (kładąc głowe na naszych kolanach) a nie na siedząco jak w samochodzie. Również my z mężem możemy sie zdrzemnąć co podczas podróży samochodem nie było możliwe (w zeszłym roku jechaliśmy nad nasze morze w nocy,nie spałam ani ja ani mój mąż wiec po przyjeździe padaliśmy ze zmęczenia). No ale może ja się mylę? Może to wcale nie jest takie fajne? Czytałam gdzieś,że dziecko w podrózy miało biegunkę i rodzice nawet nie chcą myśleć co by było gdyby podróżowali autokarem a nie samochodem.Ale przecież w autokarze jest toaleta.Wiem,że zalecają aby z niej nie korzystać (przynajmniej tak było jak jechaliśmy do chorwacji-co 4h był postój i wtedy mozna było skorzystać z toalety na stacjach paliw) ale chyba w sytuacji kiedy dziecko chce siku czy ma biegunkę to można korzystać kiedy sie chce?