Dodaj do ulubionych

karpacz latem

07.08.13, 16:12
hej, jednak zamiast nad morze jade w gory. zarezerwowalam tym razem pensjonat- dosc wysoko, bo nad swiatynia wang. co mozna z dziecmi robic w karpaczu i okolicach? marzy mi sie jakas jaskinia- nigdy nie byly, ale nie ekstremalna- taka bez "przeciskania". gdzie sa dobre obiadki w Karpaczu? moze jakis aquapark w czechach?
Obserwuj wątek
    • khael Re: karpacz latem 09.08.13, 00:27
      jest w Karpaczu dziki wodospad, można wjechać wyciągiem na Kopę i dalej przejść 20 min do schroniska pod Śnieżką albo dalej szlakiem na sam szczyt
      • khael Re: karpacz latem 09.08.13, 00:31
        80 km masz do Liberca a tam Babilon - basen i inne atrakcje. Ostatnio ktoś mi polecał bardzo IQPark, który tam jest - podobno dzieci zachwycone (tak od min 4 lat)

Poza tym w Jakuszycach fajne szlaki łagodne rowerowe lub piesze, można wybrać się do Schroniska Orle. A po stronie czeskiej urokliwa Izerka (można przejść malowniczym szlakiem z Orle do Izerki).
        • dunia34 Re: karpacz latem 09.08.13, 01:23
          W centrum letni tor saneczkowy kolorowa, obok , na górze jest smaczna knajpka chyba o tej samej nazwie, przed dzikim Wodospadem ciekawostką jest punkt anomalii grawitacyjnej, zapora na Łomnicy, muzeum zabawek, jest Park Bajek ale tam nie byłam.
          • gabi171 Re: karpacz latem 09.08.13, 07:24
            dziekuje! wlasnie o ten aquapark mi chodzilo, moze sie wybierzemy. a wyciag na kope- siodelka sa pojedyncze czy podwojne? i daleko ojest stamtad na sniezke (sam szczyt). ostatni szlismy spod swiatyni wang i nie doszlismy na samotnie, tylko do skalek. i to byl max- piechurami dzieci nie sa, nie chce ich uszczesliwiac na sile. ale chcialabym na sniezke sie jakos dostac wink muzea nie bardzo mi lezą. a jaskinie kolo szklarskiej - mozna z dziecmi ?
            • 18buzka Re: karpacz latem 10.08.13, 12:23
              hej
              z swiatyni wang masz z buta do gołebiowskiego 10 min, a aquapark jest tam super
              są fajne szlaki dla dzieki do kilku schronisk, polecam bardzo western city w karpaczu ( byłam z 7 latkiem 10 dni i atrakcji co niemiara)
              po karapaczu jezdzi kolejka, wszedzie cie dowiezie ( do western city tez)
              18buzka
            • carpediem30 Re: karpacz latem 10.08.13, 22:36
              Co do aquaparkow w Czechach to fajny jest ten w Libercu, ale dużo bliżej i godny polecenia jest w Trutnowie. Będąc w Czechach koniecznie warto wybrać się do skalnego miasta.
              • andy810 Re: karpacz latem 11.08.13, 16:06
                Na Śnieżkę mozesz wjechać kolejką po czeskiej stronie z miejscowości Pec,warto wybrać się też do Szklarskiej do wodospadu Szklarki-proste dojscie dla dzieci do parku dino,lesna huta mozna też wjechać kolejką na Szrenicę.Polecam tez zamek Chojnik i park miniatur w Kowarach
                • gabi171 Re: karpacz latem 11.08.13, 18:45
                  dziekuje Wam wszystkim, jak zwykle mazna na Was liczyc. te skalne miasto mnie korci, tylko m nie chce za wiele jezdzic samochodem wink moze znajde gdzies wycieczki busikiem lub autokarem, to skorzystamy.
                  • bell9 Re: karpacz latem 11.08.13, 21:13
                    oprócz skalnego miasta skalnemiasta.republika.pl/adrszpaskie.html polecam Ci w Czechach jeszcze zoo www.zoodvurkralove.cz/en/ . wycieczka całodniowa smile
                    • andy810 Re: karpacz latem 12.08.13, 11:42
                      tu masz np propozycje wycieczek z biurem turystycznym z Karpacza
                      www.btsudety.com.pl/
                      • gabi171 Re: karpacz latem 13.08.13, 06:34
                        bardzo dziekuje, ta wycieczka do skalengo miasta polaczona z zoo- pewnei skorzystam.
                        a jeszcze przed karpaczem chce jechac przez Slężę i Kasiąż i trochę pooglądać. jejku, jak ja dawno nie "zwiedzałam".
                        • shyster1231 Re: karpacz latem 18.08.13, 20:32
                          Właśnie wróciłem z rodziną z Karpacza. Może to przez to, iż od wielu lat urlopy spędzamy w Austrii, albo przez coś innego niemniej podzielę się swoimi, niezbyt fajnymi wrażeniami.
                          Karpacz: zatłoczone miasteczko, korki, mało miejsc do parkowania, a jak już się znajdzie, trzeba płacić od 5 zł do nawet 30 zł za godzinę. Pan parkingowy poleci jeszcze najdłuższe w Europie, hehe, sanki letnie 1070 metrów (w Austrii 6.5 km smile ). Trudno oczekiwać od kogoś wiarygodnej informacji, jeśli nigdy nie opuszczał Karpacza. Stragany z pamiątkami - wszystko to samo, wystarczyłby jeden większy, aby zrobić zakupy "pamiątek" czyli ciupag, pluszaków i wszechobecnych oscypków...Skalne miasto - w Czechach - fajne, szkoda tylko, że multum turystów, tłok i na 5 min spływu łódką trzeba czekać w kolejce 1.5 godzinki. Wystawa LEGO - 2 sale, przejście trwa około 5 min, koszt biletu 2 osoby dorosłe plus dziecko - 30 zł. Jedzenie - nie polecam Swojska Karczma lub Swojskie Jadło - np. piwko po góralsku (piwo + 20 ml wiśniówki) - 19 zł, porcja ziemniaczków - 7 zł. Nie polecam gofrów z takiej małej kafejki na głównej ulicy, skończyło się na prawie całonocnej wizycie w toalecie (nie jednostkowy przypadek), gofr był chyba najcięższy, jaki jadłem w życiu, normalka, że ciasto się dobrze nie wypiekło i sprawiło problemy. Jednym słowem - metropolia nakierowana, aby wyciągać kasę na każdym kroku, ale dla górali tym właśnie są turyści - ceprami, których trzeba ssać z kasiory. Rozczarowaliśmy się, po powrocie z Austrii (2 tygodnie), zdecydowaliśmy się na tydzień w Karpaczu, jedynie zjazd Harley-Davidson i koncert Dżemu był spoko, reszta to banał. Za granicą jest może troszkę drożej, ale wrażenia nieporównywalnie lepsze. Do Karpacza nigdy nie wrócimy.
    • mappa.pl Re: karpacz latem 10.10.14, 12:11
      Ja polecam szczerze Karpacz. W samym Karpaczu, jak i w okolicy jest sporo miejsc, które warto zobaczyć. Wspaniałe widoki na szlakach górskich, ciekawe atrakcje turystyczne, bogate zaplecze noclegowe i kulinarne.
      W Karpaczu byliśmy już 2 razy i planujemy następny wyjazd z dziećmi (3 i 9 lat). Nie byliśmy w stanie wszystkiego zwiedzić, ze względu na złą pogodę, ale i tak nie nudziliśmy się. Zmieniliśmy tylko nieco plany - z wędrówek górskich na zwiedzanie atrakcji. Opis zwiedzonych atrakcji zamieszam na swoim blogu: mappa.blox.pl/2014/10/Karpacz-i-okolicecz3-Park-Miniatur.html
      • gustawada Re: karpacz latem 09.02.15, 21:09
        Gdzie mieszkaliście, a może znacie fajny pensjonat - raczej z mniejszych ,plac zabaw, wyżywienie -super gdyby basen dla dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka