poola83 26.04.15, 18:08 Czy ktoś ma doświadczenia w podróżowaniu kamperem, gdzie można wynająć w rozsądnych cenach w miarę komfortowego dla rodziny 4 osobowej, jakie europejskie trasy polecacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meliszka Re: kamper 28.04.15, 16:15 1. Wynajęcie kampera jest drogie. Proponuję poszukać w wypożyczalniach niemieckich. Większy wybór niż u nas. Tylko trochę późno. 2. Komfortowy kamper może być wielkosci autobusu z wysuwanymi bocznymi ścianami i miejscem na schowanie podręcznego małego samochodu. Wtedy prawo jazdy B nie wystarcza. 3. Podróżowanie kamperem jest drogie. Dużo pali, opłaty na promach i autostradach są wyższe niż za osobówki. Miejsce na kempingu kosztuje więcej niż za samochód i namiot. Dodatkowo płaci się za podłączenie do 230V. 4. Nie wszędzie da się kamperem wjechać . Np. drogi górskie, parkingi z ograniczeniem wysokości. Aby zaparkować w mieście trzeba znaleźć dwa miejsca koło siebie. 5. W ekipie - rodzinie musi być kierowca, który uwielbia prowadzić samochód. Inaczej będziecie kamperować stacjonarnie. 5. Podróżowanie kamperem jest najwspanialszą formą spędzania wakacji, a z dziećmi w szczególności. Robimy tak rodzinnie od bardzo wielu lat. Przejechaliśmy Europę wielokrotnie. 6. Kamper mamy własny. 7. Wypożyczyliśmy kamper raz. Okazał się bardzo głośny wewnątrz, niewygodne siedzenia poza tymi w kabinie. 8. Poszukaj informacji o wypozyczalniach na stronach caravaningu. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: kamper 28.04.15, 21:29 Rozwiązaniem jest przyczepa kempingowa. Można ją zostawić na kampingu i np. zwiedzić okolicę samochodem. Albo przywieźć zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
poola83 Re: kamper 29.04.15, 12:50 O aż tak bardzo komfortowy mi nie chodzi A może zaproponujesz kilka tras, które najbardziej polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
meliszka Re: kamper 29.04.15, 15:31 A na to pytanie nie odpowiem, ale mogę opisać jak przygotowujemy się do wyjazdu. U nas preferencje się zmieniały. Małe dziecko (4 lata) to pobyt bardziej stacjonarny nad morzem (płw. Gargano 2 tyg) i 2 tygodnie przejazdów ze zwiedzaniem Włoch i Austrii (Alpy). Potem zainteresowania ewoluowały w stronę pagórków, gór i trekingu. Zawsze zabieramy rowery. 5 lub 6 letniego brzdąca zabraliśmy na objazd Sycylii. Im starszy tym chłodniejsze (tzn. północne lub górskie) rejony były eksplorowane. Najpierw określamy gdzie chcemy dojechać. Potem patrzymy w internecie i przewodnikach co jest fajnego po drodze (zdjęcia pomagają). Bierzemy pod uwagę zarówno aspekt rozrywkowy (parki rozrywki, plaże, aquaparki) jak i edukacyjny (architektura, zabytki, miejsca historyczne, przyroda). Trasa ani harmonogram nie są sztywne. To wielka zaleta kamperowania, że można pobyć gdzieś dłużej bo nam się podoba lub uciec po jednej nocy bo kiepsko i nie ma co robić. Dziecko od początku było angażowane zarówno w przygotowanie trasy, pakowanie jak i w pracę na kempingu - zakup bagietek (trzeba się dogadać!), mycie garów, przygotowanie merytoryczne. Przydaje się tablet aby znaleźć kemping, wifi powszechne na kempingarch. Nigdy nie rezerwowaliśmy kempingu. Brak miejsc może się zdarzyć w pierwszej połowie sierpnia w weekendy w bardzo atrakcyjnych miejscach nad morzem lub w równie atrakcyjnych miastach. Ostatnie wakacje spędziliśmy tak ( o kurczę, duże już to dziecko): panowie 1 tydzień w Dolomitach na via ferratach. Ja doleciałam po tygodniu do Barcelony. Pojechaliśmy północną Hiszpanią do Portugalii. Powłóczyliśmy się przez ponad dwa tygodnie, kończąc w Gibraltarze. I powrót w 3 dni do kraju. Ówczesny nastolatek (my też) bardzo miło wspomina podróż "militarną" przez Alzację (linia Maginota, Zygfryda), pola bitew I wojny i Normandii (D-Day). Historię lądowania aliantów znał bo Company of Heros. Kończyliśmy na zamkach katarskich (Pireneje). Niezłe były środkowe i północne Niemcy i Rugia. Czas takich wypraw to 4 tygodnie. Powodzenia. Wakacje są po to by było przyjemnie a nie by realizować harmonogram. Odpowiedz Link Zgłoś
poola83 Re: kamper 30.04.15, 08:33 Bardzo dziękuję za podpowiedzi Widzę, że preferujesz ten sam sposób spędzania wakacji co my. Duża mobilność i niezależność i przede wszystkim z rowerami. Odpowiedz Link Zgłoś
ashartyouare Re: kamper 18.03.17, 10:21 Artykuł na temat podróży kamperem z dzieckiem artyouare.pl/?p=405 Odpowiedz Link Zgłoś
meliszka Re: kamper 01.08.17, 00:02 Hmm.. Wydało mi się niewiarygodne więc weszłam na stronę z cennikiem. A tam 550zł netto za dzień plus pakiety za udostępnienie różnego sprzętu i usług zaczynające się od 300 zł za tydzień plus sprzątanie min. 300 zł. Wychodzi ok. 5000 zł za tydzień i to JEST realna cena. Właśnie wróciliśmy z wakacji i tak: ceny kempingów od 15 do 60 Euro za małego kampera i 2 osoby dorosłe za noc. Promy Genua- Korsyka - Sardynia - Livorno ok. 250 Euro. Ale składaliśmy rowery do środka, żeby zmieścić się w tańszych wymiarach. Kamper własny, bo my jak ślimak co też ma własny domek. Co nie zmienia faktu, że kamperowanie jest fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rzdrozny1 Re: kamper 23.07.18, 12:10 Potwierdzam te słowa: Co nie zmienia faktu, że kamperowanie jest fantastyczne. To całkiem odmienny sposób podróżowania od wczasów all inclusive, samolotowych citybrejków, czy nawet zwykłej wakacyjnej podróży autem (Chorwacja, Czarnogóra, itp.). W czasie częstych wypadów do wielu krajów europejskich (szeroko pojęty zachód) zastanawiała mnie ta ilość kamperów na drogach. Teraz już wiem, że to mega przyjemny temat Takie urozmaicenie. My lubimy rower, samolot, auto (jadziemlecim.wordpress.com/) - musiała przyjść pora na kamper. Co prawda, na razie było tylko w nasze Bieszczady, ale w planach chyba jakieś włoskie jeziora. I nie miałem też pojęcia, że kampery mogą być nawet 7-osobowe (camperpoint.pl/ - nowiutki, spod igły praktycznie). Możecie polecić coś z mega fajnymi widokami? Odpowiedz Link Zgłoś
daria.roz Re: kamper 23.07.18, 20:13 Cena za wypożyczenie kampera na dzień to około 600zł, ale wszystko tez zależy od wyposażenie i tego gdzie wypożyczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
www.camperdiem.wroclaw.pl Re: kamper 10.02.19, 15:21 Cena wynajęcia zależy od sezony. Najlepiej wyjechać na przełomie maja i czerwca lub wrzesień- październik. Polecamy się ze swoją ofertą camperdiem.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kacperek1500 Re: kamper 26.06.23, 12:12 Podróżowanie kamperem to świetna sprawa, pozwala zaoszczędzić na noclegach sporo pieniędzy Jak do tego zainwestujesz w fotowoltaikę do kampera to jeszcze więcej pieniędzy zostanie Ci w portfelu Odpowiedz Link Zgłoś