Dodaj do ulubionych

Chorwacja samochodem z 3-latkiem??

15.03.06, 08:13
Witam,
zastanawiam się nad wykupieniem pobytu 7-dniowego w Dalmacji z dojazdem
własnym. Obawiam się jednak o to jak zniesie tę podróż mo trzylatek. Czy ktoś
z Was ma takie doświadczenie za sobą, jak to rozplanowaliście, tzn. o której
wyjazd, czy nocowaliście po drodze?? Prosze o rady... jesteśmy z W-wy.
Obserwuj wątek
    • corecki Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 09:08
      My jechaliśmy z 1,5 rocznym dzieckiem. Mały świetnie znosił trasę. fak że
      jechaliśmy 24 godziny ale z licznymi przerwami na wybieganie sie dzieciaków (
      jechało z nami też małżeństwo z dzieckiem 1,5 rocznym) i na karmienie ( nasz
      syn alergik więc na postoju musiałam gotować butlę na Nutramigen na palniku
      gazowym ( zawsze wozimy ze sobą)
      Spaliśmy na parkingu w nocy jakieś 4-5 godzin i dalej( oczywiście w aucie)
      Drogę powrotną też odbył spokojnie - moze też dlatego że lubi jeździć.
      zakupiłam jeszcze kasety magnetofonowe żeby moje gardło wytrzymało a piosenki
      dla synka leciały z kasety.
      • ada_zie Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 09:20
        Gdzie dokładnie jechaliście?? Jestem zdziwiona, ze "tylko" 24 godziny i to z
        przerwami.
        • corecki Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 09:28
          Wiesz tam jest super autostrada więc na drodze mąż miał 130 km/h + zero korków
          ( w drugą stronę było pare )
          Jechaliśmy docelowo na wyspe Solta więc musieliśmy dojechać do Splitu.
          Najdłuższa przerwa na " wybieganie" trwała godzinę.
          Dodam że mąż sam prowadził całą drogę ja go nie wymieniałam bo sie bałam (
          dawno nie jeździłam)
          • ada_zie Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 10:05
            Split to środkowa Dalmacja... hmmm to dosyć krótka ta podróż.
            Mozesz mi napisać więcej - jaką trasa jechaliście, gdzie przekraczaliscie
            granicę i jakie są mniej wiecej koszty podrózy??
            Będe widzięczna!!
            • corecki Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 11:37
              W takim razie szczegóły prześlę wieczorkiem ( jak dopytam męża)
              Dodam że wyruszaliśmy z Jordanowa to jest koło Rbki ( małopolska), pierwsza
              granica to Hyżne , potem na Wiedeń, Słowenia, chorwacja
              Nasze auto ma możliwość jazdy na gazie więc kwota którą Ci podam wieczorkiem
              będzie raczej pod gaz ale były odcinki że zanim zatankowaliśmy to kawałek
              jechaliśmy na benzynie.
            • ursgmo Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 11:51
              My jeździlismy z dwójką ,młodsze - syn miał wtedy odpowiednio 1,5 i 2,5 roku ,
              w zeszłym pojechaliśmy jeszcze dalej ale w innym kierunku smile
              Droga schodziła nam się zawsze od powiedzmy poniedziałku od godz.4 rano do
              wtorku ok. godz. 18 . Krótki nocleg gdzies po drodze( 5-6 godzinnny , jedziemy
              przecież na wczasy i chcemy dojechać cali). Za każdym razem nam tak
              wychodziło , jechaliśmy z Warszawy , prowadzi tylko mój mąż. Najgorzej jest
              wyjechać z Polski , tu drogi są straszne , ostatni odcinek do granicy makabra,
              za każdym razem jak jechaliśmy była kupa objazdów. Dalej jechaliśmy zawsze
              przez Słowację autostradą do Bratysławy potem kierunek na Wiedeń , autostradą
              na Graz , potem na Maribor i na Split.
              Dokładniejszą trasę mogę Ci podać jak mąż wróci , ma lepszą pamięć niż ja .
              Koszt , hm zależy ile chesz wydać smilejeśli chcecie się włóczyć codziennie po
              knajpach to 14 dni może wyjść i 7 czy 8 tys . Chorwacja nie jest już taka
              tania ! My wydawaliśmy zawsze ok. 5-6 tys. oczywiście wliczam w to benzyne ,
              mieszkanie , żarcie , czasem knajpka i lody , lody , lody i picie , dużo
              picia .Masz chęc pogadać zapraszam na gg 5083907 , mogę Ci też przysłać jakieś
              fotki.
              Generalnie jesteśmy zakochani w Chorwacji po uszy , w tym roku wachamy się
              pomiędzy Krymem a Cro lub Czarnogórą . Ale zapewne wygra połącznie Cro i
              Czarnogóry , bo zeszłoroczny pobyt w Bułgarii nieco nas ostudziło do "tamtych
              kierunków" i poczekamy do przyszłego roku , a w tym wybierzemy to co znamy i
              kochamy.
              • ada_zie Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 12:37
                Dzieki dziewczyny!!
                Interesuje mnie głównie koszt podróży - bo jeżeli sie zdecydujemy to wykupimy
                wczasy w biurze podróży, a koszt dodatkowych atrakcji pewnie jest podobny jak w
                karjach śródziemnomorskich.
                Czekam na powroty Waszych meżów i bardziej szczególowe informacje smile)))
                • mike68 Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 19:44
                  koszty podróży to głównie koszt paliwa oraz winietek
                  jak pamietam to słowacja 150 koron , wegry nic slowenia 1 euro i lepiej to 1
                  euro mieć w drobnych , chorwacja do splitu ok 150 kun - to droga przez wegry z
                  malopolski i katowic natomiast przez czechy i austrie ten wydatek jest wiekszy
                  o ok 8 euro bo austria dochodzi cena paliwa w chorwacji pyła nieco ponad 4,5zł
                  ropa lekko ponad 6 zł a gaz jak u nas ok 2,20zł - na słoweni nie ma co
                  tankować - to tylko 70 kilometrów poza tym warto zatankowac wszedzie byle nie w
                  austrii i słoweni - nie wiem co mam jeszcze napisać
                  • mike68 Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 19:48
                    hehe , ropa lekko ponad 4 zł bo coś ponad 6 kun a kuna prawie 70 groszy , Pb
                    ponad 7 kun a gaz ok lekko ponad 3 kuny i jest naprawde dobry - tankowanie
                    zaraz za bramkami w chorwacji , przed austria i po austrii w Mikulovie -
                    ostatnia miejscowość przed austrią od strony PL / w czechach / przez slowacje w
                    bratysławie a na wegrzech tankowanie jest drogie zwłaszcza autogazu - potem w
                    chorwacji
        • mike68 Re: chyba aż 24 godziny 15.03.06, 19:37
          wydaje mi się to bardzo długo nawet liczac godzinne postoje w kazdym kraju to i
          tak długo , ja z dziecmi ale z katowic w rejon splitu ok 18 - 20 godzin
          z postojami - trasa jest super , nie to co u nas - ta sama trasa bez postojów
          przy dobrym układzie zajmuje 15 godzin ale nalezy pamietac ze jedzie się
          wypoczac i nie nalezy się śpieszyć - nocleg proponuje w Mikulov / czechy /
          zaraz za austrią od naszej strony / droga powrotna do polski / natomiast
          ja lubiałem trzelić sobie nocleg jadąc do chorwacji własnie nad Balatonem
          Ostatnio droga zajmuje mniej czasu po otwarciu autocesty do splitu
          • ursgmo Re: chyba aż 24 godziny 16.03.06, 08:14
            Warszawiakowi samo dojechanie do granicy zajmuje ok. 7 godzin i na to należy
            wziąść poprawkę .A czy warto się spieszyć , tak żeby chwalić się że "ja
            łyknąłem drogę w 15 godzin"? Komu ma to zaimponować ?? Ja zdecydowanie wolę
            dojechać cała , dzień drogi więcej nie ma dla mnie znaczenia .Nocleg też jest
            wskazany , choćby krótki .Co innego drzemka na parkingu, co innego wyciągnąć
            się w spokoju na łóżku (próbowałam i tak i tak ).
            A dlaczego przez Wiedeń ? precyzyjnie określiwszy, jadąc od Bratysławy na
            Wiedeń , do centrum trzeba by specjalnie skręcić a tak obwodnicą wjeżdża się
            prosto na autostradę ,omijając miasto. Dodatkowa atrakcja , wyjechać z domu
            dzień wcześniej i zwiedzić można Wiedeń, ale na nocleg warto się zatrzymać po
            stronie słowackiej . Hotele w Wiedniu są koszmarnie drogie . Najtańszy na
            terenie SCS center 3 os .kosztuje ponad 100 euro , nocleg w automotelu
            słowackim - do 100 zł .
            W samolotach i hotelach nic nie poradzę i nie doradzę , ofert jest pełno , na
            pewno można coś wybrać . Ale to nie mój styl wypoczynku. Ja lubię pomieszkać
            między miejscowymi , pojeść tam gdzie oni i na własną rękę pozwiedzać . Lecąc
            samolotem nie zobaczy się wszystkich zapierających dech w piersiach widoków.No
            i nie czułabym że wyjechałam .
            • mike68 Re: chyba aż 24 godziny 16.03.06, 15:52
              oczywiście że spieszyć się nie warto - to ma być droga na wakacje a nie w
              strachu dla pasażerów , dlatego poprawiłem się w innej odpowiedzi.Wyjadz od nas
              z kraju trwa długo,wszystko zalezy równiez od umiejetnosci kierowcy i od
              własciwości maszyny bo ichniejsze autostrady to dla nas marzenie i w tej chwili
              droga od granicy ze Słowenią do Splitu zajmuje może 3 godziny
              • kasper68 Re: chyba aż 24 godziny 17.03.06, 08:51
                # godziny na pewno nie. Raczej ok. 4,5 bo niekiedy trzeba ograniczyć prędkość z
                uwagi na wiejący dość mocno wiatr ( to w górach, są znaki ). No i jak jedzie
                się w sobotę trzeba doliczyć parę godzin na korki - między granicą Słowenii a
                Zagrzebiem lub Zagrzebiem a Karlovacem. Często są też potężne korki przed
                tunelami Mala Kapela i Sv. Rok. Niekiedy też przez całą Słowenię to jeden duży
                korek. My tak jechaliśmy przez Słowenię w zeszłym roku. Trasę, którą zawsze
                pokonywalimy w 45minut jechaliśmy 5 godzin.
    • corecki Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 12:43
      Już śpiesze za szczegółami
      Trasa : Hyżne-Bratysława-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagreb- i na Split.
      Całkowita kwota to 2600 na dwóch dorosłych i dziecko. Czyli 1400 apartament,
      270 paliwo w jedną stronę ( czyli ok. 600 w obie), życie 600zł.
      Dodam że w tej cenie jest dwa razy prom ( bilet dla nas i dla auta i jeden raz
      prom tylko dla nas jak popłyneliśmy na wycieczkę do Splitu - bez auta)
      • elka63 Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 14:20
        corecki-witam Jordanów moje rodzinne strony!

My tez bylismy w Chorwacji z 1.5 rocznym szkrabem (teraz juz 6-latek).Oprócz
        nas jechały jeszcze dwie rodziny z dziecmi i tez robilismy czesto postoje,
        jedzenie, wc itp. Bylismy w Trogir, jest to niedaleko Splitu. Po drodze
        nocowalismy. Natomiast jak wracalismy to jechalismy bez noclegu na trasie.
        Wyjezdzalismy za kazdym razem na noc. Wtedy dzieci smacznie spały( dwie rodziny
        były z 1.5 rocznym dzieckiem). Za kazdym razem gdy wyjezdzamy gdzies dalej,
        podrózujemy w nocy-wyjatek stanowiła Bułgaria-tam jechalismy dwa dni z
        noclegiem w Rumunii(balismy sie przez te tereny jechac w nocy)
      • ursgmo Re: do corecki 15.03.06, 17:48
        corecki napisała:

Czyli 1400 apartament,
        > 270 paliwo w jedną stronę ( czyli ok. 600 w obie), życie 600zł.
        > Dodam że w tej cenie jest dwa razy prom ( bilet dla nas i dla auta i jeden
        raz
        > prom tylko dla nas jak popłyneliśmy na wycieczkę do Splitu - bez auta)

Ile czasu byliście ?? Bo według mnie to za 600 zł można poleżeć tydzień na
        plaży , zjeść we własnym zakresie , z jednym góra wyjściem do knajpki i w sumie
        nic więcej . Chorwacja nie jest tania , kto powie inaczej - źle mówi. To ten
        sam mit jak tania Bułgaria . Żywność w Cro jest droga , np. piersi z kurczaka
        kosztowały 2,5 razy więcej niż w Polsce , warzywa i owoce w cenach
        przyzwoitych . Drogie są napoje, a idą strasznie. Poza tym jak sie pojedzie
        chce się coś zobaczyć , bilety wstępu , przeprawy promowe . Promenady kuszą
        dzieci różnościami , bogactwo pamiątek , lodziarnie przyciągają , pizzernie ,
        knajpki z żarciem miejscowym . No i na koniec warto wspomnieć że jest tam całe
        mnóstwo sklepików ze ślicznymi butami (można dostać oczopląsu) , ciuchami ,
        jakich u nas nie ma ....
        My na samą benzynę wydaliśmy (przy pierwszym pobycie ) wg. zeszytu mojego męża
        ok. 1,5 tys. zł ( na koniec już nie zbierał kwitów , więc podaję
        orientacyjnie ), ale jeździliśmy naprawdę bardzo dużo ( zrobiliśmy niecałe 5
        tys.km ), mieszkaliśmy k. Trogiru , co drugi dzień jeździliśmy wieczorkiem do
        Splitu , była wycieczka nad wodospady Krka , i jeziora Plitwickie, i do
        Dubrownika . Pojechaliśmy też w głąb Bośni i na wyspy .
        • ursgmo Re: do corecki 15.03.06, 17:59
          A zapomniałam , dochodzą jeszcze przecież opłaty za winietki - słowacką i
          austryjacką i opłaty na bramkach w Chorwacji.
          Jazdę przez Węgry odradzam , bo mimo że Budapeszt piękny i przyokazyjnie można
          zaliczyć atrakcyjne miasto , to droga wyjątkowo monotonna.
        • corecki Re: do corecki 16.03.06, 09:29
          Fakt, byliśmy 7 dni - więc może nie tak długo.
          Wyspa Solta miejscowość Nacujan jest typowym ośrodkiem dla dzieci. 2 sklepy, 3
          knajpy i poczta więc nie masz wielkiego pola do popisu w wydawaniu pieniędzy.
          Co do jedzenia to dziecko miało wszystko przywiezione z Polski - alergik. My
          różnie - śniadanie w domu( własny prowiant), obiad jak padło, kolacja też
          raczej w domu albo tamtejsze owoce. Do tego lody, frytki chamburgery, soki
          pizza - kupione na miejscu.
          Jak wylądowaliśmy na wycieczce w Splicie to tam było na co pieniądze wydawać.
          Paliwo jak pisałam wcześniej - to gaz więc to też taniej niż benzyna.
          • ursgmo Re: do corecki 16.03.06, 09:45
            a to co innego smile) jeśli byliśie cały czas w jednym miejscu
            Może to jest myśl i ja powinnam się skusić na taki pobyt ?? dla mnie tegoroczny
            wyjazd do Cro lub Czarnogóry będzie drugim po prawie dwutygodniowym pobycie w
            Paryżu , więc wolałabym coś mniej kosztownego uncertain
            Tylko nie wiem czy wysiedzimy w jednym miejscu , zwykle poranne kilka godzin to
            plaża , potem wio na wędrówki , a wieczorek aż do późnej nocy promenada smile
            Myślę zdecydowanie tym razem wziąść jeszcze więcej żarcia z Polski bo nie mam
            chęci na gotowanie i robienie zakupów, zreszta pilnie od kilku tygodni trenuję
            robienie weków , póki co nic mi nie spleśniało i te co robiłam w styczniu
            nadają się do jedzenia.
            • corecki Re: do corecki 16.03.06, 10:32
              Tam wieczorkami przy basenie ( jest wliczony w koszta) najpierw są zabawy dla
              dzieci od 18.00 do ok. 19.30 a potem np. karaoke dla dorosłych lub coś innego -
              ale fakt tak naprawdę masz tylko dwie drogi krórymi możesz spacerowaś lub
              ewentualnie podjechanie do innych małych miejscowości na wyspie - w sumie jest
              ich 5 ale też generalnie maja po 2,3 drogi do spacerowania.
              Dla mnie to było jednak za malo dlatego właśnie zdecydowaliśmy sie na wycieczkę
              do Splitu i tam łaziliśmy.
              Jedno co moge powiedzieć to pogoda na wyspie gwarantowana a w Splicie jak
              byliśmy to zaliczyliśmy wszystkie wachania pogodowe ( wiatr, deszcz, słońce,
              ochłodzenie). Zresztą jak byliśmy na plaży i patrzyliśmy w strone Spliu to tam
              generalnie ok 13.00 pojawiały się chmury
      • mike68 Re: Hyżne-Bratysława-Wiedeń ???? 15.03.06, 19:50
        jak przez słowacje to nie warto się pchać na wiedeń
        już lepiej przez wegry omijając pewne korki we wiedniu i na słowenii
    • ursgmo Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 18:35
      www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=8260&highlight=
      nie zawsze się zgadzam ze wszystkim co piszą na tym forum , jednak co do
      kosztów pobytu racja 100 %
      • mike68 Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 19:55
        nie ma regół , ja w pierwszym tygodniu prawie tylko na chlebek wydawałem
        ale za to w drugi tydzień przewaliłem ponad 1000 euro będac tylko kilka razy w
        barze wieczorem - reszta poszła podczas wycieczek popołudniowych od sibenika do
        makarskiej ale... spokojnie mozna i tanio spedzic tam wakacje tylko warto
        zabrać ze sobą prowiant np. sloiki oraz sery , masło bo np. sery są tam drogie
        jak i wedliny - przydatna jest mala turystyczna lodówka na 12v zeby to sobie
        tam przetransportować - odradzam jazde z dzieckiem autem bez klimatyzacji w
        dzień - ja mam ale widziałem co się działo z ludzmi bez niej
    • jagnak Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 15.03.06, 20:09
      My ryzykujemy- jedziemy ze Scan Holiday na Dalmację do Primosten hotel Zora.
      Mała na tym wyjeżdziwe skończy właśnie trzy latka. Najdalej samochodem była na
      Słowacji ok. 6-8 godzin jazdy, zobaczymy....
      • ada_zie Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 16.03.06, 07:09
        Wczoraj kontaktowałam sie z neckermannem - mają przygotować mi ofertę wczasów z
        dojazdem własnym. Inetersuje nas coanjmniej hotel 3-gwaizdkowy i najlepiej
        opcja AI. Orientujecie się jak AI wygląda w Chorwacji??
        • ada_zie Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 16.03.06, 07:10
          acha, jeszcze jedno - czy jakies biuro podrózy ma w swojej ofercie Chorwację
          samolotem??
    • ursgmo Re: Chorwacja samochodem z 3-latkiem?? 16.03.06, 08:17
      apartmani-medena.hr/h/index.htm
      to tylko znam , koło tego mieszkałam, tyle że płaciłam 3 razy mniej smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka