Dodaj do ulubionych

wakacje w egipcie

12.05.06, 08:12
dziewczyny cz któraś była z 13 miesięcznym dzieckiem ze skazą białkową w
hurghadzie?
wybieramy się 8 czerwca na dwa tygodnie i nie mam pojęcia jak to będzie. mała
jest na diecie praktycznie bezmlecznej- dostaje jeden jogurt dziennie, nie
pije mieszanek mlekozastępczych bo jej nie podchodzą:, czy można tam
zaryzykować kupno jakiegoś jogurtu, przecież nie będe wiozła z polskismile.
a co z pieluchami? można dostać normalnie na miejscu.
niech ktoś poradzi.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alinaw1 Re: wakacje w egipcie 15.05.06, 15:04
      Nie wiem jak to jest dokładnie z taką dietą. Ja byłam z moim synem (14 mcy) w
      Egipcie i zjadał tamtejsze jogurty (wyśmienite!), z pampersami problemów nie ma
      (są droższe niż w Polsce), na wsi (nie byliśmy na typowym wczasowisku) pił
      mleko prosto od...kozy (jak inne dzieciaki), zajadał się wszystkim, co było i
      było w porządku. Ale on ma to po mnie- piję wodę z kałuży i NIC!
      • alinaw1 Re: wakacje w egipcie 15.05.06, 15:22
        Właśnie dzwoniła koleżanka. Ma też dziecko alergiczne. Była z nim w Egipcie
        kilka mcy temu. Mówiła, że caluteńkie jedzonko zabrała ze sobą.
    • marybg Re: wakacje w egipcie 16.05.06, 10:43
      Nigdy nie wzięłabym tak małego dziecka do Egiptu.Pomijam jedzenie-biegunkę-tzw
      klątwe Faraona!Opieka medyczna-masakra-tzn,gdyby cos się stało to szpitale są
      nieciekawe-wszędzie panuje wirusowe zapalenie watroby typu B i C!Sama ma 4
      mies.i tez wybieram się w podróż-ale do bardziej cywilizowanego pod
      wzg.medycznym kraju!
      • zumka05 Re: wakacje w egipcie 16.05.06, 11:11
        co do tej opieki medycznej tp mój pediatra(najlepsza z najlepszych) stwierdziła
        ze nie ma się o co martwic bo jest dobra sama była z małym dzieckiem, jedynie
        czego się obawiam to ze z nabialem moge mieć problem. nie wiedziałam jak tam
        jest z jogurtami, bo resztę to moje dziecko je normalnie
        • sophie05 Re: wakacje w egipcie 17.05.06, 21:29
          No pewnie, jak się jest super pediatrą to się nie ma czego bać! gorzej, jak się nie jest...Zaliczyłam raz szpitalz pólrocznym dzieckiem będąc na wakacjach w Zakopanym. I choc na warunki narzekać nie mogłam, to takie przejścia na wakacjach pozostawiają gdzieś uraz
        • kasiapfk Re: wakacje w egipcie 18.05.06, 07:15
          byłam z rocznym maluchem w Egipcie. Zabrałam pieluchy, wodę (teraz bym tego nie
          zrobiła-gotowana baraka jest ok), mleko (jadł bebilon pepti) i apteczkę. Młody
          drguiego czy trzeciego dnia zaczął nam wyjadać z talerza. Nikt z nas nie miał
          biegunki, Przed wyjazdem 2 miesiace łykaliśmy lacidofil by wzmocnić florę
          bakteryjną ukł pokarmowego.
          Jedż i nie martw się. Ważne by hotel był dobry (my byliśmy w 4,5*), nie
          zapomnij jednak o coenkim przewoewnym ubranku (SŁOŃCE!! i upały) oraz o kremach
          z wysokim foltrem i koniecznie nakryciu głowy z jak najszerszym rondem.
          • silanka Re: wakacje w egipcie 18.05.06, 11:47
            My też zabraliśmy ze sobą pieluchy, kilka butelek Żywca, słoiki, mleko.
            Pampersy były na miejscu do kupienia, ale nam wystarczył zapasik z Polski, wodę
            dokupowaliśmy na miejscu Nestle za 1,40 zł i była super (mała wogóle nie
            odczuła różnicy). Natomiast błogosławieństwem było mleko i słoiki. W
            restauracji córunia jadła tylko kuleczki kukurydziane, frytki i pomidory. Nie
            smakowała jej egipska kuchnia. Poza tym było suuuuuper. Polecam. Cieplutko i
            przyjemnie.
            Przed wyjazdem podawaliśmy lacidofil. Ważne żeby wybrać hotel o wyższym
            standardzie (4-5*). Życzę udanych wakacji.
            • gunia76 Re: wakacje w egipcie 18.05.06, 12:15
              Byłam w Hurgadzie jeszcze w ciązy i za żadne skarby nie pojechałabym tam z dzieckiem.
              Brud, syf i zemsta faraona /czyt. mega sraka/!
              Muzułmanie to starszne brudasy. Masa kurzu z sahary, gigantyczne muchy...
              i temperatura nie do zniesienia, wytrzymac da sie max 2 metry od morza.
              w calym egipcie moze 5% ludzi ma pralkę !!! /info od mieszkancow/
              opieka zdrowotna fatalna.
              ale
              europejskich dzieci tam sporo
              jeśli już musisz jechać to zapas jedzenia dla dziecka wez ze sobą! w hurgadzie nie ma wykwintnych restauracji, gdzie czlowiek wie, ze slono placi ale dobrze zje.
              acha... krawezniki maja ok 20 cm wysokosci, wiec wozkiem jedynie po ulicy
              koniecznie hotel 4/5 gwiazdkowy
              i jakieś mega filtry przeciw-słoneczne
              zycze powodzenia smile
              • wake Re: wakacje w egipcie 18.05.06, 12:35
                Zdecydowanie nie polecam Egiptu z dzieckiem poniżej 3 - 4 r. ż. Byliśmy tam 2
                lata temu ze znajomymi i ich 1,5 rocznym synkiem. Mały złapał jakąś infekcję i
                niby był lekarz w hotelu. I co z tego, że był jak po angielsku znał może ze 3
                słowa, i wogóle nie szło sie z nim dogadać mimo, że do lekarza chodziliśmy z
                małym w 4 osoby żeby w jakikolwiek sposób mu wytłumaczyć co małemu dolegasmile)
                Hotel 4* super i naszczęście obyło się bez zemsty faraona u nas. Na pewno nie
                wolno kupować nawet owoców poza hotelem. My kupiliśmy winogrona i mimo, że były
                myte 4!!! razy w wodzie mineralnej butelkowanej to mały miał Mega srakę...
                sorry, wiem, że Egipt jest piękny i tani, a takich miejsc do nurkowania niema
                chyba nigdzie na świecie ale zdecydowanie odradzam z takim maluszkiem.
    • pola2004 Re: wakacje w egipcie 28.05.06, 13:28
      czesc, ja wczoraj wrocilam wczoraj z Egiptu z 23m-czna corka. Bylo super, mala
      zadnej choroby nie zlapala, ani zadne z nas. Kupowalismy owoce w sklepie i nie
      bylo problemu. Banany zajdala juz pod sklepem. Wody mineralnej jest pod
      dostatkiem, jogurtow i pampersow (te bardzo drogie bo sporwadzane, nie ma tam
      fabryki)-warto sie w nie zaopatrzyc, chyba ze nie szkoda Ci kasy.
      Potwierdzam, ze hotel min 4 gwiazdki i wiecej. My bylismy w El Gounie (22km od
      Hurgady) w super hotelu Movenpic przystosowanym specjalnie dla dzieci. Polecam.
      Gdybys miala pytania pisz.
    • omni4 Re: wakacje w egipcie 05.06.06, 10:31
      witaj ja bylam z 15 miesiecznym synkiem w Egipcie az 3 tygsmilecos
      pieknego,niesamowitego i teraz tez chcielismy leciec ale na hotel ktory sie
      zdecydowalismy juz nie bylo miejsca.

Moj nie mial skazy ale podawalam mu wszystko,wiadomo uwazalam na rozne rzeczy
      ale bez przesady.Jedno co nie proponuje pic to soki wyciskane(chcociaz sa
      pyszne)no i chyba ze pan robi to kolo ciebie i wlepa bezposrednio do
      szklanki,te co maja w sobie lod zdecydowanie odradzam bo kostki lodu sa
      zrobione z ichnej wody.

Pieluchy sa u nich takie same jak u nas ale nie pamietam ile kosztuja.

Jogurty jak najbradziej bym kupowala,moj jadl i nic mu sie nie stalo(ani nam
      ani jemu)

My teraz tez wyjezdzamy tylko ze nie do Egiptu( a szkoda) i ja jade z 4,5
      miesieczna coreczka.Jak to borze ze ona spi i jesmile))))bo chociaz czlowiek
      troszeczke odpocznie no gorzej z bratem ale co zrobicsmile)))

Zycze udanego wypoczynku,zobaczycie przyjedziecie zadowoleni

aa i jeszcze jak by sie cos stalo(goraczka,choroba),to normalnie wzywaj
      lekarza ,duzo osob tak robilo,placilo ok 50 dolarow ale pozniej w polsce
      wszytsko zwracali.
      • zumka05 Re: wakacje w egipcie 05.06.06, 10:55
        omni4!
        dzięki za informacje
        mam nadzieję ze wszystko będzie dobrze
        teraz mam inny problem . Zuza jest od wczoraj na antybiotyku, bo ma zapalenie
        gardła i o to troszkę się boję.
        nie jestem panikarą i jestem dobrej myśli
        pozdrawiam
        monika
        • omni4 Re: wakacje w egipcie 05.06.06, 11:08
          nic sie nie martw,tylko uwazaj na klime (mnie sie tez to dotyczywink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka