17.07.06, 07:55
wrócilismy z chorwacji z 6 mies. dzieckiem było bardzo fajnie,finansowo
mtroszkę więcej wydaliśmy niż byśmy to zrobili nad naszym morzem ale
przynajmniej była pogoda i dziecko mogło być często w wodzie.jeśli ktoś ma
pytania to czekam chętnie doradzę tongue_out poZdówka
Obserwuj wątek
    • karolka_1 Re: chorwacja 17.07.06, 15:23
      Witaj,
      mam kilka pytań smile
      Jaką trasą jechaliście - jeżeli jechaliście autem?
      Jak wygląda zaopatrzenie w marketach - tzn. chodzi mi o wodę - naczytałam się,że
      warto zabrać z Polski bo tamtejsza jest niesmaczna - jakoś nie mam przekonania
      do wożenia wody ponad 1500km.....
      Czy robiliście przerwę z noclegiem na trasie - jesli tak to prosze o namiary
      miejsca, jesli jest godne polecenia smile
      Z góry dziękuje za odpowiedź smile
      Pozdrawiam
    • zumka05 Re: chorwacja 17.07.06, 17:04
      ja tez jestem ciekawa gdzie byliście, jakie kwatery, autokar czy samochód
      prywatny, jaka trasa i ile godzin spędziliście w drodze. mam troszkę starszą
      córcię 1,5 roku inie wiem czy tak bez problemu wysiedzi mi tyle podczas podróży.
      pozdrawiam
    • juwelis Re: chorwacja 18.07.06, 06:48
      cześć Dziewczyny otóż jechaliśmy swoim samochodem z opola także granicę
      przekraczaliśmy w głubczycach,tankowaliśmy w polsce cały bak starczył spokojnie
      do chorwacji,jechaliśmy nocą było chłodniej i mała lepiej spała,po drodze raz
      tylko zatrzymaliśmy się na dżemkę ale to tak na uboczu na zajezdni.po
      przekroczeniu granicy praktycznie można od razu wpaść na autostradę niestety
      płatną ale lepiej nią jechać jest mniej męczące.wodę zgrzewkę bralismy i
      troszke jedzenia typu makarony zupki dla młodej,to nam starczylo na tydzien
      tam jedzenie jest drogie i lepiej jak juz cos to kupować je w
      supermarketach,także troche gotowaliśmy sami trochę łaziliśmy na pizzę.byliśmy
      w pakosztanie niedaleko drage fajna plaża i niedrogie kwatery,jechaliśmy w
      ciemno na miejscu zaczepiaja i oferuja sami także tydzien bylismy u jednych
      potekm przenieśliśmy się na inną kwaterę koszt około 40-30 euro za dobę
    • juwelis Re: chorwacja 18.07.06, 06:51
      droga zajęła nam około 14 godzin z opola w tym kilka przerw na rozruszanie
      kości czy jakąś kawkę z małą nie mamy problemu bo większość drogi przespała ale
      ze starszym dzieckiem to pewnie będziecie musieli troszkę częściej stawać no
      chyba że też pojedziecie w nocy to może pośpi to chyba tyle jakby mi sie coś
      przypomniało to napiszę albo jakbyściw chciały coś jeszcze wiedzieć pozdrówka
      • kasiagd Re: chorwacja 18.07.06, 10:55
        Czesc
        Masz moze namiary na jakies fajne kwatery? Z jakim kosztem trzeba sie mniej
        wiecej liczyc (2os+mala) na 2 tyg. w wersji raczej oszczednej? Czy mozna w tych
        okolicach znalezc jakis kawalek paiszczystej plazy?
    • juwelis Re: chorwacja 18.07.06, 11:59
      napisze wieczorem bo to mąż wszystko załatwiał,płaciliśmy przez tydzień 40 euro
      za wszystkich w super warunkach a następny tydzień przenosiliśmy się na cuit
      gorsze za 30 euro ale też było ok,z plażą piaszczystą gorzej ale jest
      przynajmniej równo nie trzeba schodzić godzinami żeby się dostać do plaży jest
      cały czas równiutko,miejsca zacienione też są pod drzewami my byliśmy na plaży
      z wózkiem żeby młoda miała gdzie spać i było ok wejście do morza super na
      początku kamyczki a potem juz piasek ale tak czy tak weżcie buty na wejście bo
      jeżowców troszkę było,my spaliśmy ten drugi tydziń u kobity która miała sklepik
      na plaży także była i pod ręką rakijkatongue_out pozdrawiam pa
      • kasiagd Re: chorwacja 18.07.06, 12:46
        To super - kazda informacja sie przyda. My chcemy jechac w ciemno samochodem z
        2,5 roczna coreczka - dlatego pytalam miedzy innymi o plaze - mala jest jak
        dynamitsmile. Szukamy raczej wersji oszczednosciowej czyli nie super wypasione
        hotele - najlepeij jakas kwaterka albo apartamencik z aneksem kuchennym. Czy za
        takiego malucha sie placi osobno czy raczej calosciowo za pokoj? Jedzonko
        chcielismy tak pol na pol - troszke zabrac ze soba - troszke na miejscu zeby
        tez nie siedziec przy garach caly dziensmile Jesli bedziesz miala jakies
        informacje z gory dziekuje. Planujemy jechac dopiero ok 10 sierpnia wiec
        jeszcze troche czasu mamy na zastanowienie.
        • karolka_1 Re: chorwacja 18.07.06, 19:28
          Serdeczne dzięki za informacje smile
          Jedziemy juz za kilka dni. Młoda przyzwyczajona jest do długich tras i raczej je
          przesypia lub ogląda bajkę. Noclegi mamy juz zarezerwowane od maja - za 5 osób w
          osobnej kwaterze płacimy 70euro - dwa pokoje, kuchnia z jadalnia i łazienka.
          Dziękuje raz jeszcze za informacje i pozdrawiam smile
    • juwelis Re: chorwacja 19.07.06, 08:36
      niestety okazało się ze nie mam konkretnych namiarów ale mysle ze na miejscu
      znajdziecie kwatere.jest takie miejsce,jedzie się do biogradu potem promem
      samochodowym na wyspe Pasman tam pare kilometrów od przystani jest miasto chyba
      tez nazywa sie pasman,takie malutkie ale jaką ma plaże sami byliśmy w
      szoku,piaseczek drzewka iglaste także był cień miejsce do zabawy dla dzieci
      wejście do wody najgłębiej po kolana po prostu raj na ziemi i wymarzone miejsce
      dla dzieci nie mam pojęcia czy tam na miejscu była jakaś możliwość wynajęcia
      kwater ale było tam naprawde pieknie,do tego n byliśmy jeszcze na wodospadach
      krka,coś ślicznego można tam tez sie wykąpać.Te nasze kwatery w pakosztanie to
      były takie standardowe przede wszystkim był aneks kuchenny duże łoże no i
      łazienka za małą nie płaciliśmy ale w każdym takim apartamenciku były jeszcze
      dodatkowe łóżka,myslę że na miejscu spokojnie coś znajdziecie a nawet oni sami
      polecają siebie nawzajem jak wiedzą że gdzies jest wolna kwatera.pozdrawiam
      • tunia30 Re: chorwacja 19.07.06, 14:00
        Witam serdecznie,
        to i ja się dołączę do zadawania pytań. Jakim samochodem jechaliście i z jaką
        prędkością? Ja mieszkam w Oleśnie - czyli niedaleko Opola - a mąż mój twierdzi,
        że 20 godz. trzeba, aby dojechać do Chorwacji. Mogłabyś mi też mniej więcej
        opisać trasę: Głubczyce i co dalej? A sprawdzali Wam paszporty na granicach?
        Znaleźliście kwaterę od razu czy trochę musieliście "powędrować"?
        Dzięki z góry!
        Pozdrawiam
        Tunia
    • juwelis Re: chorwacja 19.07.06, 16:43
      odpisze wieczorem bo na razie nie ma meza jechalismy toyota corolla pamietam ze
      ruszylismy gdzies koło 20ej a około 4 nad ranem bylismy juz w chorwacji lepiej
      mi ten czas okreslic jak wracalismy bo było to w dzien wyjechalismy o 8 w
      zagrzebiu zrobilismy jeszcze zakupy w hipermarkecie i napilisny sie kawy potem
      obiad po przekroczeniu granicy austryjackiej takze mysle 1,5 godz trzeba odjac
      i w opolu bylismy przed 22-a dodam ze w dzien nie da sie super szybko jechac
      zwłaszcza ze czesi tak sie slimaczą że można dostać kur....tongue_out sprawdzali
      paszporty tylko czesi i polacy czesi kazali otworzyć nam samochód i sprawdzali
      tak wzrokowo bagaże reszta spokój nawet nie trzeba było pokazywać paszportów w
      austrii trzeba kupić winietę jak sie nie mylę to kosztowała 7 euro i jest ważna
      10 dni no i autostrada w chorwacji jest płatna ale opłca się jechać bo szybciej
      i widoki też przednie
    • juwelis Re: chorwacja 19.07.06, 16:45
      kwatere znależliśmy jakieś 5 minut po wjechaniu do miasta zaczepił nas koleś że
      ma wplny apartament super użądzony i tylko za 40 euro także nie było problemu
      potem po tygodniu przenosiliśmy się bo już miał rezerwcję pare metrów dalej
      także nie było problemu
      • kasiagd Re: chorwacja 21.07.06, 14:14
        dzieki za pomocsmile czy za ten prom trzeba bylo duzo placic - bo jesli sie okaze,
        ze musimy codziennie na staly lad przejezdzac po jakies zakupki to trochu chyba
        wyjdzie drogo?
    • juwelis Re: chorwacja 21.07.06, 16:46
      okolo 70 zł na nasze razem w obie strony z samochodem,ale tam na miejscu były
      sklepy i nawet fajna pizzeria także nie będziecie musieli jeżdzić
    • juwelis Re: chorwacja 21.07.06, 16:49
      głubczyce-Olomouc-Brno-wieden-graz-maribor-zagreb-karlowac-zadar-....... to
      ta trasa którą jechaliśmy pozdrawiam
      • kasiagd Re: chorwacja 21.07.06, 18:05
        jeszcze raz serdeczne dzieki za pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka