Dodaj do ulubionych

system Isofix

29.08.06, 15:08
Czy ktoś z was korzysta z tego systemu w montowaniu fotelików? Ja miałam taki
zamiar, ale znalazłam coś takiego i zastanawiam się:
www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=270
Obserwuj wątek
    • joasia1234 Re: system Isofix 29.08.06, 15:22
      a to nowa zagwozdkasmileniedawno widziałam program, w którym jak najlepiej
      wypowiadano się o tych mocowaniach, że są najbardziej stabilne i
      najbezpieczniejsze.
    • falasarna Re: system Isofix 29.08.06, 15:33
      Niektóre samochody (podobno ma być to obowiązek) maja w zagłębieniu między
      siedzieskiem a oparciem fotela uchwyty, w które wpina się fotelik zaopatrzony w
      zaciski. Isofix zapewnia niby większą stabilność i podobno jest alternatywą
      gdyby pasy zawiodły. Niestety wiodący producent liczy sobie za taki fotelik
      1200 zł. My się nie zdecydowaliśmy po pierwsze ze względu na cenę, po drugie ze
      względu na to, że dziecko podróżuje różnymi samochodami niekoniecznie
      posiadającymi uchwyty isofix, po trzecie po wysłuchaniu opinii sprzedawcy o
      podobnym stopniu zabezpieczenia.
      • annab11 Re: system Isofix 29.08.06, 18:10
        Dla ścisłości: fotelik z systemem isofix można mocować również w tradycyjny
        sposób, tzn. pasami - jeśli akurat dziecko podróżuje samochodem, w którym nie
        ma uchwytów do isofixu.
    • annab11 Re: system Isofix 29.08.06, 18:09
      Zwróć uwagę, że informacje z linka o Isofixie są nieaktualne (z 2004 roku). Od
      tego czasu sporo się zmieniło i jest na rynku kilka fotelików zgodnych z normą
      ECE, np. Maxi Cosi Priorifix.
      Ja używam fotelika z isofixem i moim zdaniem, nie ma porównania z fotelikami
      mocowanymi pasami, jeśli chodzi o stabilność i sztywność mocowania - na korzyść
      isofixu, oczywiście. Moim zdaniem warto zapłacić trochę więcej.
      • kartoflana Re: system Isofix 30.08.06, 10:29
        no właśnie jeśli chodzi o stabilność - jestem za, ale jak widać po ilości wpisów
        nie jest to jeszcze zbyt popularne
      • kartoflana i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 10:30
        że większość firm nie wprowadziła tego systemu w swoich fotelikach (ja na razie
        mam inglesinę)
        • joasia1234 Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 10:35
          ale podobno od przyszłego roku (czyli chyba 2007) producenci będą musieli
          zainstalować takie mocowania w samochodach (teoretycznie bez dodatkowych
          opłata, ale wiadomo, że zrekompensują sobie to ceną samochodu). Mają też wejść
          nowe przepisy unijne, między innymi zakazujące umieszczania fotelika
          dziecięcego na przednim fotelu pasażera - i bardzo dobrze, bo to najbardziej
          niebezpieczne miejsce w samochodzie.
          • kartoflana Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 10:42
            no własnie ja mam w nowym samochodzi isofix, ale fotelik kupiony miesiąc
            wczesniej jest bez - myslałam, ze wsytarczy mocowanie w samochodzie (nie
            wiedziałam na czym to polega)
            a może można coś do tego fotelika dokupic?
            • annab11 Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 15:43
              Niestety nie można. Inna jest konstrukacja fotelika.
        • annab11 Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 15:47
          kartoflana napisała:

> że większość firm nie wprowadziła tego systemu w swoich fotelikach (ja na
          razie
          > mam inglesinę)

Prawdopodobnie dlatego, że z powodu innej kontrukcji fotelika koszty
          wytworzenie są znacznie wyższe, a za tym idzie również cena.
          Zwróc uwagę, że wszytskie dostępne na naszym rynku foteliki z isofixem mają
          najwyższe noty, jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka