kartoflana 29.08.06, 15:08 Czy ktoś z was korzysta z tego systemu w montowaniu fotelików? Ja miałam taki zamiar, ale znalazłam coś takiego i zastanawiam się: www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=270 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia1234 Re: system Isofix 29.08.06, 15:22 a to nowa zagwozdkaniedawno widziałam program, w którym jak najlepiej wypowiadano się o tych mocowaniach, że są najbardziej stabilne i najbezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
falasarna Re: system Isofix 29.08.06, 15:33 Niektóre samochody (podobno ma być to obowiązek) maja w zagłębieniu między siedzieskiem a oparciem fotela uchwyty, w które wpina się fotelik zaopatrzony w zaciski. Isofix zapewnia niby większą stabilność i podobno jest alternatywą gdyby pasy zawiodły. Niestety wiodący producent liczy sobie za taki fotelik 1200 zł. My się nie zdecydowaliśmy po pierwsze ze względu na cenę, po drugie ze względu na to, że dziecko podróżuje różnymi samochodami niekoniecznie posiadającymi uchwyty isofix, po trzecie po wysłuchaniu opinii sprzedawcy o podobnym stopniu zabezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: system Isofix 29.08.06, 18:10 Dla ścisłości: fotelik z systemem isofix można mocować również w tradycyjny sposób, tzn. pasami - jeśli akurat dziecko podróżuje samochodem, w którym nie ma uchwytów do isofixu. Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: system Isofix 29.08.06, 18:09 Zwróć uwagę, że informacje z linka o Isofixie są nieaktualne (z 2004 roku). Od tego czasu sporo się zmieniło i jest na rynku kilka fotelików zgodnych z normą ECE, np. Maxi Cosi Priorifix. Ja używam fotelika z isofixem i moim zdaniem, nie ma porównania z fotelikami mocowanymi pasami, jeśli chodzi o stabilność i sztywność mocowania - na korzyść isofixu, oczywiście. Moim zdaniem warto zapłacić trochę więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: system Isofix 30.08.06, 10:29 no właśnie jeśli chodzi o stabilność - jestem za, ale jak widać po ilości wpisów nie jest to jeszcze zbyt popularne Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 10:30 że większość firm nie wprowadziła tego systemu w swoich fotelikach (ja na razie mam inglesinę) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 10:35 ale podobno od przyszłego roku (czyli chyba 2007) producenci będą musieli zainstalować takie mocowania w samochodach (teoretycznie bez dodatkowych opłata, ale wiadomo, że zrekompensują sobie to ceną samochodu). Mają też wejść nowe przepisy unijne, między innymi zakazujące umieszczania fotelika dziecięcego na przednim fotelu pasażera - i bardzo dobrze, bo to najbardziej niebezpieczne miejsce w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 10:42 no własnie ja mam w nowym samochodzi isofix, ale fotelik kupiony miesiąc wczesniej jest bez - myslałam, ze wsytarczy mocowanie w samochodzie (nie wiedziałam na czym to polega) a może można coś do tego fotelika dokupic? Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 15:43 Niestety nie można. Inna jest konstrukacja fotelika. Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: i jeszcze zastanawia mnie to 30.08.06, 15:47 kartoflana napisała: > że większość firm nie wprowadziła tego systemu w swoich fotelikach (ja na razie > mam inglesinę) Prawdopodobnie dlatego, że z powodu innej kontrukcji fotelika koszty wytworzenie są znacznie wyższe, a za tym idzie również cena. Zwróc uwagę, że wszytskie dostępne na naszym rynku foteliki z isofixem mają najwyższe noty, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś