Dodaj do ulubionych

Kreta w maju

IP: *.* 08.02.03, 10:52
Dziewczyny, jade na Krete i kompletnie sie nie orientuje jak tam jest. Może któraś z was może pomóc. Mój synek będzie miał wtedy 9 mies. i boje sie troche jak sobie dam rade. Jade na 2 tyg, a może któraś z was też sie wybiera??
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia_M Re: Kreta w maju IP: *.* 12.02.03, 19:18
      my byliśmy na Krecie w week. majowy w zesżłym rokupo pierwsze uważaj z jakim biurem jedzieszpo drugie uważaj na ilość gwiazdek w hotelu - my byliśmy w niby 4 gwiazdkowym z all inclusive a żarcie i sam hotel nie odpowiadał nawet 2 gwiazdkom np. hiszpańskich hoteligeneralnie oznaczenia gwiazdek są na Krecie i w Grecji BARDZO zawyżone - z nami było małżeństwo z roczniakiem i nie mogli się doprosić o łóżeczko dla dziecka! sami mieli tapczany a podłoga była betonowa więc nie szło spać z dzieckiem w jednym łózkusadpogoda - generalnie morze jeszcze chłodnawe ale jużsię mozna kąpac - trzeba uważać na wszelkie świstwa typu meduzy, koralowce kłujące i kaleczące stopy - kąpać się można tylko w pastykowych klapkachturystów - mało i to akurat bardzo dobre - mozna tanio wynająć samochód i pojeździć po wyspie (uwaga na ubezpieczenie takiego wynajmowanego samochodu - musisz patrzeć żeby było ubezpieczone i nadwozie i podwozie - cwaniacy Kreteńczycy dają za pół ceny tylko z nadwoziem a potem wyszukują odprysków licznych kamieni z dróg i kłócą się o kasę) poza tym policja w kryzysowych sytuacjach (przekroczenei szybkości na wyspie max. 60 na godz. uznaje TYLKO międzynarodowe prawko!!! wyrabia się je w gminie w ciągu 2 dni i nic nie kosztuje - a wartocóz jeszcze - polecam małe miasteczka i wyroby "ludowe" np piękne haftowane ręcznie obrusy, czy parasolkiradzę wykupić hotel bardzo dobry bo innaczej zbankrutujecie na żarcie w tawernachjakby jeszcze jakieś pytanka - wal na mailasmileufff ale się rozpisałamsmilepozdrawiamKasia
    • Gość: jl101 Re: Kreta w maju IP: *.* 12.02.03, 20:06
      czesc, my bylismy w zeszlym roku w maju na krecie i jesli chodzi o pogode to bylo ok. ja bylam w ciazy wiec nie chcielismy miec upalow no i nie mielismy a opalac sie mozna bylo, a slonce nie bylo takie mocne. ale ja tak na prawde krety za bardzo nie polecam. hotele sa w wiekszosci stare, bo wyspa od dawna turystyczna. sa i nowe ale to musza byc sieciowe np. grecotel albo riu chyba. z tymi gwiazdkami na krecie sie zgodze, ze zawyzaja. my bylismy w 3 i 1/2 i to byla moja ostatnia przygoda z trzema gwiazdkami. natomiast nie zgodze sie, ze wszedzie w grecji zawyzone bo rok wczesniej bylismy na kos w 4 gwiazdkowym i bylo super. ja z kos bylam 100 razy bardziej zadowolona niz z krety, moze zastanow sie jeszcze nad wyborem wyspy? jesli chodzi o plaze natomiast, to ja nie moglam chodzic po niej na bosaka ani nawet w klapkach bo zamiast piachu sa tam takie drobniutkie kamyczki ktore potwornie ranily mi stopy :( no ale ogolnie jesli chodzi o pogode to dla nieduzego dziecka mysle ze fajnie. generalnie polecam kos, ale bylam tam na poczatku wrzesnia wiec nie wiem jak jest tam w maju.pozdrawiamjustyna
    • Gość: Monika_M Re: Kreta w maju IP: *.* 13.02.03, 11:24
      Byłam na Krecie dwa lata temu na początku maja. Pogoda była taka sobie, ciepło, ale chwilami trzeba było zakładać cieplejszy sweterek. Strasznie wiało, ale bądź co bądź jest to wyspa. Byłam wtedy w piątym miesiącu ciąży więc dla mnie pogoda była OK.Hotele na Krecie mąją chyba rzeczywiście troszkę zaniżony standard, ale to przez bardzo surowy wystrój. My mieszkaliśmy w holetu 3*, a był gorzej urządzony niż w Hiszpanii klasa turystyczna. Zresztą jedna moja przedmówczyni właśnie o tym wspominała.Co do wydatków na miejscu to nie zgodzę się, że w tawernach można wydać majątek. Można bardzo przyzwoicie, niedrogo i smacznie zjeść, ale trzeba wiedzieć gdzie iść. Więc trzeba się dobrze rozglądać ;) i iść tam gdzie siedzi najwięcej starych "czarnych" dziadków. Tam z reguły jest dobre jedzenie.W typowych knajpkach przy promenadach serwują tylko frytki, kotleciki, hamburgery itd. nie mają tam nawet tzatzik"ów. Wszystko nastawione pod Niemców (czyt. Majorka na Krecie).A w takich małych gospodach greckie jedzenie jest naprawdę smaczne i bardzo dobrze przyprawione i stosunkowo niedrogie.My wynajęliśmy sobie samochód i przez tydzień tylko jeździliśmy po Krecie, zaglądając w co ciekawsze kąty, mieliśmy samochód ubezpieczony kompleksowo (nadwozie, podwozie i opony) więc pchaliśmy się w drogi oznaczone na mapie jako czasowo nieprzejezdne, dzięki temu widzieliśmy "wąwóz śmierci". Widoki były za..... . Zwiedziliśmy całą wschodnią Kretę.Ale skoro jedziecie z takim maluszkiem to pewnie ominie Was przejażdżka samochodowa po wyspie.W każdym miasteczku turystycznym jest milion sklepów, które sprzedają dokładnie to samo: naturalne gąbki, przyprawy, oliwy z oliwek i inne wynalazki z reguły do jedzenia. Tak wyglądają sklepy z pamiątkami, ale trzeba przynać że ich miód z kwiatów tymianka jest nie do pobicia.Czasami zdarzają się sklepy z ceramiką ręcznie malowaną. Polecam wówczas tam wejść. My przywieźliśmy przecudne solniczki i pieprzniczki i dzięki temu przynajmniej raz dziennie wracam na Kretę ;).Wybierając się bardziej w góry można zakupić wyroby ludowe: strugane drewniane łyżki, obrusy, dywaniki, uozo własnej roboty (czyt. samogon :) - tylko najpierw trzeba spróbować!!, bo nie odpuszczą).Mi się tam bardzo podobało i kiedyś napewno jeszcze tam pojadę.PozdrawiamMOnika (właśnie wybierając się do Egiptu :bounce: )
    • Gość: ivvet Re: Kreta w maju IP: *.* 16.02.03, 16:11
      Witaj!!!Byliśmy na Krecie w zeszłym roku na przełomie maja i czerwca. Szczerze mówiąc wspominamy te wakacje jako najlepsze nasze zagraniczne wczasy do tej pory. Było cieplutko w sam raz, hotel mieliśmy 3N z plusem choć jego standard był raczej wyższy. Rodzice z dzieciakami do dwóch lat byli zaskoczeni, gdy po wejściu do pokoju okazywało sie że stały w nich łóżeczka choć ich nie zamawiali. Nasza Marta miała wówczas już ponad dwa lata, jej dostawka okazała się zwykłym łóżkiem. Na miejscu okazało się, że Martusia oduczyła się od pampersów. Wyspę zwiedziliśmy sami, wypożyczając samochód. Jeśli o mnie chodzi ja Kretę bardzo gorąco polecam. Jeśli masz jakieś pytania pisz na priva.PozdrawiamIwona i Marta 2,11
      • Gość: bubu Re: Kreta w maju IP: *.* 17.02.03, 11:15
        Chcialabym poznać waszą opinię, czy spedzając wakacje właśnie na Krecie warto wykupywać posiłki, jakie są ceny jedzenia.Zamierzam odwiedzić tą piękną wyspę w sierpniu wraz ze swoim 3 letnim synkiem, dlatego potrzebuje waszych opinii.Agnieszka
        • Gość: sylwias Re: Kreta w maju IP: *.* 18.02.03, 09:20
          To zależy czy przygotowywanie posiłków na wakacjach nie będzie dla Ciebie uciążliwe. Jeśli wybierzesz apartament to jest wyposażony w akcesoria kuchenne, ale żywność na Krecie jest droga (moim zdaniem, no bo skoro pomidory które tam rosną kosztują 3-4 euro latem ??). W sklepach nie ma problemów z rzeczami dla dzieci. Jedzenie w tawernach doskonałe (szczególnie właśnie w tych gdzie jest najwięcej miejscowych) ale też nie tanie. Wyjście do knajpy dla dwóch osób to około 15-20 euro. Ale za to nie musisz jeść tego co serwuje hotelowa kuchnia (choć podobno nie najgorsza - sama nie sprawdziłam bo mieliśmy apartament). Co do gwiazdek hotelu zgadzam się z dziewczynami - zwykle trzeba liczyć jedną mniej. Trzy gwiazdki oznaczają podstawowy standard - spory pokój, balkon, klimatyzacja dodatkowo płatna. Z własnego doświadczenia i rozmów z innymi uczestnikami wyjazdu z czystym sumieniem mogę polecić mniej znane biuro podróży Eurotour (krakowskie). Hotele są o"k, latają LOTem, rezydenci kompetentni i chętni do pmocy. Na Krecie okupują głównie północny wschód, okolice Chanii, co jest świetnym wyborem bo są tam całkiem spore piaszczyste plaże. A morze ciepłe jak zupa.pozdrawiamsylwia
    • Gość: anulek Re: Kreta w maju IP: *.* 25.02.03, 10:54
      Dziękuje za wasze rady, są naprawde b. przydatne. Musze tylko jeszcze sie zastanowic co zabrac, zeby wziasc rzeczy w sam raz. Pozdrawiam. Anulek
      • Gość: Anika Re: Kreta w maju IP: *.* 26.02.03, 11:58
        CZeśc Anulek! Ja też spędzałam wakacje na Krecie, co prawda było to w lipcu, ale było cudnie. Na pewno wybierając się w maju unikniesz super upałów, co przy pobycie z dzieckiem byłoby bardzo męczące. No i zobaczysz trochę soczystej zieleni, bo w lipcu było wszystko prawie wysuszone.My byliśmy z biura Ving, wszyttko super zorganizowane, pokoje fajne, zwłaszcza , że korzystaliśmy z last minute , wię nie mieliśmy mozliwości wyboru. Ale z dzieckiem last minute raczej odpada. Jeżeli chodzi o jedzonko, to ze śnaiadń zrezygnowaliśmy, bo serwowali rogalika i kawę, wiec kupowaliśmu sobie produkty sami. Poza tym było tak gorąco, że na śniedanie jedliśmy owoce, cudownie słodkie i pachnące słońcem. W tawernach jeżeli chcesz dobrz i niedrogo zjeśc musisz kierować się tam , gdzie najwięcej "tubylców". A zjeśc można przepysznie. Mnie osobiście Kreta podobała się najbardziej późnym wieczorem, śliczne uliczki , zabytkowe kamiennice no i nie widac brudu. Bo niestety pierswsze co mnie uderzyło na Krecie to brud, dopiero w bardziej turystycznych częściech miasteczek jest czysto.Na pewno polecam zwiedzanie wyspy, ale myślę że z małym dzieckiem to będzię utrudnione.Proponuję , kup sobie przewodnik Pascala , będzie ci bardzo pomocny.Życzę słonecznych wakacji Ania :sol:
    • Gość: mika_forum Re: Kreta w maju IP: *.* 01.03.03, 18:50
      W Grecji najsympatyczniejsze sa male hoteliki, trzy, dwu albo i mniej gwiazdkowe. Rok temu mieszkalam w dwugwiazdkowym, byl na duzo wyzszym poziomie niz cztero na Kanarkach. Mial sliczne mebelki, tv, lodowke, lazienke, balkon, sliczna (!) restauracje no i maly basen.Wogole bylam juz w Grecji na wakacjach 7 razy, zawsze biore najtansze hoteli i zawsze.... jest super. Nalezy zwracac tylko uwage na lokalizacje: jak dalego od centrum i od plazy.Mika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka