niula01 10.04.07, 14:02 Czy ma ktoś doświadczenia z tak długą trasą (samochodem, ok. 15 godz. ) z tak małym dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atena.an Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 10.04.07, 16:21 ja odrzucilam takei plany wakacyjne, choć bardzo! mnie korcilo. powód - kilkumiesięczne dziecko. Moje maleństwo będzie w wakacje mialo wlaśnie 9 miesięcy w wakacje i ze względu na tem mlodziutki wiek zdecydowaliśmy sie na polskie morze. Dlaczgo: 1. podróż-jednak dluga i męcząca nawet z noclegiem po drodze, 2. upaly-niemowlę wysmarowane nawet wysokimi faktorami jest bardzo narażone na dużo mocniejsze slońce niż "krajowe", opieka medyczna w razie gdyby coś się stalo-? sprawdzalam 3 lata temu-same komplikacje,więc musialabyś leczyć dzieciaka sama, Baltyk ma jeszcze to do siebie, że ma wspanialy klimat. Uwielbiam Chorwację, ale może za jakieś dwa lata ponownie ją odwiedzę. Pewnie nie pomoglam, ale przemyśl czy nie warto odpuścić sobie jednych wakacji. W razie czego-nocleg podrodze wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 10.04.07, 19:13 A my byliśmy z 9 miesięczną córeczką w Tunezji i było suuuupppeeerrr ale nie samochodem tylko samolotem 3 godz i mała super znosiła klimat i ciepło a teraz lecimy do Turcji pomyślcie o wakacjach samolotowych żeby nie męczyć maluch zbyt długą podróżą a polskie może hmm u mnie odpada zimno ,drodo i nudno Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 11.04.07, 09:52 My byliśmy w zeszłym roku właśnie w Chorwacji z 9-miesięcznym synkiem. I to dość daleko na południu, bo kilkadziesiąt kilometrów od Dubrownika. Podróż minęła totalnie bezproblemowo, Mikołaj całą drogę spał. To znaczy na każdym postoju się budził, wyciągaliśmy go na kilka minut z samochodu, ale potem natychmiast zasypiał. Jechalismy głównie w nocy, ale z powrotem też kilka godzin w ciągu dnia i tez spał (chociaż normalnie jest oczywiście rannym ptaszkiem. A na miejscu Mikołaj był baaardzo zadowolony: mieszkaliśmy na campingu, wiec często spał pod golym niebem, podobały mu się spacery, kąpiele w morzu i przekładanie kamyczków na plaży oraz zabawy z wszystkimi dziećmi na kampingu. Generalnie bardzo polecam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 11.04.07, 11:28 Byliśmy w Chorwacji 2-krotnie, ale bez dziecka. Kraj piekny, wakacje wspaniałe, ale ze względu na uciążliwość podrózy z dzieckiem nie pojechałabym. Poza tym kamieniste w wiekszości plaże chorwackie to mała atrakcja, zeby nie powiedzieć uciążliwość, dla małych dzieci. Z dzieckiem preferujemy wakacje samolotem, 2-3 godziny lotu i bez większego zmęczenia jesteśmy na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
alawinx Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 11.04.07, 17:05 Ja byłam z czteromiesięczniakiem we Włoszech. W tamtą stronę jechaliśmy 20 godzin z powrotem udało nam się wrócic w 17 godzin. Mały zniósł świetnie podróż. Im mniejsze dziecko tym lepiej ją znosi! Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna14 Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 11.04.07, 17:30 Zanim pojawiła się Laura na świecie kilkakrotnie jeździliśmy na wakacje do Chorwacji i bardzo nam się tam podobało. Teraz ma dwa latka i jak do tej pory nie odważyliśmy się jechać na te kamieniste plaże. Ja pewnie bym się zdecydowała, ale mój mąż przekonał mnie, aby jeszcze ten rok odpuścić. Baimy się nie tyle jazdy, co skał na plaży oraz sytuacji, że trzeba będzie się tam udać do jakiegoś lekarza. W tamtym roku ku mojemu niezadowoleniu pojechaliśmy nad nasze morze. I byłam zaskoczona: piękna pogoda, cisza, spokój. Ten urlop też spędzimy nad Bałtykiem i mam nadzieję, że też będzie przyjemnie. A za rok dziecko będzie miało 3,5 roku, więc będzie można pomyśleć o czymś dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
atena.an Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 12.04.07, 11:25 ariadna14, dokad jeździcie z dzieckiem, może masz jakieś fajne lokum, ja szukam na necie i trudno się zdecydować, albo już zajęte. Możesz podać jakieś namiary. Chciałabym znaleźć coś dla 9-cio miesiecznego synka a zarazem dla 10 latka. Będę wdzięczna za podpowiedź. A jak czytam posty to też marzę o Chorwacji, Turcji, Egipcie, ale jednak nie w tym roku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna14 Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 20.04.07, 15:01 Atena, byliśmy w Dziwnowie, jadąc od strony Dziwnówka TO na samym końcu tej miejscowości, ostatnie zejście do morza w tym miasteczku. Cisza, spokój , niewielu plażowiczów.Na plaży głównej w tym czasie były tłumy, a u nas codziennie spotykaliśmy te same paę osób. Pojechaliśmy w ciemno i pokój znaleźliśmy bez problemów, mimo że trafiliśmy na upalne lato. W tym roku pewnie też się tam wybierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_dominiki Do a-nulla :0 12.04.07, 10:49 Witam! Czy mogłabym prosic o namiar na noclegi, z których korzystaliście? Byliśmy w 2001r. na Chorwacji i wróciliśmy zachwyceni - wtedy jechaliśmy w ciemno. Teraz wybieramy się już z dzieciakami ( młodszy będzie miał właśnie ok. 9 mies.) i niechcielibyśmy jechać w ciemno, ale w sprawdzone miejsce. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Do mamy_dominiki 14.04.07, 12:46 Niestety, jakoś szczególnie Ci pewnie nie pomogę, bo nie spaliśmy w żadnym pensjonacie ani kwaterach prywatnych, ale na kempingu. My mieliśmy akurat taką sytuację, że zaprosił nas tam znajomy, który na tym kempingu ma dwie przyczepy i jedną przeznaczył dla nas, więc niczego nie musieliśmy rezerwować. Ale z tego co widziałam, było mnóstwo wolnych noclegów, tańszych i droższych, i gdybyśmy przyjechali w ciemno, z pewnością znaleźlibyśmy miejsce i na tym kempingu, i w hotelu, i na kwaterach. Acha, byliśmy na przełomie czerwca i lipca. W bardzo ładnej miejscowości Podgora, kilka kilometrów za Makarską. Ja akurat nie przepadam za wakacjami na plaży (zazwyczaj gdzieś się wakacyjnie plączemy po Azji), ale wybraliśmy to miejsce ze względu na Mikołaja i okazało się, że wybór był bardzo dobry. Synek był absolutnie zachwycony, a i my wypoczęliśmy. Jeśli się zdecydujecie, to życzę miłych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
jola731 Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 25.04.07, 13:27 Sami zastanawiamy się nad wyjazdem z rocznym dzieckiem samochodem i przyczepą campingową. Obawiam się samej podróży, bo nie wiem jak moje dziecko będzie ją znosiło... Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Chorwacja i 9-cio miesięczne dziecko 25.04.07, 13:56 Ja też się trochę obawiałam podróży i naprawdę byłam mile zaskoczona. Nie było z tym absolutnie żadnego problemu. Po prostu spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś