martyna1985 15.04.07, 16:34 gdzie i w którym miesiącu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eli_7 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 15.04.07, 16:53 hej martyna, Ja bylam w cieplych krajach w ciazy, a dokladniej w 12-tym tygodniu na Dominikanie. Oczywiscie wspomnialam lekarzowi ze sie wybieram i nie mial zadnych przeciwnosci. Uwazaj tylko co jesz i nie pij wody zadnej poza butelkowana. Chron sie tez przed sloncem, tzn ja zakrywalam brzuch aby nie spalic i caly czas sie smarowalam kremami z wysokimi filtrami. Siedzialam sporo w cieniu ale i tak plywalam w oceanie czy basenie. Staraj sie nie eksponowac na ostre slonce. Zreszta nie wiem w ktorym jestes miesiacu i jak daleko sie wybierasz. Udanych wakacji, pozdrowionka eli Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 16.04.07, 15:39 Ja tez byłam w 11-12 tygodniu na Dominikanie i uważam to za straszna głupotę. Dostałam krowotoku, krew leciała mi po nogach. Myslałam, ze to już koniec, na szczęscie córka wytrzymała w brzuchu jeszcze kilka miesięcy (to znaczy do 25 tc.) Jedzenie bardzo mi nie smakowało, nie mogłam w pełni korzystać z uroków wakacji, a uwielbiam pływać i mogłabym cały dzień siedzieć w wodzie. jedzenie tez wydawało mi sie wstrętne, wszędzie czułam zapach tłuszczu. Zdecydowanie odradzam wakacje w bardzo ciepłych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichasia1 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 15.04.07, 17:32 Witam Byłam w Turcji w sierpniu, w trzecim miesiącu ciąży. Było super ale wybrałam dobry hotel w spokojnej lokalizacji, tuż nad morzem. Na długich wycieczkach było za gorąco. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mata811 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 15.04.07, 19:33 W 5 miesiącu w Turcji. Po długich spacerach miałam dużo skurczy, ale kiedy się oszczędzałam leżąć w cieniu, pływając spokojnie było OK. Nie jadłam w knajpach, a wode piłam tylko zabutelkowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 15.04.07, 19:34 pod koniec 3 m-ca byłam na przełomie wrzesnia i października w Egipcie. Czułam się fantastycznie i jedyne przed czym mogę ostrzec to dalekie wycieczki autokarem.Kair strasznie odchorowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna515 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 15.04.07, 19:47 Na Kanarach w 4 miesiącu, do dziś mam przebarwienia na twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 15.04.07, 19:53 koleżanka była w 5 tyg ,niestety zatruła sie tam i straciła dziecko Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy coś ledzeppelin3 Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: hm... z innej beczki... 15.04.07, 19:59 11 tydzień, lekarz surowo zabronił wylotu na tydzień do Egiptu - niby nie miał wyraźnych p/wskazań. Nie poleciałam, choć baaaardzo tego pragnęłam, ale... bałam się ew. konsekwencji. Analizowałam przez tydzień zakaz, pytałam... i nie poleciałam. Na szczęście biuro było na tyle OK (wczasy kupione były przed ciążą), że potrąciło nam tylko 100zł za przepisanie umowy. Hm... może i dobrze się stało - w ciąży odchorowałam cukrzycę ciężarnych, miałam nadciśnienie, przytyłam 32 kg (jestem raczej maława). A do Egiptu nie poleciałam do dzisiaj pzdr A Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 krasulas 15.04.07, 20:18 bo my wlasnie mamy na sierpien zarezerwowany wylot do Egiptu. Nie jestem na 100% czy jestem w ciazy. Test niby negatywny. Dzis 32 dc z 28. Poczekam do czwartku i zrobie jeszcze raz test, jak @ sie nie pojawi. o ciaze planowalismy sie starac wlasnie tam, ale zobaczymy Slub za 2 tygodnie. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz i czekam na wiecej. P.S. Z jakim biurem mialas leciec?? Odpowiedz Link Zgłoś
renatag1 Re: krasulas 16.04.07, 00:19 Ja w trakcie moich obydwóch ciąż byłam. Za pierwszym razem w Egipcie (w 4 miesiącu) - kalendarzowo był to wrzesień. Pływałam normalnie, byliśmy dwa razy na nurkowaniu (ja oczywiście tylko z rurką, bo kobietom w ciąży nie można nurkować), przeżyłam też wycieczkę do Doliny Królów gdzie było 45 st. w cieniu (ale ja generalnie dobrze znoszę wysokie temperatury). Jadłam akurat wszystko (łącznie z surowymi warzywami) bo tuż przed wyjazdem przyplątała mi się infekcja dróg moczowych i dostałam końską dawkę Augumentin'u - więc żadna zemsta faraona nie miała do mnie przystępu (w przeciwieństwie do mojego męża). Za drugim razem byłam w Australii (ale ich wczseną wiosną, też we wrześniu). To był początek ciąży (9-12 tydzień). Tu głównym problemem był lot samolotem, który z przerwami na międzylądowania trwał 30 godzin. Lekarz przed wylotem porobił mi wszelkie badania (łącznie z poziomem hormonów), a że wszystko było OK to powiedział - niech Pani leci (wyjazd zaplanowany był rok wcześniej, a ciąża planowana była na: po Australii, ale nie udało się . Moim głównym problemem tam było to że około godziny 13, choćby się waliło , paliło , a my bylibyśmy w sercu pustyni to MUSIAŁAM COŚ ZJEŚĆ. Na wyjazd do Australii (oprócz niewątpiliwych zalet turystycznopoznawczych) skłonił mnie fakt że naprawdę świetnie się czułam i moja pierwsza ciąża przebiegała bez jakichkolwiek komplikacji. Lekarz też twierdził że jest OK i tak rzeczywiście było. Teraz moje dzieci mogą mówić, że byli w Egipcie i Australii. To tylko i wyłącznie zależy jak będziesz się czuła w tej ewentualnej ciąży i trudno to w tej chwili przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkap Re: cala ciaza w cieplym kraju 16.04.07, 01:13 Ja zaszlam w ciaze, bylam 9 miesiecy w ciazy i urodzilam w Australii. Czulam sie fantastycznie.Poczatki ciazy wypadly nam na australijskie lato, czyli 3 miesiace upalow i dwa mniejszych upalow)), ale to wplynelo tylko super na moje samopoczucie.Duzo spacerow popoludniami przy plazy, plywanie, witaminka D... Zatem moge powiedziec jak ciaza to tylko w cieplym kraju...)) Zycze udanego urlopu jezeli pojedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Dziękuję dziewczyny 16.04.07, 09:52 już po ptakach, bo przyszła @, ale do wyjazdu mamy jeszcze 4 miesiące więc wszystko się może zdarzyć pytałam ostatnio mojej ginekolog, czy jezeli tak by sie stalo, że zaszałabym teraz, czy mogłabym jechać. Mówiła, żebyśmy lepiej postarali się po Egipcie. Ale wiem, że to zależałoby od mojego samopoczucia. Nie przewidzę teraz jak się będę czuła. Dotychczas super znosiłam upały. Pożyjemy, zobaczymy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: krasulas 17.04.07, 15:29 hej:-_ mialam lecieć z EximTour'u (Chorzów) - BP okazało się naprawdę w porzo Czytałam poniższe wypowiedzi i tak szczerze - ryzyko zawsze jest, jeśli bardzo Ci zalezy na ciąży - wybierz inny kraj. Z drugiej strony jak widzisz nie ma reguły - masa babeczek lata w okresie ciąży. Ja miałabym jedynie problem natury słonecznej - uwielbiam wylegiwać się na słonku, cosik zobaczyć - więc cień, gazetka, książka średnio wchodziłyby w rachubę - choć kobieta w ciązy inną jest pozdrawiam ciepło ANia Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 16.04.07, 15:12 zalezy co rozumiesz przez ciepłe kraje 30 stopni we Włoszech to ciepło? Przełom 5 i 6 miesiaca.. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 16.04.07, 15:30 moja kolezanka straciła ciąże właśnie w egipcie. to dzięki jedzeniu jakie tam serwują ,miała ostre zatrucie pokarmowe. ja bym na bank nie poleciała. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 16.04.07, 16:03 30 st to ja mam teraz na balkonie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 16.04.07, 16:08 4 miesiąc ciąży - Turcja. Byłam w październiku więc gorąco nie było. Na plaży siedziałam cały czas pod parasolem. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 16.04.07, 16:56 w 6-tym miesiącu w Egipcie, na rejsie po Nilu - wylądowałam aż pod Sudanem). Było cudownie, to była taka podróż "przedporodowa" - byłam sama z mężem, bo nasza jedynaczka stwierdziła, że zwiedzanie jej nie interesuje. Co do zemsty faraona - Lakcid 2 tygodnie przed wylotem załatwia sprawę, zemsta nie dopada. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 16.04.07, 17:15 A może Włochy, Chorwacja lub Hiszpania? Egipt to o tyle kiepski pomysł na ciążę, że bardzo łatwo się poważnie zatruć. No i gdyby zdarzyły Ci się jakieś komplikacje już czysto ciążowe, to jakoś do europejskich szpitali mam większe zaufanie (ale może się mylę). Sporo jeszcze zależy od tego jak znosisz upały, ale generalnie jest zasada, że w ciąży nie powinno się przegrzewać, czyli jak Egipt to raczej nie najcieplejsze miesiące, ja byłam w lutym i jak dla mnie było akurat około 25 - 28 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 melka 16.04.07, 17:49 wlasnie tak pomyslalam, ze jesli juz by tak sie zdarzylo, ze zajde w ciaze przed wyjazdem, to poszlabym do gina i poprosila o przepisanie lekow na ew. zatrucie, krwawienia itp. wykupilabym cala torbe lekow, pod warunkiem, zebym wiedziala co na co jest. Choc po dłuzszym zastanowieniu nie wiem, czy to byloby dobre rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja26 Re: melka 17.04.07, 13:17 Ja byłam w Tunezji w 4* hotelu w 5 m-cu ciąży. Tam zaczełam czuć dobrze ruchy synka i czułam je już nie tylko na wieczór, ale przez cały dzień. Było super! Unikałam słońca, a pływałam w basenie krytym. Pod parasoleczką czytałam książki i opalałam nogi, wróciłam jak nowonarodzona. Byłam o tej porze roku, tam było 25 st. C. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re:k 17.04.07, 14:45 12 tydz.Bulgaria,zwiedzanie 6 m-ac Rzym przez tydzien zwiedzanie(upaly stulecia) 8.5 m-ca Rodos.2 tyg. plywania. Ciaza zdrowa,donoszona. Nie pilam napojow do posilkow(kupowalam wode)ograniczalam swieze salatki i owoce w hotelu. Ludzie pukali sie w glowe,a ja wrocilam wypoczeta i gotowa do porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 17.04.07, 19:08 4 m-c Meksyk, efekt ciąży właśnie nie może zasnąć, bo idą zęby... Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 17.04.07, 20:56 a co by bylo gdyby lekarz w egipicie czy innym kraju zalecil pobyt w szpitalu az do konca ciazy? jasne ze wszystko moze byc ok ale... ja bym nie pojechala - gdyby cos stalo sie z dzieckiem nie wybaczylabym sobie do konca zycia ale to ja - dla mnie zajdcie w ciaze i urodzenie zdrowego dziecka byla priorytem i wogole nie mialam ochoty na zagraniczne eskapady na takie przyjdzie jeszcze czas Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 18.04.07, 08:56 Mnie dwóch niezależnych lekarzy wręcz wypychało do Egiptu w styczniu w 6-tym miesiącu - stwierdzili, że nie ma nic lepszego dla dziecka, niż relaks i pływanie w morzu (udało mi pływać z delfinami - i mieli rację). Oczywiście, ciążę znoszę świetnie, jestem bardzo aktywna, - ale chyba każdy zna swoje własne możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
luska1973 Re: Kto był w ciepłych krajach w ciąży?? 18.04.07, 09:08 Egipt, sierpień, 6-8 tc. Lekarz stwierdził że w tak wczesnej ciąży (stwierdzonej przed samym wyjazdem) jeśli ma się coś stać, to się stanie bez względu na miejsce. Zabrałam kupę leków "na wszelki wypadek" i zalecenia: tylko pod parasolem, mało spacerów (za wysokie temperatury), jeśli pływanie to raczej krótko a często. Było super, ale pod koniec prawie nic nie jadłam bo zaczęły sie nudności i na sam zapach jedzenia miałam dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś