Dodaj do ulubionych

skansen w Wambierzycach

06.07.09, 19:07
mamy tam zarezerwowane noclegi, był ktoś?
Obserwuj wątek
    • montegeo Re: skansen w Wambierzycach 06.07.09, 23:25
      Skansen, tzn. szopka jest majstersztykiem. Zwiedzanie i szczególnie pokazy robią
      niesamowite wrażenie. Chylę czoła przed tym utalentowanym pasjonatem. Tyle lat
      minęło, a wszystko (oczywiście mądrze konserwowane) działa i służy następnym
      pokoleniom.

Co do kalwarii - to też urzeka, szczególnie panorama z góry w kierunku bazyliki.
      Wnętrze tej z kolei to też perełka. Tylko trzeba zwolnić by mieć czas i nastrój
      na delektowanie się sztuką, przyrodą, pomysłowością dawnych ludzi
      • jovikaa Re: skansen w Wambierzycach 07.07.09, 09:36
        dzięki za odpowiedż, ale czy nie piszesz przypadkiem o ruchomej szopce w , zdaje
        się, Kudowie? też zamierzamy ją zobaczyć, podobnie jak bazylikę wambierzycką,
        tyle, że mi chodziło konkretnie o to czy ktoś zna kwaterę u pewnego sołtysa,
        ktory ma skansen, muzeum i zwierzyniec w jednym miejscu i oprócz tego wynajmuje
        tam miejsca noclegowe
        • pawel_zet Re: skansen w Wambierzycach 07.07.09, 10:21
          Szopka jest w Wambierzycach. Wydaje mi się jednak, że to nie to
          samo, co skansen. Skansen też widziałem, ale tam nie spałem, więc na
          ten temat nie mam nic do powiedzenia.
          • montegeo Re: skansen w Wambierzycach 07.07.09, 19:24
            Szopki są i w Wambierzycach, i w Kudowie.
            Ta pierwsza jest chyba największą w Polsce. Parametrów nie pamiętam, ale nie w
            tym rzecz. Składa się z kilku "zestawów", oddzielnie uruchamianych. Całość ma
            sprawną obsługę, która dogląda wycieczek, jest normalna kasa itd.
            Ta w Kudowie jest dużo mniejsza, zajmuje jedną ścianę i nie ma biletów (w każdym
            razie nie było) a opłata jest co łaska. I wejść można o różnych porach, tylko
            dobrze jest wcześniej zadzwonić. Ale i tak ma swój klimat i warto zapłacić
            piątkę, dychę czy nawet dwie - aby przetrwała jak najdłużej. Na tym kierunku
            (drodze) jest wcześniej słynna kaplica czaszek oraz mini ZOO - super sprawa dla
            dzieci. Nie mówiąc o dużym muzeum zabawek w Kudowie. Odjazd jak ludzie
            rozpoznają swoje zabawki (wzory) sprzed np. 40 lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka