jovikaa 06.07.09, 19:07 mamy tam zarezerwowane noclegi, był ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
montegeo Re: skansen w Wambierzycach 06.07.09, 23:25 Skansen, tzn. szopka jest majstersztykiem. Zwiedzanie i szczególnie pokazy robią niesamowite wrażenie. Chylę czoła przed tym utalentowanym pasjonatem. Tyle lat minęło, a wszystko (oczywiście mądrze konserwowane) działa i służy następnym pokoleniom. Co do kalwarii - to też urzeka, szczególnie panorama z góry w kierunku bazyliki. Wnętrze tej z kolei to też perełka. Tylko trzeba zwolnić by mieć czas i nastrój na delektowanie się sztuką, przyrodą, pomysłowością dawnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
jovikaa Re: skansen w Wambierzycach 07.07.09, 09:36 dzięki za odpowiedż, ale czy nie piszesz przypadkiem o ruchomej szopce w , zdaje się, Kudowie? też zamierzamy ją zobaczyć, podobnie jak bazylikę wambierzycką, tyle, że mi chodziło konkretnie o to czy ktoś zna kwaterę u pewnego sołtysa, ktory ma skansen, muzeum i zwierzyniec w jednym miejscu i oprócz tego wynajmuje tam miejsca noclegowe Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: skansen w Wambierzycach 07.07.09, 10:21 Szopka jest w Wambierzycach. Wydaje mi się jednak, że to nie to samo, co skansen. Skansen też widziałem, ale tam nie spałem, więc na ten temat nie mam nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
montegeo Re: skansen w Wambierzycach 07.07.09, 19:24 Szopki są i w Wambierzycach, i w Kudowie. Ta pierwsza jest chyba największą w Polsce. Parametrów nie pamiętam, ale nie w tym rzecz. Składa się z kilku "zestawów", oddzielnie uruchamianych. Całość ma sprawną obsługę, która dogląda wycieczek, jest normalna kasa itd. Ta w Kudowie jest dużo mniejsza, zajmuje jedną ścianę i nie ma biletów (w każdym razie nie było) a opłata jest co łaska. I wejść można o różnych porach, tylko dobrze jest wcześniej zadzwonić. Ale i tak ma swój klimat i warto zapłacić piątkę, dychę czy nawet dwie - aby przetrwała jak najdłużej. Na tym kierunku (drodze) jest wcześniej słynna kaplica czaszek oraz mini ZOO - super sprawa dla dzieci. Nie mówiąc o dużym muzeum zabawek w Kudowie. Odjazd jak ludzie rozpoznają swoje zabawki (wzory) sprzed np. 40 lat Odpowiedz Link Zgłoś