IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 11:55
HEJ! Macie coś na promieniowanie kompika? Co robicie, żeby to zniszczyć i by
tego nie było w powietrzu?? Ja to strasznie odczuwam :(( Co wyłapuje
promieniowanie?? Oprócz paprotek, bo u mnie stoją dwie i to jakoś nie działa..
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot durszlak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 12:06
      prosta sprawa - durszlak trzeba włożyc na głowę
      tylko zaklej dziurki plasteliną

...aaaa się zapomniałem spytać - kiedy był kupiony monitor ?
      • Gość: Kasia Re: durszlak IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 12:19
        Behemot, no bez jaj! Ja pytam poważnie!
        A monitorek to ma już hoohoo z 7 lat, ale przeca go nie wymienię, bo nie stać
        mnie na nowy.
        W jaki sposób można chociaż trochę zniwelować promieniowanie? Nie stosujecie
        żadnych odpromienników or czegoś podobnego?
        Pozdrawiam!
        • Gość: behemot Re: durszlak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 12:39
          Najlepeij kupic monitor Low Radiation.
          Można tez załozyć ekran 'szklany' na monior i podkręcic częstotliwość
          odświeżania na minimum 80 Hz
          ...mozna tez popatrzyc groźnie na sprzęta i powiedziec trzy razy 'nie
          promieniuj', działa to równie dobrze jak durszlak, paprotka i inny szamanizm.
          • elviz Re: durszlak 23.01.04, 13:28
            Hmm... znam dwa sposoby:
            1 - monitor promieniuje najbardziej "od tyłu", więc należy przesiąść się od tej
            strony gdzie jest szklany ekran
            2 - u mnie poziom radiacji spada prawie do zera, kiedy go wyłącze z sieci
            energetycznej.

pozdrawiam
    • Gość: , Re: GRRRR!! IP: *.mniow.pl / 80.52.34.* 23.01.04, 13:32
      ,
    • Gość: Bułek Re: GRRRR!! IP: *.kolporter.com.pl 23.01.04, 14:21
      A jak się objawia to Twoje "odczuwanie"? Szczypią oczy? Trzeba siedzieć w okularach, mogą być byle jakie, ale najlepiej z AR (antyrefleks - są takie zielonkawe gdy odbijają światło).
      Jeśli piecze skóra, włosy stają dęba - można spróbować filtru na monitor albo porady lekarskiej. Może "złapałaś" uczulenie takie jak kiedyś ta kobita bodajże z IBM. Teraz musi w domu siedzieć po ciemku bo ją każde światło parzy.
      A najlepiej jednak kupić nowy monitor (jeszcze lepiej panel LCD). Nowy monitor może wyjść taniej niż okulary :)
      • Gość: KASIA Re: GRRRR!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 20:49
        Nie wiem czy takie samopoczucie to wina promieniowania, ale.. to się u mnie
        objawia zazwyczaj sennością, ba, ciągłym "spaniem", niechęcią na nic i, bardzo
        rzadko, ale jednak, zawrotami głowy (szczególnie gdy siedzę powyżej 3h, a
        czasem nawet krócej). :((
        Mam kiepską sytuację.. Monitorka nie mogę kupić, bo nie mam za co. Poza tym mam
        go chyba z 20cm (no, góra 30cm) od twarzy, bo inaczej się go po prostu nie da
        ustytuować (ma strasznie wielką pupcię) a kabelek do myszki i klawiaturki jest
        krótki. Biurko też mam kiepskie, ale jeszcze stoi.. Tylko z oczkami nie mam aż
        takiego problemu, bo mam właśnie okularki z AR (antyrefleksem).
        Słyszałam o jakiś piramidkach niwelujących promieniowanie i lampie solnej, ale
        nie wiem czy w te "czary" wierzyć. No może nie aż "czary", bo lampa solna
        spełnia się trochę w tej roli. Ktoś z Was coś takiego stosuje? Czy może macie
        jakieś inne sposoby..?
        Pozdrawiam!
        • Gość: behemot kurde - ja mam to samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 21:30
          > objawia zazwyczaj sennością, ba, ciągłym "spaniem", niechęcią na
          > nic i, bardzo (...) zawrotami głowy

No, ja mam dokładnie tak samo. Wystarczy sama mysl, ze mam isc do roboty. Od
          razu spac mi sie chce, mam niechęć do wszystkiego ...z pewnym wszakże
          wyjątkiem ...no ale jak dziabnę o jeden wyjątek za duzo, to znowu mam zawroty
          glowy, czasami nawet widzę podwójnie. Słowem "wzrok mętny, oddech nieświeży i
          szata plugawa" ...wypisz wymaluj - chory człowiek! Zona mnie od pijaków wyzywa,
          a to nie moja wina - komputera! Ze tez kary na firmy komputerowe nie ma.
          • Gość: Filip Re: kurde - mam tak samo jak ty...miasto moje a... IP: 69.156.224.* 24.01.04, 07:49
            U nas w Toronto na starsze typy monitorow stosowano przycmiony ekran. A
            laptop'y juz nie potrzebuja takich zabespieczen poniewaz ich promieniowanie
            jest minimalne.
            Ale co moge radzic; sprawdz czy twoj ekran nie jest zajaskrawy ? Czy jego
            jaskrawosc nie jest zbyt wysoka bo ona z pewnoscia niszczy wzrok.
            Czy na Twoim monitorze da sie ta jaskrawosc oslabic, po czym poze Ci sie
            wydawac ze jest zbyt ciemny ale to kwestja kompensacji oka. A pozatym duzo
            witaminy "C" , magnezu, i jak najwiecej przebywania na swiezym powietrzu.
            Czy pomieszczenie w ktorym pracujesz nie jest przegrzane i czy jest wlasciwa
            wentylacja.
            Czy twoj monitor da sie uziemic ?...blagam tylko nie do piorunochrona za oknem !

• Gość: Bułek Re: GRRRR!! IP: *.kolporter.com.pl 26.01.04, 08:15
          No to mam jeszcze kilka rad:
          1. Żeby nic nie świeciło na ekran (odbicie światła z okna, lampy etc)
          2. Nie przesadzać z jasnością obrazu, zmniejszyć nieco kontrast
          3. NIE PIĆ KAWY. Jak pijałem kawę, to żeby nie spać musiałem wypić następną, i następną... Od kiedy nie piję (fajnie to brzmi :) ) nie mam problemów z sennością.
          4. Co godzinkę wstawać, robić 10 przysiadów, 10 pompek lub ziiiiimny okład na kark. Budzi bardzo skutecznie.

Też mam niestety blisko monitor i to 19kę, a statystyczne biurka są stanowczo za płytkie na monitory 19". Z czarów nie korzystam, bo nie mam na nie miejsca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka