21.04.13, 23:05
Kurcze dziewczyny glowa mi peka od myslenia. Moja coreczka miala tylko pierwsze szczepienie to 5 w jednym miedzy innymi tezec ponad rok temu. W sobote bylismy w parku kolo lasu gdzie tez pelno psow biega i wywrocila sie na takiej zwirowanej drodze, zdarla sobie naskorek na dloniach do krwii a ja nawet nie mialam nic antyseptycznego bo wzielam inna torebke i zapomnialam przelozyc Savlon, wiec przelalam jej tylko raczki woda (przy okazji przetarlam jej rane moimi brudnymi palcami odruchowo, grrrr). W domu bylismy za jakies pol godziny i wtedy umylam jej rece woda z mydlem i popsikalam Savlonem. No i teraz mysle i sie zastanawiam czy isc z nia do GP jutro. Wiem, ze nikt za mnie decyzji nie podejmie, ale wrocil lek przed tezcem.
Na dodatek nie ma osobnej szczepionki na tezec tylko te 5 w jednym.
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Tezec 22.04.13, 11:36
      moje dziecko tez wypadkowe, w czwartek na asfalcie w ogrodku przedszkolnym skonczylo sie wizyta w szpitalu- upadl na glowe, duzo krwi, wyglada strasznie :(( ale wyjdzie z tego.
      Przemylas woda utleniona? zwirek nie taki straszny
    • miwah Re: Tezec 22.04.13, 13:47
      ano 5 w jednym ;-P
      sprytne, nie?

Poczytaj troche o tezcu. Tez o ranach jakie sa tymi zwiekszonego ryzyka (glebokie, klute czy ciete bez dostepu powietrza- bakteria z grupy tzw anaerobic czyli mnozy sie w miejscach gdzie dostep powietrza ograniczony ( glebokie rany, zwlaszcza zasklepione )

Rozumiem ze mowisz o otarciu naskorka wiec to zdecydowanie nie jest rana kluta czy cieta ;)
      Jesli masz pod reka Vaccination Bible, tam na str 34 i dalej sporo nt tezca ( w dziale `no longer a dangerous desease` ;)
      Jesli to Cie nie uspokoi, zrobisz co uznasz za sluszne.

`na pocieszenie` tylko dodam, ze moi nieszczepieni p/tezcowi co chwile sie obdrapia, skalecza. Czasem nawet sami nie zauwazaja, a ja kiedy juz rana jest zagojona. Maja przykazane dezynfekowac i przykleic plaster ale gdziez tam! Choc kiedy juz w takim miejscu ze przeszkadza, to owszem ;-)
      Postraszylam w koncu ze bede takie rany otwierac w celu zdezynfekowania i od tego czasu jest lepiej ( acz tylko z tymi o ktorych istnieniu wiedza ;) )
      Grzebia w ziemii czesto i namietnie, mamy oczywiscie psy, koty, drob, trzode chlewna itd.
      Odpukac... nawet drobnego zakazenia poki co.
      • wiwi1 Re: Tezec 22.04.13, 22:18
        Dzieki dziewczyny. Czytalam wszedzie o tezcu i w vaccination bilble i na necie;) Ponoc ryzyko wieksze tam gdzie sa konie. Spanikowalam, bo ten tezec to jednak jest jakies tam zagrozenie a maz nalega na szczepienie, tylko wlasnie nie ma pojeynczych. Jeszcze ponoc do niedawna byly dostepne jakies pojedyncze prywatnie w gabinetach a teraz juz tylko laczone.
        Espionka mam nadzieje, ze Twoj maly dobrze sie juz czuje a szczepiony na tezec byl? Jesli nie to nie nalegali w szpitalu?
        Czytalam, ze przy sklaeczeniu jesli ktos jest nieszczepiony nie ma sensu podawac szczepionki, ktora potrzebuje 2 tygodnie zeby zaczac dzialac tylko podaje sie ponoc bolesna globuline domiesniowo.
        Pozdrawiam:)
        • espionka Re: Tezec 23.04.13, 17:44
          wiwi w szpitalu zalecili mi zaszczepienie dziecka w ciagu 1-2 dni ale decyzja nalezy do rodzica.
          My jak wiesz wspomagamy sie homeopatia, najlepszy plaster to strup- natura wie co robi. U nas goi sie ekspresowo :))
          Syn dostal 1 dawke tezcowa w 18 mies. zycia kiedy byl w ciezkim stanie (poparzenie)- spanikowalam i pozwolilam zaszczepic.
    • liley11 Re: Tezec 25.04.13, 14:18
      Oczywiscie ze sa osobne szczepionki na tezec, tylko w prywatnych niektorych klinikch
      --
      Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci.
      Jean Cocteau
      • wiwi1 Re: Tezec 29.04.13, 22:16
        Liley ponoc w zeszlym roku te szczepionki wycofali. A czy to nie byly szczepionki z rtecia?
        Artykul, ktory czytalam niedawno:
        www.westonaprice.org/ask-the-doctor/what-to-do-about-tetanus
        Pozdrawiam:)
        • liley11 Re: Tezec 03.05.13, 15:51
          Nie wiem.
          W Londynie jest priv klinika w ktorej mozna przedyskutowac ktore szczepienia sie chce a ktore nie. Maja wykaz szczepionek ich sklad i ceny na www ale jaka to nie pamietam. Google pewnie wynajdzie. Tam byly na pewno bez rteci, bo klinika dr lansujacego rozsadne szczepienie.
          • wiwi1 Re: Tezec 21.08.13, 21:50
            www.proliberty.com/observer/20100317.htm
    • wiwi1 Re: Tezec 10.12.13, 10:41
      www.vaccinationinformationnetwork.com/what-about-tetanus/
      www.wounds-care.com/detail/caring-for-wounds

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka