Dodaj do ulubionych

Podpisali umowę na remont Rynku

14.01.10, 10:07
Ale sie uparliscie na te cholerne druty. Przeciez widac ze na rynku bedzie plyta, beton, halogeny w plycie, druty i 4 drzewa.
Obserwuj wątek
    • Gość: dedek nareszcie IP: *.146.53.45.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.01.10, 10:31
      nareszcie będzie rynek, a nie jakiś syf zastawiony parkującymi samochodami i
      kupą śmieci...
    • Gość: zibi Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: 80.48.255.* 14.01.10, 10:46
      Że remont to oczywiście wspaniale, ale dlaczego ten rynek stanie się
      taki pusty i zimny. Ta druciana instalacja jest niespecjalnie
      ciekawa i kompletnie do tego miejsca nie pasuje. Ludzie wam to piszą
      już kawał czasu a wy to macie w d... Oby podczas wyborów oni was tam
      mieli. I coś mi mówi, że tak właśnie będzie.
      Martwi mnie to, że nie ma w mieście przyjemnych zakątków z zielenią
      i wodą. Cudów nie ma i rzeki z prawdziwego zdarzenia tu mieć nie
      będziemy, ale dlaczego nie pomyśli się o ładnych instalacjach
      wodnych?
      Nowoczesnych tam gdzie pasują i stylowych choćby na skwerku przed
      Pałacem Biskupim. Ilekroć jestem poza Polską to z wielką
      przyjemnością spędzam czas właśnie w takich miejscach, a i w Polsce
      też znalazłby je zapewne w wielu miastach, np. wrocławski rynek.
      Dlaczego ciągle beton i druty bez zieleni i wody? Czemu nie dopuścić
      do takich rozwiązań?
      • Gość: KC Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.kielce.vectranet.pl 14.01.10, 11:22
        zibi - masz rację. Znajomi architekci też zwracali uwagę na zimny charakter tego
        miejsca. Trochę więcej zieleni i jakaś instalacja wodna byłyby strzałem w 10.
        Sama chętnie usiadłabym na nowym Rynku wiosną czy latem w cieniu drzewa a nie w
        gryzącym słońcu.
        Apel do projektantów i decydentów - więcej drzew na Rynku!!! Będzie jeszcze
        piękniej!!!
        • Gość: zibi Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: 80.48.255.* 14.01.10, 12:43
          Dzięki KC za wrażliwość i trzeźwy osąd tematu. Żebyśmy w tych Kielcach
          mieli więcej takich ludzi zwłaszcza tam gdzie decyduje się o wyglądzie
          i klimacie zakątków miasta. Ale pomarzyć sobie możemy chyba, bo wątpię
          mocno, że ktoś zweryfikuje ten "projekt". A wiesz co jest najgorsze,
          że podpisał to mój kolega z czasów szkolnych. A myślałem zawsze o nim,
          że to mądry człowiek.
      • Gość: Jaś Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.kielce.vectranet.pl 14.01.10, 12:33
        Zgadzam się w 1000%,że te druty należy wsadzić w tyłki decydentów-WL,ZW..A
        pięknej fontanny w Kielcach nikt nie potrafi zaprojektować - może więc poszukać
        projektanta poza znajomkami,w innym mieście?No i nie daj Boże aby wykładać coś
        kostką brukową!!!!Pięć lat przygotowywano i spieprzono projekt-nie słuchając
        opinii mieszkańców-no może tylko opinia pana Cecuły się liczyła,stąd te druty.
        • Gość: Jakub Re: może tylko opinia pana Cecuły się liczyła IP: 83.1.89.* 14.01.10, 14:54
          Uważaj, co piszesz! Pan Cecuła jest światowej sławy!
          Oto stosowny czytat, wprawdzie nie z "Gazety Wyborczy", ale i tak przestraszający:

" Marek Cecuła
          Mieszka w Kielcach. Jest jednym z najsłynniejszych na świecie ceramików.
          Urodzony 23 kwietnia 1944 roku w Częstochowie, studiował ceramikę w Izraelu,
          artysta ceramik, projektant, nauczyciel, kurator wystaw, szef firmy projektowej
          Modus Design. Miał ponad 30 wystaw indywidualnych i zbiorowych w prestiżowych
          galeriach na całym świecie, na stałe współpracuje z nowojorską Garth Clark
          Galery, jedną w największych galerii promujących sztukę współczesną na świecie.
          Ma córkę Idę, która jest impresariem i mieszka w Izraelu oraz wnuka Pele. Jego
          brat Adam jest właścicielem sklepu z artykułami domowymi Adamar w Kielcach i
          administratorem nieruchomości, siostra Iwona jest żoną kapitana żeglugi i
          mieszka w Gdyni.

Jego prace znajdują się w kolekcjach Królewskiego Muzeum Mariemont w Belgii,
          jednego z największych muzeów porcelany na świecie, Instytutu Smithsona w
          Waszyngtonie, największego na świecie kompleksu muzeów i ośrodków edukacyjnych,
          Newark Museum of Art, Muzeum Sztuki w Charlotte w Północnej Karolinie,
          Narodowego Muzeum Sztuki Dekoracyjnej w Trondheim w Norwegii, Museum of Arts and
          Design w Nowym Jorku. W latach 1985-2004 kierował Wydziałem Ceramiki w Parsons
          School of Design w Nowym Jorku, obecnie wykłada projektowanie w Bergen National
          Academy of the Arts w Norwegii. Uczestniczył jako wykładowca w konferencjach na
          temat ceramiki i projektowania w Wielkiej Brytanii, Chinach, Szwecji, Niemczech,
          Norwegii, Izraelu, Austrii, Polsce. W 2004 był kuratorem III Światowego Biennale
          Ceramiki w Izraelu, obecnie jest kuratorem światowej wystawy Object factory w
          Gardiner Museum w Toronto, która w przyszłym roku zostanie pokazana Museum of
          Arts and Design w Nowym Jorku. Wyroby sygnowane Modus Design są sprzedawane w
          Nowym Jorku, Paryżu, Londynie, Tokio."

Jak widać, wszędzie już go znają. Dlatego nikt mu nie chce dać roboty. Tylko
          Lubawski doi kielczan i marnuje miejskie podatki na dotacje dla pana Cecuły.
          • Gość: pije Kuba do -- Re: może tylko opinia pana Cecuły się liczyła IP: *.opera-mini.net 14.01.10, 15:20
            - powiem źle, będę antysemitą -
          • Gość: :P Re: może tylko opinia pana Cecuły się liczyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 15:22
            Skoro pan Cecuła jest światowej sławy ceramikiem niech się lepiej zajmuje
            światowej sławy ceramiką, a dekorowanie rynków pozostawi światowej sławy
            architektom ;P
            • Gość: Jakub Re: może tylko opinia pana Cecuły się liczyła IP: 83.1.89.* 14.01.10, 16:33
              Acha, a dotację przechwyci jakiś nieznany nikomu Hundertwasser? :))
        • Gość: kibelek Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 15:36
          pusty? nie przecież do drutów dodany ma być blaszany fallusowy kibel z drzewkiem
          i zapleczem socjalnym dla kwiaciarek.
          będzie można posiedzieć w jego cieniu.
          • Gość: Jakub Re: do drutów dodany ma być blaszany kibel IP: 83.1.89.* 14.01.10, 16:59
            To prawda. Omawialiśmy już ten projekt w kilku tematach na forum. M. in. ja
            przedstawiłem bardzo wyczerpujące uzasadnienie ideologiczno-historyczne dla tej
            wizji kibla z blachy falistej jako ważnego, przyrynkowego obiektu miejskiej
            użyteczności publicznej połączonego osią ulicy Piotrkowskiej z owym białym
            obiekcikiem nad Silnicą przy moście, do którego nigdy nie udało mi się znaleźć
            wejścia.

A propos, ten mało znany architekt Hundertwasser projektował także wnętrza
            kibli. Szkoda, że już nie żyje, bo pan prezydent Lubawski mógłby może powierzyć
            mu wyposażenie kibla z falistej blachy? O ile by nie przechwycił dotacji pana
            Cecuły, ma się rozumieć. :)
        • oloros Re: Podpisali umowę na remont Rynku 14.01.10, 15:38
          w takim razie jestem pewien ze na rynku stanie konny pomnik
          Pilsudskiego
          w koncu byl bardzo dla Zydow przychylny - Marszalek oczywiscie
          • Gość: Filip Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.dsl.bell.ca 14.01.10, 16:09

Czuje sie wyrazny brak pomyslu na rynek....brak kompozycji...projekt
            raczej przypomina stare fotografie z National Geografik...pustynia i
            sterczace z piasku zebra.

Styl Nowego PRL...nie zachwyca....wszedzie albo kontowniki albo
            sterczace rury....no ale o estetyce miasta KIELCE decyduja
            politycy....a pan Cecula nie reprezentuje zadnej klasy...to co soba
            reprezentuje to przynaleznosc do towarzystwa wzajemnej adoracji.

...ale prosze sie nie martwic - w sumie calosc na poziomie Kielc -
            Pizdzi Wolki....powyzej tego poziomu drogi Kielczaninie nie
            wyskoczysz bo cie zakracza.....ta ludzka malosc jest wszedzie....i
            to ta malosc musi sie jakos wyrazic - zaistniec.
          • Gość: Dyzio Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.opera-mini.net 14.01.10, 16:10
            Koń na takiej patelni bez wody długo nie wytrzyma
            • Gość: :P Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 16:18
              Gość portalu: Dyzio napisał(a):

> Koń na takiej patelni bez wody długo nie wytrzyma

Jacy decydenci taka fontanna :p
            • Gość: Jakub Re: Koń na takiej patelni długo nie wytrzyma IP: 83.1.89.* 14.01.10, 17:15
              Dlatego Filip napisał, że z piasku sterczą żebra ...
              • Gość: Filip Re: Koń na takiej patelni długo nie wytrzyma IP: *.dsl.bell.ca 14.01.10, 18:11
                >Dlatego Filip napisał, że z piasku sterczą żebra ...<

...Oj Jakubie - takie mi przyszlu skojarzenia z fotografiami jakie
                bodaj 30 lat temu odnajdywalem w National Geographic.

A skoro o niej pisze, skoro przyszla mi na mysl- to znaczy ze mocno
                sie gdzies usadowila na moim twardym dysku....byc moze wowczas
                towazyszyly jej akies przemyslenia...o zyciu ktore odeszlo...cialo
                rozlozyl robak a na pustynnym piasku pozostaly jedynie biale
                kosci....czeci kregow, zebra i czaszka zwierzecia ktore tu
                padlo...tu skonczylo sie zycie ktore bylo piekne pelne wzroszen
                przygod, biesiad na soczystej trawie w oazach...zycia w
                niebiespieczenstwie i w koncy wyczerpanie fizyczne ...stado glodnych
                chjen wokol ktore z wolna rozszarpywaly cialo..zmieszane z krwia i
                goracym pustynnym piaskiem. ...na tle zachodzacego slonca w
                czerwienia, rozgrzanego niczym wielka patelnia.
                • Gość: Jakub Re: Koń na takiej patelni długo nie wytrzyma IP: 83.1.89.* 14.01.10, 19:50
                  ...stado glodnych chjen wokol
                  > ktore z wolna rozszarpywaly cialo..
                  > zmieszane z krwia i goracym pustynnym piaskiem.
                  > ...na tle zachodzacego slonca
                  > w czerwieni rozgrzanego
                  > niczym wielka patelnia kieleckiego rynku.
                  > Po godzinie, z piasku sterczały żebra
                  > pana prezydenta Lubawskiego..
                  > ... z za drutów, stanowiących owłosienie
                  > kamienicy Sołtyków autorskiego projektu,
                  > dał się słyszeć głos pełen fragmentacji:
                  > "Woojtku, a moja dotacja...?"
          • Gość: Dyzio Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.opera-mini.net 14.01.10, 16:15
            Marszałek nie miał innego wyjścia -
            skoro co drugi mieszkaniec Kielc był Żydem
            • Gość: Filip Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.dsl.bell.ca 14.01.10, 16:30
              >Marszałek nie miał innego wyjścia -
              skoro co drugi mieszkaniec Kielc był Żydem <
              .....................................................................

...to kiedy ten projekt przygotowywano...?...prze II.w.s.....?

• Gość: Filip Re: Podpisali umowę na remont Rynku IP: *.dsl.bell.ca 14.01.10, 16:52

Marszalka nic nie usprawiedliwia ....jest wciaz ta sama arogancja
                wladzy...tak sie to odbiera...."Ja wiem lepiej"...a jesli nie ja to
                mam tu sztab ludzi ktorzy zadecyduja co ma byc ...a ja podpisze.

To urzednicza ignorancja - uciekanie od sytuacji kontrowersyjnych
                ktore mogly by stac sie przyczyna utraty zaufania spolecznosci do
                mojej osoby.(projekty ostrozne i wywazone) ...Przeto stawiamy na
                twardosc plyty...kilka na krzyz rorek i jest projekt
                ..."projekt wysniony"...ktory pozwala spac spokojnie i SNIC O
                NASTEPNYCH.

Gdy tymczasem to tak nie dziala.
                z tego wychodzi PRLowska chala.

• Gość: Jakub Re: skoro co drugi mieszkaniec Kielc był Żydem IP: 83.1.89.* 14.01.10, 16:45
              Kiedy historycy podają, że co trzeci mieszkaniec Kielc był Żydem, a więc ta teza
              odpada, bo w Kielcach co historyk, to Żyd.
              • Gość: Rynek odtworzony Re: TAK! ale bez zbędnego owłosienia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 16:54
                Dla żelastwa-"owłosienia łonowego" pośrodku placu-stanowcze NIE!

Depilacja tworu koniecznością sanitarną,estetyczną,BHP,etc. .
                • Gość: gainek Re: a miało być inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 19:11
                  Ratusz jest jedną z nielicznych renesansowych budowli Kielc, której szczątki
                  ocalały do dzisiaj. Ufundował go biskup Piotr Tomicki i najprawdopodobniej
                  nastąpiło to w roku 1535, kiedy odnowiono lokację miasta. Budynek był imponujący
                  jak na tamte czasu. Miał wymiary 27 m na 15, był murowany dwupiętrowy z attyką
                  zdobiącą szczyty i dobudowaną wieża.
                  Wkopy na Rynku zostaną zasypane po 20 maja. O ratuszu przypominać będzie
                  wyciągnięty nad płytę Rynku fragment murów i wieży.

i jeszcze
                  Tekst
                  linka

Po co to pokazywać rysuneczki,bez reklamowych szmat i co najwazniejsze ,P
                  Hajdorowicz obiecał zarysy murów ratusza i chyba na nich jakieś ławki.
                  Już władza zapomniała,że zakopując oryginał,na płycie ma wznieśc okrojoną kopię
                  ratusza?
      • oloros Re: Podpisali umowę na remont Rynku 14.01.10, 21:19
        ale takie detale architektoniczne- obecne wwiekszosci miast starej
        Europy zlozone z zieleni, wody, wokol jakis elementow pomnikow ,
        kamieni - wymagaja po prostu stalej pracy - dogladania, czyszczenia
        az tym w Polsce jest spory problem - dlatego wala betonowy plac z
        drutami posrodku i nazywaja to cudem architektonicznym
        pozniej maszyna przeleci po tym cudzie betonowym i niby dalej mozna
        przejsc -
        ile takich urolkiwych miejsc zburzono - mnie najbardziej dotknelo
        wyburzenie pieknej secesyjnej kamieniczki vis avis - tego
        szkaradziejstwa KCK - ktore zbudowano na miejscu satrych
        austryjackich koszar
        no ale tlumaczono to bezmyslnoscia sekretarzy partii ktorzy sobie
        tuszem zalewali paznokcie zeby bardziej swojsko wygladac
        ale teraz -
        bardzo sie rozwija architektura przykoscielna - kolo kazdej parafii
        z pieniedzy unijnych powstaja takie gnioty ze glowa boli
        chyba ze chodzi o odwrocenie uwagi od odp... plebani i samochodu
        proboszcza
        no to zwracam honor - doskonala metoda kamuflazu
        a drzewa na Rynku byly od zawsze tak mniej wiecej do lat 70 tych
    • komuter Podpisali umowę na remont Rynku 14.01.10, 22:18

Bardzo mnie martwi, że jak zamkną ulicę Małą, to dopiero zacznie się jatka z
      przedostaniem na drugą stronę miasta.Może Paderewskiego otworzą? Chyba głupio
      gadam....
    • fabon spisek 15.01.10, 09:50
      Skoro wszyscy tutaj sa przeciwko tym drutom, a za np fonatnna, pomnikiem to wniosek nasuwa sie jeden. Wlodarze beda mieli jakies niejasne jeszcze profity z zalatwienia Panu Cecule zwyciestwa, sam Pan Cecula czyms sie odwdzieczy lub byz moze juz to zrobil. Juz takich myków byly steki w ostatnich latach w calej Polsce, chociazby wymienic most Swietokrzyski, stadion narodowy, budynki ZUSów itd.
    • Gość: arcybeton Beton Lubawskiego !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 15:18
      Kolejny i jeden z ostatnich placów w mieście zostanie zabetonowany !Jak pokazali
      ostatnio w gazetach, również Warszawska ma być zabetonowana ! To jest chore !
      Na dodatek twórca podświetlenia - ma się tym zając w Rynku ! Jeśli tak, jak
      zrobił na swej uczelni to tylko pogratulować sztampy i prymitywizmu...
      • Gość: Filip Re: Beton Lubawskiego !! IP: *.dsl.bell.ca 21.01.10, 15:34

...wiecej szczegolow...nie wiem o co chodzi...a tez chcialbym
        pogaworzyc...
        • Gość: Jakub Re: Beton Lubawskiego !! IP: 83.1.89.* 21.01.10, 23:19
          ... pogawędzić, Filipie. :)
          • Gość: Clinton Re: .."milosc Polonii do Platformy. Sikorski s.a. IP: *.dsl.bell.ca 22.01.10, 14:58
            >>18 grudnia 2006 roku Sikorsky Air Craft stał się 100-procentowym
            właścicielem fabryki PZL Mielec...<<

...a co to ma wspolnego z ministrem MSZ -Sikorskim...?

...mali ludzie podlanczaja sie pod wielkie nazwiska...prasa celowo
            milczy, no bo to jest ta niepolska obcja...a barany w Polsce mysla
            ze minister Sikorski ma fabryke smiglowcow w USA...malo tego
            pochodzi w prostej lini od gen. Sikorskiego.

pan minister wie jak sie wyrazac bo w dyplomacji najwazniejsze jest
            wyrazanie sie...."Dorrznac ta watache - tak okreslil partje prawa i
            sprawedliwosci"....polecam dzisiejszy wywiad na WP z panem
            Wasermanem...on mowi dosc wyraznie o ukladach w PO
            • Gość: Filip Re: ..Chlebowski powinien wrocic... IP: *.dsl.bell.ca 22.01.10, 18:18
              ...ja tez uwazam ze Chlebowski powinien wrocic....jest ikona
              aferzsystow Platformy i dlatego powinien wrocic...razem z tym
              chlapaczem Niesiolowskim....powinni stanowic PO...partie codow.
              ....................................................................
              Wicemarszałek Sejmu Stefan Niesiołowski powiedział, że opowiada się
              za powrotem Zbigniewa Chlebowskiego do klubu PO. Jak podkreślił,
              Chlebowski podczas przesłuchania przed komisją śledczą zajmującą się
              tzw. aferą hazardową "znakomicie się bronił, odparł wiele zarzutów,
              wypuścił powietrze z tego dętego balonu, jakim jest pseudoafera
              hazardowa, której w ogóle nie ma".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka