Dodaj do ulubionych

CO BY TU JESZCZE...

30.01.10, 21:41
Miało być Morze Chęcińskie – nie będzie
Miała być Wioska Marsjańska – nie będzie
Miał być Terminal Pocztowy – nie będzie
Miała być przebudowa Zamku – studnia, kaplica, kawiarnia – nie będzie.
Miało być osiedle za zamkiem o charakterze średniowiecznym – nie będzie
Jest już Aleja Zakochanych, niedługo będzie Ścieżka Mnicha i Trakt Królowy Bony,
Wszystkie te trzy dróżki doprowadzą nas do Zamku gdzie będziemy mogli wejść na taras widokowy na baszcie i podziwiać Pomnik Ofiar Katynia.
Rozejrzyjmy się i zadajmy sobie pytanie:
„ Jest tyle miejsca wolnego dookoła, co by tu jeszcze wymyślić co by mogło być a - nie będzie”.
A jak na jesień zmieni się „ Wszechwiedzący” – co będzie?
Obserwuj wątek
    • supermenka26 Re: CO BY TU JESZCZE... 31.01.10, 02:28
      > Miało być Morze Chęcińskie – nie będzie
      I BARDZO DOBRZE
      > Miała być Wioska Marsjańska – nie będzie
      PO CO TO KOMU?
      > Miał być Terminal Pocztowy – nie będzie
      BĘDZIE, TYLKO MOŻE PÓŹNIEJ, JEŚLI POCZTA POLSKA POKONA KRYZYS
      > Miała być przebudowa Zamku – studnia, kaplica, kawiarnia – nie będzie.
      SKĄD TO WIESZ???
      > Miało być osiedle za zamkiem o charakterze średniowiecznym – nie będzie
      WIEMY, JAKA JEST DECYZJA KONSERWATORA ZABYTKÓW.
      > Jest już Aleja Zakochanych, niedługo będzie Ścieżka Mnicha i Trakt Królowy Bony,
      NIE KRÓLOWY, TYLKO KRÓLOWEJ BONY I W CZYM CI TO PRZESZKADZA?
      > Wszystkie te trzy dróżki doprowadzą nas do Zamku gdzie będziemy mogli wejść na
      taras widokowy na baszcie i podziwiać Pomnik Ofiar Katynia.
      CO DO POMNIKA OFIAR KATYNIA SIĘ ZGADZAM. POMYSŁ JEST BEZ SENSU, CO MA PIERNIK DO
      WIATRAKA, GDZIE RZYM, GDZIE KRYM? JAKI ZWIĄZEK MAMY Z KATYNIEM?
      > Rozejrzyjmy się i zadajmy sobie pytanie:
      > „ Jest tyle miejsca wolnego dookoła, co by tu jeszcze wymyślić co by mogło być
      a - nie będzie”.
      ZADAJ SOBIE PYTANIE: CZEGO NIE BYŁO, A CO JEST?
      > A jak na jesień zmieni się „ Wszechwiedzący” – co będzie?
      A JAK WSZECHWIEDZĄCY SIĘ NIE ZMIENI - CO BĘDZIE?
      • nowy.3 Re: CO BY TU JESZCZE... 31.01.10, 12:09
        Odpowiadam :
        www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090616/POWIAT0104/16072310
        Przeczytaj również to :
        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Gigantyczny-Pomnik-Ofiar-Katynia-stanie-w-Checinach,wid,11908249,wiadomosc_prasa.html
        Radni już widzieli projekt a decyzja może być tylko jedna : „ popieram” bo zawsze głosują
        „ za”, jeszcze nie zawetowali ani jednej propozycji Wszechwiedzącego.
        Co do widoku z baszty to oprócz „Orlika” wybudowanego za pieniądze z Unii
        i Osiedla Północ powstałego z ludzkich pieniędzy to nie widzę nic ciekawego.
        Cieszy Cię ulica Kielecka gdzie na 5oo-set metrach stoi 53 lampy a na trzech najdłuższych
        ulicach tj. Radkowskiej, Jędrzejowskiej i Małogoskiej jest ich mniej i jeszcze nie wszystkie świecą,
        cieszą Cię imprezy „samo pochwalne” na których widzi się tylko jedną osobę, czy widziałaś chociaż jedną wzmiankę w „ Wiadomościach Chęcińskich” że czegoś nie udało się zrobić.
        Czy remont chodnika, wymiana starych odcinków wodociągu, budowa kanalizacji, dbanie o stan szkół i ośrodków zdrowia czy uzbrojenie terenów pod nowymi osiedlami to jest coś nadzwyczajnego, nie, to należy do obowiązków gminy, na to my mieszkańcy płacimy podatki i państwo daje subwencje,
        czy za to mam chwalić Wszechwiedzącego że robi to co do Niego należy.
        Niektóre propozycje zmian mogą mi się nie podobać i mam prawo o tym napisać, chyba po to jest to forum ( chociaż nie jestem pewny bo dużo wątków przeciwko władzy jest kasowanych ).
        Jeżeli Komuś nie podobają się poglądy innych wystarczy napisać i przedstawić swoje zdanie, poprzeć je jakimiś argumentami a nie wytykać błędy i niejednokrotnie „pluć na innych” to tylko świadczy o braku kultury.
        • supermenka26 Re: CO BY TU JESZCZE... 01.02.10, 01:44
          Ten "wszechwiedzący" przynajmniej coś robi wywiązuje się ze swoich obowiązków,
          tzn realizuje zadania stojące przed Gminą. Który z poprzedników zrobił więcej???
          Też mnie wkurza obecność "wszechwiedzącego" na każdej imprezie, nawet na
          przedszkolnych jasełkach, ale to element autopromocji, do którego już
          przywykliśmy. Z drugiej strony dobrze, że gospodarz Gminy interesuje się tym, co
          się w niej dzieje.
          A tak a'propos: Masz jakiegoś lepszego kandydata na "Wszechwiedzącego"?
    • narciarz-only Re: CO BY TU JESZCZE... 31.01.10, 14:40
      >Miało być Morze Chęcińskie – nie będzie
      I bardzo dobrze że nie będzie !!

>Miała być Wioska Marsjańska – nie będzie
      A skąd wiesz że nie będzie...?

>Miał być Terminal Pocztowy – nie będzie
      Z terminalem trza poczekać bo nadal trwają rozmowy.

>Miała być przebudowa Zamku – studnia, kaplica, kawiarnia – nie będzie.
      Będzie tylko troszkę w innym stylu. No cóż konserwatorzy za dużo mają czasem do
      powiedzenia...ch**e

>Miało być osiedle za zamkiem o charakterze średniowiecznym – nie będzie
      Chęciny co by nie chciały zrobić to konserwator zabytów musi dać
      pozwolenie...;/;/ Ps. Cedro ty chu**u.

Co do stawiania pomników katynia to STanowczo mówię NIE NIE !!

>Czy remont chodnika, wymiana starych odcinków wodociągu, budowa kanalizacji,
      dbanie o stan szkół i ośrodków zdrowia czy uzbrojenie terenów pod nowymi
      osiedlami to jest coś nadzwyczajnego, nie, to należy do obowiązków gminy

A chciałem spytać jak to jest obowiązkiem gminy to dlaczego poprzednicy
      burmistrza tego nie robili ????
      Bo im tak zalazło na gminie..;/

Burmistrz Jaworski dużo robi z każdym rokiem i to widać na lepsze..<jupi>. Ps.
      Ale do tych pomników mam nadzieje że przemyśli pan i spotka się z mieszkańcami i
      ewentualnie zrobić ankietę: czy za czy przeciw.?
      • nowy.3 Re: CO BY TU JESZCZE... 31.01.10, 15:04
        tech.wp.pl/kat,1009791,title,Rosna-szanse-na-Baze-Marsjanska-w-Toruniu,wid,11897346,wiadomosc.htm
        • narciarz-only Re: CO BY TU JESZCZE... 31.01.10, 16:54
          masz błędne informacje nawet strona nie działa... chyba tyle w tym prawdy ze
          nawet nie chcesz poprawnego linku podać...

Ps. a inne tematy się nie wypowiadasz bo Cie zatkało...
          • nowy.3 Re: CO BY TU JESZCZE... 31.01.10, 18:58
            Informacja na której się opierałem pochodzi z serwisu online WP.PL
            z dn. 2010-01-27 (11:56) i była umieszczona pod adresem
            tech.wp.pl/kat,1009791,title,Rosna-szanse-na-Baze-Marsjanska-w-Toruniu,wid,11897346,wiadomosc.htm
            Zauważyłem że link nie działa lecz nie siedziałem z założonymi rękami i znalazłem Ci inny artykuł
            wiadomosci.wp.pl/kat,1019389,title,Z-Torunia-na-Marsa,wid,11904207,wiadomosc_prasa.html
            Przeczytaj, może to Cię chociaż częściowo przekona.
            • checinyy Re: CO BY TU JESZCZE... 01.02.10, 09:42
              Wioski marsjańskiej nie będzie. Ba, nawet jej nie było w planach - informacje od
              źródła - członka zarządu - kiedyś coś sobie powiedział a pismaki zaraz wymyślili
              swoje. A pomnik to poroniony pomysł. Czy na prawdę aż tak trzeba walczyć o
              utrzymanie się na stołku. Zabetonujcie kurwa całe Chęciny i będzie ok tak?
              A co do tych lamp na kieleckiej to całkowicie się zgadzam z kolegą - można było
              to rozłożyć równomiernie. Bo świeca się teraz lampy na kieleckiej i w lesie na
              ścieżce zakochanych - i czy to nie jest paranoja że ludzie na drodze łamią sobie
              nogi bo ciemno na drodze, a lampy u nas się stawia w lesie? CO WY K&*%A ROBICIE?
    • tomi_34 ehh.. 31.01.10, 20:47
      widzę że co po niektórych tak wrogo są nastawienie że szkoda gadać.....
      niech siedzi za biurkiem jak poprzednicy i nic ma nie robić tak ? bo co nie
      zrobi to i tak będzie źle...ps. BO GDZIE LUDZIE TO I TAM PROBLEMY. !!
      • j.t.kirk Re: ehh.. 01.02.10, 18:56
        Ale za to, to co zrobi jest święte i nie wolno tego komentować?
        Większość osób które znam uważa rozkład lamp przy wjeździe do Chęcin za
        nielogiczny i wręcz śmieszny w porównaniu z innymi ulicami w mieście.

Osobiście uważam, że Wszechwiedzący zrobił dużo w porównaniu z
        poprzednikami jednak to nie znaczy, że nie mogło być lepiej. Tak jak
        nowy.3 napisał - w porównaniu z tym co obiecał czy planował to jednak
        nic imponującego.
        • supermenka26 Re: ehh.. 01.02.10, 21:06
          Czepiacie się, bo chyba nie macie nic do roboty! Co by się w Chęcinach nie
          zrobiło, to zawsze jest źle!
          Lampy ustawione nielogicznie, co to znaczy?
          Jak wjazd do Chęcin był nieoświetlony, narzekali wszyscy na to, że ciemno jak w
          dupie i wjazdu trzeba szukać. Jak ustawili latarnie, to nagle zrobili to
          nielogicznie. Jak się szuka dziury w całym, to zawsze się znajdzie. Jak się nie
          ma czym zająć, to wypisuje się takie rzeczy.
          Obojętnie, kto zostałby burmistrzem i tak wszystkim by nie dogodził, bo zawsze
          można coś zrobić lepiej, więcej, inaczej.
          Po to są wybory na burmistrza, że jak komuś nie pasuje, to niech sam zgłosi
          swoją kandydaturę i zostanie tym "wszechwiedzącym". Ciekawe, ilu jest odważnych?
          • tomi_34 głos 01.02.10, 21:15
            Ja tam wiem na kogo zagłosuje w następnych wyborach..:) Bo naprawdę warto
            zagłosować na tego Pana co dużo dobrego robi w naszym miasteczku..:) Brawo!
          • j.t.kirk Re: ehh.. 01.02.10, 22:29
            Co znaczy, że nie logicznie?
            Proszę zajrzeć tutaj:
            www.inwestycje.kielce.pl/remont_sienkiewicza_2002_mala_staszic
            a.htm - z tego krótkiego sprawozdania wynika, że na odcinku 450m
            postawiono 29 latarni - jak łatwo policzyć jest to 14,5 latarni na
            stronę ulicy czyli średnio po jednej stronie latarnia stoi co 31m. I
            pragnę przypomnieć, że jest to nie byle jaka ulica a (jak podaje
            wikipedia i chyba wszyscy się z tym zgodzimy) reprezentacyjna ulica
            Kielc! A jak jest u nas przy wjeździe z rozkładem latarni? Proszę
            samemu zmierzyć ale z tego co pamiętam to chyba odległość jest
            zbliżona do 31m jak nie mniejsza. To chyba wystarczający
            kontrargument do tezy, że latarnie są tam logicznie rozstawione. No
            chyba, że planowany jest tam deptak na skalę Sienkiewki.

I jak już jesteśmy przy tym temacie to czemu odkąd oświetlenie
            zostało tam włączone to co jakiś czas (czasami co tydzień, czasami
            częściej) Małogoska i/lub Rynek nie jest w ogóle oświetlony? Za dużo
            prądu idzie na oświetlenie wjazdu i trzeba oszczędzać na innych
            ulicach?

"(...)Jak się szuka dziury w całym, to zawsze się znajdzie. Jak się
            nie ma czym zająć, to wypisuje się takie rzeczy.(...)" - czyli mamy
            siedzieć z założonymi rękami, ba, siedzieć i klaskać bo burmistrz coś
            zrobił? Jak się nam nie podoba to co zrobił lub, że czegoś nie zrobił
            to chyba mamy prawo zwrócić na to uwagę, skrytykować aby więcej
            takich błędów nie popełniał (on czy też jego następca).
            • j.t.kirk Re: ehh.. 01.02.10, 22:35
              coś odsyłacz ucięło więc tutaj daje skrócony
              tnij.org/staszica_remont
            • supermenka26 Re: ehh.. 02.02.10, 01:23
              Jeśli prowadziłeś(aś) samochód i wjeżdżałeś(aś) po zmroku do Chęcin od strony
              Kielc przed założeniem oświetlenia, to na pewno doceniasz tę inwestycję.
              "Za dużo prądu idzie na oświetlenie wjazdu i trzeba oszczędzać na innych ulicach?"
              Chyba nie jesteś na tyle naiwny(a), żeby wierzyć w to co napisałeś(aś).
              Co do krytyki.
              Owszem, władzy trzeba patrzeć na ręce i krytykować i nie siedzieć z założonymi
              rękami. Należy tylko umieć oddzielić krytykę od krytykanctwa, które w tym poście
              ma akurat miejsce.
              Startuj na burmistrza! Na pewno jesteś lepszym kandydatem i zobaczymy, za co Cię
              będą chwalić.
              • j.t.kirk Re: ehh.. 02.02.10, 14:19
                Ale przecież ja nigdzie nie powiedziałem, że nie doceniam tej inwestycji. Po prostu stwierdzam fakt (zauważony przez wiele osób - nie tylko mnie), że latarni jest tam za dużo.
                A co do mojej naiwności - jest to jedno z racjonalnych wytłumaczeń braku prądu w wymienionych przeze mnie miejscach - zwłaszcza, że częste braki prądu zaczęły się pojawiać właśnie w okolicach włączenia oświetlenia przy wjeździe. W przypadki nie wierzę więc skąd taka nagła, ponawiająca się awaria? Jeśli to nie to, to proszę podać inne racjonalne wytłumaczenie.
                Krytykańctwa? Jak się domyślam, znaczy to, że niby doszukuję się wszędzie złego i wszystko krytykuję? Z tego co czytam własne posty (aby sobie przypomnieć bo może zapomniałem) to widzę, że krytykując oświetlenie przy wjeździe do Chęcin podałem logiczny i rzeczowy argument przeciw takiej ilości latarni jaka jest. To co mam jeszcze podać aby to nazwać krytyką a nie krytykańctwem? Czy może są rzeczy które można krytykować a o innych nie należy mówić złego?
                Startować na burmistrza? Nie jestem do tego stworzony i pewnie był bym gorszym od tego co teraz jest, jednak to nie znaczy, że nie wolno mi się wypowiadać (źle lub dobrze) na temat tego czego dokonał.
                • supermenka26 Re: ehh.. 02.02.10, 16:56
                  W czym Ci przeszkadza, że lampy są akurat w takich odległościach ustawione? Jaki
                  rzeczowy argument? Że w Kielcach na Sienkiewce są takie same odległości od
                  słupów jak w Chęcinach?
                  A braki prądu w Chęcinach w najmniejszym stopniu nie są spowodowane nowym
                  oświetleniem. Wystarczy, że byle wiatr zawieje, byle deszczyk, czy śnieżek
                  spadnie, już brakuje prądu. Chęciny zasilane są z linii napowietrznych, które
                  mają prawie 40 lat i często się zrywają. Zadzwoń podczas awarii zasilania na
                  Pogotowie Energetyczne i usłyszysz komunikat "mamy awarię, szukamy uszkodzenia".
                  Tu możemy mieć pretensje do Zakładu Energetycznego, że nie modernizuje na
                  bieżąco swoich linii. Ale to już temat "morze".
                  Co do kandydowania.
                  Jeśli nie jesteś stworzony do startowania na burmistrza, to pozwól tym, co są do
                  tego stworzeni rządzić i podejmować decyzje.
                  P.S.
                  "KrytykaNctwo" a nie "krytykaŃctwo". Pozdrawiam.
                  • checinyy Re: ehh.. 02.02.10, 17:54
                    Rzeczowy argument - oszczędności.

Postawić połowę mniej lamp (też będzie jasno i bezpieczniej), a zaoszczędzoną
                    połową doświetlić inne ulice. Widać tu oszczędności? Widać! Tak trudno to zrozumieć?
                  • j.t.kirk Re: ehh.. 02.02.10, 19:33
                    Na prawdę tak ciężko zrozumieć to co napisałem na temat lamp? To nie
                    jest Sienkiewka żeby lampy stały tak gęsto, takie natężenie światła
                    jest tam nie potrzebne! Wniosek z tego jest chyba jasny, z resztą
                    napisał go użytkownik checinyy - myślałem, że każdy to już zauważył.
                    Z resztą nie zamierzam dalej dyskutować na temat ilości tych lamp bo
                    to co chciałem to napisałem, kto CHCIAŁ to zrozumiał, inni widać są
                    ślepi.

Przypominam, że okres kiedy nagle zaczęło często brakować prądu na
                    Rynku i/lub na Małogoskiej pokrywa się z włączeniem oświetlenia przy
                    wjeździe. Jak pisałem w przypadki nie wierzę a wymienione przez
                    Ciebie zjawiska występowały zawsze jednak w poprzednich latach (czyt.
                    przed włączeniem oświetlenia przy wjeździe) takich problemów,
                    przynajmniej tak często, nie było. Może i masz rację, że jest to
                    spowodowane starymi liniami napięcia jednak dziwne, że obie sytuację
                    zaczęły się w podobnym czasie. Ale jeśli masz rację to powinno to być
                    naprawione, burmistrz powinien o to zadbać aby w takich ważnych i
                    ruchliwych miejscach jak Rynek i Małogoska zaniki prądu występowały
                    jak najrzadziej. To powinno być priorytetem a nie oświetlanie jakiejś
                    ścieżki w lesie. Oczywiście mówię o nie święcących się latarniach po
                    zmroku na Rynku i Małogoskiej a nie brakiem prądu na posesjach.

Każdy z nas ma konstytucyjne prawo do mówienia tego co mu się podoba
                    (dzięki Bogu) i tak ja mam prawo oceniać i jeśli jest taka potrzeba
                    krytykować władzę naszej Gminy. Każdą krytykę staram się popierać
                    rozsądnymi argumentami. I proszę nie pisać ponownie zdań typy "jeśli
                    Ci się nie podoba to sam startuj na burmistrza" bo to mija się z
                    celem. Widzę, że burmistrz popełnia błędy, zajmuję się rzeczami mniej
                    ważnymi w danej chwili to o tym mówię i mam do tego prawo. Nie muszę
                    być politykiem aby móc go krytykować i mam nadzieję, że jest to
                    jasne.
                    • supermenka26 Re: ehh.. 02.02.10, 22:31
                      W tym poście dopiero przedstawiłeś rzeczowy argument: ilość lamp przekłada się
                      rzeczywiście na cenę za oświetlenie. Argumentem jest również dla mnie to, że
                      można pomyśleć o oświetleniu również innych miejsc, gdzie jest to potrzebne.
                      Argumentem jest też to, że przy wjeździe też było potrzebne oświetlenie, co
                      napisałem, jako kierujący pojazdem wjeżdżającym do Chęcin od strony Kielc.
                      Z tego, co wiem władze Gminy występowały do Zakładu Energetycznego z prośbą o
                      wymianę linii napowietrznej na podziemną, ale Zakład odmówił realizacji tej
                      inwestycji. Pewnie ze względu na kryzys(sic!)

Każdy ma prawo do krytyki i bardzo dobrze. Każdy popełnia błędy bo jest tylko
                      człowiekiem i ten się nie myli, co nic nie robi.
                      Jednak przyznać trzeba, że w Chęcinach widać zmiany. A to chyba dobrze?
                      • j.t.kirk Re: ehh.. 03.02.10, 19:18
                        Zmiany widać - nie zaprzeczam. Jednak zdaje mi się, że są pewne
                        rzeczy, które zrobić się powinno w pierwszej kolejności a są rzeczy
                        które można zrobić jeśli czas/pieniądze/i inne warunki na to pozwolą.
                        Inaczej mówiąc trzeba ustawić sobie pewne priorytety. Upiększanie
                        miasta - tak, ale czy to jest ważniejsze w tej chwili od często nie
                        oświetlonego Rynku i Małogoskiej? Rozumiem, że władze coś robiły w
                        tym kierunku ale nie wierzę, że nie da się tego doprowadzić do końca.
                        Tak samo z zalegającym śniegiem co zostało poruszane w sumie przed
                        chwilą w innym wątku na tym forum - to jest to co powinno być teraz
                        zrobione bo przyjdzie odwilż i będzie jedno wielkie bagno.
                        • elmariaczi79 Re: ehh.. 05.02.10, 20:58
                          Wracając do tematu awarii oświetlenia (czy jak niektórzy twierdzą celowego
                          wyłączania prądu w ramach oszczędności) to oświetlenie uliczne starowane jest
                          zegarem zaprogramowanym na "od do " i zazwyczaj każda ulica ma swój własny
                          licznik i zegar - i raczej ciężko mi sobie wyobrazić że ktoś z urzędu lub zgk
                          jeździ od skrzynki do skrzynki i włącza/wyłącza lub co chwile programuje od nowa
                          zegar. A jak ktoś śledzi inwestycje i przetargi realizowane przez urząd to
                          pewnie zauważył, że gmina rozstrzygnęła już przetarg na konserwację oświetlenia
                          ulicznego na terenie gminy
                          • osiedlak Re: ehh.. 05.02.10, 21:05
                            No to mamy super konserwatorów skoro na ulicy spacerowej od dawien dawna lampy
                            się świecą co najmniej do godziny 9 rano - no kurde super oszczędności. A komu
                            one świecą? Tego nawet najstarsi górale nie wiedzą.
                  • switezianka51 Re: ehh.. 06.02.10, 16:36
                    tak co chodzi o swiatlo to na spacerowej mozna sobie nogi polamac bo
                    swiatlo zaczyna sie dopiero zaswiecac o 19 godz a zato rano sie
                    swieci do 9 ,,,, jak to jest ze Kielecka oswietlona jest ze mozna
                    wyszywac a Spacerowa nie zposzanowaniem
                    • kibic321 Re: ehh.. 07.02.10, 10:59
                      piszesz o tym tutaj na forum, a nie możesz zadzwonić do urzędu gminy czy ZGK i
                      poinformować ich o tym problemie? takie to trudne? Ktoś popełnił błąd przy
                      programowaniu oświetlenia a wy już wszczynacie rebelię na forum. Tylko narzekać
                      i marudzić potraficie.
    • tomi_34 ZGŁASZAĆ 07.02.10, 14:10
      tak jak napisał kibic321 Wszystkiego awarie uliczne można zgłaszać telefonicznie
      do Referatu Inwestycji, Budownictwa i Drogownictwa Urzędu Gminy i Miasta w
      Chęcinach pod nr tel. 41 3151-138
    • kibic321 Re: CO BY TU JESZCZE... 07.02.10, 16:38
      nowy.3 napisał:

Tak ten projetkt nie powstał z pewnością przez Jaworskiego!!!

• kibic321 Re: CO BY TU JESZCZE... 07.02.10, 16:49
      nowy.3 napisał:

Tak ten projetkt nie powstał z pewnością przez Jaworskiego!!! stuknij sie głowe.
      Dobrze że w końcu ta sprawa została załatwiona, bo ciągneła sie juz od
      dziesięcioleci.

> Miała być Wioska Marsjańska – nie będzie

To była plotka z echa dnia

a co do tego ma gmina?! to miała być inwestycja Poczty Polskiej.

> Miała być przebudowa Zamku – studnia, kaplica, kawiarnia – nie będz
      > ie.

Ten projekt powstał za czasów Pobochy, i to konserwator zabytków go zablokował.
      Zresztą troche tam było nieprawidłowosci...

> Jest już Aleja Zakochanych, niedługo będzie Ścieżka Mnicha i Trakt Królowy Bon
      > y,
      > Wszystkie te trzy dróżki doprowadzą nas do Zamku gdzie będziemy mogli wejść na
      > taras widokowy na baszcie i podziwiać Pomnik Ofiar Katynia.

WIELKI MINUS DLA BURMISTRZA I WSZYSTKICH RADNYCH ZA JEDNOGŁOŚNE POPARCIE BUDOWY
      POMNIKA. OBY NIGDY TEN BETONOWY MOLOCH NIE POWSTAŁ!!!
      • nowy.3 Re: CO BY TU JESZCZE... 07.02.10, 18:15
        Pisząc ten wątek chciałem pokazać jakie duże inwestycje planowane w naszej gminie
        zostały zaniechane. Decyzje o ich wycofaniu z realizacji były podjęte po dłuższych debatach na różnych szczeblach. W żadnym ze zdań nie napisałem kto ponosi za to odpowiedzialność a już na pewno nie pisałem że jest to wina Jaworskiego. Być może inwestycje te przyniosły by więcej korzyści i nam mieszkańcom i gminie niż budowa wspomnianych „ścieżek” która została zaplanowana przez niewielką grupę ludzi i to mam za złe obecnej władzy.
        NIEWYBACZLNYM jest fakt że decyzja o budowie czy też poparcie projektu budowy „Pomnika Ofiar Katynia” nastąpiło jednogłośnie i bez żadnych konsultacji ze Społeczeństwem. Tu chodzi o NASZ teren, NASZE pieniądze i wygląd NASZEJ Gminy. W ostatnim zdaniu zapytałem co będzie jak się władza zmieni, a jak będzie ewentualnie nowa władza miała inne zdanie na ten temat – to jest inwestycja wieloletnia, czy nowi muszą realizować niechciane przez Społeczeństwo decyzje starych.
        Po podpisaniu umowy będzie trudno się z tego wycofać, myślałem ze więcej osób wypowie się na ten temat ale nie wszyscy zrozumieli o co mi chodziło, może teraz będzie łatwiej.
        Wiem że Nasi Włodarze czytają to co tu piszemy i przy większej liczbie głosów „za” lub przeciw”
        zorganizowali by może jakąś sondę na stronie Gminy.
        • j.t.kirk Re: CO BY TU JESZCZE... 07.02.10, 22:03
          Nie znam osoby której by się podobał pomysł z pomnikiem. I nie mówię
          tutaj tylko o osobach z Naszej Gminy a ogólnie - więc nie wiem czy to
          ja znam tak mało ludzi czy to po prostu Fatalny pomysł. Dla pewności:
          wielkie Nie dla pomnika!
          • obserwator789 Re: CO BY TU JESZCZE... 09.02.10, 14:30
            artukół który ukazał się w echu dnia był nieprawdziwy. a dlaczego???
            faktycznie, pomysł oraz cały projekt został przedstawiony na sesji Rady Gminy, ale nie odbyło się żadne głosowanie!!! a jeśli ktoś nie wierzy to zapraszam do Urzędu i poprosić o protokół z sesji, bez problemu będzie wydany. To chyba tyle.
            • kibic321 Re: CO BY TU JESZCZE... 09.02.10, 23:09
              ARTYKUŁ Z 31 STYCZNIA Z ECHA DNIA

Radni Chęcin spotkali się w piątek z przedstawicielami fundacji, która chce
              wznieść gigantyczny monument. Lokalizacja w pobliżu wsi Mosty została zaakceptowana.

(...)

WSZYSCY ZGODNI?!

Przekonywać radnych nie musiał. Wszyscy się zgadzali co do idei. Radny Stanisław
              Chrabąszcz przypomniał niemiecki plakat ze zdjęciami z Katynia, widziany w
              czasie wojny. - Wstrząsnął mną wtedy, a byłem dzieckiem, tak bardzo, że do
              dzisiaj go pamiętam. Pomysł budowy pomnika jest godny podjęcia jej, żeby
              następne pokolenia wiedziały. Niech żyje Rzeczpospolita! - zakończył swoje
              wystąpienie.

Radni chcieli wiedzieć, jakie oczekiwania ma fundacja, czy myśli o finansowym
              związku z gminą. - Nam zależy tylko na działce, to krok, który pozwoli nam
              ruszyć z budową. O pieniądze postaramy się sami - tłumaczył Drabczyński, nie
              informując jednak, jakie kwoty są potrzebne do wzniesienia pomnika.
              Burmistrz Robert Jaworski jest, podobnie jak radni, za lokalizacją pomnika na
              terenie gminy. - Wydaje się jednak, że z punktu widzenia interesu samorządu
              lepszym wyjściem będzie wydzierżawienie tego terenu za symboliczną złotówkę -
              mówi. - Wtedy, gdyby były kłopoty z budową, gmina mogłaby teren odzyskać, chodzi
              przecież o 15 ha w czystej, pięknej okolicy.

Teraz gminni prawnicy mają przygotować umowy, a radni na kolejnej sesji
              zagłosują nad nimi.
              Sceptycy, którzy uważają, że w gminie powinno powstać przedsięwzięcie
              jednoznacznie kojarzące się z zabawą, rozrywką, a nie z martyrologią, nie
              zabrali na sesji głosu.

Może i głosowania nie było ale z artykułu jasno wynika że wszyscy są za budową
              pomnika. No chyba że Echo kłamie, a to też jest możliwe bo jest to największy
              lokalny szmatławiec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka