Dodaj do ulubionych

Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR

24.01.12, 08:02
Marihuana to najgorsze zło! Musimy z nią walczyć do ostatniej kropli krwi....tak przynajmniej uratujemy kasę z akcyzy na wódę i fajki. Wódka to przecież tradycja i tak nie szkodzi jak ten narkotyk...tak mi się wydaje...chyba. Ale tego się będę trzymał i co mi zrobicie?
Wasz Donek
Obserwuj wątek
    • atomm ktory pajac zlikwidowal wytrzezwialke? 24.01.12, 08:06
      No przynac mi tu sie ktory pajac zlikwidowal izbe wytrzezwien??
      Kolejny nietrafiony pomysl nieomylnego Betonu?
      • Gość: gosc Re: ktory pajac zlikwidowal wytrzezwialke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 08:11
        kielce.gazeta.pl/kielce/1,35262,8608372,Pytanie_nr_2_do_kandydatow__izba_wytrzezwien.html
        • Gość: znawca obyczajów Re: ktory pajac zlikwidowal wytrzezwialke? IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 08:18
          Jakieś złe wspomnienia?:P
      • Gość: ccc A co? Wytrzeźwiałka taka cacy? IP: *.tktelekom.pl 24.01.12, 08:19
        Jak cię zamkną na dobę za 200zł bo miałeś 0,21 we krwi to będziesz inaczej gadał:/
        A lekarze? Cóż nie zawsze jest miły delikwent, który grzecznie będzie czekał na przyjęcie przez kilka godzin:/
        • Gość: gosc Re: A co? Wytrzeźwiałka taka cacy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 08:33
          Nie rozumiesz debilu, że nie zamykają za ilość promili !
          • Gość: Struś Pędzibimber Re: A co? Wytrzeźwiałka taka cacy? IP: *.kielce.vectranet.pl 24.01.12, 08:41
            No i właśnie kretynie zamykali. Stąd sprzeciw. A policja niech nie pajacuje, bo wcześniej, gdy przeniesiono z nich odpowiedzialność na służbę zdrowia, to jakoś nie protestowali.
            • tyfusplamisty Re: A co? Wytrzeźwiałka taka cacy? 24.01.12, 10:08
              Taki wymysł jak izba wytrzeźwień nie przystaje do państwa, w którym ma rządzić prawo. Co z możliwością odwołania się od zatrzymania? Piszę na własnym przykładzie. Kiedyś policja wiozła mnie na izbę jako rzekomego sprawcę wykroczenia pod wpływem alkoholu. Na izbę nie trafiłem ostatecznie tylko dlatego, że byłem trochę poturbowany i ludzki lekarz zostawił mnie w szpitalu po zszyciu rany. Od zarzutu wykroczenia uniewinnił mnie potem sąd. Nie miałoby to jednak najmniejszego znaczenia dla mojego obowiązku opłacenia pobytu w tym przybytku. I to miało sens?!
              Lubawski ma rację w tym, że nie zgadza się przywrócenia tej placówki. Problem leży gdzie indziej. Miasto za dużo przeznacza na pomoc społeczną (choćby w porównaniu z innymi miastami), w ramach której jest również finansowanie (także gotówkowe) bezdomnych, którzy to właśnie najczęściej trafiają na SOR. Tworzy się niezwykle patologiczna sytuacja, gdy ludzie ci upijają się dosłownie za publiczne pieniądze (od miasta), a potem jeszcze trzeba skakać koło nich znów marnując publiczne środki (tym razem NFZ-u). Na tym niestety polega państwo opiekuńcze, szczególnie w wykonaniu kieleckim.
              Proszę sobie zadać pytanie dlaczego nasz miłościwie panujący, mający dosyć partii w samorządach, tak bardzo biadolił podczas ostatniej wojenki z radnymi odnośnie podniesienia podatków. Mówił tam właśnie o środkach na pomoc społeczną, klubach seniora i tym podobnych pierdołach służących marnowaniu publicznego grosza.
              Proszę sobie uświadomić, że na głowę podopiecznego korzystającego z pomocy wydajemy więcej niż taki Kraków (O proszę! Tu nasz prezydent swój obiekt westchnień przegonił).
              Proszę przyjąć do wiadomości, że ci podopieczni (nie tylko bezdomni oczywiście) to kilkudziesięciotysięczna armia... no właśnie, kogo? Może wyborców?
              To już organizacje przestępcze dawno przekombinowały, że trzeba się biedocie trochę podlizać, bo to się w perspektywie opłaca.
              A zatem wyborco kielecki: Dość partii w samorządach!!! Ale już o to, co się zamiast w miarę transparentnych partii w tym naszym samorządzie już trzecią kadencję ukorzenia, to się wyborco nie martw. Najlepiej nie zastanawiaj się nad tym w ogóle. Już tam prezydent zadba żeby ci było dobrze i żebyś się nie musiał wybijać z letargu i zawracać sobie głowę tym, co nie na twoją głowę.
      • Gość: gosc Re: ktory pajac zlikwidowal wytrzezwialke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 08:39
        kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,10978607,Radni_chca_powrotu_wytrzezwialki__Prezydent____To.html
        • Gość: kozio Re: ktory pajac zlikwidowal wytrzezwialke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 08:44
          echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120117/POWIAT0104/975791382
      • Gość: kkk Re: ktory pajac zlikwidowal wytrzezwialke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 09:37
        "Radni chcą powrotu wytrzeźwiałki! Prezydent: - To sowiecki pomysł
        Radni z miejskiej komisji zdrowia zwrócą się do prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego o uruchomienie izby wytrzeźwień. - Miasto musi zapewnić im opiekę, na razie robi to szpital na Czarnowie - ocenia szef komisji zdrowia.
        We wtorek radni po raz kolejny rozmawiali o sytuacji nietrzeźwych osób. Po likwidacji izby wytrzeźwień w listopadzie 2010 roku, sporo z nich trafia na szpitalny oddział ratunkowy na Czarnów. - Tak dalej być nie może, przez to cierpią inni pacjenci. Zwrócimy się do prezydenta o uruchomienie hostelu i zapewnienie opieki nietrzeźwym - mówi radny PSL Włodzimierz Wielgus, szef komisji zdrowia.

- Rok temu poruszaliśmy ten problem i od tego czasu nic się nie zmieniło - podkreśla Dorota Adamczyk - Krupska, kierowniczka SOR-u w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach. I wyjaśnia, że jedyne skargi, które trafiają do Narodowego Funduszu Zdrowia na działalność tego oddziału, dotyczą właśnie pijanych. - Pacjenci z zagrożeniem życia muszą leżeć obok nietrzeźwych i agresywnych osób, które absorbują uwagę personelu - wyjaśnia Adamczyk - Krupska. Wśród nich niewiele osób to bezdomni. - W większości to osoby, które nie są w stanie wyartykułować swojego nazwiska. Po zbadaniu po prostu u nas trzeźwieją - opowiada lekarka.
        Szpital twierdzi, że konieczne są zmiany. Pijani pacjenci mogliby nadal być diagnozowani na oddziale ratunkowym. - Po wykluczeniu zagrożenia, mogliby po prostu trzeźwieć w hostelu - proponuje Dorota Adamczyk - Krupska.

Prezydent Kielc Wojciech Lubawski twierdzi, że problemu nie ma. - To sentyment za socjalizmem. Gdybyśmy przywrócili izbę wytrzeźwień, to tak jakbyśmy postawili pomnik Lenina w centrum miasta - ocenia Lubawski. I twierdzi, że po likwidacji izby, nie ma problemu z nietrzeźwymi. - Według naszej wiedzy wcale nie ma więcej pijanych na oddziale ratunkowym. A gdybyśmy uruchomili izbę, stalibyśmy się pośmiewiskiem. To sowiecki pomysł na upokarzanie ludzi - twierdzi Wojciech Lubawski."

teraz "na strzał" jak zwykle wystawiany jest drugi garnitur - skąd my to znamy?
    • Gość: rabek Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR IP: *.183.193.163.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.01.12, 08:29
      Jak wam albo komuś z waszej rodzinie przyjdzie znaleźć się w otoczeniu takiego towarzystwa na SORze to pewnie zrozumiecie istotę problemu.
      Wypowiedż p. Syguta poraża. Jaka znajomość tematu.
      • tyfusplamisty Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR 24.01.12, 10:29
        A jakby Tobie przyszło spędzić przymusowo noc na wytrzeźwiałce z tego tylko powodu, że znalazłeś się wypity na mieście, być za to obciążonym bodaj dwustuzłotowym rachunkiem i nie mieć żadnej możliwości by odwołać się od takiej procedury, to może właśnie Ty zrozumiałbyś istotę problemu.
        Fakt, że jest kłopot z żulami na SOR, to raczej przyczynek do poszukiwania sensownego rozwiązanie, a nie powód, by przywracać to idiotyczne kuriozum, jakim była izba wytrzeźwień.
        • Gość: gosc Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 12:10
          Do kogo takie gadanie? Masz ludzi za idiotów? Myślisz, że uwierzę, że grzecznie siedziałeś na ławce albo nie wadząc nikomu wracałeś z knajpy do domu i cie zhaltowali bo tak im się podobało? Jak się chla a potem dymi czy załatwia swoje potrzeby w miejscach publicznych to się trzeba liczyć z tego konsekwencjami. Znalazło się niewiniątko, stać go na gorzałę ale na nocleg na myjce to już nie. Zabuliłeś 200zł - widzę, zapamiętasz to do końca życia, tak trzymać!
          Izba wytrzeźwień jako taka nie jest przeznaczona do przynoszenia dochodów ale przynajmniej zapewnia tymczasową izolację takich egzemplarzy co pod wpływem tracą świadomość albo dostają małpiego rozumu, izolację od normalnego społeczeństwa.
          • sandremag Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR 24.01.12, 15:41
            Lepiej uwierz.
          • tyfusplamisty Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR 24.01.12, 23:28
            Ty widzę wszystkie rozumy pozjadałeś, ale postaram Ci się to przystępnie wyjaśnić. Wdałem się na ulicy w scysję z baranem w uniformie, któremu zdawało się chyba, że fakt bycia ochroniarzem czyni go kimś w rodzaju funkcjonariusza państwowego i ma w związku z tym prawo zatrzymywać przechodniów. Rozbił mi twarz kolbą pistoletu, zawołał paru kumpli ze swojej agencji, skuli mnie i przekazali policji, oświadczając, że zakłócałem porządek. Policjantom było obojętne wyjaśnianie sytuacji, zawieźli mnie na izbę, a potem skierowali wniosek do sądu o ukaranie. Izby uniknąłem jedynie dlatego, że lekarz ze Żniwnej odesłał mnie na szycie, a w chirurg w szpitalu był w porządku facetem i powiedział psiarni, że mnie zostawia na obserwację. Ukarania też uniknąłem, bo sąd mnie najzwyczajniej uniewinnił, a właśnie ochroniarz poniósł karę. I powiedz mi teraz mądra głowo co by mi to dało, że niezawisły sąd miał takie, czy inne zdanie, skoro rachunek za pobyt na Żniwnej i tak musiałbym uiścić, gdyby nie ten lekarz. I to niby jest sensowne rozwiązanie w państwie prawa, że można kogoś zatrzymać bez możliwości złożenia zażalenia, bez prawa odwołania, ale za to z bezwzględnym obowiązkiem uiszczenia rachunku, który sam w sobie, choćby przez jego nieadekwatną do usługi wysokość stanowi w rzeczywistości grzywnę? Jak już tego nie zrozumiesz, to nie wiem jak Ci prościej napisać.
    • 2.joana Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR 24.01.12, 08:32
      Chcesz mieć badanie tomograficzne bez kolejki, bez zapisów i za darmo? Urżnij się!!!
      • Gość: gość Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR IP: *.centertel.pl 24.01.12, 09:11
        Nie tylko tomografię. Również gastroskopię, pełny zakres badań laboratoryjnych, mycie...
        Ręce opadają.
      • Gość: kielczanin Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR IP: 213.77.117.* 24.01.12, 09:12
        lekarze i policjanci do roboty a nie patrzeć na łatwiznę , polowali na podchmielonych i do izby statystyka rosła a bandziory grasowały
        • Gość: autor Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 09:26
          proponuję zawozić ich do Urzędu Miasta do pokoju Syguta
      • tyfusplamisty Re: Lekarze załamani. Pijani znów oblegają SOR 24.01.12, 10:33
        A Ty sobie wyobrażasz, że to jest zależne od istnienia bądź nieistnienia wytrzeźwiałki? Ja pamiętam, jak już przed wielu laty miałem takiego kumpla, który tak chlał, że było podejrzenie uszkodzenia mózgu i mu tomografię bez żadnej kolejki robili. Tylko co ma do tego izba?
    • marquis_de_sade Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozrabi... 24.01.12, 10:21
      Wywozić pijanych żuli do UM. Niech się nimi Prezio zajmie, po wyjściu będą mieli blisko do monopolowego.
    • wzgardzony Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozrabi... 24.01.12, 12:22
      sprawa dla szpitala wydaje się byc prosta. Sprawdzić czy "pacjent" jest ubezpieczony, jak nie a jego życiu nic nie zagraża wezwać policje aby usunęła go ze szpitala, chyba, że policjant potwierdzi, że zapłaci za jego pobyt.
    • milka1st panie Sygut 24.01.12, 13:16
      proszę mi powiedzieć jakim trzeba być człowiekiem żeby porównać cierpiącego człowieka, złamanego chorobą i nie kontrolujacego swoich potrzeb fizjologicznych z bólu z kimś kto się schlał czesto nawet nie za własne pieniądze, awanturuje się przy udzielaniu pomocy i złośliwie się załatwia na podłoge ? naprawde grzecznie pytam , mimo że we mnie kipi ?
      • pastor Re: panie Sygut 24.01.12, 13:34
        w całym cywilizowanym świecie pan Sygut po tak skandalicznej wypowiedzi musiałby podać się do dymisji, albo przynajmniej porządnie przeprosić. Ale u nas panują inne obyczaje :D Może zmieniłby zdanie kiedy leżąc na SORze (czego mu nie życzę, mimo wszystko) jakiś pijak zesrałby mu się na głowę...
        • Gość: / Re: panie Sygut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 15:46
          malo prawdopodobne - miejscowa koterai leczy sie wchodzac innymi drzwiami - widziales kiedys ksiedza czy urzednika w kolejce
          a ten sor jest wlasnie dla calej reszty
      • Gość: miika Re: panie Sygut IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 14:13
        A może by tak p. Syguta zatrudnić jako wolontariusza przynajmniej na jeden weekend na Oddziale ratunkowym? ciekawe co powiedziałby w poniedziałek....
      • Gość: trzeźwy Re: panie Sygut IP: 85.237.212.* 24.01.12, 16:43
        Brawo Mika, sama przecież wiesz - zwyrodnialcem
    • lesgor54 Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozrabi... 24.01.12, 16:20
      Bardzo dobrze pan prezydent Lubawski zrobił,że kazał zamknąć to dziadostwo.Nigdzie w normalnym świecie nie ma takich przybytków Wypiłeś dwa piwa i policja wiozła cię na izbę.Robili co tylko chcieli.Niech się wezmą do roboty,a nie spychają wszystko na medyków.Za dupę prezydent niech weżmie policję,bo to ich działka...
      • Gość: wyborca Re: Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozra IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 22:09
        Zmienisz zdanie cymbale, jak trafisz chory (czego Ci nie życznę) na SOR a taka pijana menda Cię obrzyga i pobije. SOR to nie miejsce dla ochlanych debili tylko dla chorych ludzi. Izba wytrzeźwień musi wrócić.
    • m.lepucka Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozrabi... 24.01.12, 16:45
      Wypowiedx Syguta: arogancja i buta.
    • rytnas Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozrabi... 24.01.12, 17:35
      Tutaj wersja ogólnopolska:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11020191,Lekarze_zalamani__Pijani_znow_oblegaja_SOR.html
      • Gość: realista Re: Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozra IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 18:31
        Głodny sytego nigdy nie zrozumie. Założę się, że kiedy pan prezydent Sygut trafia do szpitala, wykonywane są pewnie telefony (gorąca linia: NFZ, szpital, lekarze) i ten kielecki vipek przyjmowany jest poza kolejnością, ordynator skacze koło niego na paluszkach, pielęgniarki biegają, sala dobrana do koloru pidżamy itd.
        Kiedy pomocy potrzebuje zwykły (niestety, trzeźwy) kielczanin (z którego podatków utrzymywany jest lokalny vipek), musi poleżeć wśród usikanych i obrzyganych zwolenników obecnej władzy socjalnej, poczekać parę godzin na lekarza. Wytrzyma - silny jest i może nie obciążać NFZ, nie wytrzyma... no cóż... zdarza się. Statystyki robią ci, którzy przeżyli i wyszli rano o własnych siłach...
        To może następnym razem niech sobie pan prezydent poleży na izbie parę godzin, będzie mógł poczynić wiele obserwacji i zastanowić się, czy izba jest potrzebna, czy nie.
        • Gość: lekarz Re: Horror na kieleckim SOR-ze. Pijani znów rozra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 22:20
          w szpitalu - jeszcze przed przybyciem vipa dyrektor zarzadza kto ma witac i gdzie szanownego pacjenta - na pewno nie czeka nigdzie
          • Gość: Likorz Pacjent Sygut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 22:25
            Ostatnio był w naszym szpitalu. Nie przeszedł przez SOR. Wszystko było pod niego ustawione. Wiadomo VIP:( "Błękitna krew"
            • Gość: LEK Re: Pacjent Sygut IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 11:28
              Jest problem , bo pijani trafiają na SOR.
              Ale gdzie mają trafić , jeśli są pół ( lub nawet nie ) przytomni
              Bo jeśli Izba Wytrzeźwień to miejsce dla tych , którzy "okupują" obecnie SOR , to po co takiemu delikwentowi robimy np.TK głowy ?
              A no dlatego robimy , bo żaden lekarz nie wykluczy samym badaniem neurologicznym u pijanego, półprzytomnego z obitą główką ( lub nawet bez ) np krwiaka mózgu.
              Delikwent może mieć też np cukrzycę ,zawał serca lub każde inne schorzenie , które go za chwilę zabije.
              Żaden kompetentny lekarz nie "spojrzy " i nie powie - ten jest zdrowy , tylko mocno pijany.
              Trzeba zrobić cały pakiet badań , niestety.
              Czyli wysłanie go wcześniej na " wytrzeźwiałkę " nie sprawia ,że problemu by nie było - człowiek by najwyżej tam zmarł.
              Rozwiązaniem powinny być opłaty za wykonane badania u pijanych - w innych województwach już gdzieniegdzie wprowadzane , współpraca z policją - po wykonaniu badań " zakłócający porządek " powinien trafić na komisariat lub też zostać odwieziony do domu - oczywiście ponosząc tego koszty.
              A Izba Wytrzeźwień to oczywisty relikt czasów komuny.Nie ma takiej instytucji nigdzie w Europie , a ostatnio nawet Rosja " To" likwiduje.
              • Gość: / Re: Pacjent Sygut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.12, 13:31
                oczywiscie jest to relikt minionych czasow
                ale poniewaz jest krzyczacy i smierdzacy to go zauwazaja
                takich reliktow jest wiecej
                jak ktos chla wode i pada na ulicy to musi ponosic konsekwencje tego co robi
                nie moze zmuszac reszty spoleczenstwa zeby doplacala mu do tego smutnego dosziadczenia -
                brak odpowiedzialnosci to tez jest relikt tamtych czasow
                inna sprawa ze reliktem jest takie dzialanie wladz - przesuniemy sprawe do innego pomieszczenia - i nie ma sprawy - to wlasnie jest tez relikt
                a moze ktos powie jakie jest rozwiazanie? no i tu sie zaczynaja schody!!!!!!!!!!
                moze by ktos sie przejechal np do Skandynawii - tam tez niezle pija - ale jakos nikt sie nie zastanawia nad reliktami - oni to po prostu rozwiazali
                pijani trafiaja na odwyk a nie na Izbe Przyjec - Odwyk Detoks maja swoje prawa - i niezle funkcjonuja - bo tam tki relikt placi nie tylko za wodeczke i zagryche - ale za cala reszte - mycie, dowozenie, odwozenie, badania, posciel , diete , leczenie itd itd -
                a jak niema pieniedzy - to idzie siedziec !!!!!!!!!!!!! i pracuje na te pieniadze
                u nas wszyscy sie rzplacza nad losem kolegi pijaka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka