ochujek 10.02.12, 21:19 Toż to Kleryków, a nie Kraków, czy inny Paryż. Miasto w którym w urzędach państwowych wiszą krzyże. A że pomiędzy bogobojnym ludem trafił się artysta, tym gorzej dla artysty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cineo Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie prze... 10.02.12, 21:23 Pan Szczerski detektor uzasadniając swą decyzję bardzo sprytnie ukierunkowuje odbiorcę swojej decyzji. Zainteresowanych scenariuszem odsyła linkiem do owego scenariusza a jakże, natomiast nie oszczędził sobie tego aby nie zacytować tego, co zapewne najbardziej mu utkwiło w jego głowie .... :( Ot taka mała manipulacja ..... Cytuję" Zainteresowanych odsyłam do lektury scenariusza. - podlinkowany "Ach, gdyby zamiast piekłem, świat był ogromną niebiańską odbytnicą.... tak wbiłbym moje prącie w jej rozkrwawiony zwieracz i poszarpałbym gwałtownymi ruchami jej ściany..." www.teatr-zeromskiego.com.pl/aktualnosci/id/77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala moja opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 11.02.12, 10:06 Na wstępie zaznaczę, że jest to tylko i wyłącznie moja opinia i występuję tu jedynie w roli czytelnika, a nie krytyka literackiego. Przejrzałam owo "dzieło" i mam kilka spostrzeżeń. Oczywiście, zgodnie z modą, należało zająć się wampirami, dołożyć elementy miłości i seksu, w standardzie jakiś konflikcik - i mamy przepis na hit. Jest jednak kilka problemów. Turpizm, zabieg raczej przestarzały i trącący myszką, stosowany jest mało konsekwentnie, style i słownictwo podobnie, a wywody pseudohistoryczne/pseudofilozoficzne są dłużyzną i jakością znaczącą odbiegają od monologu Hamleta (na przykład), przypominając wikipedię. No i na końcu wyraźne moralizatorstwo - pełnia szczęścia... Kwestia odbiorcy jest też niejasna. "Zmierzch" to lektura nastolatków, z drugiej strony język dzieła i tematyka nie pozwolą rodzicom zabrać czternastolatka na takie przedstawienie. Dorosły, wyedukowany odbiorca, w "Zmierzchu" specjalnych wartości artystycznych raczej nie odnajdzie, więc i przedstawienie może go nie zainteresować. Osobiście uważam, że utworek jest nudnawy, ma szokować (autor jest dosyć skuteczny w tym elemencie, ale uznania szerszej publiki raczej tym nie zdobędzie), do refleksji na temat rzeczywistości (wampiry litości!) mnie przynajmniej nie skłania. Natomiast cały konflikt robi doskonałą reklamę autorowi, sprawia, że ludzie przeczytają utwór, co być może przyczyni się do wzrostu popularności autora, na zasadzie "rozpoznawalności" nazwiska. W tym punkcie muszę niestety stwierdzić, że nazwiska autora nie przeczytałam. Nie wiem czy sztuka odniesie sukces, podejrzewam, że miłośnik Williamsa, Becketta albo Pintera raczej nie zainteresuje się tego typu produkcją, ale jeśli ktoś jest zafascynowany Grochowiakiem, Baudelairem (niezapomniana "Padlina") czy Bryllem to może odnajdzie elementy piękna i głębię w opisie muchy nażartej g*wnem. Niewątpliwie odbiór każdego utworu literackiego jest kwestią indywidualną i nie da się tu uogólniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: moja opinia IP: *.dsl.bell.ca 11.02.12, 16:28 ...tak czytam te i owe "rozwazania teatralne"....i mysle sobie Boze jak to dobrze ze po sztuce we mnie pozostaly jedynie zgliszcza. Czym ci ludzie zyja...,,? wolne narody podbijaja swiat ....choc w sztuce prymitywne niewiele je to zraza cisna na wszelkie mozliwe dziedziny zycia spolecznego....na zasadzie kto ma pieniadze ten ma wladze...nie inaczej....nawet najgorszy chlam przepchniemy jesli bedziemy mieli media....media trzeba kupic, przejac, uzaleznic. Wlasnie na kieleckim Broadway'u leci sztuka J.Kruka " UB wczoraj i dzis"...sztuka doskonala - ukazujaca zakulisowe uklady wladzu w PRLu...korupcje...prostytucje...nigdy nie wyjasnione mordy opozycji...."wszysko po to by zylo sie lepiej" ...jak mowi w trakcie sektaklu jeden z aktorow....sztuka swietna doskonale robiona ale przez prase lokalna nie mowiac juz o krajowej przemilczana.....ona byla juz wschodzaca gwiazda PRLu...on mial na lapach krew niewinnych ludzi....przekrecil klucz w zamku by sie przed nia obnazyc.....po czym onanizowal sie idologicznie...wieprz - towarzysz...ona powiedziala pieprzycie towarzyszu a mnie to dotyka..." ...sztuka doskonala zarowno dla pedalow jak i dla sodowitow nie gardzacych milosnymi igrazkami z koza.....ale jak juz powiedzialem przez prase przemilczna. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: moja opinia 13.02.12, 00:22 Pan "Filip",rozumiem że "Polski katolicki patryota" urodził się dawno i nie może zapomnieć krzywd mu uczynionych... To smutne żyć w takiej goryczy i niezrozumieniu. Mam tylko nadzieję że mieszka pan sam i ten stan umysłu nikomu krzywdy nie czyni... Czy pan potrafi się uśmiechać...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: moja opinia IP: *.dsl.bell.ca 13.02.12, 16:57 Pan "Filip",rozumiem że "Polski katolicki patryota" urodził się dawno i nie może zapomnieć krzywd mu uczynionych... ......................................................................................................................................... "mlody czlowieku".....dlaczegoz to ten "Polski katolicki patr....iota"...dla jakich to powodow mialby dysponowac ograniczona do minimum - pamiecia...za przykladem niejakiego zolnierza AK - Pawelca....( z innego tematu tego forum).....ktory pamiec odzyskal dopiero po 90-ce.....oni pamietliwi...nie powiedzialem ze msciwi....my polscy patrioci .....z objawami althaimera. Krzywd personalnych zbyt wiele nie bylo a nawet te najbardziej dokuczliwe - w mijajacym czasie mialy szane wymienic swoj stan syneseziologiczny na pozytywny....ot chocby taki ze tu jestem... Najweksza krzywde jaka najbardziej odczuwam ...jaka najbardziej doskwiera to swiadomosc uczynionego zla , pietna przekretu...nazywanego "ustrojem"...jaki odcisnal sie sila rzeczy na mentalnosci spolecznej PRLu. To jest czy powinien byc nasz wspolny bol...zrodlo istnienia michnikowskich forow przy GW. ........................................................................................................................................ To smutne żyć w takiej goryczy i niezrozumieniu. ........................................................................................................................................ ...nie bardzo rozumiem "mlody czlowieku "....czy chcesz przez to powiedziec ze ty bardziej rozumiesz miniony czas ...czy Historie Narodowa....? ......................................................................................................................................... Mam tylko nadzieję że mieszka pan sam i ten stan umysłu nikomu krzywdy nie czyni... Czy pan potrafi się uśmiechać...? .......................................................................................................................................... ...cyz nie slychac tego chichotu....?.... z tlem chichotu historii narodowej ..by sie usmiechac - trzeba miec powod , bo inaczej sie glupio wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zsl nepotyzm niesmaczna to jest koalicja psl z po w regionie. IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.02.12, 21:27 posle jarubas to chyba juz koniec? co sypie sie wasz system wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jgalka Re: Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie pr 10.02.12, 21:37 a ten znowu swoje. wczoraj o galerii Korona dzis 5gr o teatrze. nie podobaja sie Kielce to wyjechac. a zeby o teatrze pisac to najpier sie do niego wybierz. Fakt ze w kielcach nie ma takiego wyboru jak w Warszawie czy Krakowie dlatego repertuar musi byc wywazony i raczej pasujacy pod szeroka publike zeby jak najwiecej osob zachecic np. do pojechania do Krakowa na cos interesujacego. Fakt ze autorzy krytykuja decyzje jest wazny i ma duze znaczenie ale nikt sie miasta nie czepia tak ja szanowny och...ek (nomen omen :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba rozpruwacz od Re: Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie pr IP: *.dsl.bell.ca 11.02.12, 06:42 >Toż to Kleryków, a nie Kraków, czy inny Paryż. Miasto w którym w urzędach państwowych wiszą krzyże. A że pomiędzy bogobojnym ludem trafił się artysta, tym gorzej dla artysty. < ....tym gorzej dla ludu...chciales chyba napisac...? Bo coz madrego niesie sztuka odkrywajaca odbytnice...coz tam takiego ciekawego dojzales - ale moze to jest jednak temat dla tego spoleczenstwa ....w duzej mierze czujacego cisnienie na odbyt...przeciez siedza na tej dupie ...armia wypasionych generalow....armia darmozjadow z Rad Nadzorczych....siedzi na tej tlustej dupie caly wymiar sprawiedliwosci...siedzi nad aktami....by miec to wszysko w dupiel.....na to siedzenie na dupie spoleczenstwo lozy niebagatelna sume az 27% z budzetu narodowego. Tak to jest temat dos nobliwy....robic ta dupe...ten odbyt do rozmiarow w ktorych juz spokojnie mozna by bylo schowac swoj pusty leb nikomu niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: w roli głównej Odbytnica, brawoooooooooooooooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 07:53 Ciemnogród nie rozumiejąc sztuki dla postępaków jak zwykle sączy jad nienawiści. Przekaz jest prosty. Wdzięczny artysta, hojnie sponsorowany przez mecenat socjalistycznych Medyceuszy ukazuje koneserom wnętrze zakończenia przewodu pokarmowego, to swoiste zakończenie historii, tu akurat procesu trawienia. Odważna paralela ilustrująca kondycję nowoczesnego postępaka "dzikiego kraju" zielonej wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wełn Re: w roli głównej Odbytnica, brawooooooooooooooo IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.12, 09:08 a ja na przykład mam dosyć: ci... chu***w itp. Zrobcie więcej takich spektakli jak 'Kpiny i kpinki', ktore nie dość że sie dobrze sprzedają to jeszcze fajnie się ogląda. A pan siekluckyyyyy niech wystawia sobie na broadway-u jego dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie prze... 11.02.12, 08:10 "Deliver what was promised" - czyli dostarcz to co obiecałeś. Kolejna kompromitacja KLERYKALNYCH KIELC. Pewnie scenariusz wpadł po czasie w ręce jakiegoś klechy i ten kazał zniszczyć trud aktorów i reżysera. Innego wytłumaczenia nie widzę. Ciekawe jakiego odszkodowania będzie się domagał reżyser. Bo wynagrodzenie i tak otrzymać musi. Czyli w państwowym teatrze marnuje się pieniądze podatników, bo tak chciał kleryków. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie pr 11.02.12, 10:01 do Klerykowa mi daleko ale ten scenariusz to jest zwykle badziewie i nie klerykalizm jest przyczyna odrzucenia w Kielcach mozna wiele wcisnac i powiedziec jakie to jest swiatowe niezmiernie ale tu przekroczono juz wszelkie granice to jest taki kierunek - ciezko sie przebic z czyms "orginalnym" a defekacja na scenie nie jest juz czyms niezwyklym Odpowiedz Link Zgłoś
teatr-zeromskiego Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie prze... 11.02.12, 15:42 Paweł Sanakiewicz, cytowany w artykule jako przykład "aktorów z całej Polski" jest związany z autorem Draculi zawodowo i właśnie gra u niego gł. rolę w Lubiewie. Zależy nam, żeby osoby czytające artykuł były tego świadome. Autor artykułu obiecał nam uzupełnienie tej informacji, która może wpływać na wygłaszane przez aktora opinie. Serdecznie za to autorowi artykułu dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
teatr-zeromskiego Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie prze... 11.02.12, 16:22 Zapraszamy do wypowiadania się na naszym oficjalnym fanpejdżu. Jest też konkurs, jakby ktoś chciał odpocząć od wbijania zębów w którąkolwiek ze stron sprawy:) www.facebook.com/kielce.teatr.zeromskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mid1 Odbytnicą po mózgu 11.02.12, 19:45 O tempora, o mores ! Nowoczesność, światowy blask można osiągnąć wieszając genitalia na krzyżu, przygniatając JP II głazem swego prymitywnego widzenia świata no i pieprzeniem nt. odbytnicy ! :) No cóż, widać autor tego badziewia z pseudofilozoficzną głąbią (nie: głębią) to jeden z wytworów reformy oświaty i spuszczonych portek Hallówy. Dziś bohaterem jest ten, kto przeciwstawia się (nie tylko) intelektualnemu wynaturzeniu. Odezwij się tylko, że król i jego królestwo jest nagie, a zaraz znajdzie się wataha przydrożnych piesków gotowych pluć dokoła jadowitą śliną . Czy o to chodziło, kochany Saluunie ? Brawo dla tych, którzy odważyli się przeciwstawić małomiasteczkowej kołtunerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Odbytnicą po mózgu IP: 213.77.117.* 12.02.12, 15:42 Dyktat związany z osobistymi upodobaniami seksualnymi przelewanymi na scenę ma swoje granice. Goły Hamlet to było tylko preludium. A szkoda, bo aktor w tej sztuce dobry, choć rozebrany bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie prze... 13.02.12, 00:10 No, kochani, w Klerykowie opowiadać z jakich fragmentów składa się ludzkie ciało..? Zgroza. Tylko po ciemku, pod kołdrą, bez dotykania grzesznego ciała, bo w pidżamie, i tylko w celach reprodukcyjnych! No bo inaczej nie będzie rozgrzeszenia... Odpowiedz Link Zgłoś
osse Skandal w teatrze. 13.02.12, 00:42 A dlaczego Pan dyrektor zgodził się wystawić sztukę na samym początku? Kto zmienia decyzję w trakcie projektu, ten jest niepoważny. A Pan dyrektor jest niepoważny. dyrektor jest niepoważny tor jest niepoważny jest niepoważny niepoważny poważny ważny żny y (wystawcie to) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Skandal w teatrze. IP: *.kielce.vectranet.pl 13.02.12, 09:12 Według mnie dobrze, że się rozmyślił, bo przedsięwzięcie raczej kokosów by nie przyniosło. Z drugiej strony osoba, która podjęła decyzję o władowaniu kasy w tę inicjatywę powinna teraz oddać ze swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
osse Skandal 13.02.12, 13:52 Teraz powinien napisać sztukę pod tytułem "Na Paramouncie" i śmiać się w nos Kielcowieckiemu teatru, że ma takiego dyrektora. Kto inny jak on decydował o zamówieniu i o przyjęciu sztuki do prób. Chyba widziały gały, co brały (WYSWIG po angliczańskiemu)? A sztuka "Na Paramoincie" powinna się zaczynać tak: CHOCHOŁ Łolaboga, kieleckie artysty nie kcom łoglundoć śtuki o prąciach i sexie analnym! Daj, łobyrtasa, zatańczym, raz dwa trzy.... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adorn Re: Skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.12, 15:07 Wybitni znawcy literatury światowej i polskiej a takze scenariuszy :osse,inkwizytorstarszy, ameliie2.smurfmądrala,ochujek mają odrebne zdanie i to dobrze ! Czy uzywanie wg nich wulgaryzmów na deskach taertrów to ma być magnes dla widza ? Marny autor który nad tresci sztuki przedkłada wulgaryzmy !I marni w/w recenzenci którym to odpowiada ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osse Re: Skandal IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.02.12, 17:59 Czytanie ze zrozumieniem do jedna rzecz, a myślenie przed wyraźeniem myśli na piśmie - to druga, która Adornu jest całkowicie obca. Odpowiedz Link Zgłoś
indifferentattitude Re: Skandal w teatrze. Odbytnica na scenie nie pr 13.02.12, 15:44 I git! Ludzie maja już dość wszechobecnej miernoty naszpikowanej wulgaryzmami w celu zwrócenia na swoje wypociny. Niech ci ludzie wezmą się wreszcie do roboty - wszak są dotowani m.in. z naszej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś