Dodaj do ulubionych

brak wody/prądu

08.08.12, 13:46
W niektórych rejonach gminy prądu dalej nie ma (i nie wiadomo kiedy będzie) po poniedziałkowej nawałnicy - na stronie Chęcin oczywiście cisza bo po co o tym pisać.

Tak samo odnośnie wody - nie ma jej od bodajże 15 dnia wczorajszego. I co? Musiałem samemu dzwonić po ludziach aby dowiedzieć się co się stało, czemu jej nie ma i kiedy wróci. Oczywiście na stronie o tym też nic nie jest napisane.

Ktoś coś wie więcej? Kiedy będzie woda i czy planowane są jej jakieś dostawy?
Obserwuj wątek
    • j.t.kirk Re: brak wody/prądu 08.08.12, 17:33
      I skąd będzie pompa przywieziona? Uwaga, uwaga! Z Giżycka... Czyli jak woda wróci przed weekendem to będzie dobrze.
      • gulon_od_20_lat Re: brak wody/prądu 08.08.12, 18:55
        Doszły mnie słuchy ze pompa wymontowana została rano ale kiedy bedzie nowa nic nie wiadomo. Gmina nie raczy powiadomic do kiedy wody nie bedzie wiec nie ma co byc oprymistą... Co z ujęciem wody AWARYJNYM w pobliżu wzgórza zamkowego??
        Po drugie w gminie piekoszów ostatnimi czasy tez był problem ze skażoną wodą i gmina zapewniała dostawy wody w bankach dla mieszkańców a tu co mam samemu kombinowac skąd wziąźć wode i kupować wode mineralną do mycia gotowania picia, spuszczania wody w wc itd.??
        • stasek16 Re: brak wody/prądu 08.08.12, 19:43
          pompa miała być dowieziona z Grudziądza... nie z giżycka :), poza tym wiadomość z drugiej ręki woda powinna być dziś po 20-stej...
          • wafor poważna awaria?, czy poważne zaniedbania? 08.08.12, 21:10
            Na Górnym Rynku na słupie ogłoszeniowym wisi ogłoszenie ZGK z którego wynika że 8 miejscowości (od Miedzianki do Brzezin) w dniu 8.08.2012 nie będzie miało wody i że jest to poważna awaria.
            Moim zdaniem jest to poważne zaniedbanie.
            Mój pogląd na sprawę jest następujący:
            1/ Jeżeli nawet nastąpiła awaria w ujęciu wody w Gościńcu, to po co jest potężny zbiornik retencyjny na Wzgórzu Zamkowym? Chyba po to żeby stał pusty, a na pewno jest pusty, bo mieszkańcy ul. Radkowskiej mówią że woda ciekła lekkim strumieniem i się wyczerpała.
            Gdyby zbiornik ten był napełniony, awaria na ujęciu nie byłaby tak dotkliwa.
            2/ Każde poważne ujęcie wody posiada co najmniej 2 pompy, które powinny pracować na przemian w/g ustalonego harmonogramu. W przypadku uszkodzenia jednej pompy pracuje druga i woda jest. Jeżeli obie pompy w Gościńcu nie pracują, oznacza to że jedna z nich uszkodziła się wcześniej i nikt nie zadbał aby ją naprawić. Ponadto pompy są chronione układami zabezpieczeń elektrycznych i elektronicznych które zabezpieczają je przed uszkodzeniem. Jeżeli te zabezpieczenia nie zadziałały to znaczy że nastąpiło zaniedbanie w utrzymaniu ich sprawności.
            3/ Każda szanująca się stacja pomp posiada trzecią pompę rezerwową, do natychmiastowego zastąpienia uszkodzonej pompy. Widać że w Gościńcu takiej pompy nie ma.
            Jeżeli wszystkie w/w warunki byłyby spełnione, żaden z mieszkańców nawet nie wiedziałby że była jakaś awaria wodociągu.
            Proszę pana Dyrektora ZGK o wyjaśnienie na forum i w Wiadomościach Chęcińskich przyczyn powstania awarii oraz o poinformowanie o działaniach zapobiegawczych powtórzeniu się podobnej awarii.
          • eg123 Re: brak wody/prądu 08.08.12, 22:11
            Pan dyrektor ZGK zapewniał mnie,że woda będzie o 15.Oni cały czas oklamują mieszkańców. Nie mogą sobie poradzić z tą awarią.
            • narciarz-only Re: brak wody/prądu 08.08.12, 22:17
              była przez może max 5min ale już się skończyła...;/ A beczka z wodą stoi pewnie no stop na ul ogrodowej
    • eg123 Re: brak wody/prądu 08.08.12, 22:03
      W Chęcinach brak wody to normalka. Burmistrz bezradnie rozklada ręce i mówi: ja też nie mam wody. Od marca wiedzieli , że mają starą pompę, która w każdej chwili może nawalić,ale nic nie zrobili. W INNYCH MIEJSOWOŚCIACH, władze potrafią zapewnić mieszkańcom wodę na czas awarii, ale nie w CHęcinach!
    • narciarz-only Re: brak wody/prądu 08.08.12, 22:14
      Odnośnie prądu to takiego drugiego jak to wszędzie burmistrz się chwali miast "królewskiego" ;D to chyba nie ma, w słoneczne dni nie ma czasem prądu przez klika godzin <WOOW>. A normalka jest że no stop mrugają tym świetełkiem jak dzieci.

A odnośnie wody dokładnie gdzie jest to ujęcie wody w Gościńcu ??? Tu koło sali weselnej ?
    • kibic321 Re: brak wody/prądu 10.08.12, 15:07
      Film z 1980 r. a w Chęcinach nadal aktualny, nic się nie zmieniło od tamtej pory...
      www.youtube.com/watch?v=8VcY6pyEb74
      • kibic321 Re: brak wody/prądu 10.08.12, 15:10
        Za królowej Bony też nie było wody a jakoś się żyło :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka