Dodaj do ulubionych

Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centrum...

07.06.13, 10:48
Pewnie... zostawmy tak, jak jest obecnie. Trzeba nawieszać jeszcze więcej budek lęgowych dla ochrony ptactwa i może ze dwie budki z piwem postawić dla komfortu okolicznego żulstwa.
A tak na poważnie. Właśnie jestem rowerzystą, który codziennie tamtędy jeździ do pracy. Uwierzcie mi drodzy koledzy ze stowarzyszenia, że moje potrzeby uznam za dostatecznie uwzględnione jeśli będę się mógł przedostać z pl. Piłsudskiego do ul. Wojska Polskiego po normalnej jezdni, bo na te wertepy co dziś są to szlag mnie trafia, a przez cyrk, który rozpętaliście upragniona przeze mnie inwestycja opóźnia się do nie wiadomo kiedy. Już to, co zrobiono do tej chwili, czyli właśnie wycinka małpiego gaju pokazuje, że inwestycja jest potrzebna, bo wygląda to o niebo lepiej niż dotychczas. Jeśli by ten teren uporządkować zgodnie z planami, wyburzyć ruderę na rogu Zgody i Wojska Polskiego, poczekać aż powstanie budynek planowany przez wywłaszczonych z części działki, to nareszcie po dziesiątkach lat syfu zaczęłoby to wyglądać w cywilizowany sposób. Nie bardzo rozumiem co proponujecie w zamian.
Obserwuj wątek
    • Gość: betik Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:07
      Nie chodzi o małpi gaj ani przebitkę do Zgody. To akurat jest potrzebne i nikt nie protestuje. Problem leży w idiotycznej i niepotrzebnej przebudowie placu przed WDK. Ma być kolejny niepotrzebny tam akurat parking, wycięte drzewa i przesunięty pomnik "czterech garbatych". Tylko po co? Ale oczywiśćie redaktorzy nie napisali o co chodzi Stowarzyszeniu tylko zaczęli szczuć. Bo siedzą w kieszeni u kamieniarzy.
      • Gość: dość warcholstwa Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:45
        Gdyby ta awantura rozpętana przez to stowarzyszenie spowodowała dla miasta określone konsekwencje finansowe należy bezzwłocznie zastanowić nad regresem z powództwa cywilnego miasta wobec tych krzykaczy. Podstawy prawne są. I może takie fakty ukrócą krzykaczy, którzy nie wygrywając wyborów w istocie chcą sprawować w mieście władzę. Toż to najzwyklejsza anarchia i analogie do liberum veto są aż nadto wyraźne. A co to liberum dało Polsce w przeszłości każdy wie.
        • grzesiek-kielce Nie wiesz? Nie pisz. 07.06.13, 13:03
          To pokaż tę podstawę prawną, ekspercie. Stowarzyszenie Kieleckie Inwestycje działa w granicach skromnych uprawnień przewidzianych dla organizacji pozarządowych. Neminem laedit, qui suo iure utitur.

Od początku martwimy się o potencjalne konsekwencje finansowe dla Kielc. Konsekwencje tego, że MZD zaczyna wydawać pieniądze i zlecać prace w związku z inwestycją:
          - na którą nie ma DŚU, co wyklucza dofinansowanie unijne,
          - na którą ma ZRID (pozwolenie na budowę w trybie specustawy), które nie jest ostateczne, ale tylko z tymczasową "klauzulą natychmiastowej wykonalności" i może zostać w każdej chwili uchylony / stwierdzona nieważność,
          - na którą nie ma podpisanej umowy o dofinansowanie.

Jak sądzisz, czy winni poniosą konsekwencje?
      • tyfusplamisty Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr 07.06.13, 11:54
        Ja sobie doskonale zdaję sprawę, że cała inwestycja nie ogranicza się do opisanego przeze mnie zakresu. Ale o ile dobrze pamiętam, to właśnie nie jest tak, że "nikt nie protestuje" w sprawie przebicia do Zgody, bo koronnym argumentem przeciwników inwestycji była wszędzie uwypuklana liczba drzew do wycięcia, a tak się przecież składa, że ich znakomita większość to właśnie zlikwidowany małpi gaj.
        Co do przebudowy placu przed WDK, to chciałbym wiedzieć, dlaczego to ma być działanie "niepotrzebne". Parking to tam już akurat jest, tyle że bardzo niewygodny dla wszystkich uczestników ruchu, z trzydziestocentymetrowymi krawężnikami i pokrzywionym brukiem, a skąd pomysł, że pod taką instytucją, która ma służyć codziennie sporej liczbie ludzi miałoby nie być parkingu? Przed samym WDK mamy trochę trawników i bodaj dwa świerki, które wyglądają że pożal się Boże, to co tam niby jest do ochrony?
        Pozostaje kwestia części placu z pomnikiem czwórki legionowej (tak się go potocznie nazywa w naszym mieście, jeśli żart z "czterema garbatymi" ma być nawiązaniem do pogardliwego określenia sowieckiego monumentu praskich "czterech śpiących", to nasuwa mi się taki wniosek, że koledze chyba bardzo leży na sercu dobro gatunku ptak, ale gatunek Polak kolegę dość mało obchodzi, co jest nawet dość często spotykaną postawą, ale ja pozwalam sobie jej nie podzielać). Tam faktycznie wypadałoby pozostawić możliwie najwięcej drzew, ale rozumiem też, że cała przebudowa będzie miała największy sens, jeśli dokonamy przesunięcia Krakowskiej, co się bez wycinki obyć nijak się nie może.
        Skoro pisze kolega, że gazeta zaczęła szczuć, a nie napisała o co stowarzyszeniu chodzi, to ponawiam prośbę, by to w paru słowach wyjaśnić.
        • Gość: zych Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: 91.215.44.* 07.06.13, 12:45
          Wyjaśniam w paru słowach o co chodzi SKI. Zaistnieć, lansować się, blokować bardzo potrzebne i oczekiwane inwestycje ale i tu najważniejsze ZA NIC NIE ODPOWIADAĆ. Mam małe pytanko do panów z SKI. Jakie mają branżowe wykształcenie i doświadczenie aby występować w roli wielkich i wszystkowiedzących ekspertów.
          • Gość: raf Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.nomi.com.pl 07.06.13, 12:56
            SKI jest złe bo nie chce żeby wyciąć w cholerę drzewa na CAŁYM skwerze przed WDK? Pewnie zróbmy kolejne granitowe lotnisko jak koło katedry czy jak Rynek. Tak samo świetnie wykarczowano WSZYSTKIE drzewa na Mickiewicze. Zróbmy kamienną pustynie i będziemy się dziwić że przy byle deszczu zalewa pół Kielc ...
          • grzesiek-kielce Wystarczające 07.06.13, 13:12
            Gość portalu: zych napisał(a):
            > Wyjaśniam w paru słowach o co chodzi SKI. Zaistnieć, lansować się, blokować bar
            > dzo potrzebne i oczekiwane inwestycje ale i tu najważniejsze ZA NIC NIE ODPOWI
            > ADAĆ. Mam małe pytanko do panów z SKI. Jakie mają branżowe wykształcenie i dośw
            > iadczenie aby występować w roli wielkich i wszystkowiedzących ekspertów.

1. Skąd pomysł, że akurat ta inwestycja jest bardzo potrzebna i oczekiwana? Bo ktoś w MZD miał takie objawienie? Potrzebna i oczekiwana to jest np. ul. Wydryńska albo sensowne drogi dla rowerów.

2. Mam wykształcenie prawnicze i pilnuję zgodności z prawem tej inwestycji. Z nienajgorszym skutkiem, bo wygrywamy po raz kolejny. O jaką konkretnie "branżę" Ci chodzi? Kamieniarswo?

3. W dyskusjach na temat MZD to uważałbym z podnoszeniem argumentów z tego, kto za co odpowiada. Przypomnij mi, kto poniósł odpowiedzialność za frezowanie nowej nawierzchni na Krakowskiej? A kto poniósł odpowiedzialność za zabetonowanie nowych studzienek na Sandomierskiej? A może ktoś poniósł odpowiedzialność za niepotrzebne ekrany akustyczne na Czarnowskiej?
            • Gość: berCiK Re: Wystarczające IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 14:08
              No i widzisz GRZESIU, jak twierdzisz jesteś prawnikiem a nie architektem czy też specjalistą w dziedzinie ińzynierii ruchu lub budowy dróg. Twoja wiedzana na temat budowy układów komunikaćyjnych jest żadna a stwierdzenie [cytat]: "Rozmiar i zakres inwestycji został wyssany z palca, a nie opracowany na podstawie jakichkolwiek analiz. Być może potrzebne jest przebicie samochodowe Krakowskiej do Wojska Polskiego (połączenie piesze i rowerowe przecież już jest, może wystarczyłoby je ucywilizować?)." jest żałosne i tylko kompromitujące zasadność wniesuinych przez SKI sprzeciwów przeciwko realizacji tego przedsięwzięcia. Naprawdę nie trzeba być prawnikiem tylko zdrowo myślącym homo sapiens, żeby mieć świadomość, że to przebicie jest potrzebne jak najprędzej. Odciązy ono z ruchu ciąg ulic: Żytnia-Ogrodowa-Seminaryjska. Wystarczy popatrzeć jakie jest natężenie ruchu na tych ulicach, żeby mieć pojęcie jak dla zdrowia i bezpieczeństwa mieszkańców Kielc jest to ważna inwestycja - w gdzinach szczytu karetki nie mogą się przebić przez zatłoczone pojazdami ww. ulice. Przypuszczam, że odpowiednie badania ruchu, potwierdzające powyższe spostrzeżenia, jednak MZD posiada. A "ucywilizowanie istniejącego połączenia pieszego i rowerowego" (o ile można nazwać to coś ci tam funkcjonuje w ten sposób), zostanie wykonane jednocześnie z budową ulicy, co wynika z dokumentacji projektowej. Śmiem wątpić czy podniesiony przez Ciebie tematy: "ul. Wydryńskiej albo sensowne drogi dla rowerów", mają istotniejsze znaczenie w układzie komunikacyjnym Kielc - no chyba że mieszkasz przy Wydryńskiej.
              • grzesiek-kielce Cudownie! 07.06.13, 14:19
                Ach, standardowy dowód ze "zdrowego rozsądku" i "wszyscy wiedzą, że". No to mnie przekonałeś.

MZD nie ma żadnego wiarygodnego modelu ruchu w mieście. Nie prowadzi też żadnych systematycznych badań natężenia ruchu (ma tylko mało warte dane z pętli indukcyjnych na niektórych skrzyżowaniach). Wiem, bo staraliśmy się od nich uzyskać te informacje, bo ja też "na zdrowy rozum" nie mogłem uwierzyć, że oni tego nie mają i że decydują o budowie dróg na podstawie własnych głębokich przekonań.

A od czego Ty jesteś ekspertem? Widzę, że nie od inżynierii ruchu, bo najwyraźniej nie wiesz, co to jest ruch wzbudzony, ani że obecnie jedyną skuteczną metodą na ograniczanie korków w centrach miast jest uprzywilejowanie komunikacji publicznej i rowerów, a nie budowa kolejnych "śmiałych arterii".
                • Gość: berCiK Re: Cudownie! IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 01:41
                  GRZESIU obudź się! Ostatni wpis był o 23;58, a ty milczysz od 17:52. Czyżbyś załamał się od negatywnych komentarzy do poczynań Twoich i kolegóew z SKI. No chyba że oglądałeś mecz naszych "orłów piłkarskich" i padłeś zdegustowany po ich wyczynach - to rozumiem!
                  W każdym bądź razie dziękuję Ci za informacje, że " Cię przekonałem" (nie wierzę własnym oczom ale jestem mile podbudowany!) orazi że "MZD nie ma żadnego wiarygodnego modelu ruchu w mieście". Natomist w dalszym ciągu przerażają mnie Twoje brednie - przepraszam wizje - które wypisujesz na forum – np. "budowa wąskich jednojezdniowych uliczek" zamiast "śmiałych arterii" [komunikacyjnych]. Powinieneś wiedzieć, że każde duże miasto musi mieć swój własny uklad komunikacyjny oparty na głównych drogach rozprowadzających, w zasadzie dwujezdniowych. Nie zmieni tego fakt, że dąży się do uspokojenia ruchu w obszarach śródmiejskich i osiedlowych. Jednym z takich działań jest ruch wzbudzony realizowany środkami transportu zbiorowego, kosztem transportu indywidualnego. Jest to proces badawczy bardzo złożony i trudnny, wymagający wyodrębnienia dodatkowych podróży wynikających z faktu pojawienia się nowych inwestycji. W omawianych warunkach, powstanie nowego ciągu komunikacyjnego, daje możliwośc zagospodarowania istniejącego, w kontekście ruchu wzbudzonego, nad czym trzeba pomyśleć!.
                  • grzesiek-kielce Re: Cudownie! 08.06.13, 02:00
                    Drogi anonimowy łosiu!

Nie wiem skąd skopiowałeś ten swój wpis, ale wypadałoby go wcześniej przeczytać, bo wyszło Ci dość bełkotliwe. Twoim zdaniem łącznik z ul. Wojska Polskiego to ma być "główna droga rozprowadzająca, w zasadzie dwujezdniowa"? W takim razie błędem jest lokowanie takiej drogi tak blisko centrum, zwłaszcza w kontekście planów rozbudowy Wapiennikowej.

Jeśli dobrze zrozumiałem ten mętny fragment:
                    "W omawianych warunkach, powstanie nowego ciągu komunikacyjnego, daje możliwośc zagospodarowania istniejącego, w kontekście ruchu wzbudzonego, nad czym trzeba pomyśleć!"
                    ...to chodzi Ci o to, że jak się zbuduje ten łącznik w projektowanym kształcie, to wypełni się on ruchem wzbudzonym, a Seminaryjska zostanie tak obciążona, jak już jest. Tak?

To w takim razie po co w ogóle to budować, skoro to będzie tylko dodatkowe zakorkowane miejsce? Nie lepiej tych 20 mln zł wydać na drogi dla rowerów i buspasy, które zwiększą przepustowość ulic w sposób trwały i zrównoważony (sustainable)?
            • tyfusplamisty Re: Wystarczające 07.06.13, 23:58
              "Skąd pomysł, że akurat ta inwestycja jest bardzo potrzebna i oczekiwana?"

Mieszkałem w tej okolicy blisko 30 lat, obecnie codziennie jeżdżę tamtędy do pracy i chciałbym nie musieć zsiadać z roweru i nie ślizgać się po tych zabłoconych wertepach, ale zwyczajnie przejechać sobie jezdnią. Powyższe doświadczenia pozwalają mi twierdzić, że moje oczekiwania nie są jakimiś wydumanymi fanaberiami i stawiam śmiałą tezę, że podziela je przynajmniej znakomita większość mieszkańców tej części śródmieścia. Jakiej ignorancji trzeba, by poddawać w wątpliwość takie oczywistości i zestawiać (z całym szacunkiem dla mieszkańców Folwarku) jakąś Wydryńską ze środkiem miasta?
              A tak w ogóle, to kolega z jakiej dzielnicy? Bo niezwykle łatwo tak sobie perorować o rozwiązaniach na nie swoim podwórku i zadawać głupie pytania, że po co niby połączenie Krakowskiej z Wojska Polskiego. Gdybyś miał cokolwiek wspólnego z tą okolicą, to by Ci było wstyd takich głupich argumentów używać. Jestem jakoś w stanie zrozumieć walkę o drzewa, ale twierdzić, że niby sam pomysł rozwiązania komunikacyjnego jest zły... Chyba nie wiesz o czym mówisz.
              • grzesiek-kielce Re: Wystarczające 08.06.13, 01:01
                No to widzę, że się zgadzamy. Też sądzę, że optymalnym rozwiązaniem byłoby przebudowanie tych resztek schodów na ładny chodnik i osobną drogę dla rowerów.

Nigdy specjalnie nie ukrywałem mojego adresu zamieszkania, w różnych naszych pismach się on przewija. Mieszkam dość blisko tego miejsca, tak że akurat ten skrót jest mi bardzo po drodze. Ale to nie znaczy, że potrzebuję tam dwujezdniowej ulicy. Jeżdżę rowerem, a nie czołgiem.
                • tyfusplamisty Re: Wystarczające 08.06.13, 10:34
                  Ważny jakby skwarkę lizał. Adres mu się w pismach przewija, dostojna persona, jak chcesz to se znajdź.
                  A dowcipny jaki. Zgadzamy się niby i czołgiem nie jeździ. Wsadź sobie te dowcipasy zamiast argumentów.
                  • Gość: radek Re: Wystarczające IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.13, 12:34
                    :-D Jestem architektem, od 8 lat pracuję z powodzeniem w urbanistyce (nie tylko w Kielcach na szczęście bo także okresowo w Niemczech), mieszkam na Krakowskiej (przy basenie) - czy mam wystarczające kwalifikacje żeby napisać że uważam plan przebudowy placu przed WDK (ten konkretny o którym mówimy, nie w ogóle) za nieuzasadniony i nieprofesjonalny? Aha, i jeszcze jeżdżę rowerem oraz komunikacją miejską (wyłącznie, ponieważ nie posiadam samochodu) i nie jestem członkiem SKI. Argumenty typu konieczność uczczenia Czwórki poprzez obudowanie jej parkingiem dla autokarów żeby przy okazji było równo pod nogami nie przemawiają do mnie zupełnie mimo że wartości patriotyczne są dla mnie niezwykle istotne i sporą część czasu poświęcam na pracę społeczną związaną z ich propagowaniem. Daruj sobie odpowiedź, zajrzałem tu przez przypadek i nie zamierzam powtórnie zwłaszcza że z tego co widzę niski próg frustracji u ciebie powoduje że w lawinie twoich argumentów duża część to inwektywy, które nie są dla mnie ciekawe.
        • grzesiek-kielce Po kolei 07.06.13, 12:58
          1. Zarzuty, jakie mamy do tej inwestycji (tylko te najważniejsze):
          - Rozmiar i zakres inwestycji został wyssany z palca, a nie opracowany na podstawie jakichkolwiek analiz. Być może potrzebne jest przebicie samochodowe Krakowskiej do Wojska Polskiego (połączenie piesze i rowerowe przecież już jest, może wystarczyłoby je ucywilizować?). Ale dlaczego akurat dwie jezdnie po 2 pasy każda? Dlaczego połączenie Wojska Polskiego z Krakowską nie może być w postaci dwóch osobnych skrzyżowań w kształcie litery "T", tylko musi być z przejazdem na wprost? MZD zaprojektował to skrzyżowanie pod jakąś gigantyczną przepustowość, poświęcając wszystko inne: wygodę, zieleń, uspokojenie ruchu. A znikąd nie wynika, że tam jest potrzebna taka przepustowość. To po prostu gigantomania.

- Psucie warunków poruszania się dla osób niezmotoryzowanych. Jest niedopuszczalne, żeby inwestycja w ścisłym centrum, nazywana "rewitalizacją" zmniejszała wygodę poruszania się pieszych, pasażerów i rowerzystów. A tak będzie w tym przypadku: zlikwidowany zostanie przystanek, wydłużone drogi dojścia w przypadku przesiadek, brak infrastruktury rowerowej przy równoczesnym poszerzeniu ulic, przejścia dla pieszych z szykanami, sygnalizacja z guziczkami, której się nie da przejść na jeden raz.

- Niszczenie zieleni. Inwestycja zakłada olbrzymią wycinkę zieleni (jeszcze 49 drzew udało się uratować), która jest niczym nieuzasadniona. Wbrew miejskiemu planowi rewitalizacji MZD buduje parking po wschodniej stronie Ściegiennego, bo - jak sami przyznali kiedyś - przez przypadek wywłaszczyli o jeden dom za dużo i teraz muszą to wykorzystać na jakieś "cele drogowe".

- Okłamywanie mieszkańców i Unii Europejskiej. Ta inwestycja, która sprowadza się do zwiększenia lokalnego ruchu samochodowego i do wycięcia drzew nazywana jest "rewitalizacją" i ma być finansowana ze środków na rewitalizację, mimo że faktycznie stanowi degradację tkanki miejskiej.

Wystarczy?

2. Uporządkowanie terenu - popieram! Ale dlaczego wydaje Ci się, że warunkiem uporządkowania terenu jest równoczesna budowa wielopasmowej ulicy? Moim zdaniem w tym miejscu należało przeprowadzić prawdziwą rewitalizację, czyli - jak piszą miejscy urzędnicy w naszym kieleckim planie rewitalizacji - wielopłaszczyznowe działanie prowadzone wspólnie z mieszkańcami nastawione przede wszystkim na poprawę warunków społeczno-ekonomicznych. Czyli nie wykarczowanie krzaków i przegonienie żuli gdzie indziej (zresztą super się to sprawdziło na Rynku, nie?) tylko zadbanie o to, żeby ten teren żył, żeby powstawały w nim nowe miejsca pracy i żeby mieszkańcy byli z niego dumni.

3. Po co protest, skoro drzewa już wycięto? Po pierwsze, wycięto tylko część drzew, jeszcze 49 zostało do obrony. Po drugie, pisma były składane przed wycinką i mieliśmy nadzieję, że zdążymy z unieważnieniem ZRIDu zanim MZD zdemoluje zieleń. Niestety, nie zdążyliśmy, ale ze względu na przyszłe inwestycje uważamy, że nie można zaakceptować tego, że MZD działa metodą faktów dokonanych. Wycięli drzewa bez czekania na DŚU (o którą sami wystąpili)? OK, drzew nie przywrócimy od życia, ale konsekwencje muszą być, bo Kielce to nie jest folwark drogowców.
          • archmaster Re: Po kolei 07.06.13, 13:32
            To ja już nie mam pytań. Gazety niestety nie wyjaśniają, w czym problem, tylko skupiają się na towarzyskiej otoczce. Życzę powodzenia.
            • grzesiek-kielce Szczegółowe wyjaśnienia 07.06.13, 13:41
              Jeśli ktoś chce się zapoznać ze szczegółową argumentacją (zawierającą odwołania do prawa miejscowego i do opracowań fachowych), to jest ona zawarta w piśmie, które złożyliśmy do Urzędu Marszałkowskiego:
              www.rzecznik.org/data/Oferta/Pliki/280_2013-02-04_UMarsz_-_informacja_do_oceny_formalnej_i_merytorycznej_p.pdf
              Kwestie merytoryczne są na stronach 4 - 11.
    • herrbus Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centrum... 07.06.13, 14:35
      rozumiem że SKI pasuje obecny rozkład tranzytu przez Kielce. To że ciężki ruch puszczony jest i był od dawna, przez Ściegiennego to dobrze. Jak chcę zrobić szybszy dojazd dla mieszkańców i tranzytu do Tarnowskiej to SKI przeszkadza.

P.S
      Drogi Grzegorzu skoro jesteś adwokatem zajmij się tym co umiesz bo znajomość projektowania i inżynierii budowlanej jest Ci całkowicie nieznana a wypowiadasz się jako fachowiec od wszystkiego. Najlepiej niech Kielce będą skansenem
      • grzesiek-kielce Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr 07.06.13, 14:58
        Wygląd naszego miasta nie jest jedynie kwestią techniczną, którą można zostawić jakimś technokratom. Kwestia tego, czy miasto ma być przyjazne dla mieszkańców, w tym pieszych i rowerzystów, czy dla tranzytu jest wyborem, którego każdy z nas ma prawo dokonać.

Prezentujesz fałszywą alternatywę, że albo pozwolimy MZD budować wszędzie "śmiałe arterie", albo będziemy mieli skansen. Ja chcę miasta zielonego, po którym się przyjemnie chodzi. Tak też obecnie projektuje się miasta - zwężając ulice i budując dużo infrastruktury rowerowej. Ty i MZD chcecie najwyraźniej budowania "miast" w stylu lat 70-tych - w postaci wielkich węzłów drogowych, na których ruch jest płynny, ale życia nie ma.

A co do ciężkiego ruchu - MZD równocześnie planuje rozbudowę (też przesadzoną) Wapiennikowej. Tamtędy pójdzie ruch ciężki, więc ten łącznik jest w ogóle niepotrzebny z tego punktu widzenia. Zresztą rozwiązaniem problemu z ruchem ciężkim jest przede wszystkim domknięcie obwodnicy, a nie betonowanie w centrum. Nie spodziewam się jednak, że twórcy węzłów "Żytnia" i "Żelazna" mogą o tym wiedzieć.
        • Gość: Aśka Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 17:27
          Słyszałem że Wapiennikową i planowaną ul Armii Ludowej też macie zamiar Zaskarżyć .Ale zapraszam na ul Wrzosową i koniecznie powiedzcie to mieszkańcom prosto w oczy.
          • grzesiek-kielce A kto tak powiedział? 07.06.13, 17:31
            Co do Wapiennikowej, to na razie nie ma o czym mówić, bo nie jest jeszcze znany projekt. Co do Armii Ludowej - zobaczymy jak wypadnie raport o oddziaływaniu na środowisko. Ul. Armii Ludowej może i jest potrzebna, ale czy na pewno trzeba tam robić rezerwę pod trzecie pasy ruchu? Czemu to musi być tak drogo?
            • Gość: Wacław Re: A kto tak powiedział? IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.13, 19:47
              To nie rezerwa pod trzeci pas ,między ulicami mają być zaplanowane media (kanał ściekowy,drogowy ,instalacje elektryczne a nawet gaz )tak się projektuje w krajach cywilizowanych .W Polszy wszystko biegnie w drodze a w razie awarii nawierzchnia zostaje zdewastowana,nie mówiąc o wystających studzienkach .
              • grzesiek-kielce Przecież bym tego nie zmyślił 08.06.13, 19:52
                Wiem, co piszę, przecież gdybym tego nie przeczytał, to by mi nawet do głowy nie przyszło, że w dzisiejszych czasach tuż koło śródmieścia ktoś sobie planuje drogę 2x3!

"Jednakże w celu umożliwienia rozbudowania ulicy do przekroju dwujezdniowego z trzema pasami ruchu (2x3), proponuje się wybór Wariantu 1. W tym wariancie rezerwa terenu w pasie dzielącym przewidująca dobudowę trzeciego pasa ruchu, pozwoli w przyszłości na podwyższenie klasy ulicy powyżej zakładanej na dzień dzisiejszy klasy Z."
                Karta informacyjna przedsięwzięcia, s. 21.
                kieleckieinwestycje.org/pliki/Rozwoj_komunikacji_publ_w_KOM/Armii_Ludowej/Armii_Ludowej_-_karta_informacyjna_przedsiewziecia.pdf
                To jest kolejny objaw chorobliwej gigantomanii MZD.
      • Gość: ppp Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: 212.160.172.* 07.06.13, 15:40
        Może to trochę inna sytuacja (w CK nie jest jeszcze tak tragicznie), ale zainteresuj się od czego zaczęły się obecne protesty w Turcji.
        Mieszkam w centrum i takiej degradacji przestrzeni pod dyktando WL i MZD nie mogę zrozumieć, dlatego każde ocalone drzewo jest takie ważne
        • Gość: gość Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: 213.77.117.* 07.06.13, 16:11
          Również nie rozumiem,dlaczego każda inwestycja drogowa w Kielcach ma zawsze charakter totalnej zmiany przestrzeni.Przecież nikt nie kwestionuje potrzeby usprawniania komunikacji w mieście,cywilizowania zapuszczonych miejsc.Tylko dlaczego zawsze kończy się to asfaltowo-betonowym bezkresem.Nie da się tego zaprojektować w zrównoważony sposób?Zachować lub wręcz dołożyć zieleni,zmodernizować jezdnieitd.Inni to potrafią ,w Kielcach nie. Trzeba znależć w urzędzie tego miłośnika betonu,kostki i wykorzystać rynkowy pręgierz.
          • grzesiek-kielce Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr 07.06.13, 16:34
            Najlepszy przykład: Krakowska między Słowikiem a Białogonem. Ulica nie została poszerzona, ale mimo to MZD wyciął wszystkie drzewa wzdłuż niej. Tak samo na Chęcińskiej, Warszawskiej...
          • Gość: rowerzysta Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 16:56
            Bardzo dobrze że SKI walczy o to aby w Centrum nie było ruchu samochodowego .
            Precz z Ruchem w Centrum !!!!! a handlarze z Sienkiewki nich protestują .
      • Gość: Aśka Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 16:38
        A oddajcie pieniądze dla np Radomia niech się rozwija a Kielce były i będą zadupiem .
        • grzesiek-kielce Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr 07.06.13, 16:50
          Głupia demagogia. Radom jest w innym województwie i nic mu do tego. Kielce są zresztą tak zadłużone, że nie będzie ich stać na wkłady własne w przyszłej perspektywie unijnej. Więc można spokojnie oszczędzić na wkładzie własnym w ten słaby projekt i zrobić coś fajnego w nowej perspektywie unijnej (która zresztą już nie pozwala tak wywalać kasy na bezmyślne poszerzanie dróg).
          • Gość: Głupia Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 17:09
            Takie wąskie Kiszki tzw drogi to się budowało w socjalizmie a efekt taki że wszelakie media usytuowano w drogach i w razie remontów /awarii droga zastaje bezpowrotnie zniszczona .
            Zobacz co zdjełano ?np ul Kozia,Orla,Kaczyńskiego nawet gdyby chcieli tam puścić komunikację miejską to te ulice są za wąskie .
            • grzesiek-kielce Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr 07.06.13, 17:16
              Kozia, Orla i Kaczyńskiego, to rzeczywiście dobry przykład ulic budowanych w socjalizmie.

Nie to, co szerokie kapitalistyczne arterie: Manifestu Lipcowego, Rewolucji Październikowej, Armii Czerwonej czy Grunwladzka.
              • Gość: Aj tam Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 17:47
                nie zrozumiał ? te ulice zostały zmodernizowani/wybudowane według waszego uznania a efekt taki że dwa busy nie mogą się wyminąć .Brawo więcej takich pomysłów !!! a może wam chodzi aby samochody zamienić na rowery a towar do sklepów zlecić tragarzom lub tzw Biedką .
                • grzesiek-kielce Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr 07.06.13, 17:52
                  Chciałbym, żeby na Orlej nie mogły się dwa busy wyminąć, bo to jest ulica jednokierunkowa. Niestety praktyka pokazuje, że często im się to udaje.

Jeśli jezdnia o szerokości pasa ruchu 3 m jest dla ciebie za wąska, żeby się z kimś minąć, to oznacza, że znowu się zagapiłeś i przyjechałeś kombajnem do miasta.
                  • Gość: ej Tam Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 18:05
                    No właśnie ,co ty wiesz o transporcie drogowym skoro piszesz o kombajnie .
                    • Gość: oli Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.agh.edu.pl 07.06.13, 18:46
                      A ja lubię jak w mieście jest beton, ładnie wymurowane chodniki, ładne place brukowane kostką i wolne przestrzenie bez drzew, czuje wtedy tą otwartą przestrzeń w mieście. Za to niech parki będą robione konkretnie, z dużą ilością zieleni i takie że chce się w nim spędzać czas, takie w stylu Central parku w NY. Każdy ma swoje zdanie i takie jest moje, taki już mam gust że podobają mi się miasta w stylu wybetonowanych pustyń.
                      • Gość: erenegie Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 21:38
                        Ludzi maja w d... wycieli piekny skwer, teraz jeszcze chca wcisnac przelotowa droge. Najgorsze jest to, ze podobno przez to maja zlikwidowac przystanek na Jana Pawla, bylo ogloszenie na wiacie. Codziennie korzystaja z niego tlumy.
                  • Gość: Dzień Dziecka Re: Protest poskutkował. Ważna inwestycja w centr IP: 78.30.115.* 07.06.13, 22:52
                    Idzie Grześ przez wieś ...

www.ha-ga.com/dla_dzieci/cuda_i_dziwy/idzie_grzes.html
                    I tak w kółko Macieja.
    • Gość: as Chory kraj pogańskie obyczaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.13, 09:08
      wychłosta tych przeciwników!
      • Gość: ? Re: Chory kraj pogańskie obyczaje IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.13, 19:52
        A po co ? niedawno się dowiedziałem że oprotestowano budowę osiedla podano argument iż na planowanym terenie jest siedlisko jeży i ropuch .Ja mieszkając tam ponad 40 lat nie widziałem ani jednego jeża ani nie słyszałem kumkania żab .Więc co można sądzić o tych co protestują?
        • grzesiek-kielce Re: Chory kraj pogańskie obyczaje 08.06.13, 19:54
          Skoro przez 40 lat nie zorientowałeś się jeszcze, że nie stawia się spacji przed przecinkiem, to najwyraźniej jesteś po prostu mało spostrzegawczy.
        • Gość: mr.X Re: Chory kraj pogańskie obyczaje IP: *.opera-mini.net 08.06.13, 20:13
          Gość portalu: ? napisał(a):

.Ja mieszkając tam
          > ponad 40 lat nie widziałem ani jednego jeża
          ani nie słyszałem kumkania żab .Wię
          > c co można sądzić o tych co protestują?

Są tacy, co patrzą, a nie widzą. Pewnie jesteś jednym z nich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka