Dodaj do ulubionych

Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba pr...

28.06.13, 08:25
To co opowiada ten facet to surrealizm. Związek Dalego z naszym miastem - żaden. Natomiast nazwanie rzeźby ksywką naszego prezydenta to chyba próba wejścia bez masła w pewien otwór o niewielkim przekroju. Tandetny pomysł, wykonanie - najwyżej rzemieślnicze, rodem ze sklepów z bibelotami.
Obserwuj wątek
    • Gość: pytam Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.13, 08:56
      Czy to "Wizjoner" stawia sobie pomnik przed końcem kadencji, czy rzeźbiarz dziękuje mu za możliwość otwarcia sklepiku w "wieży sztuki"? A może jedno i drugie?
      • babcia.klozetova Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba 28.06.13, 09:14
        Gość portalu: pytam napisał(a):

> Czy to "Wizjoner" stawia sobie pomnik przed końcem kadencji, czy rzeźbiarz dzię
        > kuje mu za możliwość otwarcia sklepiku w "wieży sztuki"? A może jedno i drugie?

Jakie to ma znaczenie, skoro złomiarze już się cieszą? ;-D
      • Gość: abe Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.13, 09:50
        niech stawiają, niech stoi, bo w sumie dlaczego nie? Szkoda tylko, że przez najbliższe kilka miesięcy stać będzie na placu budowy. Sytuacja podobna jak z witaczem na Krakowskiej - z pompą i za ogromne pieniadze postawiono go na chwile przed remontem tej ulicy. Troche jak kwiatek do kożucha.
    • Gość: Adorn Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.13, 09:31
      "...Tandetny pomysł, wykonanie - najwyżej rzemieślnicze, rodem ze sklepów z bibelotami.."
      "Znafca" sztuki sie znalazł ! Kielce widac maja pierwsze miejsce w krytyce "co podejdzie na forum"
      • tornemorgren Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba 28.06.13, 10:06
        Nie tylko moim zdaniem jest tandetna. Uważam, że mam prawo do wyrażenia swojej opinii , bo chyba na tym polega istota forum. Podobnie Ty masz prawo nazywać mnie "znafcą".
        Wracając do tematu. Moim zdaniem facet z lunetą może się kojarzyć raczej z podróżami czy w tym przypadku z astronomią (patrzy w gwiazdy, chyba, że ptaki ogląda ;-)) niż z wizjonerstwem. W dodatku dlaczego Hiszpan? Twarz Dalego? Chce autor błysnąć, że zna? Całe to jego tłumaczenie jest słabe i naciągane. Pewnie powiesz, że o gustach się nie dyskutuje, ale nie zapominaj, że to przestrzeń publiczna i należy jakieś standardy trzymać.
        Pozdrawiam
        • Gość: plastyczka Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.13, 13:58
          Sama rzeźba mi się dosyć podoba, natomiast nazwa i jej uzasadnienie w kontekście sytuacji w naszym mieście są co najmniej niesmaczne.
          • Gość: ala Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.kielce.vectranet.pl 28.06.13, 22:42
            Rzeźba, jak rzeźba - widziałam gorsze w naszym mieście. Ale to złote kółko na końcu i ciężki do przeoczenia napis - niewybaczalne.
    • Gość: kielczanin Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.13, 09:33
      Latos-przecież on w ogóle nie podobny do Lubawskiego.\Ps.dokoptuj jeszcze Ryczana jako honorowego obywatele Kielc.
      • Gość: apostata Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.kielce.net.pl 28.06.13, 10:32
        Pełen OBCIACH i ŻENADA.
        • Gość: jeje Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.spine.pl 28.06.13, 10:34
          Wizja jest taka że w 2030 roku w Kielcach będzie 146 tys zmieszkancow i to bedzie 2 najwiekszy spadek w Polsce... także będzie głosno o pewnych ludziach ktorzy "skutecznie" podjeli walke z problemami dla miasta.

Doprawcie wąsy tej rzeźbie.
      • Gość: blek Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.ecatel.net 29.06.13, 17:20
        wypisz, wymaluj - don kichot i sancho pansa
        tyle, że "czarny"
        hehe
    • Gość: Golem Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.kielce.vectranet.pl 28.06.13, 11:17
      Nie dość, że bredzi to jeszcze tego stwora postawi w takim punkcie. Ta galanteria, produkowana od dawna, nie ma nic wspólnego z rzeźbą! Naprawdę nikt nie ma odwagi tego powiedzieć? Krytycy sztuki w Kielcach widocznie tak się znają na sztuce, a nasze miasto jest coraz "piękniejsze". Co następne? Biskup Ryczan z dzikiem na smyczy?
      • tornemorgren Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba 28.06.13, 11:40
        Biskup Ryczan na dziku w siodle :-)
        • Gość: Kiełek Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.13, 20:25
          Tylko nie na dziku, szkoda biednego zwierzęcia, kręgosłup by mu przetrąciło i nogi połamało!
          • Gość: smurfmadrala Re: Hiszpański "Wizjoner" przywita gości. Rzeźba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.13, 22:04
            Pamiątkarstwo w skali i materiale pomnikowym,
            w treści obowiązujące multikulti.
            Podobno nad Bałtykiem można kupić ciupagi,
            a w Zakopanem lansują się kuglarze z małpami i andyjscy grajkowie- sam widziałem.

Ale o co chodzi? Ale o co chodzi? Ale o co chodzi?
            "Hiszpan" jest, może zaczniemy sprzedawać ciupagi,
            organizować pokazy małp przy zawodzeniu andyjskich fletów.

Lubię Hiszpanię hiszpańską, Niemcy niemieckie, Peru peruwiańskie, Polskę polską.

• rabbinhood nawiązanie 28.06.13, 23:28
      Fryzurę ma jakby wiało, czyli jest nawiązanie...
      Obawiam się tylko że w Prima Aprilis nakleją mu na lunetę "Łomża" i będzie miał inną nazwę...
    • pajak6011 Fajny gosciu ! 29.06.13, 00:05
      Facet ... a przyciaga spojrzenie :)
    • Gość: bArDzOłaDnArZeźBa Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 09:45
      bArDzOłaDnArZeźBa

Wczoraj przejechałem około 21. dalekobieżnym Zielona Góra-Wrocław-Częstochowa-Kielce obok Wieży Sztuki po czym ukończyłem bieg. Gdybym w piątek rezydował w Kielcach to z pewnością zarejestrowałbym odsłonięcie rzeźby -Full HD-STEREO-. Poza tym... Trzeba jeszcze dokupić kilka gadżetów, a konkretnie chodzi o kamery video, które będą monitorowały nową rzeźbę - najlepiej ukryte. Będzie ubaw, gdy zobaczymy jak ktoś elegancko ubrany - chociażby w garniturze dewastuje nowy przybytek. Kielecka katolicka swołocz już jest gotowa, aby zdewastować dzieło Mistrza. Po komentarzach widać już stosunek motłochu - wszystkie wypowiedzi negatywne. Z tego co pamiętam pomnik, rzeźbę i ławeczkę Stowarzyszenia [...] w komplecie kielecka publiczność sprofanowała. To są Kielce! Don't give up. You're in Kielce! (Nie poddawaj się. Jesteś w Kielcach!). Taki płacz i lament, że tylu polaków leży w dołach na wschodzie - czy to jakakolwiek strata z tego tytułu wynika? Ci co przeżyli to dzisiaj nie potrafią wykrztusić z siebie na forum jednego pozytywnego komentarza i coraz mniejszy z nich pożytek - najchętniej by zniszczyli, oszukali i ukradli (po pijanemu oczywiście). Jeśli jestem w błędzie to czemu brak tutaj pozytywnych, budujących, konstruktywnych komentarzy? Młodzi, pracowici, inteligentni, ambitni Polacy jadą na zachód, gdzie jak odczują jak wygląda tam szeroko rozumiana cywilizacja, czy mentalność demokratycznego Europejczyka zostają na miejscu po czym zakładają rodziny na obczyźnie. Więcej Polaków rodzi się zagranicą niż w kraju, czemu? Tutaj w kraju to najlepiej od Polaka, a zwłaszcza od drugiego Kielczanina wypadałoby się odgrodzić drutem kolczastym. Po ostatniej wojnie w tym rejonie słowo "getto" miało bardzo negatywne konotacje - wiadomo - dzisiaj się definicja zaskakująco zmienia o sto osiemdziesiąt stopni. Za kilka lat powiem: "Jaki jestem szczęśliwy, gdyż mam nowe mieszkanie na osiedlu w czystym, bezpiecznym getcie odgrodzonym od Kielczan wysokim płotem!"
      --
      Kraków. Ileż tam zabytków, muzeów, kultury, rzeźb i malarstwa. Siedemnaście razy więcej turystów zagranicznych niż w całych Górach Świętokrzyskich. Próba zrobienia czegokolwiek w Kielcach dla społeczności lokalnej kończy się porażką. Chyba, że chodzi o postawienie budki z tani piwem, czy winem marki "wino"...
      • Gość: oo Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 16:46
        pięknie opisane ale nie dostrzegasz dyskursu, tu nikt nie wzbrania się przed sztuką. Ludzie tu mieszkający dostrzegają urodę współczesnego świata i są przeczuleni kiedy ktoś chce im sprzedać szczyptę nowoczesności w takiej formie za publiczne pieniądze. Czy miejsce na którym stoi nie jest czasem przez nas dzierżawione i wyremontowane razem z gmachem?
      • Gość: Ala Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.kielce.vectranet.pl 29.06.13, 18:23
        Bardzo dobry komentarz. Najlepiej wszystkim wychodzi krytyka, bo pochwalić kogoś, kto ma ambicje, zdolności i zapał do pracy, to już niekoniecznie. Mnie ta rzeżba też się podoba i nie rozumiem jak ktoś pisze, że Hiszpan nie pasuje, ale dlaczego nie pasuje. Zróbcie więc sobie taką, która będzie pasować. Wszędzie naokoło pomniki, a tu stoi piękna rzeżba, cieszy oko, ale jad się leje strumieniem. No cóż to domena Polaków. Cieszmy się, że artysta ma taki zapał do pracy i zdolności, a jak "poprawią" dworzec i otoczenie wokół, to wizjoner będzie miał odpowiednie dla niego otoczenie. Krytykanci spójrzcie trochę po europejsku, światowo, a nie zaściankowo
        i skończcie z tą krytyką.
        • Gość: yyy Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 22:41
          Ala, twój tekst brzmi jak samozwańcza apoteoza moszczona przez totalitaryzm
          • Gość: yyy Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 22:43
            żeby było wyraźniej- maszczona- bo poprzednia wersja była tworem odwołującym się do sytuacji kiedy ktoś oznacza swój teren- zwierzęta robią to moczem
            • Gość: Marion Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 23:11
              wtórność i banał tej statuy budzi nie sak i buduje obraz zaściankowości, krótko: bogaty kicz
              • Gość: Marion Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 23:12
                niesmak
                • Gość: Marion Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 23:13
                  -na bogato kicz- tak będzie lepiej
                  • Gość: Misja Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 23:21
                    mnie ten "Hiszpan " kolaży sie z szesnastowiecznym Hiszpanem, który pacyfikował Ameryke Południową- narzucał swój system władzy zarzynając zastałą.
                    • Gość: krystyna Re: Don't give up. You're in Kielce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 23:24
                      w sposób popkulturowy mieszać Salwadora żyjącego w dwudziestym wieku z korsarstwem jest głupie i kiczowate- działa przez to niepokojąco
      • tornemorgren Re: Don't give up. You're in Kielce! 01.07.13, 13:34
        Próba zrobienia czegokolwiek w Kielcach dla społeczności lokalnej kończy się porażką.

Jeśli uważasz, że autor zrobił cokolwiek dla mieszkańców, to albo jesteś naiwny albo głupi. Dowiedz się czym się ten sklepikarz, mieniący się rzeźbiarzem zajmuje.
        To co zrobił to chałtura, a wmawia się nam, że to coś wartościowego. Odlew z brązu polakierowany w obawie przed patyną? Kojarzy się wyłącznie z klamką w stylu retro z Obi.
      • tornemorgren Re: Don't give up. You're in Kielce! 01.07.13, 13:51
        A ciągnąc główny wątek Twojego komentarza można odnieść wrażenie, że po europejsku jest chwalić a po kielecku ganić. Otóż bzdura. Większość komentarzy tyczy rzeźby, jako takiej. I ogromna większość oceniających uważa ją za marną. Autor znany jest z produkcji statuetek, czyli małych form. Gołym okiem widać, że po prostu powiększył figurkę, łącznie z jej granitową podstawką, co moim zdaniem czyni ją jeszcze bardziej komiczną. Sama podstawka jest wykonana z płyt granitowych o gr. 3 cm, czyli z blatów kuchennych, które nie są spasowane. Może się czepiam, ale detal świadczy o fachowości wykonania, a ten piedestał ni widział kamieniarza. Wszystko zatem świadczy wyłącznie o tym, że cały ten Wizjoner jest tylko szyldem, reklamą sklepu ze statuetkami. Co do tytułu i ceremonii odsłonięcia komentarz uważam za zbędny.
        Wracając do sedna, krótkie hasło: sztuka - tak, chałtura - NIE!
      • plantin Nie porównuj profanie zabytków Krakowa 05.07.13, 10:27
        oraz sztuki, którą tam możesz zobaczyć do tego wytworu zwanego "Wizjonerem". Dla mnie (każdy ma prawo do własnej oceny) to nie jest sztuka tylko rodzaj pasmanterii pamiątkarskiej powiększonej do gigantycznych rozmiarów a świadczy o tym (także wg mnie) także "objaśnienie" Autora. A jeszcze mieszanie do tego nazwiska geniusza z Hiszpanii jest dla mnie wręcz obrazoburcze :-)
        Tak czy inaczej - dla kogoś to może być sztuka, dla innych to pozostanie kiczem i tyle.
    • nieena Nowa rzeźba w Kielcach. Przed dworcem PKP stani... 04.07.13, 21:17
      Nic nie wiecie !!! Pół roku trwały prace nad rzeźbą. jest ona wykonana z brązu , więc z czego złomiarze mają się cieszyć ? Zazdrościcie że ktoś sobie postawił rzeźbę ?! Kielce rozwijają się artystycznie i tak powinno być. Fajnie tak pojechać i obejrzeć takie działa sztuki jak Wizjoner!
      • Gość: ewa Re: Nowa rzeźba w Kielcach. Przed dworcem PKP sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 19:32
        Podobno ma wejśc nowa ustawa, gdzie każdy polski-kretyn pod bredniemi w internecie będzie musiał się podpisać swoim nazwiskiem. Czy zagranicą tez tacy idioci mieszkają jak w PL i takie brednie pisza w necie?
      • tornemorgren Re: Nowa rzeźba w Kielcach. Przed dworcem PKP sta 29.07.13, 10:53
        Złomiarze się cieszą bo "brąz", o którym piszesz, to po prostu mosiądz, a ten jak wiadomo jest w cenie. Poza tym czas wykonywania nie wpływa na jakość, a twój post świadczy o tym, że nie bardzo masz chyba pojęcie o technologii wykonywania takich rzeczy. Najpierw rzeźbi się model w glinie, cała reszta to robota wyspecjalizowanego zakładu odlewniczego. Krótko mówiąc rzemiosło. A polakierowanie odlewu to moim zdaniem profanacja sztuki odlewniczej.
        • Gość: smurfmadrala wielkie mnóstwo artystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.13, 11:30
          Śpiewać każdy może,
          trochę lepiej, lub trochę gorzej,
          ale nie oto chodzi,
          jak co komu wychodzi.
          Czasami człowiek musi,
          inaczej się udusi,
          ooo

Lubię piosenki, różne inne dźwięki
          szczególnie jak mnie co wzruszy
          rzuca mnie się na uszy.
          Teraz będę już szczery
          wybrałem drogę kariery,
          kariery na estradzie,
          na pewno sobie poradzę.

Stoję przy mikrofonie,
          niech mnie który przegoni,
          różne sceny, brygady,
          już nie dadzą mi rady
          bo ja się wcale nie chwalę
          ja po prostu niestety mam talent.

Jak człowiek wierzy w_siebie,
          to cała reszta to betka,
          nie ma takiej rury na świecie,
          której nie można odetkać
          wejść na estradę i zostać,
          cała reszta to rzecz prosta.

A ja wiem co jest grane,
          dlatego tutaj zostanę,
          będę śpiewał piosenki
          będą klaskać panienki
          będą dawać mi kwiaty
          będę teraz bogaty
          bo ja się wcale nie chwalę
          ja niestety mam talent
          jak głos wydaje z_siebie
          wszyscy są w_siódmym niebie

Stoję przy mikrofonie,
          niech mnie który przegoni,
          wszystkie sceny, brygady,
          już nie dadzą mi rady
          nikt mnie tutaj nie kiwnie
          bo odczuje to dziwnie
          ja nikogo nie straszę,
          ja talentem niestety go gaszę.
          Bardzo lubię piosenki,
          i różne inne dźwięki
          szczególnie jak mnie co wzruszy
          rzuca mnie się na uszy
          Ja znam ładne szlagiery
          pójdę drogą kariery
          • tornemorgren Re: wielkie mnóstwo artystów 01.08.13, 09:02
            Śpiewać każdy może i śpiewa, ale w końcu przestaje. A ta tandeta będzie stać i stać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka