Dodaj do ulubionych

Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięcej ...

08.07.13, 11:00
A pewnie, zamknąć wszystkie szkoły w p i z d u.
Po co komu szkoła.
Po co Tuskowi i jego klice światli obywatele.
Wystarczy przecież Tefałen i GWniana.
Obserwuj wątek
    • Gość: kielczanin23 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 13:20
      To nie TVN ani GW naucza, kształci i wychowuje (sic!) dzieci, a potem młodzież w szkołach powiatu kieleckiego. To nauczyciele, nad nimi dyrektorzy, nad dyrektorami organy (cóż za pyszne słowo) prowadzące, inaczej - samorządowe, które w końcu wpływ na dyrektorów, tym samym i kadrę pedagogiczną mają olbrzymi (proszę prześledzić tzww. konkursy na dyrektorów placówek i wszystko jasne). To jest problem zasadniczy, a państwo istotnie swoją odpowiedzialność za poziom edukacji przerzuca na innych, niestety.
    • angrusz1 Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięcej ... 08.07.13, 13:47
      Dzielenie się pracą , czyli utrzymywanie większej ilości zatrudnionych nauczycieli ale na mniejszą ilość godzin , ma swój kres .
      Jest i będzie coraz mniej uczniów a sytuacja finansowa budżetu państwa jest coraz gorsza . Stąd należy spodziewać się i ograniczenie kosztów oświaty .
      Nie ma na to rady .

Z drugiej strony , popatrzcie szanowni forumowicze . Polska jest nigdy - w ostatnich 200 latach - nie żyła na tak wysokim poziomie, w takiej wygodzie , w ciągu tak długiego okresu bez wojny , a mimo to Polacy , młodzi Polacy tak niechętni są do płodzenia i wychowywania dzieci .
      Skąd się to bierze ?

Przecież nie każda młoda rodzina jest biedna , nie każdy młody Polak jest bezrobotny i bezdomny .
      To wychowanie w luksusie , w wygodzie , z oczekiwaniami na więcej , jest tego powodem .
      Ale lepiej nie będzie . Będzie gorzej .
      Bo finanse państwowe , dług publiczny zmusza do cięć w wydatkach budżetowych , także socjalnych .
      Za ostatnie 6 lat - 6 lat rządów PO - dług publiczny wzrósł o połowę .
      • Gość: abf Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.business.static.vectranet.pl 08.07.13, 17:02
        Angrusz, zgodnie z Twoją logiką, im będzie gorzej, tym będzie lepiej; finansowo ściśnięci Polacy zaczną się ściskać i w łóżkach, i dzieci będzie więcej.
        • angrusz1 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 17.07.13, 17:32
          Gość portalu: abf napisał(a):

>" Angrusz, zgodnie z Twoją logiką, im będzie gorzej, tym będzie lepiej; finansowo
          > ściśnięci Polacy zaczną się ściskać i w łóżkach, i dzieci będzie więcej."

Nie ja tego nie mówię . To twoje nieuzasadnione sugestie .
          Natomiast gorzej będzie na pewno . Chyba dociera do ciebie - abf - że nowelizacja budżetu zakłada cięcia w wydatkach . Kto wie , może i w oświacie albo z czymś pochodnym : obiady dla biednych , książki dla biednych , dzielenie klas itp itd .

A to będzie na pewno : zaciskanie pasa .
          • Gość: Dubliner Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 20.07.13, 11:37
            angrusz1 napisał:

> Przecież nie każda młoda rodzina jest biedna , nie każdy młody Polak jest bezrobotny i
            > bezdomny. To wychowanie w luksusie , w wygodzie , z oczekiwaniami na więcej , jest tego powodem .

Dokładnie na odwrót!!! Polki w Wielkiej Brytanii charakteryzują się (po kobietach z Pakistanu) najwyższą liczbą urodzonych dzieci. To samo w Irlandii. Wystarczy teraz (wakacje) przelecieć się, albo poobserwować na kilkunastu lotniskach przyjmujących loty z Wysp, w tym Dublina, ile dzieci nieurodzonych w kraju przylatuje na wakacje do dziadków. 99% tych maluchów, prawdopodobnie NIGDY nie wróci na stałe do kraju, ponieważ po pierwszej fali emigracji zarobkowej mamy w obecnej chwili do czynienia z emigracją długookresową i osiedleńczą.

> Ale lepiej nie będzie . Będzie gorzej . Bo finanse państwowe , dług publiczny zmusza do cięć w wydatkach budżetowych , także socjalnych . Za ostatnie 6 lat - 6 lat rządów PO - dług publiczny wzrósł o połowę .

To, że będzie gorzej wie każdy gimnazjalista. Tyle, że nie naprawi to wskaźników demograficznych w kraju nad Wisłą. Zacierają natomiast ręce nad Tamizą oraz w innych stolicach europejskich. Bo okazuje się, że tam gdzie jest praca, stabilny uczciwy system opieki nad dzieckiem i matką, tam Polacy uwielbiają się bzykać na efekty czego wcale nie trzeba czekać latami.
            • angrusz1 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 21.07.13, 07:19
              Dubliner :

"Dokładnie na odwrót!!! "

Masz problemy z elementarna logiką .

Ja napisałem , że nie wszyscy młodzi są biedni , bezdomni i bezrobotni a mimo to w takich dość zamożnych rodzinach nie rodzi się dzieci : jedno , góra dwoje .

Ty zaprzeczyłeś tej tezie i podajesz sytuację na Wyspach .

Ale na Wyspy nie jaką ludzie, którzy w Polsce mają dobra pracę i dom lub mieszkanie .
              Tam jadą dorobić się i ci biedni tam mając już pieniądze także płodzą dzieci : jedno , góra dwoje .
              Hmm, trzeba myśleć !!
            • angrusz1 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 21.07.13, 07:31
              Dubliner napisał :

"Zacierają natomiast ręce nad Tamizą oraz w innych stolicach europejskich. '

A ty w tym Dublinie gazet nie czytasz, tv nie oglądasz i nie masz pojęcia jaka jest sytuacja finansowa Irlandii ?

Tam i w wielu stolicach europejskich też tną socjal , bo też narobili długów . I nad Tamizą też .
              Wejdź na stronę internetową BBC i poczytaj - jak potrafisz .
    • machnik53 Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięcej ... 08.07.13, 15:59
      Czytam tu wypowiedź burmistrza Bodzentyna o korzystnym rozwiązaniu z likwidacją jednej ze szkół. Rozwiązanie rzeczywiście bardzo korzystne dla ... jednego z biznesmenów, któremu potrzebne są biura, a budynek szkoły przez kilka lat gruntownie i wytrwale remontowano. Przez rok szkoła będzie więc dogorywać, a potem....
    • Gość: Alek Kapota Zwolnią jakiegoś katechetę? IP: *.181.2.198.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.07.13, 22:49
      Kiedyś, taki pan w sukience zapowiadał, że za darmo będą nauczać religii w szkołach. Kłamałby jak zwykle? Katecheci powinni naśladować Jezusa i apostołów. Tamci nie kasowali forsy za nauki. A byli Żydami.
      • Gość: Nauczyciel No co wy,twardy elektorat jestem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.13, 09:31
        ... i mam teraz strasznie rozbuchany dysonans poznawczy,przecież głosowałem na słuszną partię obywatelską a oni mnie chcą zwolnić!?
      • Gość: ala Szkoły średnie IP: *.kielce.vectranet.pl 09.07.13, 09:32
        No cóż, nasze dzieci nie będą miały chemii, biologii, fizyki z podziałem na grupy - my mieliśmy. Nasze dzieci uczą się w szkołach średnich w klasach 30 - 35 osobowych - my też tak mieliśmy.
        Ja w naszych szkołach nie widzę niżu - widzę tylko oszczędności w niektórych dziedzinach.
        W niektórych, bo my religię mieliśmy za darmo w salkach katechetycznych, a teraz religia jest w szkole i trzeba za nią płacić.
      • kateriinka Re: Zwolnią jakiegoś katechetę? 09.07.13, 11:55
        Pięęęęęęknie!!!!!sedno sprawy;-))))
    • plater-2 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 17.07.13, 15:28
      Wlasnie po to place podatki na szkolnictwo, zeby mi sie dzieciak nie petal po miescie w poszukiwaniu "salki".
      • Gość: ala Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.kielce.vectranet.pl 17.07.13, 23:19
        Ja też płacę podatki na szkolnictwo - a na religię twojego dziecka nie powinnam. Między innymi dlatego, że władze tego, jak to określasz "szkolnictwa" nie mają wpływu na treści z religii, nie mają wpływu na to, kogo zatrudnić ale płacić mu muszą. Poza tym twoja wiara powinna być twoim wyborem i twoim wydatkiem finansowym, jeśli to konieczne - nie moim.
        • angrusz1 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 18.07.13, 09:43
          Gość portalu: ala napisał(a):

>" Ja też płacę podatki na szkolnictwo - a na religię twojego dziecka nie powinnam
          > . Między innymi dlatego, że władze tego, jak to określasz "szkolnictwa" nie maj
          > ą wpływu na treści z religii, nie mają wpływu na to, kogo zatrudnić ale płacić
          > mu muszą. Poza tym twoja wiara powinna być twoim wyborem i twoim wydatkiem fina
          > nsowym, jeśli to konieczne - nie moim."

Ale Alu nie pomyślałaś , że mogą być inne wydatki z ogólnych podatków, które tobie służą a inni nie chcą , żeby ich podatki na to szły ?
          Są to trudne decyzje i od takich decyzji są mechanizmy demokratyczne - niedoskonałe ale jednak .
          W Polsce ochrzczonych jest ok 95 % mieszkańców , ok 40 % dość regularnie chodzi na mszę a więc nauka religii ( różnej ) jest w interesie zdecydowanej większości ludzi .
          Może nie w twoim interesie .
          No ale tak to bywa : nie da się każdego zadowolić .
          A dosadnie : głupio piszesz .
          • Gość: ala Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.kielce.vectranet.pl 20.07.13, 10:06
            Ja też jestem ochrzczona - i nie życzę sobie płacić za lekcje religii w szkołach. Nikt nie pytał ochrzczonych Polaków czego sobie życzą a czego nie. W związku z powyższym argument o 90% właśnie upadł.
            A teraz zostaje 40%. Jest to zdecydowana mniejszość.
            • angrusz1 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 21.07.13, 07:28
              Gość portalu: ala napisał(a):

>" Ja też jestem ochrzczona - i nie życzę sobie płacić za lekcje religii w szkołac
              > h. Nikt nie pytał ochrzczonych Polaków czego sobie życzą a czego nie. W związku
              > z powyższym argument o 90% właśnie upadł.
              > A teraz zostaje 40%. Jest to zdecydowana mniejszość. "

Nikt nie zmusza ciebie byś posyłała dzieci na religię ale taki jest mechanizm demokracji, że podejmuje się decyzje poprzez głosowanie . Przegłosowano , że nauka religii będzie w szkołach a katecheta będzie opłacany i tak jest .

Czy widzisz inny mechanizm podejmowania decyzji w państwie demokratycznym .

A co z twoim chrztem, że tak przeciwstawiasz się nauce religii ?

Zastanów się nad tym ? Może ci się ten chrzest nie przyjął .
              O jak przykro ale tak bywa .
              • Gość: ala Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.kielce.vectranet.pl 21.07.13, 13:37
                Chyba mi się nie przyjął - nic dziwnego, bo nikt nie pytał mnie o zdanie czy chcę należeć do grupy wyznawców czy nie. Trudno spodziewać się, żeby małe dziecko miało wolną wolę i pełną świadomość w momencie chrztu - gdy ma kilka miesięcy.
                Podejrzewam, że w ten sposób ochrzczono większość obecnych członków KK w Polsce.
        • plater-2 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 19.07.13, 17:31
          Od 1990 obiecuja bony oswiatowe, ktore pozwolilyby rodzicom umiescic dzieco w wybranej przez siebie placowce.
          Skoro bonow n widu ni slychu, a pieniadze na szkole place, nalezy sie mojemu dziecku jak psu zupa edukacja po mojej mysli w szkole publicznej.

Szkola nie jest juz panstwowa tylko publiczna, to znaczy dla dziecka. Nie dziecko dla szkoly i Ma uczyc tego, czego zycza sobie rodzice.
          Ja tez place podoatki na rozmaite przedsiewziecia, ktore sa niezgodne z moim swaitopogladem i jakos zyje.
          • Gość: sygi Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 11:01
            czy pozbawianie naszych nauczycieli pracy przez nasz rząd poprawi jakość edukacji,
            czy jest tylko prostym zabiegiem pt. obniżam koszty finansowe - więc robię dobrze.
            Pytanie komu aktualnie rządzący robią dobrze.
            • angrusz1 Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce 21.07.13, 07:24
              Gość portalu: sygi napisał(a):

>" czy pozbawianie naszych nauczycieli pracy przez nasz rząd poprawi jakość edukac
              > ji,
              > czy jest tylko prostym zabiegiem pt. obniżam koszty finansowe - więc robię dob
              > rze.
              > Pytanie komu aktualnie rządzący robią dobrze."

Może sytuacja finansowa Polski jest tak kiepska , że już tylko pozostaje bezwzględna konieczność obniżania kosztów .

Jeśli tego się nie zrobi , to będą problemy takie jak w Grecji Portugalii .
              Oto na BBC

www.bbc.co.uk/news/world-europe-23387403
              A tutaj fragment :

"A week of talks by Portugal's three main parties on how to end a political crisis has broken down, leaving the country's bailout programme in doubt.

President Anibal Cavaco Silva is seeking a "national salvation" deal to back austerity policies demanded by EU and IMF lenders."

National salvation - ratunek dla narodu .

To smutne ale konieczne . Ktoś do tego doprowadził , ktoś na to pozwolił , ktoś tego żądał .
              • Gość: sygi Re: Blisko 300 nauczycieli straci pracę. Najwięce IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 15:36
                W związku z koniecznością oszczędzania, likwidacją szkół i etatów,
                zmniejsza się rzeczowy zakres, za który odpowiada kuratorium.

W związku z powyższym:
                jakie oszczędności i redukcje etatów wprowadzono w kuratorium?
    • Gość: belfer Reforma czy upadek oświaty? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.13, 19:55
      Bez powrotu do 8-klasowej podstawówki i 4-letniego liceum, do prawdziwych podstaw programowych, a nie idiotycznego ograniczania matematyki, fizyki, chemii, biologii, geografii nie ma mowy o wykształconym społeczeństwie. Ale o wykształceniu nie wyższym, ale przygotowującym do życia. Nastolatek kończący podstawówkę 8-letnią był dużo lepiej przygotowany do nauki w liceum, technikum czy zawodówce, nie miał garbu patologii z gimnazjum. Nadmiar nauczycieli jest korzystny - w klasach 1-3 można wprowadzić po dwóch nauczycieli, w klasach 4-8 więcej zajęć dzielić na grupy (języki, fizyka, chemia, matematyka, zajęcia techniczne), nie ograniczać tych przedmiotów do 1 godziny w tygodniu - muszą być co najmniej 2 godziny fizyki, chemii, biologii, geografii, zajęć technicznych, matematyki co najmniej 6 godzin, podobnie polski, co najmniej po 3 godziny języków. 1 godzinę można zostawić dla przysposobienia obronnego, plastyki (najlepiej po 2 godziny co 2 tygodnie), muzyki. Nadmiar nauczycieli to szansa na kółka fizyczne, plastyczne, biologiczne czy matematyczne. Podobnie w liceach, technikach i zawodówkach - musi wrócić podstawa programowa z przełomu lat 80 i 90, oczywiście z uwzględnieniem postępu nauki i techniki. Szkolnictwo zawodowe nie istnieje i brak fachowców - czym prędzej otwierać klasy zawodowe w liceach czy zrobić licea zawodowe. Inaczej będzie coraz więcej tumanów, ale z tytułami licencjata czy magistra, a nie będzie mechaników, elektryków, czy solidnych brukarzy.

Upadek oświaty to upadek państwa. Niestety.
      • angrusz1 Re: Reforma czy upadek oświaty? 22.07.13, 08:45
        Gość portalu: belfer napisał(a):

>" Bez powrotu do 8-klasowej podstawówki i 4-letniego liceum, "

Dla mnie nie jest to warunek konieczny ale można powrócić do tego systemu .
        Jednak zarówno to czy się wróci , czy nie to jedno też trzeba usunąć , jedną patologię :
        przepychanie z klasy do klasy oczywistych nieuków .
        W naszych warunkach - a ja w pewnej szkole , gimnazjum tego osobiście doświadczyłem - decyzją rady pedagogicznej promuje się nawet takiego ucznia , który nie zdał egzaminu poprawkowego .
        Swoja drogą także jest to zwykle patologia a czasem zwykłe przekręty te egzaminy poprawkowe . W jednej szkole , kiedy w wakacje zadzwoniłem z zapytaniem o termin egzaminu poprawkowego ( koniec lipca ) , to dyrektor powiedział , że już były . A w innej szkole ( umowa o pracę kończyła się 31.08. i szkoła byłą daleko od mojego miejsca zamieszkania ) dyrektorka już na zakończenie roku szkolnego zasugerowała, że nie muszę przyjeżdżać na egzaminy poprawkowe - stąd ja wyciągam wniosek, że to były dęte egzaminy .

To głównie przez te patologie poziom nauczania obniża się.

Ściąganie i tolerowanie ściągania jest też bardzo powszechną i groźną patologią .

No ale dyrektorzy / dyrektorki wolą wybrać " lepszego " nauczyciela , który " lepiej " uczy - a to w praktyce oznacza wystawianie zawyżonych stopni i żadnych jedynek .

Ślepcy w MEN tego nie widzą .
        do prawdziwych podst
        > aw programowych, a nie idiotycznego ograniczania matematyki, fizyki, chemii, bi
        > ologii, geografii nie ma mowy o wykształconym społeczeństwie. Ale o wykształcen
        > iu nie wyższym, ale przygotowującym do życia. Nastolatek kończący podstawówkę 8
        > -letnią był dużo lepiej przygotowany do nauki w liceum, technikum czy zawodówce
        > , nie miał garbu patologii z gimnazjum. Nadmiar nauczycieli jest korzystny - w
        > klasach 1-3 można wprowadzić po dwóch nauczycieli, w klasach 4-8 więcej zajęć d
        > zielić na grupy (języki, fizyka, chemia, matematyka, zajęcia techniczne), nie o
        > graniczać tych przedmiotów do 1 godziny w tygodniu - muszą być co najmniej 2 go
        > dziny fizyki, chemii, biologii, geografii, zajęć technicznych, matematyki co na
        > jmniej 6 godzin, podobnie polski, co najmniej po 3 godziny języków. 1 godzinę m
        > ożna zostawić dla przysposobienia obronnego, plastyki (najlepiej po 2 godziny c
        > o 2 tygodnie), muzyki. Nadmiar nauczycieli to szansa na kółka fizyczne, plastyc
        > zne, biologiczne czy matematyczne. Podobnie w liceach, technikach i zawodówkach
        > - musi wrócić podstawa programowa z przełomu lat 80 i 90, oczywiście z uwzględ
        > nieniem postępu nauki i techniki. Szkolnictwo zawodowe nie istnieje i brak fach
        > owców - czym prędzej otwierać klasy zawodowe w liceach czy zrobić licea zawodow
        > e. Inaczej będzie coraz więcej tumanów, ale z tytułami licencjata czy magistra,
        > a nie będzie mechaników, elektryków, czy solidnych brukarzy.
        >
        > Upadek oświaty to upadek państwa. Niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka