basia996 03.08.04, 23:30 A Lubawski będzie budował stadion i parking i tam zakwateruje te dwa tys. rodzin ! Brawo geniuszu łysogór myśl tak dalej, a niedługo będziesz musiał spiepszać dalej niż do Krakowa !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia996 Re: Mieszkańców prywatnych kamienic czekają eksmi 03.08.04, 23:31 basia996 napisała: > A Lubawski będzie budował stadion i parking i tam zakwateruje te dwa tys. > rodzin ! > Brawo geniuszu łysogór myśl tak dalej, a niedługo będziesz musiał spiepszać > dalej niż do Krakowa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Mieszkańców prywatnych kamienic czekają eksmi IP: 195.136.247.* 04.08.04, 00:01 Stadion do gazu! Odpowiedz Link Zgłoś
basia996 Zamieszkane rudery 04.08.04, 09:12 Echo dnia 04-08-2004 120 rodzin w Kielcach mieszka w ruderach. Rozsypujące się budynki, szpecące centrum miasta i zagrażające życiu lokatorów, widać na każdym kroku. W tym roku nie wyburzono jeszcze ani jednej takiej kamienicy, bo nie ma gdzie przekwaterować lokatorów. 36 kamienic i 9 mieszkań w centrum miasta to rudery, w których przebywanie grozi utratą zdrowia albo życia. W niektórych budynkach nie ma podstawowego wyposażenia - bieżącej wody, kanalizacji, łazienki. Mieszkanie w nich to udręka dla lokatorów. - Późną jesienią albo w zimie oddamy do użytku około 50 mieszkań w Malikowie. Będą to ładne lokale, duże, jak na socjalne, bo najmniejszy będzie miał 26 metrów kwadratowych, a największy prawie dwa razy tyle - informuje Andrzej Kędra, dyrektor Wydziału Administracji Budowlanej i Gospodarki Przestrzennej Urzędu Miasta. - Chcemy tu przekwaterować lokatorów z budynków przeznaczonych do wyburzenia. W pierwszej kolejności propozycje otrzymają rodziny, które jako ostatnie pozostały w ruderach. A mamy też sporo takich budynków zamieszkanych tylko przez jedną osobę. Jeszcze w tym miesiącu zostanie wyburzony dom przy ulicy 1 Maja 142a, gdzie mieszkała w tragicznych warunkach ośmioosobowa rodzina. Dom groził zawaleniem w każdej chwili. Lokatorzy nie wybrzydzali i wyprowadzili się w dniu otrzymania przydziału do nowego mieszkania przy Zagnańskiej. - Kilkanaście innych ruder chcemy wyburzyć jeszcze w tym roku, ale zanim oddamy budynek w Malikowie, niewielkie są szanse na znalezienie innych mieszkań. Może odzyskamy małe lokale dla pojedynczych osób. W kolejce do wyburzenia czeka kamienica przy ulicy Śniadeckich 1, gdzie mieszka jedna osoba. Dom przy Krakowskiej 34 jest notorycznie podtapiany. Choć należy do prywatnej osoby, miasto chce dać jej inne mieszkania, a budynek zrównać z ziemią. Bez kanalizacji, z wychodkiem w podwórku, męczy się rodzina mieszkająca przy ulicy Sienkiewicza 25. W podobnych warunkach żyją cztery rodziny przy Silnicznej 11. Do wyburzenia nadają się też kamienice przy: Stolarskiej 7 i 13a, Św. Weroniki 13, Wesołej 1/4a czy Warszawskiej 21 i 23. Kamienica przy Rynku 14 wygląda całkiem dobrze, ale wystarczy wejść w podwórko, aby natknąć się na walącą się oficynę, która trzyma się dosłownie na włosku. Aż dziw, że ktoś w niej mieszka. Uparta lokatorka odmawia wyprowadzki. Chce mieszkać w śródmieściu, bo tu ma znajomych, a autobusem nie będzie do nich jeździła. Agata KOWALCZYK A co robią fachowcy Lubawskiego, ano nic od dwóch lat nie potrafią rostrzygnąć przetargu na jeden blok komunalny, który miał stanąć przy Jagiellońskiej,a nieznajomość przepisów doprowadziło do opuźnienia remontu budynku przy ul. Malików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Mieszkańców prywatnych kamienic czekają eksmi IP: 81.26.5.* 04.08.04, 11:51 Jak zwykle kij ma dwa końce. W moim przypadku musiałem poświęcić 5 lat, by starą ruderę zamienić na nowe mieszkanie (dodatkowe przychody - legalne i nielegalne oraz pożyczka) Dobrze jest czekać, aż ktoś zrobi coś za nas i to dla nas. Przykład? Pani, która ma w centrum przyjaciół i nigdzie się nie wyprowadzi (mieszkam obecnie ponad 20 km od miejsca poprzedniego, a spędziłem tam ponad trzydzieści najpiękniejszych lat mojego życia) Nigdy na lini: właściciel - najemca nie będzie pełnej zgody. Właściciel chciałby wyłącznie oglądać duże wpływy na jego konto, które pokryją miesięczny koszt utrzymania nieruchmości, podatki, remonty, wczasy na kanarach, zakup merola klasy "s" i jeszcze coś do chleba. Najemca: najlepiej by było, gdyby jego wpłaty pokrywały koszt energii elektrycznej i wody (ciepło, podatki gruntowe i inne - to nie jego działka) I tak to od lat sprawy lokalowe są kością w gardle wiekszości społeczeństwa. A Wojciech L. śpi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Mieszkańców prywatnych kamienic czekają eksmi IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 17:48 Mam nadzieję, ze wreszcie przewietrzy sie nasze śródmiescie, pojawi sie wiecej inwestorów, a to badziewie co nie wie co ze soba zrobić, to trza wywieżć do promnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Kamienicą na RATUNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:47 Niektóre kamienice wystarczaloby tylko wyremontować, a miasto chce je od razu wyburzać. Te budynki mają swój unikalny kształt, pasują do "krajobrazu" śródmiejskiego. Na ich miejscu powstanie pewnie jakiś "kwadratowy" moloch. Takich samych (tyle, że nowych) kamienic już nie odzyskamy. Ratujmy historyczny układ miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Kamienicą na RATUNEK IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 00:57 A no właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korfu Re: Mieszkańców prywatnych kamienic czekają eksmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:44 znam te budynki i wiem kto tam mieszka , często to wlasnie ci lokatorzy doprowadzili te mieszkania do takiego stanu. Ale zastanawiam się jakie prawo ma miasto do zrównania z ziemia prywatnej kamienicy ,a moze wlasciciel chce żeby mu pottapialo jego wlasność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głupiec A które to kamienice miasto chce wyburzyć? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 14:51 To właśnie cechuje to formu że piszą tu ludzie kompletnie nie znający się na temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veilchen Re: A które to kamienice miasto chce wyburzyć? IP: 81.210.54.* 05.08.04, 15:25 problem byl, jest i bedzie, nie tylko z mieszkancami takich kamienic... problem jest z mieszkancami na naszych blokowiskach, ktorzy w dupie maja czynsz i zadluzenie bloku siega czasem niesamowitych kwot... problem lezy w mentalnosci ludzi.. bo tylko czekaja, bo przeciez sie nalezy.. niech cos panstwo dla mnie zrobi.. ale to wlasnie przez takich krzykaczy... najlatwiej jest usiasc i plakac ze wszyscy sa przeciwko mnie, prezydent, sasiedzi, wlasciciel.. ja tez bym tak chcial.. niech miasto splaci moj kredyt, niech miasto kupi mi samochod.. niech miasto zalatwi mi lepsza prace... kurde, ludzie, co sie z Wami dzieje??? zmiana myslenia przyjdzie chyba w 10 pokoleniu po 89 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: A które to kamienice miasto chce wyburzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:57 Jeśli miasto wyburzy te "pasujące do otoczenia" kamienice, to niech na ich miejsce postawi takie same, albo chociaż podobne. W to akurat wątpie. Odpowiedz Link Zgłoś