Dodaj do ulubionych

Budżet obywatelski. Na co pójdą 3 miliony złotych?

07.10.13, 10:19
Moi drodzy!

Po sukcesie - i to olbrzymim, budżetu obywatelskiego w Kielcach, gdzie udział w głosowaniu wzięło niemal 20% mieszkańców - co stawia nasze miasto w gronie absolutnych liderów w Polsce (!), myślę że warto pójść za ciosem, by nie zmarnować tego olbrzymiego entuzjazmu społecznego jaki udało się zbudować.

Myślę że warto rozpocząć lobbowanie - wspólnie z innymi organizacjami pozarządowymi oraz komitetami i grupami osób które składały wnioski, o...zwiększenie puli środków przeznaczonych na budżet obywatelski w przyszłym roku.

Jako kwotę wyjściową proponuję (co najmniej) 10 mln złotych.

Dlaczego to takie ważne? Otóż jak dotąd nasze miasto (jak i cały region) było w ogonie miejsc aktywnych społecznie.
Najmniejsza liczba organizacji pozarządowych, najmniejsza liczba osób z nich działających, bardzo niskie angażowanie się mieszkańców w sprawy miasta, bardzo słabe poczucie wspólnoty nawet wśród mieszkańców tych samych bloków, że o dzielnicach nie wspomnę...

Tu, po raz pierwszy od bardzo dawna (od czasu walki o województwo w zasadzie), nasze miasto, jego mieszkańcy, tak wspaniale, szybko i oddolnie potrafili się zorganizować, stworzyć od podstaw grupy inicjatywne, przeanalizować potrzeby swoich lokalnych społeczności, najbliższego otoczenia, swoich sąsiadów i rodzin.
I teraz - jeśli sami mieszkańcy pokazali co znaczy duch obywatelskości, zaczęli działać w duchu wspólnoty, porozumienia, kooperacji, musimy zrobić wszystko - absolutnie wszystko, by takie działania wspierać, rozwijać i pielęgnować.

Mówią, że Takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie.
Tu, po raz pierwszy od bardzo dawna, Kielce mogą stać się wzorem dla reszty kraju.
I trzeba zrobić wszystko co w naszej mocy - by tego entuzjazmu nie zmarnować.

Jeśli udałoby się zwiększyć tę pulę, pozwoliłoby to uwierzyć ludziom, że warto utrzymać te ich komitety, zespoły i działać w ich zakresie na rzecz realizacji potrzeb ich najbliższego otoczenia.
A co jest największym skarbem każdej systemu - firmy, organizacji, ale także miasta? Ludzie.

Jeśli wyzwolimy energię i inicjatywę ludzi, jeśli pozwolimy im uwierzyć, że warto działać - nasze miasto ma szansę być piękniejszym niż jest.

Wyobraźcie sobie miasto, w którym w każdej dzielnicy, niemal każdej klatce - bo pamiętajcie, że głosował co 5 mieszkaniec Kielc, będzie organizacja czy osoba działająca pro publico bono na rzecz najbliższego otoczenia.

Niemal 200 wniosków. Niemal 200 grup osób, które aktywnie zadziałały na rzecz samych siebie i swojego otoczenia, swoich społeczności i sąsiadów.

To fala, która może zmienić nasze miasto. Na lepsze.

Więc dajmy im narzędzie by uwierzyli, że są tą ZMIANĄ.
Zmianą, której tak bardzo potrzebuje nasze miasto.
Obserwuj wątek
    • pkrehbiel tl;dr 07.10.13, 10:31
      tl;dr
    • Gość: Marcin Ch. Dziękujemy za wsparcie IP: *.205.44.120.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.13, 11:25
      Ogromna podziękowania za wsparcie dla projektu rowerowego i gratulacje dal wszystkich, którzy głosowali i składali pozostałe projekty. Dziękuję :) chlodnicki.wordpress.com/2013/10/07/wygralismy-kampanie-o-projekt-rowerowy/
      • Gość: Duch Re: Dziękujemy za wsparcie IP: *.starachowice.vectranet.pl 07.10.13, 14:16
        Po wyniku głosowania, widać czego mieszkańcom najbardziej brakuje. To jest kolejny bardzo wyraźny sygnał dla naszych rządzących. Oby nasi włodarze w końcu otworzyli oczy i zaczęli dostrzegać i rozumieć potrzeby miasta.
        Gratuluje wnioskodawcom zwycięskiego projektu!
      • Gość: as Masakra !!! 3 mln na ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 18:43
        a może by tak ulice wyremontowac w otoczeniu hali przy Bocznej.
    • Gość: SĄSIAD Z GÓRY Re: Budżet obywatelski. Na co pójdą 3 miliony zło IP: *.um.kielce.pl 07.10.13, 11:28
      PANI GRAŻYNKO W IMIENIU WSZYSTKICH SĄSIADÓW Z ZAGÓRSKIEJ I NIE TYLKO SERDECZNIE PANI DZIĘKUJEMY ZA TO CO PANI ZROBIŁA ZBIERAJĄC TAK ZNACZNĄ ILOŚĆ GŁOSÓW NA PROJEKT PN. "PODWÓRKOWA STREFA RODZINNA - REWITALIZACJA ŚRÓDMIEŚCIA KIELC". W PRZYSZŁYM ROKU STARTUJEMY I MUSIMY ZAKWALIFIKOWAĆ SIĘ DO REALIZACJI NASZEJ PROPOZYCJI. JESZCZE RAZ PANI SERDECZNIE DZIĘKUJEMY I POZDRAWIAMY. SĄSIEDZI I NIE TYLKO.
      • Gość: ala Re: Budżet obywatelski. Na co pójdą 3 miliony zło IP: *.kielce.vectranet.pl 07.10.13, 14:47
        Jest poniedziałek 11:28. CO robi pracownik UM i dlaczego siedzi na forum...
    • betik1000 Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inwes... 07.10.13, 11:40
      Znowu rowery i znowu boiska. Ehhh...widocznie piesi i dzieci które nie mają się gdzie bezpiecznie bawić nie są medialni . Mało tych ścieżek rowerowych jest? Gdzie się nie wlezie to ścieżka rowerowa :/
      • Gość: Marcin Ch. Re: Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inw IP: *.205.44.120.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.13, 11:45
        Dla pieszych: projekt rowerowy zakłada również budowę bezpiecznego przejścia dla pieszych, więc w sumie to jest taki rowerowo-pieszy projekt :) Więcej: kielcenarowery.pl/popieram/plakat_maly.jpg
        • Gość: ala Re: Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inw IP: *.kielce.vectranet.pl 07.10.13, 14:49
          Wiele osób głosowało właśnie ze względu na to przejście :-)
      • Gość: er Re: Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inw IP: *.kielce.vectranet.pl 07.10.13, 12:00
        Gdzie widzisz te ścieżki rowerowe? Co za naród. Pojedź choć do Niemiec, o Szwecji nie wspominając, to zobaczysz, co to są ścieżki i jak wyglądają. W Kielcach normalnym ścieżek nie ma wcale, są jakieś fragmenty ścieżkopodobne.
      • Gość: bolek Re: Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inw IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 16:07
        Ja tam się zastanawiam po co kielczanom te boiska? Polacy nie potrafią grać w piłkę, polska liga jest najgorsza na świecie we wszystkich rankingach. Właściwie jedynym powodem, dla którego w ogóle nas w jakichkolwiek rankingach umieszczają to chyba to, że mamy hymn i flagę. A ludzi dalej do tej kopaniny ciągnie. Klną, wyzywają, złoszczą się, przeżywają kolejny zawód z każdym meczem, ale dalej pieniądze publiczne marnują...
      • Gość: ZbyszekCK Re: Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.10.13, 16:30
        A ktoś ci bronił zbierać podpisy pod rewitalizacją chodników? Najłatwiej jest psioczyc i narzekać, a jak coś się dzieje pozytywnego to dlaczego nie w moim interesie. Pomimo,że nie łosowałem na ścieżki rowerowe, ale na inny projekt,to bardzo się cieszę ze zwycięstwa wszystkich trzech projektów.
    • r_z Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inwes... 07.10.13, 13:08
      Dziękując wszystkim zaangażowanym w budżet (a rzecz jasna szczególnie tym, którzy zbierali podpisy na nasz rowerowo-pieszy projekt! :) w tym mieszkańcom ul. Św. Stanisława Kostki i osiedla Sandomierskiego) przypominamy, że początki były trudne:
      Projektują budżet obywatelski. Radni się zgodzą?
      Debata o budżecie obywatelskim. Władz miasta nie było
      Tydzień z głowy. Chcemy naszego budżetu
    • 27kiwaczek27 Kocham Rower i Prezydenta!!! 07.10.13, 13:20
      Nareszcie będzie można rowerkiem przejechać z jednego końca miasta na drugi. No i przejść z jednej strony al. Solidarności na drugą
      Dziękujemy wszystkim którzy pomagali w zbieraniu podpisów na nasz projekt.
      Kochani to dzięki Wam wygraliśmy.
      Dziękuję też za super organizację wszystkich zaangażowanych w tej sprawie.
      • Gość: Weronika Re: Kocham Rower i Prezydenta!!! IP: *.centertel.pl 07.10.13, 14:12
        Też kocham Rower! Opłaciło się zewrzeć szyki. Dzięki temu że wygrał nasz projekt duża liczba mieszkańców będzie mogła skorzystać z tych ścieżek. Z boiska skorzystają tylko uczniowie szkół.
        Dziękujemy Stowarzyszeniu że umieściło w swoim projekcie przejście dla pieszych na al. Solidarności.
        Od chwili zamknięcia spadły obroty w naszym sklepie zwłaszcza w niedzielę ;-)
        • Gość: Klient Korony Re: Kocham Rower i Prezydenta!!! IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.13, 18:22
          Też kocham rower. Dziękujemy że znowu powstanie to przejście dzięki któremu mogliśmy z naszego osiedla przy ul. Romualda dochodzić na zakupy do Galerii Korona. Dziwię się że sklepikarzom z galerii Korona nie zależało na tym przejściu.
          • Gość: Koroniarz Re: Kocham Rower i Prezydenta!!! IP: *.opera-mini.net 07.10.13, 19:17
            Jak to nie. Ja pracuję w Koronie i wiem, od właścicieli lokali że po zamknięciu tego przejścia siadła sprzedaż dla klientów z osiedla KSM. Widać jak już doszli do przejścia z al. Tysiąclecia to woleli do galerii Echo iść. Ja też glosowałem i zbierałem podpisy wśród naszych klientów.
            • grzesiek-kielce Dziękujemy 07.10.13, 19:25
              To serdecznie dziękujemy za zaangażowanie. (I uratowanie honoru galerii Korona, której dyrektor osobiście wyszedł nas przegonić sprzed wejścia, gdy zbieraliśmy podpisy za projektem.)
              • Gość: KSM Re: Dziękujemy IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.13, 21:32
                Dziwne że Was przeganiał. Powinien raczej dbać aby wszyscy klienci mieli łatwy dostęp do galerii także i mieszkańcy naszego osiedla. No chyba że mu tylko na zmotoryzowanych zależy. Najpierw wyłożył kasę na radiową i al. Tysiąclecia a teraz przerobią ul. Polną żeby jadąc od strony Radiowej też można było wjeżdżać na parking. To przejście i te światła to oni powinni sfinansować w interesie najemców z Korony a nie wydawać kasę na koncerty na dachu.
                • Gość: ad Re: Dziękujemy IP: *.spine.pl 07.10.13, 22:16
                  No to fajna ta galeria co derektor przegania hahaha od tej pory 0 zł tam wydam u nich. Mogą bankrutować.
              • Gość: Koroniarz Re: Dziękujemy IP: *.centertel.pl 08.10.13, 15:07
                Jakto wyszedł Was przegonić?!!! Czemu tego nie nagłośniliście? To my tu wymyślamy różne promocje obniżki żeby przyciągnąć każdego klienta a on przegania ludzi którzy zbierają podpisy za budową dojścia prostą drogą z osiedla zamieszkiwanego przez parę tysięcy potencjalnych klientów?!!! Oj trzeba to będzie poruszyć na zebraniu najemców z kierownictwem galerii. Szkoda że teraz się o tym dowiadujemy.
                • grzesiek-kielce No po prostu 08.10.13, 15:21
                  Staliśmy 23 września około godziny 15:10 na mostku przed wejściem do Korony, skąd nas przegonił pan dyrektor Korony oraz pani menedżerka Korony (tak się przedstawiali) - kazali nam iść na chodnik za pasem odwodnienia liniowego (tych kratek), bo tam już jest grunt miejski.

Gdy się przenieśliśmy we wskazane miejsce, to przysłany został pan ochroniarz, który nam powiedział, że mamy iść jeszcze dalej. Powiedział, że jak się nie podporządkujemy, to będzie miał nieprzyjemności, więc - mimo że staliśmy na terenie miejskim - poszliśmy kolejnych 200 m dalej w stronę al. IX Wieków.

Byliśmy we dwie osoby, nie używaliśmy megafonu. Przykro mi, że tak nas potraktowano, bo do tamtej pory darzyłem sympatią galerię Korona (m.in. za fajną architekturę).
                  • Gość: ksm Re: No po prostu IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.13, 22:41
                    Nie no szok! Można było przygotować plakat na którym można było narysować jak wyglądała droga mieszkańca osiedla KSM przed zamknięciem tego przejścia a jak teraz - o ile ktoś dochodzi w ogóle do Korony a nie skręca z al. Tysiąclecia do Echa. I taki plakat pokazać panu dyrektorowi- menagerowi.
    • cixem Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inwes... 07.10.13, 13:36
      Rany boskie prawie 2 miliony złotych na boisko przy dawnej 30-ce?
      Skąd takie wyliczenia? Przecież cały stadion Korony, z zadaszonymi trybunami,podgrzewaną murawą i sztucznym oświetleniem kosztował 40 milionów. A tam boisko już jest, było od dawna tyle, że zostało strasznie zaniedbane. A wystarczyło zatrudnić kogoś z pasją by o nie zadbał.
      Nie wiem, jaki jest koszt wysiania trawy, ile kosztuje godzina pracy ciągnika do wałowania ale nie aż tyle.
      Poza tym budowa pełnowymiarowego boiska jest moim zdaniem bez sensu. W tym miejscu powinny powstać dwa mniejsze "orliki", podobne do tego, które jest przy szkole 33.
      • podanyloginjestzajety A znajomi... 07.10.13, 21:15
        królika?
    • gw2013 Przejście dla pieszych Niska-Lesczyńska 07.10.13, 15:07
      Mam nadzieję, że mili Panowie z MZD ul. Prendowskiej 7 nie będą działać wbrew Prezydentowi i woli ludu i nie wytną tego przejścia dla pieszych Niska-Lesczyńska z realizacji
      • grzesiek-kielce Niby jak mieliby to zrobić? 07.10.13, 16:05
        Mili panowie i panie z ul. Prendowskiej powinni znać swoje miejsce i swoją rolę - wykonywania tego, czego chcą mieszkańcy. Skoro 3,5 tysiąca osób zdecydowało, że ma być porządna droga dla rowerów i przejście dla pieszych, to MZD nie ma nic do gadania, tylko powinni się zabrać za budowanie.

W treści projektu wskazaliśmy zresztą wiążące wytyczne w sprawie standardów budowy dróg rowerowych, więc dla MZD to jest nie lada wyzwanie - pierwszy raz będą musieli zbudować prawdziwą infrastrukturę dla rowerzystów, a nie swojego tradycyjnego bubla.
        • Gość: Mieszkaniec Niskie Przejście niezgodne z Rozporządzeniem Min Infrastr IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.13, 17:04
          Grzesiek, masz pewność, że chodzi o przejście dla pieszych przez al. Solidarności na wysokości Niska/Leszczyńska?
          Bo ja w tej tabeli z wygranymi projektami nie widzę takiego zapisu!!!
          Jak to czytam bez zagłębiania się w szczegóły to mi wychodzi, że te przejścia to będą ale wzdłuż np. ul. Źródłowej czy IX Wieków Kielc tak jak będą budować te ścieżki.
          ""Na mieście" chodzi plotka, że wyłączyli z projektu to przejście bo nie będzie spełniać Rozporządzenia Ministra Infrastruktury! Zobacz z resztą w projektach odrzuconych na etapie weryfikacji, dla tego przejścia jest właśnie podane takie uzasadnienie!
          Ponadto podobno tak informują w MZD.
          Niech ktoś zapyta oficjalnie (i to nagra) czy chodzi na pewno o przejście przez al. Solidarności na wysokości Leszczyńska/Niska?
          • grzesiek-kielce Jestem pewien 07.10.13, 17:15
            Ponieważ to ja pisałem ten wniosek, to wiem, co w nim jest.

Wniosek o zwycięski projekt wyglądał dokładnie tak:
            kielcenarowery.pl/pisma/nasz%20wniosek%202.pdf
            ... i była do niego załączona uchwała z Łodzi o standardach infrastruktury rowerowej.

Zauważ, że jest w nim mowa tylko o jednym przejściu dla pieszych - tym przy Leszczyńskiej.

Wiemy, że MZD odrzuciło osobny wniosek o samo przejście i że jako uzasadnienie podało rozporządzenie (tzw. "czerwoną książeczkę"). Jednak to był osobny wniosek, zgłoszony przez inną grupę osób, więc jego odrzucenie nie ma wpływu na nasz wniosek. Zresztą argument o sprzeczności z przepisami był fałszywy, bo to rozporządzenie nie stoi na przeszkodzie budowy tego przejścia dla pieszych.

Nasz wniosek został dopuszczony, tylko dodano informację o "korekcie przebiegu lub etapowaniu". Pominięcie przejścia dla pieszych przy realizacji zwycięskiego projektu znacząco wykraczałoby poza "korektę przebiegu", więc stanowiłoby naruszenie przez Prezydenta zasad budżetu obywatelskiego.

Oczywiście trzeba pilnować, żeby przejście było, ale jeśli MZD na etapie oceny formalnej go nie wykreślił, to teraz już nie ma takiego prawa.
            • Gość: MIeszkaniecNiskiej Re: Jestem pewien IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.13, 17:27
              To mnie trochę uspokoiłeś, bo dostawałem sygnały od osób z osiedla, które się mocno angażowały w zbieranie podpisów na ten projekt właśnie ze względu na to przejście, że MZD informuje, że i tak tego przejścia nie będzie mimo tego, że jest w zwycięskim projekcie.
              OK czekamy i pilnujemy co dalej się będzie działo. No ale jak jednak nie zrobią to nie chciałbym być ...kandydatem na prezydenta w nadchodzących wyborach ;-)

PS. Chodziło oczywiście o Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej.
              • grzesiek-kielce Re: Jestem pewien 07.10.13, 17:35
                Wiem, że są takie obawy. Podejrzewam, że MZD może próbować się wykręcić. Dlatego trzeba ich pilnować.

Wygrana tego projektu w głosowaniu bezpośrednim oznacza, że ma on o wiele lepszą legitymację niż taki np. dyrektor MZD. Na dyrektora MZD nie głosował nikt, na ten projekt - 3,5 tysiąca osób.
      • Gość: as Tam nie powinno byc przejscia i nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 18:46
        zrozumiano są światła i tam przechodzic.
      • Gość: ass Jakiej woli ludu ! maniaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 19:27
        bzdurne projekty podsunęli do podpisania ,a ludzie to łyknęli!
        • grzesiek-kielce Re: Jakiej woli ludu ! maniaku 07.10.13, 19:29
          A które projekty były nie-bzdurne, w Twojej ocenie?
    • bikogt Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inwes... 07.10.13, 15:11
      Cieszy mnie bardzo, że wygrał projekt rowerowy. Liczyłem na to.

Choć tak prawdę mówiąc, to każdy projekt powinien być zrealizowany. Na podstawie tej akcji z budżetem widać, jakie potrzeby lokalne są mieszkańców Kielc. Teraz widać, do mieszkańcy miasta chcieliby zmienić. Miejmy nadzieję, że władze miasta doceniają wkład mieszkańców i "pochylą" się na każdym projektem.
      Jednak dziękuję wszystkim głosującym na projekt pieszo-rowerowy. Czas zmieniać miasto na lepsze.
    • kateriinka Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inwes... 07.10.13, 15:22
      Mam nadzieję ,że nasz dobrotliwy i jakże hojny Gospodarz równie skwapliwie prosi wszystkich zainteresowanych w spółce Korona S.A aby na bieżąco informowali go/jego jak zauważą coś niepokojącego.Coś co narażałoby kasę miasta/pieniędze podatników na 10 milionowe dofinansowania co roku Korony- jawnej niegospodarności publicznymi pieniędzmi...że o instytucjach pokroju MZD nie wspomnę Evita Peron też garnki rozdawała biedakom...ścieżki rowerowe POWINNY być dawno zbudowane, zamiast tego stawia się np: super estetyczny i maksymalnie funkcjonalny "salon" na
      Rynku...
      • Gość: łachudra Re: Pięć milionów na budżet obywatelski! Trzy inw IP: *.183.129.147.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.10.13, 16:19
        A Korona z czego dostanie miliony?
        • grzesiek-kielce Oto jest pytanie! 07.10.13, 16:23
          To jest właśnie dobre pytanie!

Skoro mieszkańcy pokazali, że są gotowi w procedurze budżetowania obywatelskiego wyłonić projekty, które mają dla nich znaczenie, to prezydent Lubawski powinien poddać pod osąd opinii publicznej wszystkie swoje kontrowersyjne decyzje budżetowe:
          - finansowanie Korony,
          - kupowanie gruntów w Obicach (rzekomo pod lotnisko),
          - budowanie kolejnych pomników,
          - budowanie quasi-autostrad w centrum miasta.

Zaraz by się okazało, czy mieszkańcy potrzebują estakad pod oknami, czy może jednak równych chodników i placów zabaw.
          • Gość: bolek Re: Oto jest pytanie! IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 16:45
            Właśnie zdecydowali, że potrzeba im jeszcze dwóch pełnowymiarowych boisk, bo 3 stadiony w mieście to za mało widocznie. Stadion dla każdej dzielnicy! I drużyna też! I oczywiście dofinansowanie do tej kopaniny bez ładu i składu. Ot, logika kielczan.
            • Gość: spoko Re: Oto jest pytanie! IP: *.kielce.hypnet.pl 07.10.13, 18:42
              ..powołamy menedżera ds. sportu kultury fizycznej i rekreacji..jak sie nie sprawdzi, nie bedzie współpracy to go odwołamy..
              • Gość: swojak Re: Oto jest pytanie! IP: *.spine.pl 07.10.13, 22:20
                niewazne ze odwołamy, ważne ze znajdzie dalej robote gdzies na stołku :)
    • ala1-970 Będą ścieżki i dwa boiska. To budżet prawdziwie... 07.10.13, 23:36
      Dno totalne. Tyle razy pisałam, że projekty z budżetu obywatelskiego powinny służyć wszystkim mieszkańcom miasta, a nie tylko cyklistom i uczniom. Boisk jest od cholery niewykorzystanych, np. przy Ściegiennego jest stadion, który stoi pusty, gdy nie gra nasza szacowna Korona. Na stadionie przy Prostej też pustki, mimo iż oddane tam jest boisko ze sztuczną nawierzchnią. Może któryś pacan z UM w końcu pomyśli.
      • grzesiek-kielce Drogi dla rowerów służą wszystkim 07.10.13, 23:39
        Otóż zgodnie z Twoim żądaniem, projekt rowerowy służy wszystkim.

Każdy może wsiąść na rower i jeździć po nowych drogach rowerowych. A nawet ci, którzy nie będą chcieli - skorzystają: bo będą mniejsze korki, bo będzie mniej wypadków, bo będą mniejsze wydatki na leczenie (więcej osób na rowerach = zdrowsze społeczeństwo).

Jeśli jest lepszy przykład projektu (choćby potencjalnego), który służy wszystkim, to proszę, opisz go.
        • Gość: abc co z parkingami dla rowerów IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.13, 11:15
          Czy moglibyście jako SKI forsować również ideę organizowania bezpiecznych parkingów dla jednośladów w celu kompleksowego rozwiązania metod alternatywnego transportu miejskiego?

Pomysł budowy ścieżek jest trafiony ale niepełny. To trochę tak jakby budować nowe ulice bez parkingów lub przystanków autobusowych. Żeby rower nie był używany tylko w celu rekreacyjnym potrzeba parkingów w okolicy sklepów, urzędów, szkół i miejsc pracy, przychodni, kin, itp. I to takich, w których właściciel roweru nie będzie drżał, że po wyjściu ze sklepu koszt jego zakupów powiększy się o kilkaset - tysiąc kilkaset złotych, bo nie znajdzie swojego jednośladu, który stracić bardzo łatwo.

Argumentem koronnym powinna być szansa zwiększenia ruchu (obrotów) w tego typu obiektach, na czym powinno zależeć ich właścicielom.
          • grzesiek-kielce Re: co z parkingami dla rowerów 30.10.13, 11:20
            Pełnomocnik Prezydenta ds. infrastruktury rowerowej bardzo aktywnie stawia stojaki rowerowe sam z siebie (pojawiło się ich mnóstwo, na razie głównie w centrum, teraz pojawiają się przy szkołach), więc nie widzieliśmy sensu wpisywać tego do projektu. Zwłaszcza, że to ryzykowne formalnie - trzeba by każdą propozycję stojaka uzgadniać pod kątem własności gruntu itd.

W Kielcach nie jest łatwo stracić rower na ulicy, więc proszę bez panikarstwa. Mój rower od 2011 roku parkuję wszędzie, spinając jedynie koło z ramą (O-lock), a więc bez używania stojaka i jeszcze nikt go nie ukradł. A rower spędzał m.in. kilka weekendów pod dworcem PKP, sporo nocy na Sienkiewicza itd.

Akcję typu "rowerem na zakupy" mamy w planach, ale nie mamy mocy przerobowych. Na razie pisaliśmy tylko kilka razy do pojedynczych sklepów, ale bez większego oddźwięku. Jeśli chciałbyś / chciałabyś nam w tym pomóc, to zapraszamy do współpracy.
            • Gość: abc Re: co z parkingami dla rowerów IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.13, 11:47
              Może wystarczyłoby oko kamery monitoringu sklepu/szkoły/urzędu skierowane stale na stojaki rowerowe + oświetlenie wieczorne + plakietka "parking monitorowany". Koszt nieduży a bezpieczeństwo większe. Ot taki pomysł.

Do nas jeszcze moda na rowery elektryczne nie dotarła. Na zachodzie jest już ich coraz więcej. Jeżdżą ludzie młodzi i starsi bo łatwiej im podołać trudom wyprawy np. po zakupy czy do lekarza. W związku z ich sporą wartością może warto przewidzieć takie rozwiązania już dziś?
              • grzesiek-kielce Re: co z parkingami dla rowerów 30.10.13, 11:49
                Zdecydowanie dobry pomysł! Zapraszamy do współpracy, np. przez typowanie miejsc i instytucji, do których można się o to zwrócić.
      • cozzie Re: Będą ścieżki i dwa boiska. To budżet prawdziw 08.10.13, 00:34
        Widzisz, gdyby np. była droga rowerowa ze ślichowic do centrum to moja mama jeździłaby do pracy rowerem. A nie jeździ bo ulicą zwyczajnie się boi kierowców samochodów. Kto na tym traci, że takiej ścieżki rowerowej niema? My wszyscy. Drogi rowerowe powinny być tak normalnym punktem krajobrazu jak ulice. Im mniej samochodów w mieście tym lepiej. Sam jestem kierowcą ale tylko dlatego, że w Kielcach nie działa komunikacja miejska.
      • r_z Re: Będą ścieżki i dwa boiska. To budżet prawdziw 08.10.13, 08:22
        ala1-970 napisała:

> Dno totalne. Tyle razy pisałam, że projekty z budżetu obywatelskiego powinny sł
        > użyć wszystkim mieszkańcom miasta, a nie tylko cyklistom i uczniom. Boisk jest
        > od cholery niewykorzystanych, np. przy Ściegiennego jest stadion, który stoi pu
        > sty, gdy nie gra nasza szacowna Korona. Na stadionie przy Prostej też pustki, m
        > imo iż oddane tam jest boisko ze sztuczną nawierzchnią. Może któryś pacan z UM
        > w końcu pomyśli.

To naprawdę skandal, że nikt nie słucha ali1-970. Pacany z UM powinny zabronić mieszkańcom składać wnioski i zbierać podpisy na drogi dla rowerów i boiska. Co prawda ali1-970 nie chce się napisać wniosku i zebrać kilku tysięcy głosów pod projektem, "który będzie służył wszystkim mieszkańcom miasta" (co prawda nie wiadomo jakim projektem, ale przynajmniej wiadomo, że nie byłaby to droga dla rowerów ani boisko), jednak nie można wymagać od niej zbyt wiele. Teraz przynajmniej ci, którzy wykazali się aktywnością i poświęcili wiele godzin swojego prywatnego czasu wiedzą, że zrobili to nadaremno. Nie skonsultowali się z alą1-970. Teraz tylko można mieć nadzieję, że w przyszłym roku nie będzie takiego niedopatrzenia. Zostanie oficjalnie zabronione zbieranie podpisów pod wnioskami nie zaaprobowanymi przez alę1-970.
        Byłbym zapomniał, cyklistom pozwoli się na zbudowanie dróg dla rowerów, ale tylko wtedy jeśli zrobią zrzutkę i sami je sfinansują, a młodzież z osiedli będzie po szkole jechała na Arenę Kielc, żeby tam pograć w piłkę.
    • Gość: as Masakra stowarzyszenie pseudo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 18:02
      cyklistów wybrało sobie pseudo ścieżki za 5 mln , a może lepiej ulice wyremontowac i chodniki zamiast robic coś co nie jest potrzebne!
      • grzesiek-kielce Teraz ci się przypomniało? 22.10.13, 18:06
        Po pierwsze, SKI zrzesza prawdziwych rowerzystów miejskich.

Po drugie, dobre drogi rowerowe są w Kielcach po prostu niezbędne. Choć setki milionów złotych wyrzucane są na niepotrzebne estakady, to pieniędzy na drogi dla rowerów bardzo brakuje.

Po trzecie - trzeba było zgłosić inny pomysł i zbierać podpisy. Wygrała po prostu najpilniejsza potrzeba.
        • Gość: Romualda Jednak przejścia nie będzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.13, 21:51
          Grzesiek, dzisiaj słuchałem Radia Kielce i z materiału wynikało że jednak przejścia na al. Solidarności nie będzie. Nie spełnia wymogów rozporządzenia. Ciekawe jak w wyborach na prezydenta zachowają się wyborcy którzy głosowali na projekty do budżetu obywatelskiego w przypadku nie wywiązania się z obietnic.
          Myślisz że Prezydent zdecyduje się na nie zrealizowanie wygranego projektu. Zaryzykuje mimo wszystko?
          • grzesiek-kielce Re: Jednak przejścia nie będzie 29.10.13, 22:10
            Udzielałem w tej sprawie wypowiedzi do RK, nie wiem jednak ile z niej zostało puszczone. Naszym zdaniem przejście przez al. Solidarności jest integralną częścią projektu rowerowego i jego pominięcie znacznie wykracza poza "korektę przebiegu" jaką nakazała komisja oceniająca projekty.

MZD kłamie, bo w tym miejscu może być przejście z sygnalizacją. Co najwyżej trzeba w tym celu zrobić sygnalizację także dla samochodów na wylotach Leszczyńskiej i Niskiej, ale to się spokojnie mieści w budżecie. Wg informacji z UM Kielce koszt samej sygnalizacji to ok. 25 tys. zł, my na to zabudżetowaliśmy 100 tys. zł właśnie po to, żeby jakby co zmieściły się sygnalizatory na każdym wlocie.

Jeśli prezydent nie zrealizuje naszego projektu, to będzie to oznaczać, że budżet obywatelski w Kielcach tak naprawdę był kpiną z obywateli. Będziemy o tym pamiętać przy wyborach i nie damy o tym zapomnieć radnym, prezydentowi i mieszkańcom.
            • Gość: Romualda Re: Jednak przejścia nie będzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.13, 22:26
              Była Twoja wypowiedź. Już na drugi dzień po sukcesie naszego projektu Prezydent w RK mówił że nie wiadomo czy uda się zrealizować ten zwycięski Coś mówił o tym czy uda się wykupić tereny pod budowę proponowanych ścieżek Tak więc mam obawy czy decydenci nie szukają w tej sprawie wymówek.
              Na koniec tego dzisiejszego materiału w RK redaktor podsumował że tę inwestycję będzie realizował MZD i to do niego należy decyzja...
              • grzesiek-kielce Re: Jednak przejścia nie będzie 29.10.13, 22:28
                Z tymi wykupami to też kombinowanie. Projekt wprost stwierdzał, że drogi dal rowerów mają być zbudowane w istniejącym pasie drogowym. Zmieszczą się tam bez problemu, tylko MZD szuka dziury w całym.

MZD ma budować, ale przecież zgodnie z opisem projektu przedstawionym w budżecie obywatelskim, a nie wedle swojego uznania. Według swoich umiejętności to już zbudowali drogi dla rowerów przy Żytniej - i właśnie dlatego uznaliśmy za konieczne udzielenie im szczegółowych wytycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka