Dodaj do ulubionych

Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy b...

18.10.13, 09:08
Mrożek był związany z Kielcami? W jaki sposób? Był na premierze swojego spektaklu, zgoda. Wygłosił kilka pozytywnych zdań o aktorach, sztuce i mieście, zgoda. Ale to by było na tyle.
I, Panie Dyrektorze, znacznie łatwiej zmienić pieczątki i tabliczkę przy wejściu do teatru, niż zorganizować międzynarodowy festiwal mrożkowski w Kielcach. A tak w ogóle - to Mrożek by tego nie wymyślił (sic).
Obserwuj wątek
    • oloros Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy b... 18.10.13, 09:14
      jak można połączyć Żeromskiego z Pogromem Kieleckim - okazuje się ze można
      Mrozek by na to nie wpadł
      • Gość: pytam Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.13, 09:44
        czyż to już nie ostateczny skandal wywołany przez tego pana, żeby łączyć nazwanie teatru imieniem Żeromskiego z mordowaniem żołnierzy walczących o prawdziwie wolną Polskę, czy z tzw. pogromem kieleckim? kim i czym jeszcze podeprze się, żeby o nim gdzieś poza Kielcami usłyszano?
    • Gość: xx Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.skanska.pl 18.10.13, 09:41
      Żeromski nigdy nie był w tym teatrze, o Kielcach wypowiadał sie pogardliwie no i był przeciętnym pisarzem
      • Gość: ipn Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.146.235.238.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.10.13, 10:02
        pl.wikipedia.org/wiki/Rezolucja_Zwi%C4%85zku_Literat%C3%B3w_Polskich_w_Krakowie_w_sprawie_procesu_krakowskiego
        • Gość: łachudra Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.183.135.243.dsl.dynamic.t-mobile.pl 18.10.13, 10:13
          Myślę,że do pogromu,Żeromskiego,okupacji udałoby się jeszcze parę grzechów dodać.
          Panie Dyrektorze- do dzieła.
          Może to starość,ale zupełnie nie rozumiem skąd takie skojarzenia i dlaczego?
    • ladydziunia Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy b... 18.10.13, 10:15
      nie musimy być miastem jednego dyrektora teatru. Dosyć znany i ceniony człowiek teatru Paweł Miśkiewicz pochodzi z Kielc kończył tu szkoły, może zaproponować mu objęcie funkcji dyrektora naszego teatru?
      • Gość: Teatroman Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.13, 18:34
        Ladydziunia masz rację,tylu kielczan aktorów,kostiumologów,reżyserów tuła się po różnych teatrach w Polsce i poza, a w swoim mieście nie znajdzie miejsca.
    • plantin Co za żenujący argument ! - Większość patronów 18.10.13, 11:18
      kieleckich ulic i szkół nigdy nie miało nic wspólnego z naszym miastem - to może ich warto pozamieniać na "naszych" Kielczan ?
      Mrożka jako człowieka można nie lubić ale Jego twórczość związana z teatrem budzi szacunek na całym świecie i chyba także w Kielcach - czyż nie ?
      Czy znakomity (moim zdaniem) pisarz - Stefan Żeromski nie jest w Kielcach uhonorowany w inny sposób niż tylko w nazwie teatru ? - Jest i to godnie !
      Czy nadanie teatrowi nazwiska Mrożka umniejszy honor oddawany Żeromskiemu ? - Nie !
      Czy idąc tokiem Twojego "myślenia" prawo do nadania imienia Mrożka ma teatr np. w Nicei (gdzie zmarł) a w Kielcach nie, bo nie był związany z naszym miastem ?!
      Takie myślenie to jest właśnie zaściankowość niektórych obrońców starej nazwy !
      A swoją drogą ciekawi mnie czy zapiekli obrońcy dotychczasowej nazwy i Żeromskiego (jakby potrzebował jakiejś obrony) - czytali Jego dzieła ?
      Ja przeczytałem wszystko co ukazało się drukiem i miałem także dostęp do kilku niepublikowanych listów, bardzo cenię Jego twórczość a wręcz uważam Go za jednego z największych polskich twórców w historii literatury polskiej, ale nie uważam żeby zmiana patrona teatru coś Żeromskiemu z Jego chwały i zasług ujęła.
      • Gość: miki Re: Co za żenujący argument ! - Większość patronó IP: 194.181.204.* 18.10.13, 12:09
        Pan Szczerski ma rację. Stuprocentową. A kundelki szczekają.
        • Gość: Krzysiek Re: Co za żenujący argument ! - Większość patronó IP: *.internetdsl.tpnet.pl.200.13.83.in-addr.arpa 18.10.13, 12:12
          Szczekaj dalej. Dyrektor doceni, premie da, może podwyżkę dostaniesz.
          • Gość: / Re: Co za żenujący argument ! - Większość patronó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.13, 14:56
            jak juz polaczyl Zeromskiego z Pogromem to juz rzeczywiscie argumentów mnóstwo ma - a w domu wszyscy zdrowi?
    • jacek_pomidor Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy b... 18.10.13, 11:51
      Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla naszego klubu, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu „Tęcza”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki! To mówiłem ja – Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy
    • jaro7474 Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy b... 18.10.13, 12:20
      Dotychczas myślałem że pomysła dyrektora na zmianę patrona teatru jest głupi, rzucony tylko dla wywołania burzy i rozgłosu wokół własnej osoby.
      Ale teraz, po przeczytaniu tego artykułu uważam że to "dyrektor" jest głupi.
      Jak można Kielecki Teatr (i jego patrona) wiązać z:
      rozstrzeliwanie partyzantów, pogromem żydowskim czy więźniami politycznymi !!!!
      Gdzie w tym logika ???
      Przecież po zmianie patrona nadal będzie to Teatr Kielecki !!!
      Czy "dyrektor" wtedy przestanie go wiązać z:
      rozstrzeliwanie partyzantów, pogromem żydowskim czy więźniami politycznymi ???
      • Gość: jaro Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.146.235.238.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.10.13, 12:50
        Czytaj ze zrozumieniem....
      • gregor-47 Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy 18.10.13, 14:09
        Szanowny Manipulatorze pan Szczerski wskazał tylko, że patrona nadano teatrowi dekretem, dekretem, na który nie miała wpływu ówczesna społeczność. Bo gdyby władzy zachciało się nadać mu patrona Dzierżyńskiego to tak by zrobiła!
        Ówcześnie również decyzje o rozstrzeliwaniu, wsadzaniu do więzień były wykonywane również w oparciu o dekrety!
        Tu dekret - tam dekret.
        A to że moment nadawania patrona teatrowi był również okresem pogromu kieleckiego - też jest faktem. Tyle w temacie.
        • plantin Szanowny Gregorze - najgorsze jest to że część 18.10.13, 16:17
          adwersarzy P. Szczerskiego ma jak widać problemy z logicznym rozumieniem pisanego tekstu, przeczytali w jednej wypowiedzi o pogromie, rozstrzeliwaniu, teatrze to znaczy że Szczerski prymitywnie to powiązał a to akurat oni prymitywnie wywnioskowali.
          • Gość: look Re: Szanowny Gregorze - najgorsze jest to że częś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 16:25
            ech platin duma odbiera ci trzeźwe spojrzenie. W postach adwersarzy widzę zrozumienie niezręcznego zlepku faktów historycznych przez Szczerskiego. Stąd ten śmiech. Człowiek wykształcony a mówi jak... . Michalika zdzierżyłem. I co teraz powiesz na połączenie Szczerski-Michalik?
            • plantin Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do 20.10.13, 08:03
              wypowiedzi Michalika to chyba Ty nie rozumiesz meritum tej sprawy - z hierarchy wychodzą prawdziwe poglądy na pedofilię i nie tylko. Dodam że poglądy - nazwijmy to egzotyczne a czasami chyba sprzeczne z tym co głosiło i głosi trzech ostatnich papieży.
              Tak więc u Ciebie połączenie "Szczerski-Michalik" nie jest niezręcznością jak sam napisałeś u Szczerskiego tylko to przejaw Twojego niezrozumienia a tym samym braku logiki.
              Z całym szacunkiem.
              • Gość: yyy Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 14:08
                ech plantin: Niezręczność jest powidokiem zjawiska, którego dotyczy. Nie ma w nim nic zdrożnego, ponieważ kryje za sobą chęć zmierzenia się z nowym. W procesie swego powstawania zmaga się z mechanizmami, kształtującymi zjawisko, w którym Ona-niezręczność się ukazała. Oczywiście "niezręczność" dlatego jest niezręcznością, ponieważ zmogła się z logiką miejsca, którego dotyczy.
                Plantin dla mnie logika nie jest ustawowym myśleniem, że czarne jest czarne a białe jest białe.
                Może i tak rzeczywiście jest. Tylko czy logicznym jest nie podejmowanie prób zmierzenia się z tym faktem, tą prawdą?
                Plantin nie chcę Cię obrazić ale w moim odczuciu mówisz językiem wygodnym, zachowawczym, tym logicznym-urzędowo przyjętym.
                Próbujesz pokazać palcem : Ten człek mądry jest i basta - logicznie i czysto, pozdro

• Gość: yyy Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 14:18
                  Mój pogląd na słowa Michalika: z nieszczęścia robi politykę, uderzając w program edukacji narodowej, wstyd.
                  Mój pogląd na słowa Szczerskiego: z wygody, nudy, próżniactwa chciał zabłysnąć, "miał pomysła" i wyszło, wstyd.
                • plantin Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do 20.10.13, 20:10
                  Także nie chcę Cię obrazić ale nadal twierdzę że bełkoczesz a logiki w tym nie ma żadnej.
                  Logika nie jest ustawowym myśleniem jak twierdzisz i nie zawsze z niej musi wynikać że czarne jest czarne etc. - to tylko dyletanckie myślenie o logice. Każda wypowiedź powinna rządzić się logiką gdyż inaczej porozumiewanie się między ludźmi byłoby niemożliwe - co niestety często się zdarza - co widać po dyskusji powyżej.
                  Nigdy nie mówiłem ani nie pisałem językiem "logicznie-urzędowym" gdyż jest to język bez sensu (niestety) za to nie znoszę jak ludzie wysnuwają wnioski, które nie maja logicznego uzasadnienia.
                  Nigdzie też nie stwierdziłem że to "człek mądry i basta" - znowu wychodzi Twój brak rozumienia logiki.
                  Sam pomysł zmiany nazwy teatru jest bardzo interesujący niestety rozmywa się on w durnych pseudoargumentach lub w emocjach, które do niczego nie prowadzą.
                  Poza tym nawet gdyby to był zły pomysł to czy upoważnia on do głosów w sprawie odwołania dyrektora teatru ?!
                  Ludzie powariowaliście - przypatrzcie się kondycji teatrów w innych miastach, jakie dostają dotacje, jaki mają repertuar, ilu widzów etc. - dopiero potem rozpoczynajcie dyskusję o zmianie dyrektora. Chyba że mam rozumieć, że wszyscy obrońcy nazwy Żeromskiego tak jak znakomicie znają Jego twórczość, także znają się na temat sytuacji teatrów w Polsce - no cóż wokół sami znawcy wszystkiego...
                  Pozdrawiam
                  • Gość: yyy Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 21:25
                    no wreszcie po ludzku. Ja nie bronię nazwy teatru tylko rozbawiony jestem argumentacją Szczerskiego. Idąc logiką: jeżeli wydawała dekrety partia to ta sama partia wydała ten dekret i tamten dekret czyli ci sami ludzie.
                    No to spoko
                    • Gość: yyy Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 21:34
                      wtedy rozumiem, że wybrali Żeromskiego dla psikusa, bo jest mierny i nijaki.
                      A ja myślałem, że to może i przypadkiem(albo co najmniej miało tak wyglądać) przemycono nam fajnego patrona.
                      Śmiech mnie ogarnia bo Szczerski ma pecha, że teatr nie nazywa się imieniem i nazwiskiem Hanki Sawickiej, z której tak kpi. A tu na wybitną jednostkę trafił, he he.
                      • Gość: yyy Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 21:38
                        a problem teatrów mój znawco plantinie jest takim samym problemem lub problemami jakie mają jednostki kultury w całym kraju, od galerii sztuk zaczynając- nijakość produktu.
                        • Gość: yyy Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 21:51
                          ja osobiście narzekam, że w Naszej Filharmonii w trwającym Roku Lutosławskiego tyle go co kot napłakał i do tego jeżeli jest to jako przekładaniec w repertuarze wieczornym. Skandal.
              • angrusz1 Re: Duma ? - :-) Z pewnością nie a co do 20.10.13, 17:37
                plantin napisał:

> wypowiedzi Michalika to chyba Ty nie rozumiesz meritum tej sprawy - z hierarchy
                > wychodzą prawdziwe poglądy na pedofilię i nie tylko.

Nawet pierwszoklasista ,uczeń , winien wiedzieć , co może obcy człowiek robić z jego ciałem .
                Ma wiedzieć i ma nie pozwolić , chyba, że siłą .

Dlatego słusznie mówi abp , że i zepsuci , a jakże także uczniowie , są czynnikiem sprzyjającym pedofilii a i grzesznym kontaktom z już starszymi 15 latkami .
        • Gość: ? Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 16:27
          gregor-47 napisał(a):

> Szanowny Manipulatorze pan Szczerski wskazał tylko, że patrona nadano teatrowi
          > dekretem, dekretem, na który nie miała wpływu ówczesna społeczność. Bo gdyby wł
          > adzy zachciało się nadać mu patrona Dzierżyńskiego to tak by zrobiła!
          > Ówcześnie również decyzje o rozstrzeliwaniu, wsadzaniu do więzień były wykonywa
          > ne również w oparciu o dekrety!
          > Tu dekret - tam dekret.
          > A to że moment nadawania patrona teatrowi był również okresem pogromu kieleckie
          > go - też jest faktem. Tyle w temacie.

Nie sądzisz, że gdyby teatrowi nadano patronat Dzierżyńskiego, stuacja byłaby nieco inna? A zestawianie ze sobą dekretów nadających nazwy z dekretami wydającymi wyroki śmierci to nadużycie i to grube. Podejrzewam tu celową prowokację ze strony pana dyrektora, tylko jaki to ma sens? Udowodnić swoją rację za wszelką cenę?
          • gregor-47 Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy 21.10.13, 11:57
            Czy nie sądzisz, że wypowiedź Szczerskiego skierowana jest do tych adwersarzy, który twierdzili, że nazwa Żeromskiego była od "zawsze". Czy nazwa była konsultowana ze społeczeństwem? Czy wprowadzono ją odgórnie? Zupełnie inaczej od propozycji jaką przedstawił Szczerski. Poddał swój pomysł pod rozwagę, ale rozumiem, że mógł się trochę zdenerwować reakcją w stylu "nie bo nie", że depcze Żeromskiego, szarga jego imię itp. inwektywami. Więc przytoczył sytuację w jakiej nadawano patrona teatrowi - myślę że niewiele osób miało o tym pojęcie! Choć i tak dla większości Tych, którzy posługują się tylko negatywnymi emocjami będzie to miał skutek jak przysłowiowy groch o ścianę. Ale cóż zawsze warto.
            pzdr
            • Gość: poco Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 21:12
              Sposób w jaki nadano patronat ma chyba znaczenie żadne, skoro patron godny. A skoro teatr działa pod tym patronatem kilkadziesiąt lat i wpisał się w tradycję, zmiana patrona to tylko zbędne zamieszanie.
    • Gość: szczery_do_boolu Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.13, 13:02
      cytat pana Szczerskiego sprzed tygodnia "- To jest mój autorski pomysł. Rzuciłem to pod rozwagę do władz, dziennikarzy. Jeśli miasto nie chciałoby - nie ma co uszczęśliwiać nikogo na siłę"
      ---
      a popatrzcie na tytuł tego artykułu - "Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy być miastem jednego Polaka, dajmy też szansę innym"
      ---
      a więc panie - nie uszczęśliwiaj pan nikogo na siłę
    • Gość: TYLKO KIELCE Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.13, 13:09
      poczytajcie
      wpolityce.pl/artykuly/64734-kielczanie-nie-chca-by-mrozek-zastapil-zrlist-otwarty-w-sprawie-odwolania-dyrektora-kieleckiego-teatru
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Dyrektor-teatru-im-Stefana-Zeromskiego-w-Kielcach-chce-zmiany-patrona-na-Slawomira-Mrozka,wid,16023802,wiadomosc.html
      POCZYTAJCIE KOMENTARZE I ZOBACZCIE CO POLSKA SĄDZI O ZMIANIE NAZWY TEATRU
      • Gość: look Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 15:06
        wydawało mi sie ,że w czasach stalinowskich w naszym kraju czyli zaraz po wojnie, udawało sie dzięki echu przedwojennej inteligencji- szacunku do niej, przemycać w tych ciężkich latach pozytywne małe przekazy dla małoletniej , indoktrynowanej społeczności. Czytając słowa Pana Szczerskiego wiem teraz, że mi sie wydawało. Więc kim ja jestem? Nieważne to już mój krzyż ale wydaje mi się ,że Pan Szczerski jest inteligenckim idiotą. Dlaczego inteligenckim? Bo myslę , że w sztuce polskiej wystarczy umić wedle zasad a rozumić ni ma przymusu.
        Oczywiście jeśli tak myślę to nie znaczy,że myślę.
        Patrząc na przodującą kulturę w ckowie, jej jakość. Nie dziwota , że takie nam hybrydy podrzucają światlejsze stolice
        • plantin Typowy pseudointeligencki i pseudointelektualny 18.10.13, 16:08
          bełkot. Poza tym prymitywnie generalizujesz o tych przekazach pochodzących z ech przedwojennej inteligencji. Widać że to chyba Ty mało "rozumisz"...
          • Gość: look Re: Typowy pseudointeligencki i pseudointelektual IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 16:11
            a jak ty to rozumiesz? podziel się. Nie twierdze, że rozumiem dlatego pozostaje mi rozuminie
            • plantin W jednym z postów powyżej wyłuszczyłem swoje 18.10.13, 16:21
              poglądy na zmianę patrona naszego teatru i robiłem to także wcześniej.
              A co do wypowiedzi P. Szczerskiego - to nie uczynił niczego innego jak tylko stwierdził, że nazwa teatru została wprowadzona dekretem podobnie jak inne wspomniane przez niego fakty.
              • Gość: ... Re: W jednym z postów powyżej wyłuszczyłem swoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 16:39
                plantin napisał:

> A co do wypowiedzi P. Szczerskiego - to nie uczynił niczego innego jak tylko st
                > wierdził, że nazwa teatru została wprowadzona dekretem podobnie jak inne wspomn
                > iane przez niego fakty.

I oczywiście, to, że akurat te fakty zestawił ze sobą w jednym zdaniu jest w porządku? To tak jakby za całe zło obwiniał dekrety, a nie tych, ktorzy je wydawali. Bo przecież nie ma różnicy pomiędzy człowiekiem, który dekretem nadaje nazwę teatrowi, a człowiekiem, który dekretem wydaje wyroki śmierci... Obu można wymienić razem, bo obaj wydawali dekrety.
                • Gość: GOŚĆ 2 Re: W jednym z postów powyżej wyłuszczyłem swoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 17:43
                  takie coś mam od kumpli
                  img703.imageshack.us/img703/9544/aek4.jpg
        • Gość: Filip Re: ..jak sie nie nudzic na scenie tak malej... IP: *.dsl.bell.ca 18.10.13, 16:23

...wyglada na to ze pan dyrektor jest juz zmeczony Kielcami , nie ma pomyslu na "zeromszczyzne"...przydala by sie lzejsza forma - kpina , kabaret...cos w tym stylu z delikatnym otarciem sie o skandal...u Mrozk jest ten material...mroczkowszczyzna niosla by nowe mozliwosci z szansa na wypelnienie widowni...teatr klasyczny umiera smiercia naturalna...dzis juz nikt nie jest ciekawy czlowieka...ma go na pierwszej stronie Wirtualnej Polski...dzis juz nikogo nie interesuje czlowiek - to scierwo.,to gowno,.. i bijace sie prostytutki.
          Czlowiek klasyczny upadl... mozna jedynie liczyc ze grajac gowno ...to gowno przyciagnie inne gowno....czyniac teatr gownianym dopasowojac sie do odbiorcy.
          Teatr nie moze tylko umoralniac...
          • Gość: sygi Re: ..jak sie nie nudzic na scenie tak malej... IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.13, 19:43
            nie wystarczy szczerzyć zęby
            i tworzyć "teatr" dla kochanek
            jak założyciel tego burdeliku.
            Trzeba jeszcze pamiętać jak się nazywa firma, w której się pracuje
            i kto za to płaci.
            • Gość: sygi Re: ..jak sie nie nudzic na scenie tak malej... IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.13, 20:04
              I dobrze, że wtedy komuś nie wpadło do głowy nazwać Teatr im. Hanki Sawickiej. Ten zaszczytny tytuł dostała szkoła (sic!) i ma go do dziś.
              wydalił z siebie Szczerski

Ta szkoła utrzymuje wysoki poziom i swoje Logo.
              To daje do myślenia.
              A ty?

Dlatego potrzebujesz nowego Logo i butów na wysokim koturnie.
    • piotr.zapala Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy b... 20.10.13, 23:13
      Niech dyrektor zajmie się może jakością i poziomem wystawianych sztuk, a nie tylko zmiana patrona. Nawet nazwanie Teatru imieniem Mrożka nie pomoże przy kiepskim repertuarze i kiepskich recenzjach.
      • Gość: widz Re: Dyrektor teatru o zmianie patrona: Nie musimy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 21.10.13, 00:34
        Racja. Dobrą renomę teatru robią głośne w Polsce dobre sztuki, wtedy nawet taki patron jak Żeromski zacznie być kojarzony pozytywnie i stanie się marką samą w sobie.
        Dyrektor nie jest w stanie tego zrozumić, stąd całe to zamieszanie.
    • osse Dyrektor teatru 21.10.13, 00:21
      Ja myślę, że Sz.P. dyrektor Szczerski to jest materiał na dyskusję nie dla literatów czy teatromanów, ale dla psychiatrów i terapeutów od nerwic.
      Facet tak się uchwycił tej myśli o Mrożku, bo w latach 90. wystawił jedną czy dwie jego sztuki i uważa, że to największy poeta polski, a nawet największy dramaturg wszechświata.
      Chyba wydaje mu się, że w Polsce sytuacja wygląda tak, że jest wielka potrzeba zorganizowania gdzieś festiwalu mrożkowskiego, tylko problem jest ten, że nie ma nigdzie teatru imienia Mrożka, gdzie by to można hucznie i z pompą zrobić. Wszystkie festiwale już były, tylko mrożkowskiego jeszcze nie, a teatromani z całej Polski nie śpią po nocach, bo brak im festiwalu imienia Mrożka - i dyrektor Szczerski wpadł na ten pomysł, co by zrobić go tutaj. Przecież wystawiał tu kiedyś Mrożka, więc Mrożek to prawie jego kumpel. Na patrona jak znalazł.
      Panie dyrektorze, trza abstrahować od własnych urojeń i myślenia życzeniowego, a przy tym owładniętego wizjami (wystarczy jednego Wizyjonera na całe miasto, siedzi już taki jeden z magistracie), a natrętne myśli powinno się leczyć, a nie projektować na zewnątrz. Bo natręctwa tego rodzaju to dobre są dla starych kawalerów albo ludzi upartych i głupich jak prezydent Lubawski, a nie pan - intelektualista.
      Dejta już spokój z tym Mrożkiem, litości.
      Miasto tonie w śmieciach, przejdźcie się po Czarnowie i innych dzielnicach - to jest problem. A nie jakieś usiłujecie zrobić z Kielc jakieś Mrożkowo.
      • gregor-47 Re: Dyrektor teatru 21.10.13, 11:47
        Ja natomiast myślę, że do lekarza, tylko jeszcze nie wiem jakiej profesji, nadają się wszyscy Ci, którzy nie podając logicznych argumentów przeciwko pomysłowi Szczerskiego sięgają do pokładów złych emocji - są to osoby określane w literaturze fachowej jako twardogłowe. Czyli takie, które z niskich subiektywnych pobudek, z myśleniem typowym dla osób z Polski wschodniej nie lubią zmian. Każda tego typu zmiana, a w zasadzie propozycja, kojarzy się Tym osobom z deptaniem wartości, z odchodzeniem od "wiary ojców", z zaprzedawaniem się "zachodowi". I nieważne żeby mi się udało ale ważniejsze żeby sąsiadowi spaliła się chałupa, albo mu krowa zdechła. Bardzo często osoby proponujące tego typu pomysły, jak pan Szczerski, mącące w ich poukładanym życiu, kojarzone są też częstokroć z pochodzeniem żydowskim czy rosyjskim. To jest dla jedyny sposób wytłumaczenia dlaczego przedstawiają takie pomysły.
        Kolejny myśliciel zestawia śmieci z pomysłem na rozwój teatru.
        Skąd się to w tych osobach bierze? Ja doszukuję się w tym jeszcze pozostałości pozaborowych. Dominacja na naszych terenach Moskali wywołuje u następnych pokoleń tym podobne zachowania. Chociaż są tacy, którzy twierdzą, że to z braku jodu, którego niewiele jest na naszym terenie.
        Przypomnę tylko - za czystość i porządek w mieście odpowiada Prezydent. Ale te śmieci nie biorą się z kosmosu - to mieszkańcy i przyjezdni w ten sposób traktują swoją "małą" ojczyznę. To My dajemy o sobie przykład jak nam na tej ojczyźnie zależy.
        Natomiast kwestia teatru to domena Marszałka województwa. Szczerski nie ma na nasze umysły wpływu byśmy się nie zachowywali w ten sposób, w taki sposób traktując swoje miasto.
        • Gość: yyy Re: Dyrektor teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 12:10
          gregor-47 masz rację.
          Ja zapytam: Żeromski jest w naszej literaturze wybitnym klasykiem do dziś. Znaczy się, że jest ponadczasowy, realista i do tego świetnie pisze.
          Czy to troszkę nie jest nietaktowne robić rewolucję na Żeromskim?
          • gregor-47 Re: Dyrektor teatru 21.10.13, 12:26
            Żeromski jest wielki i zmiana patrona teatru tego nie zmieni! A czy myślisz, że on by tego nie chciał? Przecież sam pisał w swoich pamiętnikach, że u nas się nic nie zmienia. Może tym tekstem zainspirował Szczerskiego, a powód się trafił. Ale oczywiście sama nazwa nic nie zmieni - musi pójść za tym festiwal twórczości Mrożka - skorelować to z datą pogromu i Żydów poza ścianą na Plantach zapraszać do teatru
            pzdr
            • Gość: yyy Re: Dyrektor teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 13:35
              Zgadzam się i dodam, że Żeromski pisząc o stanie duchowym miasta w tamtym czasie, widocznie już wtedy przewidział niezmienny charakter emocjonalny miejsca-jeżeli jest tak czytany.
              • Gość: sygi Re: Dyrektor teatru IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.13, 19:47
                Najwyższy czas też zmienić patrona muzeum w Oblęgorku
                na coś bardziej medialnego i współczesnego.
                W końcu obdarowany niezbyt entuzjastycznie traktował ten dar.
                W dodatku preferował jeden naród i jedną religię.
                Takie to niemodne.
                • gregor-47 Re: Dyrektor teatru 21.10.13, 21:18
                  Znowu te negatywne emocje. Minimum dwie różnice powodują, że Twój pomysł nie powstał w ośrodku odpowiadającym za myślenie, a w sercu. Są to:
                  1. Dworek w Oblęgorku został przez społeczeństwo ufundowany i przekazany Sienkiewiczowi. Jest bezsprzecznie kojarzony z pisarzem. Teatr powstał jako prywatna inwestycja Ludwika Stumpfa. Dopiero po wojnie ówczesne władze, nadały mu patrona, którym został bezpieczny ideowo Żeromski. Najwidoczniej uczyniły to nie do końca trafnie nadając miejscu patrona, którego twórczość nigdy nie była kojarzona z dziełami dramatycznymi.
                  2. Muzeum powstało z inicjatywy dzieci pisarza. Patrona teatrowi władze nadały dekretem, nie oglądając się na społeczeństwo.
                  Ponadto pan Szczerski nie proponuje zmiany patrona Muzeum Lat Szkolnych Stefana Żeromskiego, które również nieodłącznie kojarzy się z tym wielkim pisarzem.
                  Proponuję trochę pozytywnego myślenia.
                  • Gość: yyy Re: Dyrektor teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 21:41
                    gregor-47 masz rację. To niech Szczerski szerzej opisze jakie sam dostrzega przypuszczalne zmiany, które może nieść nowe imię patrona.
                    Wiem, że Mrożka odbiera dyrektor jako nowoczesnego, współczesnego dramaturga wysokiej klasy. To i ja wiem. To Mrożek nam gwarantuje: splendor.
                    A co Proponuje od siebie Pan Szczerski? Co dorzuci , że ten splendor szybko się nie zestarzeje albo nie ulegnie szybko zapomnieniu?
                    • Gość: yyy Re: Dyrektor teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 21:49
                      przez parę lat mieliśmy światową sztukę pompowaną z naszych publicznych pieniędzy.
                      teraz ostatnio znowu próbuje się w mieście napompować wielką sztukę z naszych pieniędzy. Tym razem w przestrzeni publicznej. I jeszcze wyskoczył Szczerski. Masz babo placek.
                      Zmiany, zmiany, zmiany, spoko tylko, że komuna skończyła się już ponad dwadzieścia lat temu.
                      Rozumiem , że władza może być ociężała na zmiany i potrzebuje dwudziestu lat.
                      Społeczeństwo szybko poddaje się zmianom i instynktownie wyczuwa przeciętność.
                      • gregor-47 Re: Dyrektor teatru 21.10.13, 22:07
                        Ja osobiście uważam, że festiwal powinien być skierowany do widza ambitnego z jednej strony (tak jak festiwal pani Jamroz w Busku) - przyniósłby nam lepszą promocję niż te wszystkie Sabaty i dla teatrofili z innych miast, a z drugiej trochę popkultury teatralnej w stylu Rubikowym (tak jak z disco polo - nikt nie słucha ale każdy zna), która z kolei przyniosłaby hajs. Pozdrawiam.
                        • Gość: yyy Re: Dyrektor teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 22:39
                          gregor-47 napisał(a):

> Ja osobiście uważam, że festiwal powinien być skierowany do widza ambitnego z j
                          > ednej strony (tak jak festiwal pani Jamroz w Busku) - przyniósłby nam lepszą pr
                          > omocję niż te wszystkie Sabaty i dla teatrofili z innych miast, a z drugiej tro
                          > chę popkultury teatralnej w stylu Rubikowym (tak jak z disco polo - nikt nie sł
                          > ucha ale każdy zna), która z kolei przyniosłaby hajs. Pozdrawiam.
                          Zaloguj się
                          Zapamiętaj mnie
                          Nie pamiętasz hasła? Nie pamiętasz loginu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
                          Forum Kielce

Kielce
                          Kielce - Co zmienić w mieście?
                          Kielce - Komunikacja
                          Kielce - Kto nami rządzi?
                          Kielce - Przyszłość miasta

Kielce - Sport

więcej » Załóż forum
                          taaa tylko jak dziś zapytasz każdego odpowiedzialnego za kreację ze Szczerskim na czele to każdy z nich powie, że uprawia najwyższa kulturę. Jest taki trend od nastu lat, że łączy się dwa słowa w jedno znaczenie: sztuka-jakość w WYSOKA KULTURĘ. Nie ma tam miejsca na sztukę i nie ma miejsca na jakość. Wygodny w trwaniu, przemierzaniu przez doczesne życie jest termin
                          • Gość: yyy Re: Dyrektor teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 22:40
                            oj za dużo skopiowałem zrobił sie bałagan , przepraszam
        • osse Re: 22.10.13, 00:37
          Może w twoim własnym mniemaniu jesteś światłym postępakiem a ja jestem zaściankowym kołtunem, co to panicznie boi się zmian, ale analiza twojego postu przekonuje, że to ty masz kołtuna w sercu, również myślenie stereotypami i przeciwstawieniami nie świadczy o tobie najlepiej.
          Niekoniecznie trzeba być chorobliwym antysemitą i zacofanym niewyedukowanym kołtunem, żeby krytycznie oceniać pomysła pana dyrektora P. Szczerskiego. Wyjąwszy jedną starą dewotkę z PiSu krytycy tej "inicjatywy" widzą i ogarniają więcej w lot niż ty przez miesiąc, nie przyszło ci to do głowy człowieku?
          Szczerski wystawia coraz gorsze spektakle, po ostatnim miesiąc temu przysiągłem sobie, że zastanowię się 3 razy zanim następnym razem wydam kasę na bilety. Przy takim pikującym w dół poziomie artystycznym nie dziwota że dyrektor szuka sposobu, jak by tu uciec do przodu i kombinuje ze zmianą nazwy i organizowaniem nadmuchanego festiwalu pod znaną egidą.
          Kłopot tylko w tym, że 5 minut po zakończeniu tego festiwalu nie zajrzy tu pies z kulawą nogą, bo poziom jaki jest taki będzie, a ten jednoaktowy happening skończy się tym, że zostaniemy z Mrożkiem w nazwie, za to dalej z teatrem średniego sortu.
          O to chodzi?

Nadymajcie się postępacy dalej, tłumaczcie sobie że krytycy to tępi tradycjonaliści nielubiący zmian, na pewno jacyś wredni miłośnicy Żeromszczyzny i zwolennicy PiSu. Takie wasze naiwne tłumaczenie.
          Ani wam przez myśl nie przejdzie, że daliście się dyrektorowi wpuścić w maliny, bo wmówił wam, że rzecz idzie o jakąś "obronę" Żeromskiego czy jego atakowanie, a nie po prostu o mocno chory pomysł znudzonego dyrektora, który nie ma co z wolnym czasem zrobić.
          Nikt tu nie myśli umierać za Żeromskiego, to się przynajmniej nie pocieszajcie, że ten cały show Szczerskiego bierze się z czegoś więcej niż na pustej kalkulacji opartej na mylnych i iluzorycznych przesłankach.
          • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 01:03
            widzisz osse nie wiem na kogo post odpowiadasz. Bo jeżeli na mój to pudło. Akurat podobnie odbieramy całe to zamieszanie. Masz rację: ma się wrażenie, że ktoś tuszuje swoją nieporadność.
            • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 01:11
              mam od lat wrażenie gdzie się w Kielcach nie otrę o kulturę to widzę beton. Ludzi więcej czasu marnujących nad czczeniem swej tytułologii niż zwykłej kreacji
              • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 01:25
                jedno potwierdził mi Szczerski, że jest w Kielcach najbezpieczniejszym artystą. Wedle proporcji najwyżej stoi w mieście w hierarchii zawodu ARTYSTA. Dostaje pensję za tworzenie do którego potrzeba mu teatru, aktorów, rekwizytów etc. za które trzeba zapłacić. Duży obowiązek a jak duży to i godnie wynagradzany. Czas pracy luźny.
                Jakie trzeba mieć predyspozycje w takiej fusze? No to nie tokarz, trza studia jedne, drugie skończyć. I do tego Artystyczne, skąd wypuszcza się z licencją na tworzenie sztuki.
                • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 01:27
                  i juz na wstępie z takimi papierami można się nosić bo buraki dookoła.
                  • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 01:33
                    dlatego zanim powinno się podejmować dyskusje na podany temat. Trzeba zapytać prelegenta: Ale co? Nudzi się pan? Czuje się pan spełniony? Pracy brakuje? Natchnienia? Wyzwań? O co chodzi? Mało funduszy? Bieda w folwarku?
                    Od tak prosto z mostu Kielce to małe miasto, nie udajmy przed sobą.
                    • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 01:40
                      bo jeżeli się nasz szanowny pan dyrektor nudzi, wygasa artystycznie, ma już dość uprawiania sztuki nijakiej i tylko w Mrożku czuje, że wreszcie wybuchnie. Eksploduje nowa energia twórczą i nawet organizacyjną...to ja wiem, trzeba uszanować chłopa i jego bój. pozdro
            • Gość: o.s.s.e Re: IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 22.10.13, 01:19
              Mój post to odpowiedź dla pana gregora47.
              • gregor-47 Re: 22.10.13, 08:48
                Odpowiadając na ten Pana post skierowany do mojej osoby trochę wyżej:
                1. Po pierwsze:
                Moja wypowiedź nie była skierowana bezpośrednio do Pana ale stara maksyma mówi uderz w stół a nożyce się otworzą. Chyba jednak zgodzi się Pan ze mną, że my Kielczanie nie lubimy zmian. Świadczy o tym wiele wypowiedzi zarówno na tym forum jak i antenie Radia Kielce w trakcie audycji na ten temat. Wśród krytyków inicjatywy nie dostrzegam argumentów, widzę tylko inwektywy. W cywilizowanym świecie dyskusje prowadzi się poprzez wymianę zdań, poglądów w kulturalny sposób. U nas niestety najbardziej lubimy obrzucać drugich błotem. Bo głupi, bo chory psychicznie, bo Żyd, bo leming, pisuar, komuch czy nazista. Nie dostrzegamy w drugiej osobie partnera ale przeciwnika, któremu staramy się dokopać. Kielczanie nie są ludźmi otwartymi ale bardzo zamkniętymi w sobie.
                Nie najlepiej świadczy również o Panu wypowiedź, że za propozycję Szczerskiemu należy się lekarz psychiatra. Tą wypowiedzią wpisuje się Pan w ten twardogłowy trend. Ponadto zestawienie zaśmieconego Czarnowa z propozycją zmiany patrona teatru nie za dobrze świadczy o Pana logicznym myśleniu.
                2. Po drugie:
                dlaczego uważa Pan, że festiwal nie znobilituje dyrektora i artystów do podnoszenia poziomu artystycznego teatru. Dlaczego ma Pan o tych ludziach tak niskie mniemanie. Jeżeli uważa Pan, że poziom naszego teatru obniża się to w jaki sposób wytłumaczyć całkiem niezłą frekwencję na widowni i pozytywne recenzje wystawianych sztuk np. "Kotka na gorącym blaszanym dachu"?
                3. Po trzecie:
                Zapytajmy Busko czy Festiwal pani Krystyny Jamroz ma sens, czy warto go organizować. Zapytajmy Gdańsk o festiwal Szekspirowski. Ponadto taka zmiana nie pociągałaby za sobą jakichś wielkich kosztów.
                Ta zmiana dla statystycznego Kielczanina nie ma znaczenia. Ten, który nie chodził do Żeromskiego nie pójdzie do Mrożka, a ten który chodził dalej będzie chodził bo nie będzie miał specjalnie alternatywy!
                Myślę, że taki teatralny festiwal będzie lepiej promował miasto niż popkulturowy Sabat czarownic. Może stanowić świeży oddech dla festiwalu harcerskiego, tworząc swoistą rywalizację i wpisując się w kalendarz kulturalny regionu.
                Jeżeli zmiana miałaby przynieść pozytywne skutki nie mam nic przeciwko. Jeżeli miałaby przynieść formę festiwali krajowych/międzynarodowych a tym samym goście zostawiali by trochę pieniędzy w Kielcach, tym samym tworzyliby ileś miejsc pracy w tych konkretnych dniach - czemu nie.
                Aha i nie mam nic przeciwko krytyce pomysłu dyrektora ale na argumenty, a nie na negatywne emocje i inwektywy.
                pzdr
                • Gość: dr Re: IP: *.182.33.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.13, 11:11
                  www.e-teatr.pl/pl/artykuly/171204.html%0A
                • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 11:25
                  gregor-47 znowu się z tobą zgadzam.
                  Może mam tylko mieszane uczucia do opisu motywu adwersarzy.
                  Chciałbym żebyś tylko inaczej spojrzał na opisaną przez Ciebie szczytną ideę, którą sugerujesz.
                  Myślę, że ten typowy pomysł występuje już w naszym kraju jako zjawisko, które jest następstwem śmierci kogoś ważnego dla kraju. Mamy już w Kielcach twórców pośmiertnie uwieńczony, chyba ze czterdziestu w kupie. Wyglądają jak ze spiżu.
                  Git,
                  Ktoś kiedyś zapyta a skąd taka piękna inicjatywa, że aż władze miasta pozwolili i sfinansowali?
                  Odpowiedź: Ano prezydenta tamtejszego, który wtedy rządził.
                  Wracając. Za każdym razem od dziesięciu lat ma być światowo a wychodzi tak sobie, czasami miernie, trwa bo jest tylko w tym mieście. Wizje te jednak drogo nas kielczan kosztują.
                  • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 11:33
                    dzięki DR za link.
                    pani Barbara ma słuszne podejrzenia, ponieważ Ci snobistyczni obywatele nawet nie potrafią przedstawić jednego merytorycznego argumentu. Potrafili tylko wybąkać jakiś zlepek słów o planach, przypuszczeniach, krasząc to wynurzeniami z rozumienia historii: bredząc tak , że przeciętny Polak może pomyśleć, że Żeromski to miałki gość i komunista. Na szczęście nie pomyśli, tylko buca wyśmieje, że przecież tak się nosi, tak się nadyma, tak lekko żyje a gada jak głupoty, pozdro
                    • Gość: yyy Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 15:07
                      na koniec tego całego kabaretu, który Marszałek z dużym spokojem w sobie dzisiaj zamknął :
                      Pozwoliłem sobie przeczytać wszystkie komentarze w tym temacie - adwersarzy opisywano jako ludzi mało prawych. Pytam: Na jakiej podstawie, ponieważ w żadnym poście strony przeciwnej nie przeczytałem nic co mogłoby potwierdzać tak przedstawiony obraz przez osoby domniemam postronne w dyskusji: niezależne, szanujące kulturę w Kielcach. A przecież zrobili rysopis współczesnej postaci, osoby broniącej Żeromszczyzny.
                      jak zrobili to proszę przeczytać, pozdro
                      • Gość: ossak Re: IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 22.10.13, 18:59
                        Rzeczywiście A. Jarubas zamknął dzisiaj tę całą sprawę tak, żeby serdecznie by się uśmiali Gombrowicz i Mrożek, gdyby tylko ten pierwszy żył i poszliby na wódkę.
                        Gdyby pan dyrektor Szczerski wyszedł z pomysłem zorganizowania festiwalu imienia Mrożka w teatrze Żeromskiego zdaje mi się że nie odezwałby się ani jeden głos krytyczny, tylko temu przyklasnąć. Ale on zrobił coś innego, czym przekroczył granicę tego, o czym czytaj Gombrowicz "Dzienniki", granicę śmieszności i takiej polskości, o jakiej pisał.
                        Dyrektorowi śni się po prostu teatr ogromny, a że imienia wielkiego Mrożka, to przykryć tym swoje kompleksy prowincji dobrze jest też. Bo Polacy to wielki naród, w końcu krowie spod ogona nie wypadliśmy, bo w Paryżu czapkowali Chopinowi, a Mann nazwał jakiś tam dramat Kraszewskiego arcydziełem, itp. itd. To i w Kielcach mamy wielki teatr bo nazywa się Mrożka, co to we całym świecie znanym jest wielkim pisarzem polskim.
                        Ale nic straconego, festiwal Mrożkowski czeka na zrobienie nawet w przyszłym roku - czemu nie (sam chętnie pójdę), nie odezwie się ni jeden krytykant - bo sama idea jest niczego sobie i każdy pochwali. Niepotrzebnie tylko dyrektor Szczerski narobił tego syfu wokół sztuki, bo to jej najbardziej szkodzi. I te zapowiedzi przed spektaklami jakby sam siebie bronił z idiotycznych pomysłów - ten niesmak zostanie długo.
                        • Gość: sygi Re: IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.13, 09:32
                          Przydałby się festiwal twórczości wszystkich znaczących twórców regionu.
                          • Gość: zygi Mrożek to wstecznictwo i plama \kielc IP: 213.77.117.* 29.10.13, 15:38
                            Splamił się aż nadto .
                            • Gość: szperacz Re: Mrożek to wstecznictwo i plama \kielc IP: *.183.150.1.dsl.dynamic.t-mobile.pl 21.11.13, 15:11
                              marucha.wordpress.com/2013/11/21/zakochany-w-polsce/
                              • Gość: sygi Re: Mrożek to wstecznictwo i plama \kielc IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.13, 20:27
                                Kim z zawodu jest pan Jarubas?
                                Ma jakieś szczególne kompetencje?
                                Czy Mu się tylko tak wydaje.
                                Czy tylko wydaje nasze ciężko zarobione pieniązki.
                                • Gość: Filip Re: Mrożek to wstecznictwo i plama \kielc IP: 65.95.251.* 24.11.13, 02:59
                                  Pan dr.T.Korczynski....super napisane
                                  portale internetowe bardzo chwala Polakow ze to taki narod ktory sobie umie radzic....60 tysiecy w 2012 roku wyjechalo z kraju do Niemiec w poszukiwaniu pracy...a do Norwegii ponad 40 tysiecy....szkoda doliczac inne kierunki bo wyjda z tego kolosalne sumy...udajmy ze nic sie nie stalo.......Polska zakupi 80 -t niemieckich czolgow geopard....czyli jest juz plan rozwoju niemieckiego przemyslu zbrojeniowego....czolgi musza byc dobre sprawne i odporne ......a my - bedziemy sie czym chwalic - ze jestesmy dozbrojeni....
                                  ...kraj aktorow, aktoreczek, kraj poetow dramaturgow, premierow i klalnow.
                                  • Gość: HAL Re: Mrożek to wstecznictwo i plama \kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.13, 09:19
                                    Bo Polska to chyba już nie naród a trupa teatralna, przykre ale zgadzam się z twoim tekstem Filip.
                                    Żeby jeszcze te gwiozdy sztuk wszelakich przykładały się do roboty, a tu nie. Wystarczy jak im się kłaniają na ulicy i że w domu suto.
                                    • Gość: sygi Re: Mrożek to wstecznictwo i plama \kielc IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.13, 10:56
                                      Panie Szczerski
                                      dlaczego widzowie wychodzą z teatru w czasie przedstawienia?
                                      Jeżeli klient panu za coś płaci
                                      to nie musi kupować pańskiego towaru, który mu nie odpowiada.
                                      Woli stracićkilka złotówek.

Dlaczego nie produkuje pan przedstawień dla opłacających zespół teatralny widzów?
                                      Jeżeli ma pan inną misję, może pan przejść na samodzielną działalność na własny rozrachunek.
                                      Artysta wybrałby Wolność.

• Gość: z moralnym kacem Re: Mrożek to wstecznictwo i plama \kielc IP: *.183.146.82.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.11.13, 12:20
                                      jest jeszcze szansa przpodobać się publice po porażce - napisać sztukę pt. "szklany teatr z niedopitych butelek "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka