Gość: misterxy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:38 Kto narmalny godzi się na taką umowę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jurek Ogórek Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.09.04, 13:46 Pewnie pojechal na wakacje z kasa jaka dostal od firmy budowlanej za taki kontrakt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fasola Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:50 Jesli dobrze rozumiem, to sugerujesz, ze Tenderowicz wzial lapowke za to, ze kurs euro pojdzie w gore. A pomyslales co by bylo, gdyby euro ztanialo? Oj, skomplkowane te warunki, albo z Twoja inteligencja na bakier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-files Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:06 dlaczego w artykule pan redaktor nie napisal jakie korzyści ma miasto z posiadania basenu? kto wydaje darmowe wejściówki na basen?ARTUKUŁ UWAŻAM ZA BARDZO TENDENCYJNY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik GW Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:41 śledzę Pańskie artykuły w GW i widzę, że wyspecjalizował się Pan w krytyce burmistrzów bądź byłych burmistrzów woj. świętokrzyskiego. może czas na małą reformę (inna tematyka) lub zmianę profesji ;-)...POZDRAWIAM Pana Redaktora Kędrackiego Janusza co do atrytykułu poieram opinię internauty X-FILES Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka GW Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:26 pisze jako wierna czytelniczka GW, choc na pewno nie wkladki z Kielc. Poniewaz nie jestem zaznajomiona dokladnie ze sprawa budowy basenu w Sandomierzu, napisze co mysle o samym artykule. Otoz wedlug mnie tekst zostal napisany przez osobe wyjatkowo niekompetentna, chcaca za wszelka cene oskarzyc pana Tenderowicza- osobe juz prywatna. Jesli dobrze orientuje sie w zasadach funkcjonowania samorzadu przed reforma, to wszelkie decyzje byly wowczas podejmowane przez caly zarzad nie zas jednoosobowo. Wniosek pierwszy dla "redaktora"- piszemy o calym zarzadzie nie o pojedynczych osobach. Zaloze sie, ze gdyby trzeba bylo znalezc autora jakiegos sukcesu, byloby ich o wiele wiecej. Secundo. Czy nie uwaza redaktor, ze basen byl naprawde potrzebny w tym malutkim miescie? ze w koncu zostala przeprowadzona jakas sensowna inwestycja, pozwalajaca rozwijac sie mieszkancom? o tym tez nie napisano, co pozwala sadzic, ze autor krytykuje te inwestycje. I w koncu ostatnia uwaga. Czy pofatygowal sie redaktor, zeby zbadac sytuacje innych miast, ktore pozwolily sobie na podobny wydatek na tych samych warunkach? Zapewniam Pana, ze Sandomierz nie jest jedynym miastem w Polsce, ktore zakupilo basen od firmy Mitex. Podsumowujac, zycze Panu w przyszlosci lepszych artykulow, bo jak na razie to nijak sie one maja do Gazety firmowanej nazwiskiem Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 18:57 Ciekawe, czy firma Mitex wszedzie zrobila tak swietny interes:)). Bo duzo basenow chyba budowala:)) W roznych miastach. Droga Czytelniczko, a moze tak bys sie zastanowila, czemu akurat firma Mitex ten basen Ci wybudowala w Twoim pieknym miescie? I co mial z tym wspolnego radny Tenderowicz?:))) PS. Pozdrowienia dla Janusza Kedrackiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Droga Czytelniczka Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 19:59 Droga Aniu, to moze powiesz mi dlaczego to wlasnie firma Mitex wybudowala basen w Sandomierzu? Zasady zamowien publicznych, kaza mi sadzic, ze byla to po prostu najlepsza oferta na przetargu. Moze wiesz co innego? Twoje pytanie o radnego Tenderowicza wsazuje, ze nie dokonca zrozumialas moja wypowiedz. No coz rozni sa ludzie, niektorym trzeba kilka razy powtarzac. Wedlug zasad obowiazujacych przed reforma samorzadu decyzje byly podejmowane kolegialnie przez caly zarzad. Dopiero teraz burmistrz podejmuje decyzje niezaleznie. Mam nadzieje, ze juz zrozumialas, bo dosc mam juz w Polsce weszenia wszedzie afer. Ludzie nauczcie sie zasad demokracji i wolnego rynku, to moze w koncu ten kraj zacznie normalnie funkcjonowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:21 Droga Czytelniczko, Sorki, ale nie mieszkam w Sandomierzu i Twoje miasto mnie interesuje tylko ze wzgledu na Jakuba. Jesli Twoim katechizmem jest ustawa o zamowieniach publicznych, to gratuluje bystrosci. Cala Polska realizuje te ustawe, prawda? A moze sie myle? I bedziesz mi musiala cos znowu powtarzac? Ten kraj funkcjonuje az tak normalnie dzieki Tobie zapewne;))). Czy juz zostalas Miss Zamowien Publicznych? Czy jeszcze sie odchudzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzytelniczkaGW Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:31 No i zgadlas Aniu, bystra to ja zawsze bylam. Odchudzac sie na szczescie nie potrzebuje, a ustawe o zamowieniach publicznych znam, bo czytam GW, a nie tylko wkladke kielecka. Zycze Ci duzo urody, bo na rozum juz nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:50 Widze, ze znasz to z doswiadczenia, bo swoja szanse stracilas. I to bezpowrotnie. Ale nie martw sie. Sa tez inne wkladki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka GW Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:56 Przykro mi Aniu, ale nie mam wiecej checi ani czasu na polemike z tak malointeligentna osoba jak Ty. Pozwol, ze uzasadnie swoje przypuszczenie. 1. nie odpowiadasz na moje argumenty tylko atakujesz moja osobe- a fe toz to niekulturalne 2. zarzucasz mi, ze znam przepisy- czy to cos zlego? TONACY BRZYTWY SIE CHWYTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:11 Przeczytaj sobie nasza wymiane zdan i zobacz, kto kogo pierwszy zaatakowal... osobiscie. Droga Basiu (lub Marysiu), daj sobie sobie spokoj. Bo bedziesz musiala sie rzeczywiscie brzytwy chwycic. Ty znasz przepisy? Ja cos mowilam o przepisach? Jestem pewna, ze kogos na pewno znasz. Ale czy on z przepisami chodzi, tego nie wiem:). Hmmm... a moze razem te przepisy czytacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:16 Przepraszam wszystkie bardziej inteligentne osoby, ze powtorzylam slowo "sobie". Bede kleczec na grochu do rana:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:19 Baby przestańcie się przepychać.Jestem za czytelniczką GW Równa Babka a Ani polecam strony "Pani Domu" to na jej poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:27 Nie musisz zmieniac nicka. Zaden facet by nie napisal o "Pani Domu", czyli o czasopismie, o ktorym zaden porzadny mezczyzna nawet nie slyszal:)))). Jestes zalosna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:46 Ona moze jest i rowna babka, ale ja nigdy w zyciu nie chcialabym taka byc. Rowny moze byc tylko facet. Albo kobieta bez biustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:26 Aniu pomyśl przez chwile, jeden radny, czy jeden burmistrz mógł podjąć decyzję za cały zarząd czy całą rade miasta? nie wydaje mi się to realne.coś ten redaktorek zmyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 15:33 Kto normalny zadaje takie pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:11 ARTYKUŁ SPONSOROWANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:41 Franek, Zdzichu, Droga Czytelniczka... juz moglabys sobie cos bardziej oryginalnego wykombinowac, np. "zona meza" czy cos takiego:)). W koncu taka inteligentna jestes:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:44 Zapomnialam o Bolku, sorki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:10 rusz głową Panie Redaktor jak mąż jest za granicą to gdzie jest żona i przestań się już ośmieszać.Artykuł do bani.a co by było jak by basenu nie było puste pole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:16 Jest jeszcze pare meskich imion. Podpowiedziec?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb Wg mnie złodziej lub kretyn 02.09.04, 21:48 Uważam, że jeżeli Pan Tenderowicz rzeczywiście mówił tak jak mówił to jest albo wyjątkowym kretynem albo prostym złodziejem. Wystarczy przypomnieć sobie 2002r. Był wtedy ogromny nacisk na wzrost kursu EUR. Leżało to w interesie eksporterów, którzy „leżeli i kwiczeli”. Bilans handlowy był także wyjątkowo nieciekawy. Taki wzrost rzeczywiście nastąpił. Między innymi w wyniku tego 2003r. zakończył się niezłym wynikiem. Nie wiem dokładnie, kiedy zawierano umowę. Trzeba by było spojrzeć na kontrakty terminowe itp. z tego okresu. Mitex z pewnością zdawał sobie sprawę, że EUR pójdzie w górę. Poniżej zestawienie średniego kursu EUR wg NBP na koniec poszczególnych miesięcy. Przyjmując, że umowę podpisywano przed wyborami (załóżmy, że w III kw. 2003r.) to tendencja była nazbyt widoczna. 2001-12-31 - 3,5219 2002-01-31 - 3,5929 2002-02-28 - 3,6410 2002-03-29 - 3,6036 2002-04-30 - 3,5910 2002-05-31 - 3,7782 2002-06-28 - 4,0091 2002-07-31 - 4,0810 2002-08-30 - 4,0809 2002-09-30 - 4,0782 2002-10-31 - 3,9793 2002-11-29 - 3,9809 2002-12-31 - 4,0202 P.S. I nie uważam za ważne czy Pan Tenderowicz jest kretynem lub złodziejem sam czy ze wspólnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wg mnie złodziej lub kretyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:58 Dzieki. To wlasnie chcialam wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wizard Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: 195.136.247.* 05.09.04, 21:46 Przecież miasto mogła wziąść kredyt z banku, Ciekawe czemu firma finansujaca(kredytująca) z własnych pieniędzy budowę nie może się w ten sposób zabezpieczyć przed np. przeciąganiem płatności przez inwestora, albo wzrostem cenmateriałów. Jaka umowa byłaby lepsza??? Cena w PLN + 10,20 lub 30 % w sali roku za pożyczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misteryx Re: informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:10 kurs euro z 31.12.2004r nr tab.256/A/NBP/2004 1 EUR 4,0790zł kredyt zaciągnięty na basen został spłacony z końcem 2004 roku a miasto uzyskało dotację z ministerstwa w wysokości na spłatę kredytu i zakończenie iwestycji. PS. może trzeba poczekać na zakończenie sprawy a potem pisać publikacje prasowe i robić ludzom wodę z mózgu. No i trzeba mieć pojęcie o czym się pisze POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:26 Ale miasto ma wejscia:))). Ja tez jakas dotacje bym chetnie uzyskala. Zwlaszcza bezzwrotna:))). Macie swoich ludzi w ministerstwie? Czyli to ja tez zaplacilam za basen w Sandomierzu? Pomylily Ci sie chyba literki w nicku, wiec nie wiem, czy to Ty:))). Tez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Nowe ceny Mitexu we Wrocławiu? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 22:51 Akademia Rolnicza we Wrocławiu buduje basen. Zdaje się, że Mitex opuszcza ceny. Nowy basen stanie obok hali sportowej Akademii. W ten sposób w uczelnianym campusie na Biskupinie powstanie nowy kompleks sportowy. Pływalnia będzie połączona z halą łącznikiem. W głównej części nowego obiektu będą trzy baseny: główny o wymiarach 12,5 m × 25 m i głębokości 1,35 m do 1,8 m, szkoleniowo-rekreacyjny z windą dla niepełnosprawnych o powierzchni lustra wody 100 mkw. i głębokości od 0,5 m do 1 m i brodzik dla dzieci. - Widzowie i osoby towarzyszące będą mogli oglądać to, co się dzieje na basenie z trybuny na piętrze - mówi Maria Wanke-Jerie. Goście basenu będą mogli posilić się w barze z salą dla 20 osób. Ubrania i rzeczy zostawimy w szatni dla 80 osób. Cały obiekt będzie przystosowany na potrzeby osób niepełnosprawnych. By ułatwić kierowcom korzystanie z pływalni, uczelnia wybuduje duży parking dla 60 samochodów. Cztery miejsca zostaną przeznaczone dla niepełnosprawnych. Będzie też osobny, wygodny parking ze specjalnym podjazdem dla czterech autobusów. Budowa kosztować będzie prawie 9,5 mln zł. Uczelnia dostała pieniądze z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu, Urzędu Marszałkowskiego i Totalizatora Sportowego. Basen postawi kielecki Mitex, który wybudował już m.in. nowy budynek Wydziału Zootechnicznego AR. Otwarcie zaplanowano na luty 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Taniej w Kościanie? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 23:09 Radni Kościana przyjęli uchwałę w sprawie budowy wielofunkcyjnego międzyszkolnego obiektu sportowego pod nazwą: "Kryta pływalnia w Kościanie". Radni uchwalili, że jej wartość przekroczy granicę wyznaczoną uprzednio w budżecie miasta. Przypomnijmy: kwota ta oscylowała w granicach 10 mln. zł. Obecnie, planowany koszt inwestycji w latach 2003-5 ma wynieść 11.420.000 zł. Na wartość tę składają się: koszt opracowania dokumentacji: 427.000 zł, koszt realizacji I etapu zadania (kryta pływalnia z infrastrukturą): 9.379.229,27 zł, koszt realizacji II tapu zadania (sztuczne lodowisko): 1.592.775, 72 zł oraz 20.995,01 zł na pozostałe należności inwestycyjne (m.in.: opracowanie ekspertyz). W uchwale sprecyzowano też terminy wykonania zadań. Kryta pływalnia powstanie do 31 grudnia 2004 roku, a sztuczne lodowisko do końca 30 czerwca 2005 roku. Ustalono też, że spłata należności z tytułu finansowania przez wykonawcę części robot na kwotę 5.699.502,50 zł nastąpi w latach: 2005-7 w następujących rocznych transzach: 33% kwoty (tj. 1.880.835,83 zł) w 2005 i 2006 roku oraz 34% kwoty (tj. 1.937.830,84 zł) w 2007 roku. W uzasadnieniu uchwały podano m.in., że zmiany te dostosowują stan prawny do wyników przetargu, w trakcie którego wyłoniono wykonawcę inwestycji - firmę MITEX.S.A. z Kielc, która w opinii komisji przetargowej zaprezentowala najkorzystniejszą propozycję z ceną ofertową brutto 11.399.004,99 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Kto normalny sam podwyższa koszt inwestycji? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 23:38 Gmina Sandomierz była JEDYNYM publicznym inwestorem - klientem MITEX'u, który zgodził się płacić w euro, a nie w złotych polskich. Jeśliby Gmina Sandomierz miała dochód w euro w wysokości pokrywającej koszt budowy basenu, to by mogła rozważać taką propozycje. Ale Sandomierz wszystkie swoje dochody ma tylko w złotych polskich. Ciągłe tendencje zwyżkowe euro wykluczały w ogóle taki pomysł. Do tego należy doliczyć wciąż wzrastające koszty zakupu waluty. Była to niegospodarność ze strony burmistrza, zarządu miasta i rady miasta. Przestępstwo. W tamtych latach tylko 1 przedsiębiorstwo (z kapitałem zagranicznym lub dochodami w euro - nie pamiętam) podpisało z Mitex'em umowę na budowę czegokolwiek (jakaś fabryka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Drogi basen w Sandomierzu IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 00:00 W Gdańsku Mitex oddał do użytku typowy dla siebie basen w lecie tego roku. Całkowity koszt budowy basenu wyniósł ponad 8 mln zł. W obiekcie zarządzanym przez MOSiR mieści się basen o wymiarach 25 x 12, 5 m, z sześcioma torami pływackimi i dwa brodziki o wymiarach 12,5 x 6 m. Komputerowy systemem sterowania kontroluje zawartość związków chemicznych i podgrzewanie wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub c.d. basen w Gdańsku IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 00:02 Acha, gwarancja. W Gdańsku mają gwarancję na 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: c.d. basen w Gdańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 07:37 A jak juz wszystkich prezesow zamkna, to co z ta gwarancja? Odpowiedz Link Zgłoś