Dodaj do ulubionych

Będą dbać o kolorystykę miasta

17.11.04, 20:01
<Problem estetyki odżył po tym, jak dyrektor szpitala wojewódzkiego Jan
Gierada zdecydował, że jego oddział zakaźny przy ulicy Radiowej pomalowany
zostanie ma mocno niebieski kolor. Budynek znacznie wyróżnia się wśród
innych. Nie spodobało się to m.in. prezydentowi Wojciechowi Lubawskiemu,
który nakazał swoim służbom, żeby od tej pory dokładnie przyglądały się
wszystkim propozycjom zmian elewacji budynków.>
Jakby to szpital miejski Wójcik pomalował to napewno by się Lubawskiemu
spodobało i nikt by się nie dowiedział że jest daltonistą !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: misterxy Re: Będą dbać o kolorystykę miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 20:15
      I on myśli, że ktoś z peryferii będzie się tych przepisów trzymał...
    • r_z Re: Będą dbać o kolorystykę miasta 17.11.04, 20:20
      Idea oczywista - lepiej późno niż wcale, ale bardzo wątpię, żeby p. Partyka się
      tym przejął. Zrobi parę pozornych ruchów, przeczeka i da sobie spokój (bo po
      cholerę sie męczyć?)
      • kobylybbb Gó..ana idea 17.11.04, 21:02
        Idea nie jest wcale oczywista. Idea jest buracka żeby nie powiedzieć brzydziej.
        Takie idee wprowadzają prymitywne kanalie.
        Bo, na jaki kolor pomaluję sobie dom to jest moja sprawa.
        Co sobie wybuduję na swojej działce to też powinna być moja sprawa.
        Prymitywne komunistyczne szmaty wprowadziły instytucje architektów, plastyków
        itp. Nie było takich przez dwa tysiące lat i ludzie budowali i tworzyli piękne
        budowle i dzieła.
        Wystarczyło 50 lat i szmatławi architekci uraczyli nas tym, co widzimy dokoła.

Powtarzam jeszcze raz – idea jest gó..ana i totalitarna.
        • r_z Re: Gó..ana idea 17.11.04, 22:28
          kobylybbb napisał:

> Idea nie jest wcale oczywista. Idea jest buracka żeby nie powiedzieć
          brzydziej.
          >
          > Takie idee wprowadzają prymitywne kanalie.
          > Bo, na jaki kolor pomaluję sobie dom to jest moja sprawa.
          > Co sobie wybuduję na swojej działce to też powinna być moja sprawa.
          > Prymitywne komunistyczne szmaty wprowadziły instytucje architektów, plastyków
          > itp. Nie było takich przez dwa tysiące lat i ludzie budowali i tworzyli
          piękne
          > budowle i dzieła.
          > Wystarczyło 50 lat i szmatławi architekci uraczyli nas tym, co widzimy dokoła.
          >
          > Powtarzam jeszcze raz – idea jest gó..ana i totalitarna

z całym szacunkiem, na wielu rzeczach się może znasz, ale o architekturze ani
          jej historii najwyraźniej nie masz zielonego pojęcia. To Twój najbardziej
          zdumiewający post, jaki czytałem. Miasto to jest przestrzeń wspólna. Naprawdę
          wydaje Ci się, że przez tysiące lat ludzie tworzyli piękne dzieła na zasadzie
          wolnej amerykanki, a instutucja architekta jest wymysłem komunistycznym??:)))
          Otóż również w Polsce przed wojną obowiązywały ścisłe reguły zarzucone właśnie
          za komuny!! - nowe budynki musiały harmonizować z otoczeniem i tak też było, a
          wcześniej od wieków walczono z "wolnoć Tomku na moim placu" i przeprowadzano
          kolejne regulacje przestrzeni miejskiej wyburzając przy tym to co nie pasowało,
          wystawało itd.
          Zdaje się, że nie chciało Ci sie przeczytać polecanych przeze mnie niegdyś
          świetnych tekstów o architektonicznym wydobywaniu się z PRL-u. Nigdy nie jest
          za późno:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=16649628&a=16649628
          • kobylybbb Re: Gó..ana idea 17.11.04, 22:41
            Piszesz o czym innym. Totalne bzdury i niezrozumienie tematu. Czym innym jest
            określenie np. „dzielnica willowa” a czym innym jest określanie kolorystyki,
            formy itp. Żeby cokolwiek zrobić na swojej działce muszę mieć kilka pozwoleń od
            głupich, prymitywów. To jest przejaw zamordyzmu i totalitaryzmu w najczystszej
            postaci. „Harmonizować z otoczeniem” – zastanów się nad tym określeniem.
            Obecnie zresztą bardzo często to, co nie „harmonizowało z otoczeniem” jest
            najlepszym owocem przeszłości. „Harmonizować z otoczeniem” to nie jest
            kryterium obiektywne.
            Zacznij myśleć RZ i wyrzuć z siebie komunistyczne naleciałości :)
            • Gość: Milosnik Kielc Re: Gó..ana idea IP: 81.186.231.* 17.11.04, 23:39
              Wyborcom UPR dziekujemy!!!
              Dlaczego Wy nie szukacie kompromisu?
              • kobylybbb Re: Gó.niana idea 18.11.04, 22:50
                Z g ó w n e m nie szuka się kompromisu.
                G ó w n o się spłukuje :)

A wyborcom UPR także dziękuję :)
          • kobylybbb Re: Gó..ana idea 17.11.04, 22:48
            A te linki, to kupa śmiechu.
        • Gość: Milosnik Kielc Re: Gó..ana idea IP: 81.186.231.* 17.11.04, 23:33
          jak napisal kolega, nie znasz sie i sie nie wypowiadaj zwlaszcza historii
          architektury. A na koniec taka piekna mysl, napisz sobie i powtarzaj
          codziennie:
          Wolnosc czlowieka konczy sie tam, gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego.
          A ja estetyke cenie wyzej niz "widzimisie" jakiegos buraka (czyt. nie -
          Lubawskiego)
          • Gość: Nie podpiszę się Za cholerę nie podpiszę się IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 23:44
            Oj, pierdziaki, pierdziaki kieleckie ...
          • kobylybbb Re: Gó..ana idea 18.11.04, 00:01
            Tak, tak, kolor mojego domu ogranicza Twoją wolność :)
            A architektów i urbanistów mam w tyłku. Bo jakie mogą opinie wygłosić?!
            Co, ogłoszą może, że ich pracę można w większości przypadków o tyłek potłuc?! :)
    • Gość: Zet Re: Czy będą....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 18:33
      Dlaczego dopiero teraz elewacje stały się przdmiotem zainteresowania władz
      samorządowych? Taka potrzeba istnieje od dawna. A uchwała RM powinna w tej
      sprawie być!
      • Gość: Max Re: Czy będą....? IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 19.11.04, 09:36
        A kiedy zadbacie o kolor elewacji tego budynku przy Sienkiewicza 8, łatwiej
        tropić zabidzonych kamieniczników niż Echo Inwestment ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka