Gość: lokal IP: *.piasta.pl 05.01.06, 14:43 Chcę się przeprwadzić z rodziną do Kielc.Najprawdopodobniej do bloku. Które osiedla są fajne, tzn. spokojne , w których się dobrze mieszka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t-mon Re: Które osiedla fajne 05.01.06, 15:34 im bliżej centrum tym lepiej,dobre są też bloki przy ulicy Sandomierskiej i Prostej...odradzam Czarnów,Stok i Sady-nie jest zbyt bezpiecznie i nie masz co liczyć jakąkolwiek pomoc sąsiadów w kryzysowej sytuacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blond_inka Re: Które osiedla fajne IP: 82.160.122.* 05.01.06, 17:06 Barwinek! Tam mieszkalam 18 lat i nigdy nic zlego sie nie dzialo (chociaz podobno ostatnio jest coraz gorzej). Na Kochanowskiego jest ladnie i rzadko slyszy sie o jakichs incydentach. Z obu osiedli jest blisko i do miasta i do lasu, na Telegraf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Które osiedla fajne IP: *.piasta.pl 05.01.06, 18:09 A osiedle XXV-lecia ,,Bocianek,Słoneczne Wzgórza,Uroczysko,Związkowiec,Świętokrzyskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 05.01.06, 18:26 Barwinek i Słoneczne piorą się ze Świętokrzyskim i Stokiem, dlatego tu lepiej uważać, jeśli przekraczasz ulicę wyznaczającą granicę osiedli, bo jeśli uznają, że za bardzo się "bujasz" - dostaniesz wpie*d*l. Zasady proste, ale lepiej ich przestrzegać. Wiem coś o tym. Pozdro ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodnik Sady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 18:30 czy Sady są niebezpieczne ? przecież chyba na Skarpie [bliżej centrum] mieszka więcej chołoty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jqs Re: Sady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:21 pewnie że sady są ok - dopiero od Szydłówka zaczyna się robić niebezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dds Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:25 A swoją szosą to masz składany blok,że tylko go rozłożyć i postawić na którymś z osiedli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Które osiedla fajne IP: *.piasta.pl 05.01.06, 20:43 Jeszcze nie kupiłem miszkania . Zaczynam od osiedla gdzie szukac ofert sprzedaży bo kilka osób mi powiedziało,że po prostu w Kielcach niektóre dzielnice nie należy brac pod uwagę jako miejsce zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slichowice Re: Które osiedla fajne IP: *.devs.futuro.pl 05.01.06, 20:25 slichowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatusiek Re: Które osiedla fajne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:17 >"Barwinek i Słoneczne piorą się ze Świętokrzyskim i Stokiem, dlatego tu lepiej >uważać, jeśli przekraczasz ulicę wyznaczającą granicę osiedli, bo jeśli >uznają, że za bardzo się "bujasz" - dostaniesz wpie*d*l. Zasady proste, ale >lepiej ich przestrzegać" Jeśli ktos sie bije z okazji ze jest z innego osiedla to chyba tylko gó..arstwo z gimnazjum.Na osiedlach Stok i świetokrzyskie lepiej nie mieszkac..tu poprostu jest niebezpiecznie, nie wchodzac w szczegoly ,ale pobicia, czy nawet morderstwa sie tu zadarzaja..tak wiec odradzam.. Odpowiedz Link Zgłoś
t-mon Re: Które osiedla fajne 05.01.06, 21:29 no nie powiedziałbym-wielu drechów ma po 20-pare lat i dalej są w stanie skopać kogoś tylko i wyłącznie dlatego że miezkasz 20 metrów dalej...ja sam kilka lat temu dostałbym w twarz tylko i wyłącznie dlatego że wracałem z Herbów przez Czarnów-wieśniactwo nie zna granic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jqs Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:24 Ślichowice, dobry żart - to już lepiej poszukać czegoś w Chęcinach albo Suchedniowie itp, dużo taniej a dojazd do miasta trwa tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 09:22 ale bzura ... autobusem do centrum można dojechać w 11 min, (gdy nie ma korków) a średnio 15 min a do Chęcin ? chyba wiecej buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
michel2 Nowiny 05.01.06, 21:23 Proponuje Nowiny. Leży poza granicami miasta, ale nie jest stamtąd daleko do centrum Kielc. Niecałe 8km. osiedle liczy blisko 2,6 tys. mieszkańców. Gmina w której osiedle się znajduje (Sitkowka-Nowiny) ma tytuł "bezpieczna gmina". Poza tym władze gminy są świetnym partnerem dla każdego rodzaju inwestorów. Także tych małych. :-) O czym świadczą liczne dyplomy przyznawane gminie. Wiec jeśli planujesz założyć swój biznes to Nowiny są świetnym do tego miejscem. Oprócz tego przez teren gminy przechodzą piękne pasma górskie. Pozdrawiam Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:31 Najniebezpieczniejsze osiedla w Kielcach to Herby i Czarnów nie za ciekawie jest też Na Stoku i Świętokrzyskim (typowe wielkie blokowiska), całkiem dobrze (jeśli chodzi Ci o mieszkanie w blokach) mieszka się na Barwinku, Ślichowicach, reszta typowo przeciętna, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuka Re: Nowiny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.01.06, 23:14 Pytałaś o osiedle XXV lecia , czyli obecnie po prostu Zagórska Południe. Polecam , naprawdę jest bezpiecznie i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowiny IP: *.piasta.pl 05.01.06, 23:44 Pochodze z Białegostoku. Owszem są jakieś bijatyki,zwłaszcza od knajpami ,klubami studenckimi,dyskotekami-normalka .Są też zaczepki,pobicia na osiedlach ale i w centrum miasta . Ale nie ma takiej psychozy strachu i obozów osiedli jak w Kielcach. Co mnie jeszcze zaskoczyło to taki polityczny styl forum.Na forach innych miast sa wątki od osiedlowego fryzjera,przedszkola,knajpy,autobusy itp. A na forum kielce można zacząć o czymkolwiek a często skończy się rozmawiąjąc o radnych. No i niewiadomo dlaczego te mieszkania takie drogie. Oglądam ogłoszenia od 4 miesięcy i widzę grupę tych samych mieszkań.Nie sprzedają się a ceny jakie były tak są. Trochę mnie zraża w Nowinach ta cementownia.Ale wszystkim dziękuję za informację i chętnie jeszcze poczytam opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuka Re: Nowiny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.01.06, 01:04 No jeśli chodzi o ceny i ogłoszenia to się mylisz. Wątpię , mieszkania w Kielcach sprzedają się na pniu (oczywiście , jesli ktoś nie przesadza z ceną), i są stosunkowo do innych podobnych miast nie wiadomo czemu drogie. Ale każdy nowy blok , czy nawet domy sprzedają się w dużej części na etapie projektu. Znajomy szukał mieszkania na os. XXV lecia (dawnym) przez pół roku, jeżeli coś nadawało się do kupienia i miało w miarę rozsądną cenę znikało zanim zadzwonił. To co obejrzał to masakra do totalnego remontu w cenie lekko chorej. Jeśli bierzesz pod uwagę nowe mieszkanie zajrzyj tu ; inwestycjekielce.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowiny IP: *.piasta.pl 06.01.06, 09:58 Dziękuję.Bardzo fajna strona. Nowe inwestycje są bardzo drogie i buduje się mało . Do końca nie jest wyjaśnione czy brak zagospodarowania terenu-buduje się mało i jest tak drogo . Czy jest drogo-klientów mało i dlatego buduje się mało . Wiele miast nie ma planu zagospodarowania a jednak buduje więcej.Myślę,że gdyby byli chętnie to byli by i tacy którzy zbudują.Słonny jestem jednak twierdzić,że rynek jest specyficzny . Bardzo drogi a jednak mało klientów.Zarówno mało ofert sprzedaży jak i mało ofert kupna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apap-la barwinek IP: 80.48.137.* 06.01.06, 10:45 to bardzo spokojne osiedle, jest cisza, spokój, swieże powietrze od lasu, niedaleko Telegraf ze stokiem, rezerwat Wietrznia, blisko do amfiteatru na Kadzielni, na stadion przy Szczepaniaka co do strukury wiekowej mieszkańców to pozostaje ona w równowadze, czyli trochę młodych, trochę straszych rodzin sklepy ok(PSS Społem Zbyszko, Bieronka, i in. również odzieżowe itp oraz kilka punktów kosmetyczno-fryzjerskich) szkoła ok księża normalni co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
michel2 Nie ma się o co bać. :-) 06.01.06, 14:16 Gość portalu: gość napisał(a): > Trochę mnie zraża w Nowinach ta cementownia. Ale wszystkim dziękuję za > informację i chętnie jeszcze poczytam opinie. Cementownia obecnie jest bardzo ekologiczna. Zanieczyszczenia są minimalne. W ciągu ostatnich 10lat koncern Dyckerhoff zainwestował w Cementownie 500 mln. zl. Obecnie nosi ona miano "zielonej cementowni". Uwierz mi nie ma się czego obawiać. W Kielcach zanieczyszczenia są z pewnością o wiele większe. Nie dodałem jeszcze ze Nowiny to ośrodek rekreacyjny. Główna atrakcja jest basen "Perła". Zespól szkol ponadpodstawowych w Nowinach jest najnowocześniejszym tego typu obiektem w Polsce. Wyższość Nowin nad Kieleckimi osiedlami polega choćby już na tym ze osiedla kieleckie są częścią większego organizmu miejskiego i pełnią przede wszystkim funkcje mieszkaniowa natomiast uslugowo-handlowa w minimalnym zakresie. Natomiast Nowiny są osiedlem i miejscowością jednocześnie. Wiec Oprócz funkcji mieszkalnej rozwinięta jest tez uslugowo-handlowa i rekreacyjna. Na nowinach zasób mieszkaniowy wynosi ponad 900 mieszkań. (Dokładnie nie wiem). Wiec jest w czym wybierać. :-) Zapomniał bym dodać ze już niedługo na Nowinach będą budowane bloki z tanimi mieszkaniami komunalnymi. Zapraszam serdecznie! Pozdrawiam Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ck Re: Nowiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 14:38 > Trochę mnie zraża w Nowinach ta cementownia.Ale wszystkim dziękuję za > informację i chętnie jeszcze poczytam opinie. skoro zraza cie cementownia w nowinach to moze troche blizej w strone kielc - podkarczowka? to chyba ostatnie osiedle jeszcze w kielcach :) dojazd raczej dobry - okolica chyba spokojna, sporo lasu dookola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Nowiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 18:24 Sam mieszkam niedaleko nowin a konkretnie w zgorsku. mieszkalem 14lat w kielcach i uwazam gmine sitkowka-nowiny za o wiele bardziej przyjazna i bezpieczna niz kielce. stad jest niedaleko do centrum i nie ma zadnych problemow z komunikacja. kursuja busy i autobusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: Które osiedla fajne IP: *.pgi.waw.pl 06.01.06, 12:00 Uwaga - unikaj "Zacisza" tam mieszka taki wulgarny s-wysyn - patrz wątek o Zaciszu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooles Re: Które osiedla fajne IP: *.devs.futuro.pl 06.01.06, 14:30 ale powiedz w jakiej cenie to mieszkanie, jakiej wielkosci itp. moze pomoge bo pracuje w biurze nieruchomosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedronka Re: Które osiedla fajne IP: *.cku.tu.kielce.pl 06.01.06, 14:35 Mieszkam od 18 lat na Stoku i nie byłam nigdy zaczepiana. Mam psa, chodzę z nim na spacery czasem w środku nocy (maleństwo, więc mnie nie obroni). Poza tym Stok jest blisko lasu, przez co jest świeże powietrze. Powiem więcej - tam jest po prostu wygwizdów :-) Nie rozumiem czemu nadają etykietkę okropnej dzielnicy. Na każdej dzielnicy (nie tylko Kielc) zdarzają się morderswta popełnione przez zwykłych łobuzów. Owszem, na Czarnowie na zwykłe nie posiadanie zapałek można dostać w twarz, ale nie w biały dzień! Czy w Warszawie na Pragę wyjdziesz po zmroku sam na spacerek? Jeżeli i tak musisz się przeprowadzić do Kielc, to skoncentruj się na znalezieniu niedrogiego mieszkania, a jak już znajdziesz, to pokochasz to miasto razem z jego wadami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CK ziom Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 18:57 Kto mówi, że w Kielcach jest niebezpiecznie? Bardzo często łażę nocą po różnych osiedlach choćby wracając od znajomych, ale nigdy, przenigdy nie dostałem wpie.. Oczywiście najbezpieczniej jest tam, gdzie mieszkasz - jeżeli jesteś szanowaną osobą, to nikt nigdy nie ruszy Twojego auta. Może to zabrzmi dziwnie, ale ja swoich samochodów nie zamykam. W Kielcach nie jest niebezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 06.01.06, 23:53 Nie zamykanie samochodów, to jak prośba, żeby go ukradli. No i jak dla mnie bezmyślność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geru Re: Które osiedla fajne IP: 82.139.11.* 06.01.06, 22:30 Mieszkam na Czarnowie od urodzenia. Wierzcie mi, to tak samo niebezpieczne osiedle, jak każde inne. Chyba opinia o tym osiedlu jest bardziej straszna niż ono samo. Wszędzie biją, kradną, włamują się. Na Ślichowicach najwięcej włamań do mieszkań, na Czarnowie biją, gdzieś tam kradną samochody, a gdzieś tam krzywo patrzą na sąsiada. Wszędzie jest i dobrze i źle. Jeśli jesteś dobrym człowiekiem, to wszędzie będzie Ci dobrze. Pozdrawiam i zapraszam. Kocham Kielce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STOK Re: Które osiedla fajne IP: *.samnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 23:22 Ogolnie w CK nie jest niebezpiecznie, raz na jakis czas zdarzy sie jakis debil co bedzie chcial pomachac nozem czy sobie ewentualnie postrzelac bez powodu. Ja mieszkam na Stoku, i powiem, ze teraz jest tu coraz bezpieczniej, nie za sprawa policji, tylko po prostu towarzystwo sie uspokaja. Coraz mniej osob pod blokami (przynajmniej zima :-P),dawniej duzo gorsze rzeczy tu sie wydarzaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 06.01.06, 23:51 Ale zima się skończy i znowu się zacznie. Ja mieszkam na Świętokrzyskim i Stok, powiedz szczerze - gdyby ktoś ze Świętokrzyskiego albo Słonecznego bujał się po Stoku to byłby bezpieczny? Wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Które osiedla fajne IP: *.piasta.pl 06.01.06, 23:54 Z pewnych względów wolał bym zamieszkać na osiedlu od strony Warszawy czyli Północnej stronie Kielc.Po prostu mam taką pracę ,że możliwe są częste wyjazdy do Warszawy . Lepiej jechać do Warszawy niż przez całe miasto i do Warszawy.ALe zastanawiam się czy powinno mi to przesłaniać wybór miejsca do zamieszkania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Które osiedla fajne IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.01.06, 23:58 Tym się nie przejmuj , przez miasto jedzie się 5 minut gdzie byś nie mieszkał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 01:05 Ja ostatnio jechałem 1h 15min ze slichowic na domaszowska :) powod...mini korki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Które osiedla fajne IP: 69.156.151.* 07.01.06, 03:28 ..straszne rzeczy wypisujecie...ja mieszkam na osiedlu "toronto" i raczej moge byc pewny ze jutro gdy wlacze radio uslysze o jakiejs strzelaninie, ale to nie ma nic wsplnego, albo niewiele z zyjacymi tu milionami ludzi. Sa cale dzielnice po horyzont osiedlowych blokow mieszkalnych ale strzelaniny pobicia odbywaja sie tylko w dzielnicach zamieszkalych przez ludnosc muzynska - ostatnio swoje porachunki tocza mieszkancy Jamajki....sa to glownie gangi zwalczajace sie wzajemnie....ale normalny obywatel, (przeciez tu nikt nie nosi przy sobie pieniedzy, bo po co mu one, skoro wszystko kupuje sie na karty C.) moze buszowac po calym miescie od zmiezchu do switu i wlos mu z glowy niespadnie. Wasze wypowiedzi daja mi wiele do myslenia od strony sociologicznej....dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptak Re: Które osiedla fajne IP: 81.26.13.* 10.01.06, 09:46 Jak chcesz od strony Warszawy to moim zdaniem tylko Bocianek. Zresztą pod każdym względem tylko Bocianek. Dobrze gospodarująca spółdzielnia, brak wieżowców, sporo zieleni, wszystko co potrzebne na miejscu, dobra komunikacja. Niestety to wszystko przekłada się na cenę m2 mieszkania i ilość ofert sprzedaży. Ciężko kupić mieszkanie na Bocianku - jak tylko coś się pojawia natychmiast znika, albo jest w absurdalnej cenie. Powodzenia w przeprowadzce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc:) Re: Które osiedla fajne IP: *.targikielce.pl / 217.97.137.* 09.01.06, 08:39 polecam nad kieleckim zalewem - bardzo fajna okolica i chyba bezpieczna bo mieszkam tu i zyje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Które osiedla fajne IP: 80.51.245.* 10.01.06, 09:30 urodziłem sie w Kielcach, ale od 10 lat mieszkam w Poznaniu. Obiektywnie rzecz biorąc Kielce to fajne miejsce, ludzie się nie spieszą, życie wolniej płynie- to pierwsze wnioski. Poza tym mieszka tu trochę tzw. "wioski". Co do bezpieczeństwa- mieszkałem wiele lat Na Stoku- i chyba tak jak wszędzie ani dobrze ani źle. Ale osobiście polecałbym przedmieścia Kielc, czy dalsze okolice, jak ktoś zauważył np Nowiny, Podkarczówka, Chęciny etc. Odpowiedz Link Zgłoś
siasia0610 Re: Które osiedla fajne 11.01.06, 10:17 uwazam ze słoneczne wzgorze jet ok i juz nie ma zadnych ekscesow z bociankiem czy swietokrzyskim ze slonecznego jest blisko do tesco i do reala czyli dwoch najwiekszych supermaketow w kielcach a pozatym na osiedlu jest park dygasinskiego gdzie mozna wyyjsc na spacer, a ostatno otworzyli bardzo mily bar polecam sloneczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 11.01.06, 13:42 Droga Siaiu0610, mówisz, że nie ma żadnych ekscesów ze Świętokrzyskim? Moją koleżankę ze Słonecznego chcieli pobić tylko dlatego, że w wakacje przesiadywała z kumplami na Świętokrzyskim. No ale skoro to nie są ekscesy, to proszę bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 11.01.06, 13:43 Tam miało być "Siasiu0610". Przepraszam za pomyłkę:) Odpowiedz Link Zgłoś