Dodaj do ulubionych

Które osiedla fajne

IP: *.piasta.pl 05.01.06, 14:43
Chcę się przeprwadzić z rodziną do Kielc.Najprawdopodobniej do bloku. Które
osiedla są fajne, tzn. spokojne , w których się dobrze mieszka ?
Obserwuj wątek
    • t-mon Re: Które osiedla fajne 05.01.06, 15:34
      im bliżej centrum tym lepiej,dobre są też bloki przy ulicy Sandomierskiej i Prostej...odradzam Czarnów,Stok i Sady-nie jest zbyt bezpiecznie i nie masz co liczyć jakąkolwiek pomoc sąsiadów w kryzysowej sytuacji....
      • Gość: blond_inka Re: Które osiedla fajne IP: 82.160.122.* 05.01.06, 17:06
        Barwinek! Tam mieszkalam 18 lat i nigdy nic zlego sie nie dzialo (chociaz
        podobno ostatnio jest coraz gorzej). Na Kochanowskiego jest ladnie i rzadko
        slyszy sie o jakichs incydentach. Z obu osiedli jest blisko i do miasta i do
        lasu, na Telegraf.
        • Gość: gość Re: Które osiedla fajne IP: *.piasta.pl 05.01.06, 18:09
          A osiedle XXV-lecia ,,Bocianek,Słoneczne
          Wzgórza,Uroczysko,Związkowiec,Świętokrzyskie ?
          • Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 05.01.06, 18:26
            Barwinek i Słoneczne piorą się ze Świętokrzyskim i Stokiem, dlatego tu lepiej
            uważać, jeśli przekraczasz ulicę wyznaczającą granicę osiedli, bo jeśli uznają,
            że za bardzo się "bujasz" - dostaniesz wpie*d*l. Zasady proste, ale lepiej ich
            przestrzegać. Wiem coś o tym.
            Pozdro ;)
            • Gość: ogrodnik Sady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 18:30
              czy Sady są niebezpieczne ? przecież chyba na Skarpie [bliżej centrum] mieszka
              więcej chołoty ?
              • Gość: jqs Re: Sady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:21
                pewnie że sady są ok - dopiero od Szydłówka zaczyna się robić niebezpiecznie.
    • Gość: dds Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:25
      A swoją szosą to masz składany blok,że tylko go rozłożyć i postawić na którymś
      z osiedli?
      • Gość: gość Re: Które osiedla fajne IP: *.piasta.pl 05.01.06, 20:43
        Jeszcze nie kupiłem miszkania . Zaczynam od osiedla gdzie szukac ofert
        sprzedaży bo kilka osób mi powiedziało,że po prostu w Kielcach niektóre
        dzielnice nie należy brac pod uwagę jako miejsce zamieszkania.
    • Gość: slichowice Re: Które osiedla fajne IP: *.devs.futuro.pl 05.01.06, 20:25
      slichowice
      • Gość: tatusiek Re: Które osiedla fajne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:17
        >"Barwinek i Słoneczne piorą się ze Świętokrzyskim i Stokiem, dlatego tu lepiej
        >uważać, jeśli przekraczasz ulicę wyznaczającą granicę osiedli, bo jeśli
        >uznają, że za bardzo się "bujasz" - dostaniesz wpie*d*l. Zasady proste, ale
        >lepiej ich przestrzegać"

Jeśli ktos sie bije z okazji ze jest z innego osiedla to chyba tylko
        gó..arstwo z gimnazjum.Na osiedlach Stok i świetokrzyskie lepiej nie
        mieszkac..tu poprostu jest niebezpiecznie, nie wchodzac w szczegoly ,ale
        pobicia, czy nawet morderstwa sie tu zadarzaja..tak wiec odradzam..

• t-mon Re: Które osiedla fajne 05.01.06, 21:29
          no nie powiedziałbym-wielu drechów ma po 20-pare lat i dalej są w stanie skopać kogoś tylko i wyłącznie dlatego że miezkasz 20 metrów dalej...ja sam kilka lat temu dostałbym w twarz tylko i wyłącznie dlatego że wracałem z Herbów przez Czarnów-wieśniactwo nie zna granic...
      • Gość: jqs Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:24
        Ślichowice, dobry żart - to już lepiej poszukać czegoś w Chęcinach albo
        Suchedniowie itp, dużo taniej a dojazd do miasta trwa tyle samo.
        • Gość: R Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 09:22
          ale bzura ...
          autobusem do centrum można dojechać w 11 min,
          (gdy nie ma korków) a średnio 15 min
          a do Chęcin ?
          chyba wiecej buraku.
    • michel2 Nowiny 05.01.06, 21:23
      Proponuje Nowiny. Leży poza granicami miasta, ale nie jest stamtąd daleko do
      centrum Kielc. Niecałe 8km. osiedle liczy blisko 2,6 tys. mieszkańców. Gmina w
      której osiedle się znajduje (Sitkowka-Nowiny) ma tytuł "bezpieczna gmina". Poza
      tym władze gminy są świetnym partnerem dla każdego rodzaju inwestorów. Także
      tych małych. :-) O czym świadczą liczne dyplomy przyznawane gminie. Wiec jeśli
      planujesz założyć swój biznes to Nowiny są świetnym do tego miejscem. Oprócz
      tego przez teren gminy przechodzą piękne pasma górskie.

Pozdrawiam Michał.
      • Gość: max Re: Nowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:31
        Najniebezpieczniejsze osiedla w Kielcach to Herby i Czarnów nie za ciekawie
        jest też Na Stoku i Świętokrzyskim (typowe wielkie blokowiska), całkiem dobrze
        (jeśli chodzi Ci o mieszkanie w blokach) mieszka się na Barwinku, Ślichowicach,
        reszta typowo przeciętna, pzdr
        • Gość: kuka Re: Nowiny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.01.06, 23:14
          Pytałaś o osiedle XXV lecia , czyli obecnie po prostu Zagórska Południe.
          Polecam , naprawdę jest bezpiecznie i przyjemnie.
          • Gość: gość Re: Nowiny IP: *.piasta.pl 05.01.06, 23:44
            Pochodze z Białegostoku. Owszem są jakieś bijatyki,zwłaszcza od
            knajpami ,klubami studenckimi,dyskotekami-normalka .Są też zaczepki,pobicia na
            osiedlach ale i w centrum miasta . Ale nie ma takiej psychozy strachu i obozów
            osiedli jak w Kielcach.
            Co mnie jeszcze zaskoczyło to taki polityczny styl forum.Na forach innych miast
            sa wątki od osiedlowego fryzjera,przedszkola,knajpy,autobusy itp. A na forum
            kielce można zacząć o czymkolwiek a często skończy się rozmawiąjąc o radnych.

No i niewiadomo dlaczego te mieszkania takie drogie. Oglądam ogłoszenia od 4
            miesięcy i widzę grupę tych samych mieszkań.Nie sprzedają się a ceny jakie były
            tak są.

Trochę mnie zraża w Nowinach ta cementownia.Ale wszystkim dziękuję za
            informację i chętnie jeszcze poczytam opinie.
            • Gość: kuka Re: Nowiny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.01.06, 01:04
              No jeśli chodzi o ceny i ogłoszenia to się mylisz. Wątpię , mieszkania w
              Kielcach sprzedają się na pniu (oczywiście , jesli ktoś nie przesadza z ceną),
              i są stosunkowo do innych podobnych miast nie wiadomo czemu drogie. Ale każdy
              nowy blok , czy nawet domy sprzedają się w dużej części na etapie projektu.
              Znajomy szukał mieszkania na os. XXV lecia (dawnym) przez pół roku, jeżeli coś
              nadawało się do kupienia i miało w miarę rozsądną cenę znikało zanim zadzwonił.
              To co obejrzał to masakra do totalnego remontu w cenie lekko chorej.
              Jeśli bierzesz pod uwagę nowe mieszkanie zajrzyj tu ;
              inwestycjekielce.w.interia.pl/
              • Gość: gość Re: Nowiny IP: *.piasta.pl 06.01.06, 09:58
                Dziękuję.Bardzo fajna strona. Nowe inwestycje są bardzo drogie i buduje się
                mało .

Do końca nie jest wyjaśnione czy brak zagospodarowania terenu-buduje się mało i
                jest tak drogo .

Czy jest drogo-klientów mało i dlatego buduje się mało .

Wiele miast nie ma planu zagospodarowania a jednak buduje więcej.Myślę,że gdyby
                byli chętnie to byli by i tacy którzy zbudują.Słonny jestem jednak twierdzić,że
                rynek jest specyficzny . Bardzo drogi a jednak mało klientów.Zarówno mało ofert
                sprzedaży jak i mało ofert kupna.
                • Gość: apap-la barwinek IP: 80.48.137.* 06.01.06, 10:45
                  to bardzo spokojne osiedle, jest cisza, spokój, swieże powietrze od lasu,
                  niedaleko Telegraf ze stokiem, rezerwat Wietrznia, blisko do amfiteatru na
                  Kadzielni, na stadion przy Szczepaniaka
                  co do strukury wiekowej mieszkańców to pozostaje ona w równowadze, czyli trochę
                  młodych, trochę straszych rodzin
                  sklepy ok(PSS Społem Zbyszko, Bieronka, i in. również odzieżowe itp oraz kilka
                  punktów kosmetyczno-fryzjerskich)
                  szkoła ok
                  księża normalni
                  co jeszcze?
            • michel2 Nie ma się o co bać. :-) 06.01.06, 14:16
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Trochę mnie zraża w Nowinach ta cementownia. Ale wszystkim dziękuję za
              > informację i chętnie jeszcze poczytam opinie.

Cementownia obecnie jest bardzo ekologiczna. Zanieczyszczenia są minimalne. W
              ciągu ostatnich 10lat koncern Dyckerhoff zainwestował w Cementownie 500 mln.
              zl. Obecnie nosi ona miano "zielonej cementowni". Uwierz mi nie ma się czego
              obawiać. W Kielcach zanieczyszczenia są z pewnością o wiele większe. Nie
              dodałem jeszcze ze Nowiny to ośrodek rekreacyjny. Główna atrakcja jest
              basen "Perła". Zespól szkol ponadpodstawowych w Nowinach jest
              najnowocześniejszym tego typu obiektem w Polsce. Wyższość Nowin nad Kieleckimi
              osiedlami polega choćby już na tym ze osiedla kieleckie są częścią większego
              organizmu miejskiego i pełnią przede wszystkim funkcje mieszkaniowa natomiast
              uslugowo-handlowa w minimalnym zakresie. Natomiast Nowiny są osiedlem i
              miejscowością jednocześnie. Wiec Oprócz funkcji mieszkalnej rozwinięta jest tez
              uslugowo-handlowa i rekreacyjna. Na nowinach zasób mieszkaniowy wynosi ponad
              900 mieszkań. (Dokładnie nie wiem). Wiec jest w czym wybierać. :-) Zapomniał
              bym dodać ze już niedługo na Nowinach będą budowane bloki z tanimi mieszkaniami
              komunalnymi.

Zapraszam serdecznie!

Pozdrawiam Michał.
            • Gość: ck Re: Nowiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 14:38
              > Trochę mnie zraża w Nowinach ta cementownia.Ale wszystkim dziękuję za
              > informację i chętnie jeszcze poczytam opinie.

skoro zraza cie cementownia w nowinach to moze troche blizej w strone kielc -
              podkarczowka? to chyba ostatnie osiedle jeszcze w kielcach :) dojazd raczej
              dobry - okolica chyba spokojna, sporo lasu dookola...
      • Gość: Łukasz Re: Nowiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 18:24
        Sam mieszkam niedaleko nowin a konkretnie w zgorsku. mieszkalem 14lat w kielcach
        i uwazam gmine sitkowka-nowiny za o wiele bardziej przyjazna i bezpieczna niz
        kielce. stad jest niedaleko do centrum i nie ma zadnych problemow z komunikacja.
        kursuja busy i autobusy
    • Gość: jaxa Re: Które osiedla fajne IP: *.pgi.waw.pl 06.01.06, 12:00
      Uwaga - unikaj "Zacisza" tam mieszka taki wulgarny s-wysyn - patrz wątek o
      Zaciszu
    • Gość: cooles Re: Które osiedla fajne IP: *.devs.futuro.pl 06.01.06, 14:30
      ale powiedz w jakiej cenie to mieszkanie, jakiej wielkosci itp. moze pomoge bo
      pracuje w biurze nieruchomosci ;)
    • Gość: Biedronka Re: Które osiedla fajne IP: *.cku.tu.kielce.pl 06.01.06, 14:35
      Mieszkam od 18 lat na Stoku i nie byłam nigdy zaczepiana. Mam psa, chodzę z nim
      na spacery czasem w środku nocy (maleństwo, więc mnie nie obroni).
      Poza tym Stok jest blisko lasu, przez co jest świeże powietrze. Powiem więcej -
      tam jest po prostu wygwizdów :-)
      Nie rozumiem czemu nadają etykietkę okropnej dzielnicy.
      Na każdej dzielnicy (nie tylko Kielc) zdarzają się morderswta popełnione przez
      zwykłych łobuzów. Owszem, na Czarnowie na zwykłe nie posiadanie zapałek można
      dostać w twarz, ale nie w biały dzień!
      Czy w Warszawie na Pragę wyjdziesz po zmroku sam na spacerek?

Jeżeli i tak musisz się przeprowadzić do Kielc, to skoncentruj się na
      znalezieniu niedrogiego mieszkania, a jak już znajdziesz, to pokochasz to
      miasto razem z jego wadami ;-)
    • Gość: CK ziom Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 18:57
      Kto mówi, że w Kielcach jest niebezpiecznie? Bardzo często łażę nocą po różnych
      osiedlach choćby wracając od znajomych, ale nigdy, przenigdy nie dostałem
      wpie.. Oczywiście najbezpieczniej jest tam, gdzie mieszkasz - jeżeli jesteś
      szanowaną osobą, to nikt nigdy nie ruszy Twojego auta. Może to zabrzmi dziwnie,
      ale ja swoich samochodów nie zamykam. W Kielcach nie jest niebezpiecznie.
      • Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 06.01.06, 23:53
        Nie zamykanie samochodów, to jak prośba, żeby go ukradli. No i jak dla mnie
        bezmyślność...
    • Gość: geru Re: Które osiedla fajne IP: 82.139.11.* 06.01.06, 22:30
      Mieszkam na Czarnowie od urodzenia. Wierzcie mi, to tak samo niebezpieczne osiedle, jak każde inne. Chyba opinia o tym osiedlu jest bardziej straszna niż ono samo. Wszędzie biją, kradną, włamują się. Na Ślichowicach najwięcej włamań do mieszkań, na Czarnowie biją, gdzieś tam kradną samochody, a gdzieś tam krzywo patrzą na sąsiada. Wszędzie jest i dobrze i źle. Jeśli jesteś dobrym człowiekiem, to wszędzie będzie Ci dobrze. Pozdrawiam i zapraszam. Kocham Kielce...
      • Gość: STOK Re: Które osiedla fajne IP: *.samnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 23:22
        Ogolnie w CK nie jest niebezpiecznie, raz na jakis czas zdarzy sie jakis debil co bedzie chcial pomachac nozem czy sobie ewentualnie postrzelac bez powodu. Ja mieszkam na Stoku, i powiem, ze teraz jest tu coraz bezpieczniej, nie za sprawa policji, tylko po prostu towarzystwo sie uspokaja. Coraz mniej osob pod blokami (przynajmniej zima :-P),dawniej duzo gorsze rzeczy tu sie wydarzaly.
        • Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 06.01.06, 23:51
          Ale zima się skończy i znowu się zacznie. Ja mieszkam na Świętokrzyskim i Stok,
          powiedz szczerze - gdyby ktoś ze Świętokrzyskiego albo Słonecznego bujał się po
          Stoku to byłby bezpieczny? Wątpię...
          • Gość: gość Re: Które osiedla fajne IP: *.piasta.pl 06.01.06, 23:54
            Z pewnych względów wolał bym zamieszkać na osiedlu od strony Warszawy czyli
            Północnej stronie Kielc.Po prostu mam taką pracę ,że możliwe są częste wyjazdy
            do Warszawy . Lepiej jechać do Warszawy niż przez całe miasto i do Warszawy.ALe
            zastanawiam się czy powinno mi to przesłaniać wybór miejsca do zamieszkania ???
            • Gość: miki Re: Które osiedla fajne IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.01.06, 23:58
              Tym się nie przejmuj , przez miasto jedzie się 5 minut gdzie byś nie mieszkał
              • Gość: jurek Re: Które osiedla fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 01:05
                Ja ostatnio jechałem 1h 15min ze slichowic na domaszowska :) powod...mini
                korki :)
                • Gość: Filip Re: Które osiedla fajne IP: 69.156.151.* 07.01.06, 03:28
                  ..straszne rzeczy wypisujecie...ja mieszkam na osiedlu "toronto" i raczej moge
                  byc pewny ze jutro gdy wlacze radio uslysze o jakiejs strzelaninie, ale to nie
                  ma nic wsplnego, albo niewiele z zyjacymi tu milionami ludzi. Sa cale dzielnice
                  po horyzont osiedlowych blokow mieszkalnych ale strzelaniny pobicia odbywaja
                  sie tylko w dzielnicach zamieszkalych przez ludnosc muzynska - ostatnio swoje
                  porachunki tocza mieszkancy Jamajki....sa to glownie gangi zwalczajace sie
                  wzajemnie....ale normalny obywatel, (przeciez tu nikt nie nosi przy sobie
                  pieniedzy, bo po co mu one, skoro wszystko kupuje sie na karty C.) moze
                  buszowac po calym miescie od zmiezchu do switu i wlos mu z glowy niespadnie.

Wasze wypowiedzi daja mi wiele do myslenia od strony sociologicznej....dzieki
            • Gość: Ptak Re: Które osiedla fajne IP: 81.26.13.* 10.01.06, 09:46
              Jak chcesz od strony Warszawy to moim zdaniem tylko Bocianek. Zresztą pod
              każdym względem tylko Bocianek.
              Dobrze gospodarująca spółdzielnia, brak wieżowców, sporo zieleni, wszystko co
              potrzebne na miejscu, dobra komunikacja.
              Niestety to wszystko przekłada się na cenę m2 mieszkania i ilość ofert
              sprzedaży. Ciężko kupić mieszkanie na Bocianku - jak tylko coś się pojawia
              natychmiast znika, albo jest w absurdalnej cenie.
              Powodzenia w przeprowadzce!
    • Gość: gosc:) Re: Które osiedla fajne IP: *.targikielce.pl / 217.97.137.* 09.01.06, 08:39
      polecam nad kieleckim zalewem - bardzo fajna okolica i chyba bezpieczna bo
      mieszkam tu i zyje:)
    • Gość: kielczanin Re: Które osiedla fajne IP: 80.51.245.* 10.01.06, 09:30
      urodziłem sie w Kielcach, ale od 10 lat mieszkam w Poznaniu. Obiektywnie rzecz
      biorąc Kielce to fajne miejsce, ludzie się nie spieszą, życie wolniej płynie-
      to pierwsze wnioski. Poza tym mieszka tu trochę tzw. "wioski". Co do
      bezpieczeństwa- mieszkałem wiele lat Na Stoku- i chyba tak jak wszędzie ani
      dobrze ani źle. Ale osobiście polecałbym przedmieścia Kielc, czy dalsze
      okolice, jak ktoś zauważył np Nowiny, Podkarczówka, Chęciny etc.
    • siasia0610 Re: Które osiedla fajne 11.01.06, 10:17
      uwazam ze słoneczne wzgorze jet ok i juz nie ma zadnych ekscesow z bociankiem
      czy swietokrzyskim ze slonecznego jest blisko do tesco i do reala czyli dwoch
      najwiekszych supermaketow w kielcach a pozatym na osiedlu jest park
      dygasinskiego gdzie mozna wyyjsc na spacer, a ostatno otworzyli bardzo mily bar
      polecam sloneczne
      • Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 11.01.06, 13:42
        Droga Siaiu0610, mówisz, że nie ma żadnych ekscesów ze Świętokrzyskim? Moją
        koleżankę ze Słonecznego chcieli pobić tylko dlatego, że w wakacje
        przesiadywała z kumplami na Świętokrzyskim. No ale skoro to nie są ekscesy, to
        proszę bardzo...
        • Gość: Agape Re: Które osiedla fajne IP: 80.48.137.* 11.01.06, 13:43
          Tam miało być "Siasiu0610". Przepraszam za pomyłkę:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka