Gość: post IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:30 trzeba powołać kieleckie towarzystwo tramwajowe! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gargamel Re: DO ZWOLENNIKWÓW TRAMWAJU! IP: 81.6.130.* 25.01.06, 14:27 Jakieś Towarzystwo już było. W organie Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Kielcach - "Słowie Ludu" publikowano mapki obrazujące przebieg lini tramwajowych. Zebrano też sporo kasy. Pewnie warto to powtórzyć - naiwnych w Kielcach nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: DO ZWOLENNIKWÓW TRAMWAJU! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.01.06, 21:03 > Jakieś Towarzystwo już było. > W organie Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Kielcach - "Słowie Ludu" publikowano > mapki obrazujące przebieg lini tramwajowych. Zebrano też sporo kasy. Pewnie > warto to powtórzyć - naiwnych w Kielcach nie brakuje. No, ale jest nadzieja, że państwo mamy teraz chociaż odrobinę bardziej uczciwe ;))) Wiem, wiem - nadzieja matką głupców :) A jaka jest Twoja wizja Gargamelu tego miasta (naturalnie, gdy już pozbędziesz się Lubawskiego i wszystkich "czarnych")? :> Co Ty byś zaproponował zmienić w tym mieście? A może wszystko jest w porządku (naturalnie oprócz tych dwóch małych szczegółów, o których mowa była wcześniej)? Bo okazujesz się być jednym z największych krytyków wszelkich poczynań, a ja chciałbym się przekonać, czy ta Twoja krytyka jest konstryktywna czy tylko dla zasady... :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: DO ZWOLENNIKWÓW TRAMWAJU! IP: 81.6.130.* 25.01.06, 22:38 Drogi "Crux" - W.Lubawski jest tylko PRODUKTEM tego czasu. Kielce nigdy nie miały /moim zdaniem/ szczęścia do Prezydentów - czy wcześniej- szych Przewodniczących Miejskiej Rady Narodowej - ewentualnie I-szych Sekretarzy Komitetu Miejskiego PZPR. Jakimś wyjątkiem był ostatni przedwojenny Komisaryczny Prezydent Kielc ARTWIŃSKI. Odejście WEL-a niewiele zmieni. Znajdą się inni jemu /lub poprzednikom/ podobni - choć pewnie ciężko będzie znaleść takiego jak on WIZJONERA. Szans na "wyprowadzenie" tego Miasta poza schemat Klerykowa nie ma żadnych. Region w którym się znajdujemy nadaje się w najlepszym wypadku na śred- ni tylko "teren agro-turystyczny" - przegrywa "w cuglach" z innymi gdzie i zaby- tków więcej i budowana latami infrastruktura lepsza. Nie zmieni tego "promowa- nie" Świetego Krzyża, budowa idiotycznych Tablic Mojżeszowych, pomników itp. Brednie o Europejskim Centrum Mody, budowie nowoczesnego lotniska, urządzeniu Centrum Olimpijskich Obiektów Sportowych itp.- można między bajki schować. Jedy- nie Kościół Rzymskokatolicki tradycyjnie STOI tu dobrze - a ile ZNACZY widzą wszyscy. Może więc za 10-15 lat jakieś grupy turystów z innych Państw przyjadą zwiedzać ten KATOLICKI SKANSEN nowoczesnej Europy. Tak więc wyjątkowo CZARNO widzę przyszłość Kielc - bez względu na to czy będzie nimi rządziła Lewica czy Prawica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: DO ZWOLENNIKWÓW TRAMWAJU! IP: 81.6.130.* 25.01.06, 22:53 To wszystko co napisałem nie zmienia faktu, że uważam Kielce za piękne miasto - to w którym się urodziłem /w rodzinie od ponad 200 lat z nim związanej/ i w któ- rym chciałbym umrzeć. Chciałbym aby władzę w nim mieli mądrzy ludzie o których wyborze nie decyduje przynależność partyjna i którzy byliby /może to truizm/ DOBRYMI GOSPODARZAMI. Ludzie dla których ważniejsze od budowy pomników i rozta- czania "wizji" jest dbanie o warunki życia mieszkańców - tak prozaiczne jak np. budowa mieszkań komunalnych i socjalnych oraz remonty dróg. Ale jest to prawdo- podobnie ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: DO ZWOLENNIKWÓW TRAMWAJU! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 26.01.06, 17:42 > To wszystko co napisałem nie zmienia faktu, że uważam Kielce za piękne miasto > - to w którym się urodziłem /w rodzinie od ponad 200 lat z nim związanej/ i w > którym chciałbym umrzeć. Chciałbym aby władzę w nim mieli mądrzy ludzie o > których wyborze nie decyduje przynależność partyjna i którzy byliby /może to > truizm/ DOBRYMI GOSPODARZAMI. Ludzie dla których ważniejsze od budowy > pomników i roztaczania "wizji" jest dbanie o warunki życia mieszkańców - tak > prozaiczne jak np. budowa mieszkań komunalnych i socjalnych oraz remonty > dróg. Ale jest to prawdopodobnie ......... Widzę, że mimo rozbieżności zdań w wielu kwestiach, łączy nas troska o przyzwoitą przyszłość naszego miasta. Środki tylko do osiągnięcia tego celu widzimy trochę inne :) Bez dwóch zdań nie uczynimy z Kielc Krakowa, zresztą nie o to tu chodzi, ale w Kielcach istnieje wiele obszarów, które możemy poprawić. Godzenie się na stan obecny pod pozorem nieulegania wizjonerstwu, oznacza godzenie się na stałe marginalizowanie naszego miasta. Bo my poprzez "łatanie" stanu obecnego nic nowego wartościowego nie wprowadzamy, co pozwoliłoby naszemu miastu przeskoczyć na kolejny schodek w cywilizacyjnym rozwoju. A kto stoi w miejscu, ten de facto się cofa, bo wszyscy biegną do przodu w tym peletonie. Możliwość powstania linii tramwajowej traktuję jako właśnie kolejną szansę Kielc. Nie chcę przytaczać zalet komunikacji tramwajowej, bo jest ona, przynajmniej dla mnie, oczywista. Dużo ciekawsze wydaje mi się, że Kielce mogą na ten cel ubiegać się o dofinansowanie ze środków UE (podobno nawet do 80%). Ja wiem, że UE ostatnio stała się słowem wytrychem - na wszystko pozyskamy fundusze z Brukseli. Ale akurat na modernizacje i budowę linii tramwajowych (a także na zakup nowego taboru) inne miasta w Polsce uzyskały pieniądze. Dlaczego więc nie miałoby się udać Kielcom? Skoro Kielce były już w stanie wyłożyć 40mln na stadion, to nie uważam, aby pieniądze przeznaczone na budowę linii tramwajowej były gorzej spożytkowane ;) No i akurat pomysł zwrócenia się po pieniądze do kolejnego Wielkiego Socjalistycznego Brata, powinna przypaść do Twojego umieszczonego po lewej stronie serce ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kargul Re: DO ZWOLENNIKWÓW TRAMWAJU! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:29 racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kargul Re: DO ZWOLENNIKWÓW TRAMWAJU! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:31 Trzeba powołac towarzystwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwaj Re: DO IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 11:33 Popieram całą duszą Odpowiedz Link Zgłoś