Dodaj do ulubionych

TESCO czy REAL?

22.12.02, 10:05
Jak oceniacie oba hipermarkety w dobie ostrej rywalizacji,czy ceny są
konkurencyjne,czy artykuły nie są przeterminowne,czy po prostu fakt istnienia
2 hipermarketów w jakis sposób wpłynał pozytywnie czy raczej negatywnie na
poziom obsługi i ceny?Mała sondka.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: TESCO czy REAL? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 10:59
      Ze wzgledu na pozostala czesc kompleksu wole jezdzic do Galerii Echo.A markety
      dla mnie mala sie roznia...
      • Gość: słoik@dzemu Re: TESCO czy REAL? IP: proxy / 10.3.0.* 01.01.03, 11:50
        Porównałem, ceny podstawowych artykułow! TESCO pod tym względem zdecydowanie
        przegrywa. Denerwuje mnie ponadto w TESCO, mała przestrzeń przed kasami.Do kasy
        trzeba stać wzdłuż regałow co utrudnia dostęp do nich innym klientom. W REAL`u
        natomiast często brakuje koszyków ręcznych, gdzie wbrew pozorom wybór jest wię
        kszy. Wyjatek stanowią stoiska mięsne i pieczywo w krórych to REAL musi się
        podciągnać. Osobiście zdecydowanie wolę REAL`a, także za wygodniejszy i większy
        parking. Gdy przejdze moda na TESCO i Galerię przewiduję upadłość wielu sklepów
        i dużą roszadę w tym zakresie.
    • Gość: Milos Re: TESCO czy REAL? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 13:31
      Co racja to racja. Real ma lepszą obsługę, nie czeka się przy kasach tyle co w
      Tesco - (niezbyt doświadczona kadra). Stoisko mięsno-wędliniarski o niebo
      lepsze w Realu. Za to w Tesco dużo promocji, niższe ceny i wrotki. Najlepsze są
      pieniądze dla pracowników 300-400za miesiąc.
    • Gość: realista Re: TESCO czy REAL? IP: *.gv.edu.pl / *.gazeta.pl 22.12.02, 19:32
      Po kilku okazjach do porównania dochodzę do wniosku, że wybór towarów w Realu
      jest znacznie większy. Półki w Tesco są często wypełniane na znacznej
      powierzchni tym samym towarem. Ostatni przykład: potrzebowałem białej
      czekolady. W Tesco było parę czekolad do wyboru, ale żadnej białej. Musiałem
      pojechać do Reala, gdzie wybór czekolad był znacznie większy, było też kilka
      białych do wyboru. A tak na codzień - znacznie gorzej jest z mięsem i wędlinami
      oraz z serami. Chleb firmowy Tesco ma jeszcze mniej wspólnego z prawdziwym
      chlebem niż ten z Reala. W sumie: wyrazy uznania dla Galerii Echo i żółta
      kartka dla Tesco. Z ostrzeżeniem - odejście klientów z Tesco to strata dla
      wszystkich sklepów i zakładów gastronomicznych Galerii.

realista
      • Gość: Obserwator Re: TESCO czy REAL? IP: 81.26.15.* 22.12.02, 21:05
        No to nieźle koleg jak po czekoladę i chleb jeździsz do hipermarketów...Ale z
        Ciebie wielbiciel...
        • Gość: realista Re: TESCO czy REAL? IP: *.gv.edu.pl / *.gazeta.pl 23.12.02, 01:11
          Ależ... po czekoladę i wiele, wiele innych. A chleb to tak tylko raz,
          przymuszony, nocą, kupiłem w Tesco - i większość wyrzuciłem, bom z
          kraju, "gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie dla darów
          Nieba" a to nie chleb był, nie dar Nieba, ale jakaś przesiąknięta chemią
          struktura o konsystencji i smaku waty, jakże dobrze mi znana z bytności w
          krajach anglosaskich.

Właśnie wróciłem z Tesco (po pólnocy kolejki do kas mają już rozsądną długość).
          Nie kupiłem m.in. ... pietruszki! Dlatego konsekwentnie podpisuję się:

realista
      • Gość: aga Re: TESCO czy REAL? IP: uroczysko:* / 10.140.18.* 27.12.02, 23:43
        Gość portalu: realista napisał(a):

> Po kilku okazjach do porównania dochodzę do wniosku, że wybór towarów w Realu
        > jest znacznie większy. Półki w Tesco są często wypełniane na znacznej
        > powierzchni tym samym towarem. Ostatni przykład: potrzebowałem białej
        > czekolady. W Tesco było parę czekolad do wyboru, ale żadnej białej. Musiałem
        > pojechać do Reala, gdzie wybór czekolad był znacznie większy, było też kilka
        > białych do wyboru. A tak na codzień - znacznie gorzej jest z mięsem i
        wędlinami
        >
        > oraz z serami. Chleb firmowy Tesco ma jeszcze mniej wspólnego z prawdziwym
        > chlebem niż ten z Reala. W sumie: wyrazy uznania dla Galerii Echo i żółta
        > kartka dla Tesco. Z ostrzeżeniem - odejście klientów z Tesco to strata dla
        > wszystkich sklepów i zakładów gastronomicznych Galerii.
        >
        > realista

Ja też jestem rozczarowana.Nie kupiłam żarówek do halogenków,nie ma wyboru
        artykułów zoologicznych.Mały wybór karm wilgotnych dla kociąt.Tak jest we
        wszystkich sklepach zoologicznych w Kielcach.Dalej muszę sprowadzać dla mojego
        Persa karmy z Dąbrowy Górniczej.Sprawa druga :wygodniej robi się zakupy w Realu
        lub Makro.Blisko postój taksówek .Przy Makro wzywam przez komórkę taksówkę.
        (zwykle robię duże zakupy,ale niezbyt często).Tutaj nie wiadomo jak mam
        powiedzieć taksówkarzowi ,gdzie mnie szukać.Przed świętami nadźwigałam się
        zanim przytaszczyłam zakupy do domu.Długo nie odwiedzę TESCO
    • Gość: Albi Re: TESCO czy REAL? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 23:17
      Jedzonko zdecydowanie lepsze w Realu. W tesco nie wszytsko jest świerze.

Pytanie w poście jest tesco czy real nie mieszać do tego galerii::)))
    • stefan41 Re: TESCO czy REAL? 23.12.02, 02:27
      W Anglii Tesco jest lepsze od Safewaya, Gatewaya i Iceland, ale moim zdaniem
      gorsze od Asdy, ktora specjalizuje sie z artykulach spozywczych. Zeby miec
      lepsze porowanie trzeba by jeszcze jakiegos Auchana albo Geanta, ale na to sie
      chyba na razie nie zanosi.

A czy ktos byl w Realu w Niemczech? Czy jest roznica miedzy ich Realem a
      naszym, wszedzie w Polsce?

Stefan
      • Gość: pchełka Re: TESCO czy REAL? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 08:29
        A ja twierdzę, że w realu i tylko w realu smaczne są bułki z serem (mmm,
        miodzio), bo te z tesco są suche i niedobre.
        • Gość: miki Re: TESCO czy REAL? IP: *.azkp.com.pl / 192.168.1.* 23.12.02, 10:42
          jeden i drugi jest kiepski , ale chyba real lepszy. W ogóle kieleckie
          markety , to póki co - II liga.
    • Gość: Daniel Re: TESCO czy REAL? IP: *.complex.net.pl 23.12.02, 15:33
      Póki co to dla mnie oba nie sa najlepsze,a pisze tak bo mam porównanie do
      innych miast(głównie Poznania)i odnosze wrażenie ze te markety w innych
      miastach są wieksze, lepiej zaopatrzone i bardziej funkcjonalne
      • Gość: klikan sprawa dojazdu IP: PROXY:* / 172.16.1.* 27.12.02, 18:42
        Poruszę sprawę dojazdu do obu hiperów. Tesco ma zdecydowanie lepsze położenie-
        Real ma kiepski dojazd -szczególnie jak jedzie się z osiedli pólnocnych. Pod
        tym wzgledem Real, który kiedyś nawet nie chciał słyszeć o dokładaniu złotówki
        do stworzenia odcinka drogi łączącego ulicę Radomską z ulicą biegnącą wokół
        osiedla Świętokrzyskie( miasto chciało ponoć zwrócić połowę kosztów) przegrywa
        zdecydowanie

Zdaje się, ze Real nie chciał takiego rozwiazania (o sam chodnik z przystanku
        autobusowego 35 i 48 potrzeba była cała batalia prasowa. Bo jakby nie ona to
        Realowi nie przeszkadzało brnięcie po kostki w błocie klientów pragnących
        odwieedzić ten sklep-mowa o niezmotoryzowanych)

Teraz nadal systuacja wygląda tak, ze jak się chce z północnych osiedli
        pojechać do Reala to trzeba zjechać samochodem do ronda przy ul
        Świętokrzyskiej...tylko tyle, ze tam teraz jest Tesco. Po co więc nadrabiać
        drogi...??? Real w trosce o klientów - sam powinien miasto prosić o
        zbudowanie wspomnianej wyżej drogi -deklarując przy tym gotowość finansową ...

Nie porównuję asortymentu obu sklepów. Oba wymiękają przy porównaiu do np
        Galerii Łodzkiej czy Mokotowskiej ..daleko im jeszcze do tetgo poziomu.
        • Gość: sebulba Re: sprawa dojazdu IP: proxy / 10.2.0.* 30.12.02, 17:31
          Różnica pomiędzy supermarketami na zachodzie (w UE) a w Polsce polega na tym,
          że tam ludzie zarabiają pieniądze a w Polsce polaczki dostają gówno na 1/2
          etatu.
          • Gość: tars Re: sprawa dojazdu IP: *.gv.edu.pl / *.gazeta.pl 30.12.02, 20:04
            Gość portalu: sebulba napisał(a):

> Różnica pomiędzy supermarketami na zachodzie (w UE) a w Polsce polega na tym,
            > że tam ludzie zarabiają pieniądze a w Polsce polaczki dostają gówno na 1/2
            > etatu.

... co całkowicie wyjaśnia sprawę dojazdu do Tesco ;)

tars
            • stefan41 Re: sprawa dojazdu 30.12.02, 21:31
              Niestey nie jest to prawda. (Sadze, ze dotyczy to glownie kasjerow, a raczej
              kasjerek, a nie zarzadu). Po pierwsze jakie trzeba miec kwalifikacje, zeby
              pracowac w supermarkecie? Miec jakie takie pojecie o komputerze i to wszystko.
              Do tego byc upzejmym, co u nas raczej jest rzadkie, nie wiem czemu. Po drugie w
              w supermarketach bardzo czesto pracuja emeryci. Np w Anglii taka Asda albo
              nawet Tesco dba o tzw "senior citizens" i daje im zajecie. To jest czescia
              polityki panstwa, ktora nie chce, aby emeryci czuli sie niepotrzebni. Nie
              zarabija oni wcale duzych pieniedzy - kilka lat temu widzialem ogloszenia,
              ktore dawaly im chyba 5 funtow za godzine. Drugie dno tego jest takie, ze
              mlodzi ludzie nie chca pracowac za 5 funtow i ktos musi zajac ich miejsca. W
              ten sposob supermarket ma obsluge, emeryci troche pieniedzy wiecej i lepsze
              samopoczucie, a wszyscy sa zadowoleni. Ciekawe, ktory polski emeryt zgodzilby
              sie na taka prace.

Stefan
              • Gość: gosc Re: sprawa dojazdu IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 31.12.02, 00:28
                Widze , ze p. Stefan jest bardzo aktywny na portalu kieleckim .
                Szczesliwego Nowego Roku 2003.!
                - gosc-
                • stefan41 Re: sprawa dojazdu 31.12.02, 02:04
                  Gos´c´ portalu: gosc napisa?(a):

> Widze , ze p. Stefan jest bardzo aktywny na portalu kieleckim .
                  > Szczesliwego Nowego Roku 2003.!
                  > - gosc-

Ano tak sobie pisze o tym co widze, albo co widzialem.

Dziekuje bardzo za zyczenia. U was juz chyba wtorek, 31?

:))

Stefan
                  • Gość: gosc Re: sprawa dojazdu. Dla STEFANA! IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 31.12.02, 02:38
                    Tak mamy wtorek 31.12. 2002.Moze masz e-mail ? To podaj . Jak masz
                    zyczenie .Pochodze z tych ziem .
                    - gosc-
                    • stefan41 Re: sprawa dojazdu. Dla STEFANA! 31.12.02, 03:44
                      Gość portalu: gosc napisał(a):

> Tak mamy wtorek 31.12. 2002.Moze masz e-mail ? To podaj . Jak masz
                      > zyczenie .Pochodze z tych ziem .
                      > - gosc-

Milo spotkac krajana (przez satelite), chociaz mieszka na atypodach

Stefan
                      stefan41@NOSPAM.gazeta.pl

• Gość: gosc Re: sprawa dojazdu. Dla STEFANA! IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 31.12.02, 03:49
                        jestes nocny marek ?(zart )
                        pozdrawiam .
                        • stefan41 Re: sprawa dojazdu. Dla STEFANA! 31.12.02, 03:51
                          Nie, nocny Stefan. U was tam chyba jakies wczesne popludnie

Stefan
                          • Gość: gosc Re: sprawa dojazdu. Dla STEFANA! IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 31.12.02, 04:18
                            tak godzina 14-15. co porabiasz. uczysz? czy pracyjesz ?
                            • stefan41 Re: sprawa dojazdu. Dla STEFANA! 31.12.02, 04:27
                              Gość portalu: gosc napisał(a):

> tak godzina 14-15. co porabiasz. uczysz? czy pracyjesz ?

Ucze, czyli pracuje. Ale na razie ferie. Napisz na e-mail, to pogadamy dluzej

Stefan
    • bogdan41 Re: TESCO czy REAL? 01.01.03, 00:45
      Czy potrafilbys zadac jeszcze bardziej infantyle pytanie? Moze oglosimy konkurs
      na takowe? Tesco czy Real oto jest pytanie. A po nich chocby end of the
      f***king world. Ile czasu spedzasz na zakupach i czy to jest twoje hobby? Nie
      zdziwilbym sie gdybys byl(a) blondyn(kom).Pozdrowienia i zycze ci w nowym roku
      troche .... a w sumie to nawet szkoda zyczyc.:;
      • Gość: goscx Re:Zyczenia !Dla Bogdana!! IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 01.01.03, 03:54
        Szczesliwego Nowego Roku i zdrowego 2003 !
        PRZYJAZN JEST PSZUKIWANIEM ZRODLA BLASKU,
        KTORYM ZALISNILA TWARZ PRZYJACIELA .
        gosc X
        • stefan41 Re:Zyczenia !Dla Bogdana!! 01.01.03, 04:46
          Gość portalu: goscx napisał(a):

> Szczesliwego Nowego Roku i zdrowego 2003 !
          > PRZYJAZN JEST PSZUKIWANIEM ZRODLA BLASKU,
          > KTORYM ZALISNILA TWARZ PRZYJACIELA .
          > gosc X

Z wzajemnoscia i noworocznymi pozdrowieniami dla antypodow

Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka