Dodaj do ulubionych

Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto

• Gość: Fan władzy Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:33
      Kampania Lubawskiego, aktorska troska o lotnisko- na które nie ma planu
      zagospodarowana, koncepcji programowej, projektu. Kupują teren - gdzie?
      Lotnisko to nie kartoflisko. Hokus pokus i latają samoloty w woj.
      świętokrzyskim.
      Najpier po kolei poukładać klocki. Gdzie nam do lotniska, jak nie ma dróg?
      infrastruktury? dokoła wieś? Kto przyleci do nas? Lepiej zrobić dobre drogi do
      Warszawy i Krakowa, bo tak to będzie wyglądało jak w Meksyku - dzicz i nagle
      lądowisko dla samolotów - tak to mogli myśleć dawno temu Majowie. Teraz trzeba
      pomyśleć bo lotnisko to nie plac wybetonowany i miliony turystów walących do
      wsi Kielce ( po co???- żeby w błocie chodzić nie wiadomo gdzie? ) Z czym
      kojarzą się Kielce? Ulica Sienkiewicza- po to warto przyjechać? Katedra- tego
      najbardziej ludziom brak? Wiejski folklor? - to jest wszędzie. Więc po co? Jaka
      jest koncepcja rozwoju miasta? Tablice mojżeszowe?( bezsens totalny), figurka
      Milea Davisa ( silenie się na konesera jazzu przez włądze miasta?). Czym
      ściągniemy inwestorów? Czym wyróżnimy się od innych? Jaki jest plan rozwoju
      miasta? Castorama, Tesco, Real? ŻAŁOSNE!!! Może zaorać tereny,wziąć te oferty
      ze Skarżyska, Ostrowca i zamiast chęci przedwyborczych hasełęk o lotniskach w
      regionie zafundować jedno wielkie pole golfowe? kto mi wskaże jaki jest plan
      zagospodarowania KIELC i okolic???? Ż A D E N - BO GO NIE MA!!!11
      Stąd wizje każego kto u władzy są takie jak widać. Jeśłi tak dalej pójdzie to
      po wygranej PiS wydamy wszystkie EURO na projekt litniska i pozostaniemu zabitą
      wsią z projektem lotniska za 200 mln Zł bo na tyle będzie na s stać. Tylko po
      co, skoro wszyscy stąd wyjadą a nikt nie przyjedzie na taką kiczowatą i bez
      pomsłu na rozwój wieś. Dobrze że mam samochód to mogę stąd wyjechać!!!!!!!
      • stolat3 Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto 31.08.06, 23:17
        Marszałek ma rację . Województwo to nie tylko Kielce. To równiwż inne miasta ,
        które maja również swoje potrzeby i nie ma co pajacować tylko w miarę
        sprawiedliwie podzielić kasę. A swoją drogą dziwię się że Kielce chcą budować
        pływalnie za unijne pieniądze. Inne miast wybudowały je już dawno wykładając
        własne środki.Lubawski sobie ubzdurał że całą forsę powinny zgarnąć Kielce.
        Chyba pod kopułą ma coś nie tak .

• Gość: msz Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 00:12
          > Marszałek ma rację . Województwo to nie tylko Kielce. To równiwż inne
          miasta ,
          > które maja również swoje potrzeby i nie ma co pajacować tylko w miarę
          > sprawiedliwie podzielić kasę. A swoją drogą dziwię się że Kielce chcą budować
          > pływalnie za unijne pieniądze. Inne miast wybudowały je już dawno wykładając
          > własne środki.Lubawski sobie ubzdurał że całą forsę powinny zgarnąć Kielce.
          > Chyba pod kopułą ma coś nie tak .

To lotnisko ma służyć nie tylko Kielcom ale całemu regionowi,jadnak to Kielce
          mają wziąść na siebie główny ciężar jego budowy. A kto ci powiedział że chcemy
          całą kasę z UE dla siebie?
          >
        • Gość: Yahagi Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.chello.pl 01.09.06, 00:17
          (...)
          To Lubawski powinien przedstawić dane, że lotnisko to będzie dobry interes.

Jestem przekonana, że Lubawski tego nie zrobi. Bo, jak dotychczas,
          przedsięwzięcia Lubawskiego opierają się na mrzonkach, oszustwie i każde
          kosztuje o wiele więcej niż planowano.
          (...)

Za to babetka jest tania .. i trzaska posty od wczoraj od północy... zakładam,że
          robisz to za darmo ?? To trochę unikat w skali ponad lokalnej, bo dziś nikt za
          darmo w zasadzie nic nie robi...
          Nie znam Cię, ale podziwiam za marudzenie. Dawno nie spotkałem kogoś, kto by tak
          seryjnie płodził posty. I to jeszcze takie czarne...

Przed powstaniem CTK tacy jak Ty pukali się w głowę...co za pomysł ? W Kielcach,
          bez tradycji targowych robić taką imprezę ? A już pukali się w głowę gdy się
          dowiedzieli, ze to ma byc MSPO ... pukali i jeszcze się głupio uśmiechali...:)
          Ciekawe gdzie oni dziś są ?
          Babetko, to że potrzebujesz takich danych - jest prawie zrozumiałe. Prawie, bo
          większość obecnych tu ma świadomość jak wiele region może zyskać dzięki
          lotnisku. Ja na przykład takich wyliczeń nie potrzebuje. To z uwagi na brak
          lotniska SKANSKA zrezygnowała z siedziby w Kielcach. Czy to jest wymierne
          finansowo ?

Nie wiem czy lotnisko powstanie... jeśli tak, i jeśli zacznie funkcjonować -
          chętnie wrócę do tego tematu. Ciekawe czy będziesz posługiwać się wtedy tym
          samym nickiem ?

PS.
          Podejdź do lustra i uśmiechnij się. Malkontenctwo powoduje wrzody żołądka.
          • Gość: babetka Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 01:17
            Jak czytam takie bzdury, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Z kłamstwa lub ignorancji wynika stwierdzenie, że Skanska zrezygnowała z
            siedziby w Kielcach z powodu lotniska.

I piszesz:
            "Prawie, bo większość obecnych tu ma świadomość jak wiele region może zyskać
            dzięki lotnisku"

No niech się ujawni ten jeden inteligentny z większości, który przedstawi te
            korzyści. Najlepiej w przeliczeniu na pieniądz.

Mam nadzieję, że się znajdzie, bo jak na razie to dostrzegam wyłacznie
            bredzenie na poziomie Wojtusia Lubawskiego.
      • Gość: msz Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 00:09
        >mpania Lubawskiego, aktorska troska o lotnisko- na które nie ma planu
        >zagospodarowana, koncepcji programowej, projektu. Kupują teren - gdzie?
        >Lotnisko to nie kartoflisko. Hokus pokus i latają samoloty w woj.
        >świętokrzyskim.
        >Najpier po kolei poukładać klocki. Gdzie nam do lotniska, jak nie ma dróg?
        >infrastruktury? dokoła wieś? Kto przyleci do nas? Lepiej zrobić dobre drogi do
        >Warszawy i Krakowa,

Następny dureń znowu bełkocze o drogach do Warszawy i Krakowa. A więc przypomnę
        ci zakuty łbie że drogi do Wawy i Kraka będą zbudowane nie zależnie od tego czy
        powstanie lotnisko czy nie. Jakbyś nie wiedział to do tych miejscowości widzie
        droga E-77 która do 2013 będzie zmodernizowana do parametrów drogi
        dwójezdniowej expresowej S-7, jest to zapisane w NPR do 2013r, to samo dotyczy
        się drogi na Łódź czyli S-74. Przestańcie wreszcie pieprzyć o tych drogach
        nidoinformowane matoły bo to jest żałosne, one powstaną, ale Kielcom i
        regionowi potrzebne jest coś więcej, a tym czymś jest lotnisko.

>bo tak to będzie wyglądało jak w Meksyku - dzicz i nagle
        >lądowisko dla samolotów - tak to mogli myśleć dawno temu Majowie. Teraz trzeba
        >pomyśleć bo lotnisko to nie plac wybetonowany i miliony turystów walących do
        >wsi Kielce ( po co???- żeby w błocie chodzić nie wiadomo gdzie? ) Z czym
        >kojarzą się Kielce? Ulica Sienkiewicza- po to warto przyjechać? Katedra- tego
        >najbardziej ludziom brak? Wiejski folklor? - to jest wszędzie. Więc po co?
        >Jaka
        >jest koncepcja rozwoju miasta? Tablice mojżeszowe?( bezsens totalny), figurka
        >Milea Davisa ( silenie się na konesera jazzu przez włądze miasta?). Czym
        >ściągniemy inwestorów? Czym wyróżnimy się od innych? Jaki jest plan rozwoju
        >miasta? Castorama, Tesco, Real? ŻAŁOSNE!!! Może zaorać tereny,wziąć te oferty
        >ze Skarżyska, Ostrowca i zamiast chęci przedwyborczych hasełęk o lotniskach w
        >regionie zafundować jedno wielkie pole golfowe? kto mi wskaże jaki jest plan
        >zagospodarowania KIELC i okolic???? Ż A D E N - BO GO NIE MA!!!11
        >Stąd wizje każego kto u władzy są takie jak widać. Jeśłi tak dalej pójdzie to
        >po wygranej PiS wydamy wszystkie EURO na projekt litniska i pozostaniemu
        >zabitą wsią z projektem lotniska za 200 mln Zł bo na tyle będzie na s stać.
        >Tylko po co, skoro wszyscy stąd wyjadą a nikt nie przyjedzie na taką kiczowatą
        >i bez pomsłu na rozwój wieś. Dobrze że mam samochód to mogę stąd
        >wyjechać!!!!!!!

Wyjeżdżaj frustracie, nikt nie będzie po tobie płakał, nieudaczniku.

• Gość: Yahagi Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.chello.pl 01.09.06, 00:18
          >> Województwo to nie tylko Kielce. To równiwż inne miasta ,
          >> które maja również swoje potrzeby i nie ma co pajacować tylko w miarę

stolat3:

Nie wiem czy zauważyłeś, ale Obice to nie Kielce :))
          • Gość: Yahagi Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.chello.pl 01.09.06, 00:21
            ISO:

Tobie zwracam uwagę na to samo...:))
            • Gość: Yahagi Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.chello.pl 01.09.06, 00:39
              (...)
              Milea Davisa ( silenie się na konesera jazzu przez włądze miasta?). Czym
              ściągniemy inwestorów? Czym wyróżnimy się od innych?

:))

DO FAN WŁADZY:

Zaproponuj: jak ściągnąć tych inwestorów ? Czym się wyróżnić ?

Jeśli masz dobry pomysł - UM da Ci niezłą kasę.. a prywatnie ja jeszcze do tego
              dołożę (poważnie). Możesz być pewien, że nie tylko UM Kielce przyjmie Cię z
              otwartymi rękami... takich kreatorów sukcesu potrzebuje każde miasto. Daj nam
              próbkę swoich pomysłów i propozycji...

PS. Ciekawe czy podejmiesz temat...(?)

www.adamholzman.com/pastnews.html
              .. jednak ludzie coś o pomniku Davisa w Kielcach wiedzą...

-----------
              Milcz, albo mów coś lepszego od milczenia
              • Gość: msz Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 00:46

> :))

> DO FAN WŁADZY:
                >
                > Zaproponuj: jak ściągnąć tych inwestorów ? Czym się wyróżnić ?
                >
                > Jeśli masz dobry pomysł - UM da Ci niezłą kasę.. a prywatnie ja jeszcze do
                tego
                > dołożę (poważnie). Możesz być pewien, że nie tylko UM Kielce przyjmie Cię z
                > otwartymi rękami... takich kreatorów sukcesu potrzebuje każde miasto. Daj nam
                > próbkę swoich pomysłów i propozycji...
                >
                > PS. Ciekawe czy podejmiesz temat...(?)
                >
                > www.adamholzman.com/pastnews.html
                > .. jednak ludzie coś o pomniku Davisa w Kielcach wiedzą...
                >
                > -----------
                > Milcz, albo mów coś lepszego od milczenia

Jakie on może mieć pomysły, przecież to totalny głupek i nieudacznik. Właśnie
                pakuje się do swojego Audi rocznik 92 i jedzie do Poznania - stolicy
                wielkopolski i przemysłu Hi-Tech, dostanie tam 2,5 na rękę i będzie zgrywał
                tuza biznesu na forum Kielce.
            • Gość: msz Coś dla kieleckich malkontentów. IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 00:41
              Jeżeli sądzicie że Kielce to wiocha, to właśnie dwóch menadżerów z tej wiochy
              zostało docenionych przez Forbes:

Klicki i Sołowow w rankingu "Forbes"
              marc2006-08-24, ostatnia aktualizacja 2006-08-24 16:53
              Krzysztof Klicki jest czwarty, a Michał Sołowow dziewiąty w tegorocznej edycji
              rankingu Liderzy Biznesu, który przygotowała polska edycja magazynu "Forbes".
              To bardzo wysokie miejsca. W komentarzu do tekstu autorzy stwierdzili, że
              uznanie należy się wszystkim kilkudziesięciu biznesmenom, którzy znaleźli się
              na liście. Kandydatów było znacznie więcej, ale tylko te osoby zdobyły
              jakiekolwiek punkty w ocenie ekspertów Forbes.
              Ranking otwiera Jan Wejchert, współtwórca grupy medialnej ITI. Kielczanin
              Krzysztof Klicki jest na miejscu czwartym. Został on doceniony za detronizację
              Ruchu i rozszerzanie biznesu. "Dziś Ruch się kurczy, a Kolporter rośnie i nie
              wyklucza udziału w zapowiadanej na czwarty kwartał prywatyzacji spółki Skarbu
              Państwa" - można przeczytać w tekście odredakcyjnym.
              Pięć oczek niżej jest drugi kielczanin - Michał Sołowow. On został doceniony
              przede wszystkim za korzystne inwestycje w firmę chemiczną Dwory.

I co na to Babetka i inne świnie plujące na Kielce!?
              • Gość: babetka Re: Coś dla kieleckich malkontentów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 01:22
                A co to ma wspólnego z lotniskiem?

Skoro lotnisko to taki interes to pewnie Kilcki z Sołowowem wybudują :)))

Szkoda, że Klicki nie wybudował sobie stadionu tylko musiało zrobić to miasto
                za moje pieniądze.

A w którym to miejscu naplułam na Kielce?
                • Gość: tom Re: Coś dla kieleckich malkontentów. IP: 195.117.200.* 01.09.06, 01:30
                  babetko, idźże z łaski swojej już spać, jutro jest kolejny dzien, musisz
                  wczesnie wstac, zeby od rana truć nam d..ę.
    • jurek_inw Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto 01.09.06, 01:48
      Sa regiony, gdzie ambicje polityczne zeszly na drugi plan:

Gazeta.pl > Białystok > Aktualności

Sala obrad Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku pękała wczoraj w szwach.
      Szczelnie wypełnili ją samorządowcy z całego województwa, chcący dowiedzieć się
      czegoś bliższego o Regionalnym Programie Operacyjnym.

Niecałe 630 milionów euro, które trafi do naszego województwa, będzie dzielone
      w trybie konkursowym. Z konkursu wyłączono około 150 milionów na tzw.
      inwestycje kluczowe. To duże projekty, które pod koniec tego roku powinno
      zatwierdzić Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Ich lista jest już gotowa.
      Znajdują się na niej m.in.: lotniska w Krywlanach pod Białymstokiem, w
      Suwałkach i w Czerwonym Borze(...).

->Czytaj ciemnogrodzie typu bagietka i inne patologie.
      • Gość: babetka Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 01:55
        Co mam czytać głuptasku?

Że sobie wybudują trzy lotniska? Niech sobie budują i dziesięć.

To nie dowodzi, że lotnisko w Kielcach będzie przedsięwzięciem, które
        przyniesie korzyści.

Jak jeszcze jeden przygłupek przytoczy jakiś debilny tekst np. o lotnisku w
        Paryżu, czy Londynie to się załamę :)
        • Gość: antybabet Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 03:01
          No to ty nas przekonaj babetko że to lotnisko jest Kielcom nie potrzebne może
          ty dysponujesz jakimś studium opłacalności podaj wreszcie jakieś konkrety bo
          napinasz się tu od samego rana a twoje wywody sprowadzają się głównie do
          publicznego obrażania Lubawskiego.Na to jest paragraf i jeśli przeczytam tu
          jeszcze jedną obelgę pod jego adresem to składam niezwłocznie zawiadomienie do
          prokuratury o popełnieniu przestępstwa przez autora postów o nicku babetka.
          • tkforever Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto 01.09.06, 03:26
            Zrobię dokładnie to samo bo po wyczynie naszego antymarszałka jestem
            zdesperowany!
            • Gość: Yahagi Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.chello.pl 01.09.06, 08:37
              Babetka:

> Jak czytam takie bzdury, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

No to możesz sobie wyobrazić jak my czujemy się czytając Ciebie ...

> Mam nadzieję, że się znajdzie, bo jak na razie to dostrzegam wyłacznie
              > bredzenie na poziomie Wojtusia Lubawskiego.

... zwłaszcza, gdy w bezsensowny sposób ciągle się powtarzasz. Może podziel się
              informacjami co Ty zrobiłaś dla Kielc / regionu ? To zaczniemy Cię szanować.
              Wojciech Lubawski (nie jest moim idolem) .. załatwił min. stadion który był
              obietnicą... jak widaćnie nie pustą. W czym jesteś lepsza od niego ? W płodzeniu
              kilkudziesięciu pustych postów ?

PS.
              O SKANSKIEJ ... :)) to nie są aż tak zamierzchłe czasy... przykro mi, że nie
              sięgasz pamięcią tak daleko. Nie oczekuj, że zrobie to za Ciebie.

PS 2.

Przejrzałem trochę Twoich postów. Musisz być bardzo nieszczęśliwą osobą... Nie
              czytałem wszystkich, ale z tych z którymi się zapoznałem ani jeden nawet nie
              trącił pozytywną treścią. Czy ty kiedyś jesteś zadowolona ? Tacy ludzie jak Ty
              są bardzo uciążliwi w kontakcie. Mało twórczy, a bardzo uciązliwi... Nawet nie
              wiesz jak bardzo...

Miłego dnia i oby ten dzisiejszy był pozytywniejszy niż ten wczorajszy.
              • Gość: Kielce Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.chello.pl 01.09.06, 08:40
                > To nie dowodzi, że lotnisko w Kielcach będzie przedsięwzięciem, które
                przyniesie > korzyści.

Babetka: lotnisko ma być w Obicach, nie w Kielcach... weź mapę do ręki...zobacz
                gdzie to jest... i postaraj się nie robić już więcej 'błędów merytorycznych', bo
                obniża to Twoje notowania jako partnera/ki godnego wymiany zdań.
                • Gość: babetka Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:34
                  Gość portalu: Kielce napisał(a):

> > To nie dowodzi, że lotnisko w Kielcach będzie przedsięwzięciem, które
                  > przyniesie > korzyści.
                  >
                  > Babetka: lotnisko ma być w Obicach, nie w Kielcach... weź mapę do
                  ręki...zobacz
                  > gdzie to jest... i postaraj się nie robić już więcej 'błędów merytorycznych',
                  b
                  > o
                  > obniża to Twoje notowania jako partnera/ki godnego wymiany zdań.

To jest rzeczywiście argument, który mnie do lotniska przekonał :)))
              • Gość: babetka Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:33
                Co to ma do rzeczy, co ja zrobiułam dla Kielc i regionu? - nie pyatj jak kretyn.

Załatwił stadion? Wywalił na stadion moje pieniądze. Jest to jeden z dowodów na
                pustotę umysłową Wojtusia Lubwskiego. A cały nproces inwestycyjny dowiódł, że
                Lubwski albo nas oszukiwał, albo jest ignorantem do kwadratu.

Skoro twierdzisz, że firma, która posiada siedzibę w Warszawie powinna
                przenieść zarząd do Kielc, w których realizuje marginalne prace i do których to
                Kielc powinno także przenieść się kilkuset pracowników i to jest rozwiązanie
                efektywne i racjonalne, to chyba nie mamy o czym rozmawiać. I lotnisko było na
                całkowicie ostatnim miejscu. Bo żaden biznesmen nie stawia wyżej wygody
                podróżowania niż długofalowej efektywności przedsięwzięcia.

Dziękuję za analizę mojej osoby. Nie jesteś pierwszy i z pewnością nie ostatni
                na forum, który to czyni. Ja się temu nie dziwię, bo jak głupek nie ma
                argumentu, to zwykle zajmuję się moją uroczą postacią :)
                • Gość: Yahagi Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.chello.pl 01.09.06, 09:46
                  > Co to ma do rzeczy, co ja zrobiułam dla Kielc i regionu? - nie pyatj jak kretyn.

Panuj nad emocjami... to co piszesz świadczy o Tobie... milcz albo pisz coś
                  innego od obrażania rozmówców.

> Ja się temu nie dziwię, bo jak głupek nie ma argumentu, to zwykle zajmuję się
                  > moją uroczą postacią :)

Jeśli Twoja powierzchowność zbliżona jest odrobinę do Twojego poziomu
                  argumentacji, to myślę, że nic nie straciłem.
                  Parafrazując Ciebie: Babetka gdy nie ma argumentów - obraża innych.

Załóż sobie wątek Babetkowy i tam dawaj upust swym emocjom. To co tworzysz
                  przestaje mieć poszlaki materiału do dyskusji. Po polsku: naucz się rozmawiać...

z mojej strony to wszystko ... niezależnie od tego co na mój temat teraz
                  spłodzisz... lepszego samopoczucia :))

EOF
                  • Gość: babetka Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:53
                    Panuję nad emocjami i z premedytacją okreslam Twoje argumenty, jako kretyńskie.
                    Argumenty kretyńskie są właściwe kretynom.

Chociaż Wojtuś Lubawski także je lubi :)
          • Gość: babetka To ja mam przekonywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:24
            Wojtuś Lubawski ubzdurał sobie, że wyda na budowę co najmniej 500 milionów, a
            później przez kolejne, jeżeli to nie będzie dochodowe, lata miasto będzie
            dopłacało do tego kolejne miliony.

I ten Wojtuś Lubawski nie ma żadnego wiarygodnego studium określającego efekty
            tego przedsięwzięcia.

I to ja mam udowodnić, że to nie jest opłacalne :))) a Wojtuś niedługo rzuci
            może pomysł budowy kosmodromu i znów będę musiała udowodnić :)))

Ja nie jestem pewna, czy to jest opłacalne, czy nie. I właśnie w tym problem
            żeby Wojtuś Lubawski mnie przekonał a nie plótł wojtusiowe brednie.

Bo to co opowiada Wojtuś nader często jest brednią, która naraża nas na koszty
            i straty.

I leć bardzo szybko do prokuratora. Może wtedy ujrzę, czy Wojtuś Lubawski
            wydeaje z siebie umysłowe bździny, czy dysponuje oceną efektywności
            przedsięwzięcia.
            • Gość: Yahagi Re: To ja mam przekonywać? IP: *.chello.pl 01.09.06, 09:41
              Tak.. to Ty masz przekonywać... dokładnie... zgadzam się z Tobą. Ja np nie mam
              wątpliwości, że takie lotnisko będzie bardzo opłacalną inwestycją ...w
              perspektywie czasu bardzo opłacalną dla regionu. Będzie miało wpływ na rozwój
              miasta.. tak jak TK. Kiedyś pukano się w głowę... a teraz w Kielcach (i nie
              tylko ...w regionie również) hotele rosną jak na drożdżach. Warto było ?
              Lotnisko jest potrzebne, zarówno bardzo jak i szybko. Szybko, bo jesli w
              promieniu 100 km wczesniej powstanie inne - sensu budowania portu za takie
              pieniądze nie będzie już zbyt wielkiego.
              Nie wiem czy 500 mln to dobra kwota...moze za duza? A moze padła taka zeby
              jaknajwiecej wyrwac dofinansowania z różnych źródeł ?

Prywatnie wolałbym aby powstało ono w Rykoszynie. Byłoby wg mnie taniej...

PS. Do SKANSKIEJ ...kiedys na MSOP nie przybyła delegacja arabów. Były tego
              następujące przyczyny:
              - brak lotniska (oni z Okęcia autami tłuc się nie będą)
              - brak hotelu ***** (*** gwiazdki to za mało)
              - trzecia przyczyna której nie pamietam... ale można tak jak w wypadku
              powyższych wpisać - nie mogli wydawać swoich pieniędzy. Dajmy im (i innym)szansę..
              • Gość: babetka Re: To ja mam przekonywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:52
                Kretyn zwykle nie miewa wątliwości.

A co mają do tego hotele, które są prywatnymi inwerstycjami opartymi na
                rachunku ekonomicznym?

"Jest potrzebne bardzo szybko bo jeśli"... - poraża mnie ten racjonalny
                argument kretyna :)

"Może padła taka żeby..." - czyli Wojtuś Lubawski jest jednak oszustem do
                kwadratu?

A to "dofinansowanie z różnych źródeł" to też moje pieniądze, a nie podarowane
                przez Mikołaja.

Skanska zawsze miała siedzibę w Warszawie. Dziwne, że nie chciało im się tłuc z
                Okęcia.
                Gdyby jednak nie chciała przybyć do Kielc, to i tak nie jest dowodem na to, że
                lotnisko będzie przedsięwzięciem korzystnym.

Czy rozumiesz mnie Misiu?

Rozumiem, że mam dać kretynowi szansę na wyrzucenie bez żadnej analizy setek
                milionów w błoto?!

Gdybym była członkiem SLD lub innej bolszewickiej organizacji, to dałabym z
                pewnością :)
                • Gość: perugino Re: To ja mam przekonywać? IP: *.crowley.pl 01.09.06, 11:04
                  to chyba moja ostatnia wiadmosc dla ciebie, bo nie widze dlaszego sensu
                  korespondowania z toba.

oczywiscie, ze hotel to inwestycja prywatna. a w kapitalizmie, tak to juz jest,
                  ze inwestycji nie prowadzi sie w odosobnieniu - to system naczyn polaczonych.
                  kto wybuduje hotel 4 i 5 gwiazdkowy na odludziu do ktorego nie mozna doleciec
                  samolotem, dojechac autostrada czy dojechac szybka koleja?
                  to wlasnie tak jakby budowac lotnisko na pustyni (jak sama powiedzialas)

a jak kielce zaistnieja jako wazne centrum, to z czasem bedzie sie oplacalo
                  wybudowac autostrade, poprawic kolej,
                  ale ciebie nie przekonuje argument, ze warto budowac lotnisko (tym bardziej, ze
                  moze ono byc finansowane przez innych) a obudzimy sie wtedy jak inni dojada do
                  wniosku, ze sie oplaca i wybuduja je u siebie, i tak kielce beda spokojnym
                  prowincjonalnym miasteczkiem, do ktorego bedzie mozna w najlepszym przypadku
                  dojechac pospiesznym z krakowa i moze jednym ekspresem z warszawy (popraw mnie
                  jesli sa jakies lepsze polaczenia kolejowe...)
                  • Gość: Wicek Re: To ja mam przekonywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:44
                    Racja w 100% tylko niestety do zafajdanego kołtuna babetki żaden logiczny
                    argument nie trafia szkoda z tym wybrykiem dyskutować
                    • fako13 Panie Prezydencie Lubawski 01.09.06, 12:05
                      Tylko determinacja może dać w tym temacie wymierne efekty liczę na Pana
                      wytrwałość w dążeniu do celu i w całości popieram pańską wizję wyrwania Kielc z
                      marazmu społeczno gospodarczego czemu ja i wielu moich znajomych damy wyraz w
                      nadchodzących wyborach.
                      • Gość: babetka Re: Panie Prezydencie Lubawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:09
                        Rzaeczywiście Wojtuś wykazuje wybitną determinację w budowie pomników,
                        stadionu, lotniska i innych kosmicznych, nieprzemyślanych przedsięwzięć.
                    • Gość: babetka Re: To ja mam przekonywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:07
                      A kto przedstawił logiczny argument potwierdzający twierdzenie, że nowe
                      lotnisko będzie dla Kielc i regionu opłacalne i lepsze od innego sposobu
                      wydatkowania tych środków?

Wskaż mi proszę, bo ja nie zauważyłam.
                  • Gość: babetka Re: To ja mam przekonywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:05
                    Mnie prezekona argument, jeżeli ktoś przedstwi, że jeżeli wydamy na lotnisko
                    500 mln PLN a później będziemy dokładali do tego np. 5 mln rocznie, to nie będą
                    strcone nakłady lecz ogółem, podkreślam ogółem, czyli z ewentualnym rozwojem
                    targów, napływem inwestorów i turystów, cargo, oszczędnościami Kielczan
                    wynikającymi z korzystania z komunikacji samolotowej itd. uzyskamy rocznie
                    przychód np. 20 mln. zł.

A to nie jest trudne do oszacowania. I to jest podstawa dyskusji, a nie
                    bredzenia o naczyniach połączonych, ważnym centrum, itp.
                    • Gość: perugino Re: To ja mam przekonywać? IP: *.crowley.pl 01.09.06, 13:58
                      do kogo ta mowa?
                      ja odpowiedzialem na twoje bredzenie o budowie hotelu: zobacz wyzej jaka
                      napisalas glupote, ze lotnisko nijak ma sie budowy hoteli;
                      oczywiscie, ze ktos wylicenia musi zrobic, ale tu na forum duskutujemy mniej
                      fachowo, bo oczywiste jest, ze nikt z nas nie trzyma takich wyliczen w szufladzie,
                      dobrze, ze sie o nie upominasz, ale mozna to chyba robic z wiksza kultura, nie
                      wyzywajac nikogo od kretynow...

bez obioru
                      • Gość: babetka Re: To ja mam przekonywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 19:07
                        Nie ja bredziłam o hotelu.

I tylko debil przy okazji rozważania efektywności budoy lotniska może wyjechać
                        z argumentem, że ktoś wybudował hotele.
      • Gość: Jacek Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 00:37
        To sa istniejace lotniska aeroklubowe, które ambitne władze chcą rozbudować i
        wyposażyć. kilka miesięcy temu tez cała Polska doiwedziała się,żę w regionie
        świetokrzyskim będa lotniska Morawicy, Piekoszowie, Skarżusku, w Ostrowcu, W
        Gowarczowie.Ambitne plany prtzed wybporami wszsycy chca mieć.
    • Gość: babetka A jak to jest w Dortmundzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:35
      Dortmund to takie miasteczko w Niemczech.

Miasto wzięło tam 200 mln EUR kredytu. W Dortmundzie jest ciut większy ruch niż
      kiedykolwiek będzie w Kielcach.

Niestety, lotnisko w Dortmundzie przynosi straty i trzeba je co roku dotować
      milionami euro.
    • Gość: babetka A tu o lotnisku w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:39
      Najczęściej latają urzędnicy :)

tiny.pl/7ddf
    • Gość: babetka A w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:42
      Tam dopłacają tylko 7 mln PLN. W Kielcach będzie nowoczesne, to pewnie trzeba
      będzie dopłacać 15 mln. PLN

tiny.pl/7ddj
      • Gość: Miseryy Re: A w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:48
        Oj "Bagietka" respekta dla Ciebie fajnie się z Tobą przekomarzać !! Ciągle
        poruszana jest sprawa opłacalności a czy ktoś wykonuje studium opłacalności
        inwestycji dla operetki lub filharmonii? A jednak takie obiekty powstają? Życzę
        zdrowia bo ja wracam do pracy...Pozdrowienia
        • Gość: babetka Re: A w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:53
          Porównać lotnisko z operetką lub operą, to jest wyższa szkoła jazdy :)))

Ale Ci odpowiem - tak wykonuje takie studium dla operetki i opery.

Tak jest na zachodzie, gdzie teatry są prywatne i w tych teatrach trzeba
          wystawiać takie spektakle na których się zarobi.

I między innymi dlatego tam jest dobrobyt a u nas bieda, bo składamy się na
          beznadziejnych twórców, czego przykładem są także Kielce.
    • Gość: babetka W Łodzi także straty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:46
      A przecież mają taki ruch, jakiego w Kielcach nigdy nie będzie.

archiwum.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=566
      • Gość: ckk Re: W Łodzi także straty? IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 14:34
        - Na razie lotnisko przynosi straty. Ale już w przyszłym roku wyjdzie na zero, a
        od 2008 r. powinno zacząć zarabiać - przewiduje prezes Krawczyk.

archiwum.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=566
      • Gość: anatol Re: W Łodzi także straty? IP: 213.199.233.* 01.09.06, 14:34
        dla takiej straty ok 10 tys miejsc pracy w DELLu warto miec straty nawet 10 mln
        na lotnisku

bez odbioru
    • lumix33 Marszałek wydał wyrok 01.09.06, 14:11
      No cóż! Miasto wojewódzkie przerosło możliwości rozumowania pana marszałka
      rodem z Połańca.
      Mostek chciał sobie koło domu wybudować, żeby przez Wisełkę spacerować.
      A kładeczke mu zróbcie i paszoł z naszego Województwa! Na wschód! Nazwisko ma
      odpowiednie.
      • Gość: ckk Re: Marszałek wydał wyrok IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 14:29
        W RAdiu Kielce odbyła się dyskusja gościem był p. Gosiewski
        - ostro skrytykował marszałka województwa, wskazał, że dla marszała ważniejsze
        są regionalne inwestycje (jak most w Połańcu) nie wnoszące nic przyszłościowego,
        niż rozwój całego regionu , bedzie mocno naciskał na Urz. Marszałkowski w celu
        zmiany decyzji i wspierał Lubawskiego w tym pomyśle Very Happy
        - oznajmił także, że trasa kolejowa Warszawa - Kielce znalazła sie w projekcie
        przebudowy na najbliższe lata mimo sprzeciwu centali PKP oraz bedzie kasa na E7
        z Warszawy aż do Jędrzejowa
      • Gość: ckk Re: Marszałek wydał wyrok IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 14:31
        Region świętokrzyski dostanie więcje unijnych pieniędzy na ważne inwestycje -
        ujawnnia Radio Kielce 1-09-2006, 08:49:50

Linia kolejowa z Warszawy do Kielc będzie modernizowana za europejskiej
        pieniądze. Projekt został wpisany na listę inwestycji realizowanych z unijnego
        programu „Infrastruktura i środowisko” mimo wcześniejszego sprzeciwu Polskich
        Kolei Państwowych dowiedziało się Radio Kielce. Na unijne dofinansowanie może
        też liczyć droga ekspresowa nr 7 na odcinku od Radomia do Jędrzejowa. Na obie te
        inwestycje region otrzyma ponad 300 milionów euro.
        W przygotowanym przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego dokumencie do którego
        dotarło Radio Kielce znalazły się także inwestycje z obszaru ochrony środowiska.
        Na ten cel przeznaczone zostanie 177 milionów euro. Najwięcej z tego otrzyma
        aglomeracja kielecka na ochronę swych wód podziemnych. Unia przeznaczy na ten
        projekt 68 milionów euro. Na dofinansowanie mogą też liczyć projekty z
        Jędrzejowa, Końskich i obszaru Górnej Nidy. Za europejskie pieniądze remontowane
        będą także wały w okolicy Sandomierza.
        Łącznie w programie „Infrastruktura i środowisko” przeznaczono 642 miliony euro
        dla regionu świętokrzyskiego. To prawie tak samo dużo jak kwota przeznaczona na
        cały Regionalny Program Operacyjny rozdzielany w naszym województwie.
        www.radio.kielce.pl/
        • Gość: Wicek Re: Marszałek wydał wyrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:53
          Brawo Przemek dobrze że jesteś o TK też jestem spokojny a Wołodzko do taczki!
          • Gość: psycholog Do durnej psycho babetki IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 16:45
            Amerykański koncern zainwestuje w Chorzowie
            (...)
            Na decyzję o lokalizacji nowego parku logistycznego na Śląsku wpłynął m.in.
            największy w Polsce wskaźnik gęstości dróg i linii kolejowych oraz bliskość
            autostrady A-4 i dwóch międzynarodowych lotnisk: w Pyrzowicach i Balicach.

biznes.onet.pl/0,1379445,wiadomosci.html
    • Gość: Anar Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 17:47
      O jaki stronniczy artykulik. Jak ktoś nie zna sprawy to łyka to jak ciepłe
      byłeczki. Vivat współpraca Lubawskiego z lokalnymi mediami. Brawo. Podziwiam.

Członek Zarządu Województwa.
      • Gość: msz Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 01.09.06, 20:29
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: Anar napisał(a):

> O jaki stronniczy artykulik. Jak ktoś nie zna sprawy to łyka to jak ciepłe
        > byłeczki. Vivat współpraca Lubawskiego z lokalnymi mediami. Brawo. Podziwiam.
        >
        > Członek Zarządu Województwa.

Szanowny Członku, czy wobec powyższego mógłby nam Członek naświetlić trochę
        sytuację? Jak to naprawdę jest z tymi euro na lotnisko.

• lesiul Do członków 01.09.06, 22:40
        Wszystkie członki od marsałka to obiboki nawet pieniędzy wywalczonych przez
        innych dla województwa nie potrafią racjonalnie podzielić na czele z panem
        marsałkiem wielkim z połańca który sobie most planuje wybudować za ciężkie
        miliony euro co powinno zrobić podkarpacie bo jakie znaczenie ma taki most dla
        regionu albo za 30 milionów euro obdarował chorą służbę zdrowia w powiatowe
        szpitale Opatowski i Starachowicki.
        Niech już te członki od marsałka odejdą bo tylko wstyd całemu regionowi
        przynoszą.
        • stolat3 Re: Do członków 01.09.06, 22:55
          Kleryków napewno nie zgarnie calej forsy bo mamy urząd marszałkowski który dba
          o to by i inni skorzystali z pieniędzy unijnych. Ty oczywiście byś wolał żeby
          ludzie z Opatowa i Starachowic jeździli leczyć się w Kielcach , ale niestety
          jesteś tylko pionkiem który pyskuje nie mając argumentów. Lotnisko lotnisko i
          jeszcze raz lotnisko . Chorzy ludzie na główkę na główkę na główkę.ZKielc nie
          można wyjechać normalnie w żadnym kierunku a oni marzą o pierdołach.
          Przypomnial mi się dowcip z czasów komuny. Dietetyczka radzi by się racjonalnie
          odżywiać spożywając kiełki pszenicy. Na to jeden z uczestników spotkania
          odpowiada , Q...rwa siać nie ma czo a ona mówi o kiełkach do jedzenia. To samo
          tyczy się lotniska w Kielcach. Lepiej zmodernizować drogi i całą infrastruktórę
          transportową za tą kasę , a nie jakieś dyrdymały.
        • Gość: Jacek Re: Do członków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 00:53
          Dlaczego nie mozna dyskutować tylko obrażac ludzi z Zarządu ? Czy nie warto
          się zastanowić,że byc może mają racje i chcą wydać pieniadze w sposób
          gospodarny ? Pan Prezydent lekką reką podejmuje in westycje, które później
          okazują sie droższe o sto procent ? Przykłady ? Jest ich wiele.O tym trzeba
          rozmawiac przed wyborami.
          O lotnisku w Obicach trzeba zapomnieć,smutek ogarnie ludzi tam
          mieszkających.Ktos im to obiecywał ...
          • Gość: Yahagi Re: Do członków IP: *.chello.pl 02.09.06, 09:55
            stolat3:

Powtórze:
            Nie wiem czy zauważyłeś, ale Obice to nie Kielce :)) I to Obice zgarną forsę a
            nie Kielce. Myślę, że po 250 postach (w tym 120 Babetki) powinieneś to już
            zauważyć.

Z Kielc można normalnie wyjechać w każdym kierunku. Widać że nie masz pojęcia o
            czym piszesz (gdzie Ty mieszkasz ??). Zapraszam dla porównania do Gdańska.
            Wyjazd: Gd. Oliwa - Tczew - 1.40. Zobacz ile to jest kilometrów.

• Gość: babetka Otóż właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 10:04
              Więc dlaczego w tej sprawie nie wypowiada się wójt Morawicy? I dlaczego to wójt
              Morawicy nie składa wszelkich wniosków i projektów?

A najlepiej gdyby to zrobił sołtys Obic pan Marian Gajek, bo nie wątpię, że
              sołtys Obic przedstawiłby rozsądną argumentację, a nie bredzenia debila.

PS.
              Cieszę się, że policzyłeś moje posty :)
              • Gość: Yahagi Re: Otóż właśnie IP: *.chello.pl 02.09.06, 10:10
                >> Więc dlaczego w tej sprawie nie wypowiada się wójt Morawicy? I dlaczego to
                >> wójt Morawicy nie składa wszelkich wniosków i projektów?
                >> A najlepiej gdyby to zrobił sołtys Obic pan Marian Gajek, bo nie wątpię, że
                >> sołtys Obic przedstawiłby rozsądną argumentację, a nie bredzenia debila.

Na forum GG ?? !!!! Z Babetką ??!!!

• stolat3 Re: Do członków 02.09.06, 13:37
              Yahagi jeżeli uważasz że z Kielc można wyjechać normalnie w stroę Lublina bądź
              Tarnowa to gratuluję poczucia humoru. Tylko modernizacja dróg w kierunku
              Piotrkowa i Krakowa może nas przybliżyć do cywilizacji jaką niosą ze sobą
              autostrady. Lotnisko i owszem potrzebne , ale nie tak jak dobre drogi i koleje.
              Każdy inwestor zwraca głównie uwagę na te sprawy, a nie jakieś lotnisko.Czy Man
              chcąc inwestować w nową fabrykę w Starachowicach pytał się o lotnisko , czy
              raczej o drogi którymi odbywa się głównie transport zaopatrzeniowy. Zapytaj
              prezesów SSE Starachowice oni ci udzielą wyczerpującej odpowiedzi.A pomysły
              waszego prezydenta drukujcie i oprawiajcie w ramki , a później otworzycie
              Muzeum Dziwnych Pomysłów.
              • Gość: Filip Re: Do członków IP: *.dsl.bell.ca 02.09.06, 16:34
                ....Babetka dosc skutecznie rozwalila obowiazujacy dzis w Kielcach (jak to
                wynika z powyzszej dyskusji) obowiazujacy stereotyp myslenia....brawo !

....Kielce pod presja "inwestycji" ....ale taka pasja moze okazac sie tez zbyt
                kosztowna zabawa bladzenia w chmurach raczej marzycieli niz ludzi chodzacych po
                ziemi.

Mam wrazenie ze jakby padlo wraz z centralnym sterowaniem centralne planowanie
                infrastruktury...a dzis nam samorzady tez beda w stanie zaproponowac "Hute
                Katowice"...bez wzgledu na koszta...obciazenie jej funkcionowania na kolejne
                trzydziesci lat.

Bodajze wczoraj znalazlem w tym temacie cenny post Babetki ( dzis nie udalo mi
                sie go znalesc) w ktorym przekonuje ona o koniecznosci inwestowania w koleji..

I nie bedzie nic bardziej dla rozwoju Polski cenniejszego....bardziej
                luksusowego, bardsziej ekonomiscznego niz inwestycja w krajowe PKP.

Przy tak wielkich Kielczan apetytach inwestycyjnych koszmarnym zaniedbaniem a
                moze i celowym planowym szwindlem (jak niegdzisiejsza proba sprzedazy Stoczni
                Gdanskiej przez tow.Rakowskiego)jest zaniechanie budowy szybkiej koleji
                laczacej Warszawe- Kielce -Krakow.....to jest jak mi sie wydaje celowa robota
                odciecia regionu Swietokrzyskiego od swiata...( na co sami Kielczanie sie
                zgadzaja) podobnie jak pozostaje odciety caly teren podgorski od Krakowa do
                Zakopanego....

Sprzed niespelna tygodniem jako turysta wedrowalem z jednego na drugie
                podlondynskich lotnisk....wbrew nazwie nazywaja sie "londynskie" ale leza dosc
                daleko od Londymu. Lacza je szybkie kolejowe ekspresy 30- 45 minut jestesmy na
                miejscu.
                Kolejowe rozwiazani bedzie wymuszac na nas samo zycie...i juz dzis warto PKP
                potraktowac bardzo na serio.

Babetka uratowala ludzkosc przed kolejnym jej bledem...a moze i calym ciagiem
                niepowodzen...warto czytac jej posty...bysmy nie wpadali zbyt czesto w grozne
                myslenia schematy i bledne iluzje.
    • Gość: Jacek Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 19:45
      Do Jurka:Młody czlowieku ( tak chyba jest)nie strasz rozliczeniami i nie
      krzycz na starszych i bardziej doświadczonych jak Marszałek,którzy w sposób
      rozważny podchdozą do takich decyzji jak budowa lotniska.Pan Prezydent i jego
      grupa inicjatywna lubi wielkie rzeczy i chwała im, ale nie może byc
      przyzwolenia na szastanie pieniędzmi podatników.A tak może być , jesli dojdzie
      do budowy lotniska w Obicach.Pan Prezydent nie przedstawił artgumentów jak i
      planu motywujacego podjęcie takiej budowy, wszystko co dotychzcas powiedział
      wraz ze swoimi wspólpracownikami, to były tylko ogólniki " bo Kielce muszą miec
      port miedzynarodowy".
      Juz i tak spolegliwi radni uchwalili pieniądze na opłacanie analiz i róznych
      ocen i ekspertyz, a takze wykup gruntów, m.in. z funduszu planowanego uprzednio
      na budownictwo mieszkaniowe, Mieszkań socjalnych w Kielcach nie będzie, ale za
      to będa grunty w Obicach.Proszę to wytłumaczyć ludziom, którzy od lat czekają
      na takie mieszkania, czy zakceptują budowę niepotrzebnego lotniska ?
      • fako13 Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto 03.09.06, 10:15
        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Do Jurka:Młody czlowieku ( tak chyba jest)nie strasz rozliczeniami i nie
        > krzycz na starszych i bardziej doświadczonych jak Marszałek,którzy w sposób
        > rozważny podchdozą do takich decyzji jak budowa lotniska.Pan Prezydent i jego
        > grupa inicjatywna lubi wielkie rzeczy i chwała im, ale nie może byc
        > przyzwolenia na szastanie pieniędzmi podatników.A tak może być , jesli
        dojdzie
        > do budowy lotniska w Obicach.Pan Prezydent nie przedstawił artgumentów jak i
        > planu motywujacego podjęcie takiej budowy, wszystko co dotychzcas powiedział
        > wraz ze swoimi wspólpracownikami, to były tylko ogólniki " bo Kielce muszą
        miec
        >
        > port miedzynarodowy".
        > Juz i tak spolegliwi radni uchwalili pieniądze na opłacanie analiz i róznych
        > ocen i ekspertyz, a takze wykup gruntów, m.in. z funduszu planowanego
        uprzednio
        >
        > na budownictwo mieszkaniowe, Mieszkań socjalnych w Kielcach nie będzie, ale
        za
        > to będa grunty w Obicach.Proszę to wytłumaczyć ludziom, którzy od lat czekają
        > na takie mieszkania, czy zakceptują budowę niepotrzebnego lotniska ?
        Stronnicza i nieobiektywna wypowiedz bowiem pieniądze które przeznaczono na
        wykup gruntów w Obicach nie zostały nikomu zabrane od tak.Proszę się najpierw
        dokładnie zapoznać z faktami i okolicznościami w jakich te pieniądze zostały
        przesunięte a jeśli chodzi o pieniądze podatników to proszę się wypowiadać za
        siebie bo ja np.pozwalam,wręcz rządam wydania moich pieniędzy pochodzących z
        podatków na lotnisko w Obicach bo jestem przekonany że jest onopotrzebne
        naszemu regionowi.Jeszcze w kwestii doświadczonego Pana Marszałka dodam że
        karygodną sprawą jest wywalenie 50mln euro na most którego potrzeba wybudowania
        jest co naj mniej wątpliwa a i w tej sprawie Pan Marszałek nie przedstawił
        popartych wyliczeniami argumentów
        • Gość: Klon Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 10:33
          Do niektórych zupełnie nie dociera, że lotnisko już jest, wymaga tylko
          niewielkiej modernizacji i mamy połączenie lotnicze. natomiast Obice to mglista
          obietnica która może się spełnić za lat naście. I tak Kielczanie przez te lata
          będą żyli nadzieją i latać z Okęcia lub Balic.
        • Gość: ala Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: 82.139.11.* 03.09.06, 10:45
          Faku, nie jestem fanką żadnego z panów, ale może przeczytaj najpierw dokumenty
          zamieszczone na stronie podanej w artykule - projekt ma tylko kilkadziesiąt
          stron i analizę naszych możliwości, infrastruktury, społeczeństwa itd możesz
          sobie obejrzeć. Na tej stronie jest też zaproszenie do społecznej dyskusji i
          składania własnych propozycji - może napisz do sejmiku i przedstaw im swoje
          poglądy, jeśli twoja argumentacja będzie przekonująca, mam nadzieję, że
          zostaniesz wysłuchany.

A ja z chęcią dowiem się od ciebie gdzie można przeczytać te wszystkie analizy
          dotyczące planowanych wydatków i przewidywanych korzyści (również finansowych)
          opracowane przez sztab ludzi Prezydenta i obiecuję, że się z nimi zapoznam.
          Postaram się je też obiektywnie ocenić. Z niecierpliwością czekam na informacje.

Pozdrawiam.
    • Gość: ryza Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 09:04
      Pan Marszałek tak jak w piosence "budujemy mosty dla Pana Starosty" chce
      wybudować most dla garstki ludzi i dla własnych ambicji, lotnisko to jest most
      na XXI wiek panie Marszałku.
      • fako13 Do babetki 03.09.06, 10:28
        Może wypowiedz się teraz nt.wywalenia 50mln euro na most w Połańcu wobec braku
        jakichkolwiek merytorycznych wyliczeń co do zasadności takiej inwestycji 50
        eurobaniek to też ogromna kasa nie martwi cię że może zostać utopiona w błocie
        a raczej w wiślanym mule?
        • Gość: babetka Służę od ręki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 10:46
          Rzeczywiście, nie wiem, czy pan Marszałek posiada odpowiednie studium
          opłacalności.

Ale potrafię to cząstkowo oszacować sama.
          Na początek jedno stwierdzenie - samorząd jest w pierwszym rzędzie po to, aby
          czynić życie łatwiejszym miejscowej ludności, a nie tururystom itp.

Most niewątpliwie w wiekszym stopniu ułatwi życie miejscowej ludności niż
          lotnisko.

A teraz proste wyliczenie.

50 mln. EUR = 190 mln. PLN

- zakłóżmy bardzo ostrożnie, że przez most dziennie przejedzie 6 tysiący
          samochodów (500 na godzinę).
          - załóżmy, że każdy z przejeżdżających zaoszczędzi przez skrócenie czasu i
          odległości 10 złotych.

Otrzymujemy, że w ciągu roku oszczędności wyniosą ca 44 mln PLN.
          Co powoduje, że most dla ludności zwróci się w ciagu 4,5 roku.

Oczywiście nie uwzględniam wielu innych czynników. Bo przecież most może
          spowodować także napływ inwestorów, może spowodować zmianę struktury upraw, bo
          będzie bliżej do skupu okreslonych płodów, z pewnością spowoduje wzrost ruchu
          turystycznego, prawdopodobnie spowoduje częściową zmianę ruchu tranzytowego, na
          czym skorzysta Świętokrzyskie itd.

To wszystko można dosyć precyzyjnie oszacować.

I powtarzam - nie wiem, czy pan marszałek posiada takie wyliczenie. Przewiduję,
          że nie posiada, podobnie, jak Lubawski nie posiada wyliczenia w stosunku do
          lotniska.

I nie jest argumentem, za budową lotniska, że most nie posiada wyliczenia.
          Lecz argumentem za mostem jest to, że jest bardziej potrzebny miejscowej
          społeczności i miejscowej społeczności znacznie bardziej ułatwi życie.
          • Gość: babetka Przepraszam bardzo, pomyliłam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 10:52
            Winno być oczywiście 12 tysięcy samochodów, bo zakładałam 500 na godzinę.
          • Gość: Fako13 Re: Służę od ręki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 11:21
            Nie przekonujesz mnie same ogólniki może spowoduje to może tamto.Dziwne że w
            spr.lotniska domagasz się wyliczeń a w spr.mostu wystarcza ci MOŻE.To
            przypomina logikę kalego.
            • Gość: babetka Re: Służę od ręki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 11:24
              Jakie same ogólniki?

Czy moje stwierdzenie, że most zwróci się w ciągu 4,5 roku jest ogólnikiem?

Z tym polemizuj :)

I przypominam - brak argumentów za mostem nie jest argumentem za lotniskiem.
          • Gość: ZigZag Re: Służę od ręki ?????? IP: 82.139.11.* 05.09.06, 12:36
            500 samochodow na godzine czyli 500:60 tj 8 na minute skad ty Babetko w Polancu
            to wezmiesz. Do mostu pod Szczucinem jest 18 KM i na tym moscie nie ma kolejek a
            przez Szczucin jest najplizej do przyszlej autostrady na poludniu ??? po co Ci
            most Na Wisle w odlglosci 20km od istniejacego z drogami po jedenj i po drugiej
            stronie rzeki. Tylko dla ruchu lokalnego z Polanca do terenow podkarpackiego
            Tam przez 1-szy okres bedzie 8 samochodow na godzine. Bo nie bedzie spraw po
            obu stronach, dopoki zwiazki sie nie wytworza. A nawet jesli czesc ruchu
            poszlaby przez ten most to oplacalnosc sasiednich dwoch mostow odpowiednio sie
            obnizy.
            Tu w zasadzie nie ma zadnych oszczednosci
            ZigZag
            • Gość: babetka Re: Służę od ręki ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:30
              Nie wiem, czy tylko dla ruchu lokalnego, czy zmieni się struktura ruchu.
              8 pojazdów na minutę to nie jest dużo. To jest taka średnio obciążona ruchem
              trasa.

Zresztą nie upieram się, jak zauważyłeś przy tych 500. Po prostu nie wiem, jaki
              tam jest ruch. Jeżeli będzie dwa razy mniej, to też się może opłacić chyba, że
              rzeczywiście most będzie prowadził w pole, gdzie nikt nie jeździ. Jak rozumiem,
              dwa sąsiednie mosty to już się dawno zwróciły, a teraz trzeba po prostu
              dogodzić miejscowym mieszkańcom. A samorząd jest przede wszystkim od dogadzania
              miejscowym.
              • Gość: Lolo Re: Służę od ręki ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 14:02
                Ja też jestwm miejscowy i mnie najbardziej dogodziło by lotnisko z prawdziwego
                zdarzenia w Obicach gdzie mógłbym rozpocząć podróż w dużym i wygodnym
                samolocie.Jeśli samorząd jak piszesz ma dogadzać ludziom to krótka piłka niech
                najpierw wybudują rzeczone lotnisko bo zwolenników tej inwestycji jest znacznie
                więcej niż zwolenników budowy mostu w Połańcu
                • Gość: babetka Re: Służę od ręki ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 17:47
                  Owszem, samorząd ma dogadzać ludziom i most dogodzi o wiele większej ilości
                  ludzi niż lotnisko. Niebagatelny jest także czynnik ekonomiczny. Bo oprócz
                  faktu, że na lotnisko wywali się co najmniej 500 mln. zł. to jeszcze rocznie
                  trzeba będzie do niego dopłacać co najmniej kilkanaście milionów.

A takie dogadzanie to było za komuny i skończyło się tak, jak się skończyło.
                  A co najgorsze komuna trwa w umysłach zagorzałych zwolenników lotniska, którzy
                  bez żadnej analizy chcą.
              • Gość: perut Chcecie zimą w trampkach chodzić? IP: *.pu.kielce.pl 06.09.06, 11:10
                Słuchajcie i popierajcie Luawskiego a będziecie zimą w trampkach
                chodzić.Przecież Lubawski przez dwa lata rządził Spółką lotnisko Kielce4 i poza
                stratami/ na utrzymanie prezesa i księgowej- alwe łajdaki wymyślili/ nie
                powstał żaden dokument w sprawie modernizacji Masłowa. Chyba Pan Mariusz
                Kamiński z CBA będfzie miał sporo roboty z KLubawskim i jego krętaczami.
        • Gość: babetka A co do zmartwienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 11:12
          To, jeżeli są podstawy sądzić, że most na Wiśle rzeczywiście będzie inwestycją
          wyjatkowo nieefektywną i potrzebną tylko małej garstce i będzie na nim
          minimalny ruch, to mnie martwi.

Ale ruch drogowy i zapotrzebowanie na most jest wyjątkowo łatwe do określenia.
          I mam nadzieję, że ktoś to określił, bo gdyby nie, to potwierdziłoby tylko moją
          opinię, że urzędnicy są bezmyślnymi osobnikami i zostają urzędnikami w wyniku
          negatywnej selekcji, w której wygrywają szumowiny.
        • Gość: babetka Kwestia sporu i dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 11:22
          Ja, jak zauważyłeś, przedstawiłam swoją fantazję w postaci wyliczenia.

I teraz możemy dyskutować. Bo ktoś może powiedzieć - te 500 samochodów na
          godzinę to jest za dużo, bo tam jest ruch mniejszy.
          Inny może powedzieć - te oszczędności 10 zł. to jest za dużo bo...

Ale jest podstawa do sporu i można przedstawiać racjonalne argumenty.

Natomiast jeżeli ktoś jako argument przedstawia:
          - to jest śmierć dla miasta i województwa,
          - jak nie zbudujemy to będziemy Grecją, a nie Irlandią,
          - ja chcę latać,
          - z Łodzi latają do Dublina,
          - lotnisko to zastrzyk adrenaliny itp.

to ja na coś takiego mogę się tylko z politowaniem uśmiechnąć.
          • Gość: Fako13 Re: Kwestia sporu i dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 11:50
            To oznacza że uważasz się za jedyną osobę która ma rację, uważaj to mogą być
            początki nerwicy do takich rzeczy jak wypowiedzi urzędników publicznych czy
            innych polityków trzeba podchodzić na luzie.Ja rozumię że przytoczone tu
            przykłady są być może nieadekwatne bo są inne o wiele bardziej poważne
            przesłanki które przemawiają za budową lotniska ale zdaję sobie sprawę z dozy
            adrenaliny towarzyszącej tym wypowiedziom przecierz człowiek jest tylko
            człowiekiem i ma taki narząd jak nadnercza
            • Gość: ala Re: Kwestia sporu i dyskusji IP: 82.139.11.* 03.09.06, 11:59
              Faku, zostaw na chwilę babetę. Powtórzę ci mojego posta, bo chyba w wirze
              dyskusji ci umknął. (nie podejrzewam, że mógłbyś go celowo ignorować, bo
              wyglądasz na osobę chętną do prowadzenia dyskusji)

Faku, nie jestem fanką żadnego z panów, ale może przeczytaj najpierw dokumenty
              zamieszczone na stronie podanej w artykule - projekt ma tylko kilkadziesiąt
              stron i analizę naszych możliwości, infrastruktury, społeczeństwa itd możesz
              sobie obejrzeć. Na tej stronie jest też zaproszenie do społecznej dyskusji i
              składania własnych propozycji - może napisz do sejmiku i przedstaw im swoje
              poglądy, jeśli twoja argumentacja będzie przekonująca, mam nadzieję, że
              zostaniesz wysłuchany.

A ja z chęcią dowiem się od ciebie gdzie można przeczytać te wszystkie analizy
              dotyczące planowanych wydatków i przewidywanych korzyści (również finansowych)
              opracowane przez sztab ludzi Prezydenta i obiecuję, że się z nimi zapoznam.
              Postaram się je też obiektywnie ocenić. Z niecierpliwością czekam na informacje.

Pozdrawiam.
            • Gość: babetka Re: Kwestia sporu i dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 12:00
              To jest Twój wniosek.
              Ja tak nie uważam, ale nic na to nie poradzę, że jestem inteligentna i
              dostrzegam absurdy wypowiadane przez ludzików.

Zdecydowaną większość wypowiedzi polityków traktuję "na luzie". Jednak tu
              chodzi o wypowiedź, która jest argumentacją do wydatkowania setek milionów
              złotych w ciągu kilku lat i następnych dziesiatek milonów złotych w ciągu
              następnych kilkunastu lub kilkudziesięciu lat.

I to moich i Twoich pieniędzy. Bo te pieniądze z UE to także w zdecydowanej
              większości nasze pieniądze, które zapłaciliśmy w podatkach i wracają do nas.

Czy nie uważasz, że polityk wydając nasze pieniądze powinien to gruntownie
              uzasadnić, a nie wydawać z siebie bździny?

Ależ ja od samego początku czekam, aż ktoś przedstawi te "poważne przesłanki,
              które przemawiają za budową lotniska".

Ja się dam bardzo łatwo przekonać.
              • Gość: szybki bill Re: Kwestia sporu i dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 15:14
                Babetka jak jesteś taka łatwa do przekonywania, to może dasz się namówić na
                ostre bzykanko.
                Zapewne intaligencja Ci w tym nie przeszkodzi!
                pozdrawiam i czekam!!!
                ps.
                do radomia nie jadę, co to to nie!
    • Gość: Franek ma rację! Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:55
      Chociaż Wołodźko jest z SLD, ale go popieram mimo, że komuchów nienawidzę.
      Znowu Kielce chce wydymać resztę województwa budując sobie filharmonię, jakieś
      głupie geoparki. Panowie i panie Kielce zawsze były dziurą i mimo budowy tego
      co oni chcą, tą dziurą pozostanie, a województwo świetokrzyskie to sztuczny
      twór.
      • Gość: Franek ma rację! Re: Lubawski: Marszałek wydał wyrok na miasto IP: 85.195.123.* 08.09.06, 01:01
        Tak na marginesie ja też jestem sztuczny twór a gł_upi jak cho_lera i te bzdury
        co tutaj wypisywałem o tym świadczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka