redakcja_kielce 16.04.03, 20:44 Powstał pomysł, aby z wieży katedralnej rozbrzmiewał hejnał miasta grany przez górnika. Czekamy na opinie w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jurek Re: Kielecki hejnał IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 21:18 nie gadajmy tylko przejdzmy do konkretow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Kielecki hejnał IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 21:48 Jestem za. Hejnał może odgrywać organista, nawet "Wieczny odpoczynek". Miasto powinno ufundować trąbkę. Problemów finansowych raczej nie będzie. Proboszcz jest człowiekiem operatywnym. To chyba On wywiesił listę utargu z wizyt duszpasterskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Na trąbce? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 22:38 A co się tak wszyscy uparli na trąbkę? Organista gra na organce. Dobra organka kosztuje ze 30 zł. Lubawski sam powinien zakupić instrument dla hejnalisty w kiosku Ruchu. Taki gest z pewnością zauważyliby wyborcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Na trąbce? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 22:41 A gdyby tak grzebień :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Popis muzyczny. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 22:30 A na czym gra górnik? Na kilofie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Popis muzyczny. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 22:31 Ehe, raczej górnik gra na górze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB A piórko? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 22:44 ...i piórko mu się kiwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Jeszcze Radny IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:14 Radny wali w bęben Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB trąbka? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:15 Trąbka mu przygrywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Niezły zespół :) IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:19 Górnik gra na górze, Piórko mu się kiwa. Radny wali w bęben Trąbka mu przygrywa. Biorąc pod uwagę, że grają "Wieczny odpoczynek", to pasuje do Cedzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAL Re: Kielecki hejnał IP: uroczysko:* / 10.140.120.* 16.04.03, 23:17 Ale, Anbild - kmpozytor hejnału kieleckiego, napisał go na pięć instrumentów: trzy trąbki i dwa puzony. Trzeba więc pięciu górników zaangażować. Pięciu górników to niemal kopalnia.A czy mamy w centrum miasta kopalnię? Pewnie że mamy, - kopalnię talentów, i to w samiutkim centrum bo aż w U.M. Talenty że aż ręce z podziwu się składają. Zdolni ci nasi wybrani,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB A Lajkonik? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:22 Pod wieżą powinien brykać Lajkonik. Kto będzie Lajkonikiem? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB A gdyby pójść na całość? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:25 Ja poszedłbym na całość. Na wieży powinny być także co najmniej dwa koziołki. Tak jak w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: A gdyby pójść na całość? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 14:14 ...albo w Pacanowie. Podkuty Matołek sam dałby radę robić za koziołki poznańskie i Lajkonika,laj,laj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: A gdyby pójść na całość? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 16:03 Gdyby podkuć np. Pana Marszałaka to tak jakby grał Matołek. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: A gdyby pójść na całość? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 18:29 Ale by brykał! Mógły zostać nawet przewodniczącym swojej partii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Kielecki hejnał IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 14:17 Pięciu górników! Razy 2, bo mają grać na dwie zmiany, to daje 10 górników! No to sprawa się wydała. Ten radny chce zostać sztygarem, eee.. to znaczy kapelmistrzem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSU Re: Kielecki hejnał IP: *.czajen.pl / 192.168.4.* 16.04.03, 23:25 jesli bedzie ten hejnal slychac na wsu jestem za :) a gornikow powinno byc nie 5 tylko 20 zeby grali na wszstkie strony miasta(swiata). ostatnio taki pan gra na sienkiewicza i bardzo mi sie to podoba - ma szeroki repertuar a zna sie na swoim fachu wiec moze jego by "ubrac" w temat ???? co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Kielecki hejnał IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:43 Szanowny WSU! Propagujesz broń masowego rażenia! Na Jerycho wystarczyło 7 trąb. Wyobrażasz sobie co bedzie jak zagra 20? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSU Re: Kielecki hejnał IP: *.czajen.pl / 192.168.4.* 17.04.03, 10:14 myslalem raczej nad tym zeby sie czyms miasto wyroznialo tzn hejnal grany przez muzykow ktorzy obecnie nie maja pracy/zajecia poniewaz orkiestra gornicza to taki sam wydatek jak zatrudnienie tych osob, a tak odrazu dobry przyklad/uczynek. z tymi trabami to moze przesadzilem - choc z kolejnej strony patrzac na to moze az 20 potrzeba zeby niektorych przebudzic ;) ja tam mam czasami dziwne spojrzenie na niektore rzeczy wiec prosze moich pomyslow nie brac na serio :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Kielecki hejnał IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 10:34 Gość portalu: WSU napisał(a): > ja tam mam czasami dziwne spojrzenie na niektore rzeczy wiec prosze moich > pomyslow nie brac na serio :) Oby inni, w szczególności nasi włodarze, byli zdolni do takich wypowiedzi. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Pomysły trzeba brać na serio! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 14:27 Siedem TRĄB JERYCHOŃSKICH !!!, a óni tu w Kelcach bedom grać zaledwie na trombeckach... Może być dwudziestu. I jeden nadsztygar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Jeżeli nie górnik to... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:46 To oczywiście słoń Trąbalski! Ile radości dla dzieci?! Tylko czy drabina wytrzyma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Za drogo IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 00:08 To zły pomysł! Stanowczo za drogi byłby ubiór górnika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Za drogo IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 14:31 :DDDD Dobry pomysł, przecież zaoszczędziłoby się na trombce... Odpowiedz Link Zgłoś
socjolog_wsi Re: Kielecki hejnał 17.04.03, 00:07 Biorac pod uwage kilka lat mojego studium nad Kielcami,moge smialo zasugerowac ,aby hymn kielecki zagralo cos takiego : www.indianie.eco.pl/linki/b02.gif Propozycja druga: НАШЕ МІСЦЕ В ПОХОДІ ЄВРОПИ ......Останні тидцять-сорок років то той, то інший європеєць, то у тій, то в іншій європейській країні ловить себе приблизно на такому відчутті: "Останні дні мене їсть жорстка нудьга. У мене болить сумління за незроблене, а все, що я зробив до цього часу здається жахливою дурістю. Таким чином, моя нудьга сильно скидається на об'єктивність. ............... ideya.uazone.net/pics/kozak.jpg Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: Kielecki hejnał 17.04.03, 08:39 No cóż, zapewne co poniektórzy kielczanie, ktorych pamięć historyczna i tradycje sięgają przeprowadzenia się do bloków w Kielcach mogą szydzić z tego pomysłu. Ja jednak należę do innej frakcji i będę próbował walczyć o odzyskiwanie ducha miasta, w którym historia nie zaczyna się z dniem wkroczenia Armii Czerwonej. Tak jak kiedyś na forum pisałem już o dorożkach, rykszach i właśnie hejnale, tak teraz całym sercem popieram pomysł W. Burzawy - łącznie z dawnym strojem górniczym hejnalisty. Niezależnie od tego czy teraz to kogoś bawi, Kielce były centrum górniczym (tyle, że nie węgla kamiennego, jak to się może dziś przesmiewcom kojarzyć) zarówno za czasów biskupich (właśnie z tego względu nastąpił ich rozwój w XVI-XVII w.) jak i staszicowskich, kiedy utworzono w nich Główną Dyrekcję Górniczą i pierwszą na ziemiach polskich wyższą szkołę techniczą - Szkołę Akademiczno-Górniczą. Jestem zdecydowanie za i mam nadzieję, że pomysł nie zostanie utrącony przez kpiących z niego (tak jak Anna Krawiecka w dzisiejszym Echu Dnia). pozdr rz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Sandomierski hejnał - ku przestrodze! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 15:19 Nie czytaj Echa Dnia. Co to za gazeta, która echa dnia zna już rano? Czerwona, tak, jak wspomniana przez Ciebie, armia... Żartujemy, co nie znaczy, że nie popieramy. Ja też tu pisałem (przed rokiem?) o kieleckich zakątkach "muzycznych"; i o Karolu Anbildzie też (ja go pamiętam). Mnie martwi, żeby Kielce nie podzieliły losu Sandomierza, gdzie komunistyczne bydło z SLD, co oznacza idiotów pozbawionych nawet tej części kultury, jaka przynależy wyrokiem boskim do idiotów, umieścili na ratuszowej wieży jakieś automatyczne ustrojstwo, które imituje z taśmy bicie zagara i ryczy hejnał, niczym elektroniczna krowa głosem buhaja, o wiele za głośno i o wiele za bardzo źle muzycznie. To nagrywał niewątpliwie jakiś kompletny ignorant, być może sam prezes firmy handlującej owymi elektronicznymi kurantami i hejnalistami. Tak okaleczyć miejski hejnał może tylko skończone antypolskie bydle z SLD. Ale po hejnale odgrywany jest jeszcze wielogłosowo ( O Matko!!!) na jakiejś klawiaturowej pierdzącej organce Psalm XLVII Mikołaja Gomółki napisany w wieku XVI-tym na cztery głosy LUDZKIE, a nie, na Boga!, na nieludzkie cierpienia! Co gorsza, są jeszcze sandomierzanie, którzy znają oryginalny tekst tegoż psalmu w przekładaniu Jana Kochanowskiego z Czarnolasu. Cierpienia młodego Wertera były niczem w porównaniu z tem, czego doświadczają oni: Kleszczmy rekoma wszyscy zgodliwie, Wszyscy śpiewajmy Panu chętliwie, Panu nad Pany ... Słowa Dawidowe stoją w wielkiej sprzeczności z tym, co rozrykuje się z sandomirzskiej wieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Re: Kielecki hejnał IP: *.*.*.* 18.04.03, 15:54 ja scyzoryki jak cos wymyslom to sie idzie smioc bez caly dzien mocie jeszcza jakies inne pomysly ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Kielecki hejnał IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 15:21 Momy. Ale s Sondomirza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Pan prezydent zagra w hejnał IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 00:43 Czy pan prezydent przygotował już fundusik dla górnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Kto dmucha w trąbę? Kto nabija w trąbę? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 13:03 Proponuję, żeby Pan Prezydent Lubawski przydzielił na ul. Sienkiewicza jakiś wygodny lokal górnikom. Przyda im się na próby dmuchania w trąbę. Mogą nawet częstować herbatą i ustawić dmuchany materac, na którym mogliby dmuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najarany Re: Kto dmucha w trąbę? Kto nabija w trąbę? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 13:48 Niewątpliwie taki lokal ożywiłby Sienkiewkę nie tylko popołudniami ale i nocą. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolenowinki Re: Kto dmucha w trąbę? Kto nabija w trąbę? 23.10.03, 14:33 oczywiscie ze nie jest nam potrzebny hejnal tylko prawdziwy hymn miasta kielce do odspiewywania przy waznych okazjach zamiast hejnalu z magnetofonu o godzinie 12 spod ratusza w kierunku ul. Sienkiewicza do galerii Wolskiego powinien przechodzic pochod chóru mieszanego górali świętokrzyskich [ goralki w zapaskach] z hymnem na ustach. Zreszta sprawe marszruty chóru nalezy przedyskutowac. niektorzy chorzysci mogliby takze wydawac uzgodnione na dany dzien okrzyki skierowane do kielczan np. jutro sesja rady miejskiej pan prezydent da wam więcej niech żyje! itp do uchwalenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Kto dmucha w trąbę? Kto nabija w trąbę? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 14:41 A czy nie dałoby się tej procesji poprowadzić kawałkiem ulicy Manifestu Lipcowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gt Re: Kielecki hejnał IP: *.sps.net.sa / *.ruh.isu.net.sa 08.11.03, 15:44 tfutf Odpowiedz Link Zgłoś