Dodaj do ulubionych

21 POSTULATÓW

IP: *.radiopogoda.pl 06.12.01, 14:22
Bardzo często piszemy o różnych rzeczach, które nam się nie podobają, a są związane z
najważniejszymi problemami miasta. Mam pomysł. Napiszmy "21 postulatów" do prezydenta Kielc
Włodzimierza Stępnia (chyba nie odszedł?).

Zbierzemy je do końca roku i prześlemy drogą elektroniczną (bez telefonów, faksów, listów) na adres
prezydenta.

Napiszcie co Was boli. Pokażemy Stępniowi i spółce, że jest ktoś w Kielcach (i nie tylko), komu zależy
na właśiwym, szybkim i efektownym rozwoju miasta.

Jeżeli nas oleją to np. Wyborcza będzie miała okazję napisać o tym.

PIERWSZY POSTULAT: Przystanki autobusowe należy nazywać jak najprościej, tak samo nazywać po
obu stronach ulicy, żeby nie robić ludziom mętliku w głowie.

Jeżeli macie, może bardziej poważniejsze, postulaty to piszcie.

(Oświadczam, że jest to mój prywatny pomysł. W tej, jak i każdej innej sprawie, którą poruszam na
tym forum, reprezentuję tylko siebie)
Obserwuj wątek
    • Gość: To Ja Re: 21 POSTULATÓW IP: *.pkobp.pl 06.12.01, 14:31
      Gość portalu: Rafi napisał(a):

> Bardzo często piszemy o różnych rzeczach, które nam się nie podobają, a są zwią
      > zane z
      > najważniejszymi problemami miasta. Mam pomysł. Napiszmy "21 postulatów" do prez
      > ydenta Kielc
      > Włodzimierza Stępnia (chyba nie odszedł?).
      >

> Zbierzemy je do końca roku i prześlemy drogą elektroniczną (bez telefonów, faks
      > ów, listów) na adres
      > prezydenta.
      >
      > Napiszcie co Was boli. Pokażemy Stępniowi i spółce, że jest ktoś w Kielcach (i
      > nie tylko), komu zależy
      > na właśiwym, szybkim i efektownym rozwoju miasta.
      >
      > Jeżeli nas oleją to np. Wyborcza będzie miała okazję napisać o tym.
      >
      > PIERWSZY POSTULAT: Przystanki autobusowe należy nazywać jak najprościej, tak sa
      > mo nazywać po
      > obu stronach ulicy, żeby nie robić ludziom mętliku w głowie.
      >
      > Jeżeli macie, może bardziej poważniejsze, postulaty to piszcie.
      >
      > (Oświadczam, że jest to mój prywatny pomysł. W tej, jak i każdej innej sprawie,
      > którą poruszam na
      > tym forum, reprezentuję tylko siebie)

No i masz babo placek!!!Uznajesz siebie za lokalnego patriotę i zaczynasz wysuwać
      postulaty do Stępnia. I dobrze, ale jak już chcesz sprowokować ludzi do głębszych
      przemyśleń to nie zaczynaj od nazw przystanków autobusowych!!!!Idąc Twoim tokiem
      rozumowania tylko patrzeć jak ktoś zaproponuje np: przemalowania autobusów na
      zielono!!!tym chcesz zaskoczyć Stępnia???zmusić do wysiłku ludzi???
      Powodzenia!!!!!
      • Gość: Rafi Re: 21 POSTULATÓW IP: *.radiopogoda.pl 06.12.01, 17:17
        DRUGI POSTULAT: Kielce muszą stać się miastem uniwersyteckim. Uniwersytet przyciągnie naukowców,
        studentów, którzy tu potem zostaną, kapitał, etc.

Piszcie o swoich bolączkach. Nawet, jeżeli nie podoba się Wam kolor autobusów. Jeżeli macie inne problemy też
        piszcie.

Fajnie byłoby przesłać te postulaty do prezydenta Kielc. Pomóżcie mi i sobie...
        • Gość: maam Re: 21 POSTULATÓW IP: *.acn.waw.pl 07.12.01, 01:22
          W Kielcach musi powstać Regionalny Oddział TVP, który podniesie rangę
          województwa i regionu, przyczyni się do propagacji wiedzy o pięknej krainie
          świętokrzyskiej, da pracę "kilku" osobom bezpośrednio i pośrednio. Kto ma
          wyobraźnię, to się domyśli dlaczego.
          Wcześniej próbowałem zachęcić do dyskusji w innym wątku, ale jakoś nie było
          dużego zainteresowania. Tylko pierdoły Wam w głowie moi drodzy!
          ...........
          ;->
        • Gość: To Ja Re: 21 POSTULATÓW IP: *.pkobp.pl 07.12.01, 08:14

> DRUGI POSTULAT: Kielce muszą stać się miastem uniwersyteckim. Uniwersytet przyc
          > iągnie naukowców,
          > studentów, którzy tu potem zostaną, kapitał, etc.
          >
          > Piszcie o swoich bolączkach. Nawet, jeżeli nie podoba się Wam kolor autobusów.
          > Jeżeli macie inne problemy też
          > piszcie.
          >
          > Fajnie byłoby przesłać te postulaty do prezydenta Kielc. Pomóżcie mi i sobie...

No stary nareszcie mówisz po ludzku. Oczywiście jestem za, ale z tego co wiem to
          sami naukowcy, reprezentujący WSP i PŚ nie są chętni stworzyć Uniwersytetu. PŚ
          rozumiem, bo może stracić dużo kasy na rzecz WSP, ale to chyba jest sprawą
          drugorzędną. Gdyby jednak powstał w Kielcach Uniwersytet na pewno pomogłoby to
          Kielcom!!!!!!!!!!!!
          Uniwerek w Kielcach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Kaczusia Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 09:04
            Postulat nr 3.

Remont nie tylko nawierzchni ulicy Sienkiewicza ale też i kamienic. Może by tak
            poszukać gdzieś dodatkowych środków na taki cel, może stworzyć jakiś program
            zachęt dla właścicieli. A jeżeli już tego się nie można zrobić, to niech władze
            miasta pilnują aby jedna kamienica nie była malowana w kilku różnych kolorach.
            Tak jak to ma miejsce teraz, kiedy to włąściciel jednego sklepu maluje sobie
            taką farbą elewacje, kiedy ściana sklepu sąsiedniego pomalowana jest inną, a
            oba sklepy są w jednej i tej samej kamienicy.
          • Gość: Slob Re: 21 POSTULATÓW IP: 192.168.2.* 07.12.01, 09:27
            Uniwersytet z PSK i WSP? Totalna bzdura.
            Powinien istniec i uniwersytet i PSK.
            Czy ktos kiedys slyszal o kierunku Budownictwo Drog i
            Mostow na uniwersytecie? Ja nie.
            • Gość: Rafi Re: 21 POSTULATÓW IP: *.radiopogoda.pl 07.12.01, 09:45
              Slob, masz recję, że powinna być i politechnika i uniwerek (ludzie Uniwersytet Świętokrzyski - jak to
              pięknie brzmi).

Mam jednak prośbę. Sprawę uniwerka mamy już z głowy. Teraz, proszę, piszcie o czymś innym.
              Napewno są jeszcze inne sprawy, które Was martwią.

Dziękuję za odzew, ale do końca roku jeszcze daleko, więc piszczie o kolejnych postulatach.

Jeszcze jedna rzecz. Zależy mi, aby posty w tym wątku polegały jednak na pisaniu postulatów, a nie
              na odnoszeniu się do postulatów innych forumowiczów.

Do dzieła!!! Może COŚ z tego wyjdzie, szczególnie jak KTOŚ nagłośni NASZĄ ideę. Pozdrawiam :)
            • Gość: msz Re: 21 POSTULATÓW IP: *.gazeta.pl 07.12.01, 11:07
              Gość portalu: Slob napisał(a):

> Uniwersytet z PSK i WSP? Totalna bzdura.
              > Powinien istniec i uniwersytet i PSK.
              > Czy ktos kiedys slyszal o kierunku Budownictwo Drog i
              > Mostow na uniwersytecie? Ja nie.

Właśnie Slob, wreszcie coś konstruiktywnego powiedziałeś. Z tego co wiem żadna
              Politechnika w Polsce nie ma zamiaru przemianować się na Uniwerek, a zwłaszcza te
              najlepsze Warszawska, Wrocławska, Gdańska.
              Chociaż na zachodzie Europy nie ma Politechnik, tylko wydziały techniczne
              Uniwersytetów, no ale w Polsce mamy inną tradycię (podział na Uniwerki, Polibudy,
              Akademie Medyczne, Ekonomivzne Rolnicze).
              • Gość: TOKARZ Re: 21 POSTULATÓW IP: *.pharmacia.com 07.12.01, 11:28
                Moim skromnym zdaniem w Kielcach nic się nie zmieni, na nic mejle do p.
                Stępnia, tu nawet boski Leszek nic nie pomoże. Trzeba przetrwać jeszcze kilka
                lat aż Warszawka zrobi się mniej atrakcyjna (już się robi), a młodzi ludzie
                zostaną w Kielcach. Pozdrawiam TOKARZ!
              • Gość: Rafi Re: 21 POSTULATÓW IP: *.radiopogoda.pl 07.12.01, 11:30
                msz rozumiem, że odnosząc się do wypowiedzi Sloba chciałeś również przedstawić swój własny
                POSTULAT, prawda?

KOLEJNY POSTULAT: Kielce potrzebują lotniska z prawdziwego zdarzenia. Między Warszawą i
                Krakowem musi być lotnisko, żeby Kielce mogły się lepiej i szybciej rozwijać i żeby mógł do nas
                przylecieć kapitał. :)
                • Gość: Slob Re: 21 POSTULATÓW IP: 192.168.2.* 07.12.01, 11:51
                  Kapital to przyleci jak w Kielcach beda wykwalifikowani
                  ludzie gotowi go przyjac. Jak na razie to wszyscy
                  wyjezdzaja do Warszawy, a tu zostaja jedynie drobne
                  zuliki na kuroniowkach.
                • tymczas Re: 21 POSTULATÓW 07.12.01, 12:01

> KOLEJNY POSTULAT: Kielce potrzebują lotniska z prawdziwego zdarzenia. Między Wa
                  > rszawą i
                  > Krakowem musi być lotnisko, żeby Kielce mogły się lepiej i szybciej rozwijać i
                  > żeby mógł do nas
                  > przylecieć kapitał. :)

O!! kolejny który nie może żyć bez lotniska - posrało cię czy co? po kiego grzyba
                  ci lotnisko? Kielce niebawem zaorają i wszystko w temacie. Myślisz, że jak będzie
                  lotnisko to wszyscy będą inwestować w Kielcach i miasto będzie się rozwijać?!?!
                  wątpie w TO!! Przecież to miasto schodzi na psy i to w oczach! Mamy najstarsze
                  góry w europie i nie potrafimy tego wykorzystać a co dopiero mówić o lotnisku. To
                  samo z przystankami - taką listę możesz sobie wsadzić w dupe!! Kolejny denny
                  wątek na kieleckim forum, jak nie autobusy to lotnisko albo kamienice i nazwy
                  ulic (tak się wymawia czy tak)LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI!!!!!!!!
                  • nick_tymczasowy Re: 21 POSTULATÓW 07.12.01, 15:27
                    tymczas napisał(a):

> O!! kolejny który nie może żyć bez lotniska - posrało cię czy co? po kiego grzy
                    > ba
                    > ci lotnisko? Kielce niebawem zaorają i wszystko w temacie. Myślisz, że jak będz
                    > ie
                    > lotnisko to wszyscy będą inwestować w Kielcach i miasto będzie się rozwijać?!?!
                    >
                    > wątpie w TO!! Przecież to miasto schodzi na psy i to w oczach! Mamy najstarsze
                    > góry w europie i nie potrafimy tego wykorzystać a co dopiero mówić o lotnisku.
                    > To
                    > samo z przystankami - taką listę możesz sobie wsadzić w dupe!! Kolejny denny
                    > wątek na kieleckim forum, jak nie autobusy to lotnisko albo kamienice i nazwy
                    > ulic (tak się wymawia czy tak)LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI!!!!!!!!

a co ty taki nieprzyjemny jestes? co?
                    sam pomysl palancie, zanim uzyjesz obraźliwych słów pod czyims adresem
                    • tymczas Re: 21 POSTULATÓW 10.12.01, 07:28
                      nick_tymczasowy napisał(a):

> (...) sam pomysl palancie, zanim uzyjesz obraźliwych słów pod czyims adresem

a ty co tak łazisz za mną, upierdliwiec jeden
    • Gość: Pietro Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 13:12
      I. WIĘCEJ PARKINGÓW - najlepiej 2 kilkupoziomeowe na obżeżach centrum.
      II. PRZELOTÓWKA NA LUBLIN DO CEDZYNY Z OK. WORLD TRADE EXBUD
      III. PRZEDŁUŻENIE ŻELAZNEJ DO ZAGNAŃSKIEJ
      IV. JAKAS FAJNA UNDREGROUNDOWA KNAJPA NA 500 OSÓB ;)
      V. ROZWINIECIE TURYSTYKI POPRZEZ ULGI DLA TWORZĄCYCH PENSJONATY I INNĄ
      INFRASTRUKTURĘ ( BUDOWĘ NOWYCH STOKÓW )( Mój ciągły postulat )
      VI. KONCERT JAKIŚ FAJNYCH FRANCUSKICH DJ' NA KADZIELNI
      VII. POWOŁAĆ DO ŻYCIA URZĄD INFORMACJI KIELECKO - ŻYDOWSKIEJ
      VIII. PRYWATYZJA CHEMARU
      IX. ZMIANA ZARZĄDU KPP KORONA
      X. PROMOWANIE IDEI E-BUISSENESS WŚRÓD KIELECKICH RAJCÓW I PRZEDSIĘBIORCÓW.
      XI. USUNIECIE KOMUNISTYCZNYCH WYKŁADOWCÓW Z AKADEMII ŚWIĘTOKRZYSKIEJ
      XII. UTWORZENIE POŻĄDNEJ KOMÓRKI KTÓRA SZUKAŁA BY ZAGRANICZNYCH INWESTORÓW W K-
      CACH
      XIII. UTWORZENIE W KIELCACH PIERSZEGO W POLSCE COFFE-SHOPU
      XIV. KINGSAJZ DLA KAZDEGO

to narazie tyle...
      • Gość: Yahagi Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 14:44
        :))

> X. PROMOWANIE IDEI E-BUISSENESS WŚRÓD KIELECKICH RAJCÓW I PRZEDSIĘBIORCÓW.

Wykaz konferencji
        "Internet w firmie - firm@ w Internecie"

poz. 16. Kielce woj.świętokrzyskie
        Staropolska Izba Przemysłowo-Handlowa
        25-002 Kielce ul. H. Sienkiewicza 53 (041) 344 43 92
        termin: 11.12.01
        Centrum Biznesu EXBUD Kielce ul. Manifestu Lipcowego 34

polecam : www.parp.gov.pl/konfinter2.php
        żeby nie było, że w Kielcach nic się nie dzieje...:))
    • Gość: wredny Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 15:14
      jedynym postulatem powinno być
      PRACA DLA LUDZI - bo tam gdzie ona jest ludzie mogą godnie żyć
      na całą resztę przyjdzie kolej.
      • Gość: rz Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.uw.gov.pl 07.12.01, 15:47
        Gość portalu: wredny napisał(a):

> jedynym postulatem powinno być
        > PRACA DLA LUDZI - bo tam gdzie ona jest ludzie mogą godnie żyć
        > na całą resztę przyjdzie kolej.

a jak już ludzie będą mieli pracę to wtedy możemy zacząć szukać inwestorów i
        promować turystykę ;-)
        to oczywiście drobna złośliwość, więc teraz serio:
        to czy powstają nowe miejsca pracy zależy przecież od bardzo wielu czynników. To
        co zależy od władz miasta to ENERGICZNE i KOMPETENTNE działania, dzięki którym
        Kielce zaczną być postrzegane jako atrakcyjne i przyjazne miasto. Gdy np.
        zainwestuje się w atrakcyjność turystyczną niedługo pojawia się potrzeba
        tworzenia turystycznej infrastruktury i powstają w ten sposób nowe miejsca pracy.
        Mój postulat - niech władze miasta konkretnie się zadeklarują, że chcą się tym
        zająć, stworzą program i zaczną go konsekwentnie realizować (i z realizacji
        publicznie i systematycznie się rozliczać). Howgh

• Gość: Rafi Re: 21 POSTULATÓW IP: *.radiopogoda.pl 07.12.01, 16:42
          Dzięki za odzew. Mam nadzieję, że do końca roku uda się wyskrobać parę (symboliczne 21) fajnych
          POSTULATÓW. Władze miasta nie mogą przejść obojętnie wobec grupy ludzi, której bardzo zależy na
          rozwoju Kielc.

Jeszcze jak KTOŚ to nagłośni, to Stępień nie będzie mógł olać "środowiska internautów". Będzie się
          musiał zadeklarować, a chyba nie będzie taki głupi, żeby powiedzieć: "nie, Kielcom nie potrzeba
          lotniska, czy uniwerku".

POPIERAM POSTULAT: Rozwój turystyki. Więcej, czy raczej wogóle, hotele są potrzebne, żeby gruby
          kapitalista z zachodu mógł przyjechać i zostawić u nas swoje ciężko zarobione dolce...

Góry Świętokrzyskie i Baba Jaga programem narodu!!! (Patrz Alpy, z których żyją Niemcy, Włosi,
          Szwajcarz, Francuzi i Austriacy).
          • Gość: BabaJaga Re: 21 POSTULATÓW IP: 193.178.164.* 07.12.01, 16:48
            > Góry Świętokrzyskie i Baba Jaga programem narodu!!!
            O nie! Mnie do tego prosze nie mieszać!
            Mój program nie ma nic wspólnego z programem narodu!
            I niech tak lepiej zostanie ...
            Baba Jaga
            :-)
          • Gość: Kaczusia Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 12:17

> Dzięki za odzew. Mam nadzieję, że do końca roku uda się wyskrobać parę (symboli
            > czne 21) fajnych
            > POSTULATÓW. Władze miasta nie mogą przejść obojętnie wobec grupy ludzi, której
            > bardzo zależy na
            > rozwoju Kielc.
            >
            > Jeszcze jak KTOŚ to nagłośni, to Stępień nie będzie mógł olać "środowiska inter
            > nautów". Będzie się
            > musiał zadeklarować, a chyba nie będzie taki głupi, żeby powiedzieć: "nie, Kiel
            > com nie potrzeba
            > lotniska, czy uniwerku".
            >
            > POPIERAM POSTULAT: Rozwój turystyki. Więcej, czy raczej wogóle, hotele są potrz
            > ebne, żeby gruby
            > kapitalista z zachodu mógł przyjechać i zostawić u nas swoje ciężko zarobione d
            > olce...
            >
            > Góry Świętokrzyskie i Baba Jaga programem narodu!!! (Patrz Alpy, z których żyją
            > Niemcy, Włosi,
            > Szwajcarz, Francuzi i Austriacy).

Zgadzam się, że nie wykorzystujemy walorów turystycznych regionu. Uważam, że
            władze wojewódzkie, gminne i powiatowe powinny wspólnie organizować imprezy typu:
            Dymarki, pokazy walk rycerskich, nie wiem może przydałoby się jakieś "święto
            czarownic" z wielkim festynem nocnym na Świętym Krzyżu. Czytałem, że we Francji
            jest taki region, który słynie z organizowania wielkiej imprezy plenerowaj
            upamietniajacej jakąś bitwą z średniowiecza. W całej tej imprezie biorą udział
            mieszkańcy regionu i przyjezdni turyści poprzebierani w stroje historyczne.
            Wyobraźcie sobie np. jeden cały tydzień z takimi imprezami. Przyjedzie sobie na
            ten okres taki turysta i jednego dnia ma dymarki, następnego jakiś sabat
            czarownic na Łysej Górze innego skoleji jakąś impreze z pokazem walczącej husarii
            i tak dalej i tak dalej. Czego wiecej potrzeba taki musi gdzieś spać, coś jeść,
            coś wypić, kupić pamiatkę, wyporzyczyć strój historyczny, a kasa płynie do
            naszych kieszeni.
            • Gość: Rafi Re: 21 POSTULATÓW IP: *.radiopogoda.pl 10.12.01, 07:59
              Bardzo często piszemy o różnych rzeczach, które nam się nie podobają, a są związane z najważniejszymi
              problemami miasta. Mam pomysł. Napiszmy "21 postulatów" do prezydenta Kielc Włodzimierza Stępnia (chyba nie
              odszedł?).
              Zbierzemy je do końca roku i prześlemy drogą elektroniczną (bez telefonów, faksów, listów) na adres
              prezydenta.

Napiszcie co Was boli. Pokażemy Stępniowi i spółce, że jest ktoś w Kielcach (i nie tylko), komu zależy na
              właśiwym, szybkim i efektownym rozwoju miasta. Jeżeli nas oleją to np. Wyborcza będzie miała okazję napisać o
              tym.

Jeżeli macie, może bardziej poważniejsze, postulaty to piszcie.

(Oświadczam, że jest to mój prywatny pomysł. W tej, jak i każdej innej sprawie, którą poruszam na tym forum,
              reprezentuję tylko siebie)
              • Gość: Rafi Re: 21 POSTULATÓW IP: *.radiopogoda.pl 10.12.01, 13:37
                Mój KOLEJNY POSTULAT: Adam Małysz honorowym obywatelem Kielc.

Wiem, że Małysz mógł nigdy nie słyszeć o Kielcach, ale jest gwiazdą i to nie
                bylejakiego formatu. Wieść o przyznaniu takiej nagrody obejdzie cały kraj.
                Chociaż przez jeden dzień byłoby głośno o Kielcach.

Do dyskusji zapraszam w wątku Małysz Honorowym Kielczaninem.

• _rafi Re: 21 POSTULATÓW 02.01.02, 18:04
                  Przedstawiam Wam list, który wysłałem na internetowy adres asystenta Włodzimierza Stępnia.
                  Pisałem w imieniu forumowiczów kieleckich, gdyż na początku tego wątku wyjaśniłem, że taki list
                  wyślę, więc ci co chcieli coś dopisać wyrazili przez to zgodę na "zaszufladkowanie".

-------------------------------------------------------

Do Włodzimierza Stępnia, prezydenta Kielc.

Szanowny Panie Prezydencie. Piszę do Pana list, w którym przytaczam przysłowiowe "21 postulatów".
                  Są to sprawy ważne dla rozwoju miasta, a przedstawione przez wielu Kielczan na internetowym forum
                  Gazety Wyborczej (www.gazeta.pl). Jednocześnie informuję, że nie reprezentujemy ani Gazety, ani
                  instytucji, w których pracujemy. Są to nasze przemyślenia, które powinny dotrzeć do Pana, żeby go
                  upewnić o pilności ich wdrożenia.

Zaproponowałem, aby Kielczanie przedstawili postulaty, mówiące o tym, co ich gryzie, pomysły, jak
                  usprawnić życie w naszym mieście, etc. Co by zrobili, gdyby byli prezydentem miasta.

Liczymy, że odpisze Pan na nasze postulaty. NA KAŻDY Z OSOBNA. Będzie to wyraz pańskiego
                  oddania sprawie rozwoju miasta. (Nie wyczerpują one oczywiście wszystkich problemów z jakimi
                  borykają się Kielczanie - są one pewnym wycinkiem z życia miasta)

Oto wypowiedzi forumowiczów:

1. Przystanki autobusowe należy nazywać jak najprościej, tak samo nazywać po obu stronach ulicy,
                  żeby nie robić ludziom mętliku w głowie.

2. Kielce muszą stać się miastem uniwersyteckim. Uniwersytet przyciągnie naukowców, studentów,
                  którzy tu potem zostaną, kapitał, etc. (Gdyby powstał w Kielcach Uniwersytet na pewno pomogłoby to
                  Kielcom!!!!!!!!!!!! Uniwerek w Kielcach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

3. W Kielcach musi powstać Regionalny Oddział TVP, który podniesie rangę województwa i regionu,
                  przyczyni się do propagacji wiedzy o pięknej krainie świętokrzyskiej

4. Remont nie tylko nawierzchni ulicy Sienkiewicza ale też i kamienic. Może by tak poszukać gdzieś
                  dodatkowych środków na taki cel, może stworzyć jakiś program zachęt dla właścicieli. A jeżeli już tego
                  się nie można zrobić, to niech władze miasta pilnują aby jedna kamienica nie była malowana w kilku
                  różnych kolorach.

5. Kielce potrzebują lotniska z prawdziwego zdarzenia. Między Warszawą i Krakowem musi być
                  lotnisko, żeby Kielce mogły się lepiej i szybciej rozwijać i żeby mógł do nas przylecieć kapitał. :)

6. WIĘCEJ PARKINGÓW - najlepiej 2 kilkupoziomeowe na obrzeżach centrum.

7. PRZEDŁUŻENIE ULICY ŻELAZNEJ DO ZAGNAŃSKIEJ

8. ROZWINIECIE TURYSTYKI POPRZEZ ULGI DLA TWORZĄCYCH PENSJONATY I INNĄ
                  INFRASTRUKTURĘ (BUDOWĘ NOWYCH STOKÓW NARCIARSKICH)

9. POWOŁAĆ DO ŻYCIA URZĄD INFORMACJI KIELECKO - ŻYDOWSKIEJ

10. PRYWATYZJA CHEMARU

11. ZMIANA ZARZĄDU KPP KORONA

12. PROMOWANIE IDEI E-BUISSENESS WŚRÓD KIELECKICH RAJCÓW I PRZEDSIĘBIORCÓW.

13. USUNIECIE KOMUNISTYCZNYCH WYKŁADOWCÓW Z AKADEMII ŚWIĘTOKRZYSKIEJ

14. UTWORZENIE POŻĄDNEJ KOMÓRKI KTÓRA SZUKAŁA BY ZAGRANICZNYCH INWESTORÓW
                  DO KIELC

15. Jedynym postulatem powinno być PRACA DLA LUDZI - bo tam gdzie ona jest ludzie mogą godnie
                  żyć na całą resztę przyjdzie kolej.

16. To czy powstają nowe miejsca pracy zależy przecież od bardzo wielu czynników. To co zależy
                  od władz miasta to ENERGICZNE i KOMPETENTNE działania, dzięki którym Kielce zaczną być
                  postrzegane jako atrakcyjne i przyjazne miasto. Gdy np. zainwestuje się w atrakcyjność turystyczną
                  niedługo pojawia się potrzeba tworzenia turystycznej infrastruktury i powstają w ten sposób nowe
                  miejsca pracy. Mój postulat - niech władze miasta konkretnie się zadeklarują, że chcą się tym zająć,
                  stworzą program i zaczną go konsekwentnie realizować (i z realizacji publicznie i systematycznie się
                  rozliczać). (POPIERAM POSTULAT: Rozwój turystyki. Więcej, czy raczej wogóle, hotele są potrzebne,
                  żeby gruby kapitalista z zachodu mógł przyjechać i zostawić u nas swoje ciężko zarobione dolce...)

17. Mój KOLEJNY POSTULAT: Adam Małysz honorowym obywatelem Kielc. Wiem, że Małysz mógł
                  nigdy nie słyszeć o Kielcach, ale jest gwiazdą i to nie bylejakiego formatu. Wieść o przyznaniu takiej
                  nagrody obejdzie cały kraj. Chociaż przez jeden dzień byłoby głośno o Kielcach.

18. Przyspieszyłbym o ile jest to w kompetencjach Prezydenta Miasta proces wyjaśniania właśności
                  działek, kamienic itp. Jeżeli nie należy to bezpośrednio do kopetencji PM to robiłbym wszystko aby
                  zostało to jak najszybciej załatwione. Myślę, że znacznie chętniej pojawialiby się tu inwestorzy gdyby
                  mieli pewności,że jak kupią jakąś działkę lub kamienicę to za pare lat nie wyrzuci ich jakis świerzo
                  odnaleziony prawnuk właściciela. Poza tym jak ktoś jest na swoim to lepiej dba o taką działkę lub
                  kamienicę. Może wtedy poprwiłby się wygląd coponiektórych kamienic w centrum, a naprawdę jest tu
                  kilka takich, które kiedyś były bardzo ładne, zresztą najlepszym przykładem jest budynek Teatru
                  Żeromskiego.

19. Teraz coś dla mojego osiedla. Wybudowałbym kanalizację na wszystkich osiedlach domków
                  jednorodzinnych, które takowej jeszcze nie mają, a jest ich troche.

20. Wspólnie z innymi Wójtami, Burmistrzami, Prezydentami, Starostami oraz z Marszałkiem
                  Województwa i Wojewodą popracowałbym nad opracowaniem cyklu imprez kuturalno, rozrywkowych
                  w okresie letnim i zimowym tak aby przyciągnąć jak największą rzeszę turystów. W tym samym gronie
                  popracowałbym nad kompletną strategią promocji województwa. Tak aby każde działanie było
                  przemyslane i dokładnie zaplanowane. U nas w województwie za dużo jest imprez
                  nieskoordynowanych o których wiedzą tylko ziomkowie.

21. Ja bym uruchomił nocne autobuy zwłaszcza w weekendy. Może można by się dogadać z
                  właścicielami busów, które obecnie jeżdżą po okolicach Kielc, robiąc konkurencję PKS.

22. Zatrudniłbym w Urzędzie Miejskim prawdziwych fachowców w danych dziedzinach - takich, którzy
                  są jednocześnie aktywnymi społecznikami i którzy swoimi działaniami do tej pory udowodnili, że
                  rzeczywiście kochają swoje miasto. I nie myślę tutaj o przerostach zatrudnienia - niektórzy z obecnych
                  pracowników musieliby sobie pracy poszukać gdzie indziej ;-)

23. Na zakonczenie dodam ze wszyscy wiedzą czego nam brakuje i co nalezy zrobic najpilniej,
                  mieszkamy gdzie mieszkamy, mamy okreslony miejsce w skali kraju i nie przeskoczymy samych
                  siebie (np. abstrakcyjny pomysl z tramwajami, az sie dziwie ze nie bylo metra).

Wiemy, że Pan Prezydent ma wiele pracy, ale to my płacimy podatki i oczekujemy poprawy życia w
                  Kielcach. Być może nasze postulaty pomogą Panu lepiej zadecydować o ważnych sprawach. Co Pan
                  na to? Pańską odpowiedź (lub jej brak) udostępnimy do wiadomości na kieleckim forum
                  internetowym Gazety Wyborczej.

Liczymy na szybką reakcję.

Kieleccy Forumowicze
                  • Gość: Marcin Śmieszne to i dziecinne IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 21:24
                    Z praktyki wiem, że takie rzeczy jak korespondencja przy pomocy poczty
                    elektronicznej jest stosowana głownie przez ludzi młodych, licealistów,
                    studentów... Starsze roczniki do których zalicza się prezydent nie przywiązują
                    takiej wagi do komputerów - z całym szacunkiem ale może ten człowiek nie wie co
                    to jest przeglądarka internetowa ??? Poczta elektroniczna nie ma takiej rangi
                    jak klasyczna tak więc to może się nie udać.

>>Jeżeli nas oleją to np. Wyborcza będzie miała okazję napisać o tym.

A jaką masz pewność, że GW zajmie się tą sprawą ???

POSTULAT 24
                    Chcem aby tak samo jak w mieście Łodzi autobusy mówiły do pasażerów.

>>W Kielcach musi powstać Regionalny Oddział TVP

Mamy "swojego" człowieka w Radzie Radiofonii i Telewizji. Wydaje mi się, ze
                    Juliusz Braun bedzie bardziej kompetentny w tych sprawach. Strzelić jeden
                    postulat do Juliusza B.

tymczas@poczta.gazeta.pl - podobasz mi się, masz rację...

>>VIII. PRYWATYZJA CHEMARU
                    Przepraszam, tu jest błąd. Powinno być.:
                    VIII. Reanimacja Chemaru (a tak w ogóle to co Cię Chemar obchodzi ?)

>>PRACA DLA LUDZI - bo tam gdzie ona jest ludzie mogą godnie żyć
                    Zwłaszcza jezeli pracują w hipermarkecie na 3/4 etatu.

>>POWOŁAĆ DO ŻYCIA URZĄD INFORMACJI KIELECKO - ŻYDOWSKIEJ
                    A dlaczego nie kielecko-francuskiej ani kielecko-amerykańskiej ?

>>USUNIECIE KOMUNISTYCZNYCH WYKŁADOWCÓW Z AKADEMII ŚWIĘTOKRZYSKIEJ
                    A do kogo Ty to piszesz do komunisty czy solidarnościowca ?

>>Zatrudniłbym w Urzędzie Miejskim prawdziwych fachowców w danych dziedzinach -
                    >>takich, którzy są jednocześnie aktywnymi społecznikami i którzy swoimi
                    >>działaniami do tej pory udowodnili, że rzeczywiście kochają swoje miasto. I
                    >>nie myślę tutaj o przerostach zatrudnienia - niektórzy z obecnych pracowników
                    >>musieliby sobie pracy poszukać gdzie indziej ;-)

Co Ty chcesz zmienić cały świat ? Będziesz robił zwolnienia grupowe w UM ?

>>Wiemy, że Pan Prezydent ma wiele pracy, ale to my płacimy podatki i
                    >>oczekujemy poprawy życia w Kielcach.

Wy płacicie podatki a ja biorę kasę do kieszeni i mam Was w du... Nie przejmuje
                    się niczym bo na przyszłą kadencję i tak mnie wybierzecie. A obiecać Wam moge
                    wszystko zwłaszcza dziennikarzom w świetle reflektorów.

• wojtek_d ale jestem cfany jak tifany 02.01.02, 22:06
                      wiecie co? pisze tu dzis sobie pod roznymi nickami (stefek, Marcin inne
                      wymysle pozniej) i mam wydaje mi sie ze mnie nie poznacie, jestem tego pewien
                      bo jestem madrym czlekiem! a wy debile buraki pewnie sie nie kapniecie
                      i jeszcze do Sowek, musiz mi uwierzyc ja naprawde jestem normlany i robie ladne
                      zdjecia i zaczalem nawet watek o Harrym Potterze ale tu nikt nie interesuje
                      sie ksiazeczkami. I napisalem Ci Sowek ze nie bede Cie gwalcil (pamietaj to)
                      tylko bede robic zdjecia moim foto-rumplemm, jak sie zgodzisz to akty.
                      Pamietajcie! nie opuszcze Was w tym roku, a raczej nie was tylko tego forum,
                      wczesniej sie zarzekalem ze was opuszcze i nie wezme do reki takiej gazety co
                      sie nazywa gazeta wyborcza, ale jestem tak cholernie slowny ze bede na tym
                      forum i gazete tez kupuje, juz pewnie zauwazyliscie ze slownosc jest moja mocna
                      strona, wiec tak naprawde nie wiem czy tu bede na tym forum w 2002...sam juz
                      nic nie wiem i duzo wiem ze nic nie
                      wiem............................................................................
                      ................................................................................

• tymczas Re: ale jestem cfany jak tifany 03.01.02, 08:14
                        CZy wszędzie musisz wetknąć swój niewypażony ryj!!! (przepraszam forumowiczów
                        za słownictwo) jesteś jak hemorojdy :))))
                    • _rafi Do Marcina 03.01.02, 11:05
                      Marcin, chciałem zauważyć, że nie raczyłeś dokładnie przeczytać mojego postu. To nie ja wymyśliłem
                      wszystkie postulaty, choć kilka z nich jest mojego autorstwa.
          • Gość: K.M. Re: 21 POSTULATÓW IP: *.ask2.kielce.octava.pl 03.01.02, 01:03
            PRECZ Z BABĄ JAGĄ !!!!!!!!!!!
          • Gość: K.M. Re: 21 POSTULATÓW IP: *.ask2.kielce.octava.pl 03.01.02, 01:08
            PRECZ Z BABĄ JAGĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!, JAK SPOTKAM KIEDYŚ TEGO BRONKA O. TO GO USTRZELĘ, PRZYSIĘGAM UROCZYŚCIE.
          • Gość: K.M. Re: 21 POSTULATÓW IP: *.ask2.kielce.octava.pl 03.01.02, 02:02
            Uprzejmie informuję, że proszenie i przekonywanie prezydenta, rajców, urzędników nic tu nie pomoże, jedyny sposób to jest wymienić całą tę szajkę całkowicie za jednym zamachem, jeśli tego nie zrobicie teraz to miasto pójdzie na dno na wieki. W tym przypadku trzeba użyc łomu i granata, a raczej całe wiaderko granatów. Już powiedziałem jak. Niech wszyscy bezrobotni absolwenci kieleckich uczelni pójda wystartowac w wyborach ( nawet statystycznie rzecz biorąc jeśli z całej gromady wybranych będzie kilkudzisięciu to już będzie sukces, w ilości siła,
            a ile miejsc pracy w urzędach ) i wybierzcie spośród siebie prezydenta, może deczko starszego, z niejakim doświadczeniem zawodowym jakiegoś ambitnego. Spójrzcie na inne miasta: Kraków szykuje się na przejęcie ogromnej kasy z unii europejskiej, widzieliście w dzienniku krakowskim jakie inwestycje szykują u siebie, Wrocław chce u siebie zrobić wystawę EXPO, na to pójdą miliardy złotych, wystawa potrwa pół roku a inwestycje zostaną na lata, Warszawa - wiadomo oni są jedynym miastem w Polsce, które od początku lat 90-tych ciągnie kasę z zachodu. Oni się nie proszą oni biorą ile mogą zagarnąć. I za czyje to wszystko pieniądze za polskie? w życiu. Wszystkie postulaty, które napisaliście powyżej są bardzo dobre, można jeszcze sporo dorzucić, z fantazją. Ale z tą władzą za Chiny tego nie da się osiągnąć.
            Moje poglądy polityczne zawsze były prawicowe, ale niczego nie sugeruję, róbcie ludzie jak uważacie, jeszcze nic straconego.

Additional explains upon request.
            Zdrówko.
            • Gość: łysy Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 01:08
              Gość portalu: K.M. napisał(a):

> Uprzejmie informuję, że proszenie i przekonywanie prezydenta, rajców, urzędnikó
              > w nic tu nie pomoże, jedyny sposób to jest wymienić całą tę szajkę całkowicie z
              > a jednym zamachem, jeśli tego nie zrobicie teraz to miasto pójdzie na dno na wi
              > eki. W tym przypadku trzeba użyc łomu i granata, a raczej całe wiaderko granató
              > w. Już powiedziałem jak. Niech wszyscy bezrobotni absolwenci kieleckich uczelni
              > pójda wystartowac w wyborach ( nawet statystycznie rzecz biorąc jeśli z całej
              > gromady wybranych będzie kilkudzisięciu to już będzie sukces, w ilości siła,
              > a ile miejsc pracy w urzędach ) i wybierzcie spośród siebie prezydenta, może d
              > eczko starszego, z niejakim doświadczeniem zawodowym jakiegoś ambitnego

Bezrobotny obojętnie z jakim wykształceniem , a tym bardziej wyższym nadaje sie
              tylko do łopaty . On się kształcił po to by stworzyć sobie i innym mniej
              wykształconym miejsca pracy. Jeżeli tego nie potrafi to dyplom niech zakopie tą
              łopotą pod ziemią.
              • Gość: TuśTuś Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 19:02
                Łysy napisał.:
                >>Bezrobotny obojętnie z jakim wykształceniem , a tym bardziej wyższym nadaje
                >>sie tylko do łopaty . On się kształcił po to by stworzyć sobie i innym mniej
                >>wykształconym miejsca pracy. Jeżeli tego nie potrafi to dyplom niech zakopie
                >>tą łopotą pod ziemią.

Bardzo ciekawy i interesujący temat. Uważam, że powinienes rozpocząć z tym nowy
                wątek. "stworzyć sobie i innym ... miejsca pracy" Rozumiem przez to, że radzisz
                założenie własnej działalności gospodarczej ? mała przedsiębiorczość ? Napisz
                coś więcej.
                • Gość: łysy Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.02, 00:14
                  Gość portalu: TuśTuś napisał(a):

> Łysy napisał.:
                  > >>Bezrobotny obojętnie z jakim wykształceniem , a tym bardziej wyższym na
                  > daje
                  > >>sie tylko do łopaty . On się kształcił po to by stworzyć sobie i innym
                  > mniej
                  > >>wykształconym miejsca pracy. Jeżeli tego nie potrafi to dyplom niech za
                  > kopie
                  > >>tą łopotą pod ziemią.
                  >
                  > Bardzo ciekawy i interesujący temat. Uważam, że powinienes rozpocząć z tym nowy
                  >
                  > wątek. "stworzyć sobie i innym ... miejsca pracy" Rozumiem przez to, że radzisz
                  >
                  > założenie własnej działalności gospodarczej ? mała przedsiębiorczość ? Napisz
                  > coś więcej.

A czego Ty ode mnie oczekujesz ? Sam wiem jak jest ciężko wymyślec jakis biznes ,
                  ale pisanie przez prawicowca ,że bezrobotni z wyższym wykształceniem powinni
                  startowac na prezydentów , wójtów , starostów i marszałków to już obłęd.
            • Gość: K.M. Re: 21 POSTULATÓW IP: *.ask2.kielce.octava.pl 07.01.02, 12:09
              Sorry za pomyłkę, powinno być explanations.
            • gwarek3 Re: 21 POSTULATÓW 07.01.02, 12:47
              Celowo trochę przesadziłem, ale ogólny sens mojej wypowiedzi jest taki,
              żeby zastąpić starą generację na młodszą ponieważ starsi nie
              potrafią wymyślić nic sensownego, mają łeb ciężki jak kamień
              i są odporni na wszelkie zmiany. W Kielacach ludzie powyżej 32-35 roku
              życia noszą garnek na głowie i tak idą przez życie nie wiedząc w jakim kierunku.
              Czemu uważasz, że ludzie po studiach nie daliby sobie rady na ww. stanowiskach.
              Skończyli administrację - skończyli, znają się na komputerach - znają,
              znają języki obce - znają, to wystarczy. Słyszałem, że są tacy co
              znają 2,3 języki obce i są bezrobotni. Jak by tak porządnie potrząsnąć tymi urzędasami
              i ich pozrzucać ze stołków, to wreszcie rozsądni ludzie mogli by
              się wziąć do rzeczy i może by Kielce nie zostawały tak z tyłu za innymi miastami.
              Zresztą i tak już jest sprawa przesądzona bo jest nas już zbyt wielu i szala jest
              przechylona na naszą stronę, kwestia jest tylko taka kiedy kanalie się wykończą.
              A jeśli chodzi o moje poglądy polityczne to to jakie ktoś barwy popiera:
              czerwone, niebieskie, zielone czy inne nie jest takie ważne, w 10 punktowej skali jest
              to dla mnie na 6-7 miejscu, ważniejsze jest czy ktoś ma trochę oleju w głowie
              i chęć działania.
              • Gość: łysy Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 00:04
                gwarek3 napisał(a):

> Celowo trochę przesadziłem, ale ogólny sens mojej wypowiedzi jest taki,
                > żeby zastąpić starą generację na młodszą ponieważ starsi nie
                > potrafią wymyślić nic sensownego, mają łeb ciężki jak kamień
                > i są odporni na wszelkie zmiany. W Kielacach ludzie powyżej 32-35 roku
                > życia noszą garnek na głowie i tak idą przez życie nie wiedząc w jakim kierunku
                > .
                > Czemu uważasz, że ludzie po studiach nie daliby sobie rady na ww. stanowiskach.
                >
                > Skończyli administrację - skończyli, znają się na komputerach - znają,
                > znają języki obce - znają, to wystarczy. Słyszałem, że są tacy co
                > znają 2,3 języki obce i są bezrobotni. Jak by tak porządnie potrząsnąć tymi urz
                > ędasami
                > i ich pozrzucać ze stołków, to wreszcie rozsądni ludzie mogli by
                > się wziąć do rzeczy i może by Kielce nie zostawały tak z tyłu za innymi miastam
                > i.
                > Zresztą i tak już jest sprawa przesądzona bo jest nas już zbyt wielu i szala je
                > st
                > przechylona na naszą stronę, kwestia jest tylko taka kiedy kanalie się wykończą
                > .
                > A jeśli chodzi o moje poglądy polityczne to to jakie ktoś barwy popiera:
                > czerwone, niebieskie, zielone czy inne nie jest takie ważne, w 10 punktowej ska
                > li jest
                > to dla mnie na 6-7 miejscu, ważniejsze jest czy ktoś ma trochę oleju w głowie
                > i chęć działania.

Masz całkowita rację.W piątkowym wydaniu GW przeczytałem , że własnie zatrudniono
                dwóch "nowych" doradców dyrektora NIK w Kielcach.Po tych nominacjach szala się
                rzeczywiście przechyliła.Rzeczywiście młodzi powinni się skrzyknąć , bo to
                zakrawa na kpine ze społeczeństwa.
            • Gość: K.M. Re: 21 POSTULATÓW IP: *.ask2.kielce.octava.pl 07.01.02, 12:51
              gwarek3 to K.M., teraz będę pisał pod tym nickiem
              • _rafi Re: 21 POSTULATÓW 15.01.02, 08:55
                Do wiadomości wszystkich forumowiczów: List z naszymi postulatami wysłałem prezydentowi
                Włodzimierzowi Stępniowi 2 lutego. Do tej pory, a minęły już dwa tygodnie, nie ma żadnej odpowiedzi.

Rozumiem, że potrzebuje czasu na przeanalizowanie naszych wniosków, ale to chyba nie jest takie
                trudne, szczególnie dla specjalisty tej klasy, co nasz prezydent.

Na koniec przypomnę fragment listu do włodarza naszego miasta: "Wiemy, że Pan Prezydent ma
                wiele pracy, ale to my płacimy podatki i oczekujemy poprawy życia w Kielcach. Być może nasze
                postulaty pomogą Panu lepiej zadecydować o ważnych sprawach. Co Pan na to? Pańską odpowiedź
                (lub jej brak) udostępnimy do wiadomości na kieleckim forum internetowym Gazety Wyborczej.
                Liczymy na szybką reakcję".

Zegar wciąż tyka...
                • _rafi Re: 21 POSTULATÓW 28.01.02, 13:17
                  Zegar wciąż tyka i pokazuje, że minął już prawie miesiąc i żadnej odpowiedzi...

Nie chcę mówić, że Pan prezydent nas olewa, ale chyba jakiś zwrotny mejl - z przynajmniej lapidarną
                  odpowiedzią, że nie ma czasu - by się przydał.
                  • Gość: łysy Re: 21 POSTULATÓW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 00:18
                    _rafi napisał(a):

> Zegar wciąż tyka i pokazuje, że minął już prawie miesiąc i żadnej odpowiedzi...
                    >
                    > Nie chcę mówić, że Pan prezydent nas olewa, ale chyba jakiś zwrotny mejl - z pr
                    > zynajmniej lapidarną
                    > odpowiedzią, że nie ma czasu - by się przydał.

Los Twoich postulatów był z góry przesądzony.Gdyby ich było np:22 to może by coś
                    drgnęło , a tak sam widzisz że historia się powtarza.
                    • _rafi Re: 21 POSTULATÓW 30.01.02, 11:24
                      Po pierwsze: 21 postulatów to tylko nazwa umowna, bo jest ich tak naprawdę 23 :)
                      Po drugie: nie są to moje postulaty, tylko nasze, a przynajmniej osób, które napisały swój postulat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka