Dodaj do ulubionych

afery za wszelką cenę

28.07.03, 08:30
Chcę wrócić do piątkowej "Wyborczej" i umieszczonego w niej artykułu o
załatwianiu rent. Sama uprawiam taki sam zawód jak autor tekstu Ziemowit
Nowak i wiecie co? Jestem mocno zdziwiona, że tak kiepsko zebrany materiał
(mam na myśli dowody) został:
- umieszczony w gazecie
- umieszczony na jedynce wydania ogólnopolskiego!
Jeżeli bowiem p. Nowak był na dobrej drodze, by lekarze - rozumiem, że nie w
ramach działalności charytatywnej - mieli mu pomóc w załatwieniu lewej renty,
dlaczego przerwał swoje dziennikarskie śledztwo w połowie? Dlaczego nie
poszedł dalej i nie pozyskał fałszywych zaświadczeń? Dlaczego nie zadał
pytania lekarzom ile sobie z taką "pomoc" liczą i dlaczego nie nagrał
odpowiedzi? Dlaczego lekarze wogóle nie powiedzieli nic o pieniądzach?
Uważam, że zebrane informacje nie dowodzą, że opisani w tekście lekarze
czerpią korzyści załatwiając renty i naciągają w ten sposób ZUS
(a "społeczeństwo płaci").
Efektu słowa wydrukowanego nie da się zatrzeć. Nie pomogą tu sprostowania i
listy do redakcji. Mam nadzieję, że Ziemowit Nowak ma pełną tego świadomość,
a kierowało nim dziwnie pojmowane dobro społeczne, nie zaś chęć zobaczenia
swojego nazwiska na pierwszej stronie największego ogólnopolskiego dziennika.
Nieodpowiedzialnym artykułem można bowiem wiele zniszczyć, a odpowiedzialność
za to jest praktycznie znikoma. Prawda, panie Ziemowicie...?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dach Świata Re: afery za wszelką cenę IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 09:52
      Absolutnie się z toba zgadzam Madziu, swawolność dziennikarzy jest
      przerazajaca. Ja niestety też jestem reprezentantem tej profesji i z
      przykrościa stwierdzam, że jakość kieleckiego dziennikarstwa, ze szczególnym
      uwzględnieniem GW jest mierna. Oprych przykładajacy komuś kijem na Sienkiewicza
      pojdzie siedzieć, oprych przykładający komuś piórem ... nie ponosi żadnych
      konsekwencji. Pozdrawiam

dachswiata@wp.pl
      • uciekajac_zyciu do "reprezentantów profesji dziennikarskiej" 28.07.03, 10:38
        Gość portalu: Dach Świata napisał(a):

> Absolutnie się z toba zgadzam Madziu, swawolność dziennikarzy jest
        > przerazajaca. Ja niestety też jestem reprezentantem tej profesji i z
        > przykrościa stwierdzam, że jakość kieleckiego dziennikarstwa, ze szczególnym
        > uwzględnieniem GW jest mierna. Oprych przykładajacy komuś kijem na
        Sienkiewicza pojdzie siedzieć, oprych przykładający komuś piórem ... nie ponosi
        żadnych konsekwencji. Pozdrawiam
        >
        > dachswiata@wp.pl

I ja pozwolę sobie dodać od siebie trzy słowa:

1. Jak ja mam odczytać Państwa wypowiedzi? To ma być wstęp do dyskusji czy
        wygłoszenie opinii??? czy jeszcze coś innego??? Czym wg Państwa jest
        dziennikarstwo???

2. Proponuję skupmy się wypowiedziami na treści artykułu - rozwińmy jego wątki,
        wygłośmmy swoje opinie, przywołajmy fakty, szczegóły

3. Czy jest Ktoś kto zaprzeczy, że istnieje proceder "załatwiania" rent??

m
        • Gość: magda.szczecinska Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' IP: 213.241.35.* 28.07.03, 11:25
          uciekajac_zyciu napisał:

> Gość portalu: Dach Świata napisał(a):
          >
          > > Absolutnie się z toba zgadzam Madziu, swawolność dziennikarzy jest
          > > przerazajaca. Ja niestety też jestem reprezentantem tej profesji i z
          > > przykrościa stwierdzam, że jakość kieleckiego dziennikarstwa, ze szczególn
          > ym
          > > uwzględnieniem GW jest mierna. Oprych przykładajacy komuś kijem na
          > Sienkiewicza pojdzie siedzieć, oprych przykładający komuś piórem ... nie
          ponosi
          >
          > żadnych konsekwencji. Pozdrawiam
          > >
          > > dachswiata@wp.pl
          >
          > I ja pozwolę sobie dodać od siebie trzy słowa:
          >
          > 1. Jak ja mam odczytać Państwa wypowiedzi? To ma być wstęp do dyskusji czy
          > wygłoszenie opinii??? czy jeszcze coś innego??? Czym wg Państwa jest
          > dziennikarstwo???
          >
          > 2. Proponuję skupmy się wypowiedziami na treści artykułu - rozwińmy jego
          wątki,
          >
          > wygłośmmy swoje opinie, przywołajmy fakty, szczegóły
          >
          > 3. Czy jest Ktoś kto zaprzeczy, że istnieje proceder "załatwiania" rent??
          >
          >
          > m

Nie neguję istnienia procederu, chociaż bezpośrednio się nim nie zetknęłam.
          Chodzi mi o kwestię odpowiedzialności za słowo. Wydaje mi się, że pan Ziemowit
          Nowak powinien się nad nią zastanowić przed publikacją swojego artykułu.
          Jego tekst, co już wcześniej pisałam, wcale nie dowodzi, że lekarze wymienieni
          w tekście załatwiają renty i pobierają za to pieniądze.
          To chyba jasne, że oskarżając kogoś trzeba mieć w ręku dowody. Tych tutaj
          zabrakło.
          • Gość: Dach Świata Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 13:24
            Właśnie skończyłem po raz drugi lekturę tekstu p. Nowaka i jestem zażenowany.:

1. Jeżeli uznał on, że prowadzone przez niego śledztwo dziennikarskie zmierza
            niechybnie do wyprowadzenia wniosków, które przedstawił on w swym materiale, to
            powinien je doprowadzić do końca i przekonać się, czy faktycznie tak jest

2. Gazeta Wyborcza złamała podstawową zasadę etyczną dziennikarza - ochrona
            żródła informacji. I nie trafia do mnie argument Pacewicza " przepraszamy panie
            Bogusiu,że Pana udupiliśmy - poszukaj Pan uczciwego zajęcia" - przez takich jak
            pan Nowak, Pacewicz i inni " profesjonalistów " nikt nigdy więcej nie bedzie
            chciał rozmawiać z dziennikarzami. Nie tylko z Gazety Wyborzczej, ale w ogóle z
            żadnymi. Traktować Was będa jak jak oszustów - i poniekąd słusznie.

3.Za kompromitujace należy uznać same wnioski przedstawione przez p. Nowaka.
            Traktuję je z najwyższa ostroznością, bo tak naprawdę żadna z opisanych w
            materiale osób nie zrobiła nic niezgodnego z prawem. Jeżeli kontynuacja
            śledztwa doprowadziła by Ziemowita Nowaka z fałszywymi dokumentami przed
            komisję ZUS-owską - to panowie Maj, Konstantynowicz i inni " zamieszani" w tą "
            aferę " lekarze powinni już dzisiaj być w areszcie. W przeciwnym razie panowie
            ci powinni siedzieć obecnie u swoich prawników i pisać powództwa cywilne i
            zakładać sprawy karne Gazecie Wyborczej i Ziemowitowi Nowakowi.

Pozostaje prawdziwy niesmak, że w pracy pana Nowaka trudno doszukać się tak
            potrzebnej w dzienniarstwie śledczym dbałości o detale. W końcu nie pisał on o
            mafii i obawiał się, że w kazdej chwili ktos może wykonać na nim wyrok. Pisał o
            być może skorumpowanych lekarzach i efekt jego pracy może być tylko jeden z
            dwóch: kompromitacja niewinnych lekarzy i całego środowiska lekarskiego lub
            kompromitacja Ziemowita Nowaka, Gazety Wyborczej i całego środowiska
            dziennikarskiego. Watpie, żeby Jerzy Jachowicz lub Tomasz Szymborski zadzwonili
            do Pana z gratulacjami.
            Nie pozdrawiam
            • gorol_z_kielc Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' 28.07.03, 21:07
              Szanowny Panie "dach swiata"
              wnoszę z tego co przeczytałem, że należy Pan raczej do początkujących
              dziennikarzy i być może się mylę, ale wydaje mi się, że Pana dziennikarstwo
              jest raczej osobowe niż zawodowe.

Drogi Kolego - jeśli pozwoli Pan, że tak będę sie do Pana zwracał - w tekście
              Ziemowita jest wszystko to co winno w nim być.

Proszę tekst przeczytać uważnie.

Proszę również o polemikę jeśli ma Pan na nia ochotę - polemikę z opisanym
              zdarzeniem. Proszę wysnuć inny wątek, przedstawić sytuację widzianą bądź przez
              inną osobę, lub z innej strony.

A Pana emocje ... więcej pracy nad warszatem.

Ja pozdrawiam Pana, życząc wszystkiego co najlepsze - Panu, sobie - nam!
              gzk

• Gość: Dach Świata Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 08:20
                Szanowny Panie Gorol z Kielc.

To smutne, co pan pisze, ale zrzucam to na karb całkowitej ignorancji w
                zakresie dziennikarstwa jako fachu i jego warsztatowych a przede wszystkim
                etycznych stron. Ale to nawet nie w tym rzecz. Jeżeli w tekscie - jak Pan był
                łaskaw napisać - Ziemowita - jest wszystko, co potrzeba - to tak jak
                napisałem, panowie Konstantynowicz i Maj powinni być w drodze na Piaski. Tak
                naprawdę to nawet niewiadomo, o co w tym tekście chodzi. Co do mojego
                dziennikarstwa - pozostawie to bez komentarza. Co zaś dotyczy watku " Bogusia
                bez Ucha " - gdyby w ten sam sposób Bob Woodward i Carl Bernstain ( z Pana
                obycia wnoszę, że wie pan kto zacz ) traktowali swe źródła informacji tak jak
                p. Ziemowit Nowak i Gazeta Wyborcza, to prawdopodobnie Nixon do śmierci byłby
                prezydentem. I to tyle...
          • redakcja_kielce Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' 29.07.03, 12:05
            Szanowny Panie „Dach Świata”
            Sam Pan przyznaje, że kupowanie rent jest powszechne. W swoim tekście Ziemowit
            Nowak nikogo nie oskarżał, nie stawiał wyroków - interesowało nas wyłącznie
            zjawisko. Myli Pan również kwestię ujawniania źródła informacji dziennikarskiej
            od ujawnienia bohaterów sprawy. Autor podał z nazwiska jedynie tych drugich.
            Dlaczego nie pociągnął sprawy do końca i nie kupił sobie renty? Odpowiedź jest
            prosta: nie chcemy krwi i ściętych głów, chodziło wyłącznie o pokazanie
            zjawiska. Jak głębokie jest w nas przyzwolenie na korupcję, widać m.in. po
            treści Pana postów.
            Z poważaniem Marcin Kuczys
            • Gość: W Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 14:26
              redakcja_kielce napisała:

> Dlaczego nie pociągnął sprawy do końca i nie kupił sobie renty? Odpowiedź jest
              > prosta: nie chcemy krwi i ściętych głów, chodziło wyłącznie o pokazanie
              > zjawiska.

Ale dlaczego nie? Ja jako lud domagam sie krwi i scietych glow tych osob. Skoro odkryliscie bezprawne dzialanie czemu zostawiacie to ot tak sobie?
              • Gość: Dach Świata Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 15:40
                Dlaczego nie chcą ścietych głów ? Powody są dwa:
                1. chcą sensacji i oby trawała jak najdłużej
                2. Bo w Polsce jest duże przyzwolenie na korupcję, co widac po poście "
                Kieleckiej redakcji"
            • Gość: magda.szczecinska Re: do 'reprezentantów profesji dziennikarskiej' IP: 213.241.35.* 29.07.03, 15:38
              redakcja_kielce napisała:

> Szanowny Panie „Dach Świata”
              > Sam Pan przyznaje, że kupowanie rent jest powszechne. W swoim tekście
              Ziemowit
              > Nowak nikogo nie oskarżał, nie stawiał wyroków - interesowało nas wyłącznie
              > zjawisko.

Droga Redakcjo,
              Interesowało Was (tudzież pana Nowaka) zjawisko. OK, tylko nie udało Wam się go
              uchwycić i udowodnić, że ono faktycznie istnieje. Moje dziennikarskie sumienie
              podpowiada mi, że publikując tekst sugerujący, iż pewne osoby są zamieszane w
              nielegalne interesy, trzeba mieć dowód w ręku. W przeciwnym razie w gazecie
              ukazuje się pomówienie i tak się w tym przypadku stało. To nieprofesjonalne i
              krzywdzące dla osób, które są bohaterami tekstu. Albo w prowokacja trwa do
              końca, albo dajcie sobie z nią spokój.

W jednym z ostatnich numerów "Przekroju" ukazał się artykuł, do którego
              materiał również został zebrany na podobnych zasadach. Mam tu na myśli dotarcie
              do materiałów radioaktywnych w Iraku. Dziennikarze podali się za Rosjan
              poszukujących uranu. Ostatecznie nie kupili "towaru", ale go sfotografowali.
              Nie pozostali jedynie przy publikacji plotek, że w Sulejmanii jest taka
              możliwość. Może pownniście wziąć z nich przykład. Warto również naśladować
              Waszego naczelnego, który umieszczonym w skryjdzie magnetofonem nagrał
              całą "spowiedź" Rywina.

> Dlaczego nie pociągnął sprawy do końca i nie kupił sobie renty? Odpowiedź
              jest
              > prosta: nie chcemy krwi i ściętych głów, chodziło wyłącznie o pokazanie
              > zjawiska.

Co to znaczy krew i ścięte głowy? Nie ma sensu używać tak dramatycznych słów,
              bo to, co w takim wypadku może gazeta, Wy już zrobiliście. Wystarczy
              publikacja.
    • Gość: hop Re: afery za wszelką cenę IP: 194.228.201.* 12.10.03, 21:41
      hop

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka