jaduch 04.02.08, 19:31 Bo Adam Michnik wywalczył nam demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Filip [...] IP: *.dsl.bell.ca 04.02.08, 20:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \ popieram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 16:19 ......................... Odpowiedz Link Zgłoś
pisdolek Re: popieram 05.02.08, 16:30 Ja nie tylko go kocham ja go popieram tam. Odpowiedz Link Zgłoś
prezydent6 Re: wolność wg,Filipa 05.02.08, 13:36 Obyś Ty Filipie miał w głowie tyle oleju co Michnik to byś siedział tu w kraju i pracował dla jego dobra ! Ale Ty jesteś "madrala" i spierniczyłeś dla pieniędzy tam za wodę i teraz sie tu wywnętrzasz-uczucie bezsilności z Twojej strony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: wolność wg,Filipa IP: *.dsl.bell.ca 05.02.08, 13:57 ...zgadza sie...bylem bezsilny i jestem bezsilny wobec takich ludzi w Polsce....moja mamusia nie falszowala ksiazek do historii...w PRLu by pracowac na zlecenie PZPR...trzeba bylo miec liczne uklady, byc zaufana postacia, dla warsiawskiej elity....moja mamusia byla praczka...a ja nauczylem sie tylko zrecznie zakladac klamerki do bielizny.. .uszedlem wentylem bespieczenstwa...poniewaz wolalem swoj dokument tozsamosci raczej w czarnym kolorze niz w czerwonym... Przeto pucuje dzis dystrykt zydowskiego biznesu...a oni mi sa wdzieczni...usmiechaja sie do mnie i mowia; "...no prosze Polaka i jesli chce to potrafi".... Odpowiedz Link Zgłoś
pisdolek Re: wolność wg,Filipa 05.02.08, 16:29 Ja tam kocham Filipa beznamietnie i bezplciowo. Imponuja mi jego doglebne zwierzenia na temata wszelkie. To prawdziwe klejnoty kranomowstwa kieleckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sternik Kto nie kocha Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 01:25 ten jest antysemitą, nacjonalistą i powinien zgnić w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Kto nie kocha Adama Michnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.08, 03:04 i powinien isc do piekła i po wsze czasy myc Grossowi - no wiecie co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do sternika Re: Kto nie kocha Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 15:58 oczywiście w więzieniu syjonistycznych nacjonalistów...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Kto nie kocha Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 19:49 Kompromitujce kulisy wizyty Tuska w Moskwie Tusk pojechał tam tylko PO to, żeby pojechać (dowalić Kaczorom). Nie ma żadnej agendy rozmów. Rosjanie zgodzili się na ten jednodniowy cyrk w zamian za polską rezygnację z dywersyfikacji dostaw gazu i ropy (nie będzie gazoportu, nie będzie rurociągu Sarmacja). Tusk obiecał też wycofanie polskiego weta w sprawie negocjacji nowego traktatu handlowego UE-Rosja. Ponadto Tusk znów wyszedł z UE i zaczął indywidualnie dyskutować w sprawie rosyjskiego embarga na mięso. Uzyskał ustną deklarację likwidacji embarga co w ciągu dwóch miesięcy "zaowocowało" 20 tonami wyeksportowanego mięsa. Gratulacje. Czy to nie za wysoka cena za marnej jakości pokazówkę, która niczego nam nie daje a kosztowała kolejne ograniczenie naszej suwerenności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kto nie kocha Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 12:10 A ja uwielbiam nie tylko przyjaciela Jaruzelskiego i Kiszczaka, ale szczególnie jego brata Stefana. Odpowiedz Link Zgłoś
krakuw Witam Administratora i jego szefa Adasia M. 11.02.08, 20:20 Witam Administratora i jego szefa Adasia M. Kocham Adama Michnika*, Kocham Gazetę Wyborczą*, Kocham Platformę Obywatelską*, Kocham Donalda Tuska*. *- cenzura Gazety Wyborczej i Platformy Obywatelskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.Lubawski Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 20:21 Jaaaaaa tttteż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 20:24 a ja nienawidze bo nienawidze demokracji bo demokracja to rzady wiekszosci a wiekszosc jest glupia.wiekszosc to motloch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Kocham Adama Michnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.08, 20:35 demokracja to takie konieczne złudzenie - i tak rzadza pieniadze dlatego monarchia jest najlepsza możliwa formą - dopoki kradnie tylko jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gutek Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 00:00 A ja kocham Adama Michnika bo nie dał łapówki Rywinowi i już po pół roku ogłosił to Gazecie. Kocham Go też za to, że stwierdził, że nie doniósł Panom Kwaśniewskiemu i Millerowi o tej korupcyjnej propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szansa Re: Na szafot z Adamem Michnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 09:25 Dzięki Filipie za meritum! Trzymaj sie zdrowo,pozdrawiam,:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ikser Re: Kocham Adama Michnika 12.02.08, 13:54 jaduchu, rzeczywiście wyglądasz na orientację odbiegającą od standartu! Pytanie: jak Ty przekonasz Michnika? Oczywiście walcz o siebie, ale nie zawracaj nam głowy!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewiczek Kogo zamorduje LiD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 15:59 Grzegorz Napieralski powiedział, że LiD potrzebuje świeżej krwi. Rzeczywiście, już dawno lewica nikogo nie zamordowała. Przynajmniej w mordzie zbiorowym, jak to w kopalni „Wujek”, czy w grudniu 1970r. Oczywiście nie warto wspominać o mordach w latach pięćdziesiątych kiedy to Bronisław Geremek robił fantastyczną karierę w PZPR, a Adam Michnik zdobywał pierwsze doświadczenia w komunistycznym Hitlerjugend i z Jackiem Kuroniem jeździł na wieś śpiewać kułakom piosenki po rosyjsku i żydowsku. Bo lewica bez krwi wrogów nie istnieje. Była wprawdzie szansa, że lewicy wystarczy krwi z lubianej przez lewicę aborcji lub krwi gejów gdy sobie wsadzą nieostrożnie, ale to chyba nie ta jakość. Adam Michnik, typowy komunista także przecież uważa, że przelanie krwi nie jest takim wielkim złem. Niektórzy pewnie pamiętają, jak w rozmowie z Kiszczakiem stwierdził, że jak robotnicy w Gdańsku w 1970r. pomimo wielokrotnych próśb nie zaprzestali podpalania komitetu, to władza sprawiedliwie potraktowała ich ołowianymi kulkami. Ja kocham Adama Michnika za ten pragmatyzm, śpiewanie piosenek kułakom i także uważam, że LiD potrzebuje świeżej krwi. Pytaniem jest – kogo i kiedy zamordować? wiadomosci.wp.pl/kat,1329,wid,9626952,wiadomosc.html?ticaid=15590 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolka37 Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 23:02 Nie róbcie sobie jaj. Adam Michnik to bohater walki o demokrację. Sam widziałem w telewizji film, jak Adam Michnik w areszcie szarpał się z funkcjonariuszami. To było przerażające. Mógł się przewrócić. Dobrze, że funkcjonariusze Go utrzymali. Odpowiedz Link Zgłoś
zorr-o Re: Kocham Adama Michnika 13.02.08, 21:14 To ty nie rób sobie jaj. Przeczytaj choćby w internecie co robił , ile i za co siedział w więzieniu. Co wtedy robiłeś , kpiłeś jak teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolka37 Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:25 Ja sobie jaj nie robię. Ja jestem pełen uznania dla Adama Michnika za Jego walkę. Wiem, że Adam Michnik pracował w więzieniu naukowo, pisał książki demaskujące reżim, które były wydawane na zachodzie. Ja w więzieniu nie siedziałem, książek na zachodzie nie wydawałem i tym bardziej jestem wdzięczny Adamowi Michnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bojowiec Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 22:58 Ja kocham Adama Michnika, bo jest przyjacielem Marka Edelmana. A Marek Edelman jest bohaterem bo zabił na śmierć co najmniej czterech Niemców, obrzydłych faszystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasio Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 23:27 A ja kocham Adama Michnika, bo staje w obronie pokrzywdzonych. img223.imageshack.us/img223/8083/64okladkavq2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
zorr-o Re: Kocham Adama Michnika 24.02.08, 09:51 Ty zawistny człowieku , złóż doniesienie do prokuratury jeżeli masz dowody przestępczej działalności Michnika . Oceny Gazety Wyborczej dokonują normalni czytelnicy do których Ty się nie zaliczasz . Jesteś chory z nienawiści i jak wielu na tym forum skorzystasz z każdej okazji żeby upuścić jej trochę , co jest po trosze zrozumiałe bo w przeciwnym razie udusiłbyś się pewnie. Ulżyj sobie bo na wyleczenie w tym zaawansowaniu choroby jest już za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeah Re: Kocham Adama Michnika IP: 212.160.201.* 24.02.08, 11:21 Żyję już prawie pół wieku i wiem ,że tylko Adam Michnik i jego środowisko, próbowało - z różnym skutkiem wykreować na Wisłą liberalną, cywilizowaną demokrację na wzór państw Europy Zachodniej. Nie znam go osobiście, ale wiem,że słusznie zdiagnozował sytuację polityczną i społeczną naszego kraju. Żyjąc tu i teraz poznał nasze dobre i złe strony i wyciągnął odpowiednie wnioski.Jego publicystyka jest debatą z obrazem Polski z ostanich 200-lat, i naturalnie z innych pozycji politycznych (klerykalnych, endeckich czy radiomaryjnych, jak tam też to zowią), można ją krytykować,ale nie można go niezauważyć ani też podważać jego patriotyzmu. Należy przyznać,że nie chciał dzielić, zawsze łaczył, nieodmawiając nikomu, żadnej opcji politycznej prawa do realizacji własnej wizji, choć przestrzegał przed nieumiejętnością wyciągania odpowiednich wniosków z naszych narodowych dziejów. Był i jest krytyczny, i za to go lubię. Nie ma dla niego żadnego dogmatu,tematu tabu gdzie trudną polską materię historyczną poddaje osądowi swego pióra. I za też lubię Gazetę Wyborczą. Myślę,że jego publicystyka nazwiązuje do wielkich wzorów tej dziedziny polskiego piśmiennictwa i za kilkanaście lat wejdzie do jego kanonu, obok Prusa,Żeromskiego,czy Pruszyńskiego. I jeszcze jedno. Jest to chyba jeden z ostanich polskich inteligentów w starym międzywojennym stylu...chociaż w tej materii chciałbym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szansa do yeah Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 13:17 Międzywojenny inteligent nie był liberałem w stylu Michnika. "Styl" Michnika jest w gorszym stylu,raczej z tych czyniących społeczeństwo gorszym, mniej cywilizowanym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mastodont Jestem oburzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 15:19 Ja też kocham Adama Michnika, a komunista Lech Kaczyński nie zaprosił Go i nie udekorował z okazji 40 rocznicy marca 1968. To jest skandal. Wtedy Adam Michnik stanął po raz pierwszy na czele ruchu narodowowyzwoleńczego. A co wtedy robił komunista Lech Kaczyński? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L.Walesac sie... Re: Jestem oburzony do potegi... IP: *.dsl.bell.ca 07.03.08, 17:29 ..ja kocham Adama michnika bo jest zawsze naczele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 23:10 A ja kocham Adama Michnika bo jako wyznawca Sartra Nie zrobił tego co Pol Pot w Kambodży, który był uczniem Sartra. Kocham Adama dlatego że nie poszedł drogą Modzelewskiego i Kuronia, którzy chcieli uzbroić robotników i urządzić rzeż większą niż w Kambodży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeuszek Re: Kocham Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 14:02 Ja kocham Adama Michnika bo oprócz tego, że wywalczył nam wolność i demokrację, to prowadzi Gazetę Wyborczą. A Gazeta Wyborcza jest gwarantem ustroju demokratycznego, któremu zagrażają antysemiccy faszyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: ..towarzysze wciaz dziela Polakow...na swiecie IP: *.dsl.bell.ca 10.03.08, 00:01 ...dzieli nas otchlan towarzysze nie do przebycia...zadnym 747...i choc na pierwszy zut oka , taniosc blichtow propagandowych, taniej reklamy udzialowcom "Nocnej Zmiany"...za Oceanem....wciaz nie wierzycie w rozwoj organiczny...wciaz kreujecie sztuczne formy dyplomacji...nic w ten sposob nie zalatwicie....a jesli zalatwicie...?.....kogo...?....nas Polakow ! ...rozumiem - wzywaja was...bo to nie wy sobie zalatwiliscie "widzenie"...to wam zalatwiono widzenie....w celu "cichego zalatwienia" wielu spraw....a Polacy jak zwykle obudza sie juz z reka w nocniku...tak trzymac panie Tusk. wiadomosci.wp.pl/kat,,wid,9736515,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozula Re: ..towarzysze wciaz dziela Polakow...na swieci IP: *.centertel.pl 10.03.08, 01:06 ależ wy pier....cie towarzyszu Filipie. Zarzućcie ten samogon, i te moskiewską machorkę, bo was całkiem poje...e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: ..towarzysze wciaz dziela Polakow...na swieci IP: *.dsl.bell.ca 11.03.08, 23:09 ...od mojego wpisu nadanego wczoraj - do dzisiejszych deklaracji Tuska w New York...zbyt wiele godzin nie uplynelo....by slowa moje rzucone na wiatr...trafily do celu...zamienily sie w miliardy dolarow.....ktore porwal ten sam zlowieszczy wiatr Raport specjalny Wizyta premiera Tuska w USA Wtorek, 11 marca 2008 Premier Tusk obiecał w USA zwrot mienia żydowskiego PAP 19:15 Donald Tusk i Radosław Sikorski spotkali się z grupą czołowych przedstawicieli lobby żydowskiego Podczas spotkania z przedstawicielami organizacji żydowskich w USA w poniedziałek w Nowym Jorku premier Donald Tusk obiecał rozwiązanie jeszcze w tym roku ciągnącego się od lat problemu restytucji prywatnego mienia żydowskiego w Polsce - podali uczestnicy spotkania. Informację potwierdził szef gabinetu politycznego premiera Sławomir Nowak, który towarzyszył szefowi rządu podczas wizyty w USA. Pracę nad projektem w ramach rządu prowadzi wiceminister skarbu państwa Krzysztof Łaszkiewicz. Jest w stałym kontakcie m.in. ze środowiskiem żydowskim, ale nie tylko, bo reprywatyzacja dotyczy wszystkich obywateli polskich, którzy utracili swój majątek - powiedział Nowak. Minister Łaszkiewicz dostał polecenie od premiera, aby przyspieszyć prace, tak żeby wiosną rząd skończył pracę nad projektem, a do jesieni tego roku ustawa mogła być przedstawiona Sejmowi - podkreślił. Nowak zaznaczył, że premier prosił przedstawicieli organizacji żydowskich zainteresowanych reprywatyzacją o wyrozumiałość. Powiedział, że nie jesteśmy w stanie usatysfakcjonować tych, którzy oczekują wysokich rekompensat rzędu np. kilkudziesięciu procent wartości majątku. Otwarcie mówił, że reprywatyzacja obejmie tyle, na ile będzie stać państwo, i że trudno zakreślić jej horyzont czasowy, ile będzie trwała - stwierdził Nowak. Jak powiedział uczestniczący w spotkaniu wiceprezes Światowego Kongresu Żydów (WJC) Kalman Sultanik, premier zapowiedział poddanie pod głosowanie ustawy o reprywatyzacji mienia - m.in. żydowskiego - do września. Premier Tusk sam poruszył problem prywatnej własności, był bardzo otwarty i potwierdził to, o czym zapewnił mnie w Polsce wiceminister skarbu Łaszkiewicz, który powiedział, że ten rząd zobowiązuje się do rozwiązania tego problemu. Premier powiedział, że do września ustawa o reprywatyzacji zostanie uchwalona, i szybko, jeszcze w tym roku, wprowadzona w życie - powiedział Sultanik. Dodał, że według informacji premiera, ustawą będą objęci wszyscy Żydzi, którzy byli obywatelami polskimi do 1939 r., i procedura wnioskowania o zwrot mienia będzie bardzo prosta. Wyraził także nadzieję, że prezydent Kaczyński podpisze ustawę. Ja też myślę, że podpisze - powiedział Sultanik, który jest również przewodniczącym Federacji Żydów Polskich w Ameryce, organizacji, której pierwszym prezesem był słynny pisarz i noblista Isaac Bashevis Singer. W spotkaniu, które odbyło się w konsulacie generalnym RP w Nowym Jorku, uczestniczyli także przedstawiciele innych najważniejszych organizacji żydowskich, jak Komitet Żydów Amerykańskich (AJC), Jewish Claims Conference (Konferencja ds. Roszczeń Żydowskich) oraz żydowska Liga Przeciw Zniesławieniom (ADL). Przedstawiciel ADL Michael Salberg, dyrektor ds. międzynarodowych w tej organizacji, potwierdził wiadomość o deklaracjach szefa polskiego rządu na temat restytucji mienia, chociaż podał nieco późniejszy termin przypuszczalnego załatwienia tej sprawy. Premier zobowiązał się do przeforsowania ustawy o reprywatyzacji w parlamencie do końca tego roku - powiedział Salberg. Oprócz restytucji mienia, rozmawiano także o kwestii antysemityzmu w Polsce, działalności Radia Maryja i ojca Rydzyka oraz o stosunkach Polski z Izraelem. Nie stawialiśmy żadnych postulatów w związku z antysemityzmem. To jest problem globalny - powiedział Salberg. Dodał też, że stosunki między Polską a Izraelem w ostatnich latach są bardzo dobre. Dotychczasowe próby rozwiązania problemu reprywatyzacji w Polsce kończyły się fiaskiem. Pojawiło się już ponad 20 projektów ustaw reprywatyzacyjnych, a żadna nie weszła w życie. Ostatni projekt, przygotowany przez rząd Marka Belki, zakładał wypłatę 15- procentowego odszkodowania w formie świadczenia pieniężnego dla byłych właścicieli majątków przejętych przez państwo w latach 1944- 1962. Odszkodowania miały przysługiwać także spadkobiercom. Sejm pracował nad nim w latach 2005-2006, ale w końcu prace utknęły w sejmowej komisji nadzwyczajnej. Skutecznie przez parlament przeprowadził swoją ustawę reprywatyzacyjną rząd Jerzego Buzka, ale w 2001 roku zawetował ją prezydent Aleksander Kwaśniewski. Ta ustawa zakładała, że rekompensaty wyniosą 50%, ograniczała przyznawanie rekompensat tylko do osób posiadających obywatelstwo polskie. W grudniu zeszłego roku ministerstwo skarbu państwa poinformowało o rozpoczęciu analiz dotyczących ewidencji mienia niezbędnego do przeprowadzenia reprywatyzacji, oszacowania jego wartości oraz zaktualizowania wielkości roszczeń. Z kolei w lutym Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport na temat przebiegu reprywatyzacji w latach 1990-2006. NIK stwierdziła, że do tej pory skala roszczeń reprywatyzacyjnych nie została określona przez administrację państwową z odpowiednią starannością; nie podano liczby osób domagających się reprywatyzacji ani wartości potencjalnych roszczeń. W uzasadnieniu do projektu ustawy reprywatyzacyjnej, opracowanej przez rząd Belki, wartość roszczeń szacowano na 60 mld. Jednak w opinii NIK tych danych nie da się zweryfikować. Ponadto - według NIK - brak rozwiązań ustawowych działa na niekorzyść państwa. (sm) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: ..towarzysze skladaj prezenty... IP: *.dsl.bell.ca 11.03.08, 23:21 ...ciekawy fragment....! Z kolei w lutym Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport na temat przebiegu reprywatyzacji w latach 1990-2006. NIK stwierdziła, że do tej pory skala roszczeń reprywatyzacyjnych nie została określona przez administrację państwową z odpowiednią starannością; nie podano liczby osób domagających się reprywatyzacji ani wartości potencjalnych roszczeń. W uzasadnieniu do projektu ustawy reprywatyzacyjnej, opracowanej przez rząd Belki, wartość roszczeń szacowano na 60 mld. Jednak w opinii NIK tych danych nie da się zweryfikować. Ponadto - według NIK - brak rozwiązań ustawowych działa na niekorzyść państwa. (sm) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: ..towarzysze skladaj prezenty... IP: *.dsl.bell.ca 11.03.08, 23:26 ...ze mnie tak ...ku.. banicie, wygnancowi, ...ofiarze bespieki PRLowskiej ...nikt prezentu nie zlozy...? Odpowiedz Link Zgłoś
zorr-o Re: Obrzydliwe kalumnie byłego posła Nowaka 13.03.08, 23:27 Biedni , nieuleczalnie chorzy z NOWAKIEM na czele - odwalcie się od A.M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedruk Gazetoogłupiacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:11 Zdarza mi się od czasu do czasu podróżować w godzinnach rannych po Warszawie miejskimi środkami lokomocji - tramwajem, metrem, autobusem. Jadę sobie i dokonuję pobieżnego "studium z przedmiotu" - z otaczającej mnie rzeczywistości. To, co zwróciło moją uwagę to zjawisko, które nazwałem "zmęczenie młodych". Można je opisać tak: gdy tramwaj podjeżdża do przystanku i zwalnia, przy jego drzwiach, podbiegając truchcikiem za przystającym tramwajem, znajduje się zwykle kilka, czasem kilkanaście osób. Gdy tylko pojazdu otworzą się - czem prędzej grupa ta prze do wnętrza. Zwyciężają - rzecz oczywista - osobniki najsilniejsze: zatem młode, stosunkowo dobrze odżywione, nie podlegające chorobom. To oni pierwsi zajmują przestrzeń w pojeździe; zajmiją też wolne miejsca do siedzenia. Po nich wpadają do wagonu osoby nieco starsze, ale jeszcze swobodnie poruszające się o własnych siłach - one, jeśli jeszcze są, też zajmują miejsca siedzące. Na końcu wchodzą seniorzy ludzkiego rodu obojga płci. Czasem z mozołem, czasem bezradnie szukając wzrokiem pomocy, zdenerwowane, bo poganiane sygnałem gotowości do odjazdu. Miejsca siedzące w pojeździe są zajęte, opierają się zatem o swe laski, czasem o poręcz krzesełka, w którym zasiada zwykle młodszy osobnik. Młodszy osobnik nie zauważa tego, który z pogodną twarzą, choć w wytartym paltociku, zgarbiony i na chwiejnych z powodu wieku nogach stoi nad nim. Nie zauważa, jest bowiem bez reszty zajęty lekturą gazety. Ta gazeta to najczęściej dziennik, który przed chwila otrzymał za darmo na przystanku. Czasem, zamiast niego trzyma w ręku dziennik, który nabył w kiosku - oba dzienniki należą do tego samego imperium medialnego. Imperium potężnego, ciągnącego z kieszeni owych młodych i starszych, wszystkich zresztą płacących podatki, obywateli - krocie złotych polskich. Bo obywatel polski nie tylko dobrowolnie funduje ze swej skromnej często pensji bajońskie pensje zarządzających owym imperium, wówczas, gdy tę gazetę kupuje. Robi to także wówczas, gdy odbiera z rąk zwijających się jak krupierzy przy karcianym stoliku rozdawców, darmową wersję soft owego dziennika. Mechanizm jest prosty - w gazecie są reklamy, a dawcy owych reklam odbiorą sobie ze skarbu państwa zwrócony skwapliwie podatek vat; zwrot ten jest możliwy dzięki płaconym przez nas wszystkich innym podatkom. I tak stłoczona w tramwajach, autobusach, metrze, spiesząca do swoich etatowych, za grosze, miejsc pracy część społeczeństwa utrzymuje imperatorów, których krociowe zyski pozwalają na swobodny rząd umysłami i wolą stłoczonych w środkach miejskiej komunikacji obywateli. Obywatele ci zwykle myślą, czy raczej postrzegają rzeczywistość tak, jak sobie życzy imperator. Wiedzą, że "Kaczyńscy" są źli, mali, kurduplowaci i nienawistni, że obecny rząd jest o niebo lepszy od poprzedniego; gdyby zapytać dlaczego? - czytelnik obu dzienników ma gotową, rzecz jasna, odpowiedź: bo jest za "Europą", "za invitro" i nie jest na pasku "Rydzyka". Właśnie, "Rydzyk" - to specjalny szwarccharakter tej gazety. Już nawet czytelnicy zapomnieli zapewne, że jest to kapłan katolicki, że w Polsce tradycyjnie osobom tego stanu okazywano szacunek szczególny - ze względu na religijność i jakąś przerastającą ludzkie pojmowanie Tajemnicę, jaką każdy kapłan w sobie nosi. Taki szacunek można okazywać "otwartym" przedstawicielom tego stanu, ale nie "Rydzykom" i "Jankowskim". Im się szacunek nie nalezy i niech każdy czytelnik obu gazet o tym pamięta i niech tak uczy dzieci. Każdy czytelnik obu gazet wie, że "Rydzyk" nie może być objęty tolerancją, do której, skądinąd, czytelnicy obu dzienników są zobowiązani wobec każdego niemalże - wobec "geya", "narkomana", "komunisty", "samotnej matki", czasem także wobec "pedofila" - za jego inność nie odpowiada on sam, tylko katolickie wychowanie, albo molestujący go w dzieciństwie "ksiądz". Tolerancją nie może być też objęty "endek" albo inny "faszysta". "Jeśli myślisz inaczej - przekonują czytelnika oba imperialne dzienniki - jesteś marginesem społeczeństwa. Tą gorszą jego częścią." Nikt nie chce być gorszą częścią społeczeństwa. "Zatem - mysli sobie czytelnik obu dzienników - muszę postrzegać świat tak, jak Prawie Największy Autorytet, prof. W. B., jak Najwięksi Poeci: Cz. M. i W. SZ., w końcu jak Nadszyszkownik Wszystkich Redaktorów: A. M." Takie poczucie więzi z największymi czytelnikom obu dzienników, stłoczonym w tramwaju, autobusie, metrze, pędzących do pracy za grosze - zapewnia całkowity brak kompleksów i pewność siebie, jaka występuje tylko u głupców. arkadiuszrobaczewski.salon24.pl/66472,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Gazetoogłupiacz - czas na rasizm IP: *.dsl.bell.ca 20.03.08, 17:05 ...jakiego mnie wychowaliscie....takiego mnie macie...a ze czesto zdaza sie ze tym struszkiem ledwo trzymajacym sie na nogach jest spolecznik cale zycie wychowujacy mlodziez i uczacy szacunku do ludzi starszych spracowanych...to trudno...potrafi wciaz niesc swoj krzyz...niosl go cale zycie.....gozej temu ktory przez cale zycie siedzial a dzis musi sobie uswiadomic ze ze swojego miejsca moze byc przepedzony...bo do tramwaju czy autobusu wchodza silniejsi od niego....jak bardzo jemu z lat mlodosci podobni... Odpowiedz Link Zgłoś
glupi_bogus Re: Gazetoogłupiacz - czas na rasizm 20.03.08, 21:07 Filipku, nie rob mi konkurencji! Please! Na tym forum ja jestem najglupszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Gazetoogłupiacz - czas na rasizm IP: *.dsl.bell.ca 21.03.08, 17:31 www.catholicvoice.co.uk/pinay/appendix.htm Odpowiedz Link Zgłoś